Izleti u Vojvodini


1. Čenej: Prvomajski uranak na vojvođanskom salašu

Ako tražite mesto gde ćete uživati - u prirodi, uz odličnu hranu i aktivnosti za decu, možete da rezervišete mesto na čenejskom Pajinom salašu. Obišli smo nekoliko zanimljivih mesta u okolini, a u ovom tekstu pišem o detaljima jednodnevnog izleta, u kome smo otkrili manje poznate delove Vojvodine, na sat vremena od Beograda. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/Cenej:-prvomajski-uranak-na-vojvodjanskom-salasu/

2. Mojih top 10 iskustava koja morate doživeti na Paliću

Šaljem pozdrave se severa Bačke, sa obale najvećeg prirodnog jezera u Srbiji - Palićkog jezera! Palić može biti dobra baza za smeštaj i obilazak brojnih znamenitosti u okolini. Mislim da ne bi bio dovoljan jedan produženi vikend, da vidite i uživate u svemu što ovaj kraj nudi. Prelepe građevine i vile u stilu secesije, čarde i salaši, riblja čorba, juneći perkelt, štrudle. Šta još poželeti!? U ovom tekstu ću predstaviti meni najzanimljivije atrakcije na Paliću i okolini. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/moja-najlepsa-iskustva-koja-morate-doziveti-na-palicu/

3. Pančevački riblji restorani

Pančevo je uvek dobra ideja, kada je potreban beg iz grada, a ne biste da vozite negde daleko. Možete otići u kafanu "Šaran" (povoljnija varijanta i izvrsna hrana, uz ogromne porcije) ili u "Šajku" (atraktivnija varijanta). Ono po čemu je ovo mesto posebno interesantno jeste način kako se stiže do restorana. Naime, kada auto parkirate na nekom od mesta u blizini tamiškog keja, prošetajte pored reke i videćete putokaz za restoran. Kada stignete do malog splava, videćete da ovde treba da pozvonite i oni dolaze po vas čamcem. Čamcem se vozite bukvalno pola minuta, ali je super doživljaj. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-ii-deo/

4. Vršac: Putevima vršačkih vinograda

Ako nemate ideju gde provesti lep i sunčan dan, na oko sat i po od Beograda vas čeka Vršac, prava riznica znamenitosti, kojih ima dovoljno ne samo za jednodnevni izlet, već da ovde provedete i nekoliko dana. Vršac je jedan od najstarijih banatskih gradova, smešten na obodu Panonske nizije, u podnožju Vršačkih planina i od granice sa Rumunijom samo 14 km. Od Beograda je udaljen 84 km. Vršac karakteriše šarolika nacionalna struktura nastala tokom vekova, kao posledica čestih migracija. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/vrsac:-putevima-vrsackih-vinograda/

5. Bačka Palanka: Destinacija za letovanje u Srbiji

Do ovog puta, nikada nisam bila u Bačkoj Palanci, pa čak ni u ovom delu Vojvodine. Ono što sam zatekla me je oduševilo, a predlog jednodnevnog izleta kakav smo napravili, možete naći u ovom tekstu. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/backa-palanka:-destinacija-za-letovanje-u-srbiji/

6. Kovilj: Vratiće se rode na kraj sveta

Da li vas je ikada zanimalo šta se nalazi "Na kraj sveta"? Upravo u ovom tekstu ćete saznati kakva vas lepota tamo čeka. Ako niste znali da se kraj sveta nalazi u baš Kovilju, mestu na oko 30 km od Novog Sada, onda je ovaj tekst za vas. U njemu ćete naći jedan predlog za sadržajan, nesvakidašnji i zanimljiv jednodnevni izlet, na oko sat vremena od Beograda. Birajte lepo vreme i spremite se za zabavu i opuštanje cele porodice. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/kovilj:-vratice-se-rode-na-kraj-sveta/

7. Dan u Sremskim Karlovcima: Miris kuglofa sa šećerom u prahu

Sremski Karlovci su grad na obroncima Fruške gore, na samoj obali Dunava. Predstavljaju prestonicu pravoslavlja, imaju jedinstvenu arhitekturu i čuveno domaće dezertno vino. Ma koliko puta da sam ovde bila, uvek uživam u njegovoj arhitekturi, istoriji, šarmu, miru, slatkom mirisu kuglofa posutog šećerom u prahu, aromatičnom slatkom bermetu i preukusnim rezancima sa makom. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/dan-u-sremskim-karlovcima:-mirisu-kuglofa-posutog-secerom-u-prahu/

8. Sremska Mitrovica: Majka gradova pod zaštitom Svetog Dimitrija

Sremska Mitrovica je najveći grad u Sremu i jedan od najstarijih gradova u Vojvodini i Srbiji. Antički grad Sirmijum bio je prestonica Rimskog carstva neki period. Nazivaju ga i „slavnom majkom gradova“, jer su u njemu rođeni brojni rimski carevi. Jedno vreme se zvao Civitas Sancti Demetrii (Grad Svetog Dimitrija), po zaštitniku grada i ovde pogubljenom hrišćanskom mučeniku Sv. Dimitriju. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/mojih-top-6-iskustava-u-sremskoj-mitrovici/

9. Zrenjanin: Predlozi za sadržajan vikend izlet

Zrenjanin se nalazi u Vojvodini, u središnjem delu Banata, nekada je bio poznat kao Bečkerek. Kroz koji protiču reke Tisa, Begej, Tamiš i sistem kanala Dunav-Tisa-Dunav. Staro jezgro grada čini niz sačuvanih građevina iz XIX i XX veka. Tokom leta se ovde organizuju Dani piva, pa preporučujem da možda baš u to vreme posetite Zrenjanin. U ovom tekstu ću dati nekoliko predloga za jedan sadržajan vikend izlet u Zrenjaninu i njegovoj atrakcijama bogatoj okolini. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/zrenjanin:-predlozi-za-sadrzajan-vikend-izlet/

10. Fruškogorska dečija pešačka staza: Popovica

Dok nisam posetila ovo mesto na Fruškoj gori, nisam zapravo ni znala koliko je velika ova vojvođanska planina i koliko znamenitosti krije. Koliko se u njoj smestilo pećina, vidikovaca, kamenoloma, izletišta, jezera... Šetnja u koju vas vodim je bila prilično lagana, a da je tako govori i ogroman broj dece koju smo videli - prava porodična šetnja na čistom vazduhu. Staza je duga oko 4.5 km, a nama je trebalo nešto manje od 3h. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/fruskogorska-decija-pesacka-staza:-popovica/

11. Izlet na Frušku goru: U riznici pravoslavnih manastira

Fruška gora je najveća vojvođanska planina, koja je prva u Srbiji proglašena nacionalnim parkom. Pored neverovatnih prirodnih odlika, jedna od turističkih karakteristika Fruške gore su i njeni vinogradi, oko kojih su izgrađene brojne vinarije, u poslednje vreme prilagođene turistima. Međutim, ono što turiste najviše privlači jeste skupina od 16 manastira Srpske pravoslavne crkve, zadužbine srpskih vladarskih porodica, koji su raspoređeni po celoj planini. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/izlet-na-frusku-goru:-u-riznici-pravoslavnih-manastira/

12. Velika mirna Bačka tura: Predlozi za obilazak

Jedan od delova Srbije koji do sada gotovo da nisam nikada posetila je Bačka. U tekstu prenosim utiske o mestima koja su mi se dopala. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/velika-mirna-backa-tura:-predlozi-za-obilazak/

13. Skriveni dragulj Fruške gore: Beli majdan

Jedno od najvećih iznenađenja - skriveni dragulj Fruške gore – Beli majdan. Uglavnom se Fruška gora spominje kao mesto za uživanje u prirodi, roštiljanje i posetu pravoslavnim manastirima. A da li ste znali da Fruška gora krije pećine nastale na mestu starog kamenoloma? Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/skriveni-dragulj-fruske-gore:-beli-majdan/

14. Dvorac Fantast: Mesto za maštanje

Kako je proleće bilo oduvek određeno za obilazak najlepših, do sada neistraženih, atrakcija Srbije, tako smo se i ovog proleća zaputili na jedno mesto za koje smo čuli da je kao iz bajke. Reč je o, kako kažu, najlepšem dvorcu Vojvodine, dvorcu “Fantast”, koji je izgradio Bogdan Dunđerski, čuveni veleposednik. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/dvorac-fantast:-mesto-za-mastanje/

15. Borkovac: Spa hotel među borovima

Hotel “Borkovac” je jedan od omiljenih spa hotela u Srbiji, a vrlo blizu Beograda. Ovaj hotel se nalazi na samo 50 km od Beograda, u rumskom izletištu Borkovac. Smešten je među borovima, na 3 km od centra Rume, u netaknutoj prirodi. Posebno je neobično to što, u sred sremačke ravnice, postoji jedna mala borova šuma, nalik na one zlatiborske. Kako se nalazi na obroncima Fruške gore i okružen je prirodom, idealan je za odmor i relaksaciju. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/borkovac:-moj-omiljeni-spa-hotel-medju-borovima/

16. Novi Sad u prazničnom ruhu

Novi Sad, najveći grad Vojvodine, ili “srpska Atina”, kako ga još nazivaju, oduševiće vas posebno ako ga posetite u vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Ako posetite Winter Fest, u jedinstvenoj atmosferi, uživaćete u kuvanom vinu vrhunskih karlovačkih vinarija, mirisu tople čokolade koji se širi trgom, toplom čaju od lekovitog bilja, ukusnim kobasicama ili nekom od vojvođanskih specijaliteta. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/novi-sad-u-praznicnom-ruhu/

17. Obedska bara: Prirodna oaza nadomak Beograda

Pre nekoliko godina sam slučajno otkrila ovaj jedinstveni rezervat prirode "Obedska bara", u neverovatnom prirodnom ambijentu kićenog Srema. Priroda koju sam ovde zatekla je očaravajuća. U tekstu ćete naći pregled aktivnosti kojima možete upotpuniti dan i predlog jednog mesta za ručak sa decom. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/obedska-bara:-prirodna-oaza-nadomak-beograda/

18. Manastir Beočin i restoran "Karaš"

Duboko u šumi na obroncima Fruške gore, daleko od puta i očiju javnosti, krije se mesto na kome se i dalje neguju prave ljudske vrednosti, dobročinstvo i toplina reči i pogleda. Ako vas put nanese ka Beočinu, nemojte propustiti da skrenete sa trase i posetite istoimeni manastir. Ovde sam osetila neki poseban mir. Da li zbog ambijenta u kome se nalazi ili zbog blagosti monahinja koje ovde žive... Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/Cenej:-prvomajski-uranak-na-vojvodjanskom-salasu/

19. Restoran "Tomy" u Šimanovcima

Kada sam prvi put videla fotografije sa ovog mesta, znala sam da je to restoran u koji moram obavezno da dođem. Želja mi se ostvarila, a očekivanja su ispunjena, tako da ovde predlažem mesto kao interesantno za ručak za porodice sa decom. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/obedska-bara:-prirodna-oaza-nadomak-beograda/

20. Salaš Stojšić

Salaš koji morate posetiti... Sa vama delim šta me je oduševilo na ovom mestu: Stiže se za manje od sat vremena od Beograda, pa smo uspeli da iskombinujemo da dođemo radnim danom (nije neophodna rezervacija), kada je manja gužva nego vikendom. Odličan je prilaz, jer se nalazi odmah uz autoput ka Novom Sadu... Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iii-deo/

21. Sekin salaš

Tokom vikenda se možete provozati do Pančeva i potražili mesto u kome se možete sakriti od najjačeg sunca i ručati. Sasvim slučajno smo otkrili jedno novo mesto, još uvek u razvoju, odlično za porodice sa decom. U pitanju je Sekin salaš, autentičan vojvođanaki salaš, na prvi pogled sličan kao i ostali, a ustvari vrlo specifičan. Ovo je ujedno i prvi salaš u Vojvodini, iz pravca Beograda. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iii-deo/

22. Plaža "Tarzan"

Ako se uputite ka Bojčinskoj šumi, možete obići jedno jako neobično mesto. Mi smo na putu za Bojčinsku šumu malo lutali okolinom, sasvim slučajno smo videli putokaz za plažu "Tarzan", pa nas je zaintrigiralo da se provozamo i vidimo kako izgleda. Ova "plaža" se nalazi u selu Progar, kod Surčina. Zapravo, nije reč o pravoj plaži, već betoniranom doku, sa koga uz pomoć lijane možete uskočiti u Savu. Upravo je po tome i dobila naziv. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iii-deo/

23. Keltsko selo

Imala sam priliku da posetim Keltsko selo u Inđiji, tematski park na manje od 1h od Beograda. Da li ste znali da su na teritoriji Inđije na čak 60 lokaliteta pronađeni ostaci života Kelta? Uzimajući u obzir ovu istorijsku činjenicu, napravljen je novi tematski park, vrlo intetesantan deci, mada i odraslima. Kompleks čini nekoliko imitacija keltskih kuća, od trske, drveta i blata, u kojima se nalazi pekara u kojoj je u vreme naše posete bila radionica za decu, mali muzej sa keltskim nakitom, oružjem, odećom i sl., svetilište, jezerce. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iii-deo/

24. Kupalište Peskara

U potrazi ste za mestom na koje tokom vikenda možete otići na rashlađenje? Pripremate se za odmor? Ili ste se tek vratili i želite da taj osećaj kada ste na odmoru nikada ne prestane? Predlažem da se uputite ka Zrenjaninu, jer ćete na obodu ovog grada naći jezero, koje je zapravo gradsko kupalište, pod nazivom "Peskara". Preporučujem da dođete ranije ujutru, jer plaža u delovima ima suncobrane, koje besplatno možete zauzeti, ali samo ako ste brzi. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/lujzin-salas:-raj-za-decu-nadomak-zrenjanina/

25. Lujzin salaš

Čim sam kročila kroz drvenu kapiju na Lujzin salaš, znala sam da je ovo mesto posebno. Reč nije o klasičnom komercijalizovanom salašu, već poljoprivrednom gazdinstvu, na kome znate da je sve što ćete probati domaće. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/lujzin-salas:-raj-za-decu-nadomak-zrenjanina/

26. Deliblatska peščara

Tokom jednog julskog vikenda, imali smo čast da budemo gosti šumske kućice "Bubamara", koja nas je podsetila na detinjstvo i bajke. Nisam mogla da se odlučim da li sam "Alisa u zemlji čuda" ili sam "Crvenkapa" koja nosi korpu do bakine kućice. Ova šumska bajka je bila jedno od najlepših vikend putovanja koje sam mogla da doživim. Sadržajno, neobično, nepoznato, opuštajuće. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/deliblatska-pescara:-produzeni-vikend-u-sumskoj-bubamari/

27. Dida Hornjakov salaš: Dobro došli na bunjevački ručak

U ovom tekstu ću prikazati kako je izgledao jednodnevni izlet po okolini Sombora. Izlet je idealan za letnje dane, jer obuhvata jedno mesto za kupanje, jedno mesto za uživanje u lokalnoj gastronomiji i jedno mesto za šetnju i upoznavanje sa arhitekturom jednog od najlepših vojvođanskih gradova. Ovde ćete naći preporuku mesta pogodnih za zabavu cele porodice, a posebno dece. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/dida-hornjakov-salas:-dobro-dosli-na-backi-bunjevacki-rucak/

28. Mala tura oko Novog Sada

Ako želite da vikend provedete van grada, a niste raspoloženi za duge vožnje, iz Beograda predlažem jedan izlet, koji će biti sadržajan, a ne mnogo naporan. Reč je o Novom Sadu i okolini. U tekstu ćete naći nekoliko predloga za obilazak, predlog jednog salaša za ručak i jednog mesta gde se možete zasladiti. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/mala-tura-oko-novog-sada/

29. Zrenjaninski salaši: Predlog jednodnevnog izleta

U ovom tekstu ću opisati kako je izgledao jednodnevni izlet u okolini Zrenjanina, tokom koga smo posetili dva salaša i još mnogo atrakcija. Ako putujete sa decom, jedna ovakva tura je pun pogodak, jer će oni bukvalno imati celodnevnu zabavu. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/zrenjaninski-salasi:-predlog-jednodnevnog-izleta/

30. Praznični vikend u Subotici

Posetila sam Suboticu, riznicu secesije, u periodu kada se održava zimski festival. Sama arhitektura grada, secesionistički motivi i ta neka jedinstvena vojvođanska ušuškanost, definitivno su sjajan ambijent u koji se i te kako uklapa sva ta čarolija praznika i darivanja. U tekstu dajem predlog kako možete provesti jedan praznični vikend u Subotici i njenoj okolini. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/praznicni-vikend-u-subotici/

31. Ergela i farma "Stari Tamiš"

Da li ste znali da na pola sata od Beograda, možete provesti sadržajno i edukativno pre podne, u kome će deca uživati? Nisam ni ja, dok slučajno nisam videla putokaz za farmu sa ergelom "Stari Tamiš", nedaleko od Pančeva, ispred sela Dolovo. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iv-deo/

32. Kaštel "Ečka"

Nedaleko od Zrenjanina, u selu Ečka, nalazi se lovački dvorac „Kaštel“, građen u engleskom stilu, u periodu od 1816-1820. godine. Dvorac je podigla porodica Lazar, a na svečanom otvaranju dvorca 1820. godine, svirao je čuveni violinista Franc List. To dovoljno govori o nekadašnjoj raskoši i značaju ovog mesta. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iv-deo/

33. Sašin salaš

Reč je o porodičnom seoskom domaćinstvu, koje se nalazi u mestu Rumenka, na 10ak minuta od centra Novog Sada. Za razliku od brojnih "fensi" salaša u okolini, ovaj je nekako opušten i prirodan. Za decu ima zaista dosta sadržaja, toliko da ćete morati da ručate napolju, iako je doživljaj degustirati njihovu domaću hranu u ambijentu prave salašarske kuće. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iv-deo/

34. Stara Pazova

Ako želite da napravite kratak izlet van grada, možete otići i do Stare Pazove. Samo mesto je mirnije, usporenije i mnogo opuštenije nego veliki grad. Jednostavno, prošetajte njegovim ulicama. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iv-deo/