Izleti blizu Beograda: Predlozi zanimljivih mesta


Izleti blizu Beograda: Predlozi zanimljivih mesta



Autor fotografija:

Bojana J.


U ovom tekstu predlažem mesta na koja možete otići na kraći izlet, do kojih vam treba oko sat vremena od Beograda. Neki od predloga su u okolini Beograda, dok ima i mesta na oko 100 km udaljenosti, do kojih se kolima lako stiže za oko sat vremena vožnje. Na linkovima ćete naći celokupne predloge izleta, sa sadržajima kojima možete u tom kraju ispuniti ceo dan.


1. Šetnja pašnjacima Zasavice

Poslednjih godina se Zasavica toliko turistički razvila, da sada možete ovde da provedete ceo dan. Za decu je ovde raj.

Najupečatljiviji deo posete je definitivno ogroman pašnjak kojim se slobodno šetate i vi, ali i životinje: magarci, konji, mangulice. Očigledno da su navikli na ljude, pitomi su i raspoloženi za druženje. Možete ih maziti i igrati se sa njima, a sve to u njihovom prirodnom staništu, bez kaveza i kanapa.

Nakon igranja sa životinjama, možete prošetati kroz mali ZOO vrt sa domaćim životinjama, popeti se na kulu vizitorskog centra, visoku 18 m. Odavde je pogled na pašnjake, livade i Zasavicu kao na dlanu. Na raspolaganju su vam i drvene izletničke klupe, gde možete popiti piće ili pojesti hranu koju ponesete. Imaju i brodić kojim se možete provozati i razgledati razne retke ptice koje ovde žive.

Ako želite da ceo dan provedete u Sremskoj Mitrovici, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


zasavica

2. Kupanje na Belocrkvanskim jezerima

Ako nemate ideju gde na izlet, možete svratiti do Bele crkve, tj. do najvećeg i najpopularnijeg od nekoliko Belocrkvanskih jezera. Plaža je lepo uređena, sa sitnim kamenčićima, ali ne posebno velika. Kod plaže možete iznajmiti pedaline za vožnju po jezeru.

Tu oko plaže postoji nekoliko kafića i restorana. Ono što mi se posebno dopalo je staza za šetnju oko celog jezera, dugačka otprilike 1,5-2 km. Gotovo cela staza je u hladovini, sa lepim pogledom ka jezeru. Pored staze ima i simpatičnih objekata za smeštaj, pa ovde zaista možete provesti opuštajući vikend.

Ako želite da ceo dan provedete na prostoru Deliblatske peščare, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


belocrkvanska jezera

3. Druženje sa prekrasnim konjima ergele Ljubičevo

Tokom vikenda možete organizovati izlet i do ergele Ljubičevo, u blizini Požarevca. Još jedan od predloga gde možete otići da uživate u šetnji u prirodi, bez velike gužve.

Na raspolaganju su vam staze za šetnju pored kojih šetaju konji koje možete da mazite i hranite šećerom i šargarepom, brojne klupe za odmor, avantura park za decu, trim staza i teretana na otvorenom, a možete obići i konjušnicu u kojoj borave trkački konji. Na ulazu postoji parking, a ulaz se ne plaća. I ne zaboravite da ponesete neku poslasticu za ove lepotane.

Ako želite da ceo dan provedete u Požarevcu i okolini, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


ergela ljubicevo

4. Zalasci sunca iznad Ramske tvrđave

Još jedan od predloga je izlet do Ramske tvrđave. Tvrđavu su sagradili Turci 1483. godine, a upravo su je oni i obnovili i dali joj novi sjaj. Unutar tvrđave se nalazi jedna kružna vizantijska građevina, za koju se pretpostavlja da je imala sakralni karakter.

Kada uđete u unutrašnjost tvrđave, na raspolaganju su vam i kule, kao i vidikovci koji ih povezuju, sa kojih se Dunav vidi kao na dlanu. Panoramski pogled je odavde fantastičan! Ispred tvrđave postoji uređen parking. Ulaznice se kupuju na ulazu.

Ako dolazite sa bebom, korisno je znati da je tvrđava dostupna kolicima. Međutim, kolicima jedino ne možete da se popnete na kule i vidikovce, jer se do njih dolazi dosta uskim stepenicama. Unutar tvrđave ima info tabli, sve je označeno, čak ima i nekoliko klupa za predah. Na ulazu dobijate mape, a možete kupiti i suvenire.

Sačekajte zalazak sunca iznad Dunava, jer je nestvaran!


ramska tvrdjava

5. Kovilj i njegova nestvarna priroda

Na mestu gde su se nekada davno izmirile ugarska i srpska vojska, prema legendi, Sveti Sava je u 13. veku izgradio crkvu, iz koje se kasnije razvio manastir. Manastir je posvećen Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu. Crkva koju sada možete obići je iz 18. veka. Tako je nastao manastir Kovilj, oko koga se razvio čitavo naselje.

Mnogi ovde dolaze i zbog manastirske prodavnice, u kojoj se mogu kupiti jedinstveni domaći proizvodi koje ne možete kupiti na drugim mestima. Inače, manastir je poznat po proizvodnji meda od belog bosiljka, voćnih rakija, konjaka, likera od oraha i biljnih melema za različite kožne bolesti. Moram priznati da me je od svega navedenog najviše oduševio ambijent u kome se manastir nalazi. Priroda je ovde neverovatno lepa!

Ako se uputite ka jednom rukavcu Dunava, pod nazivom Arkanj, prođete prekrasnim drvoredom u dužini od oko 2 km, zateći ćete prepun parking vozila, što vam je znak da je reč o dobrom i vrlo popularnom mestu. Stigli ste do jedne od najpopularnijih vojvođanskih čardi, koja upravo nosi naziv "Na kraj sveta", a otprilike i putovanje do nje tako izgleda, iako se nalazi na oko sat vremena od Beograda.

Ako želite da ceo dan provedete u Kovilju, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


kovilj

6. Kupanje na Beloj steni

Ovo je jedno mesto za rashlađivanje, vrlo blizu Beograda. Reč je o "Beloj steni", ostrvu na Dunavu, blizu Pančeva. Da biste došli do Bele stene, kolima idite ka Pančevu i ka restoranu "Mali raj", pre koga ćete skrenuti desno (naći ćete Belu stenu u navigaciji). Nakon skretanja nastavite makadamom još pet minuta, a kraj puta je mesto gde se parkirate i dalje idete čamcem.

Kada kročite na ostrvo, prvo se po malo osetite kao Robinzon. Međutim, brzo vidite da ovo ostrvo i nije tako pusto. Na njemu su izgrađene brojne vikendice, a neki su se dosetili da naprave kafić, nude brzu hranu, a čula sam i da se ovde u lokalnoj čardi može pojesti jedna od najboljih ribljih čorbi, spremljena od sveže ribe iz Dunava.

Najlepša plaža je "na špicu" ostrva. Pesak je mekan kao puter, a gužve nema, čak i kada ima ljudi. Za decu je super, jer je plićak ogroman. Deluje kao da dubine i nema, jer koliko god išli, voda vam je do struka. Međutim, dalje u vodi ima naglih prelaza i mulja u određenim delovima. Jake su i struje. Ima i dosta hladovine, tako da suncobrane ne morate nositi.

Ako želite da ceo dan provedete u Pančevu, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


bela stena pancevo

7. Pogled bez granica sa Vršačke kule

Ako nemate ideju gde provesti lep i sunčan dan, na oko sat i po od Beograda vas čeka Vršac, prava riznica znamenitosti, kojih ima dovoljno ne samo za jednodnevni izlet, već da ovde provedete i nekoliko dana. Priču o ovom kraju ću početi sa mesta gde ćete zateći najlepši pogled u gradu, a verovatno i u čitavoj Vojvodini. Kula sa koje se pruža fascinantan pogled je nekada imala vojnu namenu, a danas je sačuvana samo Donžon kula, koja je restaurirana.

Da biste do nje došli, nakon što prođete živopisnim putem kroz vršačke vinograde, auto morate ostaviti na obeleženom mestu i krenuti peške stazom. Staza je uzbrdo kroz šumu, ne baš laka, ali za 10 minuta hoda stižete. Asfaltirana je, tako da možete proći i kolicima za bebe.

Za ručak preporučujem etno kuću "Dinar", a posle ručka prošetajte i po samom centru grada, koji je prelep.

Ako želite da ceo dan provedete u Vršcu, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


vrsacka kula vrsac

8. Prirodnjački centar u Svilajncu

Ako nemate ideju gde biste mogli da sa decom odete na edukativni izlet, preporučujem da razmotrite odlazak u Prirodnjački centar u Svilajncu. Iz Beograda će vam do tamo trebati oko 1.5h vožnje.

Kada uđete u centar mesta, videćete ogromnu zgradu ispred koje vas očekuje dinosaurus, tako da ćete znati da ste na pravom mestu. Ispred je parking koji se naplaćuje (plaćate SMS-om). Dnevna karta je 140 dinara, a može se platiti i po satu. Ulaznice se kupuju u kućici ispred objekta. Ulaznica je 600 dinara za odrasle, deca do tri godine ne plaćaju ulaz. Može da se plati karticom.

Kada uđete u ogromnu izložbenu halu, videćete tragove dinosaurusa. Pratite ih, kako biste obišli ceo kompleks i upoznali se sa nastankom naše planete, biljaka, životinja, ali i ljudi. Tokom šetnje ćete videti mnoštvo skeleta dinosaurusa, preparirane životinje, drago kamenje, pa čak i skelet mamuta Kika. Zastanite i izađite na terasu, sa koje se Dino selo vidi kao na dlanu. Objekat je na sprat, a na raspolaganju je i lift.

Deci svakako najzanimljivije je Dino selo, zapravo jedan veliki park prepun figura raznoraznih dinosaurusa, smeštenih oko velikog vulkana. Uđite u vulkan i pogledajte izložbu vulkanskog kamenja. Posmatrajte dinosauruse - možete primetiti kako svaka vrsta podseća na po neku životinju današnjeg sveta. Vrlo je zanimljivo, čak i odraslima.

U okviru ovog spoljašnjeg dela se nalazi i restoran, igraonica, suvenirnica, toaleti i klupice za odmor. Često imaju organizovane i edukativne programe za decu, pa se raspitajte pre polaska. Radno vreme je svakog dana (i vikendom) od 9-20h. U toku letnje sezone, uz kupljenu kartu je i besplatan ulaz na gradske bazene u Svilajncu tog dana, a bazen se nalazi odmah do muzeja.


prirodnjacki centar svilajnac
prirodnjacki centar svilajnac mamut
prirodnjacki centar svilajnac dino selo
prirodnjacki centar svilajnac dino selo
prirodnjacki centar svilajnac dino selo

9. Zabran

Ako želite da iskoristite sunčan dan i provedete neko vreme u prirodi, možete otići do izletišta Zabran, u blizini Obrenovca.

Kada smo god posetili ovo mesto, bili smo gotovo sami u prirodi, tako da smo uživali u šetnji uređenom i označenom stazom. Postoji i odvojena staza za bicikliste, ali i kružna trim staza, stena za penjanje, mesta za roštiljanje, i brojne klupe za odmor.

Imajte u vidu da ovde ima i nekoliko restorana sa dobrom i povoljnom hranom.

Ako želite da ceo dan provedete u Obrenovcu i okolini, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


obrenovac: izletiste zabran

10. Mozaici u manastiru Vaskrsenja Hristova

Impozantan manastir u Kaću je novijeg datuma. Zadivio me je i ostavio bez teksta. Uspela sam samo da izgovorim: "Ovo je naša Ravena!". Već na samom ulazu me je zabljesnula lepota vizantijskih mozaika, koji krase ovaj kompleks. Kasnije sam saznala da se monahinje bave i keramikom, ikonopisanjem i vezom, pa i ne čudi što se u okviru manastira nalazi i galerija njihovih radova. Koliko su monahinje vešte, govori i to što jedna njihova ikona krasi i Bakingemsku palatu, a tu je dospela kao poklon naše države.

Sam manastir ne podseća na vojvođanske i građen je u stilu svetogorskih manastira. Ne mogu ni da zamislim kako će velelepno izgledati kada bude završen, ako sada ovako izgleda. Glavna crkva je u fazi izrade, pa je nismo posetili, ali sam ušla u kapelicu posvećenu Rođenju Presvete Bogorodice. Nestvarno lepo izgleda, čemu doprinose i buketi cveća koji krase prostor i šire mirise proleća. Bukvalno nisam mogla da skrenem pogled sa detalja koji su svuda.

Ako želite da ceo dan provedete u obližnjem Novom Sadu i okolini, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


manastir vaskrsenja hristova kac

11. Manastir Beočin i “Lud-lab” u restoranu "Karaš"

Daleko od puta i očiju javnosti, krije se mesto na kome se i dalje neguju prave ljudske vrednosti, dobročinstvo i toplina reči i pogleda. Ako vas put nanese ka Beočinu, nemojte propustiti da skrenete sa trase i posetite istoimeni manastir. Ovde sam osetila neki poseban mir. Da li zbog ambijenta u kome se nalazi ili zbog blagosti monahinja koje ovde žive...

U manastiru se čuva čudotvorna ikona Presvete Bogorodice, koja je na ovom mestu već više od 500 godina. Pred njom se mole vernici iz cele Evrope. Kažu da je posebno moćna za žene koje žele potomstvo, pa tako kažu da manastir za sada ima preko 700 kumčadi.

Ako ste u Beočinu, nemojte propustiti da svratite u restoran "Karaš" i probate jedan specijalitet koji ne možete baš svuda naći - čuveni mađarski kolač "Lud lab". Naziv ovog kolača u prevodu sa mađarskog znači "guščija noga". Restoran ima veliku baštu u hladu kestena, divno uređenu. Bašta restorana izlazi na plažu na obali Dunava, na kojoj se leti možete kupati i sunčati (ima nekoliko svlačionica i tuševa).

Ako želite da ceo dan provedete u Novom Sadu i okolini, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


12. Rezervat prirode Obedska bara

Pre nekoliko godina sam sasvim slučajno otkrila ovaj jedinstveni rezervat prirode, u neverovatnom prirodnom ambijentu kićenog Srema. Priroda koju sam ovde zatekla je očaravajuća. To me i ne čudi, jer je reč o prvom rezervatu prirode na svetu, koji je nakon Jeloustouna dobio specijalni nivo zaštite međunarodne prirodne baštine.

Poznat je još iz 19. veka kao raj za ptice. Danas je kompleks koji je stvorila priroda, sačinjen od autentičnog spleta mrtvaja, bara, močvara, vlažnih livada i šuma. Ova kombinacija čini jedan nesvakidašnji prizor. Sadržaja ima zaista puno, tako da ovde možete provesti i ceo dan. Na raspolaganju su vam pešačke staze kroz šumu, osmatračnica sa koje se pruža pogled na neverovatne prirodne kreacije, vožnja čamcima, park za izletničkim klupama i ložištima.

Ako želite da produžite i ceo dan provedete u Rumi i okolini, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


rezervat prirode obedska bara

13. Bojčinska šuma i koleba

Vikend možete iskoristiti i da prošetate Bojčinskom šumom, do koje će vam trebati manje od sat vremena vožnje iz Beograda. Tamo će vas zateći brojne staze za šetnju, divna priroda, ali i jedno neobično mesto – porodilište za mangulice, koje se upravo ovde i odgajaju. Možete se parkirati besplatno na parkingu kod restorana "Bojčinska koleba".

Prošetajte do porodilišta za mangulice, potom šetajte lepo uređenom trim stazom, sve do igrališta za decu. Tu ćete zateći prodavce balona i igračkica, kao i manjež u kome deca mogu da jašu konje (300 dinara).

Da bismo napravili predah od šetnje Bojčinskom šumom, ali i isprobali neke od specijaliteta koje ne možete probati na drugim mestima, posetili smo etno restoran "Bojčinska koleba". Ako imate nameru da dođete vikendom, obavezno rezervišite mesto bar dan unapred. Ambijent u kome se restoran nalazi je nestvaran. Bujna šuma, u koju su uklopljeni izolovani drveni paviljoni.

Ovde kuhinja "naginje" ka vojvođanskoj, a glavni adut su specijaliteti od mesa mangulice. Imaju u ponudi komplet vojvođanski ručak, ali i dnevnu ponudu zanimljivih jela. Probali smo preukusnu naribanu plećku mangulice, koja se služi na domaćoj tortilji, uz pečen krompir i slatkasti sos, piletinu na šumarski način (sa pečurkama) i rebarca mangulice. Imaju odlične domaće sokove, čak i bez šećera, kao i domaće bojčinsko zanatsko pivo. Hrana koju smo poručili je bila preukusna. Porcije su velike, ali su i cene u rangu boljih beogradskih restorana.

Nedaleko se možete provozati i do Nautičkog sela "Biser". Tu se nalaze kućice na vodi, koje možete iznajmiti za smeštaj. Pored je stazica za šetnju i lepo opremljeno dečije igralište.


bojcinska suma: porodiliste za mangulice
bojcinska suma: trim staza
bojcinska suma: jahanje konja
bojcinska suma: restoran bojcinska koleba

14. Popijte piće na Plaži "Tarzan"

Ako se uputite ka Bojčinskoj šumi, možete obići jedno jako neobično mesto. Mi smo na putu za Bojčinsku šumu malo lutali okolinom, sasvim slučajno smo videli putokaz za plažu "Tarzan", pa nas je zaintrigiralo da se provozamo i vidimo kako izgleda. Ova "plaža" se nalazi u selu Progar, kod Surčina. Zapravo, nije reč o pravoj plaži, već betoniranom doku, sa koga uz pomoć lijane možete ući u Savu. Upravo je po tome i dobila naziv.

Uz plažu postoji kafe-restoran, vrlo neobično sređen, sav u drvetu. Posebno interesantno izgleda drveće koje je pod uticajem vetra dobilo toliki nagib da imate utisak da će pasti. Između drveća su postavljene ljuljaške i klackalice, ima nekoliko kaveza sa pticama, fontanica, cveća. Vrlo lepo izgleda. Uz samu obalu se nalaze stolovi, na kojima sam videla da biciklisti odmaraju i uživaju u pogledu na zelenu Savu.


15. Istorijska šetnja kroz Keltsko selo

U nastavku teksta ćete naći predlog jednog novijeg mesta, na kome možete sa decom provesti zanimljiv vikend. Keltsko selo u Inđiji je tematski park na manje od 1h od Beograda. Nalazi se levo od glavnog puta i obeleženo je putokazima. Ispred ulaza se nalazi parking.

Da li ste znali da su na teritoriji Inđije na čak 60 lokaliteta pronađeni ostaci života Kelta? Uzimajući u obzir ovu istorijsku činjenicu, napravljen je tematski park, vrlo intetesantan deci, mada i odraslima. Kompleks čini nekoliko imitacija keltskih kuća, od trske, drveta i blata, u kojima se nalazi pekara u kojoj je u vreme naše posete bila radionica za decu, mali muzej sa keltskim nakitom, oružjem, odećom i sl., svetilište, jezerce. Videćete kuću poglavice i kuću druida. Imaju dve kozice i dve patkice, koje slobodno šetaju po parku. Kornjačice plivaju po jezeru. Deca mogu jahati konja ili se baviti streličarstvom (ovo su aktivnosti koje se naplaćuju dodatno).

Za decu imaju razne radionice: grnčarska, pekarska, izrada keltskog nakita, pisanje keltskih slova (pratite raspored za svaki vikend da biste upotpunili posetu), kao i koncerti. U okviru kompleksa postoji i igralište za decu, toaleti, kao i kafe u kome se možete osvežiti.

Na ulazu će vas sačekati osoblje obučeno u odeću koja oponaša vreme Kelta, od pre oko 2.300 godina. Cena ulaznice je 200 dinara za odrasle, 100 dinara za decu, dok deca do sedam godina ulaze besplatno. Radno vreme je isključivo vikendom od 9-19h. Detalje o radnom vremenu pogledajte ovde, a cene ulaznica ćete videti ovde.

Savetujem da izbegavate boravak u najtoplijem delu dana, jer je veći deo postavki na suncu. Svakako ponesite šeširiće i namažite kremu za sunčanje.


keltsko selo indjija
keltsko selo indjija
keltsko selo indjija
keltsko selo indjija
keltsko selo indjija

16. Kupanje na zrenjaninskoj Peskari

U potrazi ste za mestom na koje tokom vikenda možete otići na rashlađenje? Pripremate se za odmor? Ili ste se tek vratili i želite da taj osećaj kada ste na odmoru nikada ne prestane? Predlažem vam da se uputite ka Zrenjaninu, jer ćete na obodu ovog grada naći jezero, koje je zapravo gradsko kupalište, pod nazivom "Peskara".

Preporučujem da dođete ranije ujutru, jer plaža u delovima ima suncobrane, koje besplatno možete zauzeti, ali samo ako ste brzi. Do Peskare ćete iz Beograda lako stići (oko sat vremena vožnje, bez naplate putarine), jer je put obeležen (idete ka Zrenjaninu, a pred gradom ćete videti putokaze za Peskaru). Kada prođete nestvarno lepu ulicu sa drvoredima, očekuje vas uzavrela atmosfera. Imate zaista osećaj kao da ste na moru - ležaljke, suncobrani, sladoledi, kafići, muzika, smeh, veseli kupaći kostimi. Postoji parking, koji se vrlo brzo napuni, ali se možete parkirati i uz ulicu.

Ako želite da ceo dan provedete u Zrenjaninu i okolini, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


17. Šetnja gospodskim Zrenjaninom

Ako želite da uživate u tišini ovog vojvođanskog grada, preporučujem šetnju njegovim lepo uređenim ulicama, punim poslastičarnica, koje tokom leta mame šetače šarenolikim izborom sladoleda.

Ako ste u poseti Zrenjaninu nedeljom, bićete oslobođeni troška parkiranja na ulici (mada je parking ovde dosta jeftiniji nego u Beogradu).

Prođite nekada gospodskim ulicama i pređite preko pešačkog mosta preko reke Begej, sa koga se pruža pogled na jedan vredan istorijski objekat. Reč je o palati Dunđerski, ukras je grada već više od 100 godina. U okviru kompleksa palate je nekada bila i pivara, pa i ne čudi što se u njenoj blizini održava čuveni zrenjaninski festival piva.

Šetnju gradom obavezno završite u nekoj od zrenjaninskih poslastičarnica – najpopularnije su “Sport” i “Venera”.

Ako želite da ceo dan provedete u Zrenjaninu i okolini, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


18. Predlog vikend ture po Kosmaju

Prva stanica nam je manastir Tresije, koji nećete moći da zaobiđete ako krenete uspon ka Kosmaju. Prošetali smo kroz manastirsko imanje, ušli u predivno oslikanu manastirsku crkvu, razgledali takođe interesantno oslikane konake, osvežili se vodom sa česmice koja je i te kako prijala po vrućini.

Kod manastira se nalaze dve izletničke klupe, koje zauzmemo kada god dođemo na Kosmaj, i ponesemo neku hranu za ručak. Tako spojimo ručak u prirodi, na čistom vazduhu, i pogled na ovu pravoslavnu svetinju. Možete usput kupiti pečenje u čuvenoj "Daščari", koju nikako nemojte zaobići kada ste u okolini Mladenovca.

Posle ručka smo se provozali do Kosmaja, ostavili auto i prošetali do Spomenika. Uvek napravimo kružnu šetnju - krenemo stazicom levo, a vratimo se onom sa desne strane. Čini mi se da je lakše u tom smeru. Tamo je hladovina i kada je u Beogradu pakleno vruće.

Posle ručka i šetnje smo otišli do Mladenovca, jer se tog dana održavao Mladenovački dečiji karneval (kraj jula). Vrlo je bilo lepo organizovano i sadržajno za decu, ali je bilo pretoplo. Spas smo pronašli u mladenovačkoj poslastičarnici "Vardarac", koja se nalazi u glavnoj ulici i ovde postoji još od 1887. godine. Imaju ogroman izbor sladoleda, divne kolače i ceđene sokove. Uvek je puno ljudi, kako unutra, tako i u maloj bašti.


manastir tresije kosmaj

19. Ergela i farma "Stari Tamiš"

Da li ste znali da na pola sata od Beograda, možete provesti sadržajno i edukativno pre podne, u kome će deca uživati? Nisam ni ja, dok slučajno nisam videla putokaz za farmu sa ergelom "Stari Tamiš", nedaleko od Pančeva, ispred sela Dolovo. Farma je zatvorenog tipa i da biste je posetili je potrebna najava. Ono što je posebno zanimljivo je to što ovo nije turistički kompleks, već živo imanje, koje ćete razgledati baš tako, dok živi svoj uobičajeni život.

Najpre ćete otići do ergele sa oko 30 lipicanera, nakon što prođete pored jezera u obliku potkovice. Potom ćete otići do kaveza sa životinjama, na obali jezera, prepunom patkica, gusaka i labudova. Obići ćete farmu ovaca, krava, a potom ćete otići do dela gde se nalazi mehanizacija, koja je deci posebno interesantna, kao i malog ZOO vrta.

Nakon obilaska ovog dela imanja smo otišli u konake, sa prelepo sređenim dvorištem i igralištem za decu. Tu se u hladu služi i ručak. Dok čekate ručak, deca mogu da budu u plasteniku, gde mogu da uzmu grabuljice i kofice i zalivaju povrće, ali i da uberu i ponesu kući.

Ako želite da ceo dan provedete u Pančevu, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


ergela i farma stari tamis

20. Otmenost Kaštela Ečka

Nedaleko od Zrenjanina, u selu Ečka, nalazi se lovački dvorac „Kaštel“, građen u engleskom stilu, u periodu od 1816-1820. godine. Dvorac je podigla porodica Lazar, a na svečanom otvaranju dvorca 1820. godine, svirao je čuveni violinista Franc List. To vam dovoljno govori o nekadašnjoj raskoši i značaju ovog mesta.

Danas je ovo zdanje renovirano i pretvoreno u hotel i restoran. U dvorcu možete i prespavati, u sobama i apartmanima sa pogledom na prelepi park koji ga okružuje. Restoran je smešten u nekadašnjoj balskoj dvorani. Što se tiče obilaska dvorca, možete se prijaviti na recepciji i zamoliti da vas sprovedu kroz prostorije namenjene javnosti. Ulaz u kompleks je besplatan.

Pravo je uživanje popiti kafu u ovom renoviranom ambijentu, iz žubor velike fontane, dok se deca igraju na novom i zaista sadržajnom igralištu. Za decu ima i mala ergela, sa minijaturnim ponijima, koji su preslatki. Ceo kompleks je prožet stazama za šetnju. Ako odlučite da svratite, imajte u vidu da vam za lagan obilazak i uživanje treba oko 3h.

Ako želite da ceo dan provedete u Zrenjaninu i okolini, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


kastel ecka zrenjanin

21. Fabrika sira po švajcarskoj recepturi

Na oko 5km od centra Uba, u selu Takovo, možete posetiti Fabriku sira. Posete se najavljuju dan unapred, na broj telefona 061/2776-249. Javiće vam se gospodin Jovica Radovanović, vrlo ljubazan i gostoprimljiv, vlasnik i idejni tvorac, inače profesionalni kuvar koji radi u Grčkoj.

Sir koji ovde možete probati i kupiti se pravi po receptu jedne stare švajcarske porodice Hajnca Pitera Telmana, obogaćen dodavanjem interesantnih začina. Svi sirevi su ručno rađeni, od domaćeg mleka i bez ikakve "hemije". Svaki ima jedinstven ukus i aromu. Ima "običnih", ali i onih sa raznim primesama - žalfija, majčina dušica, origano, mediteransko bilje, korijander, sremuš, kurkuma, šafran, crveni biber. Ima i nekih vrsta za koje nisam ni znala da postoje - sir odstojao u vinu, u pepelu, u medu. Najatraktivniji je sir sa jestivim zlatom, koji nemaju stalno.

Sve sireve koje vidite možete degustirati, ali i kupiti. Kao pravi domaćin, gospodin Jovica nam je demonstrirao svoje umeće pripreme mediteranskih jela, pa je spremio tek napravljeni halumi sir, uz dodatak paradajza i kritamosa - biljke koja raste na grčkim obalama i koju on lično bere i donosi u Srbiju.

U blizini se nalazi mali privatni ZOO vrt, pa možete iskoristiti ovo da organizujete sadrajan izlet. Više o ovom izletu možete naći na ovoj stranici mog bloga.


22. Bora lavirint - igralište za decu i odrasle

Ovo mesto je za mene bilo pravo otkriće. Ako bi trebalo da ga ukratko opišem, to bi onda bio zabavni park na otvorenom, za decu i odrasle. Samim tim, jasno vam je da odavde nećete moći da odete ceo dan, jer ima toliko zabave i sadržaja da ćete poželeti da ostanete još.

Ovaj zabavni park se nalazi u Batočini, na oko 1h vožnje od Beograda. Ispred parka se nalazi veliki parking. Ulaznice se kupuju na ulasku u restoran (inače, ceo oslikan nalik na akvarijum). Cena ulaznice je 850 dinara i može da se plati karticom (deca do dve godine ne plaćaju ulaz). U restoranu možete pojesti brzu hranu (sendviči, pica, pljeskavica, pomfrit, krofnice), a ima i malu igraonicu. Imajte u vidu da rade samo sezonski.

Ovo mesto je svakako najinteresantnije zbog ogromnog lavirinta, koji je napravljen od žbunja, za koji vam treba i više od sat vremena, da biste ga obišli i pronašli izlaz. Unutar lavirinta ima nekoliko manjih vidikovaca, kao i jedan centralni, na koji se možete popeti za kompletan pogled na lavirint. Tokom proleća i leta, kada kompletno olista, zaista je osećaj pronalaženja puteva fenomenalan.

Pored lavirinta, u parku ćete naći veliki broj staza za mini golf, zamke na naduvavanje, kao i ogromne trampoline, za decu i odrasle. Zabava na njima je zagarantovana, ali takođe i slatki umor nakon celodnevne igre. Sve atrakcije koje vidite u parku su uračunate u cenu i ništa se ne doplaćuje.

Nemojte propustiti da se popnete do objekta iznad restorana, u kome vas čeka kućica hobita, igraonica za mlađu decu, kao i nekoliko stolova sa mnoštvom LEGO kockica. Ovde se nalazi i suvenirnica, u kojoj se prodaju i igračke. U okviru istog objekta se nalaze toaleti, a ispred je nekoliko bašta, u kojima možete popiti piće ili prezalogajiti nešto u vreme ručka.

Imajte u vidu da su gotovo sve atrakcije na suncu, tako da obavezno ponesite šeširiće i nanesite kremu za sunčanje, jer je tokom najtoplijeg dela dana veoma toplo. Tokom vikenda je mesto veoma posećeno, ali se ne oseća gužva, jer je ogromno.


bora lavirint batocina robot
bora lavirint batocina
bora lavirint batocina trampolina
bora lavirint batocina kucica hobita
bora lavirint batocina lego igraonica

23. ZOO park "Koki"

Jednog vikenda se možete provozati i do Inđije, gde možete prošetati kroz ZOO park "Koki". Iz Beograda će vam trebati oko 45 minuta. Nalazi se preko puta Keltskog sela, sa kojim možete kombinovati ovaj izlet. Parking ćete naći preko puta ulaza, sa druge strane ulice.

ZOO vrt je delo jednog čoveka, koji je ovu zelenu oazu stvorio za igru dece i bez očekivanja finansijske dobiti. U skladu sa tim, ulaz se ne naplaćuje, a na ulazu možete ostaviti prilog za hranu za životinje. Ljudi donose i ostavljaju kod ulaza i stari hleb.

Prostor je veliki i lepa je priroda. Na nekoliko mesta su postavljena igrališta za decu i klupe za odmor. Od životinja ćete videti razne vrste ptica, majmuna, medveda, rakune, mangulice, koze, magarce, ovce, ponija.


zoo park koki indjija
zoo park koki indjija
zoo park koki indjija
zoo park koki indjija

24. Akva park kluba "S"

Kada je lepo vreme, možete se uputiti ka klubu "S", koji tokom letnjih dana ima veliki akva park u Jakovu. Ispred kompleksa se nalazi parking, koji je besplatan.

Akvapark sadrži osam bazena i 12 tobogana. Ima jedan od najvećih bazena u Srbiji, vodenu džunglu za decu, bazen za decu, tropski bazen sa barom. U unutrašnjem delu objekta se nalazi igraonica za decu. Imaju i smeštaj, a za goste na prenoćištu je obezbeđeno i korišćenje spa centra.

Možete ručati ili večerati u njihovoj velikoj bašti, s pogledom na bazen i akva park. Probajte "S" mezetluk, koji je inače za jednu osobu, ali dovoljan za dvoje manje gladnih. Cene su na nivou beogradskog proseka. Imaju veliko igralište za decu, a možete naći stolove koji se nalaze uz samo igralište. U restoran možete doći i nezavisno da li ste gosti hotela i akvaparka.


klub s jakovo: restoran
klub s jakovo: igraliste
klub s jakovo: restoran i akva park
klub s jakovo: tropski bazen
klub s jakovo: restoran


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Gde sa decom u Beogradu: Predlozi mesta za zabavu

Beograd: Šta videti i iskusiti u gradu na ušću dve reke

Izleti blizu Beograda: Moj izbor mesta za porodični ručak


Gde sa decom u Beogradu: Predlozi mesta za zabavu

U ovom tekstu vam dajem predloge gde možete sa decom provesti kvalitetno vreme u Beogradu. Nadam se da ćete naći dosta korisnih informacija i ideja. Uživajte u zabavi!


Beograd: Šta videti i iskusiti u gradu na ušću dve reke

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da posetite Beograd. Naći ćete dovoljno aktivnosti kojima možete da upotpunite jedan vikend boravak u Beogradu, a koje će vam pomoći da vidite mesta koja čine dušu Beograda i koja su među omiljenima kako turistima, tako i stanovnicima grada.


Izleti blizu Beograda: Moj izbor mesta za porodični ručak

U ovom tekstu predlažem mesta na koja možete otići na kraći izlet i porodični ručak, do kojih vam treba oko sat vremena od Beograda. Neki od predloga su u okolini Beograda, dok ima i mesta na oko 100 km udaljenosti, do kojih se kolima lako stiže za oko sat vremena vožnje. Na linkovima ćete naći celokupne predloge izleta, sa sadržajima kojima možete u tom kraju ispuniti ceo dan.