Olimpska regija: Moja najlepša iskustva pod Olimpom


Olimpska regija: Moja najlepša iskustva pod Olimpom



Autor fotografija:

Bojana J.


Pierija ili Olimpska regija je jedna od 13 oblasti grčke Makedonije. Smeštena je na obroncima i u podnožju planine Olimp, sa nizom popularnih letovališta. To je predeo lepe prirode, sa šumama, rekama, močvarama, kao i bogatom florom i faunom, ali i brojnim atrakcijama od istorijskog i arheološkog interesa.

U ovom delu Grčke ima i veliki broj manastira i crkava, svedoka bogate verske istorije ovog područja. Oko 60% površine Pierije je prekriveno planinama, pa je i tokom zime regija zanimljiva planinarima. Za one koji ovde dolaze leti, na raspolaganju su mesta na obali dugačkoj oko 70 km.

Svojom prirodnom lepotom oduševljava planina Olimp, koja je od 1985. godine proglašena Nacionalnim parkom, kao i mnoge druge znamenitosti, koje ću pokušati da prikažem kroz ovaj tekst. Kako sam u ovom delu Grčke letovala bar 10 puta, ovaj vodič je nastao od materijala koji sam godinama prikupljala na putovanjima.

Sam put do ovog dela Grčke kolima traje oko 8h. Ukoliko idete u jeku sezone, imajte u vidu da će na graničnom prelazu Preševo biti gužve, pa možete ići preko prelaza Prohor Pčinjski, i iskoristiti priliku da krivudavim putem, sa prelepim pogledom na dolinu Pčinje, stignete do istoimenog impresivnog manastira i u njemu napravite pauzu. Put će u ovom slučaju trajati oko sat vremena duže. Putarina kroz Severnu Makedoniju košta oko 7 evra, a isto toliko i kroz Grčku. Putarinu kroz srpske puteve ćete platiti oko 13 evra.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Olimpsku regiju.


1. Šetnja glavnim gradom regije: Katerini

Obilazak regije počnite od njenog glavnog grada, smeštenog 6 km od obale mora. Ovo mesto je vredno posete u svako doba godine, jer predstavlja jedan od najvećih gradova grčke Makedonije. Grad je dobio ime po svetici Katarini Aleksandrijskoj iz 4. veka.

Poseta ovom gradu se sastoji od šetnje prelepom pešačkom zonom, sa velikim brojem kafića i poslastičarnica (obavezno pojedite neki kolač, jer su fantastični, dobra poslastičarnica se nalazi na trgu sa fontanom), kupovine odeće i obuće (kožna obuća i sportska oprema se mogu naći po povoljnim cenama), kao i posete prelepom parku sa fontanama na kraju šetališta. U gradu možete naći razne prodavnice, restorane, kafiće, banke, zdravstvene ustanove, bioskop i pozorište.


olimpska regija: katerini park

2. Arheološki ostaci drevnog Diona

U podnožju Olimpa, nalazi se drevno selo Dion, sveti grad grčkih Makedonaca. Najpoznatije je po antičkom svetilištu posvećenom Zevsu i antičkom gradu, koji se danas može videti u Arheološkom parku i muzeju Dion.

Ovo je mesto na kome se u 5. veku p.n.e. održavao festival na kome su Zevsu prinošene žrtve. Filip II i Aleksandar Veliki su ovde proslavljali pobede, a Aleksandar je ovde okupljao svoju vojsku i izvodio žrtvovanja veče pre njegovog pohoda na Aziju 334. godine p.n.e. Ovde je Filip II slavio osvajanje Olintosa, glavnog grada tadašnjeg Halkidikija.

Veoma redak i neobičan predmet koji je pronađen na ovom prostoru su bronzane vodene muzičke orgulje. 2006. godine je pronađena statua Here, ugrađena u zidine grada. Gradski spomenici su restaurirani i ostavljeni na originalnim lokacijama.

Danas je ovo arheološko nalazište uređeno za turiste, sa prelepim pogledom na Olimp. Predstavlja spoj arheologije i prirode, jer je pola močvara, a pola drevni grad. U okviru lokaliteta se nalaze dva amfiteatra, jedan grčki, a drugi rimski, kao i kompleks rimskih kupatila sa očuvanim sistemom za podno grejanje.

Sa druge strane rimskog puta se nalazi niz kuća, uključujući vilu Dionisija, koja je nazvana tako po pronađenom mozaiku izrađenom u čast ovog boga. Na lokalitetu se nalazi i nekoliko svetilišta, među kojima je remek delo svetilište egipatskog božanstva Isisa. Iako je dostupan stazom, on je skoro u potpunosti potopljen. U muzeju se nalaze predmeti koji su na lokalitetu pronađeni tokom iskopavanja, uključujući unikatne vodene orgulje.


3. Najpoznatije mesto među srpskim turistima: Paralija

Ukoliko volite zabavu, gužvu i šareniš, nikako ne smete propustiti odlazak u Paraliju. Ulice su prepune taverni, kafića i raznih prodavnica. Za Paraliju kažu da je Srbija na Egejskom moru. Svuda na ulici ćete čuti srpski jezik, što od gostiju, što od domaćina. U ovom mestu su niže cene nego u ostalim mestima u regiji, jer je konkurencija i ponuda velika. Na šetalištu možete kupiti kožni kaiš, sapune od maslina, pojesti neki od raznih sendviča sa giros mesom ili kolač, i to po pristojnim cenama.

Centralno mesto okupljanja je crkva Sv. Petke, koja se nalazi na morskom doku. Obično je otvorena u večernjim satima. Levo i desno od crkve je nekoliko paralelnih pešačkih ulica. Najveća gužva je svakako u onoj uz obalu. Mesto ima i luku, u čijoj blizini je veliki luna park (vožnje su od 3-5 evra), kao i brojna mesta za izlazak. U blizini luna parka možete potražiti i besplatan parking.

Preko puta luna parka se nalazi Naopaka kuća, u koju se plaća ulaz 4 evra. Iako postoji upozorenje da ne ulazite ako ste skloni vrtoglavici, na prvi pogled deluje da nije strašno. Ali, samo na prvi pogled... Ulaskom unutra potpuno gubite osećaj za ravnotežu. Unutra ima nekoliko soba, raspoređenih na dva sprata, u kojima je sve krivo i naopako. Osećaj je jednostavno rečeno - čudan, i svakao je nešto što treba iskusiti. Radno vreme je od 10-00. Unutra je dozvoljeno fotografisanje.

Kada je hrana u pitanju, u pekarama možete kupiti razne kolače i pecivo. Spremite se na to da su cene peciva više nego kod nas. Preporučujem i giros koktel sendviče, neobično, obilno i veoma ukusno. Mi smo jeli odličan giros u restoranu "The best" uz obalu.

Mnogima omiljeni deo pešačke zone je jedna fantastična poslastičarnica. Zove se Pralina, i ovde šta god da poručite, nećete se pokajati. Imaju veliku i lepo uređenu baštu, u hladu, u koji se možete skloniti u vreme najveće vrućine. Kolači su ne samo izvanrednog ukusa, već i veličine. Preporučujem da probate fantastične i ogromne krempite ili čokoladne kugle.

Mesto ima veliku plažu, na kojoj su, zbog broja turista, veoma velike gužve. Levo od grada, u pravcu ka Solunu, ima mnogo pustih i lepih plaža, pa se možete odvesti do njih, ako ste u Paraliju došli kolima.

Ukoliko vam nesto od namirnica zatreba, ovo mesto ima Lidl. Za veće kupovine, na magistrali ćete naći ogroman market "Masutis", a nedaleko je i "Jumbo".


olimpska regija: paralija crkva
olimpska regija: paralija plaza
olimpska regija: paralija naopaka kuca
olimpska regija: paralija naopaka kuca
olimpska regija: paralija giros
olimpska regija: paralija poslasticarnica pralina

4. Branje origana na Olimpu

Nacionalni park Olimp je svakako najveći i najznačajniji ukras ovog dela Grčke. Na Olimp možete otići da se opustite na prelepom vazduhu i vidikovcima, ali i da obiđete značajne kulturno-istorijske atrakcije. Ukoliko želite kao suvenir iz ovih krajeva da ponesete nabran domaći origano sa Olimpa, to neće biti teško ako imate auto.

Krenite u pravcu Platamona, gde izlazite na autoput u pravcu ka Larisi. Skrenite kod putokaza za mesto Palaio Panteleimonas. Idite dosta krivudavim i strmim putem uzbrdo. Desno je prelepa panorama na tvrđavu Platamona i grad Platamon. Ima i nekoliko improvizovanih proširenja na putu, sa vidikovcima. Idite ka mestima Ano Poli, Ano Skotina i Kalipefki. Kada se prođu plantaže kestenova, deo je gde možete da zastanete da naberete origano.

Inače, origano ćete prepoznati po sitnim belim cvetićima i karakterističnom mirisu. On se bere samo kada je u cvatu, jer samo tada ima onaj karakterističan miris. Procvetalog origana ima najviše sredinom jula.


olimpska regija: olimp origano

5. Vrhovi Olimpa na vidikovcu Stavros

Turistički najpoznatiji vidikovac na ovom delu Olimpa je Stavros, a njegov naziv u prevodu sa grčkog jezika znači “krst”. Nalazi se na 911 m nadmorske visine i odavde se može videti čitava regija. Pored ove oblasti, sa vidikovca se mogu videti i tri najviša vrha Olimpa - Mitikas, Holio i Stefani. Neobično je da se sva tri vrha uzdižu gotovo vertikalno, a između oblikuju jednu levkastu dolinu, koja se naziva Veliki kazan.

Da biste kolima došli do vidikovca, idite ka mestu Litohoro. U centru mesta se nalazi putokaz levo za Olimp i manastir Sv. Dionisija. Idite pravo i videćete raskrsnicu gde se ide desno za manastir, a levo još 7 km do vidikovca Stavros. Na putu do vidikovca ćete videti nekoliko uređenih stajališta sa kupama, kao i nekoliko tezgi sa domaćim šumskim proizvodima. Do vrha se ide krivudavim putem, ali dosta posećenim.

Nemojte se začuditi ako vas tamo dočeka kiša, čak i kada je na obali potpuno sunčano. Ovde je temperatura bar 5°C niža nego na obali. Auto možete parkirati na putu, na mestu gde se ulazi u tavernu, koja se nalazi na samom vidikovcu. Ovde možete probati neki grčki kolač ili olimpski čaj, a ako vam se dopadne, možete ga i kupiti za poneti. Može se kupiti i planinski origano, koji je veoma jakog mirisa i ukusa.

Iza restorana se nalazi proplanak, sa koga možete napraviti dobre fotografije sva tri vrha zajedno, dok je prostor ispred restorana rezervisan za fotografisanje obale.


olimpska regija: vidikovac stavros vrhovi olimpa

6. Novi manastir Svetog Dionisija

Posle vidikovca se kolima možete spustiti putem levo ka manastiru Sv. Dionisije. Kada se prođe kroz kapiju manastira, tu se nalazi veliki parking.

Manastir je izgrađen 1950. godine, i naziva se novi manastir. Postoji i stari manastir, čija istorija počinje 1542. godine, kada je tu došao da živi i radi Sv. Dionisije. Međutim, stari manastir je 1821. godine spaljen i opljačkan od strane Turaka. Već 1941. godine je ponovo uništen bombardovanjem.

Upravo u starom manastiru je bio sahranjen Sv. Dionisije, ali njegovi ostaci nisu u potpunosti uništeni. Tokom razaranja, monasi su neke predmete i mošti sačuvali i preneli u novi manastir, nakon njegove izgradnje.

Danas se o manastiru izuzetno brine i vrlo su stroga pravila ulaska i ponašanja u njemu. Dvorište manastira je prelepo uređeno i održavano. U crkvi je zanimljiv luster sa nojevim jajima, za koja kažu da ako se šuplja i prazna stave u prostoriju teraju sve insekte. U okviru manastirskog kompleksa se nalazi muzej, crkva i prodavnica suvenira. Strogo je zabranjeno fotografisanje.


olimpska regija: manastir svetog dionisija

7. Grčka vazdušna banja: Litohoro

Jedno od mesta koja obavezno treba da posetite na putu ka Nacionalnom parku Olimp je banjsko mesto Litohoro. Litohoro je gradić sa dugom istorijom i bogatom tradicijom. Nalazi se na 300 m nadmorske visine.

Prema legendi, ime Litohoro označava dom prelepe šumske nimfe Leto, koja se kupala u reci Enipeas. Ona je bila u braku sa Enipeasom, ali je Posejdon bio zaljubljen u nju. Pošto nije prihvatila njegovu ljubav, Posejdon je rešio da je ukrade. Enipeas je odlazio kod Zevsa i molio ga da je vrati, ali Zevs je odlučio da Enipeasa pretvori u reku, koja se kažu nikada neće uliti u more, da se ne bi susreo sa Posejdonom. Međutim, lokalno stanovništvo kaže da je reka vremenom stvorila put do mora, gde se i danas uliva.

Mesto je prvobitno sagrađeno na obali reke Enipeas, i zato je i bilo mnogo puta poplavljeno. Usled tih nedaća, stanovništvo se preselilo u Litohoro, u brdu. Smatra se da je grad osnovan u 14. veku, kada je Sv. Dionisije došao u grad i počeo da gradi manastir.

Ovo je jedan divan mediteranski gradić, prepun ljudi. Prelep je uveče. Ovde se takođe može doći i preko dana, ali je tada dosta toplo. Mesto ima glavnu ulicu, sa prelepim pogledom na Olimp, koja vodi uzbrdo sve do glavnog trga, na kome se nalazi fontana, crkva, kao i park sa nekoliko okolnih radnji, kafića i taverni. Ispred crkve se vikendom mogu videti venčanja, koja prati neobičan običaj darivanja raznih ukrasa napravljenih od belog platna.

Ukoliko krenete da šetate tradicionalnim delom grada, kroz uske uličice, proći ćete pored tipičnih kuća izgrađenih u makedonskom stilu. Videćete male trgove između kuća, koji se nazivaju bairia. U glavnoj ulici ima i dosta taverni, a jedna od njih je specijalizovana samo za suvlaki.

Prošetajte kroz park Katounia, prekriven borovinom, koji se nalazi na samom ulazu u grad. U parku se nalazi jezero sa gejzirom, amfiteatar, ćupovi od gline, fontana, kao i okrugli plato sa statuama značajnih ličnosti Grčke. U blizini se nalazi pekara “ΕΦΕΣΣΟΥ”, iz koje se šire divni mirisi peciva, kolača i sladoleda. Možete posetiti i Pomorski muzej, koji je smešten u divnoj zgradi odmah do parka, a ispred se nalaze razni pomorski eksponati.

Kada od glavnog trga produžite uličicom pravo, dolazite do vidikovca, sa koga se vide vrhovi Olimpa, a u podnožju nekoliko kafea i restorana. Na vidikovcu imate i klupe u hladovini, tako da u potpunosti možete da uživate. Tu se nalazi i nekoliko smeštajnih objekata. Okružuje ih čista priroda. Posebno su dobri za one koji žele da iz Litohora idu u osvajanje vrhova Olimpa.

Kada završite obilaske, svratite negde na suvlaki, nadišite se čistog vazduha sa Olimpa, pa krenite put plaže ovog mesta. Da, dobro ste razumeli, Litohoro ima i svoju plažu, i to veoma lepu. Da biste došli do nje, iz centra mesta pratite putokaz “Plaka”.


olimpska regija: litohoro trg crkva

8. Kanjon Enipeas

Kada se već nalazite u Litohoru, možete napraviti jednu zanimljivu šetnju kanjonom mitske reke Enipeas. Do ovog mesta možete kolima doći kada idete ka glavnom trgu Litohora, pa tu skrenete levo, a onda se kroz lavirint uličica ovog planinskog gradića spuštate do Nacionalnog parka Olimp. Videćete da ima nekoliko putokaza koji prikazuju isti pravac (ka mestu Prionia). Kod crkve idite desno i onda samo pravo, dok ne dođete do putokaza za kanjon Enipeas. Prođite kolima pored groblja desno, jako uskim putem, do ulaza u Nacionalni park Olimp. Tu se nalazi parking i restoran, a odavde ćete morati peške. Tu gde parkirate auto je jedna taverna.

Odavde kreće staza koja je, ustvari, stari akvadukt, koji je i danas aktivan i kroz koji teče voda, tik ispod vaših nogu. Ta staza, tj. akvadukt, je popločana kamenim poločama po kojima se gazi. Odavde, relativno lako, za 20ak minuta se stiže do Afroditinih vodopada (koji krajem leta skoro pa presuše) i Zevsovog kupatila. Prema legendi, ovo je jezero u kome se kupala grčka boginja Afrodita.

Prirodna jezerca, ispunjena su tirkizno plavom, čistom vodom. Na putu do jezeraca imate uređena mesta za odmor, a put je prilično uzan, tako da onima koji imaju strah od visine, ovaj izlet ne preporučujem (ali nije ništa strašno). Usput se nalazi mala kapela. U vreme naše posete ovde se obavljalo krštenje, što je izgleda grčka tradicija. Mnogo ljudi i dece, svi obučeni u belo, pevaju i pale sveće. Usput ćete moći i da posmatrate predivne delove stena i padina Olimpa.

1,5 km treba šetati kroz kanjon, da biste došli do tzv. Zevsovog kupatila, odnosno do izvora reke Enipeas. U Zevsovom kupatilu se treba okupati, ali je to samo za zaista hrabre, jer morate da skačete u vodu sa velike visine. Kaže se da se u njemu Zevs kupao sa svojim ljubavnicama. Gde god da se na Olimpu Zevs sakrivao sa svojim ljubavnicama, Hera ga je pronašla. Jedino nije na mestu gde je bilo Zevsovo kupatilo.

Ovde je lepo otići tokom najveće vrućine, jer je lepa hladovina. Prizor je zaista izvanredan, a priroda nestvarna.


olimpska regija: litohoro kanjon enipeas zevsovo kupatilo

9. Večernja šetnja kroz Leptokariju

U poslednje vreme veoma popularno letovalište je i Leptokarija. Ovo letovališe ima banjsku klimu, toplo more i prijatne noći. Ima i vrlo interesantnu železničku stanicu, sa koje možete vozom otići do Soluna. Tu je i puno marketa, hotela, rent-a-car agencija, turističkih agencija koje organizuju izlete, taverni, kafića, pekara sa sjajnim pecivom, diskoteka i pošta.

Iz ovog mesta možete otići i na brojne izlete, a najaktivnija je po tom pitanju agencija “Tramp travel”, koja se nalazi u samom centru kod parka. Mi smo preko ove agencije išli na Meteore i na Skiatos.

Leptokarija se deli na oblast ispod pruge (gde je plaža i preporučujem da ovde nađete smeštaj) i dela iznad pruge, gde je šetalište sa velikim parkom (namenjen za večernje izlaske). Deo ispod pruge, gde se nalazi i plaža, služi za provod i kupanje, a šoping i odlazak u restorane i kafiće se obavlja u delu mesta iznad pruge.

Deo iznad plaže je veliko šetalište, osvetljeno, sa puno raznih radnji, gde se može svašta kupiti. Ima i nekoliko restorana i poslastičarnica, kao i jedna radnja u kojoj možete kupiti dobru i jeftinu posteljinu. U starom delu (gornjem) ima dosta lepih suvenirnica, u kojima možete kupiti jedinstvene i dosta povoljnije suvenire nego u drugim mestima. Za decu na početku glavne ulice postoji mnogo zanimacija, kao što su dvorci za skakanje, vrteške, ljuljaške, tobogani, tromboline i slično.

U Leptokariji smo jeli najlepši pečeni kukuruz, pa preporučujem da ga probate. Prodavci pečenog kukuruza se okupljaju predveče, i tezge postavljaju na ulazu u šetalište, kod velikog parka, u delu iznad pruge. Ova dva dela šetališta razdvaja podzemni prolaz, koji ima i liftove za kolica ili one koji ne mogu da pešače. U centru mesta se nalazi crkva posvećena Sv. Nikoli.

U večernju šetnju možete krenuti i pored plaže. U ulici koja vodi ka plaži možete kupiti lep sladoled na točenje – od vanile, čokolade ili mešano. I ova ulica je prepuna radnji, pekara, a tu se nalazii market “Masutis”, u kome možete naći razne grčke proizvode, a radi i nedeljom. Tu je i jedna neobična prodavnica sapuna i sveći, u svim mogućim oblicima. Na uglu te ulice koja vodi ka plaži i ulice uz plažu se nalazi picerija-restoran “Dionisos”, u kojoj možete lepo večerati, sa pogledom na more.

U ovoj ulici, koja vodi do mora, se nalazi i pekara-poslastičarnica “KATΣAPOΣ”, u kojoj možete kupiti hleb, pecivo, pice, keks, ali i prelepe kolače, koje možete pojesti u njihovoj uvek punoj bašti. Izbor kolača je ogroman. Možete probati ferero ili kolač u obliku miša, sa dva krema – mlečnim i čokoladnim i izuzetno sočnim patišpanjem, a preko je tamna čokolada. Plaža je izuzetno dugačka i široka (oko 30 m), peskovito-šljunkovita, sa mnoštvom kafića.

U mestu je utorkom pijaca na kojoj možete kupiti svašta, od odeće do kolača i začina. Pijaca počinje u zoru i traje negde do podneva. Nalazi se u delu Leptokarije iznad pruge. Sa leve strane je zelena pijaca. Možete kupiti začin za tzatziki, suvlaki ili giros. Mnogi ljudi kupuju i domaći origano, kao i olimpski čaj. Prodaje se povoljno i lepo vino, maslinovo ulje i masline. Maslinovo ulje i masline preporučujem da kupite na samom početku pijace, kod tri brata. Na pijaci se može naći odlično voće i povrće, koje je skuplje nego kod nas, razne grickalice i koštunjave plodove. Imaju i lepo cveće (na kraju pijace se prodaje mnoštvo cvetnih sadnica), pecivo (posebno su lepi integralni štapići sa semenom suncokreta), keks (koji pakuju u lepe kutije i može se birati više vrsta), karamele, žele bombone, ratluk, sveže ulovljenu ribu i morske plodove, i još mnogo toga. Imaju odličan feta sir, pakovan ili na meru. Desna strana pijace je buvljak.


olimpska regija: leptokarija kolaci

10. Slava u etno selu “Stari Pantelejmon”

Jedno veoma prijatno veče možete provesti u etno selu Stari Pantelejmon. Po mom mišljenju, ovo je možda i najlepša atrakcija ovog dela Grčke. To je grčko planinsko selo, sa tipičnom makedonskom arhitekturom, koja je očuvana i danas. 80-tih godina 20. veka je selo obnovljeno i otvoreno u turističke svrhe.

Do sela vode dva puta: strmiji i blaži. Mi ovoga puta biramo blaži put. Magistralom idete ka mestu N. Pantaleimonas. Skreće se poludesno, kada putokaz pokaže pravac za P. Pantaleimonas, pa se na raskrsnici opet ide desno. Put se nastvlja uzbrdo, krivudavim putem, oko 6 km. Kada dođete na vrh, videćete levo parking, a desno vidikovac i ulaz u selo. Na samom ulazu se prodaju tradicionalni slatkiši i voće, a često ovde možete videti i mladence koji se fotografišu.

Čim stignete, videćete zašto se ovo selo često naziva i balkon Olimpa. Nalazi se na 440 m nadmorske visine i ima samo oko 30 stanovnika. Ovde je vreme jako promenljivo, pa ume često da selo zađe u oblak i počne kiša, iako je pre toga bilo sunčano. Obavezno ponesite nešto toplo da ogrnete.

Selo je prelepo, odiše starinom, u centru se nalazi crkva posvećena Sv. Pantelejmonu, sa malim trgom, na kome ima i nekoliko prelepih restorana u kojima možete večerati pod starim platanom, kao i izvorom planinske vode.

Glavni trg sela posebno oživi za vreme dvodnevne proslave slave Sv. Pantelejmon (koji je svetac zaštitnik ovog sela, i čija crkva se nalazi u samom centru sela), krajem jula meseca (vodite računa da je taj praznik 14 dana nakon datuma kada se obeležava kod nas, zbog drugog kalendara), tačnije 27. jula. Tog dana se mnoštvo vernika, ali i onih koji žele da vide tradicionalnu proslavu, okuplja u popodnevnim satima u selu, i posećuje crkvu Sv. Pantelejmona, izgrađenu 1914. godine, kako bi se svecu pomolili i upalili sveću za zdravlje svojih najmilijih. Početak proslave označava zvonjava, koja se u prepodnevnim satima može čuti u gotovo svim okolnim letovalištima. 26. jula je večernja služba, nakon koje je tradicionalna proslava, dok je 27. liturgija, nakon koje je tradicionalna muzika i ples.

Na dan seoske slave, na glavnom trgu oko 21h počinje uživo izvođenje tradicionalne grčke muzike, koje možete posmatrati iz okolnih restorana. Naravno, počinje sa čuvenim sirtakijem i brzim pesmama, međutim, kasnije u noć brzu muziku smenjuje sporija. Svakako preporučujemo da posetite ovaj događaj i približite se grčkoj tradiciji. Otići ćete puni utisaka i dugo ćete se sećati ove prelepo provedene večeri. Kao uspomenu, u brojnim suvenirnicama možete kupiti lepe i neobične magnete od drveta.

Uveče, bez obzira na to koji je dan, se ovde skupi veliki broj turista, a u restoranima možete tada večerati uz zvuke tradicionalne grčke muzike, koju na buzukiju izvodi umetnk. Ugođaj je fantastičan. Jedno treba pripremiti udobnu obuću, jer je teren strm i klizav.

Hrana u restoranima u etno selu je fantastična. Svratite u restoran “T’ Αρχοντικο”, na samom trgu, preko puta crkve. Tu je provereno dobra i usluga i hrana. Za početak, veoma ljubazno osoblje će postaviti sto i doneti bokal vode sa izvora, da se rashladite, i u znak dobrodošlice će besplatno doneti po čašu cipura, koji oni ovde i prave. Cipuro je veoma jak i ima ukus mente, a pije se razblažen vodom. Inače je proziran kao voda, a kada se u njega sipa voda, dobija mlečno belu boju.

Prilikom naručivanja bilo kog jela, doneće i prepečen hleb, posut maslinovim uljem, morskom solju i origanom, koji je izvrstan. Onda sledi glavni obrok, za koji preporučujem da uzmete odličan svinjski ili pileći suvlaki. U porciji dobijate tri štapa suvlakija, pečen krompir i grilovani plavi patlidžan i tikvice (u novije vreme umesto povrća služe fantastičan rižoto). Preporučujem da probate grčku salatu sa fetom i sosom od mlevenih maslina. Možete probati i pečeni kiparski halumi sir, pečen krompir posut origanom, ali i ćufte u sosu od fete i paradajza koje se služe sa pomfritom. Porcije su ogromne, izuzetnog ukusa.

Sve to možete pojesti u prelepoj bašti ispod loze, sa pogledom na crkvu i glavni trg. Šta god da naručite, nećete pogrešiti. Imaju i dobro i jako domaće vino na točenje. Nakon večere, kada zatražite račun, dobićete nov pribor za jelo i veliki tanjir pun nasečene lubenice i dinje, ili možda sladoled, na račun kuće.

Kada posle večere krenete na parking ka kolima, zastanite na vidikovcu i pogledajte pod noćnim svetlima celu Olimpsku regiju i deo Halkidikija, tj. poluostrvo Kasandra.


olimpska regija: etno selo stari pantelejmon
olimpska regija: etno selo stari pantelejmon grcka tradicionalna hrana”

11. Jedna od najlepših plaža regije: Paralia Panteleimonas

Na oko 5 km od Leptokarije se nalazi Paralia Panteleimonas, malo mesto na obali mora, sa predivnom, dugačkom, peščano-šljunkovitom plažom i prirodnom hladovinom u popodnevnim satima. Nalazi se u podnožju planine Olimp, i nedaleko, doduše vazdušnim putem, od njegovog najvišeg vrha Mitikasa. Mesto je prvenstveno namenjeno kamperima, pa su i sve prodavnice usmerene ka njihovim potrebama, ali postoji i apartmanski smeštaj. Upečatljiv je hotel "San Panteleimon", sa bazenom. Za sve koji žele pravi odmor, ovo mesto je idealno.

Glavnom ulicom prolaze vozila i nema uređeno šetalište. Duž ulice se nalaze prodavnice i restorani (nekoliko taverni nudi izvrsnu hranu), a na kraju ulice postoji i luna park. U glavnoj ulici, u jednoj maloj taverni, tipično grčkoj, jeli smo izvrsnu grčku salatu i porciju girosa dovoljnu za dvoje, po pristupačnim cenama. Uveče bude dosta svežije, jer se hladan vazduh spušta sa Olimpa. Zbog blizine Olimpa i planinskih izvora, voda je za piće.

U mestu ima samo nekoliko kafića, restorana, smeštajnih objekata. Međutim, ima jednu od najlepših plaža u Olimpskoj regiji. Ukras plaže je platamonski venecijanski zamak, koji se vidi u daljini iznad plaže. U mestu se nalazi i pekara u kojoj možete kupiti odlične štapiće sa susamom punjene sirom, krofne ili zeljanicu za doručak.

Iz mesta vozić tokom večernjih sati vozi do (od) susednog Platamona i nazad. Početna stanica je kod hotela "San Panteleimon". Polasci kreću predveče, na svakih pola sata, sve do 23h. Imajte u vidu da vikendom u kasnijim satima (22h, 23h) nisu sigurni polasci u povratku ka mestu Paralia Panteleimonas, jer su velike gužve na trasi kojom idu vozići. Cena povratne karte je 4 evra.

Plaža je velika, peščana mestimično sa šljunkom, sa drvećem u zaleđu, a more čisto, plavo i toplo. Ujutru je more mirno kao staklo, pa je milina kupati se. Popodne već kreću talasi. U vreme zalaska sunca je na plaži hlad i ugodna je za kupanje.

Zvezda plaže je čovek koga deca obožavaju, Micos Cunami, koji danju prodaje krofne, pred kraj dana ih baca deci u vodu, a uveče prodaje pečene kukuruze, koji su ovde prelepog ukusa. Popodne, već pred kraj kupanja, deca kako čuju njegov glas na razglasu “Cunami, cunami”, brzo uskaču u vodu. Tada čekaju da Micos priđe i onda iz vode svi u glas viču “Micos baci krofnu”, naravno, na grčkom jeziku. Micos, iako već umoran, zastane, spakuje krofnu u kesu i baci je u vodu deci. Deca se grabe oko krofne, ali je ipak na kraju podele, ma koliko ih bilo i ma koliko sitne parčiće svako od njih dobio. Micos na ovaj način učini svaki dan dobro delo, jer obraduje decu. Kako neko može da malim gesom unese sreću u iskrena dečija srca.


olimpska regija: paralia panteleimonas plaza
olimpska regija: paralia panteleimonas lokomades
olimpska regija: paralia panteleimonas grcka salata
olimpska regija: paralia panteleimonas giros

12. Zalazak sunca u kafeu “Gallaria”

2017. godine je na samom kraju plaže Paralia Panteleimonas, kod starog železničkog tunela, otvoren prelep kafić sa vidikovcem, pod nazivom Gallaria. Zanimljivo je da je, uz moderan dizajn, očuvano i sve ono što simboliše ovo mesto, tj. kafe je napravljen na ostacima starog železničkog tunela.

Može se doći peške ili kolima, a za kola je obezbeđen ogroman parking, koji je stalno pun, jer je kafe prepun posetilaca, posebno uveče. Ima i svoj deo plaže, tako da je ovaj deo mesta veoma živ. Cene pića su malo više, a imaju i hranu i koktele. Uz pivo dobijate činiju čipsa sa ukusom tzatzikija.

Ono što je zanimljivo je da su iskoristili stari tunel, osvetlili ga i uredili da se njim može otići peške do Platamona, a čitavu konstrukciju napravili su da podseća na voz i vagone. Takav je i toalet, koji oponaša vagon i toalet u vozu. Unutar objekta postoji i istorijska postavka ovog kraja i tunela u kome se kafe nalazi.

Sa nekoliko kaskadnih terasa se pruža prelep pogled na obalu i okolne osvetljene stene. Takođe je obnovljena kula stražara, koja deluje da će u budućnosti da bude muzej sa osmatračnicom na vrhu. Osoblje je ljubazno i veoma uslužno.


olimpska regija: paralia panteleimonas kafe gallaria

13. Tradicionalni grčki ručak u taverni “Filoxenia”

Ovaj prelepi restoran se nalazi odmah preko puta ulaza u kamp “Hellas”, u mestu Paralia Panteleimonas. Imaju divnu baštu, u hladu vinove loze, sa koje vam grožđe visi iznad glave, i starih platana, a krasi je jedan interesantno dekorisan bunar. Stolnjaci su izuzetno čisti, kao i čitav restoran.

Ovo je, inače, porodični posao. Ljubazni su i predusretljivi. U ovom restoranu smo videli i da nekoliko grčkih porodica dolazi na porodični nedeljni ručak, što svakako govori da je ovo jedan od lokalnih restorana sa preporukom.

Odličan je ukus hrane, a porcije su velike. Imaju jelovnik na više jezika, uključujući i srpski, ali mislim da ćete lakše razumeti na engleskom. Na ovom mestu postoje još od 1990. godine. U vreme ručka je restoran prepun, tako da se može desiti da i ne nađete mesto u bašti.

Preporučujem da probate njihov suvlaki i pančetu. Oba obroka se služe sa pečenim krompirom u ljusci, posuti origanom, sa salatom od luka i ljute paprike, tzazikijem i limunom. Obavezno probajte i njihov pečeni plavi patlidžan, koji se služi sa sirom i orasima, kao i hrskave pržene tikvice isečene na štapiće i uvaljene u brašno, koje se služe uz tzatziki. Imaju i odlične jagnjeće kotlete.

Cene su pristojne, iako to nismo očekivali za ovakav kvalitet obroka. Imaju i odlično belo vino na točenje, koje je dosta jako. Može da se plati karticom.


olimpska regija: paralia panteleimonas taverna filoxenia

14. Obrnuto magnetno polje: Magnetiko

Do Magnetika – obrnutog magnetnog polja - možete doći kada iz Leptokarije krenete ka autoputu, i kada dođete do petlje, ne uključujete se ni za Solun, ni za Atinu, već samo idete pravo, pređete autoput i nastavljate ka Olimpu. Na oko 5 km odatle je magnetno polje, a do njega ćete doći ako pratite znake za kafe “Livitra”. To je jedan restoran u samoj planini, a pre njega nekoliko stotina metara je magnetno polje. Belim slovima je na asfaltu ispisano “MAGNETIKO”, a potom i “STOP”.

Baš na ovom mestu je obrnuto magnetno polje i najjače. Možete ga prepoznati i po turistima koji su parkirali svoja kola sa strane i isprobavaju efekte ovog neobičnog, tj. obrnutog, magnetnog polja. Testirajte polje. Ponesite lopte, vodu, a koristiti i automobil. Loptu pustite nizbrdo, videćete da ona malo ide nizbrdo, pa stane i počne da se kreće u stranu i na gore. Videćete kako kola sama idu uzbrdo, na nizbrdici, bez uključenog motora. Ponesite flašicu vode da isprobate ovaj efekat. Veoma zanimljiva atrakcija!


olimpska regija: magnetiko magnetno polje

15. Jagnjeći kotleti u selu Karija

Kada smo u ovom delu Grčke, ponekad vikendom svraćamo na ručak u staro selo u Olimpu, koje nije preplavljeno turistima i još uvek je očuvalo stari šarm. Da biste do njega došli, od autoputa se krećite pravo ka Olimpu i tu će se već ukazati putokaz ka selu. Za selo se skreće desno sa glavnog puta.

U selu postoji nekoliko crkava - Sv. Petka, Sv. Nektarije i Sv. Nikola (1806. godina). Neobična je i klima ovog mesta. Interesantno je da je u selu blaga temperatura tokom celog leta, a da zimi uvek padne više snega nego što je prosečno. Ako ovde boravite, treba da probate meso, cipuro, planinski čaj i fantastične mlečne proizvode.

U selu, na glavnom trgu, ima nekoliko taverni, u kojima možete lepo ručati. Specijalitet je suvlaki, grčka salata, pomfrit sa fetom, kao i jagnjeći kotleti na žaru, koje toplo preporučujem. Cene jesu malo više.

U povratku sa Karije možete zastati negde na padinama Olimpa i počastiti se šumskim jagodama i kupinama, kojih najviše ima krajem jula meseca.


olimpska regija: selo karija

16. Pravi primorski grad: Platamon

Platamon je prelep gradić, smešten uz plažu pod Olimpom. Ovo je dosta živo mesto, sa dugim šetalištem pored mora, klubovima i restoranima na plaži, igraonicom. Jedno je sigurno, ovde je osećaj da ste na moru potpun. Uživaćete razgledajući kućice tipične grčke primorske arhitekture, prošarane modernim hotelima, kojih u ovom mestu ima veliki broj.

Duž dugačkog šetališta postoji gradska plaža, a posle luke, malo izvan centra je i velika plaža. Cene su malo više nego u ostalim mestima u regiji. Kroz mesto prolazi vozić koji ide do mesta Paralia Pantaleimonas u večernjim satima.

Platamon ima i luku sa ribljim restoranima, u kojoj možete razgledati brodove u marini. Neki brodovi su turistički, ali ima i brodova starih ribara, koji se upravo vraćaju sa ulovom. Tu su i brojni jedrenjaci, jahte. U luci je i najveće parkiralište u mestu, koje je besplatno. Uveče je šetalište lepo osvetljeno i puno ljudi.

Šetalištem uz obalu se dolazi do crkve, koja je otvorena popodne i uveče. Oko crkve se nalazi park sa klupama i plato sa zanimljivim skulpturama i jednom kapelicom, sa pogledom na luku i plažu. Uz park se prodaje pečeni kukuruz.

Uveče je prelepo prošetati se, svratiti u crkvu, pojesti giros, suvlaki i grčku salatu u restoranu “Xuμa στο κΰμα”, koji ima baštu na plaži. Ovo je i mesto na kome možete pojesti vrhunski giros u Platamonu. Prednost ovog restorana je i prelepa panorama ka tvrđavi. Nestvaran je prizor u vreme zalaska sunca, kada se purpurne boje prelivaju po moru, nad kojim gospodari ponosna tvrđava. Neki od restorana imaju i živu muziku, naročito vikendom. Niz kafića se nastavlja uz obalu, sve do noćnih klubova.

Odavde paralelnom ulicom u pravcu luke se dolazi do železničke stanice Platamonas, a potom se ulazi u malu pešačku zonu sa lepim radnjicama.


olimpska regija: platamon luka zalazak sunca
olimpska regija: platamon luka
olimpska regija: platamon plaza zalazak sunca
olimpska regija: platamon peceni kukuruz
olimpska regija: platamon setaliste

17. Pogled na obalu sa tvrđave Platamonas

Iznad Platamona se uzdiže tvrđava Platamonas, koju možete obići zbog lepog panoramskog pogleda.

To je stara, venecijanska tvrđava, koja je u srednjem veku kontrolisala ulaz u Solunski zaliv. Tvrđava je izgrađena 1204. godine i jedna je od najbitnijih znamenitosti regije Pierija. Naročito impresivno deluje noću, jer je osvetljena. U toku leta, u okviru festivala Olimp, ovde se održavaju pozorišne i muzičke predstave, kao i mnogobrojni kulturni događaji.

Ulaz do tvrđave je besplatan, ali imajte u vidu da prilaz nije uređen.


olimpska regija: platamon tvrdjava platamonas

18. Najveća peščana plaža regije: Nei Pori

Nedaleko od Platamona se nalazi Nei Pori, mesto koje je poslednjih godina veoma popularno, posebno među porodicama sa decom, zbog ogromne peščane plaže. Jedno je od najmlađih grčkih letovališta. Nastalo je isušivanjem močvare, pa zato i važi za mesto sa dosta komaraca (ima ih, ali nije nepodnošljivo). Mesto je veoma prostrano, tako da nema problema sa parkiranjem.

Gradić je idealan za porodični odmor. Smeštaji su uglavnom noviji, pa se za pristojan novac može naći lep smeštaj, u tri-četiri redova kuća, tako da je i najudaljenija vila na manje od 300 m od plaže. Mesto ima železničku stanicu, tako da se može otići za Solun, Larisu ili Atinu brzim vozovima. U mestu se nalazi i veliki zabavni park.

Ono po čemu se ovo letovalište izdvaja od ostalih u ovoj oblasti svakako je plaža, koja je prekrivena najfinijim peskom. Plaža u Nei Poriju je dužine oko 6 km, a širine oko 100 m, sa postepenim ulaskom u vodu. Voda je topla i plitka, pa je idealna za decu. Tuševa ima celom dužinom plaže na svakih 100 m. Meduza obično nema. U vodi i na plaži ima mnogo ljudi, ali nije prevelika gužva i svako može naći mesto za sebe. Desno od crkve su uglavnom kafići sa ležaljkama i suncobranima, dok je levi deo, gledano ka moru, više namenjen za slobodan pristup. Kada je vreme oblačnije i vetrovito, ogromni su talasi.

Ovo je jedna od plaža na kojima možete provesti ceo dan sa svojim najmilijima. Na plaži se prodaju krofnice lokomades, ali i one u obliku srca. Ako ste ovde početkom septembra, tada je klima tako blaga da možete ceo dan provesti na suncu, a da vam nije ni previše toplo, a ni hladno. Jedno od onih mesta na kojima uživaju sva čula!

Šetalište se prostire duž cele plaže, popločano je i sa obe strane pretrpano brojnim tavernama, restoranima, kafićima, poslastičarnicama i prodavnicama. Uveče je prepuno ljudi, a restorani na obali su krcati. Usput se prodaje i razna brza hrana, a sladoleda ima na svakom ćošku. Još jedna pogodnost blizine Olimpa je pijaća voda iz česme.

Ono što je zanimljivo je da se svakog petka pre podne postavljaju tezge nedeljne pijace. Pijaca se proteže kroz dve ulice, a locirana je na samom ulazu u mesto sa autoputa, nedaleko od crkve i luna parka. Postoji veliki prostor za parkiranje i uvek je velika gužva. U principu, ponuda je ista kao i u Leptokariji, tj. to su ti isti trgovci, koji se sele iz mesta u mesto, u zavisnosti od toga kada je gde pijačan dan. Jedna ulica je puna tekstila, a druga je mešavina tekstila i prehrambenih proizvoda. Ispred pijace je jedan improvizovani štand, na kome se prodaje sveža riba i morski plodovi.

U samom centru se nalazi crkva Sv. Marine. Pored crkve postoji kapelica u kojoj se pale sveće, mali letnjikovac, kao i nekoliko klupa i česmica na kojoj se možete osvežiti hladnom vodom. Klupe su u hladu, tako da pomažu u borbi sa letnjom žegom. Pored obale možete večerati u nekoj od divnih taverni. Odličan smeštaj možete naći u vili “Katia” ili u apartmanima “Manola & Maria”.


olimpska regija: nei pori plaza

19. Vrhunska pica u piceriji “Volcano”

Ova fantastična picerija, nalazi se na samom šetalištu uz obalu u Nei Poriju. Imaju veoma malo mesta unutra, ali zato lepu veliku baštu i beach bar. Ono po čemu su poznati su zaista odlične pice. Probajte "Volcano" picu i nećete se pokajati. Služe je na tacni od pruća, ima osam parčića (family pica) i dovoljna je da se dvoje lepo najedu. Na ovu picu ide svašta nešto: kobasice, šunka, pečenica, slanina, kulen, zatim paprika, kečap, kačkavalj i pečurke. Fantastična je. Kao besplatni dodatak, možete tražiti kečap i majonez.

Odlična im je i pica “A la cream”. Nakon ručka, na račun kuće, dobijate zanimljivo servirane male sladolede u čaši sa puno leda. Sladolede donose za svakoga i ima ih od čokolade i vanile. Neki stolovi umeto sladoleda dobijaju voće.

Mesto je veoma popularno i poznato po izuzetnim picama, tako da ovde na večeru dolaze i gosti smešteni u drugim letovalištima.


olimpska regija: nei pori picerija volcano

20. Romantična večera u taverni “Thalassa”

Prema tadašnjim ocenama sa Tripadvisor-a, ovo je bio najbolji restoran u Nei Poriju. Otišli smo da proverimo, i zaista sam se uverila u tu titulu. Najpre da krenemo od lokacije. Nalazi se na samoj obali, na glavnom šetalištu.

Restoran ima tradiciju dugu 35 godina u pripremi tradicionalne kuhinje. Sam prostor je skroman, ali je valjda tu tajna autentičnosti. Međutim, sve je čisto i uredno. Čim sednete, doneće vam čist beli stolnjak i poslužiti vas vodom. Osoblje je jako ljubazno i uslužno, a kako je ovo porodični posao i atmosfera je domaćinska. U ovako svedenom ambijentu i uz odličnu uslugu, ješćete neka od zaista najukusnijih jela tradicionalne grčke kuhinje.

Preporučujem odličnu musaku sa krompirom i plavim patlidžanom ili odličnu i veliku porciju pančete pečene na roštilju (tri komada) sa pomfritom. Uz to uzmite ukusnu grčku salatu sa originalnim ovčjim feta sirom. Hrana je zaista prelepog ukusa, cene su pristojne i porcije su velike.

Nakon večere, kada zatražite račun, na račun kuće stiže tanjir sa lubenicom i dinjom. Svakako mesto na kome možete lepo večerati sa najdražim ljudima, na samoj obali mora.


olimpska regija: nei pori taverna thalassa

21. Šetnja do Nea Mesagale

Kada iz Nei Porija krenete peške desno, gledajući ka moru, suprotno od Platamona, možete doći do susednog mesta, Nea Mesagale. Najpre ćete ići stazom, tj. šetalištem Nei Porija, da biste došli do kraja staze. Tu se nalazi jedan beach bar i posle njega morate šetnju nastaviti plažom. Imate izbor da idete po suvom pesku ili, bolje, kroz plićak, gde je pesak utaban i lakše je za hodanje. Odmah ćete naići na jednu močvaru, odakle upravo i stižu brojni komarci u Nei Pori. Ali, pored komaraca, ovde postoji i veliki broj ptica. Kad se dođe do močvare, počinje i nudistički deo prelepe peščane plaže.

Posle nudističke plaže se dolazi do ušća reke Pinios u Egejsko more. Ušće ćete prepešačiti, a voda je malo iznad kolena. Osetićete razliku u temperaturi slatke i slane vode. Ovo je posebno zanimljivo. Ovde se nalazi malo ostrvo, na kome su postavljene mreže, kojima meštani love rakove. Do ostrvca se takođe možete prošetati, jer je plitko, samo pazite na šta gazite. Odavde se pruža prelep pogled na Olimp, posebno u vreme zalaska sunca.

Inače, reka Pinios je oduvek bila izuzetne lepote. Prema mitologiji, bila je stanište nimfi i nastala je kada su plakale planine Pindos i League, zbog svoje izgubljene ljubavi. Pindos i League su bili veoma srećan par, koji je ulapšavao tlo Tesalije. Bog je bio besan i razdvojio ih je. Od suza dve planine je nastala reka Pinios, koja teče između njih. Pinios je najduža reka u Tesaliji, sa ukupnom dužinom preko 200 km.

Idući dalje plažom, dolazi se do mesta Kastri Loutro, u kome postoji svega dva beach bara i ništa više. Kada se krene dalje, dolazi se do Nea Mesagale, takođe dosta puste. Čini je nekoliko smeštajnih objekata, na samoj plaži, i nema više nikakvog sadržaja. Čak ne postoji ni šetalište, već samo jedna staza od utabanog peska. Međutim, plaža je dobro poznata po lekovitim svojstvima njenog peska određene temperature. Mnogi turisti posećuju plažu da bi se sunčali na pesku, koji pomaže kod lečenja zglobova. More je relativno plitko, idealno za porodice.

Povratak je istim putem. Šetnja traje oko 1,5-2h, jer se ne može brzo ići po pesku.


olimpska regija: nea mesagala plaza

22. Istorijski Stari Pori

Pored mesta Nei Pori, što u preodu znači “Novo Mesto”, postoji i staro, tradicionalno selo Stari Pori ili Palaioi Poroi, koje se nalazi u kopnu. Stari Pori je udaljen 6 km od Nei Porija. Do njega se dolazi tako što se kada se izađe iz Nei Porija, ide u pravcu mesta Katerini, i onda se kod pumpe nalazi putokaz za "Palaio Pori" koji treba pratiti. Put do sela je odlično obeležen. Uz put ima nekoliko izvora planinske vode, kao i putokaza ka lokalnim crkvama i manastirima. Ulaz u selo označava jedna tabla.

Kad stignete, možete istražiti autentično grčko naselje. Karakteristično je po objektima od kamena i izuzetnoj prirodi. Tradicionalno selo je sagrađeno na padinama Olimpa, na nadmorskoj visini od 600 m. Selo čini nekoliko kuća i 2-3 restorana i to je sve. Gde god da se zaustavite da ručate u tavernama na otvorenom ili da prošetate planinskim stazama, uživaćete u lepoti prirode i pogledu ka Nei Poriju. Mesto je okruženo predivnom šumom, a u zelenilu je skrivena crkva Sv. Apostola.

Karakterišu ga kamene kuće iz perioda 17. i 18. veka (delom restaurirane) i vizantijska crkva Sv. Georigija na glavnom popločanom trgu. Ne postoji uređeno šetalište, niti je turistički atraktivno mesto. Dosta kuća je obnovljeno u starom stilu, ali većina je na prodaju i čeka novog vlasnika.

Odmah na ulasku u selo je uređen vidikovac, na kome je podignuta grčka zastava, a pored je i česmica. Odavde se prelepo vidi čitava čitava regija. Prizor je posebno lep u vreme zalaska sunca.


olimpska regija: stari pori

23. Klisura Tempi sa manastirom Sv. Petke

Oko 20ak km od Nei Porija, starom magistralom, dolazite do doline Tempi, sa prelepim manastirom Sv. Petke, koji je kompletno izgrađen u steni. Ovo je jedna od obaveznih stanica putnika na izletu za Meteore, ali i ostalih putnika koji se kreću u pravcu Larise. Uz put postoji parking, na kome uvek ima vozila.

Ispred se prodaje pečeni kukuruz i prelepa grnčarija, iz mesta Tyrnavos, čija proizvodnja traje još od 1860. godine. Cene raznog posuđa su zaista niske, pa tako možete kupiti vatrostalne posude za 5€ ili set bokal i četiri čaše za vino za 10€. Uz kupljeno dobijate i list sa nekoliko recepata za pripremu nekih tradicionalnih grčkih jela u grnčariji. Moguće je i cenkanje na količinu.

Sa parkinga se stepenicama silazi, najpre, do male pijace suvenira. Tu možete kupiti ikone, magnete, kao i flašice za svetu vodu. Odatle put nastavlja preko visećeg mosta, sa koga se vidi Pinios i pecaroši na reci. Inače, pre nego što je izgrađen most preko reke, do kapele se moglo doći samo brodom.

Most vodi do manastira Sv. Petke, u čijoj crkvi možete upaliti sveću uz prilog, kao i do pećine u steni, sa izvorom svete vode, do koga se dolazi kroz tunel, kroz koji se delimično ide i čučeći. Pećina je veoma klaustofobična i morate ići savijeni da biste došli do izvora svete vode. Na ulazu u tunel kojim se dolazi do izvora je ikona, pored koje se takođe može zapaliti sveća uz prilog. Prelepo sveto mesto, sa nekim jedinstvenim mirom i tišinom.

U okviru kompleksa se nalazi i restoran sa suvenirnicom, ispod kog je moguće ukrcati se na brod koji krstari rekom Pinios i kroz njene klisure, do mosta Rapsani (oko 5 km, pola sata vožnje; Rapsani je mesto poznato po izuzetnom vinu). Tu u hladu stogodišnjih platana možete popiti kafu, na samoj obali reke. Ispred manastira su brojne klupe za izletnike, a tu je i spomenik iz 1940. godine, ali i put kojim se može sići do Piniosa i posmatrati kako se bistri i čisti brzak uliva u reku. Brzak je toliko čist da se voda može piti. U okviru kompleksa postoje i toaleti.


olimpska regija: klisura tempi manastir svete petke

24. Šoping izlet do Larise

Kada ste u ovom delu Grčke, u šoping ćete verovatno ići u Larisu. Od Nei Porija do Larise je najlakše doći novim autoputem, a do tamo ima oko 45 km. Put prolazi kroz prelep kanjon, koji preseca tunel dužine od 6 km. Najlakše se dolazi do centra grada ako se sa autoputa isključite na izlaz Larisa 3. Na putu ka centru su tržni centar Outlet Niavis, marketi Galasios, Metro, Marinopulos, Lidl. Kada stignete, u centru postoji velika garaža, na nekoliko spratova. Odavde možete lako otići do samog centralnog gradskog jezgra.

Larisa je jedan od najvažnijih gradova Grčke, treći po veličini. Ovo je izuzetno lep grad za šetnju, ali naši ljudi tamo odlaze uglavnom u šoping odeće i obuće, naročito posle 15. avgusta, kada počinju rasprodaje.

Centar Larise se može podeliti u dve celine. Jedna je ona novija, namenjena za šoping, dok je druga istorijska i tradicionalnija. U novijem delu grada preovlađuju kafići i brojne radnje svetskih brendova. Tu je nekoliko paralelnih i bočnih ulica, povezanih malim trgovima, u jednu veliku šoping zonu. Tu se svašta može naći: sportska oprema, odeća, obuća, nakit i satovi, stvari za kuću. Kada se iz glavne pešačke ulice krene ka crkvi Sv. Nikole, dolazi se do francuske sladoledžinice "Elodie", u kojoj možete probati fantastičan sladoled. U ovom delu grada nema tradicionalnih restorana, već su tu uglavnom barovi, pekare i odlične poslastičarnice.

Ako glavnom pešačkom zonom nastavite pravo, prolazite pored glavnog trga i dolazite do starog dela grada. Ovo je prelep deo Larise, koji čini niz uličica sa tradicionalnim tavernama. Idući tim uličicama uzbrdo, dolazi se do prave istorijske riznice. Tu se nalazi i Antički teatar, jedna od najznačajnijih znamenitosti u centru grada. Izgradio ga je makedonski kralj Filip V, u prvoj polovini 3. veka p.n.e., i tada je korišćen je za predstave, muzičke festivale, itd. Svako sedište ima uklesano ime, za koje se pretpostavlja da je pripadalo predstavnicima gradova Tesalijske lige. Borbe profesionalnih gladijatora su bile popularan spektakl u rimsko doba, a Larisa je po njima bila posebno poznata.


tesalija: larisa amfiteatar


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Kasandra: Moja najlepša iskustva

Solun: Šta videti i iskusiti u Aristotelovom gradu

Meteori: Manastiri ni na nebu ni na zemlji

Skiatos: Moja najlepša iskustva u hladu cvetnih krošnji


Skiatos: Moja najlepša iskustva u hladu cvetnih krošnji

Skiatos je malo šumovito mondensko ostrvo. Predstavlja najzapadnije ostrvo severnih Sporada, sa više od 60 fantastičnih plaža,kako u blizini grada, tako i na nenaseljenoj strani ostrva. Dugačko je samo 14 km. Glavni grad je istoimeni Skiatos, jedini grad na ostrvu. Vole da ga posećuju mladi, jer kažu da ima veoma razvijen noćni život. Danju je to tipičan ostrvski gradić, sa mnoštvom prodavnica, taverni, barova, marinom.


Kasandra: Moja najlepša iskustva

Poluostrvo Kasandra, jedno je od tri poluostrva Halkidikija, koje se još naziva i “prvi prst”. Pošto je Kasandra najbliža regija Solunu, turistički je najrazvijenija. Ono što je sigurno, jeste da vam na ovom poluostrvu neće biti dosadno. U ovom tekstu ću vam predstaviti meni najinteresantnijih iskustava koja morate doživeti ako ovde dođete na letovanje.


Solun: Šta videti i iskusiti u Aristotelovom gradu

Solun ili Tesaloniki, je drugi grad po veličini u Grčkoj, posle Atine. Jedan je od najstarijih gradova Evrope. Rodno je mesto čuvenog Aristotela. Veruje se da je dobio ime po Tesaloniki, supruzi kralja Kasandra (osnivača grada) i polusestri Aleksandra Velikog. Solun je mesto na kojem je apostol Pavle 50. godine poslao prvu hrišćansku poruku.


Meteori: Manastiri ni na nebu ni na zemlji

Meteori, tj. manastiri na stenama, nalaze se u oblasti Tesalija. Meteori, što bi značilo “visiti u vazduhu” ili “lebdeće stene”, jedan su od najsvetijih gradova pravoslavlja u Grčkoj. Predstavljaju skupinu pravoslavnih manastira i smatraju se najvrednijom skupinom manastira u Grčkoj, posle Svete Gore. Nalaze se na spisku kulturne baštine UNESCO-a.