Izleti blizu Beograda

1. Čenej: Prvomajski uranak na vojvođanskom salašu

Ove godine mi za prvi maj roštiljanje nije bilo opcija, jer sam želela da dan provedem sa porodicom, na nekom mestu gde ćemo svi uživati - u prirodi, uz odličnu hranu i aktivnosti za decu. Posle duge potrage, u poslednji čas, uspeli smo da rezervišemo mesto na čenejskom Pajinom salašu. Obišli smo nekoliko zanimljivih mesta, a ja vam u ovom tekstu pišem o detaljima našeg jednodnevnog izleta, u kome smo otkrili za nas manje poznate delove Vojvodine, na sat vremena od Beograda. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/Cenej:-prvomajski-uranak-na-vojvodjanskom-salasu/

2. Bela stena

Na prvom mestu se našlo ovog puta jedno mesto za rashlađivanje, vrlo blizu Beograda. Mi smo do sada bili nekoliko puta i zaista smo svaki put uživali. Reč je o "Beloj steni", ostrvu na Dunavu, blizu Pančeva. Kada kročite na ostrvo, prvo se po malo osetite kao Robinzon. Međutim, brzo vidite da ovo ostrvo i nije tako pusto. Na njemu su izgrađene brojne vikendice, a neki su se dosetili da naprave kafić, nude brzu hranu, a čuli smo i da se ovde u lokalnoj čardi može pojesti jedna od najboljih ribljih čorbi, spremljena od sveže ribe iz Dunava. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-ii-deo/

3. Pančevački riblji restorani

Pančevo je uvek dobra ideja, kada vam je potreban beg iz grada, a ne biste da vozite negde daleko. Mi najčešće odlazimo u kafanu "Šaran" (povoljnija varijanta i izvrsna hrana, uz ogromne porcije) ili u "Šajku" (atraktivnija varijanta). Ono po čemu je ovo mesto meni posebno interesantno jeste način kako se stiže do restorana. Naime, kada auto parkirate na nekom od mesta u blizini tamiškog keja, prošetajte pored reke i videćete putokaz za restoran. Kada stignete do malog splava, videćete da ovde treba da pozvonite i oni dolaze po vas čamcem. Čamcem se vozite bukvalno pola minuta, ali je super doživljaj. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-ii-deo/

4. Vršac: Putevima vršačkih vinograda

Ako nemate ideju gde provesti lep i sunčan dan, na oko sat i po od Beograda vas čeka Vršac, prava riznica znamenitosti, kojih ima dovoljno ne samo za jednodnevni izlet, već da ovde provedete i nekoliko dana. Vršac je jedan od najstarijih banatskih gradova, smešten na obodu Panonske nizije, u podnožju Vršačkih planina i od granice sa Rumunijom samo 14 km. Od Beograda je udaljen 84 km. Vršac karakteriše šarolika nacionalna struktura nastala tokom vekova, kao posledica čestih migracija. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/vrsac:-putevima-vrsackih-vinograda/

5. Aranđelovac: Gde se čuju zvuci mermera i pogled prostire po Šumadiji

Proleće je idealno vreme za istraživanje Srbije, pa tako mi koristimo svaki lep i sunčan vikend da skoknemo do neke atrakcije naše zemlje, pa makar i u blizini Beograda. Jedna od odličnih vikend destinacija je Aranđelovac - blizu, odlična hrana, a pregršt atrakcija kojima možete upotpuniti dan, tako da vam nijednog trenutka ne bude dosadno. U tekstu ćete naći predlog jednog izleta u ovom kraju. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/arandjelovac:-gde-se-ciju-zvuci-mermera-i-pogled-prostire-po-Sumadiji/

6. Restoran "Svetionik" i izletište Zabran

Na 40km od Beograda, na obali Save kod Obrenovca, u mestu Zabrežje, nalazi se hotel sa restoranom "Svetionik", na samoj obali reke i sa pogledom na "Termoelektranu Nikola Tesla". Preporučujem posetu po lepom vremenu, da biste mogli da uživate u njihovoj bašti. Posle ručka prošetajte do obližnjeg Zabrana, lokalnog izletišta na obali Save. Putem koji vodi kroz šumu, možete doći do Save, pecati ili popiti piće i ručati na nekom od splavova na obali. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-ii-deo/

7. Restoran "Mali raj"

Ovo mesto vam predlažem kao odrednicu za jedan lep porodični vikend izlet, uz vrhunsku hranu i ambijent. Na putu ka Pančevu se nalazi fantastičan restoran "Mali raj". Ovo je nekada bila mala ribarska kafana, u koju su ribari sa obližnjeg Tamiša svraćali na čašicu razgovora. Nije bio ništa posebno uređen, postavljen u močvari, ali je uvek bio simbol dobre hrane i pića, tako da se i čitav kraj u kome se nalazi nazivao “kod Malog raja”. Danas potpuno opravdava ime koje nosi, jer je potpuno renoviran i postao jedan od boljih restorana u okolini Beograda. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-ii-deo/

8. Prirodnjački centar u Svilajncu

Prirodnjački centar Srbije je mesto na koje morate otići, posebno ako imate decu. Nalazi se na samo 6 km od autoputa, na oko 1h od Beograda. Pored ogromne zgrade u kojoj su izložbene postavke, napolju se nalazi dino-park. Inače, gotovo ceo kompleks se uglavnom sastoji iz edukativnog materijala, manje ima eksponata. Međutim, ovo je svakako jedinstven muzejski kompleks u Srbiji, i u skladu sa tim je vredan posete. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-ii-deo/

9. Ramska tvrđava

Još jedan od predloga je izlet do obnovljene Ramske tvrđave. Tvrđavu su sagradili Turci 1483. godine, a upravo su je oni i obnovili i dali joj novi sjaj. Unutar tvrđave se nalazi jedna kružna vizantijska građevina, za koju se pretpostavlja da je imala sakralni karakter. Kada uđete u unutrašnjost tvrđave, na raspolaganju su vam i kule, kao i vidikovci koji ih povezuju, sa kojih se Dunav vidi kao na dlanu. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda/

10. Ranč Sava

Mesto koje vam predstavljam kao još jednu od ideja za kratak izlet smo otkrili sasvim slučajno. Išli smo putem ka Obrenovcu i pored samog puta smo videli reklamu za ranč "Sava" (nalazi se u Bariču). Iz znatiželje o čemu se radi smo svratili na ručak. Ambijent nas je oduševio, toliko da smo ovo mesto odabrali za jedno važno porodično slavlje. Reč je o restoranu koji se nalazi na ranču pored Save. Novijeg je datuma. Ono što je meni bilo zanimljivo je to što ima nekoliko ambijentalnih celina, tako da svako može da izabere šta voli. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda/

11. Zornića kuća

Svakog vikenda je Zornića kuća prepuna – ne bez razloga. Uvek možete videti brojne porodice sa decom, koje su došle da uživaju na čistom vazduhu, da se zabave u dečijoj igraonici, jašu konje ili se igraju sa životinjama u mini zoo vrtu. Za ručak se možete počastiti nekim od njihovih specijaliteta ispod sača, kolačima ili pečenom kafom koju služe u fildžanima i uz ratluk. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda/

12. Požarevac: Ljubičevski konji ponovo jure...

Svako od nas barem jednom godišnje prođe auto-putem Beograd-Niš i ugleda tablu sa natpisom skretanja za Požarevac (18 km autoput udaljen od grada). Međutim, koliko ste puta odlučili da skrenete sa puta i obiđete ovaj grad i sve što on nudi? Ako imate decu, ali i ako ste zaljubljenik u konje, onda vam preporučujem da se ka Požarevcu uputite što pre, tačnije jednog sunčanog vikenda. U tekstu ćete naći preporuke kako organizovati jednodnevni izlet u ovom kraju Srbije. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/pozarevac:-ljubicevski-konji-ponovo-jure.../

13. Kovilj: Vratiće se rode na kraj sveta

Da li vas je ikada zanimalo šta se nalazi "Na kraj sveta"? Upravo u ovom tekstu ćete saznati kakva vas lepota tamo čeka. Ako niste znali da se kraj sveta nalazi u baš Kovilju, mestu na oko 30 km od Novog Sada, onda je ovaj tekst za vas. U njemu ćete naći jedan predlog za sadržajan, nesvakidašnji i zanimljiv jednodnevni izlet, na oko sat vremena od Beograda. Birajte lepo vreme i spremite se za zabavu i opuštanje cele porodice. Pa da počnemo... Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/kovilj:-vratice-se-rode-na-kraj-sveta/

14. Kosmaj: Predlog jednodnevnog izleta blizu Beograda

Mi kada nemamo ideju gde bismo na izlet, znamo da je Kosmaj uvek dobar izbor, bilo da je leto, proleće, jesen ili zima. Od Beograda se do Kosmaja stiže veoma brzo, za nekih pola sata autoputem, ili za oko 45 minuta do sat vremena, starim putem preko Avale. U ovom tekstu ću vam dati predlog jednog izleta na Kosmaj, iako ćete na mom sajtu moći da nađete još atrakcija u okolini, koje možete iskombinovati i tako kreirati još sadržajniji izlet. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/kosmaj:-predlog-jednodnevnog-izleta-blizu-beograda/

15. Dan u Sremskim Karlovcima: Miris kuglofa sa šećerom u prahu

Sremski Karlovci su grad na obroncima Fruške gore, na samoj obali Dunava. Predstavljaju prestonicu pravoslavlja, imaju jedinstvenu arhitekturu i čuveno domaće dezertno vino. Ma koliko puta da sam ovde bila, uvek uživam u njegovoj arhitekturi, istoriji, šarmu, miru, slatkom mirisu kuglofa posutog šećerom u prahu, aromatičnom slatkom bermetu i preukusnim rezancima sa makom. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/dan-u-sremskim-karlovcima:-mirisu-kuglofa-posutog-secerom-u-prahu/

16. Topola: Najveći vašar u Srbiji u senci kraljevskih vinograda

Topola se nalazi u srcu Šumadije. Prostire se u podnožju brda Oplenac, na oko 80 km od Beograda. Stari naziv Topole bio je i Kamenica, po rečici koja protiče uz obod grada. Na putu ka Beogradu, kod mesta Krečane, bilo je jedno drvo topole, i tu su se trgovački putnici odmarali i dogovarali za sastanke „kod topole“. Današnju Topolu je osnovao Karađorđe Petrović i videćete da je sve ovde u tom znaku. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/topola:-najveci-vasar-u-srbiji-u-senci-kraljevskih-vinograda/

17. Sremska Mitrovica: Majka gradova pod zaštitom Svetog Dimitrija

Sremska Mitrovica je najveći grad u Sremu i jedan od najstarijih gradova u Vojvodini i Srbiji. Antički grad Sirmijum bio je prestonica Rimskog carstva neki period. Nazivaju ga i „slavnom majkom gradova“, jer su u njemu rođeni brojni rimski carevi. Jedno vreme se zvao Civitas Sancti Demetrii (Grad Svetog Dimitrija), po zaštitniku grada i ovde pogubljenom hrišćanskom mučeniku Sv. Dimitriju. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/sremska-mitorvica:-majka-gradova-pod-zastitom-svetog-dimitrija/

18. Zimovanje na Divčibarama: Planina namenjena deci

Divčibare, ili kako se često naziva “dečja planina”, nalazi se u neporednoj blizini Valjeva. Na ovo putovanje smo krenuli sa bebom od dva meseca (njegov prvi odlazak na planinu). Planina je idealna za decu, zbog klimatskih uslova i nadmorske visine. Naš mali je zaista uživao, i mi sa njim, ali je planina idealna za decu uzrasta od dve godine i vise, jer nudi brojne mogućnosti za sankanje, spušanje sankama ili gumama niz planinu, a postoji i dečja ski staza, za malo stariju decu. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/zimovanje-na-divcibarama:-planina-namenjena-deci/

19. Jagodina: Sadržajan izlet za celu porodicu

Jagodina je meni vrlo interesantna destinacija za jednodnevni izlet, jer ćete pored ZOO vrta, ovde naći niz atrakcija koje će učiniti da vam ni u jednom trenutku ne bude dosadno. Nakon druženja sa životinjama, možete prošetati po ogromnom parku "Potok", posetiti Muzej voštanih figura, lepo ručati u jednom etno restoranu, a tokom leta vam je na raspolaganju i Akva park. Preko puta ZOO vrta je tržni centar Vivo, pa možete svratiti i u kupovinu, ako ste ljubitelj ovog vida zabave. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/jagodina:-sadrzajan-izlet-za-celu-porodicu/

20. Velika Plana: Predlog za izlet blizu Beograda

Ukoliko vam je potrebna ideja gde da odete na izlet i ručak, predlažem etno selo na sat vremena od Beograda. Ovde se lepo možete prošetati, naravno ručati domaću hranu i uživati u lepoj prirodi i etno ambijentu. Nakon ručka možete isplanirati posetu dvema srpskih svetinjama, crkvi brvnari Pokajnica, kao i obližnjem manastiru Koporin, posebno poznatom po tome da ovde dolaze žene koje žele da postanu majke da se pomole da dobiju potomstvo. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/velika-plana:-predlog-za-izlet-blizu-beograda/

21. Zrenjanin: Predlozi za sadržajan vikend izlet

Zrenjanin se nalazi u Vojvodini, u središnjem delu Banata, nekada je bio poznat kao Bečkerek. Kroz koji protiču reke Tisa, Begej, Tamiš i sistem kanala Dunav-Tisa-Dunav. Staro jezgro grada čini niz sačuvanih građevina iz XIX i XX veka. Tokom leta se ovde organizuju Dani piva, pa vam preporučujemo da možda baš u to vreme posetite Zrenjanin. U ovom tekstu ću vam dati nekoliko predloga za jedan sadržajan vikend izlet u Zrenjaninu i njegovoj atrakcijama bogatoj okolini. Uživajte! Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/zrenjanin:-predlozi-za-sadrzajan-vikend-izlet/

22. Rudnik: Idealno mesto za piknik sa porodicom

Ove godine je piknik veoma aktuelan, a meni je, može se reći, ovo bio prvi posle dugog niza godina. Možda nas je situacija naterala da se podsetimo kako zvuči priroda, dečji smeh, fijuk frizbija i igranje badmintona. U ovom tekstu ću vam dati predlog mesta za piknik na planini Rudnik, koja se nalazi na oko 1,5h vožnje od Beograda, ali i predloge za obilaske u okolini Rudnika i Gornjeg Milanovca, tako da možete da upotpunite jedan zanimljiv i sadržajan porodični dan. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/rudnik:-idealno-mesto-za-piknik-sa-porodicom-/

23. Fruškogorska dečija pešačka staza: Popovica

Dok nisam posetila ovo mesto na Fruškoj gori, nisam zapravo ni znala koliko je velika ova vojvođanska planina i koliko znamenitosti krije. Koliko se u njoj smestilo pećina, vidikovaca, kamenoloma, izletišta, jezera... Šetnja u koju vas vodim je meni bila prilično lagana, a da je tako govori i ogroman broj dece koju smo videli - prava porodična šetnja na čistom vazduhu. Staza je duga oko 4.5 km, a nama je sa detetom od 15 meseci trebalo nešto manje od 3h. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/fruskogorska-decija-pesacka-staza:-popovica/

24. Izlet na Frušku goru: U riznici pravoslavnih manastira

Fruška gora je najveća vojvođanska planina, koja je prva u Srbiji proglašena nacionalnim parkom. Pored neverovatnih prirodnih odlika, jedna od turističkih karakteristika Fruške gore su i njeni vinogradi, oko kojih su izgrađene brojne vinarije, u poslednje vreme prilagođene turistima. Međutim, ono što turiste najviše privlači jeste skupina od 16 manastira Srpske pravoslavne crkve, zadužbine srpskih vladarskih porodica, koji su raspoređeni po celoj planini. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/izlet-na-frusku-goru:-u-riznici-pravoslavnih-manastira/

25. Skriveni dragulj Fruške gore: Beli majdan

Ovog leta smo aktivnosti obilaska gotovo svi usmerili na upoznavanje Srbije. Za mene jedno od najvećih iznenađenja - skriveni dragulj Fruške gore – Beli majdan. Uglavnom se Fruška gora spominje kao mesto za uživanje u prirodi, roštiljanje i posetu pravoslavnim manastirima. A da li ste znali da Fruška gora krije pećine nastale na mestu starog kamenoloma? Priča o njemu sledi… Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/skriveni-dragulj-fruske-gore:-beli-majdan/

26. Zdravo, dunavska lepotice: Tvrđava Golubac

Kako smo ovog leta odliučili da obilazimo znamenitosti Srbije, u ovom tekstu vam predstavljam turu koju smo napravili ka Golupcu. Do Golubačke tvrđave smo do sada išli nekoliko puta, ali od kako je obnovljena i otvorena za turiste, ovo je bila naša prva poseta. Sama tvrđava je impresivna i svakako da zaslužuje pažnju i da se uvrsti u plan za obilazak Srbije tokom ovog leta. Pored obilaska tvrđave, u tekstu ćete naći i preporuke za još neka mesta na koja možete svratiti i upotpuniti izlet. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/zdravo,-dunavska-lepotice:-tvrdjava-golubac/

27. Predlog za izlet po valjevskom kraju

Dok nisam došla prvi put, nisam znala da je valjevski kraj toliko lep, da je priroda tako bujna, a vazduh planinski. Već godinama maštam o odlasku na Taorska vrela, koja se nalaze u srcu netaknute prirode, daleko od asfalta, saobraćaja, buke. Iako su Taorska vrela bila cilj našeg puta, usput su se nametnule još neke atrakcije, koje ću vam predstaviti kroz ovaj predlog za izlet. Aktivnosti u valjevskom kraju ima toliko, da vam ni vikend nije dovoljan da sve vidite, ali mislim da je dva dana dovoljno da vidite ono najznačajnije. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/predlog-za-izlet-po-valjevskom-kraju/

28. Borkovac: Moj omiljeni spa hotel među borovima

Hotel “Borkovac” je jedan od meni omiljenih spa hotela u Srbiji, a vrlo blizu Beograda. Ovaj hotel se nalazi na samo 50 km od Beograda, u rumskom izletištu Borkovac. Smešten je među borovima, na 3 km od centra Rume, u netaknutoj prirodi. Posebno je neobično to što, u sred sremačke ravnice, postoji jedna mala borova šuma, nalik na one zlatiborske. Kako se nalazi na obroncima Fruške gore i okružen je prirodom, idealan je za odmor i relaksaciju. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/borkovac:-moj-omiljeni-spa-hotel-medju-borovima/

29. Novi Sad u prazničnom ruhu

Novi Sad, najveći grad Vojvodine, ili “srpska Atina”, kako ga još nazivaju, oduševiće vas posebno ako ga posetite u vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Ako posetite Winter Fest, u jedinstvenoj atmosferi, uživaćete u kuvanom vinu vrhunskih karlovačkih vinarija, mirisu tople čokolade koji se širi trgom, toplom čaju od lekovitog bilja, ukusnim kobasicama ili nekom od vojvođanskih specijaliteta. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/novi-sad-u-praznicnom-ruhu/

30. Đerdap: Na lepom plavom Dunavu

Pozdrav svima sa mesta gde je Dunav širok kao more! Ukoliko želite da obiđete Đerdapsku klisuru, predlažem Vam nekoliko mesta na kojima se možete upoznati sa prirodnim lepotama ovog kraja, značajnim arheološkim nalazištima, ali i najlepšim vidikovcima sa kojih možete posmatrati jedan od najromantičnijih zalazaka sunca nad Dunavom. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/DJerdap:-na-lepom-plavom-dunavu/

31. Etno selo Amerić: Kao nekada...

Saznajte gde možete uživati na čistom vazduhu, u prelepom pogledu i domaćim specijalitetima, na manje od sat vremena od Beograda, koja jela preporučujem da probate, ali i koje su davno zaboravljene aktivnosti u ponudi ovog jedinstvenog mesta, u kome kao da je vreme stalo. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/etno-selo-americ:-kao-nekada.../

32. Obedska bara: Prirodna oaza nadomak Beograda

Pre nekoliko godina sam sasvim slučajno otkrila ovaj jedinstveni rezervat prirode "Obedska bara", u neverovatnom prirodnom ambijentu kićenog Srema. Tada sam svratila na kratko, a sada sam mu se vratila, jer je priroda koju sam ovde zatekla očaravajuća. U tekstu ćete naći pregled aktivnosti kojima možete upotpuniti dan, predlog jednog divnog mesta za ručak sa decom, kao i proračun troškova jednog ovakvog izleta, sa mapom atrakcija. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/obedska-bara:-prirodna-oaza-nadomak-beograda/