Novi Sad u prazničnom ruhu

Novi Sad, najveći grad Vojvodine, ili “srpska Atina”, kako ga još nazivaju, oduševiće vas posebno ako ga posetite u vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Ako posetite Winter Fest, u jedinstvenoj atmosferi, uživaćete u kuvanom vinu vrhunskih karlovačkih vinarija, mirisu tople čokolade koji se širi trgom, toplom čaju od lekovitog bilja, ukusnim kobasicama ili nekom od vojvođanskih specijaliteta.

Nova godina i Božić u Beogradu: Mojih top 15 iskustava

S obzirom na to da je Beograd moj rodni grad, sa posebnom pažnjom, emocijom i detaljima sam napisala ovaj tekst, posebno jer obožavam praznike u mom gradu. Beograd je, kao što verovatno znate, glavni grad Srbije, jedne male države u jugoistočnoj Evropi, a često ga nazivaju “kapijom Balkana” ili “vratima srednje Evrope”. Kao i drugi evropski gradovi, i Beograd ima svoje praznične događaje i običaje, koji se značajno razlikuju od tradicionalnih evropskih božićnih vašara. U ovom tekstu ćete se upoznati sa meni najzanimljivijima.

Božićni vašari u Budimpešti

Često opisivana kao "Mali Pariz Srednje Evrope", Budimpešta - glavni grad Mađarske i „kraljica Dunava“, jedan je od najlepših evropskih gradova. Božićni praznici se proslavljaju veoma živopisno, uz praktikovanje niza tradicionalnih običaja. Svečanoj atmosferi doprinosi i svečana dekoracija, kao i božićni vašari koji se organizuju na nekoliko mesta u gradu. U ovom tekstu ćete se upoznati sa nekima od njih, koji su meni bili najzanimljiviji.

Bečki božićni vašari: Mojih top 12 bajkovitih mesta

Praznici u Beču ... nešto što se rečima ne može opisati ... istovremeno romantični i carski! Svake godine, sredinom novembra, u Beču se postavlja praznična rasveta, a na većini trgova se postavljaju drvene kućice, u kojima se prodaju božićni ukrasi, suveniri, poslastice, kao i punč i kuvano vino, koji su glavni sastavni deo božićnih vašara u Beču. Poznato je da je Božić u Beču bajkovit, a nadam se da ćete i vi steći takav utisak kroz ovu božićnu priču.

Advent u Segedinu: Najlepši božićni vašari u gradu

Pozdrav iz "grada vode" ili "grada sunca", kako se još Segedin naziva. Znate li onaj tipičan miris božićne hrane i cimeta u vazduhu? Dečji smeh i magične božićne pesme? Sve to možete doživeti u Segedinu, na tri gradska trga, bajkovito ukrašena. Na Trgu Sečenji možete grad posmatrati sa velikog panoramskog točka, na Trgu Dugonič je gastronomsko uživanje, a Trg Dom je mesto svih događanja, sa adventnim vencom, klizalištem i pravom prazničnom atmosferom.

Božićni duh Temišvara

Pozdrav iz grada parkova, muzeja, galerija i muzičkih festivala, zbog čega se često i naziva "malim Bečom". Ovog puta, predstavljam vam Temišvar u prazničnoj atmosferi. Saznaćete zašto je ovo jedan od najlepših božićnih vašara koje sam ikada posetila. Zbog toga ga i preporučujem kao jednu od destinacija koju možete posetiti tokom praznika, u neposrednom okruženju.

Mojih 12 najlepših božićnih vašara u Minhenu

Kada se praznici bliže, Nemačka se pretvara u zemlju tradicije i svetlucavih vašara. Prijatni mirisi, praznična atmosfera uz božićne zvuke, božićna peciva i kuvano vino, glavna su obeležja svakog božićnog vašara. U Minhenu se organizuju na velikom broju lokacija, a ja ću vam prikazati neke od najinteresantnijih koje sam posetila u Minhenu. Inače, adventni period počinje krajem novembra i traje sve do katoličkog Božića, tako da je ovo pravo vreme za posetu.