Skiatos: Moja najlepša iskustva u hladu cvetnih krošnji


Skiatos: Moja najlepša iskustva u hladu cvetnih krošnji



Autor fotografija:

Bojana J.


Skiatos je malo šumovito mondensko ostrvo. Predstavlja najzapadnije ostrvo severnih Sporada, sa više od 60 fantastičnih plaža,kako u blizini grada, tako i na nenaseljenoj strani ostrva. Dugačko je samo 14 km.

Glavni grad je istoimeni Skiatos, jedini grad na ostrvu. Vole da ga posećuju mladi, jer kažu da ima veoma razvijen noćni život. Danju je to tipičan ostrvski gradić, sa mnoštvom prodavnica, taverni, barova, marinom.

U Skiatosu se nalazi jedna od najkraćih aerodromskih pisti na svetu. Sletanje aviona je veoma atraktivno. Imate utisak kao da će avion pasti na vas. Ako imate sreće da se nađete u vreme sletanja, obratite pažnju.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete na Skiatos, makar i tokom jednodnevnog izleta.


1. Vožnja brodom do Skiatosa

Jedan od izleta koji se nudi u Olimpskoj regiji i ostalim delovima primorske Grčke, i koji je veoma atraktivan i popularan, je izlet brodom do ostrva Skiatos. Izlet košta oko 30€, u zavisnosti koju agenciju odaberete. Autobus dolazi po vas na dogovorenu stanicu i vozi vas do luke u kojoj čekaju brodovi, koji voze ka Skiatosu. Izlet počinje oko 9h i traje negde do 17h. Naime, istovremeno polaze dva broda, istih vlasnika (tačnije, dva brata), koji se zaista trude da zabave goste, a u ovaj posao je uključena cela porodica.

Najpre vas domaćini pozdravljaju i pozivaju da se sa njima zabavite na ovom putovanju. Brod plovi, a vi se sunčate na palubi i posmatrate okolna ostrvca. Predivno! Prvo jutarnje sunce vas zatiče na moru - nestvaran osećaj! U jednom trenutku vidite da su se deca užurbala. Počinje rat brodova! Na oba broda putnici pune balone vodom i koriste creva, kako bi porazili protivnike. Interesantna igra i lepo osveženje, jer je sada sunce već upeklo. Fotografišemo se na palubi, šetamo, penjemo se na poslednji sprat broda, vreme brzo prolazi.

Nekada je moguće na ovoj turi videti i delfine, ali mi nismo imali tu srećua. Sledi sirtaki, tradicionalni grčki ples. Na palubi domaćini najpre uče putnike osnovnim koracima ovog plesa, a potom i zajedno zaigraju, uz zvuke ove prelepe muzike. Sve vreme uz put ćete imati priliku da uživate u tradicionalnoj grčkoj muzici.

Po povratku se organizuju borbe gusarskih brodova (ta dva broda koja su i krenula zajedno postaju gusarski u jednom trenutku, tako što jedan od njih dobija gusarsku zastavu). Stižemo na kopno i sumiramo utiske. Svakako bih vam preporučila da obavezno idete na ovaj izlet. Provešćete nezaboravan dan.


skiatos: krstarenje
skiatos: krstarenje

2. Plaža Kukunaries

Nakon oko 2-3h vožnje stižemo do najlepše plaže Skiatosa – Kukunaries plaže. To je velika, široka plaža, rajski deo zemlje, koja se ubraja u najlepše plaže na svetu i zaštitni je znak ostrva. Udaljena je od grada Skiatosa 12 km i sa njim je spojena autobuskom linijom. Prekrivena je širokim peščanim delom iza koga je borova šuma, koja doseže do same plaže. U potpunosti je sređena. Ima nekoliko barova u kojima možete kupiti piće, sendviče, sladoled i par punktova za sportove na vodi.

U pozadini plaže je malo jezero Strofilijas puno patkica, poznato po veoma retkim vrstama ptica koje ovde žive, čiji most prelazite kada ulazite na plažu. Naš brod se usidrava na doku, a mi kratkim hodom, preko mosta na jezeru i drvenom stazom sa borovima, dolazimo do dela plaže gde se može kupati i sunčati bez iznajmljivanja suncobrana i ležaljki. Plaža je veoma uređena, ali to za sobom povlači kupovinu pića da bi se ležaljke i suncobrani koristili.

Smeštamo se na pesku kakav do sada nikada nismo videli. Plaža je inače i poznata po pesku boje zlata, kao i po tome što je jedna od najprirodnijih. Pesak izgleda kao puter koji se presijava usled prisustva sedefa. Mekan je kao pliš. Kupamo se u toploj i plitkoj vodi. Ovde smo imali oko 2h pauze za osveženje, pre nastavka krstarenja. Presvlačimo se u uređenim svlačionicama sa tuševima, bockaju nas četine bora, mekani pesak ne može da se spere sa nogu, ali zadovoljni nastavljamo dalje.


3. Stari grad Skiatos

Ukrcavamo se na brod i nastavljamo još oko pola sata puta do starog grada Skiatosa. Dok krstarimo se upoznajemo sa osnovnim podacima o ovom prelepom ostrvu Sporada. Brodovi ponovo izvode egzibicije. Ovoga puta voze toliko blizu jedan drugog da nam se činilo da će se sudariti. Ali je ovo samo jako dobro uvežban trik.

Stižemo do grada Skiatosa. Iskrcavamo se u zaista prelepoj luci, iz koje se pruža jedinstven pogled na grad. U luci ćete videti mnoštvo brodova, jahti, ali i velikih putničkih brodova koji dovoze turiste iz luke Volos.

Pored luke je i malo ostrvo koje je sprudom pretvoreno u poluostrvo i spojeno sa Skiatosom. To je ostrvo Burci, koje deli luku na stari i novi deo. Nekada je na njemu bilo venecijansko utvrđenje, koje su izgradila braća Gizi u 13. veku, a danas je tu pozorište i kafei. Na ostrvu je prelepa hladovima, pa vam preporučujem da ovde predahnete, kada se umorite od šetnje gradom ili dok čekate prevoz do neke od plaža.

U luci se nalaze brojne taverne, u kojima je ručak po osobi oko 15€. Nama je bilo izuzetno zanimljivo da razgledamo i fotografišemo tradicionalne plavo-bele kuće, ukrašene raznim morskim motivima. Sve su one stare, ali obnovljene i otrgnute od zaborava.

Iz luke se ulazi u pešačku zonu, prepunu malih radnji koje prodaju suvenire, malih taverni i drugih interesantnih motiva. U glavnoj ulici su mnogobrojni barovi i noćni klubovi.

Staza vas vodi polako uzbrdo, do mesta kada već treba da stepenicama krenete ka crkvi Sv. Nikole sa tornjem. Crkva je mala, ali lepo uređena. Ono što vas još lepše čeka na vrhu je predivan pogled na tradicionalne bele kućice i tirkizno plavo more. Na vrhu grada se nalazi i kafić "The Final Step". Usput razgledajte plavo-bele kuće, njihovu dekoraciju i prelepo cveće u baštama. Videćete kuće u zagrljaju prelepih cvetova bogumile.

Inače, treba napomenuti da su na ovom ostrvu snimane neke scene filma “Mamma Mia”, pa ćete na nekoliko mesta u gradu naći ponešto sa motivom ovog filma. Šetam ulicama i pevam u sebi: "I have a dream... a song to sing...to help me cope...with everything..."

U blizini se nalazi i Muzej Aleksandra Papadiamantisa. To je kuća jednog od najistaknutijih grčkih pisaca, koga nazivaju i “svecem moderne grčke literature”. U njegovim pričama je moguće otkriti drugu stranu ostrva, onu kakva je bila tokom 19. veka. Kuća je građena u periodu od 1850-1860. godine. Kuća je pretvorena u muzej posvećen piscu. Njegov spomenik se nalazi i u samoj luci. Papadiamantijeva ulica je i glavno sastajalište i centar noćnog života. Tu je mnoštvo kafea, restorana, taverni i butika.


skiatos: luka
skiatos: ostrvo burci
skiatos: muzej aleksandra papadiamantisa


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Olimpska regija: Moja najlepša iskustva pod Olimpom

Tasos: Moja najlepša iskustva na smaragdnom ostrvu

Pelion: Moja najlepša iskustva

Kasandra: Moja najlepša iskustva

Sitonija: Moja najlepša iskustva kraj tirkiznog mora

Solun: Šta videti i iskusiti u Aristotelovom gradu


Solun: Šta videti i iskusiti u Aristotelovom gradu

Solun ili Tesaloniki, je drugi grad po veličini u Grčkoj, posle Atine. Jedan je od najstarijih gradova Evrope. Rodno je mesto čuvenog Aristotela. Veruje se da je dobio ime po Tesaloniki, supruzi kralja Kasandra (osnivača grada) i polusestri Aleksandra Velikog. Solun je mesto na kojem je apostol Pavle 50. godine poslao prvu hrišćansku poruku.


Kasandra: Moja najlepša iskustva

Poluostrvo Kasandra, jedno je od tri poluostrva Halkidikija, koje se još naziva i “prvi prst”. Pošto je Kasandra najbliža regija Solunu, turistički je najrazvijenija. Ono što je sigurno, jeste da vam na ovom poluostrvu neće biti dosadno. U ovom tekstu ću vam predstaviti meni najinteresantnijih iskustava koja morate doživeti ako ovde dođete na letovanje.


Tasos: Moja najlepša iskustva na smaragdnom ostrvu

Tasos, prelepo ostrvo u Egejskom moru, najsevernije je grčko ostrvo. Deveto je ostrvo po veličini u Grčkoj, pa je krug oko ostrva dugačak samo 93 km. Poznato je kao „zeleno“ ili „smaragdno“ ostrvo, zbog bujne vegetacije i borovih šuma (oko 70% ostrva je šuma). Nekada je nazivano “šuma koja pluta”, ali ga je 1980. i 2013. godine zahvatio požar u kome je dosta šume stradalo. Ipak, pregršt biljaka i danas ukrašava ostrvo i čini njegov vazduh izuzetnim.


Pelion: Moja najlepša iskustva

Grčka na malo drugačiji način – tako najkraće može da se opiše Pelion - planina u Tesaliji, koja formira poluostrvo u obliku kuke, između zaliva Pagasitik i Egejskog mora. Smatra se jednom od najlepših planina Grčke. Na planini se nalazi veliki broj izvora, kanjona, potoka. Ima 24 sela, koja su zadržala tradicionalnu arhitekturu i konstrukciju, sa kamenim kućama, izgrađenim na liticama i sa kojih se pruža prelep pogled na planinu i more.


Sitonija: Moja najlepša iskustva kraj tirkiznog mora

Halkidiki je ogromno poluostrvo, koje čine tri manja poluostrva, koja imaju oblik tri prsta - nazivaju se Kasandra, Sitonija i Atos. Ovog puta obilazimo Sitoniju, drugi „prst“ poluostrva Halkidiki. Sitonija je dobila naziv po divu Sitonu, koji je bio sin grčkog boga mora, koji se zvao Posejdon. Ovaj „prst“ je poznat po fantastičnoj prirodi, borovim šumama i plažama sa tirkiznom bojom mora, kako uređenim, tako i neuređenim.


Olimpska regija: Moja najlepša iskustva pod Olimpom

Olimpska regija je jedna od 13 oblasti grčke Makedonije. Smeštena je na obroncima planine Olimp To je predeo lepe prirode, sa šumama, rekama, močvarama i bogatom florom i faunom, ali i bogat atrakcijama od istorijskog i arheološkog interesa. Svojom prirodnom lepotom oduševljava planina Olimp i druge znamenitosti, koje ću da prikažem kroz vodič kroz mesta koja ne smete propustiti.