Izleti sa decom

1. Čenej: Prvomajski uranak na vojvođanskom salašu

Ove godine mi za prvi maj roštiljanje nije bilo opcija, jer sam želela da dan provedem sa porodicom, na nekom mestu gde ćemo svi uživati - u prirodi, uz odličnu hranu i aktivnosti za decu. Posle duge potrage, u poslednji čas, uspeli smo da rezervišemo mesto na čenejskom Pajinom salašu. Obišli smo nekoliko zanimljivih mesta, a ja vam u ovom tekstu pišem o detaljima našeg jednodnevnog izleta, u kome smo otkrili za nas manje poznate delove Vojvodine, na sat vremena od Beograda. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/Cenej:-prvomajski-uranak-na-vojvodjanskom-salasu/

2. Mojih top 10 iskustava koja morate doživeti na Paliću

Šaljem vam pozdrave se severa Bačke, sa obale najvećeg prirodnog jezera u Srbiji - Palićkog jezera! Palić može biti dobra baza za smeštaj i obilazak brojnih znamenitosti u okolini. Mislim da vam ne bi bio dovoljan jedan produženi vikend, da vidite i uživate u svemu što ovaj kraj nudi. Prelepe građevine i vile u stilu secesije, čarde i salaši, riblja čorba, juneći perkelt, štrudle. Šta još poželeti!? U ovom tekstu ću vam predstaviti meni najzanimljivije atrakcije na Paliću i okolini. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/moja-najlepsa-iskustva-koja-morate-doziveti-na-palicu/

3. Vršac: Putevima vršačkih vinograda

Ako nemate ideju gde provesti lep i sunčan dan, na oko sat i po od Beograda vas čeka Vršac, prava riznica znamenitosti, kojih ima dovoljno ne samo za jednodnevni izlet, već da ovde provedete i nekoliko dana. Vršac je jedan od najstarijih banatskih gradova, smešten na obodu Panonske nizije, u podnožju Vršačkih planina i od granice sa Rumunijom samo 14 km. Od Beograda je udaljen 84 km. Vršac karakteriše šarolika nacionalna struktura nastala tokom vekova, kao posledica čestih migracija. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/vrsac:-putevima-vrsackih-vinograda/

4. Aranđelovac: Gde se čuju zvuci mermera i pogled prostire po Šumadiji

Proleće je idealno vreme za istraživanje Srbije, pa tako mi koristimo svaki lep i sunčan vikend da skoknemo do neke atrakcije naše zemlje, pa makar i u blizini Beograda. Jedna od odličnih vikend destinacija je Aranđelovac - blizu, odlična hrana, a pregršt atrakcija kojima možete upotpuniti dan, tako da vam nijednog trenutka ne bude dosadno. U tekstu ćete naći predlog jednog izleta u ovom kraju. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/arandjelovac:-gde-se-ciju-zvuci-mermera-i-pogled-prostire-po-Sumadiji/

5. Prirodnjački centar u Svilajncu

Prirodnjački centar Srbije je mesto na koje morate otići, posebno ako imate decu. Nalazi se na samo 6 km od autoputa, na oko 1h od Beograda. Pored ogromne zgrade u kojoj su izložbene postavke, napolju se nalazi dino-park. Inače, gotovo ceo kompleks se uglavnom sastoji iz edukativnog materijala, manje ima eksponata. Međutim, ovo je svakako jedinstven muzejski kompleks u Srbiji, i u skladu sa tim je vredan posete. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-ii-deo/

6. Ranč Sava

Mesto koje vam predstavljam kao još jednu od ideja za kratak izlet smo otkrili sasvim slučajno. Išli smo putem ka Obrenovcu i pored samog puta smo videli reklamu za ranč "Sava" (nalazi se u Bariču). Iz znatiželje o čemu se radi smo svratili na ručak. Ambijent nas je oduševio, toliko da smo ovo mesto odabrali za jedno važno porodično slavlje. Reč je o restoranu koji se nalazi na ranču pored Save. Novijeg je datuma. Ono što je meni bilo zanimljivo je to što ima nekoliko ambijentalnih celina, tako da svako može da izabere šta voli. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda/

7. Zornića kuća

Svakog vikenda je Zornića kuća prepuna – ne bez razloga. Uvek možete videti brojne porodice sa decom, koje su došle da uživaju na čistom vazduhu, da se zabave u dečijoj igraonici, jašu konje ili se igraju sa životinjama u mini zoo vrtu. Za ručak se možete počastiti nekim od njihovih specijaliteta ispod sača, kolačima ili pečenom kafom koju služe u fildžanima i uz ratluk. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda/

8. Požarevac: Ljubičevski konji ponovo jure...

Svako od nas barem jednom godišnje prođe auto-putem Beograd-Niš i ugleda tablu sa natpisom skretanja za Požarevac (18 km autoput udaljen od grada). Međutim, koliko ste puta odlučili da skrenete sa puta i obiđete ovaj grad i sve što on nudi? Ako imate decu, ali i ako ste zaljubljenik u konje, onda vam preporučujem da se ka Požarevcu uputite što pre, tačnije jednog sunčanog vikenda. U tekstu ćete naći preporuke kako organizovati jednodnevni izlet u ovom kraju Srbije. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/pozarevac:-ljubicevski-konji-ponovo-jure.../

9. Bačka Palanka: Destinacija za letovanje u Srbiji

Moram vam se pohvaliti da sam prethodne godine i pored situacije koja nas je snašla, ipak osetila neku morsku atmosferu. Ne, nisam uspela da se dočepam primorja, već smo sasvim nenadano otišli do Bačke Palanke, na jedno dunavsko jezero! Iako već 35 godina (da, toliko već!) živim u Srbiji, nikada nisam bila u Bačkoj Palanci, pa čak ni u ovom delu Vojvodine. Ono što sam zatekla me je oduševilo, a predlog jednodnevnog izleta kakav smo mi napravili, možete naći u ovom tekstu. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/backa-palanka:-destinacija-za-letovanje-u-srbiji/

10. Kovilj: Vratiće se rode na kraj sveta

Da li vas je ikada zanimalo šta se nalazi "Na kraj sveta"? Upravo u ovom tekstu ćete saznati kakva vas lepota tamo čeka. Ako niste znali da se kraj sveta nalazi u baš Kovilju, mestu na oko 30 km od Novog Sada, onda je ovaj tekst za vas. U njemu ćete naći jedan predlog za sadržajan, nesvakidašnji i zanimljiv jednodnevni izlet, na oko sat vremena od Beograda. Birajte lepo vreme i spremite se za zabavu i opuštanje cele porodice. Pa da počnemo... Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/kovilj:-vratice-se-rode-na-kraj-sveta/

11. Kosmaj: Predlog jednodnevnog izleta blizu Beograda

Mi kada nemamo ideju gde bismo na izlet, znamo da je Kosmaj uvek dobar izbor, bilo da je leto, proleće, jesen ili zima. Od Beograda se do Kosmaja stiže veoma brzo, za nekih pola sata autoputem, ili za oko 45 minuta do sat vremena, starim putem preko Avale. U ovom tekstu ću vam dati predlog jednog izleta na Kosmaj, iako ćete na mom sajtu moći da nađete još atrakcija u okolini, koje možete iskombinovati i tako kreirati još sadržajniji izlet. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/kosmaj:-predlog-jednodnevnog-izleta-blizu-beograda/

12. Borsko jezero: Gde vazduh miriše na borove

Moram da priznam, ovo je destinacija o kojoj nisam ni razmišljala kao zanimljivoj za obilazak, sve dok se moj suprug nije oduševljen vratio sa službenog puta na Borskom jezeru. Odlučili smo da tokom leta odemo zajedno sa bebom. Jedina greška je bila što nismo ostali nekoliko dana... Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/borsko-jezero:-gde-vazduh-mirise-na-borove/

13. Vrnjačka Banja: Spa užitak u kraljevskoj banji

Od kada sam majka, najviše u putovanjima uživam ako porodici mogu da priuštim smeštaj blizu grada, a opet ušuškan i izolovan, u kome ćemo imati obroke, pa neću brinuti oko hrane, porodičnu zabavu u spa centru, ali i igraonicu u kojoj će moj dečak moći da pronađe zabavu samo za sebe. Sve to smo pronašli u Solaris Resorts u Vrnjačkoj Banji, kraljici banjskog turizma Srbije. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/vrnjacka-banja:-spa-uzitak-u-kraljevskoj-banji/

14. Rtanj: Bajka u centru vanzemaljskog života

Da li ste do sada posetili Rtanj? Meni je uvek bio privlačan, neobičan, mističan. Posetila sam mnoga mesta u Srbiji. Imali ste priliku da vidite reportaže, a na sajtu trenutno možete naći preko 35 tekstova sa predlozima raznih izleta u Srbiji, od Vojvodine, sve do juga. Jedna od destinacija koja je nedostajala u mojoj ličnoj zbirci koju delim sa vama, jeste upravo Rtanj, planina o kojoj postoji ubedljivo najviše mitova i legendi kod nas. U tekstu ćete naći predlog jednog vikend putovanja. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/rtanj:-bajka-u-centru-vanzemaljskog-zivota/

15. Lepote Homolja: Banja Ždrelo i okolina

Dobro došli u Homolje! Homolje je oblast u Istočnoj Srbiji, ograničena planinskim vencima sa svih strana –Homoljske planine, Beljanica, Gornjačke planine. Biser ovog kraja je prelepa Gornjačka klisura. Gornjačka klisura, duga 16 km, sa četiri velika meandra. Na platou jednog od njih, nalazi se manastir Gornjak, koji je ime dobio po vetru koji duva u klisuri. Iskoristite posetu ovom kraju da uživate u termo-mineralnim vodama i čistom planinskom vazduhu. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/lepote-homolja:-banja-Zdrelo-i-okolina/

16. Sremska Mitrovica: Majka gradova pod zaštitom Svetog Dimitrija

Sremska Mitrovica je najveći grad u Sremu i jedan od najstarijih gradova u Vojvodini i Srbiji. Antički grad Sirmijum bio je prestonica Rimskog carstva neki period. Nazivaju ga i „slavnom majkom gradova“, jer su u njemu rođeni brojni rimski carevi. Jedno vreme se zvao Civitas Sancti Demetrii (Grad Svetog Dimitrija), po zaštitniku grada i ovde pogubljenom hrišćanskom mučeniku Sv. Dimitriju. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/sremska-mitorvica:-majka-gradova-pod-zastitom-svetog-dimitrija/

17. Zimovanje na Divčibarama: Planina namenjena deci

Divčibare, ili kako se često naziva “dečja planina”, nalazi se u neporednoj blizini Valjeva. Na ovo putovanje smo krenuli sa bebom od dva meseca (njegov prvi odlazak na planinu). Planina je idealna za decu, zbog klimatskih uslova i nadmorske visine. Naš mali je zaista uživao, i mi sa njim, ali je planina idealna za decu uzrasta od dve godine i vise, jer nudi brojne mogućnosti za sankanje, spušanje sankama ili gumama niz planinu, a postoji i dečja ski staza, za malo stariju decu. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/zimovanje-na-divcibarama:-planina-namenjena-deci/

18. Jagodina: Sadržajan izlet za celu porodicu

Jagodina je meni vrlo interesantna destinacija za jednodnevni izlet, jer ćete pored ZOO vrta, ovde naći niz atrakcija koje će učiniti da vam ni u jednom trenutku ne bude dosadno. Nakon druženja sa životinjama, možete prošetati po ogromnom parku "Potok", posetiti Muzej voštanih figura, lepo ručati u jednom etno restoranu, a tokom leta vam je na raspolaganju i Akva park. Preko puta ZOO vrta je tržni centar Vivo, pa možete svratiti i u kupovinu, ako ste ljubitelj ovog vida zabave. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/jagodina:-sadrzajan-izlet-za-celu-porodicu/

19. Zrenjanin: Predlozi za sadržajan vikend izlet

Zrenjanin se nalazi u Vojvodini, u središnjem delu Banata, nekada je bio poznat kao Bečkerek. Kroz koji protiču reke Tisa, Begej, Tamiš i sistem kanala Dunav-Tisa-Dunav. Staro jezgro grada čini niz sačuvanih građevina iz XIX i XX veka. Tokom leta se ovde organizuju Dani piva, pa vam preporučujemo da možda baš u to vreme posetite Zrenjanin. U ovom tekstu ću vam dati nekoliko predloga za jedan sadržajan vikend izlet u Zrenjaninu i njegovoj atrakcijama bogatoj okolini. Uživajte! Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/zrenjanin:-predlozi-za-sadrzajan-vikend-izlet/

20. Rudnik: Idealno mesto za piknik sa porodicom

Ove godine je piknik veoma aktuelan, a meni je, može se reći, ovo bio prvi posle dugog niza godina. Možda nas je situacija naterala da se podsetimo kako zvuči priroda, dečji smeh, fijuk frizbija i igranje badmintona. U ovom tekstu ću vam dati predlog mesta za piknik na planini Rudnik, koja se nalazi na oko 1,5h vožnje od Beograda, ali i predloge za obilaske u okolini Rudnika i Gornjeg Milanovca, tako da možete da upotpunite jedan zanimljiv i sadržajan porodični dan. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/rudnik:-idealno-mesto-za-piknik-sa-porodicom-/

21. Fruškogorska dečija pešačka staza: Popovica

Dok nisam posetila ovo mesto na Fruškoj gori, nisam zapravo ni znala koliko je velika ova vojvođanska planina i koliko znamenitosti krije. Koliko se u njoj smestilo pećina, vidikovaca, kamenoloma, izletišta, jezera... Šetnja u koju vas vodim je meni bila prilično lagana, a da je tako govori i ogroman broj dece koju smo videli - prava porodična šetnja na čistom vazduhu. Staza je duga oko 4.5 km, a nama je sa detetom od 15 meseci trebalo nešto manje od 3h. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/fruskogorska-decija-pesacka-staza:-popovica/

22. Jedan dan u lozničkom kraju: Kolevka srpskog jezika

Ako nemate ideju gde za vikend, još dok su topli dani, preporučujem da krenete ka lozničkom kraju. Verujte mi, toliko ima sadržaja, da će vam jedan dan biti malo i želećete da ostanete još ili da se ponovo vratite. Iako smo mi uspeli da sve što ću vam prikazati obiđemo u jednom danu, preporučujem vam da prenoćite i natenane obilazite ova zaista divna mesta. Uživajte! Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/jedan-dan-u-loznickom-kraju:-kolevka-srpskog-jezika/

23. Velika mirna Bačka tura: Predlozi za obilazak

Ova 2020. godina - nepredvidljiva, bez planova, ne baš tako lepa, donela je ipak i mnogo lepih trenutaka i upoznavanje nekih krajeva naše zemlje u koje verovatno ne bismo ni pomislili da dođemo, da nije bila ovakva situacija. Međutim, baš na takvim mestima od kojih nismo mnogo očekivali, doživeli smo veoma prijatna iznenađenja. Jedan od delova Srbije koji do sada gotovo da nisam nikada posetila je Bačka. U tekstu vam prenosim utiske o mestima koja su mi se dopala. Uživajte… Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/velika-mirna-backa-tura:-predlozi-za-obilazak/

24. Mojih top 30 iskustava koja morate doživeti na Zlatiboru

Zlatibor, jedna od naših najlepših planina, podjednako interesantna u svako godišnje doba. Pamtim ga kao mesto na koje sam svakog leta odlazila sa porodicom i tamo provodila bar nedelju dana, u istraživanju okoline i uživanju u beskrajnim šetnjama po čistoj prirodi i svežem vazduhu. Došlo je vreme da na Zlatibor dođem i sa svojim detetom, i ovo je bilo naše prvo zajedničko zimovanje. U ovom tekstu ću vam prikazati moja najlepša iskustva na Zlatiboru i u njegovoj okolini, i šta je to, po mom mišljenju, što ne treba propustiti ako posetite ovu planinsku lepoticu. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/mojih-top-15-iskustava-koja-morate-doziveti-na-zlatiboru/

25. Bela reka: Savremena farma u srcu Homoljskih planina

Danas vam predstavljam jedno mesto, koje me je, malo je reći, oduševilo! Tokom jednog majskog vikenda smo se uputili na pravu savremenu farmu u srcu Homoljskih planina - Farmu „Bela reka“. Nakon promašenog puta i zaglavljivanja na istom (postoji nekoliko puteva, a nas je navigacija odvela najgorim), gospodin Božidar, upravnik imanja, nas je "spasio" i odveo na ovo mesto sa prirodom kakvu nisam imala priliku do sada da vidim. Zelene livade, šareno poljsko cveće, vrtače u brdima. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/bela-reka:-savremena-farma-u-srcu-homoljskih-planina/

26. Dvorac Fantast: Mesto za maštanje

Kako je proleće kod nas bilo oduvek određeno za obilazak najlepših, do sada neistraženih, atrakcija Srbije, tako smo se i ovog proleća, uz sve mere opreza, zaputili na jedno mesto za koje smo čuli da je kao iz bajke. Reč je o, kako kažu, najlepšem dvorcu Vojvodine, dvorcu “Fantast”, koji je izgradio Bogdan Dunđerski, čuveni veleposednik. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/dvorac-fantast:-mesto-za-mastanje/

27. Đavolja varoš: Mistika okamenjenih skulptura

Ovaj tekst je posvećen jednom za mene posebnom mestu – Đavoljoj varoši. Putovanje o kome ću vam pisati pamtim kao jedan od najlepših porodičnih izleta, sadržajan i edukativan, kao nijedan drugi na kom sam bila u Srbiji. Da ne govorim o svemu što sam tamo videla, to ću vam tek predstaviti. Jeste da put iz Beograda traje malo duže, ali vredi. Imate utisak da se nalazite na nekoj svetski poznatoj atrakciji, grandioznoj. Priroda ovih krajeva je takođe fascinantna, i ne preostaje vam ništa drugo, nego da se prepustite i uživate. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/DJavolja-varos:-mistika-okamenjenih-skulptura/

28. Borkovac: Moj omiljeni spa hotel među borovima

Hotel “Borkovac” je jedan od meni omiljenih spa hotela u Srbiji, a vrlo blizu Beograda. Ovaj hotel se nalazi na samo 50 km od Beograda, u rumskom izletištu Borkovac. Smešten je među borovima, na 3 km od centra Rume, u netaknutoj prirodi. Posebno je neobično to što, u sred sremačke ravnice, postoji jedna mala borova šuma, nalik na one zlatiborske. Kako se nalazi na obroncima Fruške gore i okružen je prirodom, idealan je za odmor i relaksaciju. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/borkovac:-moj-omiljeni-spa-hotel-medju-borovima/

29. Novi Sad u prazničnom ruhu

Novi Sad, najveći grad Vojvodine, ili “srpska Atina”, kako ga još nazivaju, oduševiće vas posebno ako ga posetite u vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Ako posetite Winter Fest, u jedinstvenoj atmosferi, uživaćete u kuvanom vinu vrhunskih karlovačkih vinarija, mirisu tople čokolade koji se širi trgom, toplom čaju od lekovitog bilja, ukusnim kobasicama ili nekom od vojvođanskih specijaliteta. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/novi-sad-u-praznicnom-ruhu/

30. Mojih top 10 atrakcija u Sokobanji

Božanstvena priroda, božanstven vazduh! To može biti samo Sokobanja, nekadašnje mondensko mesto, koje su često posećivali boemi, umetnici i pesnici. Među njima Isidora Sekulić, Meša Selimović, Stevan Sremac, Ivo Andrić i Branislav Nušić. Nudi čitav spektar aktivnosti za zabavu cele porodice. U ovom tekstu izdvajam aktivnosti koje su meni bile najzanimljivije i kojih je sasvim dovoljno da se ovde provede nekoliko sadržajnih dana. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/mojih-top-10-atrakcija-u-sokobanji/

31. Đerdap: Na lepom plavom Dunavu

Pozdrav svima sa mesta gde je Dunav širok kao more! Ukoliko želite da obiđete Đerdapsku klisuru, predlažem Vam nekoliko mesta na kojima se možete upoznati sa prirodnim lepotama ovog kraja, značajnim arheološkim nalazištima, ali i najlepšim vidikovcima sa kojih možete posmatrati jedan od najromantičnijih zalazaka sunca nad Dunavom. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/DJerdap:-na-lepom-plavom-dunavu/

32. Etno selo Amerić: Kao nekada...

Saznajte gde možete uživati na čistom vazduhu, u prelepom pogledu i domaćim specijalitetima, na manje od sat vremena od Beograda, koja jela preporučujem da probate, ali i koje su davno zaboravljene aktivnosti u ponudi ovog jedinstvenog mesta, u kome kao da je vreme stalo. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/etno-selo-americ:-kao-nekada.../

33. Obedska bara: Prirodna oaza nadomak Beograda

Pre nekoliko godina sam sasvim slučajno otkrila ovaj jedinstveni rezervat prirode "Obedska bara", u neverovatnom prirodnom ambijentu kićenog Srema. Tada sam svratila na kratko, a sada sam mu se vratila, jer je priroda koju sam ovde zatekla očaravajuća. U tekstu ćete naći pregled aktivnosti kojima možete upotpuniti dan, predlog jednog divnog mesta za ručak sa decom, kao i proračun troškova jednog ovakvog izleta, sa mapom atrakcija. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/obedska-bara:-prirodna-oaza-nadomak-beograda/

34. Blago resavskog kraja: Predlog jednodnevnog izleta

Gde na jednodnevni izlet? Ako se ovo često pitate, kao i mi, preporučujem vam da razmotrite dolazak u resavski kraj i upoznate se sa prirodnim blagom koje vas ovde čeka. Atrakcija ima dovoljno za nekoliko dana boravka, ali ću vam u ovom tekstu prikazati šta smo mi posetili za jedan dan i dati još neke smernice šta videti u okolini, ako budete imali višak vremena. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/blago-resavskog-kraja:-predlog-jednodnevnog-izleta/

35. Bijeljina: Vikend beg u srce Semberije

Bijeljina, grad uz granicu sa Srbijom, zanimljiv je za jednodnevne izlete. Iz Beograda do Bijeljine treba oko 2h vožnje. Odlična je destinacija za porodice sa decom, bilo da dolazite zimi ili leti. U ovom tekstu ću vam dati nekoliko predloga kako da sa decom provedete jedan sadržajan i zabavan dan u Bijeljini, ali ćete naći i nekoliko ideja kako da iskombinujete još neke atrakcije ovog kraja, dobru hranu i šoping, i tako upotpunite ceo vikend proveden sa vašim najdražima. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/bijeljina:-vikend-beg-u-srce-semberije/