Mestre: Prednosti smeštaja u okolini Venecije

Iako smo Mestre izabrali kao mesto u kome ćemo samo prespavati, ispostavilo se da je grad vredan posete i da nudi mnogo više mogućnosti nego što sam očekivala. Gradić me je potpuno oduševio! Prevoz je odlično organizovan, tačan i za maksimalno pola sata ste u Veneciji. Saznajte gde smo bili smešteni, kako iz Mestre doći javnim prevozom do Venecije, kao i gde možete jesti savršenu italijansku pastu.


Šta videti u Trstu za jedan dan

Trst je italijanski grad smešten u Tršćanskom zalivu. Njegova luka se nalazi u srcu evropskog kontinenta i bila je glavni izlaz na more Hazburskog carstva. Prvo što ćete primetiti u Trstu je da veoma malo liči na Italiju. Razlog za to je što je bio deo Austrije. Kako se austrijsko carstvo smanjivalo, tako je Trst postajao samo mala luka, da bi 1700ih godina postao glavna trgovačka luka na Jadranskom moru.


Ravena: Prestonica mozaika u velu Danteove tišine

Na prvi pogled, Ravena liči na druge italijanske srednjovekovne gradove – sa starim ulicama i zgradama, prodavnicama, malim mirnim trgovima. Možda će vam delovati i nezanimljivo. Međutim, krije pravu riznicu i podseća na malu kutiju sa blagom. Iako mozaik kao oblik umetnosti nije nastao u Raveni, Ravena je evropska prestonica mozaika i na tu činjenicu će vas podsećati svaki kutak u gradu.


Burano: Najšarenije ostrvo na svetu

Pozdrav sa, kako se često naziva, najšarenijeg ostrva na svetu! Nema potrebe da pišem koliko je ovo ostrvo fotogenično na svakom koraku! Bukvalno nisam ispuštala fotoaparat iz ruku. Saznajte kako da na najlakši način dođete do ovog ostrva iz Venecije, šta možete kupiti od suvenira, kako je nastala čuvena buranska čipka i zašto kućice na ostrvu imaju baš ovakve divne, jarke boje.


Murano: Umetnost oblikovanja stakla

Pozdrav sa ostrva Murano, poznatog po proizvodnji čuvenog stakla! Reč je o ostrvu koje je naziv i dobilo po ovoj specifičnoj i skupocenoj vrsti stakla, koje se na ovaj način proizvodi samo ovde i nigde više u svetu. Saznajte kako na najlakši način da dođete do ovog ostrva iz Venecije, zašto su baš ovde smeštene čuvene fabrike Murano stakla, šta kupiti od suvenira i šta prezalogajiti ako ogladnite od šopinga i šetnje.


Karneval u Veneciji: Maske, konfete, muzika i radost

Još kada sam prvi put videla reportažu sa karnevala u Veneciji, želja mi je bila da jednom u životu budem deo njega! Želje se ostvaruju! Pozdrav sa najposećenijeg karnevala u Evropi, i jednog od najvećih balova pod maskama na svetu! Saznajte zašto ljudi iz celog sveta hrle u Veneciju u ovom periodu, kako se pripremiti za karneval, kolika vas gužva očekuje, koji su najzanimljiviji događaji i kako sam doživela karneval.


Mojih top 10 iskustava koja morate doživeti u Veneciji

Pozdrav iz jednog od najlepših gradova na svetu, koji se nije značajnije menjao već 600 godina. Smatra se kolevkom evropskog slikarstva, a naziva se još i Plutajući grad, Grad vode, maski, mostova i kanala. Izgrađen je na 118 ostrvaca, ima 177 kanala i 417 mostova, a nalazi se na UNESCO listi. Moglo bi se reći da je svaki kutak grada znamenitost, koja čeka da bude otkrivena. Ciao, la bella Serenissima!


Kjođa i Sotomarina: Vešto čuvane tajne italijanske obale

Sotomarina je moderno primorsko mesto na južnom kraju venecijanske lagune. Praktično, predstavlja ostrvo, između Jadranskog mora, lagune i reke Brenta. Grad je mostom povezan sa istorijskom ribarskom lukom Kjođa, koja se nalazi na manjem ostrvu u laguni. Njihovom kombinacijom se dolazi do kompletnog užitka. Pravi italijanski duh nalazi se u malim gradovima. U to ćete se ovde uveriti.


Verona: Grad ljubavi

Šetnjama ulicama Verone nalik je šetnji muzejom. Zapravo, svaka zgrada je po nečemu značajna i svedok je vremena i događaja. Brojna arheološka nalazišta, građevine iz perioda Rimskog carstva, kao i zdanja koja simbolizuju slavu grada za vreme porodice Skala u XII veku, krase stari deo grada na obalama reke Adiđe. Prva asocijacija na Veronu svakako je priča o Romeu i Juliji.


Karbonara: Savršenstvo po kome pamtim Mestre

Mislim da mi je, kao i većini vas, jedna od omiljenih kuhinja sveta upravo italijanska. Italijanska pasta mi je posebna opsesija. Kada sam bila u Veneciji, probala sam je na nekoliko mesta, ali je pobedila jedna sa periferije, iz gradića Mestre. Ovde vam prenosim jedan recept po kome kod kuće često pravim karbonaru, kada se uželim ukusa Italije.


Grado: Italijanski duh malih gradova

Grado je istorijski primorski grad koji se nalazi u laguni ostrva, ribarska luka, sa lepim istorijskim centrom. U vreme austrougarskog carstva je mesto Grado bilo banja. I danas je mesto puno austrijskih turista, ali izvan Italije i Austrije, letovalište nije mnogo poznato. Za nas je ovo mesto bilo pravo iznenađenje, iako od njega nismo nista očekivali. Videćete zašto se kaže da se pravi italijanski duh nalazi u malim gradovima!


Rimini: Kocka je bačena

Rimini je jedan od najvećih gradova na zapadnoj obali Jadrana. Duž peščane plaže La Marina se nalazi preko hiljadu hotela i nekoliko tematskih zabavnih parkova. Ovo je grad filmova Federika Felinija i grad umetnosti, sa tradicijom dugom više od 2.000 godina. Postoji podatak da se Cezar upravo ovde, prešavši reku Rubikon, obratio svojim legijama na forumu Riminija, za šta se vezuje čuvena izreka “Kocka je bačena”.