Temišvar: Najlepši božićni vašari


Temišvar: Najlepši božićni vašari



Autor fotografija:

Bojana J.


U ovom tekstu, predstavljam vam Temišvar u prazničnoj, božićnoj, atmosferi. Saznaćete zašto je ovo jedan od najlepših božićnih vašara koje sam ikada posetila. Svake godine se otvara 1. decembra (traje do sredine januara), kada se obeležava i rođendan države Rumunije.

Očekujte pravu božićnu bajku na dva gradska trga, na kojima ćete, uz prazničnu muziku, nostalgičnu rasvetu i domaće specijalitete, provesti nezaboravne trenutke.


1. Tradicionalna praznična rumunska hrana

Šetnjom kroz temišvarski božićni vašar, videčćete da su Rumuni veliki gurmani. Jela od svinjskog mesa zauzimaju važno mesto na prazničnoj trpezi, a tu su i razne vrste domaćih kobasica, kao i "sarmale" - mleveno meso, povrće i pirinač uvijeni u listove kupusa (asocira na našu sarmu, zar ne!?). Ovde ćete naći vrhunsku ponudu tradicionalne rumunske hrane, koja se sprema tu pred vama i širi mirise kojima nećete moći da odolite.

Tokom božićnog vašara, Temišvar se pretvara u kuhinju pod vedrim nebom. Za sve ljubitelje hrane, postoji deo vašara isključivo posvećen gastronomiji i uživanju u istoj. Tu se može uživati u izobilju tradicionalne rumunske hrane, koju će vam poslužiti domaćini obučeni u tradicionalne rumunske nošnje. Videćete da kada je hrana u pitanju, Srbi i Rumuni imaju dosta sličnosti, pa tako i oni imaju turšiju, roštilj, sarmu, punjene paprike...

Preporučujem da probate primamljivu palentu sa kačkavaljem i prženom slaninom - mamaligu (na ovom linku na mom blogu možete pročitati i kako se sprema ovo tradicionalno rumunsko jelo, čiji sam recept i donela upravo sa temišvarskog božićnog vašara), paprikaš od krompira i jagnjećeg mesa, gulaš sa "svim i svačim" uz preukusnu palentu (oko 7,5€ porcija) ili neodoljivu rolovanu prasetinu pečenu na roštilju (oko 9€ porcija), koja ne možete ni da zamislite kako dobro izgleda. Hrana se prodaje na meru, pa tako možete sami definisati veličinu porcije.

U ponudi su kiseli kupus sa kolenicom, razne vrste roštilja i pečenog mesa, pri čemu je dosta zastupljena jagnjetina i ovčetina. Na predivno tradicionalno dekorisanim štandovima možete kupiti i razne vrste suvomesnatih proizvoda. Cene nisu niske kao što su bile pre par godina (rekla bih da su "evropske"), a sve što kupite možete pojesti na stolovima koji su postavljeni iza kućica sa tradicionalnim motivima i hranom (uvek je velika gužva, ali može da se nađe mesto), iz kojih se šire mirisi sveže pripremljene hrane. Imajte u vidu da nema mesta za sedenje.

Ako niste mnogo gladni, probajte testo punjeno različitim nadevima, ispečeno na plotni - lepinju (odlično je, punjeno slanim sirom i mirođijom). Na kraju se zasladite čuvenim "kurtoskalacs"-om, koji je ovde ogroman i preukusan, ili malim krofnama gogosi, sa raznim prelivima i dodacima po izboru.

Atmosfera u ovom delu grada je sjajna tokom celog dana, a posebno kada mrak počne da pada na Temišvar.


Tradicionalna praznična rumunska hrana
Tradicionalna praznična rumunska hrana
Tradicionalna praznična rumunska hrana
Tradicionalna praznična rumunska hrana
Tradicionalna praznična rumunska hrana
Tradicionalna praznična rumunska hrana
Tradicionalna praznična rumunska hrana

2. Božićni vašar na Trgu pobede

Najverovatnije najpoznatiji trg u gradu je upravo Trg pobede (ili Piaţa Victoriei). Tokom praznika se pretvara u pravu božićnu bajku. Predivno je okićeno i s ukusom. Na krajevima trga su Rumunska pravoslavna Katedrala i Opera, dva najreprezentativnija zdanja. Na trgu se nalazi božićna instalacija za fotografisanje oko koje je uvek gužva.

Šetalište od opere do katedrale je prelepo ukrašeno, sa kućicama sa hranom i ukrasima. Deo oko Opere krasi ogromna jelka, kao i klizalište za decu i odrasle. Oduševile su me projekcije na okolnim zgradama, koje daju atmosferi pečat praznika.

Kod klizališta ima par kućica u kojima možete kupiti brzu hranu - lepinje, langoš, kurtoš kolač. Ovde ćete naći najlepše mesto za ćaskanje, fotkanje i ispijanje kuvanog vina ispod 23m visoke kupole napravljene od 60.000 svetiljki. Sve je ukrašeno i osvetljeno - zgrade, fontane, statue, drveće. Mogu se videti i drvene jasle, sa prikazom rođenja Hristovog, nedaleko od katedrale.

Glavni trg se završava impresivnom katedralom. Upravo ako se ovde zateknete tokom praznika, shvatićete i doživeti jačinu vere ovog naroda i posvećenosti crkvi.

Očekujte božićnu magiju i mnogo dečijeg smeha, koji vas čekaju kada prođete svečano ukrašenom ulicom Alba Iulia, gde ćete naći klizalište, nostalgični karusel i rumunsku brzu hranu. Ovde vam, Deda Mraz koji se projektuje na zgradi opere, poručuje da iskreno i jako poželite, jer je ovo period kada se želje ostvaruju.


Božićni vašar na Trgu pobede
Božićni vašar na Trgu pobede
Božićni vašar na Trgu pobede

3. Božićni vašar na Trgu slobode

Ako od glavnog temišvarskog trga krenete svečano ukrašenom ulicom Alba Iulia, dolazite do još jednog trga na kome vlada božićna magija. Reč je o Trgu Slobode (ili Piaţa Libertăţii), koji je nekada bio glavna tačka tvrđave, koju su u 18. veku podigli Habzburgovci.

Tokom praznika, ovde ćete moći da se zabavite uz koncerte praznične muzike ili posmatrate "bojenje svetlošću" koje trgu daje posebnu lepotu. Koncerti na trgu okruženom starim zgradama na kojima se projektuju motivi praznika - Deda Mraz, pahulje, zavejana šuma. Potpuno je bajkovito! Nastupaju isključivo rumunski izvođači. Koncerti počinju oko 18h, a mi smo uz kuvano vino (oko 3€) i čaj (oko 1,2€) slušali "Beli Božić". Nemojte propustiti da sačekate da padne mrak i da se uputite ka ovom trgu.

Na trgu se nalazi improvizovana radionica pomoćnika Deda Mraza, u kojoj najmlađi pripremaju razne ukrase i poklone za Božić. U centru trga su jelke i svetleća instalacija, a okolo su kućice u kojima se prodaju ručni radovi od drveta sa motivima praznika, ukrasi za jelku i za prazničnu dekoraciju kuće, tradicionalne rumunske marame i vunene papuče, vuneni prekrivači i jastuci, ali i domaće pite sa makom, voćem ili orasima.

S obzirom na to da su u danima kada smo bili očekivali dolazak Deda Mraza i Krampusa, prodavali su se ukrašeni drveni štapovi sa motivima praznika. Reč je o običaju, po kome Deda Mraz dobroj deci između 5-6. novembra ostavlja u čarapi slatkiše ili knjige, a Krampus ostavlja nevaljaloj štapove.


Božićni vašar na Trgu slobode
Božićni vašar na Trgu slobode

4. Božićni vašar u "Iulius Town"-u

Kada je praznična kupovina u pitanju, u tržnom centru "Iulius Town" možete naći bukvalno sve, a usput se počastiti zanimljivim kulinarskim specijalitetima. U vreme božićnih praznika, tržni centar je prelepo ukrašen. Ovde sam videla najlepše jelke ikada! Uvek imaju i neku interaktivnu postavku za decu i fotografisanje. Tokom naše posete je bio u jednom od holova bazar prazničnih ukrasa i raznih ručnih radova sa motivima praznika.


Božićni vašar u "Iulius Town"-u
Božićni vašar u "Iulius Town"-u
Božićni vašar u "Iulius Town"-u
Božićni vašar u "Iulius Town"-u
Božićni vašar u "Iulius Town"-u

Deo tržnog centra je i bašta, koja se tokom praznika takođe pretvara u mesto na kome ćete osetiti atmosferu najlepšeg perioda u godini. Puno je lampica, a za decu je tu i romantični karusel na sprat. Jedna vožnja je oko 1€, dok ćete šest vožnji platiti oko 5€.

Od kako su od "šoping centra" postali čitav "grad", imaju i svoj božićni vašar, takođe prepun zabave za celu porodicu - miris cimeta, medenjaka i tople čokolade, koncerti, kućice sa hranom koju kada vidite krene "voda na usta" i ukrasima, bajkovita dekoracija, ideje za božićne poklone, autići za vožnju, ringišpil, kao i praznična jelke i vatrica uz koju se možete ugrejati tokom hladnih dana i osetiti davno zaboravljenu radost kao kad ste bili deca.

Postavljen je i panoramski točak, visok 30m, sa 18 gondola i četiri sedišta u svakoj. Vožnja traje oko 10 minuta. U delovima vašara sa založenom vatricom, možete da klopate neki od lokalnih slaniša, slatkiša, domaćih torti, kurtoš kolač, popiti tople napitke, kao što su aromatični čajevi, kafa, topla limunada, i naravno favorit - kuvano vino sa cimetom. U jednom delu su smešteni kamiončići sa hranom, u kojima možete kupiti burgere, pljeskavice, palačinke, pomfrit (oko 1,6€ porcija), hot dog - modernu hranu. Ako tražite poklon za drage ljude, ovde ćete naći praznično dekorisanu odeću, predmete od kože, prirodnu kozmetiku, ručno rađene modne dodatke, keramiku, proizvode od meda, venčiće, aranžmane. Predivno je ukrašeno i nekako moderno.

Ovaj božićni vašar "Zima u mom gradu" je otvoren od kraja novembra do sredine januara. Radno vreme vašara je radnim danima od 14-21h, dok je subotom i nedeljom otvoren od 12-21h, a lokacija je na VIP parkingu.


Božićni vašar u "Iulius Town"-u
Božićni vašar u "Iulius Town"-u
Božićni vašar u "Iulius Town"-u
Božićni vašar u "Iulius Town"-u
Božićni vašar u "Iulius Town"-u

Iskoristite praznike da provedete prijatne trenutke sa najdražima, uživate u ukusnoj hrani, slušate božićnu muziku i verujete u božićno čudo! Nadam se da ste uživali u šetnji kroz praznični Temišvar!


Korisne informacije i saveti:

- Ume da duva jak vetar i bude baš hladno, tako da obavezno ponesite kapu, šal i rukavice.

- Odmah promenite novac, jer u evrima nećete ništa moći da platite.

- U tržnom centru ima puno menjačnica, ali tražite one sa provizijom 0%.

- Da biste promenili novac u lej, moraćete da date pasoš na uvid.

- U prazničnu kupovinu možete otići u jedan od najlepših tržnih centara u kojima sam bila.

- Informišite se o programu tokom Adventa, na njihovoj Facebook stranici.

- Vinjetu za Rumuniju kupite na samoj granici, pre nego što dođete na pasošku kontrolu.



Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Tradicionalna rumunska palenta: Mamaliga

Temišvar: Šta videti i iskusiti u malom Beču


Temišvar: Šta videti i iskusiti u malom Beču

Temišvar, šarmantni grad koji se naziva i "malim Bečom", nalazi se u rumunskom delu Banata i jedan je od pet najvećih gradova u Rumuniji. Naziva se i grad parkova, muzeja, galerija i muzičkih festivala. Za nas je značajan, jer je najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji. Poznat je kao prvi grad u Evropi koji je imao uličnu rasvetu, i kao grad koji je prvi imao tramvaj koji su vukli konji. Sve su ovo razlozi zašto je Temišvar izabran za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu.


Tradicionalna rumunska palenta: Mamaliga

Tokom božićnih praznika, u Rumuniji možete posetiti brojne božićne vašare, na kojima se služe jela tradicionalne rumunske kuhinje. Na jednom od njih, probala sam jelo koje se naziva “Mamaliga cu branza in paturi”, veoma slično srpskom kačamaku, ali sa dodacima koji ga čine tako ukusnim i kaloričnim, da može da zameni čitav obrok. Nakon malo istraživanja, uspela sam da dođem do recepta za ovo jelo.