Salaši i etno sela

1. Pajin salaš

Ove godine mi za prvi maj roštiljanje nije bilo opcija, jer sam želela da dan provedem sa porodicom, na nekom mestu gde ćemo svi uživati - u prirodi, uz odličnu hranu (bez kuvanja i spremanja obroka) i aktivnosti za decu. Posle duge potrage, u poslednji čas, uspeli smo da rezervišemo mesto na čenejskom Pajinom salašu. Još jednom sam imala priliku da se uverim da se najbolja mesta otkrivaju slučajno. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/Cenej:-prvomajski-uranak-na-vojvodjanskom-salasu/

2. Etno selo Divljakovac

Velika terasa na kojoj ručate gleda bukvalno na ceo Aranđelovac. Vetar pirka, a od zvukova se čuje samo zujanje pčelica, kojih u ovom periodu ima dosta, jer ste okruženi ucvetalim voćkama. Imanje nije veliko, ali je simpatično uređeno. Postoji i mali parkić za decu (vodite računa, tobogan je dosta strm), ali i livada na kojoj deca mogu da se igraju. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/arandjelovac:-gde-se-ciju-zvuci-mermera-i-pogled-prostire-po-Sumadiji/

3. Zornića kuća

Svakog vikenda je Zornića kuća prepuna – ne bez razloga. Uvek možete videti brojne porodice sa decom, koje su došle da uživaju na čistom vazduhu, da se zabave u dečijoj igraonici, jašu konje ili se igraju sa životinjama u mini zoo vrtu. Za ručak se možete počastiti nekim od njihovih specijaliteta ispod sača, kolačima ili pečenom kafom koju služe u fildžanima i uz ratluk. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda/

4. Etno selo "Moravski konaci"

Etno selo “Moravski konaci” se nalazi u Velikoj Plani. Postoje putokazi ka selu, odmah posle naplatne rampe na auto-putu. Na tom prostoru su se nekada nalazila skladišta zemlje koju je obližnja ciglana koristila za izradu opeke. Danas je ovo jedna uređena oaza za odmor i opuštanje. Na ulasku u etno selo vas čeka veliki parking, koji se ne napalaćuje. Posebnu pažnju privlači srpska pravoslavna crkva posvećena Svetom ocu Nikoli, ispred koje je česma sa pijaćom vodom. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/velika-plana:-predlog-za-izlet-blizu-beograda/

5. Etno selo "Amerić"

Saznajte gde možete uživati na čistom vazduhu, u prelepom pogledu i domaćim specijalitetima, na manje od sat vremena od Beograda, koja jela preporučujem da probate, ali i koje su davno zaboravljene aktivnosti u ponudi ovog jedinstvenog mesta, u kome kao da je vreme stalo. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/etno-selo-americ:-kao-nekada.../

6. Salaš Stojšić

Salaš koji morate posetiti... Ovo mesto sam otkrila dok sam nosima svog dečaka ispod srca. Posle skoro 2 godine, ponovo smo došli, ovog puta da bismo proslavili naših 19 najsrećnijih meseci. Sa vama delim šta me je oduševilo na ovom mestu: 1) Stiže se za manje od sat vremena od Beograda, pa smo uspeli da iskombinujemo da dođemo radnim danom (nije neophodna rezervacija), kada je manja gužva nego vikendom. Odličan je prilaz, jer se nalazi odmah uz autoput ka Novom Sadu... Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iii-deo/

7. Sekin salaš

Tokom vikenda se možete provozati do Pančeva i potražili mesto u kome se možete sakriti od najjačeg sunca i ručati. Sasvim slučajno smo otkrili jedno novo mesto, još uvek u razvoju, odlično za porodice sa decom. U pitanju je Sekin salaš, autentičan vojvođanaki salaš, na prvi pogled sličan kao i ostali, a ustvari vrlo specifičan. Ovo je ujedno i prvi salaš u Vojvodini, iz pravca Beograda. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iii-deo/

8. Lujzin salaš

Moram priznati, mesto o kome ću vam pisati nisam ja otkrila. Ovo otkriće je delo mog tate, od koga sam nasledila ljubav prema putovanjima i koji me je na putovanja naučio još od malih nogu. Doveo nas je porodično na mesto o kome vam danas pišem, kao ručak iznenađenja. I zaista je tako bilo... ali nije bilo samo iznenađenje, već oduševljenje! Čim sam kročila kroz drvenu kapiju na Lujzin salaš, znala sam da je ovo mesto posebno. To se oseti! Reč nije o klasičnom komercijalizovanom salašu, već poljoprivrednom gazdinstvu, na kome znate da je sve što ćete probati domaće. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/lujzin-salas:-raj-za-decu-nadomak-zrenjanina/

9. Etno selo "Sunčana reka"

Po mom mišljenju, jedno od najlepših etno sela u Srbiji... Kada prođete Loznicu i mislite da ste stigli na granicu sa Bosnom i Hercegovinom, baš tu vas čeka jedno ogromno, prostrano, divno uređno, etno selo "Sunčana reka". Nudi toliko sadržaja za decu i odrasle, da ovde možete provesti ceo dan. Ovo je razlog zašto je vikendom prepuno i jedva se nađe mesto za parkiranje. Pored divnog ambijenta, ima i istorijsku zanimljivost. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/jedan-dan-u-loznickom-kraju:-kolevka-srpskog-jezika/

10. Drvengrad

Kad god sam u ovom kraju, volim da prošetam stazama između drvenih kuća ovog kompleksa. Ovo mesto kao da je epicentar dešavanja u svako doba dana. Uvek je nekako živo i oseća se posebna atmosfera. Dok se Sunce još uvek probijalo kroz oblake, poslednje preostale kapljice kiše su se sušile u maloj cvetnoj bašti poslastičarnice. Uvek je tako slatka, u drvetu, ukrašena cvećem. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/mojih-top-15-iskustava-koja-morate-doziveti-na-zlatiboru/

11. Etno selo "Terzića avlija"

Etno park Terzića avlija je zapravo muzej na otvorenom. Potiče sa početka XX veka, i predstavlja tipično seosko domaćinstvo iz okoline Užica, sa starim kućama i okućnicom, kao što su salaš, šupa, mlekar, bunar, kačara. Ima dve stare kuće. U jednoj se odvijao svakodnevni život, a druga se koristila kao gostinjska kuća i kuća u kojoj su se posluživali gosti za slavu. Pred početak i za sve vreme II svetskog rata u kući je radila jedna od prvih seoskih škola. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/mojih-top-15-iskustava-koja-morate-doziveti-na-zlatiboru/

12. Etno selo "Boškova voda"

Do ovog etno sela smo došli sasvim slučajno, kad smo se kolima uputili ka Ljubišu, jednom od najlepših delova Zlatibora. Reč je o etno selu "Boškova voda", koje sam doživela kao pravi raj za decu. Pored restorana, nalazi se ogromna poljana sa raznim zanimacijama za decu: teren za odbojku, teren za mali fudbal, mini ZOO vrt sa domaćim životinjama, igralište sa ljuljaškama i klackalicama. Imaju i nekoliko vajata namenjenih za smeštaj. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/mojih-top-15-iskustava-koja-morate-doziveti-na-zlatiboru/

13. Etno selo "Kod deda Mije"

Ako želite da osetite šta znači pravo etno selo, obavezno se zaustavite na pola puta do jezera. Tu se nalazi restoran napravljen u dvorištu stare vodenice "Kod deda Mije", koja je i dalje aktivna. Hrana koju spremaju je preukusna, sve je domaće. Možete obići vodenicu, pogledati kako izgleda proces mlevenja. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/mojih-top-10-atrakcija-u-sokobanji/

14. Resavsko etno selo

Sledeće mesto o kome vam pišem je "Resavsko" etno selo, koje se nalazi u mestu Brestovo. Do ovog mesta ćete lako doći, jer se putokazi nalaze svuda uz put (pratite putokaze i ne slušajte navigaciju, jer vodi sporednim putevima). Odmah na ulazu nam je bilo jasno da je ovde raj za decu i da ćemo teško uspeti da krenemo dalje kada završimo ručak. Na ulazu u imanje se nalazi nekoliko konjića i magaraca. Znate koliko ih deca vole... Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/blago-resavskog-kraja:-predlog-jednodnevnog-izleta/

15. Majkin salaš

Salaši na severu Bačke, opevani u pesmama, neizostavna su atrakcija ako se nalazite na Paliću. Najbolje je posetiti ih u vreme ručka - sklonićete se od najjačeg sunca, uživati u domaćoj hrani, a potom i prošetati i uživati u prirodi. Ovog puta je izbor bio "Majkin salaš". Bio je topao dan, podne već prošlo, pa smo beg od vrućine našli u hladu vinove loze njihove bašte. Drvene klupe i stolovi, puno cveća, etno dekoracija, iznad vas još nezrelo grožđe... milina. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/moja-najlepsa-iskustva-koja-morate-doziveti-na-palicu/

16. Salaš Jelen

Na nepunih kilometar od vodotornja na Paliću, pređite prugu i stotinak metara napred ugledaćete veliko imanje i parking. Salaš je zaista predivno uređen. Sastoji se od nekoliko objekata, velikog igrališta za decu, bazena, parkinga i dela koji je namenjen za smeštaj. Okružen je šumom i ravnicom i nalazi se u mirnom ambijentu. Na samom ulazu u kompleks se nalazi kućica iz XIX veka, koja je autentična i u njoj se prodaju suveniri. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/moja-najlepsa-iskustva-koja-morate-doziveti-na-palicu/

17. Gulyas čarda

Na samoj obali Ludaškog jezera, uz put ka Hajdukovu, naići ćete na skretanje za jednu neobičnu čardu, koja u svom sastavu ima i farmu nojeva "Gulyas čarda". Ovo je zapravo prva farma nojeva u Srbiji, na kojoj danas možete videti, pored jednog noja, i pticu emu, mangulice, lame, konjiće, koji su smešteni u okviru mini ZOO vrta koji je deo ovog imanja. ZOO vrt zapravo i nije tako mali, vrlo je lepo uređen i mnoge životinje slobodno šetaju pored vas. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/moja-najlepsa-iskustva-koja-morate-doziveti-na-palicu/

18. Etno kompleks “Nišavska dolina”

Nalazi se na periferiji Pirota (2 km od centra), a kad smo stigli obeshrabrila nas je gužva na parkingu. Srećom, reč je o svadbi koja se održavala unutra, tako da smo lako našli mesto u bašti, koja me je asocirala na scene iz filma "Zona Zamfirova", ali u mnogo luksuznijoj varijanti. Meni se ambijent jako dopao! Ima dosta etnografskih elemenata, a kompleks, pored restorana, ima i objekte za smeštaj. Koliko sam primetila, i dalje se gradi... Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/produzeni-vikend-na-staroj-planini:-prirodnije-ne-moze.../

19. Etno selo "Stanišići" (BiH, Bijeljina)

Bijeljina, grad uz granicu sa Srbijom, zanimljiv je za jednodnevne izlete. Iz Beograda do Bijeljine treba oko 2h vožnje. Odlična je destinacija za porodice sa decom, bilo da dolazite zimi ili leti. U ovom tekstu ću vam dati nekoliko predloga kako da sa decom provedete jedan sadržajan i zabavan dan u Bijeljini, ali ćete naći i nekoliko ideja kako da iskombinujete još neke atrakcije ovog kraja, dobru hranu i šoping, i tako upotpunite ceo vikend proveden sa vašim najdražima. Sve detalje ćete naći u tekstu. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/bijeljina:-vikend-beg-u-srce-semberije/