Gde sa decom u Beogradu: Predlozi mesta za zabavu


Gde sa decom u Beogradu: Predlozi mesta za zabavu



Autor fotografija:

Bojana J.


U ovom tekstu vam dajem predloge gde možete sa decom provesti kvalitetno vreme u Beogradu. Nadam se da ćete naći dosta korisnih informacija i ideja. Uživajte u zabavi!


1. Mali Dunav

Ovo mesto je za mene bilo pravo otkriće kada sam ga prvi put posetila. Reč je o "Malom Dunavu", a zapravo se radi o Centru za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju Poljoprivrednog fakulteta. Odmah ću vam reći da će se ovde podjednako dobro zabaviti i edukovati i deca i roditelji. Idealno je mesto za porodični izlet. Prostrano je, ima puno različitog sadržaja, tako da ako rešite da dođete, odvojite bar 4h za obilazak i uživanje.

Kompleks je podeljen u nekoliko delova. Možete videti postavku života praistorijskog ribara, akvarijum sa dunavskim ribama (među kojima ima i retkih i gotovo izumrlih riba), ZOO vrt sa vodenim pticama (patke, guske, labudovi, njihova jaja), zečeve, paunove.

Mnoge životinje slobodno šetaju, i ako budete imali sreće, ostaviće vam neko perce za uspomenu. Videćete oazu barskih kornjača, alasku kolibu - muzej ribarstva, sojenicu, mnoštvo visećih mostova, uređene vidikovce. Za decu je na raspolaganju igralište napravljeno u formi drvenog broda. Kad god odem vidim po neki nov sadržaj.

Meni najimpresivnije je Ostrvo evolucije, koje duž spiralne staze prikazuje put nastanka čoveka. Na vrhu su "on i ona", dve stolice i flaša vina, da zajedno nazdrave životu. Da ne pišem koliko je divan pogled s vrha. Priroda je nestvarno lepa, pejzaž je bajkovit, a vetar koji stalno pirka i žubor vode čine boravak po suncu prijatnijim.

Cena ulaznice je 300 dinara, ali ako dolazite sa decom koja plaćaju kartu onda je 200 dinara po osobi. Ukoliko želite da se bavite sportskim ribolovom, onda je ulaznica 500 dinara. Deca mogu da pecaju besplatno, uz plaćenu ulaznicu. U ponudi je i iznajmljivanje čamca (100 dinara je 15ak minuta, po osobi).

Ima dosta izletničkih klupa u hladovini, pa možete poneti svoju hranu i piće (slobodno smete da unesete) i biti ovde ceo dan. Svuda su postavljene korpe za smeće, a na raspolaganju je i toalet. Na ulazu možete kupiti vodu, kafu. Osoblje je vrlo ljubazno.

Do njih se dolazi Smederevskim putem, kada prođete kroz kapiju pored hotela "Radmilovac" idete do kraja, pa skrenete desno i tu je parking. Radno vreme je od 8-16h radnim danima, a vikendom od 8-18h. Radnim danima su manje gužve, a vikendom bude prilično puno. Zimi je zatvoreno, tako da ih možete posetiti negde od kraja aprila, pa do novembra. Aktuelne informacije o ulaznicama i radnom vremenu ćete naći na ovom linku.


beograd: mali dunav ostrvo evolucije
beograd: mali dunav
beograd: mali dunav igraliste
beograd: mali dunav
beograd: mali dunav ribarska koliba
beograd: mali dunav ribnjaci
beograd: mali dunav ostrvo evolucije

2. Beogradski ZOO vrt

Jedan topli porodičan dan možete provesti u beogradskom ZOO vrtu. Lepo ćete se prošetati i videti pingvine, najnovije stanovnike ZOO vrta.

Može da bude gužva i da se čeka u redu 15ak minuta samo da se kupe karte, posebno vikendom i kada je lepo vreme. Do samog zatvaranja, ZOO je prepun posetilaca, među kojima je najviše dece. Nemojte propustiti da u 12h vikendom pogledate hranjenje foka, u kome učestvuju i deca, tako što dobiju ribice kojima mogu nahraniti ove životinje.

Deci je zanimljiv i baby ZOO vrt, u kome mogu da se druže sa kozicama, zečevima i ostalim sitnim životinjicama, koje se slobodno kreću po ovom ograđenom delu ZOO vrta. U sklopu ovog dela se nalazi i kafe, kao i avantura park i vrlo lepo igralište za decu. Pogledajte i zasebnu prostoriju sa gmizavcima, ali i uvek zabavne majmune. Svaki put kad odem vidim nešto novo, tako da se stiče utisak da se stalno ulaže u sadržaj i ponudu.

Oduševilo me je koliko je ZOO vrt uređeniji i koliko ima novih sadržaja. Uredno je i kante za otpatke su na svakom ćošku. Unutra se na nekoliko mesta prodaju razne grickalice i kokice, a unutar kompleksa se nalazi i suvenirnica, kafić sa pristojnim cenama, kao i toaleti.

Cena ulaznice je 550 dinara za odrasle, za decu od 3-15 godina je 350 dinara, a za decu do tri godine je besplatan ulaz. Radno vreme je svakog dana od 9-20h. Sadržaja ima dovoljno da ovde provedete ceo dan i zaista je odlično mesto za zabavu porodica sa decom. Aktuelne informacije o ulaznicama i radnom vremenu ćete naći na ovom linku.

Preko puta ZOO vrta se nalazi luna park, koji sam primetila da je obnovljen i dodate su nove vožnje. Vožnji ima za različite starosne strukture, od najmlađe dece, pa i do odraslih. Karta za jednu vožnju je 150 dinara, a ako kupite pet karata, jednu dobijate besplatno. Na vožnje namenjene za mlađu decu, sa njima može ići i pratilac.

Iznad luna parka se nalazi igralište za decu sa neobičnim spravama i peskom. Celo igralište je sa mekom podlogom, a okolo su klupe. Svakako možete i prošetati po Kalemegdanu i posmatrati panoramu Beograda - na ušću dve reke.

Ako se duže zadržite i želite da ručate u okolini, predlažem da razmotrite restoran "Vapiano", koji se nalazi u tržnom centru Rajićeva. Ono što mi se posebno dopada je što je ceo lokal isključivo nepušački (za pušače je namenjena samo terasa). Ako odaberete da sedite na terasi, uživaćete u prelepom pogledu na centar grada. Vrlo su ljubazni, a porodice sa decom propuštaju na posebne šaltere za naručivanje. Za decu imaju dečiji meni, u kome možete tražiti rezance u obliku aviončića.

Posle ručka možete da se zasladite u obližnjoj sladoledžinici Luff gelato. Imaju zaista vrhunske sladolede, a ono što je posebno je uvek nekoliko ukusa sladoleda i bez šećera. Od klasičnih je vrhunska mlečna čokolada, a od ovih bez šećera, moj favorit je malina. Jedan ukus je nešto manje od 200 dinara, a imate opciju da kupite porcije i sa više ukusa. Malo niže niz ulicu je i Crna ovca sa takođe vrhunskim sladoledima, pa možete svratiti i do njih.


beogradski zoo vrt slon
beogradski zoo vrt nilski konji
beogradski zoo vrt: baby zoo
beograd: luna park kod zoo vrta
beograd: igraliste blizu zoo vrta
beograd: restoran vapiano
beograd: restoran vapiano terasa
beograd: sladoled luff gelato

3. Hipodrom

Verovatno mi ovo mesto ne bi palo na pamet kao dobra ideja za kratak vikend izlet za porodice sa decom, da nam komšija nije rekao da se upravo tamo uputio sa svojom unukom. Tako nas je put naveo ka hipodromu.

Pored parka u kome deca mogu da se igraju, igraonice na otvorenom i staza za jahanje, ako želite ovde da ručate, na raspolaganju vam je i nekoliko restorana. Uz samu trkačku stazu je kafić, sa klupama na travi, sa kojih možete posmatrati treninge. Ako ogladnite, probajte vruću jagnjetinu u restoranu "Uzelac". Svakako obavezno dođite kada je lepo vreme, jer je sav sadržaj na otvorenom.

Ispred ulaza je parking, a ulaz se ne naplaćuje. Kada smo stigli oko 14h, na stazama je bilo baš dosta jahača na svojim konjima, tako da je imalo šta da se vidi.

Inače, hipodrom kod "Careve ćuprije" je najstariji sportski objekat u Beogradu, na kome su 1921. godine održane prve trke grada Beograda. Volim da posećujem mesta koja osim onoga što danas vidimo imaju i istoriji, i koja su prva u nečemu. Ovo mesto ima nekoliko takvih epiteta.


beograd: hipodrom detalj

4. Bojčinska šuma

Za mene je Bojčinska šuma uvek lepo mesto za porodični vikend izlet. Lepo je za decu, porodice, parove, mlade, stare, ljubitelje prirode, životinja, hrane. Međutim, iako se tako zove, samo izletište nije "samo" šuma i ništa više. Ovo je čitav kompleks u prirodi, sa raznim interesantnim sadržajima. Da biste prošetali vam treba bar 3h, a možete se zadržati i ceo dan.

Kroz šumu je napravljena trim staza, sa nekoliko sprava za vežbanje i tablama sa preporukama kako bi trening na stazi trebalo da vam izgleda. To mi je posebno bilo interesantno.

Definitivno najinteresantniji deo mi je Porodilište za mangulice. U ovoj šumi se odgaja posebna vrsta svinja, mangulice, čije masti i meso kažu da su mnogo zdravije od običnog svinjskog mesa. Deo u kome se one kreću jeste ograđen, ali ogroman. Interesantno je i za decu.

Deci će biti možda još interesantniji konji, koje mogu da posmatraju čak i iz bašte restorana, dok roditelji ručaju, mogu ih jahati, a za starije je na raspolaganju i škola jahanja. Postoji i nekoliko bungalova za smeštaj, a ovo je mesto na kome se održava poznata lokalna manifestacija Bojčinsko kulturno leto.

U okviru kompleksa postoji i restoran "Bojčinska koleba". Ako imate nameru da dođete vikendom, obavezno rezervišite mesto bar dan unapred. Ambijent u kome se restoran nalazi je nestvaran! Bujna šuma, u koju su uklopljeni izolovani drveni paviljoni. Ovde kuhinja "naginje" ka vojvođanskoj, a glavni adut su specijaliteti od mesa mangulice. Imaju u ponudi komplet vojvođanski ručak, ali i dnevnu ponudu zanimljivih jela.

Ako želite da napravite celodnevni izlet, pre ili nakon posete Bojčinskoj šumi, možete svratiti do manastira Fenek, koji se nalazi u Jakovu. Manastir ima lepo dvorište po kome možete prošetati, a imaju i životinjice. Postoji i manastirska prodavnica sa bogatim izborom.


bojcinska suma: restoran bojcinska koleba
manastir fenek jakovo

5. Hajd park

U potrazi za beogradskim parkom u kome bismo malo prošetali i udahnuli čistiji vazduh, slučajno smo posetili Hajd park. Bila sam prijatno iznenađena izolovanošću od gradske buke, s obzirom na to da se nalazi vrlo blizu centra grada. Brojne staze za šetnju među krošnjama drveća u žutoj, narandžastoj i crvenkastoj boji (tokom jeseni), čine da se osetite kao da ste se našli u dubini neke čudesne šume.

Što se tiče sadržaja, ima dečije igralište, trim stazu u dužini od 1.400 m, teretanu na otvorenom, osvetljeno šetalište između drvoreda platana. Duž staze ima i nekoliko izletničkih drvenih klupa. Jedino je problematičniji parking, jer mesto morate naći u nekoj od okolnih ulica.

Ako ovde želite da provedete ceo dan, možete posetiti Kuću cveća u okviru Muzeja Jugoslavije (informacije o radnom vremenu i ulaznicama možete pogledati na linku), do koje možete peške otići, a možete ručati u jednom od najfotogeničnijih beogradskih restorana "Hyde park".

Nedaleko se nalazi i Legat Petra Lubarde, Muzej afričke umetnosti (informacije o radnom vremenu i ulaznicama možete pogledati na linku) i Kuća Kralja Petra (informacije o radnom vremenu i ulaznicama možete pogledati na linku), pa eto ideja za obilaske.

Obavezno ponesite bicikle/tricikle i lepo raspoloženje.


beograd: hajd park jesen

6. Javni akvarijum i tropikarijum

Ako nemate ideju kako sa decom provesti vikend u Beogradu, predlažem da ih odvedete u Javni akvarijum i tropikarijum, koji se nalazi na Dedinju. Smešten je u staroj zgradi i skriven u jednoj manjoj uličici, ali se vrlo lako nalazi i ima putokaza. Ako dolazite kolima, imajte u vidu da nemaju svoj parking, već se morate snaći u okolnim ulicama.

Kada uđete na vrata koja čuva jedan morski konjić, imaćete utisak kao da ste zakoračili u drugu dimenziju. Oko vas su svuda akvarijumi najrazličitijih oblika, u kojima se čuvaju vodene životinje, raspoređene po grupama. Tako ćete u glavnoj prostoriji videti najatraktivnije vrste. Obići ćete još dve sobe - jedna sa uglavnom slatkovodnim ribama, a druga koja zapravo predstavlja tropikarijum - razne vrste zmija, paukova, kornjača i raznih drugih gmizavaca. Ovde ćete prisustvovati i performansu kustoskinje koja se igra sa zmijom i drži je na ruci. Nakon obilaska prizemlja, možete se popeti na malu galeriju, na kojoj ćete videti još neke morske vrste.

Nakon posete unutrašnjeg dela, izađite iz objekta i pratite putokaz do bašte, u kojoj ćete videti nekoliko riba, kornjača, kao i malu baštu bonsai drveća.

Iako je bio jako topao dan, unutra je bilo vrlo prijatno. Ako dođete radnim danom, bićete verovatno jedini posetioci. Cena ulaznice za odrasle je 400 dinara, za decu od 5-15 godina je 200 dinara, a deca mlađa od pet godina ne plaćaju ulaz. Imaju i opciju kupovine porodične karte (za najmanje tri člana porodice), za koju važi 20% popusta. Trudnice imaju besplatan ulaz. Imaju i akcije radnim danima, pa tako je ulaz ponedeljkom besplatan za penzionere, utorkom za srednjoškolce, sredom za studente, četvrtkom za osnovce i petkom za predškolce. Radnim danima rade od 12-20h, a vikendom od 9-16h.

Ako planirate dečiji rođendan, imajte u vidu da se ovde organizuju i takvi događaji. Svakako posetite ovo mesto, jer ima mnogo toga da ponudi, vrlo zanimljive životinjske vrste, za čiji život su potrebni posebni uslovi. Informacije o aktuelnom radnom vremenu i ulaznicama možete pogledati na linku.


beograd: javni akvarijum i tropikarijum riba

7. Dino park

Ako se često pitate kako zabaviti decu u Beogradu, a nemate mogučnosti da se vozite van grada, treba vam samo dobra organizacija da u centru grada provedete jedan sadržajan dan. Ako je lepo vreme, preporučujem da se prošetate do Kalemegdana i uđete u Dino park.

Unutra ćete prošetati pored 10ak replika dinosaurusa (jedan od njih se pokreće i ima zvučne efekte). Možete se fotografisati, ali ih ne smete dodirivati.

Unutar Dino parka se nalazi kafe, u čijoj bašti možete popiti piće dok se deca igraju, zip line, kao i lepo sređeno igralište za mlađu decu. U okviru parka je i bazen sa peskom, u kome deca mogu da iskopavaju skelete dinosaurusa.

Ulaznica u Dino park je 350 dinara za odrasle, a 250 dinara za decu. Radno vreme je od 10-20h. Aktuelne informacije o ulaznicama i radnom vremenu ćete naći na ovom linku.

Posle obilaska možete prošetati Kalemegdanom i provozati se vozićem (u sezoni).


beograd: dino park kalemegdan
beograd: dino park kalemegdan
beograd: dino park kalemegdan
beograd: dino park kalemegdan igraliste

8. Igraonica "Starland"

Ako vaša deca vole igraonice u zatvorenom prostoru, možete otići do ogromne igraonice na Beogradskom sajmu. Sama igraonica ima tri celine: deo sa peskom, deo sa lopticama i mnoštvom tobogana i zanimacija, kao i deo sa stazom za vožnju autića. Puno je tobogana, kućica, vrlo lepo opremljeno.

Prostor je ogroman, tako da se ne oseti čak i kada ima gužve. Unutra ima mnogo sprava za zabavu na žetone (hvataljke, vozić, razne igre). Žeton se kupuje na automatu i košta 50 dinara. Na više kupljenih žetona se dobijaju gratis žetoni. Za neke sprave se ubacuje jedan, a za neke dva žetona.

Unutar igraonice se nalazi i kafe, u kome se može kupiti piće, kokice, pomfrit. Izvan kafea takođe ima gde da se sedi, baš dosta je postavljeno klupa za roditelje. Svakako je ovo jedna od najvećih igraonica u kojima sam bila.

Auto se parkira na parkingu Beogradskog sajma. Ako dolazite kolima, parkiranje će biti besplatno, ako prilikom izlaska iz igraonice na pultu uzmete pečat za parking. Ulaznica za igraonicu se plaća za ceo dan po detetu, a mogu ući sa njim oba roditelja. Vikendom je ulaznica skuplja nego radnim danima. Može da se plati karticom.


beograd: igraonica starland sajam
beograd: igraonica starland sajam
beograd: igraonica starland sajam

9. Park "Šumice"

Ako biste hteli decu da izvedete u prirodu, a gde ćete imati sadržaj da provedete par sati, preporučujem da posetite Šumice. Možete se parkirati kod ulaza u sportski centar "Šumice". Ne postoji organizovan parking (parkiranje je besplatno) i vrlo često je gužva, ali se nađe mesto.

Odmah preko puta ulaza u sportski centar, videćete stepenice, kojima se penjete do ogromnog i vrlo lepo uređenog i sadržajnog dečijeg igrališta (tobogan, penjalice, zip-line).

Sam park Šumice je veliki i ima nekoliko staza kojima možete šetati između krošnji drveća - neke su asfaltirane, a neke samo utabane. Može da se vozi bicikl, tricikl, trotinet. Vrlo je lepo sređeno i održavano. Kada ima ljudi, prodaju se i baloni i kokice. Unutar parka ima nekoliko letnjikovaca i klupa.

Ako se ovde dovoljno zadržite i bude već vreme ručka ili večere, možete na obrok svratiti u kafe-restoran "Forest", koji se nalazi odmah iza sportskog centra. Ambijent je vrlo prijatan, u prirodi je, i uvek ima puno ljudi. Imaju fine karbonare i pice (probajte picu "Forest"). Kada je lepo vreme aktivna im je bašta, a inače je na raspolaganju i zatvoren deo restorana, u kome uveče bude lepo i romantično. Cene su vrlo pristojne.


beograd: park sumice igraliste
beograd: park sumice restoran forest
beograd: park sumice restoran forest pasta
beograd: park sumice restoran forest pica

10. Igraonica "Džumbus"

Beograd ima brojne staze za šetnju, a jedna od najlepših je ona koja se proteže od "25. maja", pa sve do Kalemegdana, a odatle i do beogradskog pristaništa, pa čak i do Ade Ciganlije. Celokupna staza je predviđena za vožnju bicikla, ali se njom možete i prošetati.

Staza ima oko 8 km, a da biste je peške prešli, treba vam oko 2h (računajte isto toliko i nazad). Deci će biti zanimljivo da ovuda voze bicikle, tricikle, trotinete, rolere, pa ih nemojte zaboraviti. Parking se nalazi kod sportskog centra "Milan Gale Muškatirović" (bivši "25. maj") i naplaćuje se po satu.

Ako želite negde da sednete na piće sa decom, predlažem da svratite u kafe-igraonicu "Džumbus", koja se nalazi neposredno uz parking, u jednom prolazu kod sportskog centra. Prostor je baš veliki, kako napolju, tako i unutra. Imajte samo u vidu da se često organizuju i rođendani, i tada unutrašnji deo igraonice bude zatvoren za posetioce. Napolju imaju veliku baštu u kojoj možete popiti piće, dok se deca zabavljaju na igralištu.

Unutrašnji deo takođe ima veliki broj stolova gde možete popiti piće, dok se deca igraju u igraonici, koja se naplaćuje 300 dinara po satu. Aktuelne cene ćete naći na ovom linku. Ima i nekoliko aparata na žetone, kako unutra, tako i napolju. Roditelji mogu da se igraju sa decom u igraonici, a svakako moraju biti uz decu ako su starosti do tri godine. Hranu nemaju, ali je do njih restoran "Monument Nutritive" sa vrlo interesantnim - zdravijim menijem, u kome možete poručiti hranu i doneti da ovde pojedete.

U blizini se prodaju kokice, kao i mini krofnice, koje mame mirisom dok im se približavate.

I ono što ne bi trebalo da propustite ako se odlučite za jedan ovakav izlet po Beogradu, jeste da na šetalištu "25. maj" dočekate zalazak sunca. Doživećete neverovatnu eksploziju boja zalazećeg sunca, koja sve pred vama boji u jarko narandžastu boju, dok reka daje plavi kontrast, sa belim labudovima koji zajedno sa vama posmatraju neverovatan prizor.


beograd: igraonica dzumbus
beograd: igraonica dzumbus

11. Igraonica "Cosmo Kids"

Listu predloga nastavljam sa jednom od najvećih igraonica u gradu, koja se nalazi na poslednjem spratu tržnog centra "Galerija". Parking u tržnom centru je besplatan i možete se zadržati koliko god želite.

Kada je u pitanju sama igraonica, ovde ima toliko različitih zanimacija, da deca neće želeti da odu. Podseća na svetske igraonice koje možemo videti na internetu.

Namenjena je za decu do sedam godina, pa su i sprave prilagođene tim uzrastima. Ono što je posebno dobro je to što roditelji mogu da se igraju zajedno sa decom. Blizu ove su još dve igraonice "Cosmo Jump" i "Cosmo Fun", ali su one za stariju decu.

Roditelji mogu popiti piće dok se deca igraju, bilo u spoljašnjem kafiću ispred ili u malom kafiću unutar igraonice. Deca mlađa od tri godine ne smeju boraviti u igraonici bez prisustva roditelja. Na ulazu ostavljate obuću, možete kupiti i posebne čarape, a ako se klinci oznoje nakon igre, imate na raspolaganju fen. Unutar igraonice se nalazi i toalet prilagođen deci.

Radno vreme je od 10-22h svakog dana, ali se pre polaska raspitajte da li imaju tog dana neki rođendan. Ulaznica je 800 dinara vikendom (po detetu), dok je radnim danima 600 dinara. Ulaznica važi za 1h igranja.

Igraonica je nedavno renovirana i ubačeno je dosta novih penjalica za decu sa toboganima, lopticama, raznim neobičnim prolazima. Novost je i deo sa peskom, za koji se dodatno plaća ulaz 200 dinara.

Ovo je jedan od tržnih centara sa najboljom lokacijom u gradu, pa tako nakon zabave u igraonici možete prošetati Sava Promenadom, koja je izuzetno lepo uređena. Duž šetališta se nalaze restorani, nekoliko savremenih igrališta za decu različitog uzrasta, mnoštvo klupa sa kojih možete posmatrati reku. Prizor oko zalaska sunca je božanstven!


beograd: igraonica cosmo kids
beograd: igraonica cosmo kids
beograd: igraonica cosmo kids
beograd: igraonica cosmo kids sandbox
beograd: sava promenada

12. Kamp Košutnjak

Znate da je Košutnjak uvek dobra opcija ako nemate ideju gde možete prošetati po čistom vazduhu. A da li ste znali da se na Košutnjaku nalazi zaista velika igraonica za decu, i to na otvorenom?

Reč je o igraonici u sklopu kompleksa "Kamp Košutnjak". Nije baš uočljivo skretanje, ali ćete ih najlakše naći ako skrenete ka školi "Ruđer Bošković" i nastavite pravo do parkinga (besplatan je). Osoblje je veoma ljubazno i uvek ima dežurnih koji brinu o deci i igraju se sa njima kada je manja gužva. Roditelji ulaze sa decom (za decu do tri godine je obavezno prisustvo roditelja), a unutra se nalazi i nekoliko stolova, gde možete sesti i poručiti piće ili hranu iz restorana "Kamp Košutnjak", koji se nalazi pored igrališta. Lepo je sređeno i okruženo prirodom.

U igraonici ima sedam zamaka na naduvavanje, različitih veličina, tako da deca različitog uzrasta mogu naći zabavu. Ima i dve tramboline, nekoliko plastičnih kućica, guralice, lopte. Cena dnevne karte je 600 dinara, a korišćenje je neograničeno. Radno vreme je vikendom od 10-21:30, dok radnim danima rade od 15-21:30. Ima dosta dece, ali se gužva ne oseti, jer je veliki prostor.

Restoran je smešten u hladu kestena i ispred njega se nalazi veliki travnjak, na kome su postavljeni golovi za mali fudbal, tako da se deca i tu mogu zabaviti. Možete poneti i lopte, badmington, frizbi. Samim tim, ovo je jedno od omiljenih mesta za porodice sa decom, koje čine i većinu posetilaca. Bilo da sednete u baštu restorana ili nosite hranu u igraonicu, probajte njihove izvrsne palačinke (dve u porciji) - moj favorit su definitivno sa eurokremom i višnjama.

Za kraj lepo provedenog dana, sačekajte na travnjaku ispred restorana zalazak sunca.


beograd: kamp kosutnjak igraonica
beograd: restoran kamp kosutnjak
beograd: kamp kosutnjak palačinke

13. Ušće i Zemunski kej

Još jedna ideja gde sa decom u Beogradu je šetnja Zemunskim kejom. Zapravo, ovu šetnju možete organizovati tako da bude i mnogo duža i sadržajnija. Pritom, možete odabrati i opciju da trasu koju ću opisati pređete i biciklom, jer je dobrim delom prati biciklistička staza.

Ako dolazite kolima, možete se parkirati kod Ušća, odakle kreće staza. Prođite najpre šetalištem uz samu reku i divite se pogledu na Kalemegdan, sa neke od brojnih klupa uz šetalište. Dalje krenite prema Muzeju savremene umetnosti, čija će vam zgrada svakako "zapasti za oko". Odavde kreće sledeći deo staze, koji vodi ka hotelu "Jugoslavija". Usput ima nekoliko igrališta za decu, među kojima i nekoliko neobičnih. Meni je najzanimljivije muzičko igralište, sa spravama koje oponašaju muzičke instrumente.

Od hotela "Jugoslavija" nastavak staze vodi ka Zemunskom keju. Na ovom delu staze ćete naići na veliki broj restorana i splavova, na kojima možete napraviti pauzu i nešto prezalogajiti. Ako se odlučite na pauzu uz palačinke, svratite na splav "Keops". Ako ste već dovoljno ogladneli za klasičan ručak, možete svratiti na splav "New Marinero" ili uživati u bašti i specijalitetima splava "Monca".

Ako tražite mesta gde će deci biti zanimljivo, jedna od opcija za piće je splav "Gusar 007", na kome se za decu nalazi dvorac na naduvavanje (radi od oko 11h). Jedno od najposećenijih mesta kada su porodice sa decom u pitanju je kafe "Miris Dunava", koji se nalazi kod balona za mali fudbal i ima igralište na otvorenom, na samoj obali i sa lepim pogledom ka reci. Dok se deca igraju, možete popiti piće.

Na Zemunskom keju se nalazi i luna park, koji radi već od 8h. Uz luna park ima i tri zamaka na naduvavanje, ali su oni aktivni dosta kasnije, tek oko podneva. Ispred luna parka možete se počastiti trdelnikom (punjeni odžak kolač), za koji se uvek čeka u redu. Usput se prodaju igračkice za decu, baloni, šećerna vuna, kokice.


beograd: zemunski kej

14. Igraonica "LOL" Paunov breg

Ova velika i vrlo prijatna igraonica je odličan izbor za kišne dane i hladnije vreme. Nalazi se u naselju Paunov breg (zapravo, kompleks novih zgrada) na Banjici. Iako na putu postoji reklama za igraonicu, nije označeno skretanje, pa može da se desi da kružite dok je na nađete. Najlakše ćete stići ako pratite putokaz za prodavnicu "DM" u naselju Paunov breg. DM je u suterenu, a igraonica iznad nje, u istoj zgradi.

Cena dnevne karte po detetu je 400 dinara (ne može se plaćati na sat). Pored vrlo lepo sređene igraonice za decu, imaju i veliki prostor u kome roditelji mogu popiti piće, dok se deca igraju. Ako žele, i roditelji se mogu igrati sa decom i koristiti sav sadržaj namenjen deci. Ako odlučite da se osvežite, piće je vrlo prihvatljivih cena. Kada je lepo vreme, imaju i stolove za piće napolju, ispred igraonice.

Imajte u vidu da su im često rođendani (kako vikendom, tako i radnim danima). Međutim, igraonica je otvorenog tipa i nezavisno od rođendana, možete doći na igranje. Atmosfera će samo biti još lepša, uz muziku i igre koje organizuju animatori. Svakako, biće i veća gužva nego inače.

U jednom delu igraonice imaju i razne autiće na žetone (kupuju se na automatu), ali i 20ak aparata sa lopticama u kojima se krije neka igračkica. Deci je ovo posebno zanimljiva zanimacija na žetone (kupuju se na ulaznom pultu).

Ako dolazite kolima, imajte u vidu da igraonica nema svoj parking, već parking morate tražiti u naselju, u kome se parkiraju i meštani.


beograd: igraonica lol paunov breg
beograd: igraonica lol paunov breg

15. Igraonica "Čarobnica"

Ovu igraonicu smo sasvim slučajno otkrili, tražeći zabavu na Voždovcu. Nedaleko od sportskog centra Šumice naišli smo na igraonicu, koja spolja nije delovala veliko. Međutim, tek kada uđete na vrata u suterenu, pred vama se otvara veliki prostor - najpre deo u kome roditelji mogu da popiju piće dok se deca igraju, a onda i vrlo sadržajna igraonica, koja ima sasvim dovoljno zabave, iako prostor nije ogroman.

Sat vremenja igranja u igraonici košta 200 dinara, a u ovu cenu je uračunata i aktivnost odlične animatorke, koja se deci baš dopada. Čisto je i lepo održavano. Ima puno igračaka i raznih sprava za zabavu. Cene pića su vrlo pristojne.

Igraonica se nalazi u jednoj stambenoj ulici u Šumicama. Parking morate tražiti na ulici (nije zonsko parkiranje). Ponedeljkom igraonica ne radi, a ostalim radnim danima je radno vreme od 14-21h. Vikendom rade od 10-21h.


beograd: igraonica carobnica
beograd: igraonica carobnica
beograd: igraonica carobnica
beograd: igraonica carobnica
beograd: igraonica carobnica

16. Igraonica "Extreme kids"

Ovo je jedno od mesta, koje je za nas dugo bilo nepoznato, a zapravo se nalazi u samom srcu Dorćola, gotovo u strogom centru grada. Samim tim, računajte da nemaju svoj parking, već ćete isti morati da nađete u okolnim, zoniranim ulicama. Igraonica se nalazi na drugom spratu zgrade, u kojoj je smeštena i teretana i vrtić istog naziva.

Ono što ćete prvo videti je da je prostor vrlo veliki, komotan, prostran i svetao. Boje su onakve kakve i treba da budu za decu, vesele, raznovrsne i jarke. Ima zaista puno zabave, uglavnom za mlađu decu. Deci je na raspolaganju koš, tobogani sa penjalicama, bazen sa lopticama, igračkice, stolovi za crtanje, ali ono što nas je oduševilo je zamak na naduvavanje. Unutar igraonice u zatvorenom prostoru. To sam samo ovde imala priliku da vidim, a zaista je odlična zabava za decu.

Gde god da odlučite da sednete da popijete piće, decu ćete konstantno videti, jer je deo za igranje pregrađen staklom. Pored raznih igračaka i sprava, deci budu zanimljive i vožnje na žetone. Dok se deca igraju, mame mogu da se masiraju na stolici za masažu.

Vrlo su ljubazni. Sve je čisto i uredno, a radnim danima nema uopšte gužve. Vikendom su uglavnom rođendani, pa bolje proverite pre polaska da li su otvoreni za igru.

Što se tiče cena, sat vremena igranja je 300 dinara, dok je celodnevna karta 500 dinara. Sa celodnevnom kartom možete u toku dana neograničeni broj puta ulaziti i izlaziti, sve dok čuvate račun.


beograd: igraonica extreme kids
beograd: igraonica extreme kids

17. Kuglana "Žabac"

Ako želite da organizujete nesvakidašnju, a aktivnu zabavu, predlažem kuglanje, koje je zanimljivo i starijima, i mlađima, i deci. U zemunskom "Pinkiju" se nalazi jedna od najvećih kuglana kod nas, u kojoj se sa prijateljima i porodicom možete oprobati u ovoj veštini.

Termini se zakazuju unapred i standardno trajanje termina je sat vremena, za koje možete odigrati sve partije, tako da dođete do pobednika. Da bude zanimljivije, možete poneti neku sitnicu koju će pobednik "osvojiti".

Na ulazu dobijate par posebnih kuglaških cipela, koje ste u obavezi da nosite na stazi, i naravno, vratite po završetku termina. Uz staze se nalaze stolovi sa foteljama, tako da možete dok čekate svoj red da pijuckate piće koje poručujete iz bara.


beograd: kuglana zabac

18. Pozorištance "Puž"

Ovo je jedno od najlepših mesta na koja u Beogradu možete odvesti decu, posebno kada je napolju hladno i nemate ideju za zabavu na otvorenom. Moj predlog je da nekoliko dana unapred rezervišete karte za neku od fenomenalnih dečijih predstava koje se prikazuju u ovom dečijem pozorištu. Na online kupovinu karte imate i popust.

Koju god predstavu da odaberete, nećete pogrešiti, jer su sve interaktivne, vesele, sa lepom poukom i prepune muzike, pesme, igre i smeha. Sve su one delo čuvenog Branka Kockice (koga se mi malo stariji sećamo iz detinjstva), koji je kreirao ovaj raj za decu, u kome se oni zabavljaju i edukuju. Dan danas, Branko Kockica glumi u predstavama i zabavlja decu pesmama i šalama, uz koje smo mi stariji odrastali.

Ulaznice se kupuju putem sajta pozorišta, na kome se nalazi i kompletan repertoar. Kada ulaznice platite, imate opciju da karte stižu na mobilni telefon, tako da ih na ulazu samo očitate. Mogu se kupiti i na blagajni. Cena ulaznice je 800 dinara. Pred praznike i za rođendan pozorišta, imaju posebne predstave, sa mnogo zabave za decu. Preporuka za novogodišnju predstavu "Čarobni prašak za Deda Mraza", kao i za "Crvenkapu", kada su mlađa deca u pitanju.

Ako dolazite na novogodišnju predstavu, ponesite paketić koji želite da nakon predstave Deda Mraz uruči detetu. Sjajno je organizovano, scenografija je kao iz bajke, tako da će dete imati prelepu uspomenu i fotografiju sa Deda Mrazom.

Predstave traju oko sat vremena. Mesta su raspoređena u parteru (komotnija) i na balkonu. Pozorište se nalazi na Vračaru, a prepoznaćete ga po dva puža koja vas čekaju na ulazu. Svakako, deca će uživati, a vi stariji ćete se na tih sat vremena ponovo osećati kao deca.


beograd: pozoristance puz

19. Igraonica "Leut"

Sledi predlog za prvu tematsku igraonicu u kojoj sam bila. Tema je more i brodovi i sva je u tom nekom morskom fazonu, plava, sa ribicama, slikama morskih prizora, neobičnim okruglim prolazima. Oduševilo me je kako izgleda! Vrlo originalan i nesvakidašnji koncept. Otvorena je 2022. godine. Imaju i baš lepu domaću muziku za decu, koja je stalno puštena.

Nalaze se u Timočkoj ulici na Vračaru. Nemaju svoj parking, ali se može naći mesto u trećoj zoni. Veoma se vodi računa o higijeni (za decu obavezno ponesite čarapice). Vi možete biti sa njima u igraonici, ali i popiti piće, u samoj igraonici ili na spratu iznad. Veoma su ljubazni.

Prepuno je igračaka, a deci je na raspolaganju prodavnica, kuhinja, frizerski salon, splet penjalica sa toboganom. Uz decu je stalno animatorka. Radno vreme radnim danima je od 16-21h, a vikendom od 11-21h.


beograd: igraonica leut
beograd: igraonica leut
beograd: igraonica leut
beograd: igraonica leut
beograd: igraonica leut

20. Igraonica "Ostrvo sa blagom"

Ako tražite komotnu i zabavnu igraonicu na novobeogradskoj strani grada, možete otići do "Ostrva sa blagom", igraonice koja se nalazi nedaleko od Bežanijske kose, u okviru jednog tržnog centra. Imajte samo u vidu da se ulazi sa spoljašnje strane (ulaz skroz levo), a na isti ulaz kao i za tržni centar. Prednost što se nalazi u okviru tržnog centra je što ima parking.

Unutra je vrlo lepo sređeno, sa temom koja asocira na naziv igraonice. Deo gde se deca igraju je lepo osvetljen, dok je deo u kome možete popiti piće malo prigušeniji i sa romantičnom rasvetom. Ceo koncept je interesantan, a kako su stolovi bara odmah uz igralište, decu imate stalno na oku. Pored velike i prostrane igraonice sa penjalicama, toboganima, lopticama, trambolinama, imaju i deo sa vozilima i igrama na žetone.

Za dete se plaća dnevna karta za igranje, koja košta 400 dinara. Ima gužve vikendom, posebno ako je u toku i neki rođendan. Imaju toalet posebno prilagođen deci.


21. "Momo" bar and play

U srcu Vračara, na par koraka od Hrama svetog Save, u jednoj modernoj i otmenoj vračarskoj zgradi, naći ćete bar i igraonicu "Momo". Vrlo je lepo sređena, a ono što mi se jako dopalo je to što je puna svetlosti. Najmanje možete platiti 90 minuta igranja i to će vas koštati 300 dinara. U igraonici su i animatori, ali ako je dete mlađe od tri godine, morate biti sa njim u igraonici.

Rade ujutru od 9h, a dobra je opcija ovde doći i na doručak. Iako nemaju posebnu ponudu doručka, u sklopu igraonice se nalazi "Mandarina" cake shop, u kome možete naručiti izvrsne kroasane - prazne, slane ili slatke. Probajte kroasan sa pršutom, izvrstan je! Uz kroasane poručite neki od čajeva, a služe one iz odlične "Kuće čaja".

Dok doručkujete i gledate decu kako se igraju kroz staklene zidove, slušaćete prijatnu muziku i uživati u vrlo otmenom ambijentu. Kada deci dosadi da se igraju unutra, u dvorištu (koje je kompletno ograđeno) takođe ima stolova za piće i mala igraonica. Odmah ujutru nema gužve, ali već oko 11h se dosta napuni, posebno ako imaju i neki rođendan.

Nemaju svoj parking, već isti možete naći u ulicama oko Hrama. Uglavnom je treća zona, a nedeljom se parking ne plaća. Oduševilo me je i kako je opremljen ženski toalet - sa svim što vam može pasti na pamet da vam može zatrebati za bebe i decu.


beograd: momo bar and play
beograd: momo bar and play

22. Igraonica "Hajdi"

Ako tražite igraonicu na relaciji Zvezdara-Vračar, predlažem da jednom odete u igraonicu "Hajdi", koja postoji od 2019. godine, ali izgleda tako čisto, uredno i održavano kao da je nova. Nalazi se u jednoj mirnoj ulici, nedaleko od Đeram pijace. Imaju sjajnu animatorku, vrlo nežnu i posvećenu, koja će zabavljati vašu decu dok vi ispijate piće u kafe baru, koji se nalazi u prizemlju. Igraonica je u u nivou ispod.

Igraonica nije velika, ali je vrlo komotna i sadržajna, prepuna igračaka i sa lepim lavirintom i toboganima. Svi su jako ljubazni. Kafe bar je vrlo moderno i elegantno uređen.

Za sada nemaju hranu, ali se planira da nedeljom bude jutarnji igranjac uz doručak na bazi švedskog stola.

Radnim danima rade od 12-21h, a vikendom od 9-21h. Cene su vrlo pristojne. Parking nemaju svoj, već se parkirate u trećoj zoni.


beograd: igraonica hajdi
beograd: igraonica hajdi
beograd: igraonica hajdi

23. Posmatranje aviona sa "Piste 011"

Ako su vaša deca zaljubljenici u avione, onda će za njih biti pravo iznenađenje odlazak u jedan krajnje neobičan kafić. Nalazi se u Surčinu, nedaleko od aerodromske piste i nudi, pored neobičnog enterijera, doživljaj za sve generacije - posmatranje aviona koji sleću i poleću, dok ispijate piće na panoramskoj terasi.

Sam prostor je ukrašen elementima koji podsećaju na avione i avijaciju naših prostora. Mnoga mesta za sedenje su zapravo avionska sedišta. Videćete i unutrašnjost pravog aviona, kroz koji možete izaći i videti ga i spolja (deo je kafića). Unutar tog aviona su avionska sedišta i bojanke, igra memorije za decu, a ovde se može proslaviti i rođendan.

Spoljašnji deo čini panoramska terasa, takođe sa elementima koji podsećaju na aerodrome i avione. Nije neophodna rezervacija, ali preporučujem najavu da biste osigurali dobra mesta, jer je velika posećenost.

Cene pića su prosečne. Imajte u vidu da ne može da se plati karticom, pa ponesite gotovinu. Ispred kafića se nalazi parking.


beograd: kafic pista 011 surcin avion
beograd: kafic pista 011 surcin avion
beograd: kafic pista 011 surcin pogled

24. Gledanje animiranih filmova u bioskopu

Ukoliko nije pogodno vreme za zabavu na otvorenom, možete sa decom otići u bioskop i odgledati neki od aktuelnih animiranih filmova.

Možete odabrati klasičnu projekciju ili 3D tehnologiju, koja će deci pružiti još više zabave, ali imajte u vidu da će mlađoj deci možda biti malo neobično da gledaju kroz 3D naočare.

U okviru gotovo svakog tržnog centra postoje "Cineplex" bioskopi, sa urednim, komfornim i velikim salama. Karte možete online rezervisati i platiti na biletarnici. Možete izabrati i sedište koje predstavlja dva spojena, koje je komotno i odlično ako idete sa decom.

Na biletarnici možete kupiti i kokice, slatkiše, piće, kao i promotivne pakete grickalica koji su u vezi sa aktuelnim animiranim filmovima. Ispred su postavljeni stolovi i mesta za sedenje, dok čekate na vašu projekciju. Parking postoji u okviru tržnih centara.


beograd: bioskop cineplex


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Izleti blizu Beograda: Moj izbor mesta za porodični ručak

Muzeji u Beogradu: Zabava za decu i odrasle

Restorani u Beogradu: Moj izbor restorana za porodice sa decom


Izleti blizu Beograda: Moj izbor mesta za porodični ručak

U ovom tekstu predlažem mesta na koja možete otići na kraći izlet i porodični ručak, do kojih vam treba oko sat vremena od Beograda. Neki od predloga su u okolini Beograda, dok ima i mesta na oko 100 km udaljenosti, do kojih se kolima lako stiže za oko sat vremena vožnje. Na linkovima ćete naći celokupne predloge izleta, sa sadržajima kojima možete u tom kraju ispuniti ceo dan.


Restorani u Beogradu: Moj izbor restorana za porodice sa decom

U tekstu koji sledi vam prikazujem moj izbor restorana za porodice sa decom u Beogradu, u kojima ćete moći da uživate u specijalitetima, dok se deca zabavljaju sadržajima koji su za njih na raspolaganju. Na vama je samo da izaberete, po svom ukusu, i da uživate u prijatnim porodičnim trenucima. Prijatno!


Muzeji u Beogradu: Zabava za decu i odrasle

U ovom tekstu ćete pronaći predloge interesantnih muzeja čiju posetu, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da posetite Beograd. Mnogi od muzeja koje ćete naći u ovom tesktu imaju i aktivnosti za decu, tako da mogu biti odgovarajuća zabavna aktivnost za celu porodicu.