Velika Plana: Predlog za izlet blizu Beograda


Velika Plana: Predlog za izlet blizu Beograda



Autor fotografija:

Bojana J.


Ukoliko vam je potrebna ideja gde da odete na izlet i ručak, predlažem etno selo na sat vremena od Beograda, u Velikoj Plani. Ovde se lepo možete prošetati, ručati domaću hranu i uživati u lepoj prirodi i etno ambijentu. Nakon ručka možete isplanirati posetu dvema srpskih svetinjama, crkvi brvnari Pokajnica, kao i obližnjem manastiru Koporin, posebno poznatom po tome da ovde dolaze žene koje žele da postanu majke da se pomole da dobiju potomstvo. Izlet koji proporučujem se može organizovati u jednom danu, uz umeren tempo i dovoljno vremena za razgledanje i opuštanje.


Etno selo „Moravski konaci“

Mesto o kome vam pišem pamtim iz vremena pre 10ak godina, kada sam ovde bila prvi put sa porodicom na ručku, kada smo obilazili manastire oko Velike Plane. Sećam se ukusa domaće hrane, hladovine dok smo šetali oko jezerca po toplom letnjem danu i tada neobičnog koncepta turističkih atrakcija - etno sela. Danas etno sela ima gde god da krenete, ali je ovo sačuvalo tu autentičnost koja mi je ostala u lepim uspomenama.

Ova, danas, oaza za odmor i uživanje cele porodice, nekada je bila samo skladište za zemlju od koje je obližnja ciglana pravila opeku. Danas predstavlja staro srpsko selo s kraja 19. veka, smešteno u prelepoj prirodi. Na ulazu na imanje će vas dočekati crkvica Sv. Nikole napravljena od drveta, ispred koje je česma na kojoj se možete osvežiti nakon puta. Dok koračate stazom ka centru sela, počeće da se nižu stare kuće, u kojima su danas konačišta.

Imanje je ogromno, a najinteresantniji je deo oko restorana, koji čini jezero sa devet ostrva, koja su povezana mostićima. Leti su aktivna i tri bazena (dečiji, sa toboganom i klasičan veliki bazen), ako želite da se rashladite i zabavite.

Kada je lepo vreme, po jezeru možete ploviti drvenim čamcima. Usput možete slušati žubor vode koji prave nekadašnje vodenice, koje su postavljene uz obalu. Uživaćete dok šetate stazom uz obalu jezera, a ako se umorite, ili prosto samo hoćete da uživate u prizoru, možete sesti na neku od brojnih klupa za odmor. Za decu ima mini ZOO vrt i drveno igralište veselih boja. Dovoljno sadržaja da ovde možete da provedete nekoliko sati, uz žubor vode, miris bagrema i osvežavajuće kapljice vode iz veštačkog gejzira.

Centar sela čini restoran sa etno motivima, izgrađen od kamena, drveta i stakla. Osoblje je ljubazno i dočekuje vas u narodnoj nošnji, imaju lepu baštu na jezeru, ali i unutrašnji deo sa kaminom, ali su cene malo više (ručak za pet osoba izađe oko 8.000 dinara). Ako dođete na doručak, za troje će vas koštati oko 1.300 dinara (zakuska, prženice i odlični uštipci). Inače, hrana je ukusna, usluga je brza, ambijent predivan, a prostor ogroman.

Da biste do njih najlakše došli, pratite putokaze kada se isključite sa autoputa za Veliku Planu. Putarina od Beograda do Velike Plane je 300 dinara. Od isključenja su udaljeni samo 2-3 km. Na ulazu se nalazi veliki parking. Svakako lepo mesto za porodice sa decom, kao varijanta za vikend izlet. Ima ljudi, tako da preporučujem da rezervišete mesto ako planirate ovde da ručate. Parking je bio pun ljudi već oko 11h, a bio je radni dan.


Etno selo „Moravski konaci“
Etno selo „Moravski konaci“
Etno selo „Moravski konaci“
Etno selo „Moravski konaci“
Etno selo „Moravski konaci“
Etno selo „Moravski konaci“
Etno selo „Moravski konaci“
Etno selo „Moravski konaci“

Crkva brvnara „Pokajnica“

Crkva brvnara Pokajnica se nalazi na 2 km od Velike Plane. Za ovo mesto se vezuje istorijski važan događaj, zapravo pokajanje (po kome i nosi naziv), Vujice Vulićevića koji je u okolnim šumama ubio svog kuma Karađorđa 1817. godine. Na mestu gde je seo da odmori kada je nosio odeću, ordenje i oružje kuma koga je ubio, sagradio je crkvu, koja simbolično nosi naziv "Pokajnica".

Spada u najznačajnije crkve brvnare u Srbiji. Na Ikonostasu sa 25 ikona se nalaze i carske dveri, rađene u duborezu sa pozlatom. Unutrašnjost crkve je popločana ciglom. Od 1992. godine funkcioniše kao ženski manastir. Inače, ovaj manastir je ugostio jednu od monahinja koja je službu obavljala u Prizrenu, a koja je važila za trah i trepet među nemirnom decom koja su ovde dolazila na eksurzije (stalno je držala prut u crkvi).

Iza crkve su grobovi monahinja koje su živele u ovom manastiru. U dvorištu manastira se nalazi muzejska soba, u kojoj možete posetiti muzej starih predmeta iz ovih krajeva, a ispred se nalaze lepo dekorisana strara drvena kola. Deo kompleksa su i manastirski konaci.


Crkva brvnara „Pokajnica“

Manastir „Koporin“

Na skrovitom mestu, u jednoj šumi kod Velike Plane (15ak minuta vožnje od Moravskih konaka), nalazi se i manastir Koporin. Kada skrenete sa glavnog puta, do koga vas dovode putokazi, nakon 150 m kroz šumu, stiže se do ulaznih vrata ovog prelepog manastira. Odmah uz ulaznu kapiju je i njihov ogroman vinograd sa vinarijom. Posebno je poznatom po tome da ovde dolaze žene koje žele da postanu majke da se pomole da dobiju potomstvo. Kažu da čini čuda! Otuda ćete uvek u crkvi videti mnoštvo darova.

Ispred ima uređen parking, sa toaletima. Podigao ga je u XV veku Despot Stefan Lazarević, u znak zahvalnosti što je ostao živ u bitci kod Angore. Crkva je podignuta 1415. godine. Ispod portreta Despota Stefana, 1977. godine je pronađen grob sa moštima Despota Stefana Lazarevića, za koje se smatra da su tu bile sakrivene. Mošti se i dalje nalaze u hramu. Ćivot u kome se nalaze se otvara dva puta godišnje: 1. avgusta na dan smrti Despota i 15. avgusta na slavu hrama.

Ispred crkve ima nekoliko klupa i uređenih mesta za sedenje u hladu. U sklopu hrama je i kapela u velikom manastirskom konaku, posvećena Rodežestvu Presvete Bogorodice. Postoji i suvenirnica, u kojoj možete kupiti sveće, brojanice, ikone ili crkvenu literaturu. Ceo manastiriski kompleks ograđen je visokim zidom. Priroda u kojoj se nalazi je božanstvena. Predivno je uređen i pun cveća i retkih biljaka za ove prostore. Idili doprinosi i jedan paun koji se šepuri po dvorištu, dok ljubazne monahinje pozdravljaju posetioce.

Nedaleko od manastiriskih zidina (na oko 300 m), nalazi se izvor svete vode (videćete putokaz), koji je takođe podigao Despot Stefan, na mestu gde mu je ranjeni konj pao usled lova, ali se povratio nakon što je popio izvorsku vodu.


Manastir „Koporin“
Manastir „Koporin“
Manastir „Koporin“
Manastir „Koporin“

Korisne informacije i saveti:

- Od Beograda do Velike Plane ima oko 90 km, koji se pređu za oko 1h kolima.

- Cena putarine od Beograda do izlaza za Veliku Planu (jedan smer) je 300 dinara.

- Etno selo je udaljeno samo 2-3 km od isključenja sa autoputa.

- Obujte udobnu obuću, jer ima dosta mesta za šetnju, a teren je kamen-trava.


U nastavku ćete naći mapu atrakcija koje sam preporučila u tekstu.



Period posete: maj 2022. godine



Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Jagodina: Moja najlepša iskustva

Topola: Najlepši vašar u senci kraljevskih vinograda

Požarevac: Ljubičevski konji ponovo jure...


Topola: Najlepši vašar u senci kraljevskih vinograda

Dobro došli u Topolu, u srce Šumadije. Nekada davno, na putu ka Beogradu, bilo je jedno drvo topole kod koga su se trgovački putnici odmarali i dogovarali za sastanke „kod topole“. Tako je nastalo njeno ime - Topola. U ovom tekstu izdvajam meni najinteresantnija iskustva koja morate doživeti ako posetite Topolu.


Požarevac: Ljubičevski konji ponovo jure...

Svako od nas barem jednom godišnje prođe auto-putem Beograd-Niš i ugleda tablu sa putokazom za skretanje za Požarevac (18 km je autoput udaljen od grada). Međutim, koliko ste puta odlučili da skrenete sa trase i obiđete ovaj grad i sve što on nudi? Ako imate decu, ali i ako ste zaljubljenik u konje, onda preporučujem da se ka Požarevcu uputite što pre, tačnije jednog sunčanog vikenda.


Jagodina: Moja najlepša iskustva

Ako razmišljate gde biste mogli da otputujete van grada, a da ima porodične zabave, dobar izbor može biti Jagodina, do koje je autoputem (naplata putarine) potrebno oko 1.5h vožnje iz Beograda. Jagodina je vrlo interesantna destinacija za jednodnevni izlet, jer ćete pored ZOO vrta, ovde naći niz atrakcija koje će učiniti da vam ni u jednom trenutku ne bude dosadno. Tokom leta, ovde ima zabave bukvalno za ceo dan.