Odmor na planini

1. Kosmaj: Predlog jednodnevnog izleta blizu Beograda

Mi kada nemamo ideju gde bismo na izlet, znamo da je Kosmaj uvek dobar izbor, bilo da je leto, proleće, jesen ili zima. Od Beograda se do Kosmaja stiže veoma brzo, za nekih pola sata autoputem, ili za oko 45 minuta do sat vremena, starim putem preko Avale. U ovom tekstu ću vam dati predlog jednog izleta na Kosmaj, iako ćete na mom sajtu moći da nađete još atrakcija u okolini, koje možete iskombinovati i tako kreirati još sadržajniji izlet. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/kosmaj:-predlog-jednodnevnog-izleta-blizu-beograda/

2. Rtanj: Bajka u centru vanzemaljskog života

Da li ste do sada posetili Rtanj? Meni je uvek bio privlačan, neobičan, mističan. Posetila sam mnoga mesta u Srbiji. Imali ste priliku da vidite reportaže, a na sajtu trenutno možete naći preko 35 tekstova sa predlozima raznih izleta u Srbiji, od Vojvodine, sve do juga. Jedna od destinacija koja je nedostajala u mojoj ličnoj zbirci koju delim sa vama, jeste upravo Rtanj, planina o kojoj postoji ubedljivo najviše mitova i legendi kod nas. U tekstu ćete naći predlog jednog vikend putovanja. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/rtanj:-bajka-u-centru-vanzemaljskog-zivota/

3. Zimovanje na Divčibarama: Planina namenjena deci

Divčibare, ili kako se često naziva “dečja planina”, nalazi se u neporednoj blizini Valjeva. Na ovo putovanje smo krenuli sa bebom od dva meseca (njegov prvi odlazak na planinu). Planina je idealna za decu, zbog klimatskih uslova i nadmorske visine. Naš mali je zaista uživao, i mi sa njim, ali je planina idealna za decu uzrasta od dve godine i vise, jer nudi brojne mogućnosti za sankanje, spušanje sankama ili gumama niz planinu, a postoji i dečja ski staza, za malo stariju decu. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/zimovanje-na-divcibarama:-planina-namenjena-deci/

4. Kosidba na Rajcu: Dobro došli na kosački ručak

Pored lepote prirode, ono po čemu je Rajac naširoko poznat je i tradicionalna manifestacija "Kosidba na Rajcu". Znam da je mnogima od vas jedna od stavki na "bucket" listi za Srbiju upravo ova manifestacija. Verujte mi, ako odete, zaista nećete pogrešiti. Zašto baš kosidba kao tradicionalna manifestacija? U krajevima sa razvijenim stočarstvom, kosidba je bila posebno značajna oduvek, jer se na ovaj način obezbeđivala letina. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/kosidba-na-rajcu:-dobro-dosli-na-kosacki-rucak/

5. Rudnik: Idealno mesto za piknik sa porodicom

Ove godine je piknik veoma aktuelan, a meni je, može se reći, ovo bio prvi posle dugog niza godina. Možda nas je situacija naterala da se podsetimo kako zvuči priroda, dečji smeh, fijuk frizbija i igranje badmintona. U ovom tekstu ću vam dati predlog mesta za piknik na planini Rudnik, koja se nalazi na oko 1,5h vožnje od Beograda, ali i predloge za obilaske u okolini Rudnika i Gornjeg Milanovca, tako da možete da upotpunite jedan zanimljiv i sadržajan porodični dan. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/rudnik:-idealno-mesto-za-piknik-sa-porodicom-/

6. Fruškogorska dečija pešačka staza: Popovica

Dok nisam posetila ovo mesto na Fruškoj gori, nisam zapravo ni znala koliko je velika ova vojvođanska planina i koliko znamenitosti krije. Koliko se u njoj smestilo pećina, vidikovaca, kamenoloma, izletišta, jezera... Šetnja u koju vas vodim je meni bila prilično lagana, a da je tako govori i ogroman broj dece koju smo videli - prava porodična šetnja na čistom vazduhu. Staza je duga oko 4.5 km, a nama je sa detetom od 15 meseci trebalo nešto manje od 3h. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/fruskogorska-decija-pesacka-staza:-popovica/

7. Izlet na Frušku goru: U riznici pravoslavnih manastira

Fruška gora je najveća vojvođanska planina, koja je prva u Srbiji proglašena nacionalnim parkom. Pored neverovatnih prirodnih odlika, jedna od turističkih karakteristika Fruške gore su i njeni vinogradi, oko kojih su izgrađene brojne vinarije, u poslednje vreme prilagođene turistima. Međutim, ono što turiste najviše privlači jeste skupina od 16 manastira Srpske pravoslavne crkve, zadužbine srpskih vladarskih porodica, koji su raspoređeni po celoj planini. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/izlet-na-frusku-goru:-u-riznici-pravoslavnih-manastira/

8. Skriveni dragulj Fruške gore: Beli majdan

Ovog leta smo aktivnosti obilaska gotovo svi usmerili na upoznavanje Srbije. Za mene jedno od najvećih iznenađenja - skriveni dragulj Fruške gore – Beli majdan. Uglavnom se Fruška gora spominje kao mesto za uživanje u prirodi, roštiljanje i posetu pravoslavnim manastirima. A da li ste znali da Fruška gora krije pećine nastale na mestu starog kamenoloma? Priča o njemu sledi… Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/skriveni-dragulj-fruske-gore:-beli-majdan/

9. Mojih top 30 iskustava koja morate doživeti na Zlatiboru

Zlatibor, jedna od naših najlepših planina, podjednako interesantna u svako godišnje doba. Pamtim ga kao mesto na koje sam svakog leta odlazila sa porodicom i tamo provodila bar nedelju dana, u istraživanju okoline i uživanju u beskrajnim šetnjama po čistoj prirodi i svežem vazduhu. Došlo je vreme da na Zlatibor dođem i sa svojim detetom, i ovo je bilo naše prvo zajedničko zimovanje. U ovom tekstu ću vam prikazati moja najlepša iskustva na Zlatiboru i u njegovoj okolini, i šta je to, po mom mišljenju, što ne treba propustiti ako posetite ovu planinsku lepoticu. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/mojih-top-15-iskustava-koja-morate-doziveti-na-zlatiboru/

10. Produženi vikend na Staroj planini: Prirodnije ne može...

Pozdravljam vas iz dela Srbije poznatom po ćilimima, grnčariji, kačkavalju i peglanoj kobasici. Prvi put sam bila u ovom delu Srbije i mogu vam reći da sam bila vrlo uzbuđena i iščekivala šta ću sve zanimljivo videti i otkriti. Već na samom prilazu ovom kraju, bilo mi je jasno da nas očekuje neverovatna priroda. O tome govori i činjenica da se na Staroj planini nalazi čak trećina svih vodopada u Srbiji. Mnogi prirodni biseri koje ovde možete videti su zapravo do skoro bili neotkriveni, pa su tako i sačuvali netaknutu lepotu. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/produzeni-vikend-na-staroj-planini:-prirodnije-ne-moze.../

11. Bela reka: Savremena farma u srcu Homoljskih planina

Danas vam predstavljam jedno mesto, koje me je, malo je reći, oduševilo! Tokom jednog majskog vikenda smo se uputili na pravu savremenu farmu u srcu Homoljskih planina - Farmu „Bela reka“. Nakon promašenog puta i zaglavljivanja na istom (postoji nekoliko puteva, a nas je navigacija odvela najgorim), gospodin Božidar, upravnik imanja, nas je "spasio" i odveo na ovo mesto sa prirodom kakvu nisam imala priliku do sada da vidim. Zelene livade, šareno poljsko cveće, vrtače u brdima. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/bela-reka:-savremena-farma-u-srcu-homoljskih-planina/

12. Planina Tara: U poseti mrkom medvedu

Planina Tara, ukrašena smaragdno plavim kanjonom reke Drine, nalazi se u Zapadnoj Srbiji. Ukoliko do sada niste posetili ovu regiju Srbije, toplo vam preporučujem. Zateći ćete netaknutu prirodu i prirodne atrakcije kakve ne možete videti u drugim krajevima naše zemlje. Mi smo Taru posetili pre dve godine, i ovde smo proveli tri dana (dve noći). Kroz ovaj tekst ću vam prikazati šta smo mi sve obišli, kao i nekoliko mesta gde možete dobro prezalogajiti. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/planina-tara:-u-poseti-mrkom-medvedu/