Trst: Šta videti i iskusiti u ovoj istorijskoj luci


Trst: Šta videti i iskusiti u ovoj istorijskoj luci



Autor fotografija:

Bojana J.


Italijanski grad smešten u Tršćanskom zalivu (kao i njegovo ime - Trst), u blizini granice sa Slovenijom. Poznat je po luci, koja se nalazi u srcu Evrope. Nekada je bila glavni izlaz na more Hazburskog carstva. Prvo što ćete primetiti u Trstu je da veoma malo liči na Italiju. Razlog za to je što je od 1382-1919. godine bio deo Austrije. 1700ih godina je postao glavna trgovačka luka na Jadranskom moru. Od 1963. godine je u sastavu Italije i predstavlja glavni grad regije Friuli-Venezia Giulia.

Slično kao Venecija, i Trst ima svoj kanal Grande, koji protiče kroz centar grada i u kome se ogledaju elegantne zgrade iz 18. i 19. veka. Nekada je među našim ljudima bio poznat po odlascima u kupovinu, posebno farmerki. I danas se u Trst odlazi u šoping, ali to više sigurno nije tako atraktivno kako je bilo nekada. Ovde su boravili i brojni umetnici, pesnici, pisci, kojima je ovaj grad bio neiscrpna inspiracija.

Trst je poznat po svojim kafeima. Ako želite da odete u najstariji u gradu, posetite kafe "Tomaseo", dok se najskupljim smatra kafe "Degli Specchi".

Ukoliko volite plaže, na 10 km od Trsta se nalazi plaža Sistiana. Jedan od najpopularnijih događaja je Barcolana, trka brodova, koji se održava u oktobru. U blizini Trsta se nalazi pećina "Grotta Gigante", najveća turistička pećina po Ginisovoj knjizi rekorda. Neki od poznatijih šoping centara u okolini su Le Torri D'Europa i Il Giulia.

U Trst iz Beograda možete lako stići kolima. Do tamo ima oko 625 km ili oko 6h vožnje. Ide se autoputem kroz Hrvatsku i Sloveniju. Usput ima hrvatskih pumpi Ina, sa odličnim odmorištima. Na granici sa Slovenijom se kupuje vinjeta. Od granice sa Italijom, Trst je udaljen samo 10 km, što je 15ak minuta vožnje.

Kada je parking u pitanju, možete stati na parkingu "Silos", smeštenom u staroj, ogromnoj zgradi. Ima veliki broj spratova i plaća se po satu, na automatu pre izlaska. Automat za plaćanje se nalazi kada se uđe u zgradu iz pravca autobuske stanice. Ovde se nalaze i toaleti. Do centra treba oko 10 minuta laganog hoda. Zanimljivo je da se tu nalazi i ogroman parking za motore. Blizu parkinga se nalazi sala Tripković, koncertna dvorana jednog od bogatih Srba u Trstu.

Najbolji način da upoznate Trst je da probate njihovu hranu. Ako hoćete da probate neko neitalijansko jelo, probajte supu jota, od kupusa, crvenog pasulja, krompira, kobasica. Kako je Trst lučki grad, najtipičnije je jelo sardoni, koje se sprema od velikih sardina u marinadi. Povedite računa o radnom vremenu restorana, posebno ako idete vikendom, jer neki ne rade nedeljom, a kod nekih je radno vreme dvokratno.

Smatra se da Trst ima najbolju kafu i kulturu ispijanja kafe u Italiji. Mnoge vrste kafa su ovde došle prvi put u Evropi. Kada je u pitanju sladoled, idite u Zampolli, gde možete probati najbolje ukuse.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Trst.


1. Trg Ponte Roso

Za početak, idemo do jednog od najpoznatijih trgova i mosta po kome je ovaj trg dobio ime. Kažu da je most nekada bio crven i pokretan - mogao je da se otvori da bi manji brodovi mogli da uplove u veliki kanal. Ovaj deo grada se naziva i Terezin distrikt, po tome što je Marija Terezija prva počela da uređuje Trst kao grad van gradskih zidina, po tipičnom Habzburškom stilu gradnje.

Na ovom trgu se nalazi kafe "Tomaseo", koji postoji od 1830. godine i služi "illy", koju mnogi smatraju najboljom kafom na svetu.

Ukras trga je kanal Grande, iz vremena Mletačke republike (1756. godina). Preko njega je izgrađeno nekoliko mostova: Ponte Verde, Ponte Roso, Ponte Bjanko. Ideja njegovog formiranja je bila da do trga mogu dođu brodići, pošto je trg Ponte Rosso nekada bila pijaca.

Među najreprezentativnijim zgradama ćete videti palatu Carcioti, koja na fasadi ima šest statua-zaštitnika. Vredna pomena je i palata Gopcevich, koja je bila u vlasništvu Spiridiona Gopcevicha, brodovlasnika iz Trsta srpskog porekla. Na njoj ćete videti četiri figure srpskih junaka: knez Lazar, kneginja Milica, Miloš Obilić i Kosovka devojka. Inspiracija za nju je bila, pogodićete kada je vidite, Duždeva palata u Veneciji. Danas se u njoj nalazi muzej teatra "Carlo Schmidl".

Na mostu Ponte Roso ćete zapaziti skulpturu Džemsa Džojsa, koji je jedno vreme u Trstu živeo i ovde napisao neka dela. Spomenik je postavljen u znak sećanja na 100. godišnjicu od Džojsovog dolaska u Trst. Nedaleko je fontana "Giovani di Ponte Rosso", koja je napravljena 1753. godine za dovod sveže vode preko akvadukta iz predgrađa.

Najupečatljiviji objekat na trgu je crkva Sant Antonio Nuovo, u neoklasičnom stilu. Na njoj ćete videti skulpture svetaca zaštitnika grada: Svetog Serđa, Servola, Maura, Svete Eufemije, Tekle i Svetog Justina. Ispred crkve se nalazi mala pijaca.


trst: trg ponte roso

2. Crkva Sv. Spiridona

Da li ste znali da Trst ima srpsku pravoslavnu opštinu? Samiim tim, i centar grada krasi jedna pravoslavna crkva. Crkva Svetog Spiridona sagrađena je u drugoj polovini 19. veka, u srpsko vizantijskom stilu, blizu kanala Grande. Samim tim, jedna je od najbitnijih znamenitosti u Trstu za ljude koji dođu iz Srbije.

Impozantno izgleda, urađena u mermeru koji je dovožen iz Toskane i Verone, sa pozlaćenim mozaicima koji su rađeni u Muranu. Unutra je ukrašena freskama i prelepim pozlaćenim oltarom iz Moskve. Ulaz se ne naplaćuje.


trst: crkva svetog spiridona

3. Riva del Mandracchio

Jedno od najlepših mesta odakle možete početi šetnju Trstom je Riva del Mandracchio (uključujući i Molo Audace), šetalište uz more, uvek prepuno ljudi. Mnogi ga smatraju i jednim od najlepših u Italiji. Tu možete posmatrati i brojne ogromne meduze, koje žive ovde u luci.

Šetalište je uređeno i oko mola ima veliki broj klupa na kojima se možete odmoriti i zelenila koje ima opojan miris mora. Na samoj obali možete obići Pomorki muzej, u kome su izloženi modeli brodova, kao i ostali predmeti koji oslikavaju razvoj brodogradnje i ribarstva kroz istoriju.

Idući uz Rivu, videćete i Muzej Revotela, jedan od najvećih italijanskih muzeja savremene umetnosti. Gradski akvarijum se nalazi uz obalu i smešten je u jednom krilu nekadašnje riblje pijace.


trst: riva del mandracchio
trst: riva del mandracchio

4. Trg ujedinjene Italije

Ovo je najveći trg u Trstu, koji se nalazi na samoj obali, u blizini luke. Zovu ga i dnevna soba Trsta. Smatra se da je ovo najveći evropski trg, koji se nalazi pored mora. Izgrađen je u periodu kada je Trst bio najvažnija luka austrougarske imperije.

Među najznačajnijim zgradama je Palazzo del Governo (1904. godina), palata Lloyd Triestino (1882. godina) i Palazzo del Municipio (Gradska kuća, 1876. godina). Ka obali se nalazi teatar Verdi. Kako biste imali lep pogled na trg, idite na Molo Audace, pristanište preko puta teatra.

Fontana četiri kontinenta predstavlja četiri kontinenta prikazana različitim životinjama. Konj predstavlja Evropu, krokodil Ameriku, lav Afriku i kamila Aziju (Australija tada još uvek nije bila otkrivena). Na vrhu je skulptura žene koja širi ruke - simbol da Trst dočekuje trgovce iz celog sveta. Na trgu se nalazi i čuveni kafe "Degli Specchi" iz 1839. godine, jedan od najstarijih kafića u Trstu.


trst: trg ujedinjene italije
trst: trg ujedinjene italije

5. Berzanski trg

Kada je Trst bio glavna meka za šoping, tada je ulica Corso Italia, kojom se dolazi do Berzanskog trga, bila glavna trgovačka zona. Zovu ga još i drugi gradski salon.

Na Berzanskom trgu se nalazi najstariji spomenik u gradu - statua Leopolda I Habzburga iz 1673. godine.

Između Berzanskog trga i Trga ujedinjene Italije ćete videti lavirint ulica koje čine Jevrejsku četvrt, koju krase stare knjižare i antikvarnice. Na ulazu na trg je jedan nostalgični dečiji karusel. Zanimljivo je da restorani na ovom trgu u 15h zatvaraju kuhinju. Posle tog vremena možete naručiti samo sendviče, grickalice i piće, ali ne i jela.

Na trgu postoji i sunčani sat, tako da možete pomoću svoje senke kad stojite na trgu da odredite koliko je sati. Trg krasi i Neptunova fontana, boga mora i zaštitnika trgovačkih flota, iz 1755. godine.


trst: berzanski trg

Tako je izgledala kratka šetnja kroz Trst, a ako ostajete duže, obavezno obiđite i dvorac Miramare (mi ovog puta nismo imali vremena). Dvorac gleda na Tršćanski zaliv, i nalazi se samo 7 km od centra grada. Okružen je velikim parkom, a specifičan je po izuzetnim vrstama biljaka, mnoge od njih je izabrao i sam car Maksimilijan putujući širom sveta. U dvorcu je danas muzej. Ulaz u dvorac se naplaćuje, dok je poseta parku besplatna. Prve nedelje u mesecu je ulaz u dvorac besplatan.



Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Venecija: Šta videti i iskusiti u karnevalskom gradu fantazija

Kjođa i Sotomarina: Šta videti i iskusiti u maloj Veneciji

Grado: Šta videti i iskusiti u italijanskom malom gradu

Verona: Šta videti i iskusiti u gradu ljubavi


Verona: Šta videti i iskusiti u gradu ljubavi

Šetnjama ulicama Verone nalik je šetnji muzejom. Zapravo, svaka zgrada je po nečemu značajna i svedok je vremena i događaja. Brojna arheološka nalazišta, građevine iz perioda Rimskog carstva, kao i zdanja koja simbolizuju slavu grada za vreme porodice Skala u XII veku, krase stari deo grada na obalama reke Adiđe. Prva asocijacija na Veronu svakako je priča o Romeu i Juliji.


Grado: Šta videti i iskusiti u italijanskom malom gradu

Grado je istorijski primorski grad koji se nalazi u laguni ostrva. Počeci postojanja Grada se beleže još u rimsko doba, a ime grada potiče od latinske reči “gradus”, što znači „vojna tvrđava“. Zapravo, Grado je bilo stajalište rimskih brodova koji su plovili rekom Natisa, prema rimskom gradu Akvileja, koji je bio najvažniji istočni grad za Rimljane i centar 10. italijanske regije Venetia et Histria.


Kjođa i Sotomarina: Šta videti i iskusiti u maloj Veneciji

Sotomarina je moderno primorsko mesto na južnom kraju venecijanske lagune. Praktično, predstavlja ostrvo, između Jadranskog mora, lagune i reke Brenta. Grad je mostom povezan sa istorijskom ribarskom lukom Kjođa, koja se nalazi na manjem ostrvu u laguni. Njihovom kombinacijom se dolazi do kompletnog užitka. Pravi italijanski duh nalazi se u malim gradovima. U to ćete se ovde uveriti.


Venecija: Šta videti i iskusiti u karnevalskom gradu fantazija

Pozdrav iz jednog od najlepših i najposećenijih gradova na svetu, koji se nije značajnije menjao već 600 godina. Smatra se kolevkom evropskog slikarstva, a naziva se još i Plutajući grad, Grad vode, maski, mostova i kanala. Inspirisao je Tintoreta i Ticijana da u njemu stvaraju i ostave svoja najveća dela. Izgrađen je na 118 ostrvaca, ima 177 kanala i 417 mostova, a nalazi se na UNESCO listi.