Delfi – Izlet u antičku mistiku blizu Atine


Delfi – Izlet u antičku mistiku blizu Atine



Autor fotografija:

Bojana J.


Ukoliko se ovog leta uputite ka atinskoj regiji, preporučujem vam da jedan dan svog letovanja potrošite na izlet u Delfima.

Delfi su jedno od najznačajnijih svetilišta antičke Grčke, posvećeno bogu sunca Apolonu. Ovo svetilište je postojalo i pre više od 3000 godina, ali se vremenom razvijalo u biser antičke istorije kakvo je danas.

Samo svetilište se nalazi na spektakularnoj lokaciji, na obroncima planine Parnas. Zbog svog položaja, neverovatni pogledi se pružaju na okolnu prirodu.

Delfi su od Atine udaljeni svega oko 180 kilometara. Međutim, kako se samo jedan deo puta vozi autoputem Atina-Solun, potrebno je oko 2.5 sata da se kolima stigne u Delfe. Putarina za deo koji se vozi autoputem je nešto manja od 5 eura (Septembar 2023.)

Sa autoputa se treba isključiti na isključenju za mesta Tivu i Livadiju, odakle treba pratiti dobre lokalne puteve ka Delfima.

Obavezno obratite pažnju na to da arheološko nalazište Delfi i moderni grad Delfi, koji se nalazi u neposrednoj blizini nalazišta, nisu isto!

Ispred arheološkog nalazišta postoji veliki parking, odakle obilazak nastavljate peške. Za detaljan obilazak svega što može da se vidi, potrebno je oko 4 sata.

Imajte na umu i činjenicu da je sam obilazak nalazišta fizički zahtevan. Nalazište se nalazi u brdu i oko sat vremena hoda uzbrdo je potrebno da se dođe do vrha. Obavezno obujte dobru obuću, zato što deo staze do vrha nalazišta nije uređen.

Ulaznica u arheološko nalazište košta 12 eura (Septembar 2023.) i uključuje posetu arheološkom nalazištu i arheološkom muzeju, koji se nalazi u neposrednoj blizini samog nalazišta.

U ovom tekstu, predstaviću vam neke od najznačajnijih stvari koje treba videti ukoliko se odlučite da posetite ovo nesvakidašnje svetilište.

1. Upoznajte neobični hram boginje Atene

Jedna od najpoznatijih atrakcija Delfa jeste hram boginje Atene, koji se nalazi svega nekoliko stotina metara niz put od glavnog nalazišta.

Ovaj hram je zaista poseban. Ne samo da je posvećen Ateni, jednoj od najpoštovanijih boginja antičke Grčke, već ima i veoma neuobičajen oblik.

Većina grčkih hramova ovog doba ima prepoznatljivu pravougaonu osnovu. Međutim ovaj hram je tolos, što u arhitekturi antičke Grčke predstavlja kružnu građevinu.

Originalna građevina je imala kružnu osnovu sa stepenicima, 20 stubova i krov u obliku kupe. Nažalost, samo osnova, 3 stuba i deo krova su sačuvani do dana današnjeg.


Hram boginje Atene

2. Zamislite kako su se antički Grci školovali

Neposredno preko puta parkinga arheološkog nalazišta, primetićete vidikovac koji pruža pogled na livadu na zaravljenom delu brda.

Međutim, ukoliko bolje pogledate, primetićete da se na toj livadi nalaze kameni ostaci antičkog objekta. Taj objekat je služio kao gimnazija.

Gimnazija u Delfima je osnovana u 4. veku p.n.e. i služila je da uči mlade muškarce rvanju i pismenosti. Takođe, tu su trenirali sportisti koji su učestvovali u Pitijskim igrama.

Nažalost, originalna građevina je potpuno uništena. Osim interesantne i značajne istorije ovog mesta, ništa drugo osim ponekog ostatka kamenih zidova nije sačuvano.

3. Razgledajte jedinstvene delfske spomenike

Unutar samog arheološkog nalazišta možete videti mnoštvo spomenika posvećenih različitim osobama, bogovima ili događajima. Jedan od najspektakularnijim među njima je Platejski trozubac.

Platejski trozubac je podignut 479. godine p.n.e., u znak zahvalnosti bogu Apolonu za zaštitu tokom rata kod Plateje. Spomenik je izrađen u obliku tri zmije koje se uvijaju u stub, sa zlatnim trozupcem na vrhu.

Ovaj spomenik su zajedno podigli gradovi-države koji su učestvovali u ratu protiv Persije kod Plateje, koristeći zlato “osvojeno” tokom rata. Ovo je jedini slučaj zajedničkog podizanja spomenika u Helenskom svetu.

Spomenik je danas relativno dobro očuvan i veoma popularan među turistima. Naravno, zlatni trozubac je tokom istorije nestao bez traga.


Platejski trozubac

4. Divite se Apolonov Hramu

Najveća i najznačajnija građevina u ovom svetilištu je zasigurno Apolonov hram, kome je posvećeno i celo svetilište.

Sam hram je podignut u 4. veku p.n.e. Za razliku od Ateninog hrama, Apolonov hram ima arhitekturu karakterističnu za grčke hramove, sa pravougaonom osnovom.

Takođe, hram je bio i mesto gde se nalazila Apolonova proročica Pitija. Kao takav, hram je bio mesto hodočašća za građane kojima je potrebna pomoć u svakodnevnom životu, ali i za vladare kojima je trebao savet oko ratovanja.

Nažalost, hram je ozbiljno oštećen. Sačuvan je temelj hrama, kao i stubovi na jednoj njegovoj strani.


Apolonov hram

5. Posetite centar umetnosti Delfa

Ukoliko nakon Apolonovog hrama nastavite uspon u brdo, bićete u prilici da uživate u spektakularnom pogledu na teatar.

Antički teatar u Delfima je najbolje očuvan objekat u Delfima i jedan od najbolje očuvanih antičkih teatara na prostorima Grčke. Izgrađen je u 4. veku p.n.e. i mogao je da ugosti 5000 posetilaca.

Teatar je izgrađen za potrebe održavanja Pitijskih igara, posvećenih proročici Pitiji. Igre su obuhvatale sportska nadmetanja (atletika i rvanje) i umetnička takmičenja, koja su se održavala u teatru.

Ne zaboravite da prošetate oko teatra. Posebno obratite pažnju na sedišta u prvom redu, na kojima postoje imena uklesana u kamenu. Ova sedišta su najverovatnije bila rezervisana za najistaknutije članove društva.


Teatar u Delfima

6. Posetite centar Pitijskih igara

Ukoliko ste spremni za nekih 30ak minuta hoda uzbrdo kroz šumu i neravnu zemljanu stazu, možete doći do antičkog stadiona.

Kao i antički teatar, stadion u Delfima je izgrađen u 4. veku p.n.e. za potrebe Pitijskih igara. Na stadionu su se održavala sportska takmičenja, atletika i rvanje.

Na stadionu se mogu videti kamene tribine i atletska staza. Mogu se videti i boksovi, odakle su takmičari kretali trke. Čak je i kamena ciljna linija sačuvana.

Iako stadion nije u savršenom stanju, on je svakako najbolje sačuvani antički stadion iz tog doba u Grčkoj.

7. Razgledajte najznačajnije delfske artefakte

Nakon što obiđete arheološko nalazište, upoznavanje sa antičkom istorijom ovog mesta možete nastaviti u spektakularnom arheološkom muzeju. Muzej je uključen u cenu karte i nalazi se u neposrednoj blizini samog nalazišta.

U samom muzeju možete videti mnoštvo skulptura, zlatnog nakita, ostataka građevina i umetničkih dela. Jedna od najznačajnijih skulptura u muzeju je Sfinga sa Naksosa, napravljena 560 godina p.n.e.


Muzej u Delfima

8. Ručajte u planinskom gradiću

Nakon dugotrajnog obilaska antičkih Delfa, preporučujem vam da svratite do modernod grada Delfi. Udaljen je manje od pet minuta vožnje od arheološkog nalazišta.

Grad je mali, ali šarmantan. Izgrađen je u stilu tradicionalnih grčkih planinskih gradića, što uključuje upotrebu kamena i drveta.

Pored zanimljive arhitekture, donja ulica grada pruža pogled na Korintski zaliv. Takođe, gradić ima i veoma zanimljivu crkvu, posvećenu Svetom Nikoli.

Ukoliko ogladnite od šetnje, mnoštvo malih taverni se nalazi u gradu. U njima možete uživati u sjajnim grčkim specijalitetima i odmoriti se pred put nazad.


Crkva svetog Nikole u Delfima


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Atina: Šta videti i iskusiti dok antika oživljava pred vašim očima

Lutraki – Šta videti i iskusiti u biseru atinske regije


Lutraki – Šta videti i iskusiti u biseru atinske regije

Ukoliko planirate da provedete ovo leto u Grčkoj, jedno od mesta koje svakako treba uzeti u razmatranje je Lutraki. Ovo mesto je banja koja se nalazi nadomak Atine, udaljeno svega sat vremena vožnje. Mesto je prepuno sadržaja i veoma je popularno među Atinjanima.


Atina: Šta videti i iskusiti dok antika oživljava pred vašim očima

Evropska metropola koja ne liči na druge. Glavni grad Grčke obavijen mediteranskim rastinjem i palmama. Na prvi pogled, reklo bi se haotičan, ali prelep u toj svojoj jedinstvenosti. Prepun ljudi, veseo, obojen zvucima buzukija. Grad koji kao da je napravljen od belih i bež Lego kockica, naslaganih po okolnim brdima.