Lutraki – Šta videti i iskusiti u biseru atinske regije


Lutraki – Šta videti i iskusiti u biseru atinske regije



Autor fotografija:

Bojana J.


Ukoliko planirate da provedete ovo leto u Grčkoj, jedno od mesta koje svakako treba uzeti u razmatranje je Lutraki.

Ovo mesto je banja koja se nalazi nadomak Atine, udaljeno svega sat vremena vožnje. Mesto je prepuno sadržaja i veoma je popularno među Atinjanima.

Lutraki se nalazi oko 80 kilometara od Atine i nešto manje od 1200 kilometara od Beograda. Celom dužinom puta vozi se autoputem. Ukupna cena putarina iznosi oko 70 eura (Septembar 2023.).

Takođe, veliki broj drugih atrakcija se nalazi na sat vremena vožnje od Lutrakija. Stoga, nećete imati nikakvih problema da provedete 7 do 10 dana ispunjenih aktivnostima u Lutrakiju.

U ovom tekstu, predstavljam vam neke od iskustava koje ne smete propustiti ukoliko se odlučite da leto provedete u ovom šarmantnom gradiću.

1. Prošetajte promenadom pored plaže

Za sve ljubitelje mora i plivanja, 2 kilometra dugačka plaža predstavljaće posebno zadovoljstvo. Plaža je prekrivena sitnim šljunkom i voda je kristalno čista.

Međutim, nisu samo ljubitelji vodenih aktivnosti oni koji će uživati u ovoj plaži.

Ukoliko volite večernje šetnje, ne smete propustiti da prošetate promenadom pokraj plaže uz zalazak sunca. Scena koju ćete imati prilike da vidite je fantastična!

Veliki broj ljudi u to vreme šeta promenadom, što stvara posebnu atmosferu. Restorani pokraj plaže u to vreme počinju da iznose stolove na plažu, pa možete uživati u opuštajućoj večeri uz zalazak sunca.


Promenada Lutraki
Promenada Lutraki

2. Uživajte u pogledu iznad Korintskog kanala

Svega desetak kilometara od centra Lutrakija, možete uživati u jednoj od najspektakularnijih atrakcija ove regije.

U pitanju je Korintski kanal, visok preko 50 metara i dugačak preko 6 kilometara. Kako je ovaj kanal iskopan 1881. godine, on je zasigurno čudo graditeljstva svog vremena.

Najbolji način da stignete do kanala je da pratite put Lutraki-Korint. Kada pređete kanal, sa desne strane se nalazi parking na kome možete parkirati vaš automobil.

Sa parkinga se možete prošetati preko mosta, sa koga se pruža neverovatan, čak i pomalo zastrašujuć pogled na sam kanal.


Korintski Kanal

3. Probajte grčke specijalitete u Lutrakiju

Ukoliko ste čitali neke od prethodnih tekstova, dobro vam je poznato da obožavam da isprobavam specijalitete destinacija na koje putujem. Lutraki nije bio izuzetak.

Jedno od najboljih mesta za večeru pored mora koje sam posetila je restoran Piperi. Nalazi se na promenadi, a u večernjim časovima iznose stolove na plažu. Ovde sam probala klub giros i pančetu sa roštilja. Hrana je bila odlična i povoljna.

Sledeće mesto koje sam često posećivala je taverna Gefsi, koja se nalazi van promenade, blizu kružne fontane. Ponuda ove taverne je standardna: Giros, suvlaki, bifteki. Međutim, hrana je odlična i izuzetno povoljna.

Ukoliko vas interesuju pecivo ili kolači, mesta gde sam ove proizvode često kupovala su pekara Vouclait i poslastičarnica Papadakis. Ponuda im je odlična, a cene prosečne za Lutraki.


Specijaliteti u Lutrakiju
Specijaliteti u Lutrakiju

4. Posetite manastir Svetog Patapija

Jedno od interesantnijih mesta koja možete posetiti u blizini Lutrakija je svakako pravoslavni manastir Svetog Patapija. Manastir se nalazi na brdu iznad Lutrakija, manje od 30 minuta vožnje od centra.

Sam manastir je osnovan 1952. godine, na mestu gde su ostaci Svetog Patapija pronađeni u pećini 1904. godine. Ovaj manastir je danas aktivni ženski manastir.

Interesantna stvar vezana za ovaj manastir je njegova lokacija. Naime, manastir je izgrađen na steni. Takođe, posetioci mogu videti pećinu gde su pronađeni ostaci svetog Patapija. Zbog svoje lokacije na brdu, terasa manastira pruža sjajan pogled na Korintski zaliv.

Naravno, ukoliko želite da posetite manastir, nemojte zaboraviti da se prikladno obučete. Muškarci moraju da nose duge pantalone i majicu koja pokriva ramena. Žene moraju da imaju duge suknje, marame i majice koje pokrivaju ramena.


Manastir Svetog Patapija
Manastir Svetog Patapija

5. Idite na izlet do Herinog hrama

Na oko 15 kilometara, ili 30 minuta vožnje od Lutrakija, nalazi se jedno od najneuobičajenijih mesta koje možete posetiti u regiji.

U pitanju je jedno veoma interesantno arheološko nalazište, gde su se religiozne aktivnosti obavljale čak u devetom veku pre nove ere! Najznačajnije otkriće na ovom mestu je svakako hram Here, boginje žena i porodice.

Ono što je mene apsolutno iznenadilo je prisustvo mnogih drugih atrakcija unutar i blizu nalazišta. Tako, ukoliko posetite ovo nalazište, možete da vidite malu pravoslavnu crkvu i da se okupate na interesantnoj malij plaži.

Ukoliko ste u mogućnosti, 20 minuta hoda kroz stenovitu stazu će vas odvesti sa ovog nalazišta do svetionika Melagavi, odakle se sjajan pogled pruža na Korintski zaliv.


Herin Hram
Herin Hram
Svetionik Melagavi

6. Plivajte u jezeru Vuliagmeni

Ukoliko odlučite da se uputite ka Herinom hramu i svetioniku, jedno od usputnih mesta koje možete posetiti je jezero Vuliagmeni. Ukoliko koristite navigaciju, obratite pažnju da istoimeno jezero postoji i blizu Atine.

Ono što ovo jezero čini interesantnim jeste činjenica da je ispunjeno slanom vodom!

Naime, ovo jezero je procepom između dva brda spojeno sa Korintskum zalivom, iz koga se puni morskom vodom.

Ukoliko se uputite ka ovom jezeru, možete napraviti kratku pauzu za kupanje. Takođe, nekoliko taverni se nalazi oko jezera, pa možete ručati ovde i provesti ceo dan na jezeru.


Jezero Vuliagmeni

7. Uživajte u pogledu sa puta za Perahoru

Još jedna atrakcija koju možete videti na putu između Lutrakija i Perahore, koji vodi ka Herinom hramu, je jedan veoma interesantan vidikovac.

Dok se vozite putem koji vodi kroz brda pokraj mora, obratite pažnju na živopisno oslikani stari kombi pokraj puta.

Na tom delu puta postoji proširenje na kome se možete zaustaviti i napraviti sjajnu fotografiju ovog kombija i Korintskog zaliva u pozadini. Moja preporuka je da se na ovaj vidikovac zaustavite pri povratku sa arheološkog nalazišta, kako ne biste morali da prelazite u suprotnu traku puta.


Oslikani Kombi

8. Prođite kroz Kapiju Lavova u Mikeni

50 kilometara južno od Lutrakija, ili oko sat vremena vožnje, nalazi se jedno od najstarijih i najznačajnijih arheoloških nalazišta u Grčkoj.

Možda ste već pretpostavili da je reč o Mikeni i mikenskoj civilizaciji, nastaloj pre skoro 3500 godina!

Na arheološkom nalazištu možete posetiti izuzetan arheološki muzej. U njemu možete naučiti više o umetnosti i običajima drevne Mikene kroz izložene svakodnevne predmete i alate. Najznačajniji eksponat je zasigurno replika maske Agamemnona, posmrtne zlatne maske ovog mikenskog vladara.

Što se samog drevnog grada tiče, malo toga je sačuvano. Najznačajniji i najpopularniji sačuvanu objekat je Kapija Lavova, najstarija takva struktura u Grčkoj.


Mikena Muzej
Kapija Lavova

9. Prošetajte venecijanskom tvrđavom Palamidi

Ukoliko se uputite u Nafplio, jedna od stvari koje ne smete propustiti je poseta tvrđavi Palamidi. Tvrđava se nalazi na brdu iznad grada i do nje se može stići kolima ili putem 999 stepenika! Ulaznica košta 8 eura (Septembar 2023.)

Sama tvrđava je izgrađena 1714 godine, tokom venecijanske vladavine nad Peloponezom. Palamidi je jedna od najbolje očuvanih venecijanskih tvrđava na prostorima bivše Venecijanske republike.

Tvrđava ima ukupno 8 bastiona koje možete obići. Većina bastiona je relativno lako dostupna. Tri od osam bastiona se nalaze visoko u brdu i nisu lako dostupni.

Ukoliko ste u mogućnosti, obavezno se popnite na vrh tvrđave. Pogled na grad i more odatle je spektakularan i vredan truda.


Palamidi Tvrđava
Palamidi Tvrđava

10. Prošetajte prvom prestonicom moderne Grčke

Jedan od najlepših gradova u Grčkoj se nalazi na samo 70 kilometara udaljenosti od Lutrakija. Do njega se lako stiže za nešto više od sat vremena.

U pitanju je grad Nafplio, koji je bio prva prestonica moderne Grčke nakon oslobođenja od Turaka 1829 godine.

Kako je Peloponez bio pod kontrolom Venecijanske republike dugo vremena, ne treba biti iznenađen činjenicom da Nafplio izuzetno podseća na šarmantne italijanske gradiće, uz mnoštvo zgrada izgrađenih u neoklasičnom stilu.

Ukoliko niste u mogućnosti da provedete više dana u ovom gradu, moja preporuka je da prošetate promenadom I istorijskim centrom grada. Ovo su najživlji I najaktivniji delovi grada, posebno tokom toplih letnjih noći.


Nafplio Arhitektura
Nafplio Bourtzi

11. Popnite se na tvrđavu Akrokorint

Samo 20 kilometara od Lutrakija nalazi se antički Korint, jedan od najmoćnijih gradova-država antičkog doba.

Iznad antičkog Korinta nalazi se tvrđava Akrokorint (Gornji Korint na Grčkom), koja je kroz istoriju imala ulogu odbrane Korinta od napadača.

Akrokorint je, po mom mišljenju, jedna od najspektakularnijih tvrđava u Grčkoj. Masivni odbrambeni zidovi organizovani u tri koncentrična prstena, impozantne kapije, veličina tvrđave i nepristupačnost terena na kome se nalazi su stvorili ovakav utisak.

Do tvrđave se može doći kolima. Nakon što parkirate automobil na parkingu, šetnju kroz tvrđavu nastavljate peške. Imajte u vidu da je šetnja po tvrđavi izuzetno fizički zahtevna, pa se adekvatno spremite.


Akrokorint Tvrđava
Akrokorint Tvrđava

12. Posetite antički grad Korint

Ukoliko vam Akrokorint zvuči kao previše zahtevan izlet, u podnožju istog brda se nalazi antički Korint. Imajte u vidu da u oblasti postoji i moderni grad Korint, pa pazite ukoliko koristite navigaciju. Ulaznica košta 8 eura (Septembar 2023.)

Antički grad je osnovan 900te godine p.n.e. na granici između Peloponeza i Atine. Povoljan geografski položaj je omogućio razvoj grada, ali ga i učinio metom mnogih osvajača.

Tako je Korint razrušen i zapaljen od strane Rimskog carstva 146 godina p.n.e. Rimljani su nakon toga obnovili grad u skladu sa svojim potrebama i željama.

Danas je moguće videti tragove te istorije u arheološkom muzeju unutar nalazišta. Posebno su značajni perfektno očuvani rimski mozaici. Takođe, prošetajte samim nalazištem, gde možete videti ostatke antičkih građevina.


Antički Korint
Antički Korint
Antički Korint


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Pauza na putu za Grčku: Moji predlozi za kvalitetnu pauzu

Atina: Šta videti i iskusiti dok antika oživljava pred vašim očima


Atina: Šta videti i iskusiti dok antika oživljava pred vašim očima

Evropska metropola koja ne liči na druge. Glavni grad Grčke obavijen mediteranskim rastinjem i palmama. Na prvi pogled, reklo bi se haotičan, ali prelep u toj svojoj jedinstvenosti. Prepun ljudi, veseo, obojen zvucima buzukija. Grad koji kao da je napravljen od belih i bež Lego kockica, naslaganih po okolnim brdima.


Pauza na putu za Grčku: Moji predlozi za kvalitetnu pauzu

Mnogi će leto da provedu u Grčkoj i verovatno ćete do Egejskog mora stići preko Severne Makedonije. Ako putujete sa decom, moja preporuka je da prespavate i odmorite se u Severnoj Makedoniji. U ovom tekstu sam izdvojila nekoliko lepih i sadržajnih mesta u Severnoj Makedoniji na kojima možete provesti jedan dan ili par sati, a nalaze se vrlo blizu puta za Grčku.