Kasandra: Moja najlepša iskustva


Kasandra: Moja najlepša iskustvaAutor fotografija:

Bojana J.


Poluostrvo Kasandra, jedno je od tri poluostrva Halkidikija, koje se još naziva i prvi prst. Pošto je najbliža regija Solunu, turistički je najrazvijenija. Poluostrvo je dobilo ime po Kasandrosu, kralju Makedonije, još u antičko doba. Tokom praistorije se nazivala i Flegra, što znači “mesto na kome se nalazi vatra”. Jugoistočni deo poluostrva je vulkansko područje, na mestu gde se danas nalazi banja Agia Paraskevi, ali pošto nije bilo seizmičke aktivnosti, vuklani nikada nisu bili aktivni.

Nazivi brojnih mesta na Kasandri počinje rečju Nea, što je grčka reč za "novo", jer su ta sela osnovana od strane izbeglica tek 20-ih godina 20. veka.

Poluostrvo je proizvođač maslina i maslinovog ulja, vrhunskog kvaliteta. Zbog bogate flore, veliki je proizvođač meda, posebno borovog. Današnji stanovnici poluostrva su nastavili tradiciju staru decenijama, koju je utemeljio Aristotel još pre 2.300 godina, kada je rekao da su med i koristi koje čovekovo telo od njih ima veoma važni za dugovečnost. Takođe su veoma poznate i vinarije ovih krajeva, koje u proizvodnji vina koriste kako grčke tako i francuske sorte grožđa. Lokalni tradicionalni koziji sir se proizvodi od čistog kozijeg mleka i ima izuzetan sadržaj proteina. Delovi gde postoji najveći broj farmi su Paljuri i Agia Paraskevi.

Ono što je sigurno, jeste da vam ovde neće biti dosadno. Kroz poluostrvo je napravljen odličan autoput, bez naplate, tako da ćete svuda lako stići.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da posetite Kasandru.


1. Buđenje na obali pod zaštitom Bogorodice

Ako od odlaska na letovanje očekujete pravi odmor, ali i dovoljno mogućnosti da istražujete okolinu, razmotrite za smeštaj slikovito primorsko selo Nea Skioni. Smatra se najstarijim naseljem na Kasandri, a kasnije u tekstu ćete saznati zašto se smatra da je ova obala pod zaštitom Bogorodice.

Selo Skioni ima zanimljivu istoriju, koja počinje kada su vojnici sa Peloponeza sagradili drevno selo Tsaprani (nalazi se iznad današnjeg sela), nakon povratka iz Trojanskog rata. Dok su se vraćali kući brodovima, svratili su na obalu Kasandre da se snabdeju hranom i vodom. Jedna robinja je tada zapalila brod i time ih primorala da zauvek ostanu na Kasandri (mada postoji i verzija po kojoj su sami vojnici izabrali da ovde prezime). U selu je tako živela prva kolonija koju su uspostavili Grci. Na istoriju nekadašnjeg sela danas podseća samo crkva Agija Trijas iz 1867. godine, koja je jedini ostatak antičkog sela Skioni.

Danas je ovo ribarsko mesto i druga glavna luka na poluostrvu. U ovoj formi je nastalo 1918. godine. Kažu da su ovde najbolja mesta za pecanje na celom Halkidikiju. Kako bi upotpunili ovu tvrdnju, u luci je otvoren veliki broj restorana sa odlično pripremljenim morskim plodovima, uz koje možete posmatrati romantične zalaske sunca.

Kažu da se ovde jede najkvalitetnija i najpovoljnija riba na poluostrvu. Ako želite da sami spremate tek ulovljenu ribu, najpovoljnije ćete proći ako ujutru kupujete od lokalnih ribara u luci. Međutim, možete je kupiti pečenu i pojesti na licu mesta u jednom lokalu u centru sela.

Ako ste ovde tokom prvog vikenda u avgustu, na činjenicu da je ovo ribarsko selo će vas podsećati i Festival sardine, koji traje tri dana, tokom kojih se služe sveže sardine i lokalno vino.

Samo mesto ima tipičan grčki primorski duh. Izgrađeno je u formi amfiteatra oko ribarske luke. Krasi ga veliki trg sa mnogo mediteranskog rastinja, ali i taverne, ribarnice, radnjice, jedan veliki market. Gradnja je vrlo simpatična - preovlađuje kamen, a dekoracija su školjke. Kao i u većini letovališta, i ovde se nalazi lokalna crkva Sv. Nikole, zaštitnika moreplovaca i ribara. Ujutru ćete čuti njena zvona, a dok šetate uspavanim ulicama, čućete i odjek jutarnje službe. Uz crkvu se nalazi i lokalna škola.

U ulici koja vodi do crkve ćete naći jednu pekaru sa vrlo lepim pecivom. Imajte samo u vidu da peciva ima samo pre podne, jer se kasnije sve rasproda. Probajte pitu sa feta sirom, koja je tolika da je dvoje mogu jesti.

Nedaleko je i poslastičarnica "Anemoni", sa izvrsnim kolačima, sladoledom i krofnama. Nalazi se u samom centru mesta. Postoje još od 1973. godine i ovo je treća generacija koja vodi poslastičarnicu. Prvenstveno su poznati po vrhunskom domaćem sladoledu, koji je, kažu, jedan od najboljih na Halkidikiju. Nikada nisam jela bolji sladoled bez šećera (sa stevijom) - ukus nara i lešnika. Izvrsno! Među sladoledima imaju ogroman izbor zanimljivih ukusa, pa čak i sa stevijom. Jako su ljubazni i imaju običaj da deci poklone neki slatkiš ili da vam skuvaju kafu dok se sladite ispred njihovog lokala. Možete uzeti za poneti ili pojesti tu ispred lokala, gde je postavljeno nekoliko klupa.

Ako želite nešto da prezalogajite, možete svratiti u "Souvlakeri", gde smo jeli giros spremljen na malo drugačiji način od onog na koji smo u Grčkoj navikli (ovde mi je bio dominantan ukus senfa). Čisto je i uredno.

Za večernje šetnje je na raspolaganju šetalište uz more, sa puno klupa, sa kojih možete posmatrati obalu, dok je iza vas bujna priroda. Pored šetnje obalom, na raspolaganju su i staze kroz šumu. Selo je usporeno, ali vrlo živo.

Mesto ima veliku peščanu plažu - gradska plaža, sa terenom za odbojku na pesku. Nalazi se odmah uz glavni trg i luku. Uz luku se nalazi bar "Island", ispred koga je lepa mala plaža (slobodan pristup), na kojoj ima malo prirodnog hlada, pesak, ulaz u vodu bez kamenja i ogroman plićak. Odlična je za decu, posebno što ima i jedan plastični tobogan u vodi. Kod trga se nalazi mini luna park za decu i tu prodaju i sladolede. Sa trga kreće jedna uličica sa nekoliko prodavnica, koja je povezana sa narednom ulicom, u kojoj ćete takođe naći nekoliko prodavnica. Taj splet uličica je zapravo i centar sela, vrlo živopisan, iako ne naročito veliki.

Uz obalu ćete naći niz taverni. Mi smo jedno veče svratili na večeru u restoran "Irida", koji ima dve bašte - jedna je uz ulicu, sva u cveću i vrlo lepo sređena, dok se druga nalazi na samoj plaži. Ambijent je samim tim vrlo lep, posebno u vreme zalaska sunca. Nebo dobija intenzivno roze boju. Postoje još od 1985. godine i uvek ćete videti da ima ljudi, mada nije gužva, pa se mesto lako nalazi. Hrana je ukusna, porcije su velike, ljubazni su. Imaju i odlične pice. Probali smo picu "specijal". Srednja je dovoljna za večeru za troje. Među zanimljivim ukusima, videla sam da imaju picu sa girosom.

Ako želite da probate nešto neobično, svratite u restoran "Sofia & Apostolos", koji se nalazi na glavnom trgu u mestu, odmah uz luku. Iako će vam delovati u početku da je usluga spora i malo neobična, reč je o mestu na kome ćete se osetiti kao da ste došli kod rođaka na ručak. Bilo nam je veoma prijatno upoznati vlasnicu Sofiju, koja je došla u Grčku iz Gruzije, pa je time i klasičan grčki meni obogatila gruzijskim jelima. Od grčkih jela smo probali bujurdi, dok smo od gruzijskih probali gruzijski hleb, knedle sa mesom, kao i hačapuri - vrhunsku punjenu pitu sa sirom.


kasandra: nea skioni crkva
kasandra: nea skioni setaliste
kasandra: nea skioni sladoled anemoni
kasandra: nea skioni souvlakeri
kasandra: nea skioni luka
kasandra: nea skioni plaza
kasandra: nea skioni gradska plaza
kasandra: nea skioni plaza
kasandra: nea skioni restoran irida
kasandra: nea skioni gruzijski restoran

2. Istorijska šetnja Nea Potideom

Nea Potidea ili kako je nazivaju najlepša plaža Kasandre, prvo je mesto na Kasandri, kroz koje morate proći prilikom dolaska na poluostrvo. Izgrađeno je na mestu gde je tlo tako usko, da je prokopan kanal koji povezuje zalive Thermaikos i Toroneos. Kanal koji povezuje zaliv Toroneos i Termaikos, preprečuje impresivan most visine 18 m, koji spaja Kasandru sa kopnom Halkidikija.

Tzv. Justinijanov (vizantijski) zid razdvaja grad od kanala, pa je kapija Kasandre svakako jedna od najvećih atrakcija mesta. Inače, trasu nekadašnje tvrđave možete lako pratiti od početka kanala kod mosta, pa sve do luke, u okviru starog dela grada Potidea. Zid se završava kod luke, gde se može videti kako talasi udaraju i lome najzapadniju kulu.

Mesto se deli na stari i novi deo, tj. na deo ispod i iznad magistrale. Novi deo - Nea Potidea, gde su apartmani za smeštaj, ima nekoliko prodavnica i dosta taverni. U starom delu preko magistrale - Potidea, do koga se dolazi kroz podzemni prolaz i ulicom ispod mosta, ima većih prodavnica, odličnih pekara i restorana, kao i crkva, ali ovaj deo nema plažu. Do starog dela možete ići ulicom ispod mosta, pored male luke i ostataka vizantijskih zidina, uz kanal, pa sve do velike luke.

Usput, pored magistrale, nalazi se taverna „Kastro“, čije je bašta u samim ostacima zida. Stazom do luke, dolazi se najpre do crkve, a potom i do stepenica koje vode do vidikovca i parka. Na kraju parka je restoran „Marina“ u obliku broda, a preko puta njihov bar na vodi „Baylando“, koji je uveče prelep. Primetićete da su uvek puni turista, koji odavde čekaju da posmatraju prelepe zalaske sunca.

U vreme zalaska sunca, nebo dobija neobično crvenu boju, koja se prelama preko talasa. Ulicom uzbrdo se dolazi i do centra Potidee, crkve i parka. Tu je restoran „Parko“, u kome je svake subote grčka muzika. Odmah kod parka je taverna „Pashaliakis“, koja je u večernjim satima puna ljudi, posebno subotom uveče.

Ovde ima i dosta mesara, prodavnica, lepih taverni, ali je tu i poslastičarnica „Lemonis“. Imaju odličan sladoled i kolače. Dve kugle su oko 0,5 kg sladoleda. Može da se uzme i pola kugle, kao i kombinacija dva ukusa u jednoj kugli. Odlični ukusi su snikers, praline, jagoda, malina. Iz ovog dela mesta se posmatraju i fotografišu prelepi zalasci sunca, a za to je napravljeno i nekoliko mesta, među kojima je najpopularniji svetionik do koga se možete spustiti stazom iza parka.

Jedna od glavnih atrakcija, pored kanala i drevnih ruševina, je crkva Taksiarhes, sazidana 1591. godine (i danas pripada Svetoj gori). Crkva je impozantnog izgleda i veličine. Nalazi se u centru starog dela mesta, odmah pored parka. Uveče je taj park oko crkve pun ljudi, najčešće starijih, koji sede na klupama i komentarišu prolaznike, ali i dnevne događaje. Na najvišoj tački se nalazi i manja crkva, sa koje se pruža lep pogled na more. To je crkva Device Marije, čiju slavu meštani proslavljaju 23. avgusta.

Nea Potidea ima prelepu, dugačku i široku peščanu plažu, po mnogima najlepšu na Kasandri. Mesto je poznato po velikom luna parku i igraonici za decu na otvorenom, koji se nalaze u novom delu do plaže. Šetalište na kome se nalazi je uveče lepo osvetljeno.

Uz sam kanal se nalazi jedna od najuređenijih plaža „Toroneos“ sa istoimenim kafićem, odmah preko puta kanala. Kafić je sređen, sa brojnom dekoracijom i figuricama u velikoj bašti. Tu je blizu i šumica sa nekoliko klupa, na kojima možete uživati u pogledu na malu luku i svetionik. Do peščane plaže se može doći kolima, ima spasioce, ležaljke i suncobrane možete koristiti uz kupljeno piće u barovima, nema talasa i ima teren za odbojku na pesku. Ima kamenja na ulazu u vodu, međutim nije tako opasno, jer su na svakih 10 m napravljeni prolazi. Posle tog kamenja, sve ostalo je plićak i pesak. U vodi ima i dosta trave, negde je bliže obali negde dalje, zavisi u kom ste delu plaže, pa treba biti obazriv kad se pliva. Inače, plaža je veoma čista, a voda veoma topla. Plićak je dugačak.

Duž cele plaže postoji popločana staza za šetnju, koja vodi od kanala, pa sve do kraja mesta, gde se samo nalazi smeštaj. Duž šetališta su palme i mediteranske biljke, brojni kafići, ali i simpatična dekoracija u vidu čamaca, cveća, trupaca palmi. Mesto je mirno, ali ne dosadno. Najviše ima porodica sa decom, ali i starijih ljudi. Van sezone (već krajem avgusta) mesto dosta utihne, jer se brojni kafići zatvaraju i ima manje ljudi. U mestu postoji dva marketa Arista (bolje snabdeven) i Poodos, koji su skuplji nego Lidl, i samo za osnovne potrebe.


kasandra: nea potidea
kasandra: nea potidea zalazak sunca
kasandra: nea potidea restoran marina
kasandra: nea potidea crkva
kasandra: nea potidea plaza

3. "Dobar pogled" ka hramu Amona Zevsa

Jedan dan možete iskoristiti da posetite kosmopolitsku Kaliteu, mesto u kome ćete naći lepu plažu, zabavu, ali i jedan istorijski važan lokalitet, o kome pišem nešto kasnije. Sam naziv mesta Kalitea znači dobar pogled, jer se mesto nalazi na uzvišenju, sa koga se pruža lep pogled ka Egejskom moru. U podnožju uzvišenja je plaža sa veoma sitnim peskom (samo na ulazu ima malo sitnijeg kamenja) i tirkiznim morem. Jedna je od najposećenijih plaža na Kasandri. Ono što je dobro za porodice sa decom je ogroman plićak, izuzetno bistra i čista voda prelepe plave boje, kao i kompletno peščano dno. Duž plaže se nalaze uređeni dokovi.

Ovo je jedno od mesta koje ima lepo uređeno šetalište, koje čini tri popločane ulice. Prepune su restorana, raznih prodavnica, poslastičarnica. Smatra se da tokom leta Kalitea postaje jedan od najvećih šoping centara Halkidikija. Kao što je to tipično za primorska grčka mesta, i ovo krasi nekoliko crkava. Crkva Sv. Pantelejmona potiče iz 1865. godine, i predstavlja metoh istoimenog svetogorskog manastira, izgrađen u ruskom stilu i sa izuzetnim muralima. Osim nje, videćete i malu crkvu Sv. Nikole, koja se nalazi na litici iznad mora i samim tim ima prelep pogled na okolinu.

U poslastičarnici „Bruno Gelato“ možete probati sladoled (dobra je nutela i crna čokolada), ili krofnice sa čokoladom. Vodite samo računa da je jedna cena ako se uzme za poneti, a ako jedete kod njih cene se uvećavaju. Imaju i sladoled špagete, vafle, palačinke, smrznuti jogurt. Nalaze se u glavnoj ulici.

Ako hoćete da povoljno i lepo jedete, možete svratiti u giradiko "Niki", koji se nalazi u centru mesta, uz sam put kroz mesto. Hrana je sveža, sve se sprema na licu mesta, a porcije su velike. Imaju i ponudi i razne kombinacije obroka, sve sa temom girosa i suvlakija. Usluga je brza, po principu samoposluživanja, a sve što kupite možete pojesti i u bašti koja je u hladu i vrlo prijatna čak i kad je veoma toplo napolju.

Odmah do ovog fast food-a se nalazi jedna vrlo fotogenična i otmena poslastičarnica "Gold Fontan", sa prelepim enterijerom i bašticom. Imaju sladoled i kolače koji predivno izgledaju. Možete uzeti za poneti ili pojesti u bašti.

Plaža Kalitea je nedaleko od samog mesta, ima predivan sitni pesak i jedna je od najposećenijih plaža na Kasandri. S obzirom na to da je mesto na uzvišenju uz magistralu, do plaže se silazi nizbrdicom. Najaktivnija je tokom jula i avgusta, kada se otvaraju brojni barovi. Do plaže se može doći kolima, ležaljke možete besplatno koristiti ako ste naručili piće u nekom od barova na plaži, a imate i mogućnost da se bavite odbojkom na pesku ili sportovima na vodi. Ima malo mesta za slobodan pristup. Plićak je ogroman, dno peščano, a voda bista i prelepe plave boje. Duž plaže su urađeni dokovi.

Da se vratimo istoriji... U Kalitei se nalazi jedan od najvažnijih hramova na teritoriji Halkidikija - hram Amona Zevsa. Predstavlja dorsko svetilište iz 4. veka p.n.e. Arheološkim iskopavanjima je otkriveno da su u 8. veku p.n.e. kolonisti sa Evije izgradili hram posvećen Dionisu, kojeg su obožavali, zajedno sa Nimfama. Vernici su ovde dolazili da obožavaju svog boga sve do 2. veka p.n.e., ulazeći u pećinu uklesanim stepeništem. Od najveće vrednosti je pronađena kapela Sv. Pantelejmona, sa zanimljivim muralima na unutrašnjim zidovima. Pronađena su takođe i svetilišta posvećena bogu Dionisu i Nimfama. Lokalitet je otvoren svakim danom osim utorka, u periodu od 8:30-15:30. Ulaz je besplatan.


kasandra: kalitea giradiko niki
kasandra: kalitea poslasticarnica gold fontan
kasandra: kalitea poslasticarnica gold fontan
kasandra: kalitea setaliste
kasandra: kalitea plaza

4. Zaliv Hruso i skrivena plaža Kanapitsa

Mnogi smatraju da je najlepši deo obale Kasandre, onaj koji se proteže između mesta Paljuri i Pefkohori (6 km od mesta).

Paljuri je malo mesto sa svih strana okruženo planinama, nastalo na mestu nekadašnjeg antičkog grada Teramvos. Samo mesto nije posebno interesantno, ali je poznato po jednoj od najlepših plaža ovog regiona, kao i po tradicionalnoj proizvodnji meda i maslinovog ulja. Zapravo, plaža ovog mesta se sastoji iz nekoliko malih zaliva duž obale.

Najpoznatija je velika plaža Chruso (zovu je još Golden Beach, Ksenija, Kursaros, Blue Fish, Cabana, Lefki Amos, po nazivima barova koji se na plaži nalaze ili su nekada postojali), ali je na njoj uvek velika gužva, pa je bolje da potražite skrivene uvale oko sela. Posebno je dobra za porodice sa decom, jer ima izuzetno sitan pesak i ogroman plićak. More je u ovom delu mirno, a voda je čista i bistra.

Najpre smo posetili plažu Xenia, do koje vodi obeležen put (ali na grčkom „Ξevia“, pa se možete lako zbuniti). Plaža je lepa, peščana, voda divne boje, ali je ogromna gužva. Nakon posete plaži Xenia smo, prateći Grke, došli do jedne neobeležene i divlje plaže pod lokalnim nazivom Kanapitsa, do koje se dolazi kada se skrene kod putokaza za beach klub „Summer time“.

Plaža je u velikoj uvali, peščana, sa dugačkim plićakom i vodom prelepe plavo-zelene boje, okružena borovinom. Do nje se može doći kolima, a gotovo cela je namenjena za slobodan pristup. Jedina mana je što betonskih stubova u vodi nema samo u delu koji je najbliži rtu. Iako je dosta izolovana, ponekad se mogu kupiti krofne kod plažnog prodavca.


kasandra: paljuri plaza kanapitsa

5. Luksuzni turizam Sani resorta

Sada predstavljam jedan deo Kasandre, koji se potpuno razlikuje od svega što smo videli. Reč je o jednom luksuznom hotelskom kompleksu, koji je izgrađen odmah pored istorijskog vizantijskog tornja Stavronikita iz 1543. godine i marine u istoimenom zalivu.

Mesto na kome je kompleks izgrađen je imalo u prošlosti značajnu ulogu - ovde su pronađeni ostaci grobnica, brojne kosti, odlično očuvane školjke i figurine, kao i brojne lampe, koje su svedok postojanja vere u rane bogove. Pretpostavlja se da su se ovde nekada davno, tokom noći, izvodili žrtveni rituali, pod svetlima lampi, koje su doprinosile sakralnom karakteru. Prema lokaciji svetilišta koje je pronađeno, smatra se da je bilo posvećeno Dionisosu, nimfama, Artemisu i Afroditi. Prema mitologiji, grčki bogovi su nadgledali Sani, dok su stajali u magli planine Olimp, upravo zbog njegove lepote.

Sani je danas mesto elitnog turizma, najpoznatije po jedinstvenoj marini za luksuzne brodove, na kojima možete videti zastave država sa svih krajeva sveta. Ima predivnu plažu sa gotovo belim peskom. Na njoj se nalazi bar "Anemos", sa ležaljkama koje se naplaćuju, a u kome možete popiti kafu ili koktel pored mora. Tu je taverna koja organizuje grčke večeri, zatim, supermarket, roštilj, palačinkarnica "Apanemos", bungalovi za smeštaj, sportski klub (košarka, odbojka na pesku, mini fudbal).

U mestu se održava i poznati Sani festival, koji okuplja izvođače plesova, pozorišnih predstava i umetnike. Postoji i ogroman amfiteatar na otvorenom gde se leti održavaju koncerti. Ovaj amfiteatar se nalazi na brdu pored tornja Stavronikita, sa ovog platoa se pruža prelep pogled na ceo kompleks i plažu, a postoji i uređeno nekoliko vidikovaca oko amfiteatra. Do njega vode improvizovane stepenice.

Sani beach resort se smatra jednim od najluksuznijih hotela u Evropi. Čini ga četiri hotela, marina, veliki broj prodavnica svetskih brendova, nekoliko restorana, bioskop, niz sportskih terena, oko kojih postoji uređeno čak četiri plaže koje su gostima na raspolaganju. Nekoliko restorana su nosioci čuvene "Mišlenove zvezdice".

Mi nismo bili u mogućnosti da odsednemo u ovom kompleksu, ali nas to nije sprečilo da slobodno prošetamo kroz ceo kompleks, što je dozvoljeno. Stekli smo utisak da je boravak u kompleksu zaista odmor iz snova. Na plaži postoje animatori za decu, a osoblje stalno sprema čiste peškire, koji stoje na gomili na plaži. Voda je mirna, a plaža sa peskom kao puter. Izuzetno je čisto i osoblje je jako ljubazno.

Oko hotela su borove šume i mediteransko rastinje, a pošto nema ni saobraćaja, hotel se smatra ekološkim kompleksom. Kroz kompleks voze golf vozila, a imaju i svoj bus, koji goste vozi na okolne izlete. Kolima je teško ući u kompleks, ali mu se može besplatno pristupiti sa plaže iz pravca kampa. Idite do kraja plaže, ka kompleksu i tu se nalazi staza kojom ulazite pravo u marinu, u kojoj ćete naći brojne restorane, taverne, ouzerije (ouzo barovi), kafiće, galerije, prodavnice, knjižare, markete, itd.

Kada su u pitanju kulturno-istorijske znamenitosti, u okviru kompleksa se nalazi očuvan toranj Stavronikitas, koji potiče iz 1543. godine, a izgrađen je kako bi zaštitio nezavisnost manastira Stavronikita, koji se ovde nekada nalazio. Toranj je visok 8 m i danas je očuvan u veoma dobrom stanju. Brdo sa tornjem se nalazi odmah do Sani rizorta. Na istom brdu je i amfiteatar u kome se izvode predstave i koncerti u okviru Sani festivala. Amfiteatar je ustvari bina, sa tribinama i stolicama na rasklapanje.

Zanimljivo je da su u vreme antičke Grčke u ovom delu postojala dva grada, od kojih je Sani bio važniji. Razvio se još u doba praistorije, i to upravo u delu gde se danas nalazi toranj. Stari grad Sani se danas nalazi pod morem. Međutim, i danas možete prošetati stazama nekadašnjeg grada, jer se u sklopu kompleksa nalaze počeci nekoliko pešačkih staza. Jedna od njih vodi do rezervata ptica Bousoulas. Ukupna šetačka ruta traje oko 2,5h. Za ovu turu piše da počinje kod tornja, ali mi nismo našli putokaz ka stazi, iako smo u šumi (u mestu levo od rizorta, prelepom mestu sa bogatim vilama u borovoj šumi) videli putokaze za neke pešačke staze.


kasandra: sani resort
kasandra: sani resort marina
kasandra: sani resort toranj stavronikitas

6. Trgovački sajam Agios Mamas

Agios Mamas je selo sa oko 1.300 stanovnika, koje se nalazi između Kasandre i Sitonije. Do sela se dolazi kada se ide u pravcu Nea Moudanije i kod putokaza za Agios Mamas skrene, pa nastavi pravo do sela. Međutim, putokaz je uvučen, pa se ne vidi dok se ne skrene. Skretanje je posle hotela "Pomegrante" i "Palace Potidea", iz pravca Potidee. Ima ogroman prostor za parkiranje, na kome je mnoštvo automobila, posebno početkom septembra, a u nastavku ćete otkriti i zbog čega ovolika navala.

Iako ima plažu, mesto je ipak najpoznatije po svom trgovačkom sajmu. Ovo mesto ima tradiciju organizovanja pijaca i prodajnih sajmova, tako da je još 1870. godine ovde bila organizovana prodaja domaćih životinja. Ovo je najpoznatija pijaca na Halkidikiju, a druga po veličini u Grčkoj. Celo mesto je prilagođeno ovoj pijaci, a vidi se da kada je nema, ovo je veoma mirno mesto.

Svake prve nedelje u septembru, mnoštvo ljudi se sjati u selo Agios Mamas, kako bi učestvovalo u ovom jedinstvenom događaju. Sajam se održava u čast sveca Agios Mamas, a tada crkva kod koje se sajam održava bude puna ljudi koji čekaju u redu da upale sveću, stalne su molitve, koje se čuju i napolju, a miris tamjana se širi po pijaci. Procenjuje se da svakog septembra na ovaj događaj dođe oko 200.000 posetilaca, a da ukupno učestvuje oko 1.000 izlagača.

Na pijaci može svašta da se kupi. Cene jesu niske, ali nije posebno jeftino. Najatraktivniji deo je niz improvizovanih restorana sa hranom, u kojima se uglavnom jede suvlaki i bifteki. I među redovima sa stvarima ima prodavaca brze hrane i slatkiša (halvas, lokomades, ušećereni orašasti plodovi). Ogromno je, tako da vam treba bar 2h da sve tezge obiđete. Ima i mali luna park, tako da je ovo pravi vašar. Ima i nešto malo poljoprivrednih mašina na prodaju, na ulazu.

Ako ste u ovo doba na Kasandri, svakako posetite ovaj vašar. Nama je bilo interesantno.


kasandra: pijaca agios mamas

7. Večernja šetnja najlepšim selom Kasandre

Afitos je tradicionalno selo, koje se smatra najlepšim selom na Kasandri. Pozicija mu je takođe impresivna. Sagrađeno je na ogromnoj steni 75 m iznad peščane plaže, koja je omogućila da selo zapravo predstavlja vidikovac ka moru. Uz navedeno, selo je sačuvalo neki tradicionalni duh i u njemu vlada autentična atmosfera, naročito tokom toplih letnjih večeri, kada se ovde sjate turisti iz drugih mesta na Kasandri i kada posebno oživi.

Neverovatan je doživljaj šetati popločanim ulicama, između starih kamenih kuća i malih seoskih crkava, među kojima su se smestile tradicionalne prodavničice, suvenirnice koje prodaju ručne radove, poslastičarnice i taverne. Romantično je - kamene fasade, fenjeri, odsjaj svetala na pločniku, pastelne boje. Preporuka za obilazak - izgubiti se u njegovim ulicama. Prelepo je, jako živo i prepuno ljudi.

Centar sela je glavni trg sa crkvom Sv. Dimitrija iz 1858. godine. Zanimljive je arhitekture, bogata je starim freskama, a zbog kamene strukture podseća na crkve kakve se mogu videti u primorskim gradovima na Jadranskom moru. Značajna je i zato što je jedinstvena na Halkidikiju - jedina trobrodna bazilika sa kupolom. Unutra je takođe impresivna, pa obavezno uđite. Ako dođete vikendom, možete zateći i mladence, ali i predivnu romantičnu dekoraciju crkve za tu priliku.

Selo ima i svoj Folklorni muzej, koji je smešten u kamenoj kući Alteras iz 1889. godine. Deo muzejske postavke, pored pokućstva tradicionalne kuće ovih krajeva, je i kolekcija pozorišnih lutaka. Zanimljivo je da je selo tokom istorije imalo pravo da kuje novac. Taj novčić je sa jedne strane imao lik Zevsa, a na drugoj strani prikaz bika. Popularnost i lepota ovog sela diktira i malo više cene u odnosu na druga mesta na Kasandri.

Kada su događaji u pitanju, tokom jula i avgusta se ovde održava Festival Afitosa, dok je 15. avgust slava u čast Bogorodice.

Giros je odličan u lokalu koji se nalazi ispred gornje crkve. Lokal se zove „To Steki“ (imaju i tavernu niže u mestu), u kome radi jedan jako ljubazan Grk. Međutim, cene u ovom mestu su najviše na celoj Kasandri. Što se tiče parkinga, preporučujem da ga pronađete u sporednim ulicama dok još ne dođete do centra, jer je u centru ogromna gužva.


kasandra: afitos
kasandra: afitos
kasandra: afitos crkva
kasandra: afitos
kasandra: afitos apoteka
kasandra: afitos suvenirnica
kasandra: afitos galerija

8. Večera na vidikovcu Vrahos

Pored šetališta Afitosa, turistički je posebno zanimljiv vidikovac Vrahos, koji nazivaju i balkon Afitosa, sa nestvarnim pogledom ka obali, duž kog su se smestili restorani i kafići na samoj litici, koje povezuje malo šetalište. Da biste došli do ovog dela sela, možete nastaviti pravo ulicom od crkve, koja vodi između restorana, ili pratiti znak "sea view", koji ćete videti na šetalištu. Prilaz je moguć iz dve ulice iz samog centra.

Šta mislite o čaši vina sa pogledom?! Ako ogladnite, možete svratiti u restoran "Christos", koji ima fantastičan pogled na zaliv Toroneos i Sitoniju. Ako imate sreće da nađete mesto, najpre će vas poslužiti domaćim hlebom i puterom, da se "zanimate" dok čekate obrok. Probali smo mešani roštilj (nekoliko vrsta mesa sa pomfritom), odličnu fetu prženu sa susamom i prelivenu medom (ovo jelo morate probati, jer je ukus fantastičan i krajnje neobičan), kao i pržene tikvice (nalik na čips od tikvica, služi se uz tzatziki). Nakon obroka, na račun kuće, dobili smo baklave, koje su punjene sa malo oraha i kadaifom. Vrlo neobično.

Ako želite da ručate sa neverovatnim pogledom na obalu i uz miris smokve koji se širi vazduhom, možete svratiti i u restoran "OceanSes", koji se takođe nalazi na ovom šetalištu s pogledom. Preko dana možete naći mesto bez rezervacije, dok je uveče prepuno. Porcije su velike, hrana odlično spremljena i vrlo su ljubazni. Kao uvod u ručak, doneće vam prepečen hleb sa maslinovim uljem i origanom, kao i flašu vode (svuda se naplaćuje). Ovde sam jela najbolju grčku salatu, koja je pored osnovnih sastojaka imala i kapar, sušeni paradajz, mladi luk. Takođe im je odlična pržena feta sa medom (verovatno i najbolja koju sam probala), a suvlaki je takođe bio izvrstan. Posle ručka dobijate gratis set tradicionalnih grčkih kolača - portokalopita, baklava, halvas, čokoladni kolač, i uz sve to kuglu sladoleda.


kasandra: afitos vidikovac vrahos
kasandra: afitos vidikovac vrahos
kasandra: afitos restoran christos
kasandra: afitos restoran oceanses pogled
kasandra: afitos restoran oceanses grcka salata
kasandra: afitos restoran oceanses feta saganaki
kasandra: afitos restoran oceanses grcki kolaci

9. Na vrhu poluostrva Kasandra...

Na samom kraju zaliva Toroneos, nešto posle mesta Paljuri, nalazi se selo Agios Nikolaos. U selu (do njega se dolazi ako pratite putokaz za crkvu Sv. Nikole) nema posebnih atrakcija za videti, ali se zato u njemu nalazi sam vrh poluostrva Kasandra (najsevernije mesto poluostrva), tj. najdalja tačka do koje se može prići kolima. Posebno je zanimljiv osećaj biti ovde.

Naziv mesta potiče od crkve Sv. Nikole, koja se nalazi odmah iznad mora. Do nje se dolazi putem koji počinje u mestu Paljuri, prolazi pored plaže Kanistro i završava se kod crkve. Upravo na ovom vrhu se nalazi mala, ali tako sveta crkvica, bele boje, nasuprot plavom moru.

Do tog vrha se može doći kolima, a uvek je tu nekoliko parkiranih. Da ne poverujete, nasuprot nedođiji u kojoj se nalazi. Oko crkve se pruža prelep pogled na more, vrh Atosa, Sitoniju i ostrvo „Kornjača“. Crkva je uvek otvorena, u nju možete ući, razgledati brojne ikone koje se unutra nalaze, ostaviti ispisanu molitvu za nekoga vama dragog, ili uz dobrovoljni prilog uzeti i zapaliti voštanu sveću. Uz crkvicu je more, ispred par klupa za putnike namernike, ali ne postoji uređena, već prirodna plaža, sa izrazito tamnim šljunkom.

Okolina je očigledno veoma živopisna, pa tako su u izgradnji brojni hotelski i apartmanski kompleksi. Jedan od kompleksa se posebno ističe, Miraggio thermal spa resort, sa pet zvezdica. U kompleks ne može da se uđe, čak ni peške, ukoliko niste gosti.


kasandra: agios nikolaos crkva

10. Večera u grčkoj taverni sa tradicijom

Pefkohori je mesto u kome se mnogo srpskih turista stacionira prilikom letovanja na Kasandri. Razlog tome je što ima dugu, peščanu i šljunkovitu plažu, borovu šumu u pozadini. U radnjama i restoranima su reklame i meni ispisani i na srpskom jeziku, a na kolima ćete uglavnom videti srpske tablice. Uveče zna da bude velika gužva na šetalištu uz obalu. Međutim, gužve su i tokom dana, mnogo je ljudi i na plaži i na šetalištu. Mesto za kola se teško nalazi.

Mesto je nazvano po bogatoj borovoj šumi koja ga okružuje („pefko“ znači bor, a „horio“ znači selo). U mestu se nalaze hoteli, vile, apartmani, rent-a-car, supermarketi, pošta, apoteke, suvenirnice, pekare, poslastičarnice, picerije, taverne, riblji restorani. Zabave ima na pretek. Dobar sladoled se može pojesti u baru hotela „Marabou“, a dobri ukusi su tiramisu i orah. Imaju i vafle, palačinke, krofne.

Preporučujem da svratite na večeru u tavernu "Las - Pas", koja postoji još od 1958. godine. Iako se nalazi u centru mesta, nemate utisak zagušljivosti i pretrpanosti. Predstavlja tradicionalnu tavernu i ouzeriju, u koju se dolazi na tipična grčka jela i čašicu razgovora. Prostor je izuzetno lepo sređen, ali je adut prelepa bašta, sa tipičnim grčkim šmekom - karirani stolnjaci i šareni tanjirići koji čekaju da budu napunjeni.

Na početku obroka će vam doneti vodu za osveženje (naplaćuje se). Kaao predjelo probajte grčku salatu i fetu prženu sa susamom i prelivenu medom. Kao glavno jelo preporučujem vrhunski svinjski suvlaki ili, ako volite jače ukuse, svinjetinu sa lukom, paprikom i pečurkama. Kada završite obrok dobijate na račun kuće neki mekani kolač sa cimetom - odličan, sladoled i lubenicu. Oduševila sam se kako je bilo servirano.

U mestu treba posetiti manastir Sv. Jovana Ruskog, u kome se nalazi deo ostataka Sv. Jovana. U manastiru živi šest monaha i 27. maja se obeležava dan sećanja na svetitelja, iznošenjem relikvije ovog čudotvornog hrišćanskog sveca.

Nekoliko kilometara dugačka plaža spaja Pefkohori sa Haniotijem. More je upadljivo plave boje. Do peščane plaže ne možete doći kolima, već se morate parkirati u mestu i ispešačiti do plaže. Pored plaže u mestu, tu je i prelepa peščana plaža Glarokavos, do koje možete doći kolima.

Na nekoliko kilometara od Pefkohorija nalazi se Akritas Ef Zin, najveći vinski podrum u severnoj Grčkoj, sa preko 600 vrsta vina iz cele Grčke, pa i njega možete posetiti ako ste na letovanje krenuli svojim kolima. Kompleks se nalazi na najvišoj tački na poluostrvu, pa se odavde pruža prelep pogled na Kasandru i Sitoniju. U okviru kompleksa se, pored smeštajnih jedinica i vinarije, nalazi i restoran, kafić i prodavnica tradicionalnih proizvoda. Postoje putokazi uz put.


kasandra: pefkohori taverna las pas
kasandra: pefkohori taverna las pas
kasandra: pefkohori setaliste
kasandra: pefkohori plaza

11. Čuveni giros "Kod Kostasa"

Hanioti je još jedno mesto popularno među našim turistima, a nalazi se između letovališta Polihrono i Pefkohori. Mesto je prepuno malih i izuvijanih uličica, sa dugom pešcanom plažom okruženom parkovima. Sve te uličice se uveče pretvaraju u jednu ogromnu pešačku zonu, sa mnoštvom đakonija i zabave za decu.

Uz plažu se pruža popločana staza. Uz stazu je veliki park, a iznad parka deo sa restoranima, kao i šetalište i trg. U gradu ćete naći brojne restorane, prodavnice, kao i izuvijane uličice kojima možete lutati ceo dan. U mnogim radnjama se prodaje koža i proizvodi od kože i krzna. Naših turista ima u velikom broju, tako da ćete uglavnom čuti srpski jezik.

Mesto je izuzetno lepo i privlačno. Plaža je ogromna, a more je modro-plave boje, sa malo trave ponegde. Na plaži su prilične gužve, ali ima dosta mesta za slobodan pristup. Odmah uz plažu, postoje restorani i taverne. Na periferiji mesta, uz obalu, napravljeni su luksuzni plažni barovi, sa ležaljkama koje možete iznajmiti.

Ako želite da nešto prezalogajite, preporučujem da svratite na giros kod "Kostasa". Govore srpski jezik, kao i jezike gostiju iz drugih zemalja, a vrlo su uočljivi, jer vas još sa ulice pozivaju da svratite baš kod njih. Nalaze se nedaleko od glavnog trga, u jednoj od sporednih ulica. S obzirom na to da se radi o veoma popularnom mestu, ima i gužve, ali će se oni potruditi da vam nađu mesto (stolovi su gotovo jedan do drugog). Giros je izuzetnog ukusa, porcije su velike i vrlo je povoljno. Preporučujem porciju girosa za dvoje.


kasandra: hanioti giros kod kostasa

12. Mesto sa "mnogo boja"

Polihrono je treće po redu letovalište, takođe veoma popularno među srpskih turistima. Polihrono zapravo znači mnogo boja, a ovakvo ime je mesto dobilo zbog raznobojnog cveća koje ga krasi. Ukoliko volite da šetate, možete otići do Haniotija koji je oko 4 km udaljen, a najlakše ćete stići ako idete obalom peške.

U mestu ćete naći sve što vam je potrebno, a zabave ima na pretek. Mesto krase popločane ulice sa palmama, mnoge tradicionalne kuće i osvetljeno šetalište uz obalu, na kome je uveče zabranjen saobraćaj. Restorani i kafići su najbrojni uz obalu i uvek nude svežu ribu i morske plodove, koje ovde svakako treba probati. Preporučujem da probate specijalitet Halkidikija giouversi, rezanci sa paradajz sosom i ćuftama od mlevene jagnjetine. Od slatkiša treba probati galaktoboureko, pecivo filovano pudingom, koje možete naći u nekoj od brojnih pekara i poslastičarnica. Od pića probajte lokalno crveno vino Limnio.

Plaža se prostire celom dužinom letovališta, uređena je, dugačka i peskovita, sa izrazito plavim morem.


kasandra: polihrono plaza

13. Furka – spoj modernog i tradicionalnog

Furka je veoma malo mesto. Ima samo oko 700 stanovnika, ali prikazuje spoj modernog i tradicionalnog – moderne hotele na obali, a tradicionalno selo u unutrašnjosti. Mesto je okruženo borovom šumom i maslinjacima, pa mnogi zbog same pozicije i bogatstva prirode mesto karakterišu kao kosmopolitsko. Pored kupanja na plaži, posete nekoj taverni uz obalu, ovde ne smete propustiti ni fascinantne zalaske sunca.

Mesto nema šetalište uz more, već veliki trg, na kome su sva dešavanja. Na trgu je izložen artiljerijski top, koji potiče iz II svetskog rata, a koji je izvađen sa morskog dna 2011. godine. Ovde su skoncentrisani vrlo moderni kafići, prodavnice, restorani, nekoliko igraonica za decu. Od velikih supermarketa, u Furki postoji Masoutis i Marinopulos.

Odličnu hranu imate u restoranu "24 ora", gde možete uzeti i obroke za poneti, koje pakuju tako da dugo ostanu topli. Sve je vruće i sveže. Uzeli smo pola pileta koje je bilo izvrsno pečeno i uz koje dobijate pomfrit. Ako vam je ta opcija bolja, možete obrok pojesti i kod njih, jer imaju veliku i lepu baštu.

Plaža je prekrivena peskom. Veoma je prostrana, vikendom je gužva, a more je čisto, toplo i dosta slano. U vodi je uglavnom pesak, s tim što postoji na ulazu pojas kamenja 1-2 m širine, a zatim je ponovo pesak i plićak. Boja vode je plavo-zelena, zbog zelenog okruženja četinara. Do peščane plaže se može doći kolima.

Nedaleko od plaže je mala marina. Na samoj plaži možete videti staru ribarsku radionicu. Tu je i mlin u kome se nekada mlela borovina, kako bi se dobio borov prah, kojim su se bojile ribarske mreže. Tada su se mreže pravile od pamuka, a ovakav proces bojenja ih je činio čvršćim. Ova radionica nije bila namenjena samo meštanima, već su i ljudi iz drugih krajeva dolazili u Skalu Furka da boje svoje mreže.


kasandra: skala furka plaza

14. Kupanje na peščanom sprudu

Posidi predstavlja plažu mesta Kalandra, koja je veoma poznata na poluostrvu. Njena najpoznatija karakteristika je svetionik iz 1864. godine, koji je smešten na rtu. Odatle se pruža peščani sprud, duboko u more, na kome se nalazi lepa plaža.

U delu oko svetionika se nalaze posedi grčke vojske (kasarne, sportski tereni, objekti za vežbanje). Kamp se nalazi na samom kraju mesta, kod pomenutih vojnih objekata. Svetionik Posidija, koji je i dalje u upotrebi, nešto je dalje od seoceta, na dugačkoj plaži, čija je voda kristalno čista, ali veoma duboka, još od početka plaže.

Mi smo umesto kupanja na gradskoj plaži, posetili plažu na već pomenutom peščanom sprudu. Kola se parkiraju nedaleko od svetionika i onda se peške ide ka sprudu. Stalno su talasi, posebno na samom vrhu. Plaža je mešavina krupnog peska i šljunka, u vodi isto tako, s tim što je nagla dubina. Boja vode je prelepa plava.

Samo mesto zaista ima mediteranski karakter. Uz obalu je šetalište sa lepim kafićima i tavernama, sa koga se pruža prelep pogled na more. Ako vam se prijede giros, jedini ali vrhunski u mestu ćete naći u taverni „Sotis cusine“. Ogroman je, jako ukusan, ali se tzatziki dodatno naplaćuje. Možete ga naručiti i pojesti u lepoj bašti, sa pogledom na more.


kasandra: posidi pescani sprud plaza

15. Najstarije selo na Halkidikiju

Ako želite da posetite najstarije selo na Halkidikuju, onda nemojte da propustite da dođete u Kasandriju. Iako je danas ovo modernije mesto, u njemu se i dalje mogu videti ostaci naselja iz 16. veka.

Za Kasandriju se često kaže da je komercijalni centar poluostrva Kasandra, jer sadrži brojne prodavnice oko pešačke zone (brojne u odnosu na većinu mesta). Lepo je ovde doći i u večernju šetnju ili na piće. Ovde ćete naći i apoteku, knjižaru. Baš u jednoj saznah da se u grčkoj ne koriste sveske na kvadratiće.

Pored toga, utorkom se u mestu održava pijaca, pre podne. Pijaca je zaista ogromna i na njoj možete naći sve i svašta, ali nikako nije jeftina. Prostire se kroz nekoliko ulica u centru mesta, negde od 7-14h. U ponudi je voće i povrće, odeća, obuća, med, vino i cipuro, masline, piletina, razne vrste morskih plodova (čak i ogromna tuna koja se prodaje na kriške), keks i grčki slatkiši. Pijaca je povod da i mesto oživi, pa su tako tog dana puni okolni kafići i pekare. Najbolje je parkirati se na magistrali, jer pijaca počinje već od crkve, pa tu u okolini tražite i mesto za parkiranje.

Šetnjom kroz ovo mesto i popločane ulice, možete se upoznati sa njegovom istorijom i tradicijom. Centralna pešačka ulica je mesto odakle treba krenuti. Ova ulica vas vodi do glavnog trga na kome možete predahnuti. Platan Geroplatanos, koji se nalazi na starom trgu, odmah do najstarije fontane, predstavlja najstarije drvo na Kasandri. Drvo dostiže visinu i do 30 m, a širina stabla je u prečniku oko 4 m. Uske popločane ulice uzbrdo vode do ulaza u staru kuću Papastaurou, primer arhitekture starih vremena. Ubrzo se dolazi i do Gradske kuće. Zgrada je izgrađena 1915. godine, da bi mogla da ispuni potrebe savremene škole.

Dalje, popločana staza vodi do glavne crkve Rođenja Presvete Bogorodice, iz 1850. godine. Nakon oko 200 m uzbrdo, dolazi se do crkve Sv. Atanasije, izgrađene 1850. godine, koja predstavlja primer nekadašnjeg stila gradnje malih crkava. Možete posetiti i Narodni muzej, u kome ćete se upoznati sa svakodnevnim životom stanovnika Kasandre tokom istorije.


kasandra: kasandrija pijaca
kasandra: kasandrija pijaca
kasandra: kasandrija crkva
kasandra: kasandrija setaliste

16. Zalasci sunca u Siviriju

Siviri je malo i mirno turističko mesto, sa lepim plažama, u zagrljaju borove šume, koja se smatra i vazdušnom banjom. Iako je manje, uveče je veoma živo. Idealno je za mirno porodično letovanje, a ovde možete naći markete, taverne, restorane, pekare, poslastičarnice, i sve ostalo što vam je potrebno. Uz obalu postoji lepo popločano šetalište, a iznad šetališta se nalazi niz prodavnica, restorana, smeštajnih objekata. Na samoj obali postoje fine taverne sa lepim baštama. Na glavnom trgu ima i luna park za decu, sa vozilima na žetone.

U Siviriju sam jela najbolji giros na poluostrvu, u lokalu Perigiros, koji se nalazi na šetalištu uz obalu. Ogroman je. Prepoznaćete ih lako, jer je uvek gužva i čeka se red. Obrok možete pojesti na klupama na plaži ili na šetalištu.

Na ulazu u mesto postoji supermarket Masoutis. Najlepši zalasci sunca na čitavom Halkidikiju su upravo ovde, pa i nije čudo što smo ovo mesto odabrali upravo za poslednje veče letovanja. Mesto je poznato i po amfiteatru na otvorenom, sa vrhunskom akustikom, u kome se održava poznati Kasandra festival, koji je glavni kulturni događaj u ovoj oblasti i održava se od 1993. godine.

Plaža je dugačka i uređena, peščana i na obali i u vodi, sa dugim plićakom i čistom vodom. Do plaže možete prići kolima. Šetnjom uz plažu ćete videti da se kao apartmani izdaju i male, trošne ribarske kućice, koje se nalaze na samoj obali.


kasandra: siviri plaza
kasandra: siviri igraliste
kasandra: siviri giros perigiros
kasandra: siviri zalazak sunca
kasandra: siviri zalazak sunca
kasandra: siviri setaliste
kasandra: siviri plaza

17. Šetnja skrivenim prolazima Sv. Pavla

Jedan dan možete iskoristiti da posetite mesto koje se nalazi pod zaštitom apostola Pavla, sa koga je on sprovodio svoju misiju širenja hrišćanstva. Zbog čega je baš pod zaštitom ovog sveca ćete pročitati u drugom delu teksta, a sada da se vratimo sadašnjosti. Danas je Nea Fokea ribarsko selo, koje je, samim tim, poznato po dobrim ribljim restoranima, smeštenim u maloj ali šarmantnoj luci.

Mesto ćete prepoznati po kamenom vizantijskom tornju Sv. Pavla, jednim od najimpresivnijih vizantijskih tornjeva ove vrste na Kasandri. Istovremeno je i jedan od najmanjih tornjeva ove vrste, jer su njegove dimenzije samo 7x7 m, a visina 28 m. Smatra se da je izgrađen 1407. godine.

Uz toranj se nalazi i kapela 12 apostola, iz 1868. godine. Značajna je jer je ovo prva crkva koju su izgradile izbeglice iz Male Azije, dolaskom na ove prostore. Otvorena je za posete i možete slobodno ući i zapaliti sveću. Sa platoa na kome se nalaze toranj i crkva se pruža predivan pogled ka moru. Do ovog kompleksa se dolazi popločanom stazom iz luke.

Preko puta ribarskog sela Nea Fokea (odmah uz magistralni put), nalazi se mali luk, kroz koji kada prođete dolazite do ulaza u jednu pećinu. Kamen i teška drvena vrata će vam pokazati mesto do koga je koračao apostol Pavle, kada je ulazio i spuštao se stepenicama do svog doma.

Legenda kaže da se Sv. Pavle ovde skrivao kada je došao iz Jerisosa, kako bi se zaštitio i molio za spasenje, tokom svoje misije širenja hrišćanstva. Može se videti i prolaz kroz koji je došao iz Jerisosa, kao i podzemne sobe. Prema legendi, baš u ovoj pećini je krstio mlade hrišćane u buretu sa svetom vodom. U pećini se i danas nalazi izvor sa čudotvornom vodom, koji potiče čak iz 1. veka.

Unutar pećinske crkve možete upaliti i sveće, uz dobrovoljni prilog. Ispred crkve je uređen mali park sa dosta klupa i hladovine, pa se i tu možete odmoriti, predahnuti i uživati u jedinstvenoj atmosferi ovog mesta.

Upravo ako ste u ovom mestu 29. juna, možete prisustvovati vašaru u čast apostola Petra i Pavla, koji se održava kod istoimene crkve, na ulasku u selo. Zapravo, slava se proslavlja tri dana, od 28-30. juna, ali je centralna proslava baš na dan sveca, 29. juna. Tih dana se zatvara ulica koja prolazi pored crkve u pećini i ispunjava tezgama na kojima se prodaje razni šareniš - odeća, igračke, domaći proizvodi, stvari za kuću. Nešto nalik našim vašarima. Možete jesti pečeni kukuruz, halvas, neke grčke kolačiće ili kupiti deci balone. U dvorištu crkve bude velika gužva, jer dolaze ljudi da se mole pred ikonom koja je ukrašena cvećem i da upale sveće. Tih dana ovo malo mesto oživi.

Svakog ponedeljka je u mestu pijaca, pa posetu možete planirati i tog dana. Imajte samo u vidu da je pijaca mala i da već oko 12h prodavci počinju da odlaze. Pijaca se malo teže nalazi, jer je smeštena kada se uđe u selo, nedaleko od seoske crkve.

Večerali smo u restoranu "Manos", koji ima baštu na samoj plaži i predivne zalaske sunca. Nalazi se odmah uz luku, pa imate pogled i na luku i stari vizantijski toranj. Posebno je lepo kada se uveče upale šarene lampice i sveće na stolovima. Romantično je i predivno. Davno lepše pastelne boje zalazećeg sunca nisam videla. Za početak su nam doneli odličan prepečeni hleb uz rozikasti puter sa cveklom i začinima. Kao i na drugim mestima, odmah donose flašu vode, koja se naplaćuje. Probali smo fetu sa susamom i medom, pileći suvlaki i musaku (u grčkoj je morate probati). Nakon večere, na račun kuće, dobili smo dinju i lubenicu.


kasandra: nea fokea luka
kasandra: nea fokea toranj svetog pavla
kasandra: nea fokea crkva svetog pavla
kasandra: nea fokea pecina svetog pavla
kasandra: nea fokea slava sv petra i pavla
kasandra: nea fokea vasar

kasandra: nea fokea pijaca
kasandra: nea fokea restoran manos
kasandra: nea fokea zalazak sunca
kasandra: nea fokea restoran manos musaka

18. Kupanje na termalnim izvorima Sv. Petke

Ako želite da osetite kako izgleda boraviti u banji na morskoj obali, onda posetite mesto Lutra (koje ime nosi po grčkoj reči "kupanje"). Banjski kompleks je izgrađen na obali mora, zahvaljujući postojanju termalnih izvora Sv. Petka. Kompleks se nalazi la litici, okružen borovom šumom, sa prelepim pogledom na more. Pre ulaska morate pribaviti potvrdu njihovog lekara, koja se dobija u kompleksu i besplatna je.

Voda se koristi za lečenje zglobova i kostiju, kožnih oboljena i nervnog sistema. Radno vreme je svakog dana od 9-21h. Korišćenje spoljašnjih i unutrašnjih bazena košta 6€ (deca od 6-12 godina plaćaju 50% manje), što je i najjeftinija opcija, a imaju i razne druge pakete usluga. Ispred kompleksa se nalazi veliki parking, pa o tome ne morate brinuti. Iz kompleksa se pruža i prelep panoramski pogled na okolinu. Odlična je opcija ako vas na moru zadesi lošije vreme.

Samo selo Agia Paraskevi, koje se nalazi par kilometara od termalnih izvora, je veoma mirno i idealno za opuštanje. Okruženo je nestvarnom prirodom i smatra se skrivenim biserom. Iako je najpoznatije po tremalnim izvorima, pored gradske plaže, možete otići i na malu, skrivenu plažu, koja se nalazi ispod banjskog kompleksa. Baš na toj plaži se termalna (lekovita, sumporna) voda, u vidu malog vodopada, kroz male stenovite pećine, uliva u more, preko stene na kojoj je izgrađen hotel. Na raspolaganju su i staze kroz borovu šumu, koja okružuje selo.

Selo je dobilo naziv po crkvi Sv. Petke, u kojoj se mogu videti prelepe slike. U samom mestu se nalazi Folklorni muzej, smešten u tradicionalnoj kamenoj kući. U muzeju je izloženo tradicionalno posuđe, poljoprivredni alat, pokućstvo, razboj i alat za obradu platna, kao i tradicionalne nošnje koje su se nosile svakodnevno, tokom proslava ili u školu. Preporučujem posetu predveče, jer je preko dana prilično neaktivno. Preslatko je i sa mnoštvom romantičnih detalja. Stanovnici mesta se bave pčelarstvom, pa tako ovde možete očekivati da ćete naći kvalitetan domaći med, koji obavezno morate probati.

U selu je poznata taverna "Archontiko", u koju nemojte ni pokušavati da dođete bez rezervacije. Mi je nismo imali, pa nismo ni imali priliku da probamo njihova jela, koja su izgledala fantastično. Atmosfera je takođe lepa, a imaju i svoj parking. Inače, samo selo je malo i nema uređeno šetalište, već se možete prošetati oko trga i lokalnim uličicama u kojima žive meštani.

Ako već dolazite do mesta Lutra i sela Agia Paraskevi (nalaze se jedno pored drugog), ovde možete da svratite da se osvežite u jednom od najlepših kafića na Halkidikiju. Kafić na fascinantnoj lokaciji, nalazi se u sklopu vile "Stasa", koja se nalazi na ulazu u mesto Lutra, iz pravca Pefkohorija. Najlakše ćete ga naći, ako pratite označen put za vilu.

Smešten je između stena, u hladovini, a adut mu je fantastičan pogled ka obali. Ovde možete popiti piće. Ako želite da ručate, to ćete moći isključivo u restoranu iznad, koji se nalazi u sklopu smeštajnih objekata. Takođe ima pogled ka moru, ali samo određen broj stolova, za koje vam treba rezervacija. Dobra je opcija i kao mesto za posmatranje zalaska sunca. Nemojte da vas iznenadi ako vam užitak "obogati" miris sumpora, koji se konstantno oseća iz banje.


kasandra: lutra banja
kasandra: agia paraskevi trg
kasandra: lutra vila stasa
kasandra: lutra vila stasa

19. Pogled iz crkve Bogorodice Faneromeni

Ako od Nea Skionija krenete ka Lutri, na oko 2 km uz put, naći ćete se na mestu koje čuva uspomenu na legendu o nastanku obale pod zaštitom Bogorodice, kojom sam i započela ovaj tekst. Mala crkva koju ćete ovde videti potiče iz 16. veka i ima nestvarno lep pogled ka moru. Zanimljivo za nju je da je upravo Bogorodica odabrala mesto na kome će biti izgrađena (kako, pročitajte legendu u nastavku). Posebno je lepo posetiti je 23. avgusta, kada obeležava svoju slavu.

Legenda kaže da je u 16. veku jedan meštanin video u daljini svetlost koja dolazi sa mora, iz pravca Tesalije. Pomislio je da su to gusari i otrčao je u selo da obavesti ostale. Kako su cele noći dežurali uz obalu, ujutru, kada se svetlost približila, meštani su videli da je ta svetlost zapravo velika mermerna kocka sa likom Bogorodice, koja pluta po moru. Bili su impresionirani čudom koje su videli, pa su pitali Turčina koji je vladao ovim prostorima za dozvolu da na mestu ovakvog čuda sagrade crkvu. On je odbio, ali su se oni svako veče okupljali oko kamena i pevali psalme. Kada je to čuo, Turčin je došao i besan počeo da šutira kamen. Tada je mermer omekšao i Turčinu su noge upale u masu, pa je zamolio meštane da se pomole Bogu da ga spasi i dozvolio im da sagrade crkvu. U znak zahvalnosti, Turčin i njegova porodica su se pokrstili.

Meštani su odlučili da crkvu sagrade na vrh brda, kako bi bili sigurni od gusara, ali se crkva svake noći urušavala i nalazili su mermer pored mora. To im je bio znak, pa su ipak odlučili da izgrade crkvu odmah pored mora, tamo gde su mermer i pronalazili. Crkva je na tom mestu i dan danas.

Crkva je unutra delimično oslikana, a među freskama se ističe freska Bogorodice Faneromeni (Presvete Beogorodice), zaštitnice ovog mesta i čitave obale. Stara je i prelepa, vrlo niska, a fotografisanje je zabranjeno. I za samu ikonu se vezuju razna čuda, pa se tako priča da freska plače svaki put kada naslućuje da će se desiti nešto loše pravoslavnom svetu. Kažu da je plakala pred II svetski rat, kao i pred sukob Grčke i Makedonije oko imena. Kažu da je poslednji put plakala 1999. godine. Inače, freske koje ćete videti u unutrašnjosti crkve potiču iz 16. veka, a čuveni kamen pod staklom se može videti i danas u crkvi. U njemu ćete videti čak i tragove stopala. Ako poželite da upalite sveće, možete ih uzeti uz ostavljanje priloga.

Crkva se nalazi uz sam magistralni put, a ako želite da svratite, možete se parkirati na parkingu plaže koja se nalazi odmah do crkvenog imanja. Kada završite sa obilaskom ovog svetog mesta velikih čuda, možete uživati u pogledu na more iz baštice u kojoj je postavljeno nekoliko klupa.


kasandra: crkva bogorodica faneromeni
kasandra: crkva bogorodica faneromeni

20. Pravi grad sa svim potrebnim sadržajima

Iako se ne nalazi baš na samoj Kasandri, za kraj ovog teksta, pišem vam o ovom mestu, koje treba da imate u vidu ako je loše vreme ili je potrebno da obavite neki veći šoping.

Nea Moudanija je omiljeno letovalište za stanovnike Soluna, koji ovde grade vikendice. To je zapravo glavno gradsko letovalište i jedna je od najvećih pomorskih luka u Grčkoj, a svakako je najveći grad i luka na Halkidikiju. Ima razvijen turistički centar - luka i obližnji trg, sa nekoliko ulica sa radnjama. Ima veliki broj kafića i restorana, parkove, šetalište, prodavnice.

Kada su prodavnice u pitanju, ne rade ceo dan. Mi smo došli u utorak i radili su dvokratno (do 13:30 i od 17-20h). Nekim danima (sreda i subota) rade samo pre podne, a nedeljom je sve zatvoreno. Kad radnje ne rade, grad je prilično prazan.

Na ulazu u grad postoji veliki Lidl, a u gradu postoje i Masoutis, Arvanitidis, kao i pijaca, koja se održava sredom.

Glavna atrakcija u Nea Moudaniji je velika crkva Panagia Korifini, moderna građevina od cigle, vidljiva iz svih delova grada.

U mestu se organizuje Festival sardina, koji se održava svake godine i traje nedelju dana. Obično je to tokom prve polovine jula. Najvažniji događaj se održava poslednjeg dana festivala, kada ovde dolaze posetioci sa celog Halkidikija. Tada postoji velika pijaca u centru mesta, a na njoj se mogu kupiti lokalni proizvodi, tradicionalni grčki slatkiši, bižuterija, odeća i obuća. Centralno mesto događanja bude luka. Učestvuju i plesne grupe iz različitih delova Grčke. Međutim, luka postaje tada i jedan veliki roštilj pun sardina, koje se prodaju po veoma niskim cenama. Postoje i suvenir-šolje, uz koje prilikom kupovine dobijate besplatno vino.

Iako predstavljen kao jedan od najvažnijih na Halkidikiju, ovaj grad na mene nije ostavio poseban utisak, čak sam mnogo lepše viđala na samom poluostrvu Kasandra. Možda sam samo došla u pogrešno vreme, kada je bilo hladno i sumorno.


nea moudania luka

Korisne informacije i saveti:

- Smeštaj u apartmanima "Meltemaki" možete rezervisati putem sajta Grčka info.

- Od Beograda do mesta Nea Skioni ima oko 750 km, koji se pređu za oko 10h.

- Ako idete na granični prelaz Dojran (nema gužve), kroz Grčku nećete plaćati putarinu.

- Ideje gde napraviti pauzu u Severnoj Makedoniji, možete naći na sledećem linku.

- Ne nosite novčanice krupnije od 100€, jer često neće da ih prime.

- Lidl na Kasandri imate kod Afitosa i kod Kasandrije.

- Pijaca je ponedeljkom u Nea Fokei, a utorkom u Kasandriji (pre podne).


BONUS: Smeštaj na Kasandri

Za smeštaj smo izabrali apartmane "Meltemaki", koji se nalaze na samoj obali mora u mestu Nea Skioni, pa samim tim imaju i opuštajući pogled na Egejsko more. Vlasnici su jako ljubazni i srdačni. Apartmani su klasično opremljeni, izuzetno čisti. Naš apartman je imao terasu s pogledom na more, na kojoj smo uživali u svakom obroku pripremljenom u relativno dobro opremljenoj kuhinji. Zalasci sunca na istoj su tek posebna priča! Tako božanstveni i nežni. Zvuk talasa i miris mora su božanstveni! Pored blizine mora, pogodnost je i što svaki apartman dobija na korišćenje dve ležaljke i suncobran, pa ne morate nositi svoje. Peškiri i posteljina se menjaju na pet dana.

Smeštaj je odličan za porodice sa decom. Velika prednost je što se nalazi na samoj plaži, pa možete da odete na kupanje i vratite se kad god poželite. U nivou ispod dvorišta prepunog rastinja se nalazi prostor nalik na galeriju, s pogledom na more. Na toj galeriji se nalaze ležaljke i suncobrani koje dobijate u smeštaju, jedan sto, a postoji i tuš. Ako želite mir i pravi odmor, imajte u vidu i da vlasnici jako vode računa o kućnom redu, pa tako ne smete praviti buku od 15-17:30, kao i od 23-7h.

Ono što mi se najviše svidelo u smeštaju je atmosfera. Deca se igraju zajedno u dvorištu, ljudi se međusobno upoznaju. Takođe je ogromna prednost, posebno ako dolazite sa decom, to što ne nosite zanimacije za plažu, već su vam uvek tu, na par koraka od smeštaja. Kako su gosti većinom porodice sa decom, ovde je njima sve podređeno.

Što se tiče plaže ispred smeštaja, ona ima kamenje u vodi na samom ulazu (samim tim ume da bude i ježeva), pa i nije najpogodnija za decu. Međutim, vrlo je praktična, jer se možete vraćati u smeštaj kad god poželite. Za decu svakako ima jedan pojas sa peskom na obali, ali ako ulaze u vodu morate paziti gde staju, jer na kamenju ima ježeva. Vlasnici smeštaja čiste jedan deo ispred njihovog smeštaja i taj deo je označen bovama, tako da tuda možete ići ka dubini.

Smeštaj u apartmanima "Meltemaki" možete rezervisati putem sajta Grčka info.


kasandra: nea skioni apartmani meltemaki
kasandra: nea skioni apartmani meltemaki
kasandra: nea skioni apartmani meltemaki
kasandra: nea skioni apartmani meltemaki
kasandra: nea skioni apartmani meltemaki
kasandra: nea skioni apartmani meltemaki

Ako vam je potrebna preporuka za smeštaj u mestu Nea Potidea, pogledajte apartmane “Niki’s House”, koji možete rezervisati u direktnom kontaktu sa vlasnikom. Kuća je izgrađena u tradicionalnom stilu, sa lepim sobama, nedaleko od plaže (80 m). Urađena je u kamenu, sa lepim detaljima, puno cveća i divnim velikim dvorištem sa igraonicom za decu.

Menjaju posteljinu na sedam dana, a izbacuju smeće na dva dana. Ljubazni su i dostupni za sva pitanja. Gazda nas je ljubazno dočekao i dao sve potrebne informacije, a on tokom leta živi na spratu, tako da je uvek tu. Sve sobe sadrže potpuno opremljenu kuhinju sa frižiderom (stara, ali funkcioniše), TV, ventilator na plafonu, kupatilo (veliko i lepo opremljeno), internet, klima uređaj u nekim sobama. Sve je čisto i uredno.

Na terasi je sto i stolice, kompletan pribor za čišćenje, čak i crevo. Terasu okružuje brojno mediteransko bilje, pa je hladovina.


kasandra: nea potidea apartmani nikis house


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Solun: Šta videti i iskusiti u Aristotelovom gradu

Meteori: Manastiri ni na nebu ni na zemlji

Skiatos: Moja najlepša iskustva u hladu cvetnih krošnji

Atos: U poseti Svetoj Gori i Aristotelovom gradu

Pauza na putu za Grčku: Moji predlozi za kvalitetnu pauzu


Skiatos: Moja najlepša iskustva u hladu cvetnih krošnji

Skiatos je malo šumovito mondensko ostrvo. Predstavlja najzapadnije ostrvo severnih Sporada, sa više od 60 fantastičnih plaža,kako u blizini grada, tako i na nenaseljenoj strani ostrva. Dugačko je samo 14 km. Glavni grad je istoimeni Skiatos, jedini grad na ostrvu. Vole da ga posećuju mladi, jer kažu da ima veoma razvijen noćni život. Danju je to tipičan ostrvski gradić, sa mnoštvom prodavnica, taverni, barova, marinom.


Solun: Šta videti i iskusiti u Aristotelovom gradu

Solun ili Tesaloniki, je drugi grad po veličini u Grčkoj, posle Atine. Jedan je od najstarijih gradova Evrope. Rodno je mesto čuvenog Aristotela. Veruje se da je dobio ime po Tesaloniki, supruzi kralja Kasandra (osnivača grada) i polusestri Aleksandra Velikog. Solun je mesto na kojem je apostol Pavle 50. godine poslao prvu hrišćansku poruku.


Pauza na putu za Grčku: Moji predlozi za kvalitetnu pauzu

Mnogi će leto da provedu u Grčkoj i verovatno ćete do Egejskog mora stići preko Severne Makedonije. Ako putujete sa decom, moja preporuka je da prespavate i odmorite se u Severnoj Makedoniji. U ovom tekstu sam izdvojila nekoliko lepih i sadržajnih mesta u Severnoj Makedoniji na kojima možete provesti jedan dan ili par sati, a nalaze se vrlo blizu puta za Grčku.


Meteori: Manastiri ni na nebu ni na zemlji

Meteori, tj. manastiri na stenama, nalaze se u oblasti Tesalija. Meteori, što bi značilo “visiti u vazduhu” ili “lebdeće stene”, jedan su od najsvetijih gradova pravoslavlja u Grčkoj. Predstavljaju skupinu pravoslavnih manastira i smatraju se najvrednijom skupinom manastira u Grčkoj, posle Svete Gore. Nalaze se na spisku kulturne baštine UNESCO-a.


Atos: U poseti Svetoj Gori i Aristotelovom gradu

Atos je poluostrvo Halkidikija, poznatije kao “Sveta Gora”, ali i „treći prst“. Po zakonu, samo je muškarcima dozvoljen pristup na tlo Svete Gore. Međutim, Atos čini i jedan deo koji nije u sklopu Svete Gore, na čijem tlu žene mogu boraviti. Ovde ću vam predstaviti neka od letovališta i izletišta na čijem tlu možete slobodno koračati, ali i utiske sa „tajne“ Svete Gore, gde mogu boraviti samo muškarci.