Kako provesti vikend u Temišvaru

Temišvar, ovaj šarmantni grad koji se naziva i “malim Bečom”, smešten je u rumunskom delu Banata i nalazi se među pet najvećih gradova u Rumuniji. Najveći je centar Srba u Rumuniji, pa ga, pored blizine, i zbog toga naši ljudi često posećuju. Ime je dobio po reci Tamiš, ali ćete videti da ova reka vise ne protiče gradom, već ćete uživati na šetalištu pored jedne druge reke – Begej. Istorijski, grad je značajan jer je u njemu počeo ustanak protiv vlasti Nikolaja Čaušeskog, čime je i počela čuvena Rumunska revolucija 1989. godine.

Božićni duh Temišvara

Pozdrav iz grada parkova, muzeja, galerija i muzičkih festivala, zbog čega se često i naziva "malim Bečom". Ovog puta, predstavljam vam Temišvar u prazničnoj atmosferi. Saznaćete zašto je ovo jedan od najlepših božićnih vašara koje sam ikada posetila. Zbog toga ga i preporučujem kao jednu od destinacija koju možete posetiti tokom praznika, u neposrednom okruženju.

Transilvanija za Noć veštica: Tragovima Grofa Drakule

Transilvanija ili „zemlja iza šuma“ je šumovita planinska oblast Rumunije, jedno od retkih mesta na svetu gde turisti mogu da se vrate u prošlost i upoznaju sela i gradove koje su pre više od 800 godina podigli transilvanijski Sasi. Transilvaniju većina povezuje sa poznatom legendom o grofu Drakuli. Poznata je njegova surovost, gde je za svaki mali prekršaj ljude nabijao na kolac. Transilvanija je iskoristila legendu koja je ispirisala irskog pisca Brema Stokera da napiše roman "Drakula".

Tradicionalna rumunska palenta: Mamaliga

Tokom božićnih praznika, u Rumuniji možete posetiti brojne božićne vašare, na kojima se služe jela tradicionalne rumunske kuhinje. Na jednom od njih, probala sam jelo koje se naziva “Mamaliga cu branza in paturi”, veoma slično srpskom kačamaku, ali sa dodacima koji ga čine tako ukusnim i kaloričnim, da može da zameni čitav obrok. Nakon malo istraživanja, uspela sam da dođem do recepta za ovo jelo, koji ću podeliti i sa Vama.