Šetnja kroz Minhen: I deo

Nemačka pruža raznovrsnost koja se retko gde može pronaći. Možete iskusiti netaknutu prirodu, romantične puteve koje krase prelepi dvorci i bajkovite Božićne vašare koji mame prazničnom atmosferom. Minhen je glavni grad Bavarske i treći grad po veličini u Nemačkoj. Zaštitni znak grada je bavarski lav, koji se na grbu grada nalazi preko 800 godina. U veoma malom prečniku oko grada, nalazi se više od 70 jezera i banja, pa je Minhen idealan i za relaksaciju.

Šetnja kroz Minhen: II deo

Minhen je grad koji je uspeo da se izdigne iz pepela nakon dva rata. Sve zgrade koje su srušene u bombardovanju su ponovo izgrađene u svom stilu. Tako novi Minhen postaje replika starog Minhena.Grad je čuven po pivu, belim kobasicama, Adolfu Hitleru, Oktoberfestu, najvećem muzeju tehnike na svetu, i po još mnogo toga što ćete i sami otkriti. Panoramu grada krase fantastični snežni Alpi, pivnice, gotske kategrale, ali i savremeni objekti.

Šetnja kroz Minhen: III deo

Nakon obilaska centra grada, u ovom delu šetnje kroz Minhen, videćete i saznati informacije o obilasku kompleksa BMW World, Olimpijskog parka i brojnih atrakcija koje se u njemu nalaze, kao i kako je moguće uz vođenu turu posetiti Allianz Arenu.

Šetnja kroz Minhen: IV deo

Na oko 8 km od centra Minhena, u naselju Nimfenburg, nalazi se Nimfenburg palata, izgrađena u baroknom stilu, kao letnjikovac u kome su vreme provodili članovi kraljevske porodice. U okolini palate se može provesti i nekoliko dana, koliko je velika i raskošna. Westpark, koji ćemo takođe obići, je ogroman park, koji se nalazi nešto van užeg centra Minhena. A ako niste znali, Minhen ima i fascinantan ZOO vrt! Na kraju sledi i nekoliko predloga za degustaciju internacionalne kuhinje.

Minhenski prolećni festival Fruhlingsfest: Sestrica Oktoberfesta

Prilikom jedne posete Minhenu, imala sam priliku da posetim minhenski prolećni festival, koji je veoma posećen i popularan. Minhenski prolećni festival se održava svake godine u aprilu (od druge polovine aprila do početka maja), na platou Theresienwiese, gde se održava i Oktoberfest. On zapravo pomaže meštanima da prekrate vreme u čekanju sledećeg Oktoberfesta. Ovaj festival se zato naziva i "Sestrica Oktoberfesta".

Nirnberg: Najlepši nemački grad koji sam do sada videla

Nirnberg je centar oblasti Frankonija, drugi je grad po veličini u Bavarskoj. Leži na obalama reke Pegnitz. Ovaj grad, koji potiče iz 1050. godine, najpoznatiji je kao mesto u kom su se donosile odluke o političkim događajima Evrope. Jedina zgrada koja je opstala u davno doba bila je Palata pravde, u kojoj je održan istorijski značajan Nirnberški proces, u kome je suđeno nacistima. Osim po ovoj ružnoj istoriji, grad je poznat i kao rodno mesto najvećeg slikara nemačke renesanse Alberta Direra, kao i mesto gde je počela izrada džepnih satova u 16. veku.

Majsko drvo: Bavarska prvomajska tradicija

Znamo da je Prvi maj praznik rada koji se proslavlja neradno, i znamo da ovog dana izletišta u svim zemljama budu prepuna turista, ali Bavarska i Minhen, kao njen glavni grad, imaju još neke zanimljive običaje koji se vezuju za ovaj dan. Ovog dana u gradu ne radi skoro ništa, samo nekoliko muzeja i prodavnica hrane, tako da pre nego što bilo gde krenete, raspitajte se za radno vreme.

Mojih 12 najlepših božićnih vašara u Minhenu

Kada se praznici bliže, Nemačka se pretvara u zemlju tradicije i svetlucavih vašara. Prijatni mirisi, praznična atmosfera uz božićne zvuke, božićna peciva i kuvano vino, glavna su obeležja svakog božićnog vašara. U Minhenu se organizuju na velikom broju lokacija, a ja ću vam prikazati neke od najinteresantnijih koje sam posetila u Minhenu. Inače, adventni period počinje krajem novembra i traje sve do katoličkog Božića, tako da je ovo pravo vreme za posetu.

Regensburg: Gde se kobasice jedu u najstarijem restoranu

Regensburg je jedan od najlepših srednjevekovnih gradova Nemačke. Poznat je po romanesknim i gotičkim građevinama u starom delu grada, koje su preživele II svetski rat neoštećene. Stari grad je pod zaštitom UNESCO-a, i najbolje ga je obilaziti peške. Još tokom šezdesetih godina XX veka je planirano rušenje istorijskog dela grada i podizanje novog na istom mestu, ali se na sreću to nije dogodilo.

Dvorac Šlajshajm: Riznica raskoši i umetnosti

Dvorski kompleks Šlajshajm, koji se nalazi u predgrađu Minhena pod nazivom Oberschleissheim, osnovao je vojvoda Vilhelm V Bavarski, koji je kupio močvarno imanje sa kapelom Sv. Margaret. Vilhelm se odrekao dvorskog života i posvetio se verskoj meditaciji. U početku je na imanju imao samo plemićku kuću i kapelu. Potom je ovde napravio ergelu i započeo proizvodnju piva i sira.

Dvorci Bavarske: Kralj labud među Alpima

Sigurno jedna od tura koje su na mene ostavile najjači utisak! Ako se nalazite u Minhenu ili okolini, nemojte propustiti da jedan dan odvojite za obilazak ovih predivnih alpskih predela, bogatih kulturno-istorijskim atrakcijama i neverovatnim dvorcima. Mi smo izlet sami organizovali i išli smo sopstvenim automobilom iz Minhena. Prikazaću vam šta smo sve uspeli da obiđemo u toku jednog dana.