Grac: Mali dvorac na vrhu brda

Smešten na reci Muri, Grac je glavni grad pokajine Štajerske. Grad je širom Evrope poznat kao obrazovno-univerzitetski centar. Studenti daju živost gradu, a jedan od studenata je bio i Nikola Tesla od 1875-1877. godine. Tokom II svetskog rata je bio bombardovan, ali staro jezgro nije uništeno. Danas se stari grad nalazi pod UNESKO zaštitom. Sve popularnije kod nas su šoping ture, ali Grad ima svakako da ponudi mnogo vise od šopinga.

Seegrotte: Najveće podzemno jezero u Evropi

Ukoliko želite da upoznate okolinu Beča, koja je izuzetno zanimljiva i živopisna, a nedovoljno turistički istražena i predstavljena u turističkim vodičima, uputite se ka oblasti Mödling, koja je bogata veoma neobičnim atrakcijama. O mnogim mestima u okolini Beča smo imali priliku da saznamo isključivo od naših ljudi koji žive godinama u Beču i kojima su ovo mesta na koja odlaze na vikend izlete. Jedna od najneobičnijih lokacija koju smo posetili je jedan neobični rudnik ili možda jezero, procenićete sami.

Laxenburg: Predlog za izlet u okolini Beča

Ako posetite Beč i imate nekoliko slobodnih dana, jedan svakako posvetite mestu Laxenburg. Mesto je zaista posebno, i samo jedno u nizu mesta u okolini Beča u kojima možete napraviti zanimljiv izlet. Laxenburg se nalazi u pokrajini Mödling, na oko 35 km od Beča. Mesto je poznato po dvorcu Laxenburg, koji je pored Šenbruna bio najvažniji letnjikovac Habzburgovaca.

Mojih top 5 specijaliteta koje morate probati u Beču

Beč je pravo obilje mešavina raznih kultura, kuhinja i specijaliteta. Poseta Beču nije potpuna ako se ne probaju čuvene bečke kobasice sa sirom Kasekreiner, koje se prodaju na svakom koraku i predstavljaju njihov specijalitet. Obavezno probajte bečku šniclu ili slatkasta svinjska rebra. Za dezert se počastite Saher tortom ili sladoled knedlama. A gde sve to možete probati, pročitajte u nastavku...

Bečki božićni vašari: Mojih top 12 bajkovitih mesta

Praznici u Beču ... nešto što se rečima ne može opisati ... istovremeno romantični i carski! Svake godine, sredinom novembra, u Beču se postavlja praznična rasveta, a na većini trgova se postavljaju drvene kućice, u kojima se prodaju božićni ukrasi, suveniri, poslastice, kao i punč i kuvano vino, koji su glavni sastavni deo božićnih vašara u Beču. Poznato je da je Božić u Beču bajkovit, a nadam se da ćete i vi steći takav utisak kroz ovu božićnu priču.

Mojih top 25 atrakcija u Beču

Čarobni Beč, glavni grad Austrije. Od prvog puta kada sam ga posetila, znala sam da je ovo grad u koji ću se često vraćati. Ma koliko puta posetila Beč, uvek postoji nešto neotkriveno, nešto što i dalje čeka skriveno. Jedan je od najraskošnijih gradova sveta, a svakako jedan od najlepših i najelegantnijih u Evropi. Beč je i grad poznat po muzici, muzici čuvenih kompozitora poput Štrausa, Betovena i Mocarta, ali i čuvenom bečkom valceru, najelegantnijem i najraskošnijem plesu.

Mojih top 10 iskustava koja morate doživeti u Salcburgu

Salcburg je četvrti grad po veličini u Austriji. Njegov naziv u prevodu znači „grad soli“, a potiče iz srednjeg veka kada je rekom Salcah prevožena so koja se carinila na mestu današnjeg grada. Salcburg je danas poznat po starom baroknom jezgru, jednom od najočuvanijih u srednjoj Evropi, na listi UNESKO-a. Jedan od simbola grada su Mocart kugle, jer je grad slavu stekao zahvaljujući tome što je u njemu rođen jedan od najvećih svetskih muzičara, Volfgang Amadeus Mocart. Njegov lik će vas pratiti u čitavom gradu.

Melk: Impresivni samostan na brdu iznad Dunava

Na mestu gde Dunav ulazi u dolinu Wachau, nalazi se mali slikoviti grad Melk, koji je najpoznatiji po svom ogromnom benediktanskom samostanu, jednom od najimpresivnijih samostana u Austriji. Toliko je grandiozan da deluje nestvarno. Sam grad je prepun raznoraznih znamenitosti, ušuškanih i prelepo uređenih uličica, ali i ljubaznih i gostoprimljivih domaćina.