Kjođa i Sotomarina: Šta videti i iskusiti u maloj Veneciji


Kjođa i Sotomarina: Šta videti i iskusiti u maloj Veneciji



Autor fotografija:

Bojana J.


Kjođa i Sotomarina, vešto čuvane tajne italijanske obale. Sotomarina kao moderno primorsko mesto na kraju venecijanske lagune, a Kjođa (na italijanskom "Chioggia") grad mostom povezan sa istorijskom ribarskom lukom. Sotomarina sama po sebi nije istorijski interesantna, ali Kjođa ima dugu istoriju, slikovite ulice, umetnička dela i crkve. Njihovom kombinacijom se dolazi do kompletnog užitka.

Zbog velikog broja kanala, ali i sličnosti arhitekture sa venecijanskom, Kjođu često nazivaju mala Venecija. Posebno je interesantno istorijsko jezgro, kojim dominiraju gradska katedrala i toranj Sveta Andrea, sa najstarijim gradskim satom na svetu. Pravi italijanski duh nalazi se u malim gradovima. U to ćete se ovde zaista i uveriti.

Kjođa-Sotomarina, centar proizvodnje ribe i povrća u Centralnoj Evropi, ima dugačku kulinarsku tradiciju. Ovde se jedu puževi, sirove sardele, pirinač sa sipom, ali i crveni radič, po kome je ovo područje posebno poznato, a ima čak i svoj festival. Tipičan hleb iz Kjođe je bossola (oblikuje se kao prsten).

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Kjođu ili Sotomarinu.


1. Uživajte na obali Sotomarine

Sotomarina je veoma lepo uređeno letovalište, sa razvijenim noćnim životom. Mnogo ljudi možete videti ujutru kako upražnjavaju sportske aktivnosti, dok se noću okupljaju u restoranima, barovima i luksuznim hotelima uz obalu. Ukoliko Sotomarinu posetite pre italijanskih odmora koji traju tokom jula i avgusta, mnogo je prijatnije, bez gužve i sa nižim cenama smeštaja.

Postoji prelepo uređeno šetalište uz obalu, sve ulice su prepune hotela, restorana i radnjica. Duž obale ima dosta atrakcija za decu i odrasle, uključujući i teren za mini golf. Plaža je ogromna i peščana, i duž nje se nalaze smeštaji, kafići i barovi. Svaki deo plaže je savršeno uređen. Deo plaže je besplatan, ali se za veći deo naplaćuje korišćenje. Mnoge plaže imaju i svoje tobogane i zabavu na vodi.


sotomarina: plaza
sotomarina: setaliste uz more

2. Probajte najbolji sladoled u gradu

Sotomarina ima i svoj istorijski centar. Nalazi se na strani lagune, prema Kjođi. Iza starog zida, koji je i dalje vidljiv, nalazi se niz zgrada oko malih trgova i ulica. Jesu stare, ali su pune života, jer su i dalje naseljene ribarima, čiji su brodovi privezani za kej preko puta. Među atrakcijama je crkva San Martino, koja u nekoj formi postoji od 1000. godine. U mestu postoji i nekoliko parkova sa igralištima. Ima veliki broj prodavnica, za sve što vam je potrebno.

Nedaleko od glavnog Trga ujedinjenja, nalazi se gelaterija „L'arte del Gelato“, za koju meštani kažu da je najbolja u gradu. Probajte gelato i uverićete se u to. Imaju raznorazne ukuse, a među najpopularnijima je bacio i nocciola. Gelato je izuzetnog, punog i kremastog ukusa, tako da nećete moći da odolite da možda uzmete još jednu porciju.


sotomarina: l arte del gelato

3. Prošetajte kroz "malu Veneciju"

Kod crkve u Sotomarini počinje most kojim se odlazi u Kjođu. Kad pređete taj most, na malom ostrvu, nalaze se dva parkinga na kojima možete ostaviti auto (besplatno posle 20h). Svakako da je opcija da odete i peške, što je i lepša varijanta. Opcija za parking je i parking "Multipiano Giove", sa koga se za 10 minuta peške stiže u centar. Crkve su uglavnom zatvorene tokom ručka. Muzeji uglavnom rade skraćeno.

Kjođu nazivaju i "mala Venecija", ali sa samo nekoliko crkava i lepih zgrada, Kjođa je više slika onoga šta bi Venecija bila da nikada nije razvila trgovinu. Najvažniji trenutak za grad je onaj kada je postao deo Venecijanske Republike, i kada je Venecija pobedila Đenovu, upravo ovde, u Bitci kod Kjođe.

Drugi važan događaj, posle bitke, bio je pojavljivanje Bogorodice, kojoj su posvećene mnoge crkve u Kjođi i Sotomarini. Naime, legenda kaže da je nekada davno gradić zadesilo ogromno nevreme. Nakon udara gromova, jedan meštanin je izašao iz kuće da vidi šta se dešava i čuo misteriozni glas sa obale. Video je ženu sa crnim ogrtačem, kako sedi na panju na plaži - Bogorodicu. Poručila mu je da narod mora da se uči molitvama i saosećanju, da bi se izbeglo veće zlo. Pre nego što je otplovila brodom Navisela, preobratila se u starca koji drži sina na kolenima i govori „Evo do čega su doveli gresi tvojih sugrađana.“ Kada je čuo, episkop Kjođe je ispunio Bogorodičinu želju. Tako je nastala crkva Presvete Bogorodice Navisele.

Među znamenitostima Kjođe su i njihovi tipični brodovi, koji se nazivaju bragozzo. Na pramcu su oslikane krilate figure, anđeli, sveci, a brodovi su ofarbani jarkim bojama. Svrha ovih slika je bila dobijanje zaštite svetaca.

Mesto ima široku glavnu ulicu Corso del Popolo, koja se prostire duž celog ostrva. Paralelno sa ovom ulicom je slikoviti kanal Vena. U centru luke sa trgom Piazzetta Vigo se nalazi venecijanski lav, poznat kao „el gato“. Most Vigo iz 1685. godine je gradski balkon i najukrasniji od svih mostova. Nešto kao lokalni most Rialto.

Ako produžite pravo od mosta, dolazite do crkve San Domeniko, jedine gradske atrakcije koja se ne nalazi u glavnoj ulici. Crkva se nalazi na sopstvenom ostrvu i sadrži jedno od najvećih blaga Kjođe, poslednju sačuvanu sliku Vitore Karpaćiola “Sveti Pavle”. U njoj se nalaze i radovi Tintoreta i Basana, kao i najstariji drveni krst na svetu.

Značajna je i crkva Sv. Andreja, koja ima zvonik koji potiče iz 11-12. veka, sa najstarijim gradskim satom na svetu. U zvoniku se danas nalazi Muzej sata. Srednjevekovni sat, koji se nalazi na vrhu muzeja i po kome je muzej dobio ime, pruža pored vremena i astrološke informacije.

Katedrala Kjođe se nalazi na kraju šetališta. Veliku zgradu je projektovao Baldasare Longena, koji je projektovao i crkvu Santa Maria dela Salute u Veneciji. Izvan katedrale se nalazi zvonik iz 14. veka, koji je starija od crkve.


kjodja
kjodja
kjodja
kjodja

4. Posetite slikovite pijace

U Kjođi možete videti slikovitu riblju pijacu. Ovo je i dan danas značajna ribarska luka. Slično kao Venecija, Kjođa je građena oko kanala venecijanske lagune, ali se istovremeno i razlikuje od Venecije – nekako, ima poseban duh. Jutarnja riblja pijaca je veoma popularna atrakcija, a riblji restorani u gradu su veoma cenjeni. Do nje će vas najbolje uputiti galebovi, kojih ovde ima najviše.

Čuveni kjođanski trgovci svakog četvrtka u glavnoj ulici organizuju jedan od najvećih evropskih uličnih bazara "El Zioba". Ovaj ulični bazar je vremenom prerastao u veliku turističku i šoping atrakciju Severne Italije. Ovde se prodaje najraznovrsnija roba: tekstil, odeća, obuća, proizvodi od kože, posuđe, plastika, keramika, kućna hemija, itd. Već oko podneva počinje da se zatvara.


kjodja: pijaca
kjodja: riblja pijaca galebovi

BONUS: Smeštaj u Sotomarini

Preporuka za smeštaj u Sotomarini je hotel „Residence Nova Marina“. Nalazi se unutar prostranog vrta, na samoj obali mora. Kompleks se sastoji od nekoliko kuća u kojima su apartmani. Kuće nemaju lift. U sklopu hotela postoje bazeni, teniski tereni, igralište i parking. Oko otvorenog bazena se nalazi bar, u koji možete doći i po jutarnju kafu.

Svaki apartman ima svoje parking mesto. Parking se zatvara oko 21h, ali dobijate ključ kojim možete da podignete rampu i uđete u svako doba. Apartmani su izuzetno veliki i prostrani. Svaki je klimatizovan i uključuje čajnu kuhinju, ogroman balkon i kupatilo. Postoji besplatan internet, ali je slab u sobama. Osoblje na recepciji je jako ljubazno i uslužno.

Centar Sotomarine se nalazi na 2,5 km od smeštaja (morate proći kroz jedan deo koji je manje naseljen), a Kjođa je na 4 km. Van sezone se može smeštaj naći po povoljnijim cenama.


sotomarina: hotel residence nova marina


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Ravena: Šta videti i iskusiti u prestonici mozaika

Kjođa i Sotomarina: Šta videti i iskusiti u maloj Veneciji

Rimini: Šta videti i iskusiti u gradu gde je kocka bila bačena


Ravena: Šta videti i iskusiti u prestonici mozaika

Na prvi pogled, Ravena liči na druge italijanske srednjovekovne gradove – sa starim ulicama i zgradama, prodavnicama, malim mirnim trgovima. Možda će vam delovati i nezanimljivo. Međutim, krije pravu riznicu i podseća na malu kutiju sa blagom. Iako mozaik kao oblik umetnosti nije nastao u Raveni, Ravena je evropska prestonica mozaika i na tu činjenicu će vas podsećati svaki kutak u gradu.


Kjođa i Sotomarina: Šta videti i iskusiti u maloj Veneciji

Sotomarina je moderno primorsko mesto na južnom kraju venecijanske lagune. Praktično, predstavlja ostrvo, između Jadranskog mora, lagune i reke Brenta. Grad je mostom povezan sa istorijskom ribarskom lukom Kjođa, koja se nalazi na manjem ostrvu u laguni. Njihovom kombinacijom se dolazi do kompletnog užitka. Pravi italijanski duh nalazi se u malim gradovima. U to ćete se ovde uveriti.


Rimini: Šta videti i iskusiti u gradu gde je kocka bila bačena

Rimini je jedan od najvećih gradova na italijanskoj obali Jadranskog mora. Od Beograda je udaljen oko 1.000 km. Duž peščane plaže La Marina se nalazi preko hiljadu hotela i nekoliko tematskih zabavnih parkova. Ceo grad je okrenut letnjem turizmu i sve je prilagođeno turistima. Rimini važi za centar noćnog provoda ove regije Italije. Duž cele obale nalaze se restorani, picerije i barovi u kojima možete uživati u italijanskoj kuhinji.