Verona: Šta videti i iskusiti u gradu ljubavi


Verona: Šta videti i iskusiti u gradu ljubavi



Autor fotografija:

Bojana J.


Šetnja ulicama Verone nalik je šetnji muzejom. Zapravo, svaka zgrada je po nečemu značajna i svedok je vremena i događaja. Brojna arheološka nalazišta, građevine iz perioda Rimskog carstva, kao i zdanja koja simbolizuju slavu grada za vreme porodice Skala u 12. veku, krase stari deo grada na obalama reke Adiđe. Sam centar grada je kombinacija antike, renesanse i umetnosti srednjeg veka.

Prva asocijacija na Veronu i ono zbog čega većina turista dolazi u ovaj grad, svakako je ljubav i priča o Romeu i Juliji. Verona je zapravo postavka Šekspirove romantične tragedije "Romeo i Julija". Priča se da je radnja knjige generalno postojala, ali da su, danas toliko popularni likovi, zapravo potpuno izmišljeni. Do 1597. godine, ovo je bio miran grad u okviru Mletačke republike, da bi ga tada nepoznati pisac učinio večnim.

U Veroni će vam biti posebno interesantno ako dođete 14. februara, kada se u gradu održava Festival ljubavi, povodom Dana zaljubljenih, kada se smatra i najromantičnijim mestom na svetu, zahvaljujući Šekspiru koji je radnju svoje knjige smestio u Veronu, grad pod UNESCO zaštitom. Tog dana se održavaju mali prodajni bazari na nekoliko gradskih trgovima, grad je ukrašen srcima, a ulicama šeta i jedan improvizovani Sveti Valentin.

Možete se parkirati na parkingu "Cittadella", koji se nalazi gotovo u strogom centru grada. Parking je 3 evra po satu, dva sata je 6 evra, 3 sata 10 evra, sve do 20 evra, koliko je cena parkiranja za 6 sati i duže (februar 2024.).

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Veronu.


1. Divite se jednoj od najlepših arena na svetu

Nalazite se u gradu izgrađenom u okviru najznačajnije tvrđave u gradu - gotske tvrđave Castelvekio iz 14. veka. Predstavlja najvažniji vojni objekat dinastije Skaligeri, koja je vladala u srednjem veku. Samim tim, ovo je samo jedan u nizu utvrđenih gradova, tipičnih za ovaj deo Italije.

Prolaskom kroz kapiju Portoni dela Bra, sa dva luka iz 14. veka, dolazi se do ogromnog trga Bra. Na trgu se nalazi nova Gradska kuća iz 19. veka, kao i Stub sa Bogorodicom, majstorsko delo srednjeg veka. Čini ga i niz kuća koje se nazivaju “listone”, u kojima su smešteni luksuzni kafei. Na trgu ćete moći da vidite i veliki broj uličnih zabavljača.

Kruna ovog trga je rimska Arena izgrađena u 1. veku. Predstavlja jedan od najbolje očuvanih amfiteatara u svetu i jedan od najznačajnijih objekata u Italiji. Od stare arene je ostao samo zid, dok je cela građevina rekonstruisana. Nekada su se u njoj održavale borbe gladijatora i divljih zveri, a danas je pozorišna i operska scena, koja prima oko 30.000 posetilaca. Može se posetiti, ali računajte na ogroman red za ulazak.


verona: trg bra
verona: trg bra arena

2. Mahnite sa balkona Julijine kuće

Nizom isprepletanih ulica, koje zapravo čine glavno šetalište Verone, prepunih prodavnica svih svetskih marki, dolazi se i do čuvene Julijine kuće, verovatno najposećenije gradske atrakcije. Usput možete probati odličan gelato u gelateriji "Venchi", koja u ponudi ima i razne čokolade. Probajte sladoled od pijedmontskih lešnika. Cena kugle je oko 3.5 evra (februar 2024.).

Malo je dokumenata koji dokazuju da su Romeo i Julija zaista postojali. Bez obzira na to da li su bili stvarni ili izmišljeni, postali su simbol snage ljubavi. Upravo zato svakoga dana, more turista hrli da poseti ovo, verovatno najpoznatije mesto u gradu. Julijina kuća se nalazi u samom centru, u pešačkoj zoni. Zbog gužvi, ulaz je sa trga Piazzeta Navona, gde ćete morati da sačekate red ako ulazite samo u dvorište, što je besplatno. Redova gotovo i da nema ukoliko ulazite i u kuću, što ćete moći samo ako ste unapred online kupili ulaznicu.

Ako odaberete besplatnu opciju, možete prošetati dvorištem i videti balkon na kome je noću Julija čekala svog dragog. U dvorištu je i Julijina statua. Veruje se da će onaj ko protrlja desnu Julijinu dojku doživeti pravu, iskrenu ljubav. Mnogi ljudi čekaju u redu da bi ovo uradili. U dvorištu se nalazi i suvenirnica u kojoj možete kupiti suvenire sa motivom Romea i Julije.

Inače, Julijina kuća se nalazi u ulici Via Capello i 1930ih godina je preuređena i dodat joj je, danas popularan, balkon u stilu 14. veka i bronzana statua. Zapravo, ne zna se ni da li je ikada Šekspir posetio Italiju. Samim tim, nije sigurno ni da su junaci njegovog dela ikada postojali ili je sve priča za turiste.

Kako bi im, prema verovanju, ljubav bila večna, turisti upisuju na zidovima i vratima imena, poruke i srca (iako je apel da se ovo ne radi i ne oštećuje ovaj značajni loklitet). Zidovi su prepuni raznih poruka. Najviše ih je u kratkom tunelu kroz koji je potrebno proći da bi se ušlo u dvorište Julijine kuće. Pri izlasku iz dvorišta, sa desne strane, nalazi se prodavnica u kojoj možete na željenom materijalu (obično srce crvene boje) naručiti da vam majstor na mašini izveze poruku koju god želite.


verona: julijina kuca tunel
verona: julijina kuca julijin balkon
verona: pesacka ulica
verona: pesacka ulica gelato

3. Kupite suvenire na pijaci na Piazza delle Erbe

Piazza delle Erbe je centralna tačka u starom gradu. Na tom mestu se nekada nalazio rimski forum, na kome se prodavao tekstil, začini i kafa u zrnu. Gradnjom palata se prostor suzio i postao mesto za prodaju voća, povrća i suvenira. Sam naziv trga znači "Trg začina", po nekadašnjoj nameni, i predstavlja najstariji trg u gradu.

Ovde su suveniri jeftiniji nego u Julijinoj kući, ima i raznih italijanskih proizvoda, ali i štand na kome možete kupiti sveže voće i preliti čokoladom i šlagom, koje ćete potom usput pojesti. Pored zanimljive pijace, na trgu ćete videti i toranj Lamberti, staru gradsku kuću, kao i fontanu Gospe Verone.


verona: piazza delle erbe
verona: piazza delle erbe pijaca suvenira
verona: piazza delle erbe pijaca suvenira
verona: piazza delle erbe fontana

4. Probajte bigoli testeninu na Piazza della Signori

Kroz prolaz sa Piazza delle Erbe dolazi se na Piazza della Signori, koji krasi statua Dantea Algijerija, omiljenog u porodici Skala, jednog od najčuvenijih pesnika Italije.

Na trgu možete svratiti u tratoriju "Impero". Hrana je fantastična, usluga odlična, porcije velike i kvalitetno spremljene. Cene hrane su pristojne, ali je piće skuplje. Poseban je doživljaj ručati među zidinama starog utvrđenog grada, sa pogledom na jedan od glavnih gradskih trgova. Iako im je odlična pica Karbonara i špagete Bolonjeze, ovde preporučujem da probate lokalni specijalitet bigoli testeninu (nešto deblja od špageta), koja se služi sa raguom od pačetine, parmezanom i crnim tartufima. Zaista specijalitet! Cena porcije je nešto manje od 15 evra (februar 2024.).

Imajte u vidu da je naplata usluge i stolnjaka coperto stara italijanska ugostiteljska tradicija, od koje nisu odustali ni danas. Tako da ćete i u ovom restoranu, kao i u većini u Italiji coperto platiti po osobi 2 evra (februar 2024.).


verona: piazza della signori
verona: bigoli pasta
verona: pizza
verona: piazza della signori festival ljubavi

5. Posetite "Julijinu grobnicu"

Iz samog centra starog grada, obalom reke Adiđe, možete otići do mesta na kome se, prema verovanju, nalazi Julijina grobnica, smeštena u okviru nekadašnjeg manastira San Francesco di Corso. Ulaz u ovaj kompleks je 6 evra (februar 2024.), za decu se ulaz ne plaća, a na dve plaćene ulaznice za odrasle treću dobijate besplatno.

U ceni ulaznice može da se obiđe lapidarijum sa skulpturama i ostacima iz nekadašnjeg manastira, impresivna postavka restauriranih fresaka koje potiču iz starog manastira, nekadašnja crkva sa očuvanim delovima zidova, kolekciju rimskih amfora nađenih na ovom prostoru, ali i videti proces nastanka i restauracije fresaka. Sve se ovo nalazi pod nazivom Museo degli affreschi g.b. Cavalcaselle i topla preporuka da poslušate divnu priču vodiča.

Ono što turiste obično privuče je Julijina grobnica, koja se nalazi u podrumu objekta nekadašnjeg manastira. Uz skromnu postavku na temu Julije i Šekspira, nalazi se skromna kamena grobnica. Na izlazu iz kompleksa nemojte propustiti da svratite u suvenirnicu, u kojoj ćete naći i knjigu "Romeo i Julija", prilagođenu različitim uzrastima.


verona: julijina grobnica
verona: sekspirova bista
verona: manastir san francesco di corso
verona: museo degli affreschi
verona: museo degli affreschi

6. Svratite na čašu vina u Soave

U okolini Verone, možete napraviti izlet do malog utvrđenog grada Soave. Bukvalno je toliko mali da se obiđe za sat vremena. Međutim, veoma je šarmantan i neobičan, jer se zapravo nalazi uokviren nekadašnjom tvrđavom, na čijim padinama su posađeni nepregledni vinogradi. Tvrđava se uzdiže iznad starog grada i čini njegovu panoramu bajkovitom.

Kolima se može prići do vrha tvrđave, gde je besplatan parking, međutim tvrđava posle 16h nije otvorena za posete. U svakom slučaju, uživaćete u panorami i pogledu na nepregledne vinograde, koji su pomogli da ovo malo mesto postane poznato po istoimenom vinu Soave, svetski poznatom. Samim tim, gradić je prepun malih vinarija i barova u kojima se vino može degustirati.

Već oko 17h gradić je potpuno neaktivan i gotovo da ništa ne radi. Ono što me je oduševilo je to što duž glavne ulice postoje zvučnici, sa kojih se emituje italijanska muzika i čini šetnju još prijatnijom i autentičnijom. Besplatan parking se nalazi na početku glavne ulice, bliže tvrđavi. Mesto ima divne zalaske sunca i izuzetno svež vazduh, pa je predveče period kada je najromantičniji.


soave: tvrdjava stari grad
soave: glavna ulica
soave: tvrdjava stari grad
soave: vinogradi pogled
soave: vino


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Venecija: Šta videti i iskusiti u karnevalskom gradu fantazija

Kjođa i Sotomarina: Šta videti i iskusiti u maloj Veneciji


Kjođa i Sotomarina: Šta videti i iskusiti u maloj Veneciji

Sotomarina je moderno primorsko mesto na južnom kraju venecijanske lagune. Praktično, predstavlja ostrvo, između Jadranskog mora, lagune i reke Brenta. Grad je mostom povezan sa istorijskom ribarskom lukom Kjođa, koja se nalazi na manjem ostrvu u laguni. Njihovom kombinacijom se dolazi do kompletnog užitka. Pravi italijanski duh nalazi se u malim gradovima. U to ćete se ovde uveriti.


Venecija: Šta videti i iskusiti u karnevalskom gradu fantazija

Pozdrav iz jednog od najlepših i najposećenijih gradova na svetu, koji se nije značajnije menjao već 600 godina. Smatra se kolevkom evropskog slikarstva, a naziva se još i Plutajući grad, Grad vode, maski, mostova i kanala. Inspirisao je Tintoreta i Ticijana da u njemu stvaraju i ostave svoja najveća dela. Izgrađen je na 118 ostrvaca, ima 177 kanala i 417 mostova, a nalazi se na UNESCO listi.