Jagodina: Moja najlepša iskustva


Jagodina: Moja najlepša iskustva



Autor fotografija:

Bojana J.


Ako razmišljate gde biste mogli da otputujete van grada, a da ima porodične zabave, dobar izbor može biti Jagodina, do koje je autoputem (naplata putarine) potrebno oko 1.5h vožnje iz Beograda. Jagodina je vrlo interesantna destinacija za jednodnevni izlet, jer ćete pored ZOO vrta, ovde naći niz atrakcija koje će učiniti da vam ni u jednom trenutku ne bude dosadno. Tokom leta, ovde ima zabave bukvalno za ceo dan.

Nakon druženja sa životinjama, možete prošetati po ogromnom parku, posetiti jedinstveni muzej u Srbiji, ručati u jednom etno restoranu, a tokom leta vam je na raspolaganju i Akva park. Preko puta ZOO vrta je tržni centar "Vivo", pa možete svratiti i u kupovinu, ako ste ljubitelj ovog vida zabave.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Jagodinu.


1. ZOO park: Zabava za celu porodicu

Vozeći se kroz glavnu jagodinsku ulicu načičkanu radnjama, stižemo do dela grada, gde su se, jedna do druge, smestile sve turističke atrakcije grada. Prva u nizu koju obilazimo je ZOO park.

ZOO park u Jagodini je dosta manji od beogradskog, ali je lepo sređen. Liči na jedan ogroman uređen park, sa nekoliko objekata u kojima se nalaze određene vrste životinja: majmuni, ribe i gmizavci, žirafa. Duž staza za šetnju su postavljene klupe i informacije o životinjama. Da biste ga obišli, trebaće vam oko sat vremena.

Najveća atrakcija je svakako čuvena žirafa Jovanča, ali ćete ovde videti i tigrove, medvede, kozice, patke, zebru, majmune, rakune.

U sklopu ZOO parka se nalazi kafe-restoran, igralište za decu, kao i nekoliko kućica u kojima možete kupiti suvenire. U danima oko Uskrsa imaju program za decu i kavez sa zečevima, sa kojima deca mogu da se igraju.

Parking ispred ZOO vrta se plaća 100 dinara za ceo dan (naplata na istom mestu gde se kupuju ulaznice za ZOO park). Radno vreme je od 9-18h, a cena ulaznice za odrasle je 450 dinara. Za decu do tri godine se na plaća ulaz, a za decu stariju od tri godine je 250 dinara. Imajte u vidu da ulaznice nije moguće platiti karticom.


jagodina: zoo park zirafa
jagodina: zoo park uskrs
jagodina: zoo park zebra
jagodina: zoo park

2. Park "Potok": Zelena oaza Jagodine

Odmah pored ZOO parka se nalazi park "Potok", oaza u sred grada, u kome ćete naći lepo igralište za decu. Na ulazu u park se nalazi velika fontana, a niz manjih fontana se prostire duž cele pešačke staze, koja vodi i do čuvenog veštačkog vodopada, koji tokom zime nije aktivan. Zimi ga ukrašavaju praznične svetiljke. Ako od šetnje ogladnite, u parku se nalazi restoran sa koga leti imate lep pogled na vodopad.

Park je izuzetno lepo uređen i ima dosta klupica i staza za šetnju. Videćete i letnju pozornicu, na kojoj se tokom sezone održavaju kulturne manifestacije. Odmah uz pozornicu je niz kućica u kojima možete kupiti suvenire. Niz kućica sa suvenirima ćete naći i ispred parka, sve do ZOO parka.


jagodina: park potok
jagodina: park potok vodopad

3. Muzej voštanih figura: Upoznajte naše znamenite ličnosti

Zasigurno jedna atrakcija koja izdvaja Jagodinu među ostalim gradovima Srbije je ovaj jedinstveni muzej, u kome su izložene voštane figure znamenitih ličnosti Srbije, koje su na neki način pisale ili još uvek pišu njenu istoriju.

Otvoren je 2008. godine i predstavlja jedan od šest muzeja voštanih figura u Evropi, a svakako jedini i prvi u Srbiji. Muzej za sada u postavci ima oko 30 figura, ali se iz godine u godinu broj povećava. Figurama su prikazane znamenite ličnosti iz srpske istorije, kulture, nauke i sporta. Pored samih figura, možete videti i originalne kostime, oružje, zastave, kopije nekih retkih knjiga, makete manastira, u zavisnosti o kojoj ličnosti je reč.

Neke figure su tako verno napravljene, da imate utisak da vas posmatraju.

Nalazi se na pet minuta peške od ZOO parka, odmah uz akva park, preko puta tržnog centra "Vivo". Radno vreme je od 8-20h svakog dana, čak i vikendom i praznicima. Deca do šest godina ne plaćaju ulaznicu, za decu do 12 godina je cena ulaznice 150 dinara, a za odrasle 200 dinara. Ulaznice nije moguće platiti karticom.

Fotografisanje je dozvoljeno, ali figurama ne smete prilaziti i dodirivati ih, logično, jer je reč o veoma osetljivom materijalu. Za obilazak odvojite oko pola sata.


jagodina: muzej vostanih figura
jagodina: muzej vostanih figura
jagodina: muzej vostanih figura

4. Akva park: Osveženje i zabava u srcu grada

Ako u Jagodinu dođete tokom leta, obavezno se rashladite i zabavite u akva parku. Ulaz u akva park je odmah pored Muzeja voštanih figura.

Akva park ima osam bazena. Među njima je jedan olimpijski bazen, idealan za plivanje. Koliko je zabavno za decu govori to da akva park raspolaže sa sistemom tobogana ukupne dužine od 600 m.

Ako ogladnite, u okviru akva parka se nalazi restoran u kome možete kupiti brzu hranu (npr. hamburger), kao i kafe-poslastičarnica u kojoj se možete počastiti npr. palačinkama. Naravno, u okviru kompleksa se nalaze toaleti, tuševi, svlačionice, ležaljke i suncobrani, a o bezbednosti se brine grupa spasilaca.

Da biste zauzeli dobro mesto sa ležaljkom i suncobranom, preporučujem da poranite. Radno vreme leti je od 10-18h. Tokom leta je dostupna zabava u vidu priredbi, koncerata, animacije za decu i sl. Uveče se organizuje muzički program na bazenu.

Cene ulaznica su prethodnih godina bile zaista povoljne. Za decu do 12 godina se plaća 200 dinara, a za odrasle 300 dinara. Ako ne ostajete ceo dan, možete kupiti i poludnevne karte koje važe posle 14h (200 dinara za odrasle, 100 dinara za decu). Stanovnici Jagodine imaju priliku da po zaista simboličnim cenama kupe i godišnje karte.

Ponesite samo kupaće kostime, peškire, kremu za sunčanje i dobro raspoloženje.


5. Etno kuća "Konak": Mesto sa najlepšim pogledom na Jagodinu

U Jagodini sam slučajno otkrila jedno mesto za sve hedoniste i ljubitelje dobrog zalogaja. Mesto o kome vam pišem se nalazi na vrhu Đurđevog brda, odakle se pruža pogled na ceo grad. Ne bih mogla da ocenim da li je ukusnija hrana ili je lepši pogled, dok sedite u ušuškanom prostoru sa etno ukrasima i kaminom.

Na internetu smo našli preporuku za Etno kuću "Konak", a ubrzo videli i putokaze nedaleko od ZOO vrta. Odavde uzbrdo kolima treba manje od pet minuta (videli smo da mnogi idu i peške do restorana, stazom iz parka "Potok"). Naravno, sačekao nas je pun parking, i već smo hteli da odustanemo, mislivši da je sve rezervisano.

Delimično smo i bili u pravu, jer je za mesta sa pogledom na grad potrebna rezervacija, ali se može naći mesto u drugom delu restorana koji je takođe lep. Nemaju otvorenu baštu, ali je prostor veliki. Napolju imaju nekoliko stolova, ali tokom zime tamo ne služe hranu. Mi smo došli oko podneva, kada nije bilo gužve, ali već oko 13h se napunilo.

Restoran je urađen u etno stilu, usluga je brza, hrana fenomenalnog ukusa, posebno roštilj. Probali smo odlične rolovane pileće ražnjiće (odavno lepše spremljene nisam jela), bašta salatu (baš raznovrsna i dovoljna za dvoje), teleću čorbu, i naravno sve "zalili" jagodinskim pivom, kad smo već tu. Cene su vrlo pristojne i niže nego beogradske.


jagodina: etno kuca konak
jagodina: etno kuca konak pogled
jagodina: etno kuca konak rostilj


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Izleti blizu Beograda: Predlozi zanimljivih mesta


Izleti blizu Beograda: Predlozi zanimljivih mesta

U ovom tekstu predlažem mesta na koja možete otići na kraći izlet, do kojih vam treba oko sat vremena od Beograda. Neki od predloga su u okolini Beograda, dok ima i mesta na oko 100 km udaljenosti, do kojih se kolima lako stiže za oko sat vremena vožnje. Na linkovima ćete naći celokupne predloge izleta, sa sadržajima kojima možete u tom kraju ispuniti ceo dan.