Atina: Šta videti i iskusiti dok antika oživljava pred vašim očima


Atina: Šta videti i iskusiti dok antika oživljava pred vašim očima



Autor fotografija:

Bojana J.


Evropska metropola koja ne liči na druge. Glavni grad Grčke obavijen mediteranskim rastinjem i palmama. Na prvi pogled, reklo bi se haotičan, ali prelep u toj svojoj jedinstvenosti. Prepun ljudi, veseo, obojen zvucima buzukija. Grad koji kao da je napravljen od belih i bež Lego kockica, naslaganih po okolnim brdima.

Oko prevlasti nad ovim gradom su se nekada davno borili i olimpski bogovi - bog Posejdon i boginja Atena. Ona gradu pokloni drvo masline, a on udari trozupcem i poteče slana voda. Narod ipak odluči - korisnije će im biti drvo masline i ustoliči boginju Atenu na najlepše mesto u gradu, na Akropolj. Po njoj grad dobi ime - Atina, grad za sva vremena. Veličanstvena mešavina antičkog i savremenog.

Ovde je nastalo pozorište, ovde su živeli i radili najpoznatiji filozofi (nazivana je i "grad mudrih ljudi"), ovde su postavljene osnove demokratije, uvođene "drakonske kazne", pričane "filipike". Odavde je Sveti Pavle širio, tada nepriznato, hrišćanstvo.

Zahvaljujući Perikleu, koji je vladao Atinom u njeno "zlatno doba", danas možemo koračati ostacima antike, kroz kolevku zapadnoevropske civilizacije.

Put iz Beograda do Atine ima oko 1.100 km, koji se pređu za oko 13h. Putarina u jednom smeru kroz Srbiju je oko 13€, kroz Severnu Makedoniju oko 7€, dok je kroz Grčku oko 34€ (avgust 2023.). Da bi put bio manje naporan, preporučujem da prenoćite u Severnoj Makedoniji. Ako ste u mogućnoati, planirajte boravak od bar sedam dana, da biste doživeli ovaj grad.

Za obilazak grada se može koristiti javni prevoz. Karta važi 90 minuta od validacije u vozilu, a dopunjava se na trafikama i u prodavnicama. Cena povratne karte po osobi je 2,3€ (avgust 2023.). Važi za sve vrste prevoza (bus, trolejbus, metro). Na stanicama se nalaze info table sa vremenom dolaska različitih linija.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustva koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Atinu.


1. Suočite stvarnost sa mitologijom Akropolja

Odakle početi priču o Atini, ako ne od Akropolja, obeležja zapadne civilizacije, UNESCO lokacije, Perikleovog grada nastalog u periodu kada je Atina doživljavala svoje "zlatno doba" i postala "grad hramova".

Zbog svoje svetske popularnosti, očekujte na Akropolju ogromnu gužvu. Nemojte kretati u papučama, jer je teren kamenit i klizav, a kolica i bicikle ćete morati da ostavite u podnožju.

Ući ćete na Akropolj kroz veličanstvene Propileje, imati sve vreme prelep pogled na grad, videti čuveni Partenon - posvećen boginji Ateni (nekada se u centru nalazila njena ogromna pozlaćena statua), iz perioda od 6-5. veka p.n.e., vidljiv iz celog grada čiji je simbol, i karijatide - najprepoznatljivije skulpture Akropolja u obliku ženskih figura, ali i zastati u hladu masline koja se vezuje za legendu sa početka priče. Kažu, kod hrama Erehtejon, ukrašenog karijatidama, Atena je posadila maslinu, a Posejdon udario trozupcem u kamen. Imaćete i jednu optičku iluziju - obratite pažnju na dorske stubove Partenona, videćete da nisu ravni.

Na samom ulazu u Akropolj ćete videti veličanstveni Odeon Heroda Atinskog, koji se i danas koristi. Sigurno je neverovatan osećaj u njemu odgledati predstavu, s pogledom na ceo grad. U okviru kompleksa je i Dionisov teatar, najstariji teatar na svetu.

Imajte u vidu da na Akropolju gotovo da nema hlada, pa ponesite šešire, dosta vode i kreme za sunčanje. Toaleti postoje u podnožju i na vrhu. Za obilazak odvojite oko 2h.

Preporučujem kupovinu kombo karte, koja pored Akropolja, uključuje i ulaznice za Antičku agoru, Hadrijanovu biblioteku, Keramikos groblje, Aristotelov likej, hram Olimpion i Rimsku agoru. Kombo karta košta 30€ (avgust 2023.) i važi pet dana.

Zbog ogromnih gužvi (na ulazak se čeka oko pola sata, kao i na kupovinu karata), preporučujem kupovinu karte pred zatvaranje, na nekoj drugoj lokaciji (koja nije Akropolj), koja je uključena u kombo ulaznicu. Za decu je ulaz besplatan. Kompleks je otvoren od 8-20h.


atina: akropolj propileji
atina: akropolj partenon
atina: akropolj erehtejon karijatide
atina: akropolj odeon heroda atinskog
atina: akropolj pogled

2. Prošetajte kroz centar antičkog života Agore

Sa kombo ulaznicom se spustite do podnožja Akropolja i razgledajte i ostale spomenike antičkog "zlatnog doba" Atine. Svi oni se nalaze na pešačkoj udaljenosti (premda je Atina ogromna i razdaljine su značajne) i uglavnom su raspoređeni u krug oko brda na kome se nalazi Akropolj, okruženi uličicama šarmantne Plake.

Svratite do Rimske agore, najvažnijeg rimskog lokalitet u Atini. U okviru nje ćete videti Kulu vetrova, preteču meteorološke stanice, čak iz 1. veka.

Kod trga Monastiraki uđite u Hadrijanovu biblioteku, koju ćete obići za 15 minuta. Potiče iz 2. veka i predstavlja najveću strukturu koju je izgradio Hadrijan, sa primerima korintskih stubova.

Odvojite oko 3h za obilazak veličanstvene Antičke agore, nekadašnjeg centra antičkog života i mesta gde se rodila demokratija. Videćete veličanstven hram Hefestejon (najbolje sačuvan dorski hram u Grčkoj) na obližnjem brdu, obnovljenu "stou" (prva ikada nastala trgovačka arkada) sa statuama i crtežima nekadašnjeg antičkog grada, u kojoj ćete posetiti i muzej koji čuva ogromnu kolekciju pronađenih antičkih vaza, ali i uživati u pogledu na Akropolj i Agoru.

Ovde se u 6. veku p.n.e. odvijao upravni, komercijalni, politički i društveni život Perikleovog grada. Tu je bio parlament, gradska kuća, arhiv, hramovi, restorani, škole, pijaca, sportski tereni. Ovde je Sokrat držao govore, a Sveti Pavle širio hrišćanstvo. Danas, ovo je najstariji poznati centar grada na teritoriji Evrope.


atina: anticka agora
atina: anticka agora stoa muzej
atina: hadrijanova biblioteka
atina: rimska agora
atina: rimska agora zalazak sunca

3. Osetite jedinstveni duh Plake i Monastirakija

Ukoliko želite da šetate i izgubite se u popločanim, izuvijanim ulicama, uputite se ka Plaki i trgu Monastiraki, koji su međusobno povezani. Zapravo, ovo je deo grada koji je nastao u krug, oko stene na kojoj se nalazi Akropolj, pa je samim tim pogled na isti fantastičan, posebno pod večernjom rasvetom.

Uličice su prepune suvenirnica, raznih radnjica sa ručnim radovima i slatkišima, poslastičarnica, restorana (obratite pažnju na nizove restorana napravljene na stepenicama), kafića, među kojima se razbaškarilo mediteransko rastinje i prelepo cveće. Uveče je prepuno ljudi, koji su došli da kupe suvenire, večeraju uz zvuke buzukija, ili jednostavno samo upijaju atmosferu.

Šetnjom kroz Plaku ćete doći do Monastirakija ("manastirčić"), koji ima neki šarmantan orijentalni duh i nestvaran pogled na obasjan Akropolj. Tu će vas zateći prodavci kikirikija i kokica, ulični zabavljači, muzika, graja i bezbroj ljudi. U jednoj bočnoj ulici, nalazi se ulični bazar.

U blizini Monastirakija, na jednom malom trgu unutar izuvijanih uličica, možete probati odličan i povoljan kebab u lokalu "O Tanasis". Imaju baštu u nizu sa drugim restoranima, u kojima se u večernjim satima svira buzuki.

Ako želite da se zasladite, nedaleko od Antičke agore ćete naći interesantnu poslastičarnicu "Ivica i Marica", u kojoj možete probati predivno ukrašene (po vašoj želji) sladolede, krofne, vafle. Možete ih uzeti za poneti ili pojesti unutra, u kućici od čokolade. Usput ćete razgledati razne slatkiše koje imaju u prodaji, pa se možda za neke i odlučite.

Odmah pored, videćete poslastičarnicu čiji je stil potpuna suprotnost prethodnoj - ozbiljan, prefinjen, luksuzan, elegantan. U poslastičarnici "Mona Lisa" možete probati veganske sladolede od voća, kremaste sladolede raznih ukusa (izgled prava umetnost), palačinke od pola metra. U lokalu imaju zid niz koji se sliva otopljena čokolada, a ispred par klupica, na kojima možete pojesti kupljeno.


atina: plaka
atina: plaka restorani
atina: plaka kebab
atina: monastiraki
atina: monastiraki nocu akropolj
atina: monastiraki poslasticarnica ivica i marica
atina: monastiraki poslasticarnica mona lisa sladoled

4. Rashladite se u mediteranskom zelenilu Nacionalne bašte

Ako nakon brojinih obilazaka i razgledanja atrakcija želite da se odmorite i sklonite od vrućine, preporučujem da odete do Nacionalne bašte, koja predstavlja ogromni park, sa nekoliko ulaza (kod Parlamenta, kod Hadrijanove kapije, duž Ermu ulice), kojima povezuje različite delove grada.

Park je zaista predivan, prepun palmi i ostalog mediteranskog rastinja. Nastao je kao nekadašnja carska bašta, po dizajnu kraljice Amalije.

Kako je park ogroman, preporučujem da pratite putokaze, kako biste došli do željenog dela. Usput ćete moći da očitate vreme na sunčanom satu, pogledate ostatke antike, uživate uz jezerce sa patkama. Nedaleko je, zanimljiv deci, i mali ZOO vrt, koji se može besplatno razgledati.

Najupečatljiviji deo parka je hram Zapejon, u neoklasičnom stilu. Hram je korišćen tokom Olimpijade 1896. i 1906. godine, a u njemu je potpisano i pristupanje Grčke Evropskoj uniji.

Odmah preko puta hrama se nalazi veliko drveno igralište za decu, u hladu krošnji drveća. Prepuno je klupa i staza za šetnju. Ulaz u park se ne naplaćuje.

Na jednom od ulaza u Nacionalnu baštu ćete videti Hadrijanovu kapiju, lučni prolaz koji je nekada davno označavao granicu Hadrijanove Atine.


atina: nacionalna basta palme
atina: nacionalna basta zapejon
atina: nacionalna basta igraliste

5. Odlutajte u Zemlju čuda u "Little Kook"-u

Bilo da ste stariji ili mlađi, biće vam zanimljivo da bar na sat vremena posetite Zemlju čuda, zapravo jedan neobičan kafe, uređen u stilu ove poznate dečije bajke.

Nalazi se nedaleko od trga Monastiraki. Da biste našli kafić, sa trga krenite glavnom ulicom, u pravcu prodavnice igračaka. Pratite glavnu ulicu i u treću ulicu od trga skrenite desno. Idite pravo i nailazite na blještav i šaren kvart, koji zauzima ovaj kafić.

Zapravo nije reč samo o kafiću, već čitavom kompleksu uređenom u stilu Zemlje čuda. Tako ćete ovde naći i prodavnicu sladoleda, slatkiša, ali i božićnih ukrasa, koja je otvorena tokom cele godine.

Centralna tačka je svakako kafe uređen u stilu Alise u Zemlji čuda, sa bezbroj detalja koji podsećaju na ovu bajku, kako u bašti, tako i u unutrašnjosti. Za ulazak se čeka u redu 15ak minuta, dok se za stolove duž ulice ne čeka i može se naći slobodno mesto. Gde god seli, uslužiće vas Alisa ili Ludi šeširdžija i uživaćete u tematski uređenom prostoru (prošetajte i do toaleta) i poslasticama. Atmosferu svakako upotpunjuje i muzika sa istom temom.

U ponudi su razna pića i slatkiši, vrlo maštovito nazvani i dekorisani. U proseku računajte da je cena od 10€ po osobi, pa na više (avgust 2023.). Imajte u vidu da iako niste njihov gost, možete slobodno prošetati i videti spoljašnji deo kafića.


atina: little kook
atina: little kook alisa
atina: little kook
atina: little kook slatkisi
atina: little kook

6. Doručkujte u muzeju sa pogledom na Akropolj

Posetu Akropolju ćete upotpuniti i zaokružiti priču o ovom svetski poznatom mestu, ako nakon posete Akropolja obiđete i Muzej Akropolja, u kome se čuvaju originalne skulpture i delovi hramova koje vidite preko puta. Smatra se jednim od najboljih i najvažnijih muzeja ove vrste u svetu.

Neverovatan je osećaj koji imate u galeriji Partenona, dok razgledate originalne fragmente hrama, a istovremeno, kroz staklene zidove imate direktan pogled na isti. Ovde možete i sesti i uživati u pogledu, jer su celim nizom uz stakla postavljene klupe.

Sam objekat je veoma moderan, suprotnost onome što ste videli na Akropolju. Otvoren je 2009. godine i smešten oko 300 m od Akropolja, iznad prostora koji je takođe vredno nalazište, antičko susedstvo Akropolja, dokaz da se pored brda sa hramovima živelo i da su ovde verovatno nastale i neke od najpoznatijih skulptura, kojima su ukrašavani hramovi. Zanimljivo je da su u to doba imali kanalizaciju, kupatila, cevi, dvorišta, podne mozaike i zanatske radionice. Ovaj deo je takođe otvoren za posete, nalazi se ispod muzeja i možete ga posetiti sa istom ulaznicom, u povratku.

Postavka muzeja, pored originalnih delova hramova, obuhvata i predmete pronađene na Akropolju, postoji deo sa računarima za virtualnu realnost, nekoliko projekcija kratkih filmova, maketa Akropolja napravljena od Lego kockica, hologramski prikazi statue boginje Atene, i još mnogo toga.

Posetu muzeju preporučujem u toku najtoplijeg dela dana, kako biste se sklonili sa vrućine. Za obilazak odvojite bar 3-4h, jer je vrlo sadržajno i zanimljivo. Imajte u vidu da na ulazu morate ostaviti bicikle i kolica za bebe. Radno vreme je od 9-17h, a ulaznica je 15€ (avgust 2023.), dok deca gotovo u sve muzeje i lokalitete ulaze besplatno. Ulaznica nije obuhvaćena kombo kartom za Akropolj.

Pored arheoloških rariteta, ovaj muzej ima još jednu ekskluzivu, a to je restoran na drugom spratu, sa koga se pruža direktan pogled na Akropolj, kako sa terase, tako i iz unutrašnjeg dela. U periodu od 9-12h služe grčki doručak (oko 14€ po osobi, avgust 2023.), miks slanog i slatkog, uz piće. U restoran se može ući i bez kupovine ulaznice za muzej, tako što sačekate brzi red i uzmete besplatnu ulaznicu za restoran.

Uz restoran je odlična knjižara, sa izuzetnim knjigama. Kod izlaza se nalazi odlično opremljena suvenirnica, sa zaista jedinstvenim poklonima.


atina: muzej akropolja dorucak restoran
atina: muzej akropolja
atina: muzej akropolja partenon
atina: muzej akropolja galerija partenona pogled
atina: muzej akropolja susedstvo

7. Pogledajte smenu straže na trgu Sintagma

Ako se kod trga Sintagma zateknete na pun sat, nemojte propustiti da pogledate smenu straže ispred Parlamenta, koja traje oko pet minuta i privlači veliki broj gledalaca.

Zgrada Parlamenta je prvobitno bila kraljevska palata prvog kralja moderne Grčke, kralja Otoa.

Zanimljivo je videti Evzone (stražare) u njihovim tradicionalnim nošnjama i posmatrati njihove usporene pokrete. Kažu, biti Evzon je velika čast, i samo odabrani vojnici mogu imati ovu titulu. Videćete njihove cipele sa kićankama, kakve su nosili borci u Ratu za nezavisnost.

Trg Sintagma je glavno čvorište javnog prevoza i mesto gde možete naći niz lepih kafea i restorana, u kojima možete odmoriti od šetnje. Istovremeno, ovaj trg predstavlja i početak najduže trgovačke ulice Ermu.


atina: smena straze evzoni parlament sintagma

8. Provedite veče u zabavnom parku Allou

Ukoliko ste u Atinu došli sa decom, onda će vam biti korisna informacija da se na oko 7 km od centra nalazi zabavni park "Allou", u kome će biti zanimljivo i deci i odraslima.

Ulaz se plaća 5€ po osobi (avgust 2023.), ali taj novac dobijate kao kredit na kartici i možete ga iskoristiti za vožnje u parku. Svaka pojedinačna vožnja se plaća. Za decu možete kupiti kartu od 16€ (avgust 2023.), koja uključuje neograničene vožnje na većini atrakcija (doplaćuju se žetoni) u okviru dela parka Kidom, koji je namenjen mlađoj deci. U ovom delu na nekoliko atrakcija roditelj može sa detetom da se vozi besplatno. Ima i deo sa zamcima na naduvavanje, koji je uključen u ovu cenu.

Mlađa deca ne mogu koristiti vožnje u delu parka za odrasle. Odrasli obavezno treba da isprobaju vožnju na šinama po vodi i da se pripreme za kvašenje. Na ulazu se dobija narukvica, koja se očitava pred svaku vožnju, a vožnje se plaćaju karticom na koju se uplaćuje kredit.

Zabavni park se nalazi pored tržnog centra, na čijem se parkingu možete besplatno parkirati, ali samo do 21h, kada se zatvara kapija. Oko zabavnog parka, u okolnim ulicama, parkiranje je zvanično zabranjeno.

Ima nekoliko mesta na kojima se može povoljnije jesti u okviru parka. Goody's ima odlične burgere i obroke za decu, sa poklonom. Sigurno će vam zatrebati, jer ovo mesto postaje aktivno tek uveče, i ostaje otvoreno do kasno u noć.


atina: zabavni park allou
atina: zabavni park allou
atina: zabavni park allou zalazak sunca
atina: zabavni park allou kidom

9. Družite se sa delfinima u mediteranskom zoološkom parku Attica

Ako ste vi i vaša deca ljubitelji životinja, onda se jedan dan provozajte do dela grada (oko 30 minuta vožnje, plaća se putarina) u kome ćete naći dovoljno zabave za ceo dan.

Ovde ćete naći zoološki park, veoma neobično uređen, sa odlikama mediteranskog stila - puno kamena, palmi, vode, kaktusa, aromatičnog bilja. Ogroman je, prelepo uređen i vrlo sadržajan, tako da ćete ovde moći da provedete gotovo ceo dan. Računajte da će vam za obilazak trebati oko 5h. Ima dosta klupa za odmor i hladovine. Takođe ćete naći par trafika sa osveženjem, toalete, kao i odlično opremljenu suvenirnicu na izlazu. Odlično je obeleženo, a na ulazu se dobija i mapa.

Kada su u pitanju posebni programi, u nekoliko termina imaju hranjenje životinja (pingvini, lemuri), a detaljan program se može videti na ulazu. ZOO park poseduje i delfinarijum, koji je otvoren u tri termina po 1,5h tokom dana (takođe postoji informacija na ulazu), ali nema posebno organizovanih programa. I ne čudi što je ovaj ZOO ugostio i delfine, koji su u grčkoj mitologiji zastupljeni kao značajan motiv.

Pored staništa životinja, prošetaćete i kroz šumu kroz koju ptice lete slobodno, kroz pećinu slepih miševa, ali i šumu lemura koji će prići da se druže sa vama.

Negde na sredini ZOO parka ćete videti ZOO cafe, u kome se možete osvežiti i vrlo lepo ručati. U pitanju je brza hrana, cene su pristojne, a imaju i dečiji obrok sa igračkom životinje po izboru. U lepoj je hladovini, okružen palmama i sa velikim travnjakom ispred.

Ulaz za odrasle je 21€, dok se za decu stariju od tri godine plaća 16€ (avgust 2023.). Ispred ZOO parka je besplatan parking. Na ulazu za 6€ po danu (avgust 2023.), možete iznajmiti kolica u kojima se mogu voziti deca i stvari koje nosite.

Ukoliko u ovom delu grada želite da provedete ceo dan, posetu ZOO parku možete kombinovati i sa posetom akva parku "Aquapolis", koji se nalazi preko puta. Mogu se kupiti i kombo ulaznice. Na pet minuta je i ogroman tržni centar "Smart park", veoma neobičnog koncepta na otvorenom, u kome ćete naći i ogroman Jumbo.


atina: zooloski park attica slonovi
atina: zooloski park attica zirafe
atina: zooloski park attica delfinarijum delfini
atina: zooloski park attica igraliste
atina: zooloski park attica zoo kafe

10. Dočekajte najlepši zalazak sunca na Likavitosu

Ako želite da vidite zalazak sunca za koji kažu da je najlepši u gradu, uputite se nešto pre 19h leti ka brdu Likavitos ("brdo vukova" po antičkom nazivu, na 277 m), koje se vidi iz centra grada. Tamo će vas zateći mnogo ljudi, koji su došli da vide kako purpurne nijanse sunca boje ovaj grad od belih Lego kockica. Prizor je neverovatan!

Oko celog platoa ispred bele crkvice Sv. Đorđa na vrhu, improvizovane su klupe u kamenu, na kojima možete zauzeti mesto i čekati veličanstveni prizor, ali samo ako dođete na vreme. Odavde ćete imati pogled na grad od bukvalno 360°.

Prema jednoj legendi, brdo je nastalo tako što je Atena nosila stenu da od nje sagradi Akropolj, ali joj je ispala i tako stvorila ovo upečatljivo brdo u reljefu grada.

Da biste došli do Likavitosa, planinskim putem sa dosta krivina idite do ogromnog parkinga (besplatno parkiranje), na kome je i kantina u kojoj možete kupiti osveženje. Odavde nastavljate peške 10ak minuta, dosta uzbrdo i pomalo strmo, kombinacijom betonske staze i stepenica.

Na vrhu se nalazi i kafić iz koga možete posmatrati panoramu grada. Iz centra grada ne postoje putokazi, ali kada se približite brdu, pratite putokaze za teatar.


atina: likavitos pogled zalazak sunca
atina: likavitos crkva svetog djordja
atina: likavitos pogled akropolj zalazak sunca
atina: likavitos

11. Večerajte u istorijskoj luci Pirej

Predveče odvojite za posetu jednoj od najznačajnijih luka u Evropi i trećoj po veličini na Mediteranu. Sama luka je ogromna, u njoj ćete videti kruzere impozantnih veličina, ali i niz luksuznih jahti. Iz centra Atine kolima treba 20ak minuta vožnje.

Pirej je grad za sebe, grad u gradu, za koji treba odvojiti ceo dan. Nekada je ovo i bio poseban grad, ali je potom pripojen Atini. Ovde je atmosfera prava morska. Poznat je i po izvrsnom Pomorskom muzeju, najvećem u Grčkoj, za koji nažalost nismo imali vremena za posetu.

Sam centar mesta, najatraktivniji za posetu je mali zaliv u okviru luke pun jahti, sa lepim šetalištem uz more i uz ulicu prepunu bašta restorana. Taj deo luke se naziva Zea, pa možete pratiti taj putokaz. Najmanji deo luke je Mikrolimano, i u njoj su uglavnom ribarski brodovi. Parking se može naći na ulici oko šetališta.

Ako ogladnite, odlične paste ćete naći u restoranu "Mailo's", a za grčke specijalitete brze hrane možete posetiti restoran "Kalipita". Cene su pristojne, a hrana odlična.

Ako želite da posetite mesto sa lepim pogledom na ovaj grad u gradu, uputite se do Kastela, dela grada na brdu, sa lepim pogledom na luku.


atina: pirej luka kruzeri
atina: pirej luka nocu

12. Upoznajte boje, mirise i ukuse grada na pijaci Varvakios

Duh jednog grada ćete najbolje upoznati na njegovoj pijaci, okruženi užurbanim meštanima, šarenilom i radnjicama koje čuvaju šarm grada. Upravo ovakva iskustva ćete naći u uličicama koje okružuju pijacu Varvakios. Ovo je istovremeno i najveća atinska pijaca hrane, koja potiče još iz 1886. godine.

Prošetajte ulicama prepunim radnjica sa začinima, domaćom kozmetikom, čajevima, slatkišima, brzom hranom, pekarama. U jednoj od pekara ćete na licu mesta moći da vidite kako majstor ručno razvlači kore za preukusnu grčku pitu i probate je, naravno. Moći ćete da probate i đevrek, koji je ovde, iznenadićete se, preliven medom, dok sedite u maloj bašti ispred pekarice tokom pre podneva. Inače, tokom pre podneva ćete u gradu na brojnim mestima videti prodavce svežeg đevreka.

Kod pijace ćete naći i vrlo povoljan parking od 2€/h, do 4h je parkiranje 5€, a za ceo dan 10€ (avgust 2023.). Reč je o podzemnoj garaži, koja ima i toalet.


atina: pijaca varvakios mesara
atina: pijaca varvakios zacini
atina: pijaca varvakios pekara

BONUS: Smeštaj u Atini

Smeštaj u Atini smo rezervisali preko sajta booking.com u hotelu "Atlantic", koji se nalazi oko 5 km od centra grada, na tzv. atinskoj rivijeri, gotovo uz more. Smešten je u mirnoj ulici, okružen palmama i zelenilom. Do hotela je radnja za kupovinu karata za prevoz (radi dvokratno), nekoliko restorana, pekara.

Direktna veza sa centrom grada je bus 040, kome je poslednja stanica trg Sintagma, a ako siđete stanicu-dve ranije, lako stižete do Plake. Stanica je preko puta (levo), ali pogledajte trasu na mapi unapred, da biste znali gde ćete sići. Do centra busom treba 20ak minuta.

Sobe su manje, ali čiste i udobne. Hotel ima svoj parking, ali samo ograničen broj mesta. Svakako na ulici ima mesta za besplatno parkiranje.


atina: hotel atlantic


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Olimpska regija: Moja najlepša iskustva pod Olimpom

Pelion: Moja najlepša iskustva

Skiatos: Moja najlepša iskustva u hladu cvetnih krošnji

Pauza na putu za Grčku: Moji predlozi za kvalitetnu pauzu

Lutraki – Šta videti i iskusiti u biseru atinske regije


Olimpska regija: Moja najlepša iskustva pod Olimpom

Olimpska regija je jedna od 13 oblasti grčke Makedonije. Smeštena je na obroncima planine Olimp To je predeo lepe prirode, sa šumama, rekama, močvarama i bogatom florom i faunom, ali i bogat atrakcijama od istorijskog i arheološkog interesa. Svojom prirodnom lepotom oduševljava planina Olimp i druge znamenitosti, koje ću da prikažem kroz vodič kroz mesta koja ne smete propustiti.


Pauza na putu za Grčku: Moji predlozi za kvalitetnu pauzu

Mnogi će leto da provedu u Grčkoj i verovatno ćete do Egejskog mora stići preko Severne Makedonije. Ako putujete sa decom, moja preporuka je da prespavate i odmorite se u Severnoj Makedoniji. U ovom tekstu sam izdvojila nekoliko lepih i sadržajnih mesta u Severnoj Makedoniji na kojima možete provesti jedan dan ili par sati, a nalaze se vrlo blizu puta za Grčku.


Skiatos: Moja najlepša iskustva u hladu cvetnih krošnji

Skiatos je malo šumovito mondensko ostrvo. Predstavlja najzapadnije ostrvo severnih Sporada, sa više od 60 fantastičnih plaža,kako u blizini grada, tako i na nenaseljenoj strani ostrva. Dugačko je samo 14 km. Glavni grad je istoimeni Skiatos, jedini grad na ostrvu. Vole da ga posećuju mladi, jer kažu da ima veoma razvijen noćni život. Danju je to tipičan ostrvski gradić, sa mnoštvom prodavnica, taverni, barova, marinom.


Pelion: Moja najlepša iskustva

Grčka na malo drugačiji način – tako najkraće može da se opiše Pelion - planina u Tesaliji, koja formira poluostrvo u obliku kuke, između zaliva Pagasitik i Egejskog mora. Smatra se jednom od najlepših planina Grčke. Na planini se nalazi veliki broj izvora, kanjona, potoka. Ima 24 sela, koja su zadržala tradicionalnu arhitekturu i konstrukciju, sa kamenim kućama, izgrađenim na liticama i sa kojih se pruža prelep pogled na planinu i more.


Lutraki – Šta videti i iskusiti u biseru atinske regije

Ukoliko planirate da provedete ovo leto u Grčkoj, jedno od mesta koje svakako treba uzeti u razmatranje je Lutraki. Ovo mesto je banja koja se nalazi nadomak Atine, udaljeno svega sat vremena vožnje. Mesto je prepuno sadržaja i veoma je popularno među Atinjanima.