Ravena: Šta videti i iskusiti u prestonici mozaika


Ravena: Šta videti i iskusiti u prestonici mozaika



Autor fotografija:

Bojana J.


Ravena je grad u italijanskoj regiji Emilia-Romanja. To je grad sa dugom istorijom. Bila je u 5. i 6. veku prestonica Zapadnog rimskog carstva, prestonica Ostrogotskog kraljevstva, pa sedište vizantijske vlasti u Italiji. U 15. veku je bila u sastavu Mletačke republike.

Na prvi pogled, Ravena liči na druge italijanske srednjovekovne gradove, sa starim ulicama i zgradama, prodavnicama, malim mirnim trgovima. Možda će vam delovati i nezanimljivo. Međutim, krije pravu riznicu i podseća na malu kutiju sa blagom.

Iako mozaik kao oblik umetnosti nije nastao u Raveni, Ravena je evropska prestonica mozaika. Mozaik je u Raveni našao poseban izraz u mešavini rimskog i vizantijskog uticaja. U okviru svojih drevnih zidina, Ravena čuva najbogatije nasleđe mozaika, od kojih većina potiče iz 5. i 6. veka. Iz tog razloga, ranohrišćanske i vizantijske crkve i krstionice, priznate su kao deo svetske baštine UNESCO-a. Tradicija mozaika u Raveni se zadržala do danas. Ravena i danas ima radionice i škole mozaika.

U Raveni je Lord Bajron napisao Don Žuana i Ravenski dnevnik. Takođe su ovim gradom bili inspirisani Oskar Vajld i Herman Hese. Ostavili su poemu i pesme o Raveni.

Van istorijskog centra ima nekoliko ulica u kojima se možete parkirati besplatno, ali ima i nekoliko organizovanih parkinga, ispred kapija starog grada. Potom grad preporučujem da obilazite peške.

Za oblazak znamenitosti, preporučujem da kupite kartu koja omogućava da obiđete pet najznačajnijih atrakcija kada su mozaici u pitanju. Dobićete i odličnu mapu sa označenim putevima, kao i popuste za kupovinu knjiga u njihovim suvenirnicama. Karte možete kupiti na tri lokacije: kod crkve Sant'Apollinare Nuovo, kod crkve San Vitale i kod Neonijanske krstionice, gde se nalaze i suvenirnice.

Ravena je prepuna restorana i picerija, za svaki ukus i za svačiji budžet. Za brz i jeftin ručak, u centru možete naći nekoliko picerija.

Da je ovo grad mozaika ćete imati priliku da vidite na svakom koraku. Obratite pažnju kako su napisani nazivi ulica i brojevi na zgradama. Svaki detalj je pažljivo osmišljem, tako da vas ova tehnika po kojoj je Ravena poznata prati na svakom koraku. Možete kupiti i razne magnete koji prikazuju figure sa mozaika koje možete videti u gradu. Najlepši su u suvenirnicama crkava koje obilazite u sklopu ture mozaika (pet lokacija), a na svakoj od njih se prodaju suveniri. Dobićete ih upakovane u lepe kese, takođe sa prikazima mozaika.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustva koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Ravenu.


1. Ciklus mozaika u baziliki Sant'Apollinare Nuovo

Da biste ušli u grad možete proći kroz brojne kapije starog grada. Mi ulazimo kroz Porta Nuovo. Dalje nastavljamo nekadašnjim rimskim putem ka istorijskom jezgru. Sve je blizu, pešački dostupno. Ako idete kroz prolaz Porta Nuovo, pre ulaska u samo istorijsko jezgro, nalazi se crkva Santa Maria in Porto. Izgrađena je u 16. veku, a renovirana je u drugoj polovini 18. veka. Sa leve strane se nalazi mermerni reljef iz 11. ili 12. veka, verovatno venecijanskog porekla, posvećen Devici Mariji. Prikaz je takođe poznat i kao “Grčka Madona”, jer je prema legendi ona čudnovato došla u Ravenu iz Konstantinopolja. Ulaz u crkvu je slobodan.

Obilaske možete početi od bazilike Sant'Apollinare Nuovo iz 6. veka. Poznata je po jednom od svetski najpoznatijih vizantijskih ciklusa mozaika. Kralj Teodorik je podigao crkvu u kojoj bi negovao arijanski kult. Krajem 5. veka, ovo kraljevstvo je zauzimalo i deo Panonije, a Sirmijum i Singidunum su bili u njegovom sastavu. Na ovaj način je i Srbija povezana sa Ravenom. Tek kasnije je postala hrišćanska crkva. Međutim, za razliku od drugih mozaika, na mozaicima ove crkve nisu prikazane biblijske scene, već scene iz svakodnevnog života u gradu.

Zid je podeljen u tri sekcije mozaika: najviši prikazuje Hristov život, centralni prikazuje svece i proroke, a najniži portrete poznatih ličnosti i Teodorikove palate. Na drugoj strani zida je prikazana luka Klase, jedna od najvažnijih mediteranskih luka tokom Rimskog carstva. Na obe strane zidova se prostiru mozaici koji oslikavaju Isusa. Na jednom od njih Isus je predstavljen kao mlad čovek, obučen kao rimski vladar.

Sedite na stolice poređane oko zida i uživajte u mozaicima na visokim zidovima. Na levom zidu nalazi se mozaik koji prikazuje scenu iz Biblije sa tri mudraca: Baltazar, Melkior i Gaspar, prvi prikaz tri kralja u hrišćanskoj umetnosti. Prema legendi, papa Gregorije je smatrao da bi mozaici trebalo da budu ofarbani u crno, jer zlato i jarke boje odvlače pažnju vernika.

Crkva se nalazi na UNESCO listi. Poseta je moguća svakog dana od 9:00-19:00. Cena karte je 11,5€, ali uključuje obilazak i ostalih značajnih crkava u gradu – paket karata za Sant’Apollinare Nuovo, Neoninovu krstionicu, San Vitale i Mauzolej Galia Placidia (bez ovog mauzoleja je karta 9,5), Muzej i kapelu arhiepiskopije. U dvorištu crkve imate toalete. Na njihovoj biletarnici možete kupiti karte za ovu i ostale znamenitosti. Obavezno uzmite mapu. Unutra je dozvoljeno fotografisanje bez blica, ali je obavezna tišina i na tome insistiraju.


ravena: crkva santa maria in porto
ravena: mozaici bazilika sant apollinare nuovo

2. Tišina Danteovog kvarta

Nalazimo se u Zoni tišine, u Danteovom kvartu. Negde na pola puta između bazilike Sant'Apollinare Nuovo i Neoninove krstionice, nalazi se bazilika San Frančesko, koju je lako prepoznati po tornju iz 10. veka. Ima dve specifičnosti. Prva je ta da je ovo bilo mesto koje je Dante Aligijeri toliko voleo, da je bila njegovo omiljeno mesto za molitve, a ovde je i sahranjen. Druga je ta da čak i oni koji ne obožavaju Dantea, dolaze da posete kriptu, koja se nalazi nekoliko metara ispod nivoa mora, i uglavnom je poplavljena. Posebno je zanimljivo videti mozaike na podu, koji su prekriveni vodom.

U dvorištu crkve se nalazi upravo Danteova grobnica, grobnica velikog italijanskog pisca, koji je bio prvi koji je promovisao korišćenje jednostavnog italijanskog jezika. Dante je umro u Raveni tokom azila, i njegovo telo je tu i ostalo. Nažalost, Dante nije doživeo da vidi slavu svog čuvenog dela “Božanstvena komedija”.

Kod groba postoji jedna stvar koja i danas podseća na njegovu Firencu (u kojoj je rođen i odrastao), zavetna uljana lampa iz 18. veka. Ulje za lampu se donira iz Firence svake godine, druge nedelje septembra.

Poseta je moguća svakog dana od 10:00-18:30, a ulaz je besplatan. Stalno je red za ulazak, ali se kreće dosta brzo, jer je zadržavanje po minut-dva.

Ovde je nekako sve mirno i tiho. Kao i posetioci koji sa poštovanjem dolaze da odaju počast ovom velikanu. Na trgu ispred katedrale je istovremeno izuzetno živo (prepuno je ljudi), ali i izuzetno tiho i sveto (okruženo zelenilom i takozvanom “zonom tišine”), u kojoj počiva čuveni Dante. Ovaj trg je svakako lepo mesto na kome možete sedeti na nekoj od klupa i uživati u ovom gradu.

U ulici pored crkve je mala pijaca pod arkadama, na kojoj se prodaju domaći proizvodi i cveće. Možete na pijačici kupiti neko sveže voće, i uživati u prizoru i duhu ovog grada. Obratite pažnju na male okolne ulice, sa prelepo ukrašenim restoranima i kafeima. Takođe, pogledajte i razne table i oznake na zgradama, gde će vas svaka još jednom podsetiti da se nalazite u gradu koji je evropski predstavnik mozaika.


ravena: danteova grobnica
ravena: danteova grobnica mozaik

3. Živopisni gradski trgovi

Pre nego što dođete na glavni trg, preko puta Danteove grobnice, nalazi se Trg Đuzepe Garbialdi. Trg je počeo da dobija oblik 1852. godine, u vreme kada je izgrađen teatar Aligijeri. U centru trga se nalazi spomenik Đuzepeu Garibaldiju, nastao 10 godina nakon Garibaldijeve smrti. Prvo je bio ispred crkve San Frančesko, da bi 1936. godine bio premešten na trg koji mu je i posvećen.

Prolaskom kroz lučnu kapiju, dolazi se do glavnog gradskog trga, sa koga polaze brojne pešačke ulice. Trg ima neku mediteransku atmosferu.

Narodni trg, centralni i najveći, nameće se kao pravo mesto za prvu pauzu. Predstavlja srce grada sa gradskom većnicom, tornjem sa satom, crkvom, dva mermerna stuba sa statuama. Na jednom je nekada bio krilati venecijanski lav, jer su Mlečani izgradili trg, a kasnije je lav skinut i postavljen Sv. Apolinarije. Svuda okolo su izlozi prodavnica, bašte kafea. Na trgu se nalazi najstariji javni sat iz 1783. godine.


ravena: trg djuzepe garibaldi
ravena: glavni trg

4. Vrhunski italijanski đelato

Kad krenete u šetnju pešačkim ulicama koje od glavnog trga vode ka crkvi San Vitale, naići ćete na jednu prelepu đelateriju “Papilla”. Sve je prlepo uređeno i čisto, a imaju ogroman izbor ukusa sladoleda, tako da će trebati puno vremena da odlučite koji želite. Preporuka je, naravno, u mom slučaju, bacio i nocciola.

Ono što ih izdvaja od drugih, pored toga što ćete dobiti ukrasnu oblandu na sladoledu, jeste osoblje. Naime, kada naručite sladoled, vešto osoblje će od njega napraviti pravo malo umetničko delo, oblikujući ga posebnom tehnikom. Dobićete vaše slatko zadovoljstvo ne samo ukusno, već zanimljivo i na oko.

Cena sladoleda je od 2,5€ za dva ukusa, pa na dalje. Imaju ispred lokala nekoliko barskih stolica, ali je mnogo bolji ugođaj jesti sladoled uz šetnju ovim prelepim gradom. I objekat je lepo uređen i moderan. Zidovi su ukrašeni kornetima i kašičicama za sladoled u najrazličitijim bojama.

Inače, u ovoj ulici ima nekoliko đelaterija i sve su posećene i prepune ljudi. Videćete da će vam u Italiji biti teško da se zaustavite na jednom sladoledu, tako da će vam đelaterije i te kako biti potrebne.


ravena: italijanski gelato papilla

5. Arhiepiskopska palata-muzej

U blizini katedrale i Neonijanske krstionice se nalazi Arhiepiskopska palata (Muzej nadbiskupije), unutar koje je Arhiepiskopska kapela, jedna od osam najznačajnihih atrakcije Ravene koja se nalazi na UNESCO listi. U okviru palate, nalazi se i mali muzej u kome se čuva egipatski tron iz 6. veka, sa delovima od slonovače. U njemu se nalaze brojni ostaci sakupljeni tokom rušenja antičke bazilike koja se nalazila na istom mestu.

Muzej se nalazi na prvom i drugom spratu Arhiepiskopske palate. Kapela Sv. Andrea ili Arhiepiskopska kapela je izgrađena za vreme vladavine Teodorika Velikog, kao privatna crkva za episkopa. Arhiepiskopova crkva, izgrađena u 6. veku, ima oblik grčkog krsta. Ovo je jedina postojeća kapela iz ranohrišćanskog perioda, koja je vekovima opstala bez oštećenja. Niži delovi zidova su prekriveni mermerom, a iznad su mozaici.

Ovde možete uživati u mozaicima na tavanici, koji će vas ostaviti bez reči. Zlato i ptice ispunjavaju gornji deo kapele, koji je zaista fascinantan. Ulaznica je obuhvaćena paketom ulaznica od 9,5€.


ravena: arhiepiskopska palata muzej mozaici

6. Neonijanska krstionica

Iza zidova vrta, neposredno uz katedralu nalazi se Neonijanska (pravoslavna) krstionica, najstarija sakralna građevina Ravene iz 5. veka. Spolja je prilično neugledna, mala, potonula u zemlju.

Izgradnja krstionice je bila katolički odgovor na Arijanov jeres koja se širila gradom u doba Teodorika. Osmougaona zgrada je jedna od najstarijih u Raveni, i smatra se najlepšim i najkompletnijim primerom ranohrišćanske krstionice. Splet mozaika ukrašava celu kupolu, sa velikim medaljonom na vrhu, koji prikazuje Hristovo krštenje, a krsti ga Sv. Jovan Krstitelj. Mozaika ima i po zidovima, obloženi su i lučni prolazi u četiri apside, a u sredini na podu je veliki mermerni bazen za krštenje. Krstionica se takođe nalazi na UNESCO listi svetske kulturne baštine.

Krstionica se može posetiti svakog dana pd 9:00-17:00. Ulaznica je obuhvaćena paketom od 9,5€.


ravena: neonijanska krstionica

7. Impresivna bazilika San Vitale

Kroz kapiju ulazimo u neku drugu vremensku zonu, spokojnu, pod krošnjama drveća. Bazilika San Vitale je najpoznatija crkva u Raveni. Osmougaona crkva (simbolizuje vaskrsenje) je izgrađena početkom 6. veka i predstavlja jedan od najvažnijih primera ranohrišćanskog vizantijskog stila i arhitekture u Zapadnoj Evropi.

Iako spolja deluje obično, obavezno obiđite baziliku iznutra. Cela dekoracija je u mozaicima, ali zbog visine su mozaici toliko mali da izgledaju kao slike (što je i bila namera umetnika). Jedino ih odaju blistave boje i upotreba zlata.

Ovi mozaici u orijentalnom stilu su najveći i najbolje sačuvani prikazi izvan Konstantinopolja. Na podu možete videti nekoliko koncentričnih krugova. To je lavirint koji se može videti u mnogim hrišćanskim crkvama. Lavirint simbolizuje put spasenja, od greha do prečišćenja. Ako želite da pokušate da izađete iz lavirinta, probajte da krenete iz centra.

Bazilika se nalazi pod UNESCO zaštitom. Radno vreme je svakog dana od 9:00-17:00. Ulaznica je uključena u grupnu kartu od 9,5€.

Odmah pored bazilike San Vitale, nalazi se Nacionalni muzej, sa ostacima nekadašnjeg benediktanskog manastira. Sadrži odličnu kolekciju gravirane slonovače, tekstila od perioda Kopta do renesansnog perioda, ikone, kao i antičko oružje.


ravena: bazilika san vitale mozaik

8. Mauzolej Gala Plasidija

Možete posetiti i mazuolej Gale Plasidije. Ona je bila zanimljiva ličnost, snažna žena 5. veka, ćerka cara Istočnog Rimskog carstva Teodosija Velikog, gotska kraljica, žena cara Konstantina III rođenog u današnjem Nišu. Kao svetska putnica, preživela je brodolom na Jadranu, sagradila mauzolej u Raveni, a umrla u Rimu.

Mauzolej se nalazi u dvorištu pored bazilike San Vitale, mala građevina u formi krsta, potonula u zemlju. Spolja deluje potpuno obično, ali čuva jedne od najstarijih mozaika u Raveni. Teme prikazane mozaicima simbolišu pobedu života nad smrti, i u skladu su sa namenom objekta. Kažu da su ovde najbolje sačuvani u izvornom obliku, u odnosu na sve ostale mozaike u Raveni.

Videćete mozaik koji čini 567 zvezdica aranžiranih u koncentrične krugove, poznat motiv. Kupola je takođe cela ukrašena mozaikom. U mermernom sarkofagu se, bar se tako veruje, nalaze ostaci Gale Plasidije, njenog muža i sina, koji su umrli u 5. veku.

UNESCO je ovaj spomenik zaštitio kao najbolje očuvane mozaike i u isto vreme kao mozaike koji su umetnički perfektno urađeni. Radno vreme je svakog dana od 9:00-19:00. Ulaznica je uključena u paket ulaznica od 11,5€. Unutra ne možete ostati duže od 10 minuta, jer promene mikroklime mogu oštetiti mozaike.


ravena: mauzolej gala plasidija

9. Piadina u piadineriji „Mosaico“

U ulici koja vodi do ulaza u crkvu San Vitale, možete ručati u jednoj zanimljivoj piadineriji. Kako se nalazi blizu ove crkve, po mozaicima nosi naziv, ali je i uređena u tom stilu.

Inače, piada, specijalitet regije Romanja, pripremala se još u doba Rimljana, a tako je i dan danas. Ovo je ostalo omiljeno jelo kako meštana, tako i turista. To je ustvari sendvič sa izuzetno tankom lepinjom, koja se peče na licu mesta. Svuda je ima i svuda se naručuje. U porciji dolazi jedna nafilovana lepinja, presečena na dva dela. Prave je sa raznim nadevima, ali je najpoznatija sa sirom, rukolom i pršutom.

Imaju i odličnu picu, a specijalitet je pica Gala Plasidija, nazvana po obližnjoj atrakciji. Velika je, tako da je dovoljna za dve osobe. Osoblje je ljubazno – ovo je porodičan posao, a imaju i toalet, ako vam zatreba. Možete sesti unutra ili u baštu. Zanimljivo je da vam vodu u čaši naplaćuju. Ovo je slučaj inače u celoj Italiji, gde kada naručite vodu, naplaćuju vam flaširanu. Ovo je lepo mesto, gde se možete odmoriti i ručati, pre nastavka šetnje.


ravena: piada piadineria mosaico


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Kjođa i Sotomarina: Šta videti i iskusiti u maloj Veneciji

Grado: Šta videti i iskusiti u italijanskom malom gradu

Rimini: Šta videti i iskusiti u gradu gde je kocka bila bačena


Kjođa i Sotomarina: Šta videti i iskusiti u maloj Veneciji

Sotomarina je moderno primorsko mesto na južnom kraju venecijanske lagune. Praktično, predstavlja ostrvo, između Jadranskog mora, lagune i reke Brenta. Grad je mostom povezan sa istorijskom ribarskom lukom Kjođa, koja se nalazi na manjem ostrvu u laguni. Njihovom kombinacijom se dolazi do kompletnog užitka. Pravi italijanski duh nalazi se u malim gradovima. U to ćete se ovde uveriti.


Grado: Šta videti i iskusiti u italijanskom malom gradu

Grado je istorijski primorski grad koji se nalazi u laguni ostrva. Počeci postojanja Grada se beleže još u rimsko doba, a ime grada potiče od latinske reči “gradus”, što znači „vojna tvrđava“. Zapravo, Grado je bilo stajalište rimskih brodova koji su plovili rekom Natisa, prema rimskom gradu Akvileja, koji je bio najvažniji istočni grad za Rimljane i centar 10. italijanske regije Venetia et Histria.


Rimini: Šta videti i iskusiti u gradu gde je kocka bila bačena

Rimini je jedan od najvećih gradova na italijanskoj obali Jadranskog mora. Od Beograda je udaljen oko 1.000 km. Duž peščane plaže La Marina se nalazi preko hiljadu hotela i nekoliko tematskih zabavnih parkova. Ceo grad je okrenut letnjem turizmu i sve je prilagođeno turistima. Rimini važi za centar noćnog provoda ove regije Italije. Duž cele obale nalaze se restorani, picerije i barovi u kojima možete uživati u italijanskoj kuhinji.