Muzeji u Beogradu: Zabava za decu i odrasle


Muzeji u Beogradu: Zabava za decu i odrasle



Autor fotografija:

Bojana J.


U ovom tekstu ćete pronaći predloge interesantnih muzeja čiju posetu, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da posetite Beograd. Mnogi od muzeja koje ćete naći u ovom tesktu imaju i aktivnosti za decu, tako da mogu biti odgovarajuća zabavna aktivnost za celu porodicu.


1. Svratite na kafu kod kneginje Ljubice

Konak kneginje Ljubice je među retkim sačuvanim kućama iz perioda vladavine kneza Miloša Obrenovića. Potiče iz 1830. godine, na njoj se vidi uticaj orijentalne gradnje, a građen je sa namerom da bude dvor dinastije Obrenović. Kako je knez Miloš ovde kratko provodio vreme, svoju namenu je imala tek tokom vladavine kneza Mihaila.

Danas je ova velelpna kuća pretvorena u muzej, u kome možete videti kako je izgledao enterijer jedne beogradske kuće iz 19. veka. Postavku čini nekoliko soba, kompletno opremljenih nameštajem i predmetima iz tog perioda. Sve što vidite je pripadalo dinastiji Obrenović i uglednim građanima tadašnjeg Beograda. Posebno su zanimljivi centralni divanhanovi (po jedan na oba sprata), koji su neobičnog oblika i uređenja za sadašnje vreme, a nekada su imali ulogu dnevne sobe. Posebno je interesantna kula, koja zauzima centralno mesto na kući, i koja je tako građena da omogući prodiranje prirodne svetlosti u hodnike.

Posete nisu moguće samo ponedeljkom. Utorkom, sredom, četvrtkom i subotom je radno vreme od 10-17h, petkom od 10-18h, a nedeljom od 10-14h. Cena ulaznice je 200 dinara, deca do sedam godina ne plaćaju, a školarci plaćaju 100 dinara. Aktuelne informacije u vezi sa posetom možete naći na ovom linku.

Muzej se nalazi u jednom od najstarijih delova grada. Nedaleko je Patrijaršija, Saborna crkva, kao i kafana "Znak pitanja", koja se smatra najstarijom kafanom u Beogradu, u kojoj i dan danas možete popiti domaću kafu i ručati, u jedinstvenom ambijentu nastalom pod uticajem orijentalnog stila.

Ono što bih preporučila je da odgledate monodramu "Na kafi kod kneginje Ljubice", koja je umetnički performans, koji život Obrenovića na prijemčiv način prikazuje nama običnim građanima. Ova predstava je značajna i jer predstavlja prvi muzejski teatar u Srbiji.

Reč je zapravo o životnoj ispovesti kneginje Ljubice Obrenović, koju možete čuti u ovom zdanju iz 19. veka, uz domaću kafu i ratluk. Tokom predstave ćete obići prostorije, čuti priče o važnim događajima, odnosima u porodici, načinu oblačenja, vaspitavanja, opremanja kuće. Predstava traje oko sat vremena, ali se ne održava stalno (samo određenim danima), pa se raspitajte pre polaska. Cena ulaznice sa predstavom je 450 dinara.


beograd: konak kneginje ljubice
beograd: konak kneginje ljubice divanhan
beograd: konak kneginje ljubice enterijer
beograd: konak kneginje ljubice enterijer
beograd: konak kneginje ljubice enterijer

2. Upoznajte se sa razvojem avijacije u Muzeju vazduhoplovstva

Još jedan predlog gde možete tokom vikenda otići je Muzej vazduhoplovstva, koji potiče čak iz 1957. godine. Mi smo došli u najlepše doba dana, kada se boje zalazećeg sunca prelivaju po staklenoj fasadi jedne od najzanimljivijih zgrada u Beogradu, ali ipak preporučujem da dođete ranije, kako biste imali više vremena za obilazak.

Muzej prikazuje razvoj avijacije na prostoru bivše Jugoslavije od pionirskog perioda do modernog doba, dok je i sama zgrada u kojoj se nalazi izuzetno arhitektonsko delo. Oko zgrade je postavljeno preko 50 originalnih aviona, hidroaviona, helikoptera i jedrilica, pa nakon obilaska unutrašnjosti, prošetajte i po dvorištu.

Unutrašnjost je zaista prebogata eksponatima i ljubitelji tehnike će ovde uživati, ali naravno i deca. Inače, ovo mesto važi za jedan od 10 vodećih muzeja avijacije u svetu, po broju i vrednosti eksponata. Možete videti preko 200 vazduhoplova, 130 avio-motora, radare, rakete, vazduhoplovnu opremu, knjige i fotografije. Izložen je i nevidljivi američki bombarder, kao i bespilotne letelice oborene tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

Jedan avion je otvoren da u njega može da se uđe (ima i delova koji se pomeraju kad se koriste komande), što je posebno zanimljivo deci.

U okviru muzeja postoje i postavke posvećene srpskoj avijatici u periodu od 1912-1918. godine, vazduhoplovstvu u Aprilskom ratu 1941. godine, kao i intervenciji NATO-a na Jugoslaviju 1999. godine.

Što se tiče informacija o poseti, muzej je otvoren od utorka do nedelje od 9-17h (poslednji ulazak je u 16:30). Ponedeljak je neradan dan. Nalazi se pored beogradskog aerodroma "Nikola Tesla". Cena ulaznice za odrasle je 350 dinara, a deca do sedam godina ne plaćaju ulaz. Nema gužve i možete zaista uživati u obilasku. Možete se parkirati besplatno ispred objekta.


beograd: muzej vazduhoplovstva
beograd: muzej vazduhoplovstva
beograd: muzej vazduhoplovstva

3. Zabavite se u naučnoj igraonici Muzeja nauke i tehnike

Ako ste u potrazi za mestima u Beogradu gde je moguće provesti kvalitetno vreme sa decom, kada nema uslova za izlete i igru napolju, onda je ovo predlog za vas.

Najpre smo obišli stalnu postavku, u okviru koje deca mogu da vide kako su nekada izgledali predmeti koji nas okružuju u svakodnevnom životu: foto aparati, kompjuteri, klaviri, bojleri, televizori, šporeti, itd. Izložena je i prva veštačka šaka, nalik ljudskoj, u odnosu na koju su u svetu razvijane šake robota.

Potom smo kroz svetlosne iluzije došli u dečiji svet, mesto gde deca kroz igru uče o nauci. Dečiji muzej ima dve celine - Muzej igračaka i Naučna igraonica. Kroz Muzej igračaka smo protrčali. Mali je, ali simpatičan i nostalgičan. Najviše vremena smo proveli u Naučnoj igraonici. Ulazili smo u krivu sobu, upoznavali se sa silom rotacije, ređali Hanojsku kulu, kotrljali kuglice u gravotacionom bunaru, slagali tangram, itd. Sjajno smo se proveli!

Videla sam i da se ovde organizuju proslave dečijih rođendana, što je sigurno interesantno iskustvo.

Došli smo odmah po otvaranju i bili među retkim posetiocima, iako je bila nedelja. Nakon sat vremena je već bilo dosta porodica, jer su u igraonicu sišla i deca sa naučne radionice, koja se održavala u prostoriji iznad. Posetioci su uglavnom porodice sa decom.

Odvojite bar 2,5h za obilazak muzeja i zabavu u naučnoj igraonici. Za decu do sedam godina je besplatan ulaz, za odrasle je cena ulaznice 200 dinara, a možete kupiti i porodičnu ulaznicu (roditelji i deca) za 400 dinara. Radno vreme je od 10-18h, a ponedeljak je neradan dan. Aktuelne informacije o ulaznicama i radnom vremenu ćete naći na ovom linku.


beograd: muzej nauke i tehnike
beograd: muzej nauke i tehnike orgulje
beograd: muzej nauke i tehnike naucna igraonica
beograd: muzej nauke i tehnike muzej igracaka
beograd: muzej nauke i tehnike muzej igracaka
beograd: muzej nauke i tehnike

4. Napravite svoj slatkiš u Muzeju čokolade

Ako nemate ideju gde sa decom kada vreme i nije baš najlepše za aktivnosti napolju, moja preporuka je da porodično posetite Muzej čokolade. Iako deluje da je ovo mesto za decu, ovde se zapravo cela porodica zabavlja. Ako razmišljate da li da izdvojite više novca za ulaznicu sa pravljenjem čokolade - bez sumnje kažem DA! Poseta ovom mestu nije potpuna bez ove aktivnosti, a mališani će biti presrećni jer iz ovog muzeja mogu da ponesu svojih ruku delo.

Sam muzej nije veliki. Ima tri sobe kroz koje je ispričana istorija čokolade - od prvobitnih načina upotrebe kakaa, preko njegovog donošenja iz Afrike u Evropu, a potom i istorija čokolade u Srbiji. Da li ste znali da se prva fabrika čokolade nalazila na Dorćolu i zvala se "Šonda"?

Poseta je u velikoj meri interaktivna. U svakoj sobi ćete imati po nekoliko aktivnosti. Probaćete zrno kakaa (gorko-kiselkasto), izvlačiti svoj kolačić sudbine, okretati točak sreće (možete dobiti i popust na sledeću posetu), probati crnu, belu i rubi čokoladu (roze čokolada, koja se dobija kada se crnoj čokoladi doda limunska kiselina), popiti toplu čokoladu dok slušate ljubaznog kustosa kako objašnjava detalje.

Definitivno najzabavnija aktivnost je pravljenje čokolade. Dobijete kecelje, kapice, za decu imaju stepenice na koje mogu da stanu da bi dohvatili sto. Možete praviti crnu, belu ili miks ove dve vrste čokolade. Deci je posebno zabavno da čokoladu ukrašavaju raznim bombonama, suvim voćem, perlicama, koje usput smeju i da grickaju. Kad se ohladi, pakuju čokoladu i ponesu, a dobiju i diplomu.

Ture traju oko 1h, a kreću na svaki pun sat, od 10-20h svakog dana osim ponedeljka. Ture se ne zakazuju, samo dođete pred pun sat. Ulaznica sa pravljenjem čokolade je 1.200 dinara za odrasle (900 dinara za decu). Deca do pet godina ne plaćaju. Plaćate onoliko ulaznica za pravljenje čokolade koliko ćete čokolada praviti. Za posetioce koji ne prave čokoladu, platite kartu bez pravljenja čokolade. Na primer, za roditelje i dvoje dece, platite dve karte sa pravljenjem čokolade za decu i dve karte za roditelje bez pravljenja čokolade. Aktuelne informacije o ulaznicama i radnom vremenu ćete naći na ovom linku.


beograd: muzej cokolade
beograd: muzej cokolade
beograd: muzej cokolade pravljenje cokolade
beograd: muzej cokolade pravljenje cokolade

5. Razgledajte stara vozila u Muzeju automobila

Mesto koje će deci biti sigurno zanimljivo, posebno dečacima, jeste privatna kolekcija starih automobila Bratislava Petkovića, koji je najmlađi tehnički muzej u Srbiji. Smešten je u zgradi koja je zaštićena kao kulturno dobro i tehnički spomenik svog doba, a znate je verovatno pod nazivom Moderna garaža, u kojoj su se do nedavno igrale i pozorišne predstave. Ovo je zapravo prva javna garaža u centru Beograda, u kojoj su bili smešteni automobili učesnika prve beogradske međunarodne automobilske i motociklističke trke 1939. godine.

Dok šetate kroz ovu riznicu eksponata, videćete razne retke i veoma stare automobile - ima ih oko 50. Najstariji automobil u kolekciji je Maro Gardom iz 1897. godine. Videćete i francuski Charron iz 1908. godine, ali i Ford T iz 1925. godine, koji je prvi automobil proizveden u velikoj seriji, na montažnoj traci. Pored impresivne kolekcije automobila, u muzeju ćete videti i razne uređaje (na primer, starinski uređaj za naplatu parkiranja), vozačke dozvole, znakove, tablice, sve što je u vezi sa istorijom automobilizma kod nas. Videćete i lične stvari Sretena Kostića, prvog šofera u Srbiji.

U muzeju je postavljeno nekoliko klupa, na kojima možete odmoriti tokom šetnje. Na ulazu se nalazi mala prodavnica suvenira. Veoma su ljubazni. Radno vreme je svakog dana od 9:30-20h, a cena ulaznice je 200 dinara. Aktuelne informacije u vezi sa posetom možete naći na ovom linku.


beograd: muzej automobila
beograd: muzej automobila
beograd: muzej automobila
beograd: muzej automobila
beograd: muzej automobila

6. Upoznajte korene srpskog jezika u Muzeju Vuka i Dositeja

Jedan od beogradskih muzeja koji je prilagođen deci je svakako muzej koji prikazuje lik i delo Dositeja i Vuka. Posvećen je dvojici srpskih velikana - prosvetitelju i prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću i reformatoru srpskog jezika, tvorcu srpskog književnog jezika Vuku Karadžiću.

Vukova zbirka je sadržajnija i starija. Oformljena je u 19. veku, poklonom Mine Karadžić (Vukove ćerke) njegove celokupne zaostavštine. Tako danas možete videti Vukove lične stvari (fes, lula, drvena noga, štap), umetnička dela, prva izdanja njegovih knjiga.

Dositejeva kolekcija je manjeg obima, jer je deo uništen u požaru dok je postavka bila u Narodnom muzeju, a među najznačajnijim eksponatima ćete videti prva izdanja nekih od njegovih dela.

U sam muzej se ulazi prolaskom kroz simpatično dvorište. Imate utisak kao da ste pobegli daleko od grada. Tako je mirno i svo u zelenilu. Kuća je sa elementima orijentalnog uticaja. Predstavlja najstariju sačuvanu stambenu zgradu u Beogradu. U celini sa obližnjom Bajrakli džamijom i Šeih-Mustafinim turbetom je svedok prisustva turske vladavine u jednom od najstarijih delova Beograda, tadašnjem Zejreku. Tako ćete ovde videti jednu vrstu divanhana, oko koga se nižu sobe sa različitim postavkama. Među sobama je i jedna posebno namenjena deci. Oni tu mogu da slažu slova na tabli, da crtaju, da uče o našoj kulturi i jeziku.

Inače, objekat u kome je danas smešten muzej je između 1809. i 1813. godine bila Velika škola, čiji je osnivač bio Dositej Obradović, a Vuk Karadžić jedan od prvih učenika. Ova škola je predstavljala prvu višu prosvetnu ustanovu u Srbiji, koja se kasnije razvila u univerzitet.

Cena ulaznice je 200 dinara za odrasle, 100 dinara za školarce, dok deca do sedam godina ne plaćaju ulaz. Ponedeljak je neradan dan. Radno vreme utorkom, sredom, petkom i nedeljom je od 10-18h, dok četvrtkom i subotom rade od 12-20h. Aktuelne informacije u vezi sa posetom možete naći na ovom linku. Imajte u vidu da bi trebalo da stvari, posebno jakne i veće torbe/rančeve ostavite na ulazu, na mesto posebno predviđeno za to.

Kada završite obilazak muzeja, u blizini možete svratiti na jedne od najboljih krofni u gradu, koje će vas privući ne samo ukusom nego i savršenim izgledom. Posebno su interesantne deci, tako da nemojte zaobići Slatkoteku u Višnjićevoj ulici. Iako ima par mesta za sedenje, preporučujem da uzmete za poneti i krofne pojedete u obližnjem Akademskom parku. Radno vreme je svakog dana od 10-21h.


beograd: muzej vuka i dositeja
beograd: muzej vuka i dositeja postavka
beograd: muzej vuka i dositeja divanhan
beograd: muzej vuka i dositeja maketa
beograd: muzej vuka i dositeja igraonica
beograd: slatkoteka krofne

7. Oprobajte logiku u Muzeju iluzija

Još jedan od nesvakidašnjih predloga, kada je u pitanju ideja kako sa decom provesti hladan i kišovit dan, jeste i Muzej iluzija. Nalazi se u samom centru grada, u jednom prolazu nedaleko od Terazija.

Nakon plaćanja ulaznice koja košta 750 dinara za odrasle i 450 dinara za decu (za decu do pet godina se ne plaća ulaz), pred vama se otvaraju dva sprata krajnje neobične, edukativne zabave. Videćete da mnogo toga nije onako kako izgleda na prvi pogled, a oprobaćete i svoje veštine i logiku u slaganju raznoraznih kockica i piramida.

Mnogo toga ćete naučiti, a mnogo toga će vas ostaviti u dubokom razmišljanju. Videćete razne holograme, napraviti sjajne fotografije u krivoj sobi, gledati kroz kaleidoskop, izgubiti orijentaciju u beskonačnoj sobi prepunoj ogledala, doživeti vrtoglavicu u Vortex tunelu, i još mnogo toga.

Imajte u vidu da je mesto veoma posećeno, pa ako se napravi gužva morate malo sačekati, jer unutra može biti samo određeni broj ljudi. Na ulazu možete ostaviti garderobu, ali i kupiti zanimljive suvenire. Zanimljivo je da ovde možete organizovati i proslavu rođendana, a radno vreme je svakog dana od 9-22h.


beograd: muzej iluzija

8. Upoznajte vinčansku kulturu na nalazištu Belo brdo

Sada vam pišem o jednom mestu u okolini Beograda, na koje možete otići na poludnevni izlet. Iako je posetu moguće organizovati i tokom zime i leta, moj je utisak da je najbolje vreme za posetu tokom proleća ili u ranu jesen.

Iako sam mnogo puta čitala o vinčanskoj kulturi (najnaprednijoj praistorijskoj civilizaciji sa razvijenom metalurgijom i najstarijim pismom) i arheološkim iskopinama u Vinči, bilo mi je zanimljivo da sve to vidim uživo. Provozali smo se do Vinče, tačnije do mesta "Belo brdo", na kome se nalazi svetski poznat arheološki lokalitet, sa ostacima velikog neolitskog naselja. Pogledajte simbole vinčanske kulture, među kojima se ističe figurice žene-majke, simbola plodnosti, porodice i zaštite.

Smešten je uz sam Dunav, na uzvišenju, sa prelepim pogledom na reku. Leži na ostacima visine od oko 10 m, sa nizom slojeva iz različitih perioda (neolit zausima najveći deo), sve do danas. Tokom zime nije sezona i lokalitet možete posetiti samo uz najavu. Puna sezona je od aprila do kraja oktobra. Ako dolazite vikendom, najavite se bar u četvrtak, dok je za radne dane dovoljno dan unapred.

Vođene ture se organizuju na oko 1,5h, uz veoma interesantnu priču vodiča. Sama tura traje oko sat vremena. Imajte u vidu da je ponedeljak neradan dan. Ulaznica je 300 dinara (za školsku decu 150 dinara). Imajte u vidu da ne može da se plati karticom. Pre posete, možete proveriti detalje na ovom linku. Parking se nalazi u podnožju lokaliteta i besplatan je.

Da znate ako planirate posetu arheološkom lokalitu i muzeju, da ima još sadržaja kojim možete upotpuniti izlet. Možete prošetati kejom na Dunavu. Jeste kratak, ali je uređen i ušuškan. Na keju, kod samog ulaza u lokalitet, nalazi se restorančić na obali, sa baštom sa lepim pogledom na reku, sa velikim izborom rečne ribe, odličnom ribljom čorbom i pristojnim cenama. Ovde možete sačekati i početak vaše ture.


arheoloski lokalitet vinca belo brdo
arheoloski lokalitet vinca belo brdo
arheoloski lokalitet vinca belo brdo
vinca riblja corba
vinca pogled na reku

9. Upoznajte se sa istorijom u Vojnom muzeju

Bez obzira na to da li ste ljubitelj ovakve tematike u muzejima, Vojni muzej na Kalemegdanu je mesto koje morate posetiti, jer je kolekcija koju ćete videti impresivna. Sama činjenica da je muzej osnovan još 1878. godine uredbom kneza Milana Obrenovića, govori o značaju ovog mesta. Doduše, tada je bio namenjen za čuvanje trofeja iz ratova.

Javnost je postavku prvi put videla 1904. godine, na dan kada se obeležavalo 100 godina od I srpskog ustanka. Nakon stradanja u I svetskom ratu, ponovo je otvoren 1937. godine, ali smešten u nekoliko objekata, koji se ne nalaze na današnjoj lokaciji muzeja, iako takođe u okviru Kalemegdana. Iako je tokom II svetskog rata zbirka delom osiromašena, muzej je ponovo otvoren 1944. godine.

Danas u impresivnoj postavci možete uživati u zdradi Vojnogeografskog zavoda, u kojoj se nalazi od 1961. godine. Postavka prikazuje vojnu istoriju jugoslovenskih naroda, od doseljavanja na Balkan, do 20. veka. Kolekcija obuhvata preko 25.000 predmeta, raspoređenih u različite zbirke. Videćete orijentalno oružje, zastave, umetničke slike, odlikovanja, uniforme. Većina predmeta je bila korišćena u bitkama za Beograd.

Pored unutrašnjeg dela muzeja, zanimljiva je i postavka u dvorištu, u okviru koje su prikazani topovi iz 18. i 19. veka, teško oružje iz I i II svetskog rata, kao i protivavionski i brodski topovi.

Ispod zgrade muzeja se nalaze i kazamati, koji nisu uobičajeno otvoreni za posetioce.


beograd: vojni muzej kalemegdan
beograd: vojni muzej
beograd: vojni muzej

10. Razgledajte impresivna dela u Narodnom muzeju

Ako ste u Beogradu, onda morate posetiti i najstariji muzej u Srbiji, osnovan još davne 1844. godine, po nalogu Jovana Sterije Popovića, tadašnjeg ministra prosvete. U zgradi u kojoj ga danas možete posetiti se nalazi od 1902. godine.

Zanimljivo je da je u vreme gradnje ovde bio prilično neravan teren, zbog koga je moralo da bude primenjeno niz novih tehnika za tadašnje vreme. Danas će vas fascinirati njena monumentalnost, ukrasi, crveni paneli i niska kupola koja se proteže duž fasade. Nakon duge adaptacije, muzej je ponovo otvoren 2018. godine.

Sama kolekcija muzeja je takođe impresivna. Poseduje preko 290.000 predmeta, koji su raspoređeni u zbirke koje obuhvataju period od paleolita do umetnosti 20. veka, smeštenih na nekoliko nivoa. U atrijumu se nalazi arheološka zbirka, u kojoj ćete videti i skulpture iz Lepenskog Vira i Vinče.

Srednjovekovna kolekcija obuhvata niz sala u kojima su izloženi predmeti iz perioda od ranog srednjeg veka do I srpskog ustanka. Tu ćete videti nakit, skulpture, bogoslužbene predmete. Posebno su impresivne srednjovekovne ikone i freske.

Naredna celina je niz sala sa izloženim delima srpskog slikarstva 18. i 19. veka, kao i dela nastalih tokom 20. veka. Među njima su i slike Paje Jovanovića i Save Šumanovića. Slikarsku kolekciju čine i vrhunska dela stranih umetnika.


beograd: narodni muzej
beograd: narodni muzej

11. Napravite svoju poštansku markicu u PTT muzeju

Da li ste znali da je Pošta Srbije jedna od najstarijih na svetu?! Osnovana je davne 1840. godine. Istoriju ove institucije možete propratiti u jednoj zgradi, skrivenoj u ušuškanoj ulici starog grada, gotovo u samom centru, u kojoj se smestio PTT muzej.

Postavka ovog muzeja će vas voditi kroz istoriju Pošte Srbije, od vremena kada su zaprežna vozila prevozila poštu, preko vremena procvata elektronske tehnologije, pa sve do dana današnjeg. U muzeju ćete videti maketu pošte kakva je korišćena pre više od 100 godina (pošta-konjušnica, nazivala se menzulana), videćete makete poštanskog vagona, kao i nekoliko eksponata vozila koja je pošta koristila kroz istoriju. Takođe, videćete i eksponate različitih uređaja za elektronski prenos poruka, korišćenih kroz istoriju.

Jedna od najvećih atrakcija ovog muzeja je mogućnost da napravite markicu sa svojim slikom, koja je postavljena na razglednicu koju besplatno dobijate u muzeju. Time možete napraviti zanimljiv suvenir za uspomenu.


beograd: ptt muzej posta
beograd: ptt muzej posta
beograd: ptt muzej posta

12. Upoznajte floru i faunu u Galeriji Prirodnjačkog muzeja

Ako ste u poseti Kalemegdanu, odmah preko puta Dino parka, videćete jedan mali, simpatičan objekat, u kome je smeštena Galerija Prirodnjačkog muzeja. Obavezno napravite pauzu i uđite, posebno ako ste sa decom.

Ovaj, još jedan u nizu beogradskih muzeja, iako mali, izuzetno je lepo i moderno uređen, sa mnogo informacija o prirodi, biljkama i životinjama, vrlo zanimljivo prikazanih.

Tako će se deca oduševiti prepariranim vukovima, lavom, raznim vrstama ptica, uključivati razne zvukove prirode na interaktivnoj spravi, čuditi džinovskom mravu i videti kako morski konjić izgleda u prirodnoj veličini. Uz svaku postavku ima niz zanimljivih tekstova, sa informacijama koje će iznenaditi i odrasle.

Za obilazak muzeja odvojite oko pola sata. Cena ulaznice je 150 dinara. Imajte u vidu da muzej ponedeljkom ne radi. Zimi je otvoren do 18h, dok je leti radno vreme do 21h.


beograd: galerija prirodnjackog muzeja
beograd: galerija prirodnjackog muzeja
beograd: galerija prirodnjackog muzeja

13. Saznajte kako je nastala struja u Muzeju Nikole Tesle

Nedaleko od Pravnog fakulteta i čuvenog beogradskog Bulevara, nalazi se mali, ali unikatan muzej posvećen čuvenom Nikoli Tesli, smešten u jednoj staroj prestoničkoj kući. Ukoliko rešite da posetite ovaj muzej, preporučujem da kroz isti prošetate u okviru vođene ture, koje se organizuju na srpskom i engleskom jeziku. U toku vođene ture ćete moći da se upoznate sa nekim od osnovnih Teslinih principa.

O Tesli ne treba mnogo pisati. Zna ga ceo svet i zaslužan je što danas imamo struju. Njegovo otkriće ćete u muzeju imati priliku i sami da testirate. Na Teslinom transformatoru ćete moći da uključite neonku, ali i da "osetite na svojoj koži" struju visoke frekvencije. Takođe ćete videti i brojne predmete koji su pripadali Tesli.

Sama tura traje oko pola sata. Muzej nije veliki, ali je vrlo sadržajan. Kroz ceo muzej će vas pratiti svetla plave boje. Kažu, Tesla je bio opčinjen polarnom svetlošću, plavom bojom i Aurorom Borealis.


beograd: muzej nikole tesle
beograd: muzej nikole tesle
beograd: muzej nikole tesle teslin transformator


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Izleti blizu Beograda: Predlozi zanimljivih mesta

Gde sa decom u Beogradu: Predlozi mesta za zabavu

Beograd: Šta videti i iskusiti u gradu na ušću dve reke


Izleti blizu Beograda: Predlozi zanimljivih mesta

U ovom tekstu predlažem mesta na koja možete otići na kraći izlet, do kojih vam treba oko sat vremena od Beograda. Neki od predloga su u okolini Beograda, dok ima i mesta na oko 100 km udaljenosti, do kojih se kolima lako stiže za oko sat vremena vožnje. Na linkovima ćete naći celokupne predloge izleta, sa sadržajima kojima možete u tom kraju ispuniti ceo dan.


Beograd: Šta videti i iskusiti u gradu na ušću dve reke

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da posetite Beograd. Naći ćete dovoljno aktivnosti kojima možete da upotpunite jedan vikend boravak u Beogradu, a koje će vam pomoći da vidite mesta koja čine dušu Beograda i koja su među omiljenima kako turistima, tako i stanovnicima grada.


Gde sa decom u Beogradu: Predlozi mesta za zabavu

U ovom tekstu vam dajem predloge gde možete sa decom provesti kvalitetno vreme u Beogradu. Nadam se da ćete naći dosta korisnih informacija i ideja. Uživajte u zabavi!