Sarajevo: Duh Orijenta sa mirisom baklava, bureka i ćevapa

Pozdravljam vas iz grada koji mnogi nazivaju "Evropskim Jerusalimom". Možete zamisliti koliko sam uzbuđena, zbog prvog prelaska granice ove godine, a i nakon dužeg vremena! U Sarajevu sam po ko zna koji put, ali ponovo osećam euforiju. Na mestu gde se spajaju Istok i Zapad, i teritorijalno, i verski, i kulturalno. Oko vas vijore šarene marame, zveckaju fildžani, ispija se salep. Sve miriše na vrhunske baklave, burek i ćevape.

Banja Luka: Dolina Vrbasa prožeta mirisom ćevapa

Banja Luka je najveći grad Republike Srpske i drugi po veličini u Bosni i Hercegovini, kao i administrativni centar Republike Srpske. Zbog velikog broja zelenih površina, nosi nadimak “grad zelenila”. Nazivaju je i gradom mladih, sporta i lepih devojaka, a poznata je i po banjalučkom ćevapu, nektar pivu i siru trapistu. Banja Luka ima bogat noćni život i poznata je po noćnim klubovima, kao i velikom broju festivala tokom godine. Banjalučani su veoma dobri domaćini, tako da će sve učiniti da se u njihovom gradu lepo osećate.

Bijeljina: Vikend beg u srce Semberije

Bijeljina, grad uz granicu sa Srbijom, zanimljiv je za jednodnevne izlete. Iz Beograda do Bijeljine treba oko 2h vožnje. Odlična je destinacija za porodice sa decom, bilo da dolazite zimi ili leti. U ovom tekstu ću vam dati nekoliko predloga kako da sa decom provedete jedan sadržajan i zabavan dan u Bijeljini, ali ćete naći i nekoliko ideja kako da iskombinujete još neke atrakcije ovog kraja, dobru hranu i šoping, i tako upotpunite ceo vikend proveden sa vašim najdražima.

Višegrad: Znakovi pored puta do drinske ćuprije

Danas “putujemo” do Višegrada, malog, ali sadržajnog grada u Republici Srpskoj. Turistički je postao značajan zahvaljujući Ivi Andriću i ćupriji (iz Andrićevog romana “Na Drini ćuprija”) - mostu Mehmed paše Sokolovića. Lepotu Višegrada upotpunjuje Drina, koja gradi drugi po veličini rečni kanjon u Evropi, koji je stvorio uslove za popularna krstarenja turističkim brodovima. Od nedavno, turističku ponudu upotpunjuje kompleks Andrićgrad, koji je izgradio Emir Kusturica.

Trebinje: Dučićevim stopama kroz grad sunca

Jedinstven grad, sa jedinstvenom atmosferom. Nije primorski, ali ima mediteranski duh. To i ne čudi jer se na oko 30 km nalazi Dubrovnik, a do Herceg Novog ima oko 40 km. Zato se ovde oseća miris mediteranskog voća, maslina, smokve, lavande. Koliko je ovaj grad lep i jedinstven, govori i to što je Dučić ovde pisao čuvena "Jutra sa Leotara", inspirisan ovom opakom planinom visokom 1.224 m, koja se nadvija nad gradom i čini njegovu prepoznatljivu panoramu.