Kasandra: Moja najlepša iskustva


Kasandra: Moja najlepša iskustva



Autor fotografija:

Bojana J.


Kasandra je jedno od tri poluostrva Halkidikija, koje se naziva i prvi prst. Dobilo je ime po Kasandrosu, kralju Makedonije, još u antičko doba. Nekada se zvalo i Flegra, što znači “mesto na kome se nalazi vatra”, upravo po tome što je deo poluostrva vulkansko područje, ali vuklani nikada nisu bili aktivni.

Nazivi brojnih mesta na Kasandri počinje rečju Nea, što znači "novo", jer su ta sela osnovana od strane izbeglica tek 20-ih godina 20. veka. Često ćete sresti selo podeljeno na dva dela - stari deo i novi deo pri obali. Kroz poluostrvo je napravljen odličan autoput, bez naplate, tako da ćete svuda lako stići.

Na Kasandri se proizvode masline i maslinovo ulje, kao i med, posebno borov. Poznate su i vinarije, koje koriste grčke i francuske sorte grožđa. Tradicionalni koziji sir se proizvodi od čistog kozijeg mleka i ima izuzetan sadržaj proteina.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da posetite Kasandru.


1. Doživite atmosferu najstarijeg sela na Kasandri

Ako od odlaska na letovanje očekujete pravi odmor, ali i dovoljno mogućnosti da istražujete okolinu, razmotrite za smeštaj slikovito primorsko selo Nea Skioni. Smatra se najstarijim selom na Kasandri.

Istorija sela Skioni počinje kada su vojnici sa Peloponeza sagradili selo Tsaprani (iznad današnjeg sela), nakon povratka iz Trojanskog rata. Dok su se vraćali kući brodovima, svratili su na obalu Kasandre da se snabdeju hranom i vodom. Jedna robinja je tada zapalila brod i time ih primorala da zauvek ostanu na Kasandri (mada postoji i verzija po kojoj su sami vojnici izabrali da ovde prezime). U selu je tako od 1918. godine živela prva kolonija koju su uspostavili Grci.

Danas je ovo ribarsko mesto druga glavna luka na poluostrvu. Kažu da se ovde jede najkvalitetnija i najpovoljnija riba na poluostrvu. U prilog tome, u luci je otvoren veliki broj ribljih restorana, iz kojih možete posmatrati romantične zalaske sunca. Možete takođe ribu kupiti pečenu i pojesti na licu mesta u jednom lokalu u centru sela. Ako ste ovde tokom prvog vikenda u avgustu, na činjenicu da je ovo ribarsko selo će vas podsećati i Festival sardine, koji traje tri dana, tokom kojih se služe sardine i vino.

Samo mesto ima tipičan primorski duh. Krasi ga veliki trg sa mediteranskim rastinjem, ali i taverne, ribarnice, radnjice. Gradnja je vrlo simpatična - preovlađuje kamen, a dekoracija su školjke. U centru se nalazi crkva Sv. Nikole, zaštitnika moreplovaca i ribara. Ujutru ćete čuti zvona, a dok šetate uspavanim ulicama, čućete i odjek jutarnje službe. U ulici koja vodi do crkve ćete naći pekaru sa vrlo lepim pecivom. Imajte u vidu da peciva ima samo pre podne, jer se kasnije rasproda. Probajte pitu sa feta sirom.

Nedaleko je poslastičarnica "Anemoni", sa izvrsnim kolačima, sladoledom i krofnama. Postoji još od 1973. godine i ovo je treća generacija koja vodi poslastičarnicu. Prvenstveno su poznati po vrhunskom domaćem sladoledu, koji je, kažu, jedan od najboljih na Halkidikiju. Nikada nisam jela bolji sladoled bez šećera (sa stevijom) - ukus nara i lešnika. Veoma su ljubazni i imaju običaj da poklone neki slatkiš ili da vam skuvaju kafu dok se sladite ispred njihovog lokala.

Za večernje šetnje je na raspolaganju šetalište uz more, sa puno klupa, sa kojih možete posmatrati more, dok je iza vas bujna priroda. Selo je usporeno, ali vrlo živo. Kod trga se nalazi mini luna park. Sa trga kreće uličica sa nekoliko prodavnica, koja je povezana sa narednom ulicom, u kojoj ćete takođe naći nekoliko prodavnica. Taj splet uličica je zapravo i centar sela, vrlo živopisan, iako ne naročito veliki.

Mesto ima veliku peščanu plažu, sa terenom za odbojku na pesku. Nalazi se odmah uz glavni trg i luku. Uz luku se nalazi bar "Island", ispred koga je lepa mala plaža (slobodan pristup), na kojoj ima malo prirodnog hlada, pesak, ulaz u vodu bez kamenja i ogroman plićak.

Ako želite nešto da prezalogajite, možete svratiti u Souvlakeri, gde smo jeli giros spremljen na malo drugačiji način od onog na koji smo u Grčkoj navikli (dominantan ukus senfa). Zanimljiv za večeru je restoran "Irida", sa vrlo lepim ambijentom, posebno u vreme zalaska sunca. Postoje još od 1985. godine, hrana je ukusna, porcije velike. Probajte picu "specijal", koja je ogromna.

Ako želite da probate nešto neobično, svratite u restoran "Sofia & Apostolos", u kome ćete se osetiti kao da ste došli kod rođaka na ručak. Bilo je veoma prijatno upoznati vlasnicu Sofiju, koja je došla u Grčku iz Gruzije, pa je time i klasičan grčki meni obogatila gruzijskim jelima. Od grčkih jela smo probali bujurdi, dok smo od gruzijskih probali gruzijski hleb, knedle sa mesom, kao i hačapuri - vrhunsku punjenu pitu sa sirom.


kasandra: nea skioni crkva
kasandra: nea skioni setaliste
kasandra: nea skioni sladoled anemoni
kasandra: nea skioni souvlakeri
kasandra: nea skioni luka
kasandra: nea skioni plaza
kasandra: nea skioni gradska plaza
kasandra: nea skioni plaza
kasandra: nea skioni restoran irida
kasandra: nea skioni gruzijski restoran

2. Prošetajte uz ostatke tvrđave istorijske Potidee

Nea Potidea ili kako je nazivaju najlepša plaža Kasandre, prvo je mesto na Kasandri, kroz koje ćete proći prilikom dolaska na poluostrvo. Izgrađena je na mestu gde je tlo tako usko, da je prokopan kanal koji povezuje zalive Thermaikos i Toroneos, sa impresivnim mostom visine 18 m.

Justinijanov (vizantijski) zid razdvaja grad od kanala, pa je kapija Kasandre svakako jedna od glavnih atrakcija. Trasu nekadašnje tvrđave možete pratiti od početka kanala kod mosta, pa sve do luke, u okviru starog dela grada.

Mesto se deli na stari i novi deo, tj. na deo ispod i iznad magistrale. Novi deo - Nea Potidea, gde su smeštaji, ima nekoliko prodavnica i dosta taverni. U starom delu - Potidea, do koga se dolazi kroz podzemni prolaz, ima većih prodavnica, odličnih pekara i restorana, crkvu, ali ovaj deo nema plažu.

Kada krenete ka luci, videćete tavernu „Kastro“, čije se bašta nalazi među ostacima zida. Stazom do luke, dolazi se najpre do crkve, a potom i do stepenica koje vode do vidikovca i parka. Na kraju parka je restoran „Marina“ u obliku broda, a preko puta bar na vodi „Baylando“. Ulicom uzbrdo se dolazi do centra Potidee. Tu je restoran „Parko“, u kome je svake subote grčka muzika. Odmah kod parka je taverna „Pashaliakis“, koja je u večernjim satima puna ljudi. Ovde ima i nekoliko mesara, prodavnica, taverni, a je tu i poslastičarnica „Lemonis“. Imaju odličan sladoled i kolače. Pogledajte i crkvu Taksiarhes, iz 1591. godine, impozantnog izgleda i veličine.

Nea Potidea ima prelepu, dugačku i široku peščanu plažu. Uz kanal se nalazi jedna od najuređenijih plaža „Toroneos“ sa istoimenim šarmantnim kafićem. Do peščane plaže se može doći kolima, ima spasioce i teren za odbojku na pesku. Ima kamenja na ulazu u vodu, ali su na svakih 10 m napravljeni prolazi. Posle tog kamenja, sve ostalo je dugačak plićak i pesak. Plaža je veoma čista, a voda topla.

Duž plaže postoji popločana staza za šetnju, koja vodi od kanala, pa sve do kraja mesta. Duž šetališta su palme i mediteranske biljke, brojni kafići, ali i simpatična dekoracija u vidu čamaca, cveća, trupaca palmi. Mesto je mirno, ali ne dosadno. Van sezone (već krajem avgusta) atmosfera utihne, jer se brojni kafići zatvaraju i ima manje ljudi. U mestu postoji dva mini marketa - Arista (bolje snabdeven) i Poodos.


kasandra: nea potidea
kasandra: nea potidea zalazak sunca
kasandra: nea potidea restoran marina
kasandra: nea potidea crkva
kasandra: nea potidea plaza

3. Kupajte se u kristalno plavim vodama Kalitee

Jedan dan možete iskoristiti da posetite kosmopolitsku Kaliteu, mesto u kome ćete naći lepu plažu, zabavu, ali i istorijski važan lokalitet. Sam naziv mesta znači dobar pogled, jer se nalazi na uzvišenju, sa koga se pruža lep pogled ka Egejskom moru. U podnožju uzvišenja je plaža sa veoma sitnim peskom (samo na ulazu ima sitnijeg kamenja) i tirkiznim morem.

Ovo je jedno od mesta koje ima lepo uređeno šetalište, koje čini tri popločane ulice. Prepune su restorana, prodavnica, poslastičarnica. Smatra se da tokom leta Kalitea postaje jedan od najvećih šoping centara Halkidikija. Kao što je to tipično za grčka primorska mesta, i ovo krasi nekoliko crkava. Crkva Sv. Pantelejmona potiče iz 1865. godine i predstavlja metoh istoimenog svetogorskog manastira. Osim nje, videćete i malu crkvu Sv. Nikole, koja se nalazi na litici iznad mora i samim tim ima lep pogled na okolinu.

Ako odlučite da se osvežite, u poslastičarnici „Bruno Gelato“ možete probati lep sladoled ili krofnice sa čokoladom. Vodite računa da se cena razlikuje u zavisnosti da li hranu jedete u lokalu ili nosite. Svratite i do vrlo fotogenične poslastičarnice "Gold Fontan", sa prelepim enterijerom i bašticom. Sladoled i kolači predivno izgledaju.

Ako hoćete da povoljno i lepo ručate, možete svratiti u giradiko "Niki", koji se nalazi u centru. Sve se sprema na licu mesta, a porcije su velike. Imaju i ponudi i razne kombinacije obroka, sve sa temom girosa i suvlakija. Usluga je po principu samoposluživanja, a sve što kupite možete pojesti i u bašti koja je u hladu i vrlo prijatna čak i kad je veoma toplo napolju.

Plaža je nedaleko od centra mesta, ima predivan sitni pesak i jedna je od najposećenijih na Kasandri. S obzirom na to da je mesto na uzvišenju uz magistralu, do plaže vodi nizbrdica. Ima malo mesta za slobodan pristup. Plićak je ogroman, dno peščano, a voda bista i prelepe, kristalno plave boje.

Da se vratimo istoriji... U Kalitei se nalazi jedan od najvažnijih hramova na Halkidikiju, hram Amona Zevsa. Predstavlja dorsko svetilište iz 4. veka p.n.e., na kome su pronađena svetilišta posvećena Dionisu i nimfama, kao i kapela Sv. Pantelejmona, sa muralima na unutrašnjim zidovima.


kasandra: kalitea giradiko niki
kasandra: kalitea poslasticarnica gold fontan
kasandra: kalitea poslasticarnica gold fontan
kasandra: kalitea setaliste
kasandra: kalitea plaza

4. Pronađite skrivenu plažu Kanapitsa

Mnogi smatraju da je najlepši deo obale Kasandre, onaj koji se proteže između mesta Paljuri i Pefkohori. Paljuri je malo mesto sa svih strana okruženo planinama, poznato po jednoj od najlepših plaža ovog regiona. Zapravo, plaža ovog mesta se sastoji iz nekoliko malih zaliva duž obale.

Najpoznatija je velika plaža Hruso (zovu je još Golden Beach, Ksenija, po nazivima barova), ali je na njoj uvek gužva, pa je bolje da potražite skrivene uvale oko mesta. Prvo smo stigli do plaže Ksenija, do koje vodi obeležen put (na grčkom „Ξevia“). Plaža je lepa, peščana, voda divne boje, ali je ogromna gužva. Nakon ove plaže smo došli do jedne neobeležene i divlje plaže pod lokalnim nazivom Kanapitsa, do koje se dolazi kada se skrene kod putokaza za beach klub „Summer time“.

Plaža je u velikoj uvali, peščana, sa dugačkim plićakom i vodom prelepe plavo-zelene boje, okružena borovima. Do nje se može doći kolima, a gotovo cela je namenjena za slobodan pristup. Jedina mana je što betonskih stubova u vodi nema samo u delu koji je najbliži rtu. Iako je dosta izolovana, ponekad se mogu kupiti krofne kod plažnog prodavca.


kasandra: paljuri plaza kanapitsa

5. Upoznajte luksuzni turizam Sani resorta

Zavirite u jedan deo Kasandre, koji se potpuno razlikuje od ostatka poluostrva. Reč je o ogromnom luksuznom hotelskom kompleksu, izgrađenom pored istorijskog vizantijskog tornja Stavronikita visokog 8 m, iz 1543. godine.

Mesto na kome je kompleks izgrađen je u prošlosti imalo značajnu ulogu - ovde su pronađeni ostaci grobnica, kosti, odlično očuvane školjke i figurine, kao i brojne lampe. Pretpostavlja se da su se ovde nekada davno, tokom noći, izvodili žrtveni rituali, pod svetlima lampi. Smatra se da je svetilište bilo posvećeno Dionisosu, nimfama, Artemisu i Afroditi. Prema mitologiji, grčki bogovi su nadgledali Sani, dok su stajali u magli planine Olimp, upravo zbog njegove lepote.

Sani je najpoznatiji po marini za luksuzne brodove, na kojima možete videti zastave država sa svih krajeva sveta. U krug oko marine, smeštene su luksuzne radnje i restorani, ukrašene visokim palmama i sa tipičnom mediteranskom atmosferom. Ima predivnu plažu sa gotovo belim peskom. Na njoj se nalazi bar "Anemos", taverna koja organizuje grčke večeri, supermarket, palačinkarnica "Apanemos", kamp i bungalovi za smeštaj, sportski klub. Samo mesto je okruženo prirodom i borovom šumom.

U mestu se održava Sani festival, koji okuplja plesače, glumce i umetnike. Postoji i ogroman amfiteatar na otvorenom, gde se leti održavaju koncerti. Smešten je na brdu pored tornja Stavronikita, a sa ovog platoa se pruža prelep pogled na ceo kompleks i plažu. Do njega vode improvizovane stepenice.

Sani beach resort se smatra jednim od najluksuznijih hotela u Evropi. Čine ga hoteli, marina, veliki broj prodavnica svetskih brendova, nekoliko restorana, bioskop, niz sportskih terena, oko kojih postoji uređeno nekoliko plaža. Nekoliko restorana su nosioci čuvene "Mišlenove zvezdice". Na plaži postoje animatori za decu, čisti peškiri. Voda je mirna, a plaža sa peskom kao puter. Izuzetno je čisto i osoblje je jako ljubazno.

Korisno je znati da, iako niste gosti hotela, imate mogućnost da kroz kompleks prošetate potpuno besplatno. Posebno je lepo ako odete predveče. Ako želite da se parkirate unutar kompleksa, to će vas koštati 20 evra (septembar 2023.). Besplatno se možete parkirati i ispešačiti do kompleksa kod improvizovanog parkinga kod znaka za kamp "Blue dream".

Kroz kompleks voze golf vozila. Od samog ulaska u kompleks ćete videti niz staza, kojima možete prošetati. Deo kompleksa je i crkva, kao i prelepo ogromno igralište za decu i avantura park, koje možete koristiti iako niste gosti hotela. Gostima je na raspolaganju i nekoliko kompleksa bazena, među kojima su i oni namenjeni za decu.

Oko hotela su borove šume i mediteransko rastinje, a pošto nema mnogo saobraćaja, hotel se smatra ekološkim kompleksom.


kasandra: sani resort marina
kasandra: sani resort marina
kasandra: sani resort
kasandra: sani resort toranj stavronikitas

6. Doživite atmosferu grčkih vašara u selu Agios Mamas

Agios Mamas je selo koje se nalazi između Kasandre i Sitonije (10ak minuta vožnje od početka Kasandre). Iako ima plažu, najpoznatije je po vašaru, koji se ovde održava. Ima tradiciju organizovanja vašara još od 1870. godine, a korene vuče iz vizantijskog doba. Ovo je najpoznatiji trgovački sajam na Halkidikiju, a drugi po veličini u Grčkoj.

Svake prve nedelje u septembru, mnoštvo ljudi se sjati u selo Agios Mamas, kako bi učestvovalo u ovom jedinstvenom događaju. Vašar se održava u čast sveca Agios Mamas, crkva bude puna ljudi koji čekaju u redu da upale sveću, a miris tamjana se širi po pijaci. Crkva i vašarište se nalazi u pravcu koji je suprotan od centra mesta. Na ulazu u vašarište je ogroman besplatan parking.

Na pijaci može svašta da se kupi, ali nije posebno jeftino. Najatraktivniji deo je niz improvizovanih taverni na otvorenom, sa tradicionalnom hranom. Najatraktivnija je jagnjetina i druge vrste mesa koje se peku na ražnju, pa to preporučujem i da probate. Cene nisu niske. Sviraće vam ulični muzikanti, a jedan deka prodavati loz. Osetićete kao da putujete kroz vreme.

Među tezgama sa stvarima takođe ima prodavaca brze hrane i slatkiša (halvas, lokomades, ušećereni orašasti plodovi). Lokomades je vruć i preukusan, pa ga svakako probajte nakon ručka. Vašar je ogroman, tako da treba bar 3h da sve tezge obiđete. Ima i luna park, koji radi tek predveče.


kasandra: vasar agios mamas crkva
kasandra: vasar agios mamas
kasandra: vasar agios mamas pecenje sa raznja
kasandra: vasar agios mamas
kasandra: vasar agios mamas lokomades

7. Uveče prošetajte najlepšim selom Kasandre

Afitos se smatra najlepšim tradicionalnim selom na Kasandri. Pozicija mu je takođe impresivna. Sagrađeno je na ogromnoj steni 75 m iznad plaže, koja je omogućila da zapravo predstavlja vidikovac ka moru. Sačuvalo je tradicionalni duh i u njemu vlada autentična atmosfera, naročito tokom toplih letnjih večeri, kada se ovde sjate turisti iz drugih mesta i kada posebno oživi.

Neverovatan je doživljaj šetati popločanim ulicama, između starih kamenih kuća i malih seoskih crkava, među kojima su se smestile tradicionalne prodavnice, suvenirnice koje prodaju ručne radove, poslastičarnice i taverne. Romantično je - kamene fasade, fenjeri, odsjaj svetala na pločniku, pastelne boje. Preporuka za obilazak - izgubiti se u njegovim ulicama. Prelepo je, živo i prepuno ljudi.

Centar sela je glavni trg sa crkvom Sv. Dimitrija iz 1858. godine. Zanimljive je arhitekture, bogata je starim freskama, a zbog kamene strukture podseća na crkve kakve se mogu videti u primorskim gradovima na Jadranskom moru. Značajna je i zato što je jedinstvena na Halkidikiju - jedina trobrodna bazilika sa kupolom. Unutra je takođe impresivna, pa obavezno uđite. Ako dođete vikendom, možete zateći i mladence, ali i predivnu romantičnu dekoraciju crkve za tu priliku.

Tokom jula i avgusta se ovde održava Festival Afitosa, dok je 15. avgusta slava u čast Bogorodice. Giros je odličan u lokalu "To Steki" (imaju i tavernu niže u mestu), koji se nalazi ispred gornje crkve. Popularnost i lepota ovog sela diktira i malo više cene u odnosu na druga mesta na Kasandri. Što se tiče parkinga, preporučujem da ga pronađete u sporednim ulicama dok još ne dođete do centra, jer je u centru ogromna gužva.


kasandra: afitos
kasandra: afitos
kasandra: afitos crkva
kasandra: afitos
kasandra: afitos apoteka
kasandra: afitos suvenirnica
kasandra: afitos galerija

8. Večerajte na vidikovcu Vrahos

Pored šetališta Afitosa, posebno je zanimljiv vidikovac Vrahos, koji nazivaju i balkon Afitosa, sa nestvarnim pogledom ka obali, duž kog su se smestili restorani i kafići na samoj litici, koje povezuje šetalište. Da biste došli do ovog dela sela, možete nastaviti pravo ulicom od crkve, koja vodi između restorana, ili pratiti znak "sea view", koji ćete videti na šetalištu. Prilaz je moguć iz dve ulice iz samog centra Afitosa. Odlična je opcija za romantičnu večeru, ali i za ručak s pogledom.

Možete svratiti u restoran "Hristos", koji ima fantastičan pogled na zaliv Toroneos i Sitoniju. Ako imate sreće da nađete mesto, najpre će vas poslužiti domaćim hlebom i puterom, da se "zanimate" dok čekate obrok. Probajte odličnu fetu prženu sa susamom prelivenu medom (ukus je fantastičan i neobičan). Nakon večere, na račun kuće, dobili smo baklave, koje su punjene sa malo oraha i kadaifom. Vrlo neobično.

Ako želite da večerate sa neverovatnim pogledom na obalu i uz miris smokve koji se širi vazduhom, možete svratiti i u restoran "OceanSes", koji se takođe nalazi na ovom šetalištu s pogledom. Preko dana možete naći mesto bez rezervacije, dok je uveče prepuno. Porcije su velike, a hrana odlično spremljena. Kao uvod u ručak, doneće vam prepečen hleb sa maslinovim uljem i origanom. Ovde sam jela najbolju grčku salatu, koja je pored osnovnih sastojaka imala i kapar, sušeni paradajz, mladi luk. Takođe im je odlična pržena feta sa medom (verovatno i najbolja koju sam probala), a suvlaki je takođe bio izvrstan. Posle ručka dobijate besplatno set tradicionalnih grčkih kolača - portokalopita, baklava, halvas, čokoladni kolač, i uz sve to kuglu sladoleda.


kasandra: afitos vidikovac vrahos
kasandra: afitos vidikovac vrahos
kasandra: afitos restoran christos
kasandra: afitos restoran oceanses pogled
kasandra: afitos restoran oceanses grcka salata
kasandra: afitos restoran oceanses feta saganaki
kasandra: afitos restoran oceanses grcki kolaci

9. Provozajte se do vrha poluostrva Kasandra

Na samom kraju zaliva Toroneos, nešto posle mesta Paljuri, nalazi se selo Agios Nikolaos. Selo (do njega se dolazi ako pratite putokaz za crkvu Sv. Nikole) nije posebno atraktivno, ali se u njemu nalazi sam vrh poluostrva Kasandra (najsevernije mesto poluostrva), tj. najdalja tačka do koje se može prići kolima. Posebno je zanimljiv osećaj biti ovde.

Naziv mesta potiče od crkve Sv. Nikole, koja se nalazi odmah iznad mora. Do nje se dolazi putem koji počinje u mestu Paljuri, prolazi pored plaže Kanistro i završava se kod crkve. Upravo na ovom vrhu se nalazi mala, ali tako sveta crkvica, bele boje, nasuprot plavom moru.

Do tog vrha se može doći kolima, a uvek je tu nekoliko parkiranih. Da ne poverujete, nasuprot nedođiji u kojoj se nalazi. Sa platoa oko crkve se pruža prelep pogled na more, vrh Atosa, Sitoniju i ostrvo „Kornjača“. Crkva je uvek otvorena, u nju možete ući, razgledati brojne ikone koje se unutra nalaze, ostaviti ispisanu molitvu za nekoga vama dragog ili uz dobrovoljni prilog uzeti i zapaliti voštanu sveću. Uz crkvicu je more, a ispred par klupa za putnike namernike.


kasandra: agios nikolaos crkva

10. Večerajte u grčkoj taverni sa tradicijom

Pefkohori je mesto u kome se mnogo srpskih turista stacionira prilikom letovanja na Kasandri. Razlog tome je što ima dugu, peščanu i šljunkovitu plažu, borovu šumu u pozadini. Uveče zna da bude velika gužva na šetalištu uz obalu. Međutim, gužve su i tokom dana, mnogo je ljudi i na plaži i na šetalištu. Mesto za parking se teško nalazi.

Ako dođete u ovo mesto, preporučujem da svratite na večeru u tavernu "Las - Pas", koja postoji još od 1958. godine. Iako se nalazi u centru mesta, nemate utisak pretrpanosti. Predstavlja tradicionalnu tavernu i ouzeriju, u koju se dolazi na tipična grčka jela i čašicu razgovora. Prostor je izuzetno lepo sređen, ali je adut prelepa bašta, sa tipičnim grčkim šmekom - karirani stolnjaci i šareni tanjirići koji čekaju da budu napunjeni.

Kao predjelo probajte grčku salatu i fetu prženu sa susamom i prelivenu medom. Kao glavno jelo preporučujem vrhunski svinjski suvlaki ili, ako volite jače ukuse, svinjetinu sa lukom, paprikom i pečurkama. Kada završite obrok dobijate na račun kuće neki mekani kolač sa cimetom - odličan, sladoled i lubenicu. Oduševila sam se kako je bilo servirano.

Nakon večere, dobar sladoled se može pojesti u baru hotela „Marabou“. Ako stignete ranije, možete posetiti manastir Svetog Jovana Ruskog, u kome se nalazi deo ostataka Svetog Jovana, ili se okupati u moru upadljivo plave boje na prelepoj peščanoj plaži Glarokavos, do koje možete doći kolima. Opcija za obilaske je i "Akritas Ef Zin", najveći vinski podrum u severnoj Grčkoj, koji se nalazi na najvišoj tački na poluostrvu, pa se odavde pruža prelep pogled na Kasandru i Sitoniju.


kasandra: pefkohori taverna las pas
kasandra: pefkohori taverna las pas
kasandra: pefkohori setaliste
kasandra: pefkohori plaza

11. Probajte čuveni giros "Kod Kostasa"

Hanioti je još jedno mesto popularno među našim turistima, prepuno malih i izuvijanih uličica, sa dugom pešcanom plažom okruženom parkovima. Sve te uličice se uveče pretvaraju u jednu ogromnu pešačku zonu, sa mnoštvom đakonija i zabave. Plaža je ogromna, a more je modro-plave boje. Na periferiji mesta, uz obalu, napravljeni su luksuzni plažni barovi, sa ležaljkama koje možete iznajmiti.

Ako želite da nešto prezalogajite, preporučujem da svratite na giros kod "Kostasa". Govore srpski jezik, kao i jezike gostiju iz drugih zemalja, a vrlo su uočljivi, jer vas još sa ulice pozivaju da svratite baš kod njih. Nalaze se nedaleko od glavnog trga, u jednoj od sporednih ulica. S obzirom na to da se radi o veoma popularnom mestu, ima i gužve, ali će se oni potruditi da vam nađu mesto. Giros je izuzetnog ukusa, porcije su velike i vrlo je povoljno. Poručite porciju girosa za dvoje, ako želite ekonomičan obrok.


kasandra: hanioti giros kod kostasa

12. Svratite po ručak za poneti u Furku

Furka je veoma malo mesto, okruženo borovom šumom i maslinjacima Pored kupanja na plaži, posete nekoj taverni uz obalu, ovde ne smete propustiti ni fascinantne zalaske sunca.

Mesto nema šetalište uz more, već veliki trg, na kome su sva dešavanja. Na trgu je izložen artiljerijski top, koji potiče iz II svetskog rata, a koji je izvađen sa morskog dna. Ovde su skoncentrisani moderni kafići, prodavnice, restorani. Od velikih supermarketa, u Furki postoji Masoutis i Marinopulos.

Odlične opcije za ručak ćete naći u restoranu "24 ora", gde možete uzeti i obroke za poneti, koje pakuju tako da dugo ostanu topli. Sve je vruće i sveže. Uzeli smo pola pileta koje je bilo izvrsno pečeno i uz koje dobijate pomfrit. Ako vam je ta opcija bolja, možete obrok pojesti i kod njih, jer imaju veliku i lepu baštu.

Plaža je prekrivena peskom. Veoma je prostrana, vikendom je gužva, a more je čisto, toplo i dosta slano. U vodi je uglavnom pesak, s tim što postoji na ulazu pojas kamenja 1-2 m širine, a zatim je ponovo pesak i plićak. Boja vode je plavo-zelena, zbog zelenog okruženja četinara. Do plaže se može doći kolima.

Na plaži možete videti staru ribarsku radionicu, kao i mlin u kome se nekada davno mlela borovina, koja je korišćena za bojenje ribarskih mreža. Bojile su se da bi bile čvršće, jer su u to doba pravljene od čistog pamuka. U radionicu su dolazili meštani cele Kasandre da boje svoje mreže.


kasandra: skala furka plaza

13. Brčkajte se na peščanom sprudu

Posidi predstavlja plažu mesta Kalandra, koja je veoma poznata po jednoj atrakciji. Da ste joj u blizini, prepoznaćete po svetioniku iz 1864. godine. Počevši od svetionica, pruža se rt i na njemu peščani sprud, koji uranja duboko u more. Upravo se na njemu nalazi lepa plaža. Voda je kristalno čista, ali veoma duboka, još od početka plaže.

Ako odlučite da se kupate na ovoj plaži, kola možete parkirati nedaleko od svetionika i onda ćete ispešačiti ka sprudu. Stalno su talasi, posebno na samom vrhu. Plaža je mešavina krupnog peska i šljunka, u vodi isto tako, s tim što je nagla dubina, pa to imajte u vidu. Boja vode je prelepa plava.

Samo mesto zaista ima mediteranski karakter. Uz obalu je šetalište sa lepim kafićima i tavernama, sa koga se pruža prelep pogled na more. Ako vam se prijede giros, jedini ali vrhunski u mestu ćete naći u taverni „Sotis cusine“. Ogroman je, jako ukusan. Tzatziki se dodatno naplaćuje. Možete ga naručiti i pojesti u lepoj bašti, sa pogledom na more.


kasandra: posidi pescani sprud plaza

14. Posetite najstarije selo na Halkidikiju

Ako želite da posetite najstarije selo na Halkidikuju, onda nemojte da propustite da dođete u Kasandriju. Iako je danas ovo modernije mesto, u njemu se i dalje mogu videti ostaci naselja iz 16. veka.

Kasandrija se smatra za komercijalni centar poluostrva Kasandra, jer sadrži brojne prodavnice oko pešačke zone (brojne u odnosu na većinu mesta). Lepo je ovde doći i u večernju šetnju ili na piće. Ovde ćete naći i apoteku, knjižaru. Baš u jednoj saznah da se u grčkoj ne koriste sveske na kvadratiće.

Pored toga, utorkom se ovde održava pijaca, pre podne. Pijaca je zaista ogromna i na njoj možete naći sve i svašta, ali nije jeftina. Prostire se kroz nekoliko ulica u centru, u periodu od oko 7-14h. Ovde ćete naći voće i povrće, odeću, med, vino i cipuro, masline, razne vrste morskih plodova (čak i ogromnu tunu koja se prodaje na kriške), keks i grčke slatkiše. Pijaca je povod da i mesto oživi, pa su tako tog dana puni okolni kafići i pekare. Najbolje je parkirati se na magistrali, jer pijaca počinje već od crkve, pa tu u okolini tražite i mesto za parkiranje.

Šetnjom kroz ovo mesto i popločane ulice, možete se upoznati sa njegovom istorijom i tradicijom. Prošetajte glavnom pešačkom ulicom, na kojoj je smešten i glavni trg, sa platanom Geroplatanos, koji predstavlja najstarije drvo na Kasandri. Visok je oko 30 m, sa prečnikom oko 4 m. Popločanim ulicama ćete doći do stare kuće Papastaurou, primer nekadašnje arhitekture, Gradske kuće iz 1915. godine, glavne crkve Rođenja Presvete Bogorodice iz 1850. godine, crkve Sv. Atanasije iz 1850. godine. Možete posetiti i Narodni muzej, u kome ćete se upoznati sa životom stanovnika Kasandre tokom istorije.

Lidl na Kasandri imate kod Afitosa i kod Kasandrije.


kasandra: kasandrija pijaca
kasandra: kasandrija pijaca
kasandra: kasandrija crkva
kasandra: kasandrija setaliste

15. Dočekajte purpurni zalazak sunca u Siviriju

Siviri je malo i mirno mesto, sa lepim plažama, u zagrljaju borove šume, zbog čega se smatra i vazdušnom banjom. Iako je manje, uveče je veoma živo. Uz obalu postoji lepo popločano šetalište, a iznad šetališta se nalazi niz prodavnica, restorana, smeštajnih objekata. Na samoj obali postoje fine taverne sa lepim baštama. Na glavnom trgu ima veliki luna park za decu, sa vozilima na žetone. Na ulazu u mesto postoji supermarket Masoutis. Mesto je poznato i po amfiteatru sa vrhunskom akustikom, u kome se održava Kasandra festival još od 1993. godine.

Plaža je dugačka i uređena, peščana i na obali i u vodi, sa dugim plićakom i čistom vodom. Do plaže možete prići kolima. Šetnjom uz plažu ćete videti da se kao apartmani izdaju i male, stare ribarske kućice, koje se nalaze na samoj obali.

U Siviriju sam jela jedan od najboljih girosa na Kasandri, u lokalu Perigiros, koji se nalazi na šetalištu uz obalu. Ogroman je. Prepoznaćete ih lako, jer je uvek gužva i čeka se red. Obrok možete pojesti na klupama na plaži ili na šetalištu.

Najlepši zalasci sunca na čitavom Halkidikiju su upravo ovde, jer ćete tada doživeti eksploziju purpurnih boja koje se prelamaju po nebu i površini mora.


kasandra: siviri plaza
kasandra: siviri igraliste
kasandra: siviri giros perigiros
kasandra: siviri zalazak sunca
kasandra: siviri setaliste
kasandra: siviri plaza

16. Otkrijte skrivene prolaze Svetog Pavla

Jedan dan možete iskoristiti da posetite mesto koje se nalazi pod zaštitom apostola Pavla, sa koga je on sprovodio svoju misiju širenja hrišćanstva. Mesto Nea Fokea ćete prepoznati po kamenom vizantijskom tornju Svetog Pavla iz 1407. godine, jednom od najimpresivnijih vizantijskih tornjeva na Kasandri. Istovremeno je i jedan od najmanjih tornjeva ove vrste, jer su njegove dimenzije samo 7x7m, a visina 28m.

Uz toranj se nalazi kapela 12 apostola iz 1868. godine. Značajna je jer je ovo prva crkva koju su izgradile izbeglice iz Male Azije, dolaskom na ove prostore. Otvorena je za posete i možete slobodno ući i upaliti sveću. Sa platoa na kome se nalaze toranj i crkva se pruža predivan pogled ka moru. Do ovog kompleksa se dolazi popločanom stazom iz luke.

Preko puta ribarskog sela Nea Fokea (odmah uz magistralni put), nalazi se mali luk, kroz koji kada prođete dolazite do ulaza u jednu pećinu. To je mesto do koga je koračao apostol Pavle, kada je ulazio i spuštao se stepenicama do svog doma.

Legenda kaže da se Sveti Pavle ovde skrivao kada je došao iz Jerisosa, kako bi se zaštitio i molio tokom svoje misije širenja hrišćanstva. Prema legendi, baš u ovoj pećini je krstio mlade hrišćane u buretu sa svetom vodom. U pećini se i danas nalazi izvor sa čudotvornom vodom, koji potiče čak iz 1. veka.

Unutar pećinske crkve možete upaliti i sveće, uz dobrovoljni prilog. Ispred crkve je uređen mali park sa dosta klupa i hladovine, pa se tu možete odmoriti, predahnuti i uživati u jedinstvenoj atmosferi ovog mesta.

Ako ste u ovom mestu 29. juna, možete prisustvovati vašaru u čast apostola Petra i Pavla, koji se održava kod istoimene crkve, na ulasku u selo. Zapravo, slava se proslavlja tri dana, od 28-30. juna, ali je centralna proslava baš na dan sveca, 29. juna. Tih dana se zatvara ulica pored crkve u pećini i ispunjava tezgama na kojima se prodaje razni šareniš - odeća, igračke, domaći proizvodi, stvari za kuću. Možete jesti pečeni kukuruz, halvas ili kupiti deci balone. U dvorištu crkve bude velika gužva, jer dolaze ljudi da se mole pred ikonom koja je ukrašena cvećem i da upale sveće. Tih dana ovo malo mesto oživi.

Svakog ponedeljka je u mestu pijaca, pa posetu možete planirati i tog dana. Imajte u vidu da je pijaca mala i da već oko 12h prodavci počinju da odlaze. Smeštena je nedaleko od seoske crkve.

Danas je Nea Fokea ribarsko selo, koje je, samim tim, poznato po dobrim ribljim restoranima, smeštenim u maloj ali šarmantnoj luci.

Večerali smo u restoranu "Manos", koji ima baštu na samoj plaži i predivne zalaske sunca. Nalazi se odmah uz luku, pa imate pogled i na luku i stari vizantijski toranj. Posebno je lepo kada se uveče upale šarene lampice i sveće na stolovima. Odavno lepše pastelne boje zalazećeg sunca nisam videla. Za početak su nam doneli odličan prepečeni hleb uz rozikasti puter sa cveklom i začinima. Probali smo fetu sa susamom i medom, pileći suvlaki i musaku (u grčkoj je morate probati). Nakon večere, na račun kuće, dobili smo dinju i lubenicu.


kasandra: nea fokea luka
kasandra: nea fokea toranj svetog pavla
kasandra: nea fokea crkva svetog pavla
kasandra: nea fokea pecina svetog pavla
kasandra: nea fokea slava sv petra i pavla
kasandra: nea fokea vasar

kasandra: nea fokea pijaca
kasandra: nea fokea restoran manos
kasandra: nea fokea zalazak sunca

17. Uživajte u piću s pogledom u primorskoj termalnoj banji

Ako želite da osetite kako izgleda boraviti u banji na morskoj obali, onda posetite mesto Lutra (koje ime nosi po grčkoj reči "kupanje"). Banjski kompleks je izgrađen na obali mora, zahvaljujući postojanju termalnih izvora Sveta Petka. Kompleks se nalazi la litici, okružen borovom šumom, sa prelepim pogledom na more.

Voda se koristi za lečenje zglobova i kostiju, kožnih oboljena i nervnog sistema. Ispred kompleksa se nalazi veliki parking, pa o tome ne morate brinuti. Odlična je opcija ako vas na moru zadesi lošije vreme. Pre ulaska morate pribaviti potvrdu njihovog lekara, koja se dobija u kompleksu i besplatna je.

Selo Agia Paraskevi, koje se nalazi par kilometara od termalnih izvora, je veoma mirno i idealno za opuštanje. Okruženo je nestvarnom prirodom i smatra se skrivenim biserom. Dobilo je naziv po seoskoj crkvi Svete Petke. U samom mestu se nalazi Folklorni muzej, smešten u tradicionalnoj kamenoj kući. Preporučujem posetu predveče, jer je preko dana prilično neaktivno. Preslatko je i sa mnoštvom romantičnih detalja. Stanovnici mesta se bave pčelarstvom, pa tako ovde možete očekivati da ćete naći kvalitetan domaći med. Samo selo je malo i nema uređeno šetalište, već se možete prošetati oko trga i lokalnim uličicama u kojima žive meštani.

U selu je poznata taverna "Archontiko", u kojoj ne možete naći mesto bez rezervacije. Mi je nismo imali, pa nismo ni imali priliku da probamo njihova jela, koja su izgledala fantastično. Atmosfera je takođe lepa, a imaju i svoj parking.

Ako već dolazite do mesta Lutra i sela Agia Paraskevi (nalaze se jedno pored drugog), ovde možete da svratite da se osvežite u jednom od najlepših kafića na Halkidikiju. Kafić na fascinantnoj lokaciji, nalazi se u sklopu vile "Stasa". Najlakše ćete ga naći, ako pratite označen put za vilu.

Smešten je između stena, u hladovini, a adut mu je fantastičan pogled ka obali. Ovde možete popiti piće. Ako želite da ručate, to ćete moći isključivo u restoranu iznad, koji se nalazi u sklopu smeštajnih objekata. Takođe ima pogled ka moru, ali samo određen broj stolova, za koje vam treba rezervacija. Dobra je opcija i kao mesto za posmatranje zalaska sunca. Nemojte da vas iznenadi ako vam užitak "obogati" miris sumpora, koji se konstantno oseća iz banje.


kasandra: lutra banja
kasandra: agia paraskevi trg
kasandra: lutra vila stasa
kasandra: lutra vila stasa

18. Koračajte tlom pod zaštitom Bogorodice

Ako od Nea Skionija krenete ka Lutri, na oko 2 km uz put, naći ćete se na mestu koje čuva uspomenu na legendu o nastanku obale pod zaštitom Bogorodice. Mala crkva koju ćete ovde videti potiče iz 16. veka i ima nestvarno lep pogled ka moru. Zanimljivo za nju je da je upravo Bogorodica odabrala mesto na kome će biti izgrađena.

Legenda kaže da je u 16. veku jedan meštanin video u daljini svetlost koja dolazi sa mora, iz pravca Tesalije. Pomislio je da su to gusari i otrčao je u selo da obavesti ostale. Kako su cele noći dežurali uz obalu, ujutru, kada se svetlost približila, meštani su videli da je ta svetlost zapravo velika mermerna kocka sa likom Bogorodice, koja pluta po moru. Bili su impresionirani čudom koje su videli, pa su pitali Turčina koji je vladao ovim prostorima za dozvolu da na mestu ovakvog čuda sagrade crkvu. On je odbio, ali su se oni svako veče okupljali oko kamena i pevali psalme. Kada je to čuo, Turčin je došao i besan počeo da šutira kamen. Tada je mermer omekšao i Turčinu su noge upale u masu, pa je zamolio meštane da se pomole Bogu da ga spasi i dozvolio im da sagrade crkvu.

Meštani su odlučili da crkvu sagrade na vrh brda, kako bi bili sigurni od gusara, ali se ona svake noći urušavala i nalazili su mermer pored mora. To je bio znak, pa su ipak odlučili da izgrade crkvu odmah pored mora, tamo gde su mermer i pronalazili. Crkva je na tom mestu i dan danas.

Crkva je unutra delimično oslikana, a među freskama se ističe freska Bogorodice Faneromeni (Presvete Beogorodice), zaštitnice ovog mesta i čitave obale. Stara je i prelepa, vrlo niska. I za samu ikonu se vezuju razna čuda, pa se tako priča da freska plače svaki put kada naslućuje da će se desiti nešto loše pravoslavnom svetu. Inače, freske koje ćete videti u unutrašnjosti crkve potiču iz 16. veka, a čuveni mermer pod staklom se može videti i danas u crkvi. U njemu ćete videti čak i tragove stopala. Ako poželite da upalite sveće, možete ih uzeti uz ostavljanje priloga.

Crkva se nalazi uz sam magistralni put, a ako želite da svratite, možete se parkirati na parkingu plaže koja se nalazi odmah do crkvenog imanja. Kada završite sa obilaskom ovog svetog mesta velikih čuda, možete uživati u pogledu na more iz baštice u kojoj je postavljeno nekoliko klupa.


kasandra: crkva bogorodica faneromeni
kasandra: crkva bogorodica faneromeni

19. Upoznajte se sa istorijom ribolova u Nea Moudaniji

Iako se ne nalazi baš na samoj Kasandri, ovo treba da imate u vidu ako je loše vreme ili je potrebno da obavite neku veću kupovinu. Nea Moudanija je jedna je od najvećih pomorskih luka u Grčkoj, a svakako je najveći grad i luka na Halkidikiju. Ima veliki broj kafića i restorana, parkove, šetalište uz more, prodavnice. Radnje utorkom rade dvokratno (do 13:30 i od 17-20h). Nekim danima (sreda i subota) rade samo pre podne, a nedeljom je sve zatvoreno.

Na ulazu u grad postoji veliki Lidl, a u gradu postoje i Masoutis, Arvanitidis, kao i pijaca, koja se održava sredom. Glavna atrakcija je velika crkva Panagia Korifini, vidljiva iz svih delova grada. Ako ogladnite, odličan giros možete naći u lokalu "Varelakia".

Ovde se organizuje Festival sardina, tokom prve polovine jula. Najatraktivniji je poslednji dan festivala, kada luka postaje jedan veliki roštilj pun sardina, koje se prodaju po veoma niskim cenama.

U prilog navedenom, Nea Moudanija ima i svoj lokalni, ali vrlo lepo uređen i sadržajan Muzej ribolova. Ovde ćete videti makete ribarskih brodova (jedan čak i u prirodnoj veličini), ribarske alate, mreže, upoznati različite metode postavljanja ribarskih mreža u more. Sadrži i kolekciju izronjenih školjki i sunđera, od kojih se neki mogu i dodirnuti. Info table su ispisane na grčkom i engleskom jeziku. Ulaz je besplatan, ali rade samo do 16h. Možete se besplatno parkirati preko puta. Za posetu treba odvojiti oko pola sata.


nea moudania: muzej ribolova
nea moudania: muzej ribolova
nea moudania: muzej ribolova
nea moudania: muzej ribolova

20. Divite se prvim antičkim mozaicima u Olintosu

Da biste posetili najvažniji kulturni centar Halkidikija tokom klasičnog perioda, uputite se ka mestu Olintos. Ulaz u arheološko nalazište se plaća 4 evra (septembar 2023.), dok je za decu besplatno. Ispred ulaza se nalazi besplatan parking. Imajte u vidu da na vrhu duva vetar i kompletno je pod suncem, pa za posetu birajte oblačan dan i dobro se obucite.

Zemljana staza će vas odvesti do vrha na kome se nalaze ostaci čitavog jednog ogromnog grada, sa ostacima kuća i mozaika. Računajte na oko 15-20 minuta šetnje, terenom koji je blago uzbrdo. Usput svratite na malu izložbu fotografija o lokalitetu. Na par mesta se nalaze klupe za predah, uz miris ruzmarima, u hladu maslina.

Kada stignete na vrh, videćete da je grad bio izgrađen po principu ulica u kojima su bili raspoređeni blokovi sa po 10ak kuća, među kojima je bio uski prolaz za odvod kišnice. Kuće su u prostorijama za goste imale podne mozaike. Mozaici u Olintosu su najranije poznati u antičkom svetu. Ostaci mozaika nekoliko kuća se i danas vide na lokalitetu. U gradu je nekada postojao trg, prodavnice, agora.

Predmeti pronađeni na lokalitetu se mogu videti u Arheološkom muzeju u Poligirosu, do koga se takođe možete provozati. Udaljen je oko pola sata, nalazi se u brdu. Muzej je vrlo lepo uređen i interaktivan. Postavku, između ostalog, čini impresivna kolekcija nakita, figurica i oslikanih ćupova i posuda od gline. Ulaznica košta 4 evra (septembar 2023.), a za posetu treba oko pola sata.


anticki olintos
anticki olintos mozaik
arheoloski muzej poligiros
arheoloski muzej poligiros
arheoloski muzej poligiros

21. Ručajte u modernoj grčkoj taverni

Ukoliko želite da se počastite ručkom izuzetnog ukusa, uz velike porcije i prijatnu ljubaznost, razmislite o restoranu "Metohi", koji se nalazi u okviru mesta Sani. Uvek je gužva, tako da preporučujem da mesto rezervišete unapred, bez obzira koji bio dan. Imajte u vidu da počinju da rade tek oko ručka.

Kada se približite, ako je lepo vreme, videćete uvek punu baštu, sa pogledom na okolna brda. Za nešto hladnije dane, na raspolaganju je unutrašnji deo sa kaminom. Iako je hrana vrhunska i moderno izgleda, cene su veoma pristojne. Parking se nalazi unutar dvorišta sa maslinama.

Probajte fetu sa susamom i medom, vrhunski ispržene krompiriće, aromatične krokete od tikvica, sa origanom, mirođijom i dominantnim ukusom nane, kao i izvrstan suvlaki. Nakon ručka ćete dobiti kao poklon sladoled i kolač sa keksom.
restoran metohi basta pogled
restoran metohi feta sa medom
restoran metohi suvlaki
restoran metohi kolac

BONUS: Smeštaj na Kasandri

Za apartmanski smeštaj možete izabrati apartmane "Meltemaki", koji se nalaze na samoj obali u mestu Nea Skioni, pa samim tim imaju i opuštajući pogled na Egejsko more. Vlasnici su jako ljubazni i srdačni. Apartmani su klasično opremljeni, izuzetno čisti. Naš apartman je imao terasu s pogledom na more, na kojoj smo uživali u svakom obroku pripremljenom u relativno dobro opremljenoj kuhinji. Zalasci sunca na istoj su tek posebna priča! Tako božanstveni i nežni. Zvuk talasa i miris mora su božanstveni! Pored blizine mora, pogodnost je i što svaki apartman dobija na korišćenje dve ležaljke i suncobran, pa ne morate nositi svoje. Peškiri i posteljina se menjaju na pet dana.

Smeštaj je odličan za porodice sa decom. Velika prednost je što se nalazi na samoj plaži, pa možete da odete na kupanje i vratite se kad god poželite. U nivou ispod dvorišta prepunog rastinja se nalazi prostor nalik na galeriju, s pogledom na more. Na toj galeriji se nalaze ležaljke i suncobrani koje dobijate u smeštaju, jedan sto, a postoji i tuš. Ako želite mir i pravi odmor, imajte u vidu i da vlasnici jako vode računa o kućnom redu, pa tako ne smete praviti buku od 15-17:30, kao i od 23-7h.

Što se tiče plaže ispred smeštaja, ona ima kamenje u vodi na samom ulazu (samim tim ume da bude i ježeva). Postoji jedan pojas sa peskom na obali. Vlasnici čiste jedan deo ispred njihovog smeštaja i taj deo je označen bovama, tako da tuda možete ići ka dubini.

Smeštaj u apartmanima "Meltemaki" možete rezervisati putem sajta Grčka info.


kasandra: nea skioni apartmani meltemaki
kasandra: nea skioni apartmani meltemaki
kasandra: nea skioni apartmani meltemaki
kasandra: nea skioni apartmani meltemaki
kasandra: nea skioni apartmani meltemaki
kasandra: nea skioni apartmani meltemaki

Ako vam je potrebna preporuka za smeštaj u mestu Nea Potidea, pogledajte apartmane “Niki’s House”, koji možete rezervisati u direktnom kontaktu sa vlasnikom. Kuća je izgrađena u tradicionalnom stilu, sa lepim sobama, nedaleko od plaže. Urađena je u kamenu, sa lepim detaljima, puno cveća i divnim velikim dvorištem sa igraonicom za decu.

Menjaju posteljinu na sedam dana, a izbacuju smeće na dva dana. Ljubazni su i dostupni za sva pitanja. Sobe sadrže opremljenu kuhinju sa frižiderom (stara, ali funkcioniše), TV, ventilator na plafonu, kupatilo (veliko i lepo opremljeno), internet. Sve je čisto i uredno.

Na terasi je sto i stolice, kompletan pribor za čišćenje, čak i crevo. Terasu okružuje brojno mediteransko bilje, pa je hladovina.


kasandra: nea potidea apartmani nikis house

Ako želite pravi odmor i da zaboravite na kuvanje, topla preporuka za Simantro resort, u kome ćete imati bukvalno sve što vam je potrebno za odmor iz snova. Kompleks se nalazi u mestu Sani, u sred borove šume, a izgrađen je u stilu svetogorskih manastira. Takve su i sobe. Čini ga nekolimo manjih objekata, sa ogromnim terasama.

Sobe su odlično opremljene, veoma je čisto, ima svu potrebnu kozmetiku, kao i kuvalo za čaj ili kafu. U sobi će vas, kao znak dobrodošlice, dočekati vino i tanjir voća. Sobe se čiste svakog dana i menjaju se peškiri.

U okviru kompleksa postoji zatvoreni bazen, kao i dva bazena na otvorenom, sa delovima za decu. Duž celog kompleksa su staze za šetnju, tuševi, mesta za parkiranje. Ima i prodavnicu. Dodatno možete uplatiti masažu, a spa centar (saune, parna kupatila) možete koristiti besplatno. Kod recepcije je igralište za decu.

Hrana je, malo je reći, izvrsna! Doručak se služi od 7:00-9:30, dok je večera od 18:30-21:30. Izbor jela je ogroman, preuskusno je spremljeno, svega ima i više nego dovoljno, pojedinim danima se služe specijaliteti stranih kuhinja, a neka od jela se spremaju na licu mesta pred gostima. Uz večeru se služe izvrsni kolači. Za ručak možete otići u hotelski restoran na plaži (cene su pristojne), gde možete probati izvrsne pohovane tikvice.

U sklopu kompleksa se nalazi dečiji klub, sa svakodnevnom animacijom i programima za decu. Uveče je dečiji disko. Za odrasle su dostupne svakodnevno organizovane sportske aktivnosti. Svake večeri je u baru na obali organizovan muzički program, ali ono što ne smete da propustite je grčko veče, koje se organizuje subotom.

Na peščanoj plaži možete posmatrati prelepe zalaske sunca. Pesak je veoma sitan, plićak je ogroman, voda je kristalno plava i topla, ali ume da bude vetra i morske trave na ulazu u vodu. Ležaljke se plaćaju, ali dobijate vaučer za piće u baru. Uz plažu se nalazi jezero sa kornjačama (nije dozvoljeno da se hrane).


kasandra: sani simantro resort recepcija
kasandra: sani simantro resort bazen
kasandra: sani simantro resort soba
kasandra: sani simantro resort zalazak sunca plaza
kasandra: sani simantro resort bazen
kasandra: sani simantro resort restoran
kasandra: sani simantro resort hrana
kasandra: sani simantro resort hrana
kasandra: sani simantro resort plaza
kasandra: sani simantro resort pohovane tikvice
kasandra: sani simantro resort grcko vece


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Solun: Šta videti i iskusiti u Aristotelovom gradu

Meteori: Manastiri ni na nebu ni na zemlji

Skiatos: Moja najlepša iskustva u hladu cvetnih krošnji

Atos: U poseti Svetoj Gori i Aristotelovom gradu

Pauza na putu za Grčku: Moji predlozi za kvalitetnu pauzu


Meteori: Manastiri ni na nebu ni na zemlji

Meteori, tj. manastiri na stenama, nalaze se u oblasti Tesalija. Meteori, što bi značilo “visiti u vazduhu” ili “lebdeće stene”, jedan su od najsvetijih gradova pravoslavlja u Grčkoj. Predstavljaju skupinu pravoslavnih manastira i smatraju se najvrednijom skupinom manastira u Grčkoj, posle Svete Gore. Nalaze se na spisku kulturne baštine UNESCO-a.


Pauza na putu za Grčku: Moji predlozi za kvalitetnu pauzu

Mnogi će leto da provedu u Grčkoj i verovatno ćete do Egejskog mora stići preko Severne Makedonije. Ako putujete sa decom, moja preporuka je da prespavate i odmorite se u Severnoj Makedoniji. U ovom tekstu sam izdvojila nekoliko lepih i sadržajnih mesta u Severnoj Makedoniji na kojima možete provesti jedan dan ili par sati, a nalaze se vrlo blizu puta za Grčku.


Atos: U poseti Svetoj Gori i Aristotelovom gradu

Atos je poluostrvo Halkidikija, poznatije kao “Sveta Gora”, ali i „treći prst“. Po zakonu, samo je muškarcima dozvoljen pristup na tlo Svete Gore. Međutim, Atos čini i jedan deo koji nije u sklopu Svete Gore, na čijem tlu žene mogu boraviti. Ovde ću vam predstaviti neka od letovališta i izletišta na čijem tlu možete slobodno koračati, ali i utiske sa „tajne“ Svete Gore, gde mogu boraviti samo muškarci.


Solun: Šta videti i iskusiti u Aristotelovom gradu

Solun ili Tesaloniki, je drugi grad po veličini u Grčkoj, posle Atine. Jedan je od najstarijih gradova Evrope. Rodno je mesto čuvenog Aristotela. Veruje se da je dobio ime po Tesaloniki, supruzi kralja Kasandra (osnivača grada) i polusestri Aleksandra Velikog. Solun je mesto na kojem je apostol Pavle 50. godine poslao prvu hrišćansku poruku.


Skiatos: Moja najlepša iskustva u hladu cvetnih krošnji

Skiatos je malo šumovito mondensko ostrvo. Predstavlja najzapadnije ostrvo severnih Sporada, sa više od 60 fantastičnih plaža,kako u blizini grada, tako i na nenaseljenoj strani ostrva. Dugačko je samo 14 km. Glavni grad je istoimeni Skiatos, jedini grad na ostrvu. Vole da ga posećuju mladi, jer kažu da ima veoma razvijen noćni život. Danju je to tipičan ostrvski gradić, sa mnoštvom prodavnica, taverni, barova, marinom.