Stifado: Staro grčko kuvano jelo koje morate probati


Stifado: Staro grčko kuvano jelo koje morate probati



Autor fotografija:

Bojana J.


Poreklo recepta

Kada sam bila na Sitoniji na letovanju, u uzeriji "Dečija škola" u Sartiju, probala sam stifado. Reč je o starom grčkom kuvanom jelu. Kada sam o njemu čitala, mislila sam da je slično našem gulašu, ali potpuno se razlikuje.

Reč je o govedini koja se kuva sa začinima i celim glavicama crnog luka (tako se i servira). Kuva se u zapečaćenoj zemljanoj posudi satima. Spremaju ga za sve proslave i važna porodična okupljanja (kao mi sarmu ili svadbarski kupus). Ovo jelo definitivno morate probati, jer je savršeno! Uspela sam da saznam i recept za ovo jelo, koji možete koristiti da ovo vrlo zanimljivo jelo pripremate i u svojoj kući.

Sam naziv ovog jela potiče od reči "stufado", koja označava jelo koje su u Grčku doneli Venecijanci u 13. veku, nakon pada Konstantinopolja i pre invazije Otomana. Verzija jela koju danas u Grčkoj možemo probati je prilagođena verzija originalnog jela, ali i dalje sa tim jedinstvenim šmekom, koji ćete i danas osetiti u svakom zalogaju.

Kažu da je tajna dobrog stifada, koji se topi u ustima, izbor mesa. Preporučuju se veliki komadi govedine (najbolje butkica), ili još bolje - teletina, koji se nakon nekoliko sati kuvanja na niskoj temperaturi prosto rastapaju. Tajna je i u luku posebne vrste, koji se na grčkom zove “kokaria”, a reč je o malim glavicama slatkastog luka (ne crvenog koji oni obično koriste, nego "običnog").

Meso treba prvo ostaviti da porumeni, pa onda zatvoriti u posudu u kojoj će se kuvati, da bi sačuvalo sočnost. Potom se luk karamelizuje, a onda se sve zajedno kuva u sosu od paradajza, sa konjakom, crvenim vinskim sirćetom, kao i raznim začinima. Služi se uz pirinač, grčku "orzo" testeninu ili krompir.


Stifado

Potrebni sastojci

Da biste prirpremili stifado, biće vam potrebno:

- 1kg govedine,

- 1kg malih glavica luka,

- 50ml maslinovog ulja,

- 150ml crvenog vina,

- 3 kašike crvenog vinskog sirćeta,

- 50ml konjaka,

- 2 velika zrela paradajza (bez ljuske, naseckana),

- lovorov list,

- 2 kašike aleve paprike,

- malo muškatnog oraščića,

- malo bibera u zrnu, so,

- svež peršun,

- vrela voda.


Postupak pripreme

Pratite sledeće korake:

1. Zagrejati maslinovo ulje u šerpi. Ubacite meso (preporučuje se da se dodaje deo po deo mesa) i dinstajte, dok ne porumeni sa svih strana. Izvadite gotovo meso na tanjir i poklopite.

2. Oljuštite male glavice crnog luka i svaki zasecite u obliku krsta, po malo na vrhu svake glavice. Stavite luk u isto maslinovo ulje u kome se dinstalo meso, smanjite temperaturu i dinstajte dok luk ne omekša, ali da ne zagori.

3. Prelite sve konjakom, vinom i sirćetom, poklopite i sačekajte pet minuta da vri.

4. Dodajte meso koje ste prethodno izdinstali, zajedno sa svim njegovim sokovima, dodajte paradajz i dinstajte. Potom dodajte lovorov list, alevu papriku, muškatni oraščić, biber i vodu, toliko da prekrije meso. Pustite da provri, pa onda smanjite temperaturu. Obavezno poklopiti šerpu i krčkati najmanje 2h (dok se meso ne "rastopi"). Tokom krčkanja proveravajte da li je potrebno dodati po pola čaše vrele vode, jer ne bi trebalo da se osuši i zagori. Pred kraj kuvanja posoliti. Pre serviranja, odozgo možete posuti svežim peršunom.


Prijatno!



Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Olimpska regija: Moja najlepša iskustva pod Olimpom

Kasandra: Moja najlepša iskustva

Solun: Šta videti i iskusiti u Aristotelovom gradu

Atos: U poseti Svetoj Gori i Aristotelovom gradu


Solun: Šta videti i iskusiti u Aristotelovom gradu

Solun ili Tesaloniki, je drugi grad po veličini u Grčkoj, posle Atine. Jedan je od najstarijih gradova Evrope. Rodno je mesto čuvenog Aristotela. Veruje se da je dobio ime po Tesaloniki, supruzi kralja Kasandra (osnivača grada) i polusestri Aleksandra Velikog. Solun je mesto na kojem je apostol Pavle 50. godine poslao prvu hrišćansku poruku.


Atos: U poseti Svetoj Gori i Aristotelovom gradu

Atos je poluostrvo Halkidikija, poznatije kao “Sveta Gora”, ali i „treći prst“. Po zakonu, samo je muškarcima dozvoljen pristup na tlo Svete Gore. Međutim, Atos čini i jedan deo koji nije u sklopu Svete Gore, na čijem tlu žene mogu boraviti. Ovde ću vam predstaviti neka od letovališta i izletišta na čijem tlu možete slobodno koračati, ali i utiske sa „tajne“ Svete Gore, gde mogu boraviti samo muškarci.


Olimpska regija: Moja najlepša iskustva pod Olimpom

Olimpska regija je jedna od 13 oblasti grčke Makedonije. Smeštena je na obroncima planine Olimp To je predeo lepe prirode, sa šumama, rekama, močvarama i bogatom florom i faunom, ali i bogat atrakcijama od istorijskog i arheološkog interesa. Svojom prirodnom lepotom oduševljava planina Olimp i druge znamenitosti, koje ću da prikažem kroz vodič kroz mesta koja ne smete propustiti.


Kasandra: Moja najlepša iskustva

Poluostrvo Kasandra, jedno je od tri poluostrva Halkidikija, koje se još naziva i “prvi prst”. Pošto je Kasandra najbliža regija Solunu, turistički je najrazvijenija. Ono što je sigurno, jeste da vam na ovom poluostrvu neće biti dosadno. U ovom tekstu ću vam predstaviti meni najinteresantnijih iskustava koja morate doživeti ako ovde dođete na letovanje.