Verona: Šta videti i iskusiti u gradu ljubavi


Verona: Šta videti i iskusiti u gradu ljubaviAutor fotografija:

Bojana J.


Šetnjama ulicama Verone nalik je šetnji muzejom. Zapravo, svaka zgrada je po nečemu značajna i svedok je vremena i događaja. Brojna arheološka nalazišta, građevine iz perioda Rimskog carstva, kao i zdanja koja simbolizuju slavu grada za vreme porodice Skala u 12. veku, krase stari deo grada na obalama reke Adiđe. Iako antička Verona nije imala značaj među starorimskim gradovima, iza nje je ostalo dosta očuvanih građevina, poput arene i nekoliko gradskih kapija.

Prva asocijacija na Veronu i ono zbog čega većina turista danas dolazi u ovaj italijanski grad, svakako je ljubav i priča o Romeu i Juliji. Iako je nastala mnogo pre Šekspirovog dela, da je ovaj veliki pisac nije iskoristio kao glavni motiv tragedije, verovatno bi malo ko za nju znao danas.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Veronu.


1. Impresivna arena na trgu Bra

Naš autobus se parkira u blizini zidina koje okružuju najznačajniju tvrđavu u Veroni - Castelvekio. Predstavlja najvažniji vojni objekat dinastije Skaligeri, koja je vladala u srednjem veku. Primer je gotičke arhitekture. Izgrađen je u periodu između 1354-1376. godine. Ima sedam kula. Okružen je jarkom, koji je nekad bio ispunjen vodom iz reke Adiđe. U njemu se nalazi muzej i oficirski klub. Muzej prikazuje kolekciju skulptura, statua, slika, starog oružja, keramike.

Prolaskom kroz kapiju Portoni dela Bra, koja ima dva luka, jednu kulu, zvanu Petougaona (iz 14. veka), dolazi se do ogromnog trga Bra. Šekspirova bista stoji odmah pored kapije. Trg Bra ima niz kuća potkovičastog oblika, poznatijih kao “listone”, sa luksuznim kafeima i poslastičarnicama. Preporučujem da ovde obavezno probate predivan italijanski sladoled. Pored standardnih vrsta, probajte i sladoled "Romeo i Julija".

Dve građevine dominiraju trgom. Prva od njih je nova Gradska kuća iz 19. veka, u neoklasičnom stilu, rađena po planovima arhitekte Đuzepe Barbijerija, poznata i kao palata Barbijeri, dok je druga palata Gran Guardia, izgrađena 1610. godine. Stub sa Bogorodicom, koji se takođe nalazi na trgu, majstorsko je delo srednjeg veka. Na trgu ćete moći da vidite i veliki broj uličnih zabavljača, sa kojima se možete fotografisati, naravno, uz ostavljenu napojnicu.

Trgom Bra dominira i Arena, treća po veličini u svetu, nakon Koloseuma u Rimu i amfiteatra u Kapui. Od stare arene je ostao samo jedan zid, dok je cela građevina rekonstruisana. Nekada su se u njoj održavale borbe gladijatora i divljih zveri, a danas je jedan od glavnih kulturnih centara, jer se u njoj odigravaju opere, predstave i razne druge manifestacije.


verona: trg bra
verona: arena
verona: arena ulicni zabavljaci

2. Balkon Julijine kuće

Malo je dokumenata koji svedoče da su Romeo i Julija zaista postojali. Bez obzira na to da li su bili stvarni ili izmišljeni, postali su simbol snage ljubavi, a Veronu učinili posebno privlačnom turističkom destinacijom, posebno na Dan zaljubljenih.

Julijinu kuću je moguće posetiti, a nalazi se u samom srcu grada. Možete videti balkon na kome je noću čekala svog dragog. Dvorište je stalno prepuno ljudi. Unutra se nalazi suvenirnica u kojoj možete kupiti suvenire sa motivom Romea i Julije.

U dvorištu je i Julijina statua. Veruje se da će onaj ko protrlja desnu Julijinu dojku doživeti pravu, iskrenu ljubav. Mnogi ljudi čekaju u redu da bi ovo uradili i fotografisali se.

Kako bi im, prema verovanju, ljubav bila večna, turisti upisuju na zidovima i vratima imena, poruke i srca. Zidovi su prepuni raznih poruka. Najviše ih je u kratkom tunelu kroz koji je potrebno proći da bi se ušlo u dvorište Julijine kuće.

Pri izlasku iz dvorišta, sa desne strane ka centru grada se nalazi jedna prodavnica u kojoj možete na željenom materijalu (obično srce crvene boje) naručiti da vam majstor na mašini izveze poruku koju god želite. Problem u nerazumevanju npr. srpskog jezika se rešava tako što se na papiru napiše željena poruka, a majstor svog zanata će vam je baš takvu uraditi na tkanini.


verona: julijina kuca
verona: julijina kuca
verona: julijina kuca balkon

3. Lokalna pijaca na Trgu del Erbe

Trg del Erbe je centralna tačka u starom gradu. Na tom mestu se nekada nalazio rimski forum, ali se gradnjom palata prostor suzio i postao mesto za prodaju voća, povrća i suvenira. Šetamo i razgledamo suvenire, koji su dosta jeftiniji nego u Julijinoj kući, i odlučujemo da se osvežimo porcijom predivne voćne salate, na lokalnoj pijaci.

Tu se nalazi i Tribuna, mali hram koji je nekada služio za rukopoloženje civilnih vlasti. Nedaleko je i Stub srama, poznat kao mesto na kome su vezivani prestupnici, sramotnici ili nesavesni trgovci, koji su bili osuđeni da ih stanovnici grada pljuju, psuju, gađaju trulim voćem i povrćem.


verona: piazza delle erbe

4. Dante Aligijeri na trgu Sinjori

Trg Sinjori je još jedan od gradskih trgova, koji se nalazi u blizini. Najlepši element trga je statua Dantea Algijerija, najomiljenijeg izbeglice u istoriji grada, omiljenog u porodici Skala, najopevanijeg pesnika Italije.

U blizini se nalazi i groblje Skaljerijevih, koje je ustvari grupa od pet gotskih spomenika najvišeg plemstva Verone. Spomenici se nalaze u dvorištu crkve Santa Maria Antika i odvojeni su od ulice zidom sa gvozdenim rešetkama. Santa Maria Antika je romanička crkva porodice Skaljerijevih.

Kada ste obišli najzanimljivije atrakcije, predlažem da se izgubite u ulicama grada i usput uživate u savršenom italijanskom đelatu. Sadržaja ima dovoljno da se ovde provede jedan sadržajan dan. Mi smo ostali samo nekoliko sati, kao usputna stanica na daljem putovanju Evropom, ali bih želela da se ovde vratim ponovo - ako može za Dan ljubavi.Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Venecija: Šta videti i iskusiti u karnevalskom gradu fantazija

Kjođa i Sotomarina: Šta videti i iskusiti u maloj Veneciji


Kjođa i Sotomarina: Šta videti i iskusiti u maloj Veneciji

Sotomarina je moderno primorsko mesto na južnom kraju venecijanske lagune. Praktično, predstavlja ostrvo, između Jadranskog mora, lagune i reke Brenta. Grad je mostom povezan sa istorijskom ribarskom lukom Kjođa, koja se nalazi na manjem ostrvu u laguni. Njihovom kombinacijom se dolazi do kompletnog užitka. Pravi italijanski duh nalazi se u malim gradovima. U to ćete se ovde uveriti.


Venecija: Šta videti i iskusiti u karnevalskom gradu fantazija

Pozdrav iz jednog od najlepših i najposećenijih gradova na svetu, koji se nije značajnije menjao već 600 godina. Smatra se kolevkom evropskog slikarstva, a naziva se još i Plutajući grad, Grad vode, maski, mostova i kanala. Inspirisao je Tintoreta i Ticijana da u njemu stvaraju i ostave svoja najveća dela. Izgrađen je na 118 ostrvaca, ima 177 kanala i 417 mostova, a nalazi se na UNESCO listi.