Požarevac: Ljubičevski konji ponovo jure...


Požarevac: Ljubičevski konji ponovo jure...



Autor fotografija:

Bojana J.


Svako od nas barem jednom godišnje prođe auto-putem Beograd-Niš i ugleda tablu sa putokazom za skretanje za Požarevac (18 km je autoput udaljen od grada). Međutim, koliko ste puta odlučili da skrenete sa trase i obiđete ovaj grad i sve što on nudi? Ako imate decu, ali i ako ste zaljubljenik u konje, onda preporučujem da se ka Požarevcu uputite što pre, tačnije jednog sunčanog vikenda.

Požarevac je od Beograda udaljen 82 km i do njega vam neće trebati više od 1h vožnje. I pored značajnih atrakcija u gradu i okolini, ipak, najpoznatiji je po tradicionalnoj manifestaciji Ljubičevske konjičke igre. Zanimljivo je i da je 1842. godine, u Požarevcu otvoreno pozorište, u kome je održana premijera „Romea i Julije”, i uopšte nekog dela Vilijema Šekspira, jedino na Balkanu.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Požarevac.


1. Šetnja kroz centar grada

Za početak, prošetajte kroz centar grada i pogledajte glavne gradske znamenitosti. Verovatno ćete želeti da prođete Tabačkom čaršijom, glavnom pešačkom ulicom, koja povezuje Trg oslobođenja i Trg Radomira Vujovića. Dobila je naziv po velikom broju kožarskih – tabačkih radnji u vreme Osmanske vlasti. Od nekadašnjeg izgleda, danas nije ostalo gotovo ništa. Danas se u njoj nalaze stambene zgrade i nekoliko kafića. Ulica je mala i kratka i obiđe se za nekoliko minuta.

Vredan pažnje je Narodni muzej, osnovan 1895. godine, i posle beogradskog Narodnog muzeja, najstariji je u Srbiji. Ovde možete videti nekoliko svetskih unikata: pero "calamus" koje je služilo za pisanje po rimskim voštanim pločama, jedinstvena numizmatička zbirka, grb Viminacijuma napravljen od mermera, rimski i venecijanski zlatnici, zlatnik Aleksandra Makedonskog, medalje Požarevačkog mira, sarkofag iz 3. veka, nadgrobna ploča jednog rimskog legionara, itd. Možete videti i zbirke arheoloških predmeta iz perioda praistorije, antike, Viminacijuma i srednjeg veka. Ima lepo dvorište, sa mnoštvom arheoloških pronalazaka, kojim možete slobodno prošetati. Radno vreme je od utorka do petka od 07:00–15:00, a subotom od 08:00–16:00. Cena ulaznice je 150 dinara.

Ukoliko ste ljubitelj slikarstva, možete posetiti Legat Miodraga Markovića, u kome ćete naći izložbu srpskog slikarstva 20. veka. U Muzeju kulturne istorije možete videti kuću bogate trgovačke porodice u Požarevcu, s kraja 19. i početka 20. veka, opremljenu stilskim nameštajem i umetničkim predmetima. U Kući Dobrnjčevih, izgrađenoj na placu Petra Dobrnjca, vojvode I srpskog ustanka, videćete predmete iz perioda I i II srpskog ustanka.

Ne smete propustiti ni Galeriju Milene Pavlović – Barilli, u kojoj se čuva oko oko 600 slika, crteža, akvarela (tu su sakupljena i izložena gotovo sva njena dela). Smeštena je u slikarkinoj rodnoj kući. Galerija u čast Milene ogranizuje i bijenale „U svetlosti Milene“, koje predstavlja smotru slikarskog stvaralaštva Srbije.

Zgrada Okružnog zdanja je u bila najreprezentativnija i najveća upravna zgrada svojeg vremena u Srbiji. Nekada se na ovom mestu nalazio konak kneginje Ljubice. Zgrada je izgrađena 1889. godine (za samo godinu dana), u duhu bečkog akademizma. Deo je parka u kome ćete videti i spomenik knezu Milošu iz 1894. godine. Požarevac je dugo bio druga rezidencija kneza Miloša, u kojoj je izgradio konake za svoju porodicu. Oslobodio je Požarevac od turske vlasti u II srpskom ustanku, 1815. godine.


Šetnja kroz centar grada
Šetnja kroz centar grada

2. Etno park "Tulba"

Kada završite obilazak centra grada, provozajte se uzbrdo i na jednom uzvišenju na periferiji grada, potražite etno park Tulba. Predstavlja muzej u prirodi, zanimljiv i deci i odraslima. Najupečatljivija atrakcija je Obeležje Požarevački mir, koje predstavlja repliku šatora gde je potpisan Požarevački mir između Austrije i Turske 1718. godine, upravo u Požarevcu, po kome nosi ime.

Požarevački mir je događaj koji je Požarevac 1718. godine uveo u svetsku istoriju. Pre potpisivanja mira, Austrija i Turska su bile u ratu, koji je Turska izgubila. Potpisivanjem mira je Srbija pripala Austriji. Trebalo je da se potpisivanje održi u zgradi koja je trebalo da bude izgrađena za tu priliku, ali kako nije bilo dovoljno vremena za gradnju, mirovni kongres je održan pod šatorima na brdu Sopot, koje se nalazi iznad Požarevca.

2009. godine je izgrađen objekat koji simbolično predstavlja šator u kome je potpisan mir, a 2012. godine je dodata postavka voštanih figura, kojima su prikazani pregovarači obučeni u duhu epohe s početka 18. veka. Izuzetno je dobro urađena postavka. U ovaj objekat ćete ući ako platite ulaznicu za vođenu turu kroz Etno park Tulba, koja košta 150 dinara.

U okviru kompleksa se nalazi i okućnica, bunar, kuća brvnara i još nekoliko seoskih kuća iz osamdesetih godina 19. veka. Svi objketi su autentični i preneti sa originalnih lokacija. Autentična kuća je sačuvana baš takva, sa postavkom iz njenog doba, dok je kuća iz 20. veka namenjena postavci narodnih nošnji, dečijih nošnji i prikazu izgleda kuće iz tog doba. U ove objekte možete ući samo u okviru vođene ture.

Rade samo radnim danima, ali tokom Ljubičevskih konjičkih igara možete pre podne da odete na vođenju turu, koja traje oko pola sata i košta 150 dinara. Ispred se nalazi monoksil, brod koji je bio u to doba netipičan za ove krajeve, i mogao se videti samo na Dunavu.


Etno park "Tulba"
Etno park "Tulba"
Etno park "Tulba"
Etno park "Tulba"
Etno park "Tulba"

3. Ergela Ljubičevo

Ako ste na izletu sa decom, nemojte propustiti da vreme provedete i u ergeli Ljubičevo, u blizini Požarevca. Još jedan od predloga gde možete otići da uživate u šetnji u prirodi. Na raspolaganju su vam staze za šetnju pored kojih šetaju konji koje možete da mazite i hranite šećerom i šargarepom, brojne klupe za odmor, avantura park za decu, trim staza i teretana na otvorenom, a možete obići i konjušnicu u kojoj borave trkački konji.

Ergela Ljubičevo je najstarija ergela u Srbiji, osnovana 1858. godine po naređenju kneza Miloša. Posle smrti kneza Miloša, brigu o ergeli je preuzeo knez Mihailo. U spomen na knjeginju Ljubicu, ženu kneza Miloša, imanje je nazvano Ljubičevo.

Dok šetate, primetićete visoki spomenik podignut u čast nekadašnjeg najboljeg pastuva Ljubičeva - Vicenza, koji je nedaleko od spomenika i sahranjen. Čitav kompleks je prelepo uređen, divne su staze za šetnju, a ovde možete provesti i ceo dan. Konji obožavaju kockice šećera, tako da ako im date jednu, prosto će vas moliti za još. Zaista mesto za uživanje!

Na ulazu postoji parking, a ulaz se ne plaća. I ne zaboravite da ponesete neku poslasticu za ove lepotane.


Ergela Ljubičevo
Ergela Ljubičevo

4. Ručak u restoranu "Salaš Dorat"

Nedaleko od centra Požarevca, u mirnom kraju, ušuškan u prirodni ambijent, nalazi se ovaj etno restoran, u kome ćete naći dobru hranu, ali i zabavu za decu (u bašti je veliko dečije igralište). Nalazi se u blizini hipodroma, na mestu gde je nekada bila štala za konje. Imaju divnu baštu, u kojoj ćete zaista uživati. Meštani kažu da je ovo jedno od najboljih mesta u gradu za dobru klopu, pa samim tim ovde očekujte i gužvu (poželjna rezervacija). Imaju svoj parking.

Tokom hladnih dana je prostor takođe prelep, jer se u centru sale za ručavanje nalazi ognjište, iz koga će vas vatrica grejati, dok napolju pada sneg. Prostor je ukrašen peharima, ukrasima od drveta i raznim predmetima sa simbolima plemenitih konja. Vrlo je komotno i udobno, sa lepom atmosferom, uz stare kafanske pesme.

Kada je hrana u pitanju, probali smo oval “Dorat”, koji čini 1 kg mešanog mesa, sa pomfritom (uz sva jela se služi pomfrit). Probajte i Karaorđevu šniclu, kao i piletinu sa salaša - izvrsna i sočna rolovana piletina punjena pečenim paprikama i kačkavaljem. Imaju odličnu baklavu, pa se možete zasladiti nakon ručka. Hrana je preukusna, porcije baš velike, a cene nešto niže od beogradskih. Sve u svemu, lepo smo ručali, odmorili se i zasladili, pre odlaska na Konjički višeboj.


Ručak u restoranu "Salaš Dorat"
Ručak u restoranu "Salaš Dorat"
Ručak u restoranu "Salaš Dorat"

5. Ljubičevske konjičke igre

Ako volite konje, morate posetiti "Ljubičevske konjičke igre", tradicionalnu manifestaciju koja se održava u Požarevcu. Fascinanta je veština, brzina i umešnost, kako ovih divnih stvorenja, tako i njihovih krotitelja i džokeja.

Najatraktivniji deo je Konjički višeboj, koji najbolje pokazuje kako čovek i konj moraju da "igraju" kao tim da bi pobedili. Vraća u vreme vitezova i podseća na zaboravljene discipline: gađanje kopljem, gađanje topuzom, gađanje lukom i strelom, sečenje lubenice mačem, itd. Ovaj događaj se održava pred samo zatvaranje manifestacije i ulaz je tada besplatan. Inače, karte se plaćaju: samo za ulaz 300 dinara, a za tribinu 1.000 dinara.

Gužva za Konjički višeboj bude ogromna, tako da ne računajte da ćete sedeti. I da ne pogrešite kao što smo mi, igre se ne održavaju kod ergele Ljubičevo, nego na hipodromu!

Inače, Ljubičevske konjičke igre su prvi put održane 1964. godine. Održavaju se prvog vikenda u septembru i prethode im svečani defile i karneval kroz centar Požarevca. Požarevački hipodrom, na kome se ova manifestacija odigrava, je jedan od najstarijih sportskih objekata u Srbiji.

Da biste posetili manifestaciju, auto ćete morati da ostavite na prilazu hipodromu i onda peške krenuti ka jednom od ulaza. Preporučujem ulaz iz pravca salaša "Dorat".


Ljubičevske konjičke igre


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Izleti blizu Beograda: Predlozi zanimljivih mesta


Izleti blizu Beograda: Predlozi zanimljivih mesta

U ovom tekstu predlažem mesta na koja možete otići na kraći izlet, do kojih vam treba oko sat vremena od Beograda. Neki od predloga su u okolini Beograda, dok ima i mesta na oko 100 km udaljenosti, do kojih se kolima lako stiže za oko sat vremena vožnje. Na linkovima ćete naći celokupne predloge izleta, sa sadržajima kojima možete u tom kraju ispuniti ceo dan.