Mojih top 20 mesta koja treba posetiti na Sitoniji

Halkidiki je ogromno poluostrvo, koje čine tri manja poluostrva, koja imaju oblik tri prsta - nazivaju se Kasandra, Sitonija i Atos. Ovog puta obilazimo Sitoniju, drugi „prst“ poluostrva Halkidiki. Ovaj „prst“ je poznat po fantastičnoj prirodi, borovim šumama i plažama sa tirkiznom bojom mora, kako uređenim, tako i neuređenim. Ovim putem, prenosim utiske o atrakcijama koje su nam se najviše svidele.

Mojih top 25 atrakcija koje morate posetiti u Olimpskoj regiji

Olimpska regija je jedna od 13 oblasti grčke Makedonije. Smeštena je na obroncima planine Olimp To je predeo lepe prirode, sa šumama, rekama, močvarama i bogatom florom i faunom, ali i bogat atrakcijama od istorijskog i arheološkog interesa. Svojom prirodnom lepotom oduševljava planina Olimp i druge znamenitosti, koje ću da vam prikažem kroz vodič kroz mesta koja ne smete propustiti.

Atos: U poseti manastirima Svete Gore i Aristotelovom gradu

Atos je poluostrvo Halkidikija, poznatije kao “Sveta Gora”, ali i „treći prst“. Po zakonu, samo je muškarcima dozvoljen pristup na tlo Svete Gore. Međutim, Atos čini i jedan deo koji nije u sklopu Svete Gore, na čijem tlu žene mogu boraviti. Ovde ću vam predstaviti neka od letovališta i izletišta na čijem tlu možete slobodno koračati, ali i utiske sa „tajne“ Svete Gore, gde mogu boraviti samo muškarci.

Skiatos: Mamma Mia momenti u hladu bogumile

Jedan od izleta koji se nudi u Olimskoj regiji i ostalim delovima primorske Grčke, i koji je veoma atraktivan i popularan, je izlet brodom do ostrva Skiatos. Izlet košta oko 30€, u zavisnosti koju agenciju odaberete. Izlet počinje oko 9h i traje negde do 17h. Prvo jutarnje sunce nas zatiče na moru, nestvaran osećaj! Sve vreme uz put ćete imati priliku da uživate u tradicionalnoj grčkoj muzici. U tekstu vam prikazujem kako je naš izlet izgledao.

Meteori: Manastiri ni na nebu ni na zemlji

Meteori, tj. manastiri na stenama, nalaze se u oblasti Tesalija. Meteori, što bi značilo “visiti u vazduhu” ili “lebdeće stene”, jedan su od najsvetijih gradova pravoslavlja u Grčkoj. Predstavljaju skupinu pravoslavnih manastira. Smatraju se najvrednijom skupinom manastira u Grčkoj, posle Svete Gore. Nalaze se na spisku kulturne baštine UNESCO-a. Poznati su širom sveta zbog nesvakidašnjeg položaja: nalaze se na stenama-stubovima, za koje se veruje da su stare oko 60 miliona godina, a oblik stenama su dali vreme i zemljotresi.

Mojih top 25 iskustava koja morate doživeti u Solunu

Solun ili Tesaloniki, je drugi grad po veličini u Grčkoj, posle Atine. Јedan је od najstarijih gradova Evrope. Rodno je mesto čuvenog Aristotela. Odiše istorijom i duhom mediterana. Tako danas u gradu možete videti ostatke iz rimskog i helenskog doba, vizantijske crkve sa mozaicima i muralima, impresivne arhitektonske elemente kao što su zidovi, tornjevi i zamkovi, otomanske džamije i kupatila, kao i modern građevine, koje čine to da je Solun jedinstven muzej umetnosti na otvorenom.

Letovanje na Kasandri: Najznačajnije atrakcije koje treba posetiti

Poluostrvo Kasandra, jedno je od tri poluostrva Halkidikija, koje se još naziva i “prvi prst”. Pošto je Kasandra najbliža regija Solunu, turistički je najrazvijenija. Ono što je sigurno, jeste da vam na ovom poluostrvu neće biti dosadno. U ovom tekstu ću vam predstaviti neka od meni najinteresantnijih mesta za obilazak. Kroz poluostrvo je napravljen odličan autoput, bez naplate, tako da ćete svuda lako stići.

Pelion: Duh italijanskih letovališta na grčkom tlu

Grčka na malo drugačiji način – tako najkraće može da se opiše Pelion - planina u Tesaliji, koja formira poluostrvo u obliku kuke, između zaliva Pagasitik i Egejskog mora. Smatra se jednom od najlepših planina Grčke. Na planini se nalazi veliki broj izvora, kanjona, potoka. Ima 24 sela, koja su zadržala tradicionalnu arhitekturu i konstrukciju, sa kamenim kućama, izgrađenim na liticama i sa kojih se pruža prelep pogled na planinu i more. Pravo mesto za obilaske i istraživanje, koje nosi neki jedinstveni duh malih italijanskih sela.

Detaljan vodič za letovanje na Tasosu

Tasos, prelepo ostrvo u Egejskom moru. Deveto je po veličini ostrvo u Grčkoj. Naziva se i „zeleno“ ili „smaragdno“ ostrvo. Poznato je po prelepim i raznolikim plažama, mermeru, dobrom vinu i vinovoj lozi, crnim smežuranim maslinama, maslinovom ulju, izuzetnoj jagnjetini i borovom medu. U ovom vodiču možete naći pregršt informacija kako provesti letovanje na Tasosu, sasvim dovoljno za 10 dana boravka. Predlog aktivnosti i njihov redosled su podeljeni po danima, onako kako smo ih mi organizovali tokom letovanja.