Neos Marmaras: Mali vodič za veliko uživanje

Šarmantan, skockan, slikovit, šaren, stvoren s ljubavlju, ljubavlju doseljenika iz maloazijskog Marmarasa, koji su u ovo mesto utkali nostalgiju za svojim starim domom. U ovom tekatu ćete naći savete kako provesti vreme u Neoa Marmarasu, šta videti i doživeti u njegovoj okolini, ali i gde probati neke od najpoznatijih grčkih specijaliteta.


Detaljan vodič za letovanje na Tasosu

Tasos, prelepo ostrvo u Egejskom moru. Deveto je po veličini ostrvo u Grčkoj. Naziva se i „zeleno“ ili „smaragdno“ ostrvo. Poznato je po prelepim i raznolikim plažama, mermeru, dobrom vinu i vinovoj lozi, crnim smežuranim maslinama, maslinovom ulju, izuzetnoj jagnjetini i borovom medu. U ovom vodiču možete naći pregršt informacija kako provesti letovanje na Tasosu, sasvim dovoljno za 10 dana boravka.


Kasandra: Najznačajnije atrakcije koje treba posetiti

Poluostrvo Kasandra, jedno je od tri poluostrva Halkidikija, koje se još naziva i “prvi prst”. Pošto je Kasandra najbliža regija Solunu, turistički je najrazvijenija. Ono što je sigurno, jeste da vam na ovom poluostrvu neće biti dosadno. U ovom tekstu ću vam predstaviti meni najinteresantnijih iskustava koja morate doživeti ako ovde dođete na letovanje.


Mojih top 25 iskustava koja morate doživeti u Solunu

Solun je drugi grad po veličini u Grčkoj, posle Atine. Јedan је od najstarijih gradova Evrope. Rodno je mesto čuvenog Aristotela. Odiše istorijom i duhom mediterana. Tako danas u gradu možete videti ostatke iz rimskog i helenskog doba, vizantijske crkve sa mozaicima i muralima, impresivne arhitektonske elemente, otomanske džamije i kupatila, kao i moderne građevine, koje čine to da je Solun muzej umetnosti na otvorenom.


Mojih 25 atrakcija koje morate videti u Olimpskoj regiji

Olimpska regija je jedna od 13 oblasti grčke Makedonije. Smeštena je na obroncima planine Olimp To je predeo lepe prirode, sa šumama, rekama, močvarama i bogatom florom i faunom, ali i bogat atrakcijama od istorijskog i arheološkog interesa. Svojom prirodnom lepotom oduševljava planina Olimp i druge znamenitosti, koje ću da prikažem kroz vodič kroz mesta koja ne smete propustiti.


Jogurt sa medom i orasima: Zdrava grčka poslastica

Tokom letovanja na Sitoniji, otkrila sam jedan savršen letnji slatkiš, koji je vrlo interesantan, ukusan, zdrav, a jednostavan. Poručivala sam ga bukvalno kada god mi se jelo nešto slatko, a što je još važnije, toliko je zdrav da ga možete davati i vrlo maloj deci. Možete ga napraviti i sami kod kuće, a za pripremu će vam trebati samo par sastojaka. U ovom tekstu ćete naći ovaj kratak i jednostavan recept. Obavezno probajte!


Stifado: Staro grčko kuvano jelo koje morate probati

Kada sam bila na Sitoniji, u uzeriji "Dečija škola" u Sartiju, probala sam stifado. Reč je o starom grčkom kuvanom jelu. Reč je o govedini koja se kuva sa začinima i celim glavicama crnog luka (tako se i servira). Kuva se u zapečaćenoj zemljanoj posudi satima. Spremaju ga za sve proslave i važna porodična okupljanja (kao mi sarmu ili svadbarski kupus). Ovde ćete naći recept, kako da pripremite stifado u kućnoj režiji.


Atos: U poseti Svetoj Gori i Aristotelovom gradu

Atos je poluostrvo Halkidikija, poznatije kao “Sveta Gora”, ali i „treći prst“. Po zakonu, samo je muškarcima dozvoljen pristup na tlo Svete Gore. Međutim, Atos čini i jedan deo koji nije u sklopu Svete Gore, na čijem tlu žene mogu boraviti. Ovde ću vam predstaviti neka od letovališta i izletišta na čijem tlu možete slobodno koračati, ali i utiske sa „tajne“ Svete Gore, gde mogu boraviti samo muškarci.


Pelion: Duh italijanskih letovališta na grčkom tlu

Grčka na malo drugačiji način – tako najkraće može da se opiše Pelion - planina u Tesaliji, koja formira poluostrvo u obliku kuke, između zaliva Pagasitik i Egejskog mora. Smatra se jednom od najlepših planina Grčke. Na planini se nalazi veliki broj izvora, kanjona, potoka. Ima 24 sela, koja su zadržala tradicionalnu arhitekturu i konstrukciju, sa kamenim kućama, izgrađenim na liticama i sa kojih se pruža prelep pogled na planinu i more.


Meteori: Manastiri ni na nebu ni na zemlji

Meteori, tj. manastiri na stenama, nalaze se u oblasti Tesalija, jedan su od najsvetijih gradova pravoslavlja u Grčkoj. Predstavljaju skupinu pravoslavnih manastira. Smatraju se najvrednijom skupinom manastira u Grčkoj, posle Svete Gore. Nalaze se na spisku kulturne baštine UNESCO-a. Poznati su širom sveta zbog nesvakidašnjeg položaja: nalaze se na stenama-stubovima, za koje se veruje da su stare oko 60 miliona godina.


Skiatos: Mamma Mia momenti u hladu bogumile

Jedan od izleta koji se nudi u Olimpskoj regiji, i koji je veoma atraktivan i popularan, je izlet brodom do ostrva Skiatos. Izlet košta oko 30€, u zavisnosti koju agenciju odaberete. Izlet počinje oko 9h i traje negde do 17h. Prvo jutarnje sunce nas zatiče na moru, nestvaran osećaj! Sve vreme uz put ćete imati priliku da uživate u tradicionalnoj grčkoj muzici. U tekstu vam prikazujem kako je naš izlet izgledao.


Vodič za letovanje sa decom na Sitoniji

Nakon nekoliko godina pauze, došlo je vreme da krenemo na letovanje u proširenom sastavu. Dugo smo razmišljali koje mesto odabrati, da je prijatna klima, peščana plaža sa plićakom, da ima prodavnica i restorani u kojima bismo ponekad kupovali ručak, da je smeštaj čist i da ima neku razonodu za decu za period kada je najjače sunce. Odluka je pala da ovo letovanje provedemo na Sitoniju, u manje poznatom mestu Kalamici.


Mojih top 17 iskustava koja morate doživeti na Sitoniji

U ovom tekstu sam izdvojila najlepše i najzanimljivije trenutke tokom letovanja na Sitoniji, i oblikovala ih u top listu iskustava koja ne smete propustiti na ovom grčkom poluostrvu. Za svaki ćete naći kratak opis lokacije, detalje o tome zašto je to mesto posebno i vredno posete, kao i koje cene možete da očekujete.


Mojih top 7 restorana koje morate posetiti na Sitoniji

U ovom tekstu sam izdvojila najlepše i restorane sa najboljom hranom, koje sam posetila tokom letovanja na Sitoniji. Preporučujem vam da tokom letovanja uživate i u grčkoj gastronomiji. Za svaki od restorana ćete naći kratak opis lokacije, detalje o tome šta smo probali, kao i koje cene možete da očekujete. Uživajte i prijatno!


Mojih top 9 plaža koje morate posetiti na Sitoniji

U ovom tekstu sam izdvojila najlepše plaže koje sam posetila tokom letovanja na Sitoniji. Za svaku ćete naći kratak opis lokacije, kao i detalje koji vam mogu pomoći da se pripremite za odlazak na plažu (ležaljke, tuš, hrana i sl.), posebno ako idete sa decom. Uživajte i javite mi utiske!

Sledeća