Izleti u Vojvodini

1. Čenej: Prvomajski uranak na vojvođanskom salašu

Ove godine mi za prvi maj roštiljanje nije bilo opcija, jer sam želela da dan provedem sa porodicom, na nekom mestu gde ćemo svi uživati - u prirodi, uz odličnu hranu i aktivnosti za decu. Posle duge potrage, u poslednji čas, uspeli smo da rezervišemo mesto na čenejskom Pajinom salašu. Obišli smo nekoliko zanimljivih mesta, a ja vam u ovom tekstu pišem o detaljima našeg jednodnevnog izleta, u kome smo otkrili za nas manje poznate delove Vojvodine, na sat vremena od Beograda. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/Cenej:-prvomajski-uranak-na-vojvodjanskom-salasu/

2. Mojih top 10 iskustava koja morate doživeti na Paliću

Šaljem vam pozdrave se severa Bačke, sa obale najvećeg prirodnog jezera u Srbiji - Palićkog jezera! Palić može biti dobra baza za smeštaj i obilazak brojnih znamenitosti u okolini. Mislim da vam ne bi bio dovoljan jedan produženi vikend, da vidite i uživate u svemu što ovaj kraj nudi. Prelepe građevine i vile u stilu secesije, čarde i salaši, riblja čorba, juneći perkelt, štrudle. Šta još poželeti!? U ovom tekstu ću vam predstaviti meni najzanimljivije atrakcije na Paliću i okolini. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/moja-najlepsa-iskustva-koja-morate-doziveti-na-palicu/

3. Pančevački riblji restorani

Pančevo je uvek dobra ideja, kada vam je potreban beg iz grada, a ne biste da vozite negde daleko. Mi najčešće odlazimo u kafanu "Šaran" (povoljnija varijanta i izvrsna hrana, uz ogromne porcije) ili u "Šajku" (atraktivnija varijanta). Ono po čemu je ovo mesto meni posebno interesantno jeste način kako se stiže do restorana. Naime, kada auto parkirate na nekom od mesta u blizini tamiškog keja, prošetajte pored reke i videćete putokaz za restoran. Kada stignete do malog splava, videćete da ovde treba da pozvonite i oni dolaze po vas čamcem. Čamcem se vozite bukvalno pola minuta, ali je super doživljaj. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-ii-deo/

4. Vršac: Putevima vršačkih vinograda

Ako nemate ideju gde provesti lep i sunčan dan, na oko sat i po od Beograda vas čeka Vršac, prava riznica znamenitosti, kojih ima dovoljno ne samo za jednodnevni izlet, već da ovde provedete i nekoliko dana. Vršac je jedan od najstarijih banatskih gradova, smešten na obodu Panonske nizije, u podnožju Vršačkih planina i od granice sa Rumunijom samo 14 km. Od Beograda je udaljen 84 km. Vršac karakteriše šarolika nacionalna struktura nastala tokom vekova, kao posledica čestih migracija. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/vrsac:-putevima-vrsackih-vinograda/

5. Bačka Palanka: Destinacija za letovanje u Srbiji

Moram vam se pohvaliti da sam prethodne godine i pored situacije koja nas je snašla, ipak osetila neku morsku atmosferu. Ne, nisam uspela da se dočepam primorja, već smo sasvim nenadano otišli do Bačke Palanke, na jedno dunavsko jezero! Iako već 35 godina (da, toliko već!) živim u Srbiji, nikada nisam bila u Bačkoj Palanci, pa čak ni u ovom delu Vojvodine. Ono što sam zatekla me je oduševilo, a predlog jednodnevnog izleta kakav smo mi napravili, možete naći u ovom tekstu. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/backa-palanka:-destinacija-za-letovanje-u-srbiji/

6. Kovilj: Vratiće se rode na kraj sveta

Da li vas je ikada zanimalo šta se nalazi "Na kraj sveta"? Upravo u ovom tekstu ćete saznati kakva vas lepota tamo čeka. Ako niste znali da se kraj sveta nalazi u baš Kovilju, mestu na oko 30 km od Novog Sada, onda je ovaj tekst za vas. U njemu ćete naći jedan predlog za sadržajan, nesvakidašnji i zanimljiv jednodnevni izlet, na oko sat vremena od Beograda. Birajte lepo vreme i spremite se za zabavu i opuštanje cele porodice. Pa da počnemo... Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/kovilj:-vratice-se-rode-na-kraj-sveta/

7. Dan u Sremskim Karlovcima: Miris kuglofa sa šećerom u prahu

Sremski Karlovci su grad na obroncima Fruške gore, na samoj obali Dunava. Predstavljaju prestonicu pravoslavlja, imaju jedinstvenu arhitekturu i čuveno domaće dezertno vino. Ma koliko puta da sam ovde bila, uvek uživam u njegovoj arhitekturi, istoriji, šarmu, miru, slatkom mirisu kuglofa posutog šećerom u prahu, aromatičnom slatkom bermetu i preukusnim rezancima sa makom. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/dan-u-sremskim-karlovcima:-mirisu-kuglofa-posutog-secerom-u-prahu/

8. Sremska Mitrovica: Majka gradova pod zaštitom Svetog Dimitrija

Sremska Mitrovica je najveći grad u Sremu i jedan od najstarijih gradova u Vojvodini i Srbiji. Antički grad Sirmijum bio je prestonica Rimskog carstva neki period. Nazivaju ga i „slavnom majkom gradova“, jer su u njemu rođeni brojni rimski carevi. Jedno vreme se zvao Civitas Sancti Demetrii (Grad Svetog Dimitrija), po zaštitniku grada i ovde pogubljenom hrišćanskom mučeniku Sv. Dimitriju. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/sremska-mitorvica:-majka-gradova-pod-zastitom-svetog-dimitrija/

9. Zrenjanin: Predlozi za sadržajan vikend izlet

Zrenjanin se nalazi u Vojvodini, u središnjem delu Banata, nekada je bio poznat kao Bečkerek. Kroz koji protiču reke Tisa, Begej, Tamiš i sistem kanala Dunav-Tisa-Dunav. Staro jezgro grada čini niz sačuvanih građevina iz XIX i XX veka. Tokom leta se ovde organizuju Dani piva, pa vam preporučujemo da možda baš u to vreme posetite Zrenjanin. U ovom tekstu ću vam dati nekoliko predloga za jedan sadržajan vikend izlet u Zrenjaninu i njegovoj atrakcijama bogatoj okolini. Uživajte! Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/zrenjanin:-predlozi-za-sadrzajan-vikend-izlet/

10. Fruškogorska dečija pešačka staza: Popovica

Dok nisam posetila ovo mesto na Fruškoj gori, nisam zapravo ni znala koliko je velika ova vojvođanska planina i koliko znamenitosti krije. Koliko se u njoj smestilo pećina, vidikovaca, kamenoloma, izletišta, jezera... Šetnja u koju vas vodim je meni bila prilično lagana, a da je tako govori i ogroman broj dece koju smo videli - prava porodična šetnja na čistom vazduhu. Staza je duga oko 4.5 km, a nama je sa detetom od 15 meseci trebalo nešto manje od 3h. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/fruskogorska-decija-pesacka-staza:-popovica/

11. Izlet na Frušku goru: U riznici pravoslavnih manastira

Fruška gora je najveća vojvođanska planina, koja je prva u Srbiji proglašena nacionalnim parkom. Pored neverovatnih prirodnih odlika, jedna od turističkih karakteristika Fruške gore su i njeni vinogradi, oko kojih su izgrađene brojne vinarije, u poslednje vreme prilagođene turistima. Međutim, ono što turiste najviše privlači jeste skupina od 16 manastira Srpske pravoslavne crkve, zadužbine srpskih vladarskih porodica, koji su raspoređeni po celoj planini. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/izlet-na-frusku-goru:-u-riznici-pravoslavnih-manastira/

12. Velika mirna Bačka tura: Predlozi za obilazak

Ova 2020. godina - nepredvidljiva, bez planova, ne baš tako lepa, donela je ipak i mnogo lepih trenutaka i upoznavanje nekih krajeva naše zemlje u koje verovatno ne bismo ni pomislili da dođemo, da nije bila ovakva situacija. Međutim, baš na takvim mestima od kojih nismo mnogo očekivali, doživeli smo veoma prijatna iznenađenja. Jedan od delova Srbije koji do sada gotovo da nisam nikada posetila je Bačka. U tekstu vam prenosim utiske o mestima koja su mi se dopala. Uživajte… Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/velika-mirna-backa-tura:-predlozi-za-obilazak/

13. Skriveni dragulj Fruške gore: Beli majdan

Ovog leta smo aktivnosti obilaska gotovo svi usmerili na upoznavanje Srbije. Za mene jedno od najvećih iznenađenja - skriveni dragulj Fruške gore – Beli majdan. Uglavnom se Fruška gora spominje kao mesto za uživanje u prirodi, roštiljanje i posetu pravoslavnim manastirima. A da li ste znali da Fruška gora krije pećine nastale na mestu starog kamenoloma? Priča o njemu sledi… Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/skriveni-dragulj-fruske-gore:-beli-majdan/

14. Dvorac Fantast: Mesto za maštanje

Kako je proleće kod nas bilo oduvek određeno za obilazak najlepših, do sada neistraženih, atrakcija Srbije, tako smo se i ovog proleća, uz sve mere opreza, zaputili na jedno mesto za koje smo čuli da je kao iz bajke. Reč je o, kako kažu, najlepšem dvorcu Vojvodine, dvorcu “Fantast”, koji je izgradio Bogdan Dunđerski, čuveni veleposednik. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/dvorac-fantast:-mesto-za-mastanje/

15. Borkovac: Moj omiljeni spa hotel među borovima

Hotel “Borkovac” je jedan od meni omiljenih spa hotela u Srbiji, a vrlo blizu Beograda. Ovaj hotel se nalazi na samo 50 km od Beograda, u rumskom izletištu Borkovac. Smešten je među borovima, na 3 km od centra Rume, u netaknutoj prirodi. Posebno je neobično to što, u sred sremačke ravnice, postoji jedna mala borova šuma, nalik na one zlatiborske. Kako se nalazi na obroncima Fruške gore i okružen je prirodom, idealan je za odmor i relaksaciju. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/borkovac:-moj-omiljeni-spa-hotel-medju-borovima/

16. Novi Sad u prazničnom ruhu

Novi Sad, najveći grad Vojvodine, ili “srpska Atina”, kako ga još nazivaju, oduševiće vas posebno ako ga posetite u vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Ako posetite Winter Fest, u jedinstvenoj atmosferi, uživaćete u kuvanom vinu vrhunskih karlovačkih vinarija, mirisu tople čokolade koji se širi trgom, toplom čaju od lekovitog bilja, ukusnim kobasicama ili nekom od vojvođanskih specijaliteta. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/novi-sad-u-praznicnom-ruhu/

17. Obedska bara: Prirodna oaza nadomak Beograda

Pre nekoliko godina sam sasvim slučajno otkrila ovaj jedinstveni rezervat prirode "Obedska bara", u neverovatnom prirodnom ambijentu kićenog Srema. Tada sam svratila na kratko, a sada sam mu se vratila, jer je priroda koju sam ovde zatekla očaravajuća. U tekstu ćete naći pregled aktivnosti kojima možete upotpuniti dan, predlog jednog divnog mesta za ručak sa decom, kao i proračun troškova jednog ovakvog izleta, sa mapom atrakcija. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/obedska-bara:-prirodna-oaza-nadomak-beograda/