Mojih top 14 atrakcija koje morate posetiti u Segedinu

Segedin je grad u Mađarskoj, na ušću reke Mureš u Tisu. Grad se pruža na obe obale Tise i najveći je grad na ovoj reci. Kada su Turci osvojili Segedin 1543. godine, postao je središte sandžaka u južnoj Ugarskoj i tada je na ove prostore sa Orijenta doneta paprika, po kojoj je Segedin ipak najpoznatiji. 1879. godina je bila prekretnica u razvoju grada. Te godine se desila velika poplava, koja je uništila grad (95% zgrada).

Pečuj: Sjaj emajla Žolnaj keramike

Pečuj, peti grad po veličini, nalazi se na jugu Mađarske, nedaleko od granice sa Hrvatskom. Jedan je od najstarijih gradova, a smatra se da je osnovan još u II veku od strane Rimljana. Zbog bogatstva koje je istorija ovde ostavila, bio je Evropska prestonica kulture 2010. godine, zajedno sa Esenom i Istanbulom. Istorijski centar Pečuja je najbogatiji rimskim ostacima u čitavoj Srednjoj Evropi po nalazima i to je jedan od razloga zašto se nalazi na listi UNESKO-a.

Kečkemet: Usputna stanica na putu za Budimpeštu

Ukoliko putujete u Budimpeštu kolima, možete napraviti pauzu i svratiti Kečkemet. Grad se nalazi oko 90 km od srpske granice i gotovo isto toliko od Budimpešte. Kečkemet je osmi po veličini grad u Mađarskoj i središte županije Bač-Kiškun. Sarmati su naselili oblast Kečkemeta u I veku p.n.e, ali su njihova naselja uništili Mongoli. Kečkemet se nalazio na važnom trgovačkom putu, pa se zato brže razvijao nego druga mesta. Naziv je dobio u vreme vladavine mađarskog kralja Lajoša Velikog.

Sentandreja: Istorija Srba prožeta mirisom marcipana

Prava je šteta posetiti Budimpeštu, a ne napraviti izlet u Sentandreju, romantični gradić bitan za istoriju Srba. Od Budimpešte do Sentandreje ima oko 20 km. Sentandreja (Szentendre) sa svojim slikovitim kućama, uskim ulicama i brojnim muzejima je najposećeniji turstički centar na Dunavu. Novo doba za ovo staro ugarsko mesto započelo je dolaskom nekoliko hiljada Srba 1690. godine, sa patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem.

Mojih top 20 iskustava koja morate doživeti u Budimpešti

Često opisivana kao "Mali Pariz Srednje Evrope", Budimpešta je poznata ne samo po spomenicima koji odražavaju njenu 1.000 godina staru kulturu, već i po istorijskom nasleđu drugih naroda koji su živeli na ovim prostorima. Budimpešta, glavni grad Mađarske i „kraljica Dunava“, jedan je od najlepših evropskih gradova. Zauzima obale Dunava, a nastala je spajanjem Budima, Obude i Pešte. U ovom tekstu možete naći mojih top 20 iskustava u Budimpešti.

Božićni vašari u Budimpešti

Često opisivana kao "Mali Pariz Srednje Evrope", Budimpešta - glavni grad Mađarske i „kraljica Dunava“, jedan je od najlepših evropskih gradova. Božićni praznici se proslavljaju veoma živopisno, uz praktikovanje niza tradicionalnih običaja. Svečanoj atmosferi doprinosi i svečana dekoracija, kao i božićni vašari koji se organizuju na nekoliko mesta u gradu. U ovom tekstu ćete se upoznati sa nekima od njih, koji su meni bili najzanimljiviji.

Advent u Segedinu: Najlepši božićni vašari u gradu

Pozdrav iz "grada vode" ili "grada sunca", kako se još Segedin naziva. Znate li onaj tipičan miris božićne hrane i cimeta u vazduhu? Dečji smeh i magične božićne pesme? Sve to možete doživeti u Segedinu, na tri gradska trga, bajkovito ukrašena. Na Trgu Sečenji možete grad posmatrati sa velikog panoramskog točka, na Trgu Dugonič je gastronomsko uživanje, a Trg Dom je mesto svih događanja, sa adventnim vencom, klizalištem i pravom prazničnom atmosferom.

Mađarska banja Morahalom: Predlog za jesenji spa vikend

Morahalom je mali grad, koji se nalazi na jugu Mađarske i od Srbije je udaljen 20ak km. Grad je do nedavno bio nerazvijen, ali zbog bogatstva termalnim vodama i izgradnje banje Sv. Eržebet počeo je da se razvija. Morahalom je ustvari jedan mali banjski grad. Ima nekoliko izvora lekovitih voda, na temperaturi od oko 39 stepeni, a koristi se kako za kupanje, tako i za piće. Ovo nije mesto gde možete provesti ceo godišnji odmor, ali je dobra varijanta za vikend opuštanje, u kombinaciji sa šopingom i obilaskom obližnjeg Segedina.