Salaši i etno sela


1. Pajin salaš (Čenej)

Ako tražite mesto gde ćete uživati - u prirodi, uz odličnu hranu i aktivnosti za decu, možete da rezervišete mesto na čenejskom Pajinom salašu. Obišli smo nekoliko zanimljivih mesta u okolini, a u ovom tekstu pišem o detaljima jednodnevnog izleta, u kome smo otkrili manje poznate delove Vojvodine, na sat vremena od Beograda. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/Cenej:-prvomajski-uranak-na-vojvodjanskom-salasu/

2. Etno selo Divljakovac (Aranđelovac)

Velika terasa na kojoj ručate gleda bukvalno na ceo Aranđelovac. Vetar pirka, a od zvukova se čuje samo zujanje pčelica, kojih u ovom periodu ima dosta, jer ste okruženi ucvetalim voćkama. Imanje nije veliko, ali je simpatično uređeno. Postoji i mali parkić za decu, ali i livada na kojoj deca mogu da se igraju. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/arandjelovac:-gde-se-ciju-zvuci-mermera-i-pogled-prostire-po-Sumadiji/

3. Zornića kuća (Beograd)

Svakog vikenda je Zornića kuća prepuna – ne bez razloga. Uvek možete videti brojne porodice sa decom, koje su došle da uživaju na čistom vazduhu, da se zabave u dečijoj igraonici, jašu konje ili se igraju sa životinjama u mini ZOO vrtu. Za ručak se možete počastiti nekim od njihovih specijaliteta ispod sača, kolačima ili pečenom kafom koju služe u fildžanima i uz ratluk. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda/

4. Etno selo "Moravski konaci" (Velika Plana)

Etno selo “Moravski konaci” se nalazi u Velikoj Plani. Postoje putokazi ka selu, odmah posle naplatne rampe na auto-putu. Na tom prostoru su se nekada nalazila skladišta zemlje koju je obližnja ciglana koristila za izradu opeke. Danas je ovo jedna uređena oaza za odmor i opuštanje. Na ulasku u etno selo vas čeka veliki parking. Posebnu pažnju privlači srpska pravoslavna crkva posvećena Svetom ocu Nikoli, ispred koje je česma sa pijaćom vodom. Ovde se možete zabaviti, ali i lepo jesti. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/velika-plana:-predlog-za-izlet-blizu-beograda/

5. Etno selo "Amerić" (Kosmaj)

Saznajte gde možete uživati na čistom vazduhu, u prelepom pogledu i domaćim specijalitetima, na manje od sat vremena od Beograda, koja jela preporučujem da probate, ali i koje su davno zaboravljene aktivnosti u ponudi ovog jedinstvenog mesta, u kome kao da je vreme stalo. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/etno-selo-americ:-kao-nekada.../

6. Salaš Stojšić (Beška)

Salaš koji morate posetiti... Sa vama delim šta me je oduševilo na ovom mestu: Stiže se za manje od sat vremena od Beograda, pa smo uspeli da iskombinujemo da dođemo radnim danom (nije neophodna rezervacija), kada je manja gužva nego vikendom. Odličan je prilaz, jer se nalazi odmah uz autoput ka Novom Sadu... Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iii-deo/

7. Sašin salaš (Rumenka)

Reč je o porodičnom seoskom domaćinstvu, koje se nalazi u mestu Rumenka, na 10ak minuta od centra Novog Sada. Za razliku od brojnih "fensi" salaša u okolini, ovaj je nekako opušten i prirodan. Za decu ima zaista dosta sadržaja, toliko da ćete morati da ručate napolju, iako je doživljaj degustirati njihovu domaću hranu u ambijentu prave salašarske kuće. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iv-deo/

8. Lujzin salaš (Zrenjanin)

Čim sam kročila kroz drvenu kapiju na Lujzin salaš, znala sam da je ovo mesto posebno. Reč nije o klasičnom komercijalizovanom salašu, već poljoprivrednom gazdinstvu, na kome znate da je sve što ćete probati domaće. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/lujzin-salas:-raj-za-decu-nadomak-zrenjanina/

9. Etno selo "Sunčana reka" (Loznica)

Po mom mišljenju, jedno od najlepših etno sela u Srbiji... Kada prođete Loznicu i mislite da ste stigli na granicu sa Bosnom i Hercegovinom, baš tu vas čeka jedno ogromno, prostrano, divno uređno, etno selo "Sunčana reka". Nudi toliko sadržaja za decu i odrasle, da ovde možete provesti ceo dan. Ovo je razlog zašto je vikendom prepuno i jedva se nađe mesto za parkiranje. Pored divnog ambijenta, ima i istorijsku zanimljivost. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/jedan-dan-u-loznickom-kraju:-kolevka-srpskog-jezika/

10. Drvengrad (Mokra Gora)

Ovo mesto kao da je epicentar dešavanja u svako doba dana. Uvek je nekako živo i oseća se posebna atmosfera. Dok se Sunce još uvek probijalo kroz oblake, poslednje preostale kapljice kiše su se sušile u maloj cvetnoj bašti poslastičarnice. Uvek je tako slatka, u drvetu, ukrašena cvećem. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/mojih-top-15-iskustava-koja-morate-doziveti-na-zlatiboru/

11. Etno selo "Terzića avlija" (Užice)

Etno park Terzića avlija je zapravo muzej na otvorenom. Potiče sa početka XX veka, i predstavlja tipično seosko domaćinstvo iz okoline Užica, sa starim kućama i okućnicom, kao što su salaš, šupa, mlekar, bunar, kačara. Ima dve stare kuće. U jednoj se odvijao svakodnevni život, a druga se koristila kao gostinjska kuća i kuća u kojoj su se posluživali gosti za slavu. Pred početak i za sve vreme II svetskog rata u kući je radila jedna od prvih seoskih škola. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/mojih-top-15-iskustava-koja-morate-doziveti-na-zlatiboru/

12. Etno selo "Boškova voda" (Zlatibor)

Do ovog etno sela smo došli sasvim slučajno, kad smo se kolima uputili ka Ljubišu, jednom od najlepših delova Zlatibora. Reč je o etno selu "Boškova voda", koje sam doživela kao pravi raj za decu. Pored restorana, nalazi se ogromna poljana sa raznim zanimacijama za decu: teren za odbojku, teren za mali fudbal, mini ZOO vrt sa domaćim životinjama, igralište sa ljuljaškama i klackalicama. Imaju i nekoliko vajata namenjenih za smeštaj. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/mojih-top-15-iskustava-koja-morate-doziveti-na-zlatiboru/

13. Etno selo "Kod deda Mije" (Sokobanja)

Ako želite da osetite šta znači pravo etno selo, obavezno se zaustavite na pola puta do jezera Vrmdža. Tu se nalazi restoran napravljen u dvorištu stare vodenice "Kod deda Mije", koja je i dalje aktivna. Hrana koju spremaju je preukusna, sve je domaće. Možete obići vodenicu, pogledati kako izgleda proces mlevenja, a i ručati po izuzetno povoljnim cenama. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/mojih-top-10-atrakcija-u-sokobanji/

14. Resavsko etno selo (Despotovac)

Sledeće mesto o kome pišem je "Resavsko" etno selo, koje se nalazi u mestu Brestovo. Do ovog mesta ćete lako doći, jer se putokazi nalaze svuda uz put. Odmah na ulazu je bilo jasno da je ovde raj za decu. Na ulazu u imanje se nalazi nekoliko konjića i magaraca. Znate koliko ih deca vole... Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/blago-resavskog-kraja:-predlog-jednodnevnog-izleta/

15. Majkin salaš (Palić)

Salaši na severu Bačke, opevani u pesmama, neizostavna su atrakcija ako se nalazite na Paliću. Najbolje je posetiti ih u vreme ručka - sklonićete se od najjačeg sunca, uživati u domaćoj hrani, a potom i prošetati i uživati u prirodi. Ovog puta je izbor bio "Majkin salaš". Bio je topao dan, podne već prošlo, pa smo beg od vrućine našli u hladu vinove loze njihove bašte. Drvene klupe i stolovi, puno cveća, etno dekoracija, iznad vas još nezrelo grožđe... milina. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/moja-najlepsa-iskustva-koja-morate-doziveti-na-palicu/

16. Salaš Jelen (Palić)

Na nepunih kilometar od vodotornja na Paliću, pređite prugu i stotinak metara napred ugledaćete veliko imanje i parking. Salaš je zaista predivno uređen. Sastoji se od nekoliko objekata, velikog igrališta za decu, bazena, parkinga i dela koji je namenjen za smeštaj. Okružen je šumom i ravnicom i nalazi se u mirnom ambijentu. Na samom ulazu u kompleks se nalazi kućica iz XIX veka, koja je autentična i u njoj se prodaju suveniri. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/moja-najlepsa-iskustva-koja-morate-doziveti-na-palicu/

17. Gulyas čarda (Palić)

Na samoj obali Ludaškog jezera, uz put ka Hajdukovu, naići ćete na skretanje za jednu neobičnu čardu, koja u svom sastavu ima i farmu nojeva "Gulyas čarda". Ovo je zapravo prva farma nojeva u Srbiji, na kojoj danas možete videti, pored jednog noja, i pticu emu, mangulice, lame, konjiće, koji su smešteni u okviru mini ZOO vrta koji je deo ovog imanja. ZOO vrt zapravo i nije tako mali, vrlo je lepo uređen i mnoge životinje slobodno šetaju pored vas. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/moja-najlepsa-iskustva-koja-morate-doziveti-na-palicu/

18. Etno kompleks “Nišavska dolina” (Pirot)

Nalazi se na periferiji Pirota (2 km od centra), a kad smo stigli obeshrabrila nas je gužva na parkingu. Srećom, reč je o svadbi koja se održavala unutra, tako da smo lako našli mesto u bašti, koja me je asocirala na scene iz filma "Zona Zamfirova", ali u mnogo luksuznijoj varijanti. Meni se ambijent jako dopao! Ima dosta etnografskih elemenata, a kompleks, pored restorana, ima i objekte za smeštaj. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/produzeni-vikend-na-staroj-planini:-prirodnije-ne-moze.../

19. Etno selo "Stanišići" (Bijeljina, BiH)

Bijeljina, grad uz granicu sa Srbijom, zanimljiv je za jednodnevne izlete. Iz Beograda do Bijeljine treba oko 2h vožnje. Odlična je destinacija za porodice sa decom, bilo da dolazite zimi ili leti. U ovom tekstu ću dati nekoliko predloga kako da sa decom provedete jedan sadržajan i zabavan dan u Bijeljini, ali ćete naći i nekoliko ideja kako da iskombinujete još neke atrakcije ovog kraja, dobru hranu i šoping, i tako upotpunite ceo vikend proveden sa najdražima. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/bijeljina:-vikend-beg-u-srce-semberije/

20. Dida Hornjakov salaš (Sombor)

U ovom tekstu ću prikazati kako je izgledao jednodnevni izlet po okolini Sombora. Izlet je idealan za letnje dane, jer obuhvata jedno mesto za kupanje, jedno mesto za uživanje u lokalnoj gastronomiji i jedno mesto za šetnju i upoznavanje sa arhitekturom jednog od najlepših vojvođanskih gradova. Ovde ćete naći preporuku mesta pogodnih za zabavu cele porodice, a posebno dece. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/dida-hornjakov-salas:-dobro-dosli-na-backi-bunjevacki-rucak/

21. Salaš "Mali park" (Gladnoš)

Ako želite da vikend provedete van grada, a niste raspoloženi za duge vožnje, iz Beograda predlažem jedan izlet, koji će biti sadržajan, a ne mnogo naporan. Reč je o Novom Sadu i okolini. U tekstu ćete naći nekoliko predloga za obilazak, predlog jednog salaša za ručak i jednog mesta gde se možete zasladiti. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/mala-tura-oko-novog-sada/

22. Salaš "Kod stare dunje" (Zrenjanin)

U ovom tekstu ću opisati kako je izgledao jednodnevni izlet u okolini Zrenjanina, tokom koga smo posetili dva salaša i još mnogo atrakcija. Ako putujete sa decom, jedna ovakva tura je pun pogodak, jer će oni bukvalno imati celodnevnu zabavu. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/zrenjaninski-salasi:-predlog-jednodnevnog-izleta/

23. Etno kuća "Zabranska bajka" (Obrenovac)

Ako tražite mesto gde možete otići na vikend ručak, da ima zabave za decu, da je dobra hrana i da ste okruženi prirodom, preporučujem da razmotrite etno kuću "Zabranska bajka". Nalazi se u okviru obrenovačkog izletišta Zabran (po kome možete prošetati nakon ručka), a prepoznaćete je po punom parkingu uz put. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iii-deo/

24. Etno selo "Rakezići" (Vrnjačka Banja)

Ako tražite mesto gde u okolini Vrnjačke Banje možete otići na izlet i porodični ručak, posebno ako imate decu, provozajte se oko pola sata od Banje do sela Brezovica, jer vas tamo čeka jedno autentično etno selo - porodično seosko domaćinstvo, u kome možete za pristojan novac lepo ručati i uživati u vazduhu - čistom i nekako "mekanom". Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/vrnjacka-banja:-spa-uzitak-u-kraljevskoj-banji/

25. Etno park "Avlija" (Glušci)

Ako želite da ručate u autentičnom ambijentu sela u sred mačvanske ravnice, možete se provozati do sela Glušci, koje se nalazi na oko 20 km od Sremske Mitrovice. Ovaj etno kompleks bih najlakše opisala kao zavičajni muzej na otvorenom, u kome se smestio restoran "Lazareva krčma" i mnogo zabave za celu porodicu. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/mojih-top-6-iskustava-u-sremskoj-mitrovici/

26. Perkov salaš (Fruška gora)

Ovo je jedno od onih mesta sa kojih odete puni pozitivnih utisaka i lepih emocija. Reč je o jednom od retkih fruškogorskih salaša, koji se nalazi u selu Neradin, nedaleko od manastira Grgeteg, na 15ak minuta vožnje od Banstola. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/izlet-na-frusku-goru:-u-riznici-pravoslavnih-manastira/