Budimpešta: Šta videti i iskusiti u kraljici Dunava


Budimpešta: Šta videti i iskusiti u kraljici Dunava



Autor fotografija:

Bojana J.


Često opisivana kao "Mali Pariz Srednje Evrope", Budimpešta je poznata po brojnim istorijskim spomenicima, koji odražavaju njenu kulturu staru preko 1.000 godina, na koju su trag ostavili Rimljani, Turci, kao i unija sa Austrijom. Glavni je grad Mađarske, „kraljica Dunava“, jedan od najlepših evropskih gradova. Ovaj nadimak je i dobila jer se nalazi na obalama Dunava, a nastala je spajanjem nekoliko delova - Budima, Obude i Pešte.

Pešta je ravna, ispunjena pravilnim ulicama i bulevarima, i to je najaktivniji deo grada, gde ćete naći glavne atrakcije i izvore zabave. Budim je brdovit i mirniji, nekako otmen i kraljevski, što i ne čudi, jer se na njemu nalazi Budimski zamak, ali i brojni vidikovci ka Pešti. Obuda nije tako poznata među turistima, pa je pravo mesto gde se možete uputiti ako želite da istražite nešto drugačije.

Budimpešta ima veliki broj atrakcija pod UNESCO zaštitom kao svetsko nasleđe. U ovu grupu spadaju mesta na obali Dunava, oblast Budimskog zamka, Andraši avenija, Trg heroja i podzemna železnica Milenijum.

Tradicionalno piće Mađara je Unicum, koji je, 1790. godine, sveti rimski car Jožef II koristio za ublažavanje digestivnih tegoba, pa ga obavezno probajte ili kupite kao suvenir. Tokaj je slatko dezertno vino iz vinske regije Tokaj i sigurno će vam se dopasti.

Put od Beograda do Budimpešte traje oko 5h. Putarina kroz Srbiju košta oko 6€, dok je vinjeta za mađarske autoputeve oko 13€ za 10 dana. Ako odlučite da idete preko Kelebije, odmah kada pređete granicu se nalazi nekoliko velikih marketa (Hatar, Tompaker), u kojima možete kupiti mađarske proizvode po povoljnim cenama. Rade od oko 6h ujutru, ali su nedeljom zatvoreni.

Tokom radnih dana se parking na ulicama Budimpešte plaća, do 18h ili do 22h, u zavisnosti od zone. Vikendom je gotovo svuda u centru (osim u Budimskom zamku) parking besplatan. Parking se plaća na automatima, koji nisu baš jednostavni za snalaženje. Promenite novac u forinte, jer se u evrima ne može plaćati. U saobraćaju su velike gužve, teže se nalazi mesto za parking, pa preporučujem korišćenje gradskog prevoza, ako je to moguće.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da posetite Budimpeštu.


1. Neobični restorani u pasažu “Gozsdu udvar”

Ovo nesvakidašnje mesto, nalazi se u srcu jevrejske četvrti, vrlo blizu Velike sinagoge. Ako se već nalazite u jevrejskoj četvrti, idite najpre do ulice Kiraly, prepune dizajnerskih radnji. Potom prođite kroz vijugave uske ulice, skrivena dvorišta i doći ćete do svetski poznatih pabova. Kažu da u ovom delu Budimpešte ima preko 200 kulturnih znamenitosti, preko 200 restorana i kafića, preko 40 pabova, više od 80 hotela, 15ak galerija i više od 20 dizajnerskih radnji, pa razmislite da li ćete ovo propustiti.

Kiraly ulica je i istorijski važna, jer je u 19. veku bila glavni put u Pešti i ulica zanatlija i proizvođača tekstila. Ova poznata ulica je povezana sa ulicama Kazinczy i Gozsdu Udvar.

Gozsdu udvar je pešačka ulica-pasaž, prepuna hrane, tj. restorana i kafića u kojima možete probati internacionalnu kuhinju i osetiti duh grada. Na linku možete videti i koji se sve restorani nalaze duž ove ulice. Među njima ćete videti čak i restoran Džejmija Olivera! Bukvalno sa obe strane su načičkani restorani, a ulica se prostire duž jednog natkrivenog pasaža. Svaki restoran ima interesantnu dekoraciju i ponudu. Lokali su mali, ušuškani i veoma šarmantni.

Ulaz je besplatan, a ovde je uvek prepuno ljudi. Imajte samo u vidu da nedeljom veliki broj restorana ne radi. Ako nemate nameru da ručate ovde, bar prošetajte. Zanimljivo je.

Ako vam je potreban parking, odmah kod ulaza se nalazi Kaldy garaža, u kojoj je sat parkiranja nešto manje od 1€.


Neobični restorani u pasažu “Gozsdu udvar”

2. Sećanje na Holokaust u Velikoj sinagogi

Ne znam da li vam je to poznato, ali Budimpešta ima najveću jevrejsku zajednicu u Centralnoj Evropi, sa i danas aktivnim religijskim, umetničkim i istorijskim jevrejskim delom grada.

Obilazak jevrejske četvrti obavezno mora da obuhvati posetu Dohany sinagoge (spolja i unutra). Imajte u vidu da ne smete unutra ući razgolićeni, pa se adekvatno obucite.

Ova predivna sinagoga, poznata kao Velika/Ulična sinagoga, nalazi se u ulici Dohany, po kojoj i nosi naziv. Ona je druga po veličini u svetu (posle njujorške), najveća u Evropi, i može da primi oko 3.000 ljudi.

Nakon razgledanja unutrašnjosti sinagoge, svratite u Jevrejski muzej koji se nalazi u okviru sinagoge i sadrži jedinstvenu kolekciju umetničkih dela iz Mađarske i Istočne Evrope. Nakon toga, posetite groblje, gde je sahranjeno na hiljade ubijenih jevreja u getu. Potom nastavite ka memorijalnom parku u kome se nalazi “Drvo života”, koje podseća na stradale tokom Holokausta. Prođite i pored Hrama heroja, koji je izgrađen u znak sećanja na jevrejske vojnike koji su dali živote za Austrougarsku tokom I svetskog rata.

Ulaznica za Jevrejski centar važi dva dana, tako da se i sledećeg dana možete vratiti da ponovo pogledate ako ste nešto propustili. U ovom kraju se nalaze i košer restorani i prodavnice, pa možete i njih posetiti za kompletan utisak.


Sećanje na Holokaust u Velikoj sinagogi

3. Raskoš Grešam palate

Na Ruzveltovom trgu se nalazi Grešam palata, koja je nastala 1906. godine, u art nuvo stilu, koji se u Budimpešti može često videti. Na njoj su radili mnogi poznati umetnici i arhitekte, pa otuda i ovakav rezultat - zaista je impresivna, posebno pod večernjom rasvetom.

Kako to često biva, nekadašnja impresivna palata je 1998. godine pretvorena u luksuzni hotel. Uslov da ovo zdanje postane hotel je bio da se sačuva originalni izgled, što je i ispoštovano. Nije on samo luksuzan zbog lokacije i same arhitekture - kažu da više od četvrtine od oko 180 soba ima pogled na Dunav.

U blizini Grešam palate, ako nastavite da šetate obalom uz Dunav, možete videti i neobičan spomenik, cipele na Dunavskom keju, koji podseća na strašne događaje tokom Holokausta. Spomenik se sastoji od 60 pari cipela, raspoređenih na keju, u dužini od oko 40 m. Otkud baš cipele? Objašnjenje je da su žrtve morale da se izuju, jer su cipele bile vredne stvari u to vreme.


Raskoš Grešam palate

4. Sjaj i mistika Lančanog mosta

Najpoznatiji most u Budimpešti je svakako Lančani most, zbog svoje lepote, ali i legende koja doprinosi njegovoj mistici. Bila noć ili dan, ovaj most je glavno mesto koje mora videti svaki turista. To je najstariji među brojnim budimpeštanskim mostovima i potiče iz 1894. godine. Krajeve mosta čuvaju četiri kamena lava.

Postoji i legenda u vezi sa izgradnjom mosta. Naime, plemić Ištvan Sečenji je otišao u Peštu. U Budimu mu se razboleo otac, ali zima je bila jaka i on nije mogao skelom da pređe preko Dunava. Zato je angažovao Artura Klarka iz Londona, da napravi most. Klark se zarekao da će to biti najlepši most i ako bude imao neku manu da će se ubiti.

Dugo su se ljudi divili mostu, dok jedno dete nije primetilo da lavovi na mostu nemaju jezik. Graditelj je tada ispunio obećanje, nažalost. Međutim, kažu da lavovi zapravo imaju jezike, ali pošto se nalaze na kamenim blokovima od 3 m, ne mogu da se dobro vide.

Sa mosta se pruža fantastičan pogled na Budimsku tvrđavu i na njoj Carsku i Šandor palatu, kao i šareni krov Matijasove crkve. Prelepo je osvetljen noću. Sa strane Pešte, most vodi direktno do prelepe Grešam palate, kao i obližnje mađarske Akademije nauka i Dunavskog korzoa.


Sjaj i mistika Lančanog mosta

5. Vožnja uspinjačom do Budimske tvrđave

Ako ste se uputili ka Budimskoj tvrđavi, do nje svakako možete otići kolima (takođe peške ili lokalnim “castle” busom), ali vam preporučujem da izaberete interesantniji način. Do Budimske tvrđave možete za samo par minuta stići i starinskom uspinjačom . Auto možete ostaviti na uličnom parkingu uz kej. Vikendom se parking ne plaća, dok se u okviru same tvrđave parking naplaćuje svakoga dana.

Fasninantna je panorama koja se pruža ka Dunavu i najvećim znamenitostima Budimpešte, dok se ova stara uspinjača penje ka odredištu na Budimskoj tvrđavi. Kada odlučite da se vratite, sačekajte da uspinjača dođe po vas na stanicu “Budvari Siklo”. Karta je povratna, samo je obavezno morate čuvati, jer bez nje ne možete ući.

Na platou na kome izađete iz uspinjače, možete posmatrati prelepu panoramu Budimpešte, gledati predstavu smene straže ili nastaviti šetnju po dvorcu ili ka Matijasovoj crkvi i Ribarskim bastionima.

Povratna karta za uspinjaču košta oko 7.5€ za odrasle, dok je za decu oko 5€. Kao i na većini mesta u Budimpešti, može da se plati karticom. Ukoliko želite da izbegnete gužvu i čekanje u redovima, dođite ranije pre podne.


Vožnja uspinjačom do Budimske tvrđave
Vožnja uspinjačom do Budimske tvrđave
Vožnja uspinjačom do Budimske tvrđave
Vožnja uspinjačom do Budimske tvrđave
Vožnja uspinjačom do Budimske tvrđave
Vožnja uspinjačom do Budimske tvrđave

6. Veličanstvenost Budimske tvrđave

Ako imate samo malo vremena koje možete provesti u Budimpešti, Budimska tvrđava je jedno od mesta koje morate posetiti. Budim je poznat po svojim starim ulicama popločanih kaldrmom, koje vode ka tvrđavi, lokacijom pod UNESCO zaštitom. Jedan je od najstarijih delova grada, koji obiluje atrakcijama interesantnim posetiocima.

Raspoređene su po tvrđavi iz 13. veka, čiju je osnovu postavio kralj Bela IV, a mađarski kraljevi koji su vladali nakon njega su, svako od njih, dodali još po neki deo, da bi nastala tvrđava kakvu danas možemo videti. Konačan pečat joj je dala Marija Terezija. Posmatrajte tvrđavu noću sa reke, zaista je impresivna. Danju preporučujem da obiđete atrakcije koje se na njoj nalaze.

Parking u okviru Budimske tvrđave se plaća i vikendom (za razliku od ostatka grada) i iznosi oko 1,5€ po satu.

Ako na tvrđavi ogladnite, možete svratiti u kafe "Korona", u kome se služi piće, kolači, zakuska i odlična gulaš čorba, lokalni specijalitet. Cena porcije je oko 7€. Čorba je izuzetnog ukusa, naljuta, a zapravo predstavlja čorbu sa noklicama, začinjenu mađarskom paprikom. Uz nju služe ljuti ajvar i kolut ljute paprike. Sam ambijent kafea je vrlo lep, potiče još iz 1972. godine. Gužva je, što je i očekivano na ovakvoj lokaciji. Imaju veliki izbor kolača.


budimpesta: budimska tvrdjava palata
budimpesta: budimska tvrdjava gulas corba

7. Najveća svetinja Mađara - Matijasova crkva

Matijasova crkva, kako se naziva, najveća svetinja Mađara, bila je još od 16. veka poznata kao mesto krunisanja.

Matija Korvin, po kome crkva i nosi ime, se u ovoj crkvi venčao dva puta. Tu je Franc Jožef krunisan za mađarskog kralja, u njoj je prvi put izvedena “Krunidbena misa” delo Ferenc Lista, u njoj je sahranjen Bela III. Interesantno je da ćete, ako posetite crkvu, moći da vidite triptih na kom je prikazana bitka kod Beograda (Kalemegdana). Kako je bila sudbina mnogih crkava, tako je i ova tokom turske vlasti bila pretvorena u džamiju, a neko vreme je bila i jezuitska katedrala.

Otvorena je za posete od ponedeljka do petka od 9:00-17:00, subotom od 9:00-13:00, a nedeljom od 13:00-17:00. Ulaz se plaća, a u cenu je uračunat i ulazak u Muzej crkvene umetnosti. Ulaznice je moguće kupiti i online. Crkvu ćete prepoznati po čuvenom šarenom krovu, koji se uzdiže iznad Budimske tvrđave.


Najveća svetinja Mađara - Matijasova crkva
Najveća svetinja Mađara - Matijasova crkva

8. Panorama grada sa Ribarskih bastiona

Ribarski bastion je nastajao u periodu između 1890. i 1905. godine. Iako deluje da je imao nekada odbrambenu namenu, zapravo je napravljen samo kao ukras grada. Sam naziv potiče od riblje pijace, koja se nekada nalazila na ovom mestu. Ovaj impresivan kompleks se sastoji od sedam kula koje su uspomena na sedam mađarskih vođa plemena, koji su 896. godine naselili ovu teritoriju. Tornjevi imaju oblik jurki – šatora, u kakvim su Mađari spavali kada su došli u ove krajeve.

Prolazeći kroz kolonade ribarskih kula, stići ćete na terasu, sa koje se pruža fantastican pogled na Dunav sa mostovima, na fascinantnu zgradu čuvenog mađarskog Parlamenta (mislim da je pogled na Parlament najlepši upravo sa ovog mesta) i na svu lepotu centralnog jezgra grada. Dok posmatrate ovu panoramu, dekica pod kolonadama svira valcer Dunava, koji svakim taktom pomera srce sa mesta i tera oči da zaiskre. Posebno je lep prizor u sumrak, jer se tada Parlament ogleda u veličanstvenom Dunavu.

Sam prilaz objektu i nižim kulama je besplatan, ali se pogled sa viših kula naplaćuje oko 3€. Ispod kula se nalazi kafe "Panorama", sa fantastičnim pogledom. Imajte u vidu da je gotovo uvek velika gužva i da je ovo mesto na koje dolazi svaki turista.


budimpesta: ribarski bastioni
budimpesta: ribarski bastioni
budimpesta: ribarski bastioni panorama
budimpesta: ribarski bastioni kafe panorama

9. Degustacija u Muzeju marcipana “Szabo”

U prizemlju hotela "Hilton Buda" se nalazi Muzej marcipana "Szabo". Predstavlja jedini muzej marcipana u svetu, u kome se može videti ceo postupak nastanka marcipana.

Na ulazu će vas poslužiti marcipanom, kao znak dobodošlice. U muzeju ćete videti od marcipana napravljene zgrade, vez, likove iz crtanih filmova, a za uspomenu ćete moći da kupite i suvenir: štapiće od marcipana, bombone i figure. Figure od marcipana su prikazane u više od 40 ormana: 160 cm dugačka zgrada mađarskog Parlamenta, portreti mađarskih istorijskih ličnosti, umetničke svadbene torte, replike poznatih slika napravljene od marcipana, 2 m visoka statua Majkla Džeksona napravljena od bele čokolade, figure iz crtanih filmova Volt Diznija i mnoge druge.

U muzeju se možete počastiti fantastičnim tortama i kolačima, kao i kafom, čajem ili toplom čokoladom sa šlagom, u njihovoj kafeteriji. Radno vreme muzeja je od 10:00-18:00 svakoga dana. Ulaz se naplaćuje.


Degustacija u Muzeju marcipana “Szabo”

10. Divljenje grandioznosti Parlamenta

Ovo je atrakcija glavnog grada, koja je među najcenjenijima u čitavoj Mađarskoj. Čuveni Parlament je motiv sa gotovo svih budimpeštanskih razglednica. Ovo je ujedno i jedna od najzanimljivijih atrakcija na peštanskoj strani grada. Jedna je od najlepših administrativnih zgrada u Evropi. Otvoren je 1896. godine (ali definitivno završen tek 1902. godine), simbolično, na hiljaditu godišnjicu dolaska Mađara na ove prostore.

Zdanje Parlamenta je treći najveći parlament u svetu i drugi u Evropi. Prvo mesto zauzima parlament u Bukureštu. Kažu da je izgradnja koštala oko 38 miliona zlatnika, koliko bi bila i cena izgradnje grada za oko 400.000 stanovnika!

Sam objekat je koncipiran tako da simbolizuje 12 meseci i četiri godišnjа dobа. U njoj se čuva mađarska sveta kruna. Više podataka o poseti ovom mestu možete naći na sledećem linku. Ulaz u zgradu parlamenta košta oko 15€.


Divljenje grandioznosti Parlamenta

11. Panorama sa tornja bazilike Sv. Stefana

Najveća crkva u Budimpešti, bazilika Sv. Stefana, dobila je naziv po kralju Stefanu I. On je bio prvi kralj Mađarske, koji je u nju doneo hrišćanstvo. Kanonizovan je tek nakon smrti. Ova bazilika je izgrađena tako da bude iste visine kao i zgrada Parlamenta, da bi se time stavio naglasak na jednakost između crkve i države. Samim tim, po pravilu, nijedna zgrada u gradu ne sme biti viša od ove dve.

U crkvi se nalazi najveće i najteže crkveno zvono u Mađarskoj od 9 t. Ovde se održavaju i koncerti klasične muzike, kao i koncerti na orguljama. U unutrašnjosti (u jednoj od kapela) se nalazi mumificirana ruka prvog hrišćanskog mađarskog kralja, koja se izlaže svake godine na nacionalni praznik Dan Sv. Stefana (20. avgust). U crkvi se nalazi i riznica sa crkvenim nakitom i umetničkim radovima. Unutrašnjost je zaista fascinantna!

Ulaz u crkvu je besplatan, ali su poželjne donacije u vrednosti od pola evra po osobi. Penjanje na kupolu bazilike se plaća oko 2€, za penjanje na tačno 364 stepenika, kojima se dolazi do vrha kupole, odakle se pruža prelepa 360°C panorama Budimpešte. Liftom se može ići do četvrtog sprata, pa se onda još jedan sprat penjete drugim liftom, a onda stepenicama do izlaza na terasu kupole. Druga varijanta je da se skroz popnete stepenicama, ali to ne preporučujem, jer je zaista naporno.

Panorama se može posmatrati u periodu od aprila do oktobra, mada je u vreme božićnih vašara takođe bila otvorena jer su to vremenski uslovi dozvoljavali. Najlepši je prizor u sumrak (zimi je to oko 16h). Više podataka o poseti ovom mestu možete naći na sledećem linku.


budimpesta: bazilika svetog stefana
budimpesta: bazilika svetog stefana panorama
budimpesta: bazilika svetog stefana

12. Žerbo kolač na trgu Verešmarti

Ovo je svakako najpoznatiji i najposećeniji trg u gradu. Nalazi se na peštanskoj strani, a meni je ostao u lepom sećenju upravo iz perioda božićnih vašara, kada je najaktivnije mesto u gradu. Trg je prepun ljudi predveče i u večernjim satima. Samim tim, imajte u vidu da se često na ulazak u poslastičarnicu čeka u redu.

Na trgu se nalazi čuvena poslastičarnica Žerbo, koja potiče iz 1858. godine i služi originalnu Žerbo tortu. Predstavlja jedan od najpoznatijih restorana u čitavoj Mađarskoj, koji je nastao kao kreacija Henrika Kuglera. Njegova prva poslastičarnica je bila poznata po najboljem sladoledu u Pešti. Bila je poznata i po tome što su ovde po prvi put mogle da se kupe pite i minjoni za poneti, uvijeni i na kartonskom tanjiriću. Među poznatim gostima su bili Franc List, Ferenc Deak, kraljica Elizabeta.

Prilikom putovanja u Pariz, Kugler je upoznao Emila Žerboa koji se školovao za poslastičara u Nemačkoj, Francuskoj i Engleskoj, koji je bio toliko talentovan, da ga je Kugler zaposlio u svojoj poslastičarnici u Budimpešti. Žerbo je kasnije preuzimao deo po deo vlasništva, ali je zadržao originalno ime, ali i papirna pakovanja za poneti, po kojima su nekada bili poznati.

1910. godine je, uz pomoć konjske zaprege, dovlačen materijal za gradnju zdanja kakvo danas znamo. Poslastičarnica je izgrađena od mermera, egzotičnog drveta i bronze. Tavanica je ukrašena štuko tehnikom, u rokoko stilu Luja XIV. Lusteri su inspirisani austrijskom kraljicom Marijom Terezom. Stolovi su doneti sa svetskog sajma u Parizu.

Radno vreme je svakog dana od 9-19h, osim petka i subote kada rade do 21h. Cene kolača su oko 7€.


13. Šetnja čuvenom Vaci ulicom

Vaci ulica je glavna šoping zona grada, centralno mesto moderne pešte, najpoznatija ulica u Budimpešti, proglašena za najlepšu pešačku šoping ulicu na svetu. Kažu da trenutno u ovoj ulici postoji oko 500 prodavnica i restorana. Osim prodavnica i parfimerija, pronaći ćete i više manjih prodavnica koje nude zanimljive ručno rađene predmete. U ovoj ulici se nalazi i velika prodavnica slatkiša i kozmetike "Muller", u kojoj možete naći zanimljive proizvode po pristupačnim cenama.

U jednom delu ćete naći luksuzne prodavnice, dok je drugi deo pretrpan raznim zanimljivim prodavnicima suvenira. Videćete i nekoliko prodavnica u kojima se prodaju na meru najrazličitije bombone koje možete da zamislite. Duž ulice se nalazi i nekoliko menjačnica.

Duga pešačka ulica vodi od Verešmarti trga (opisanog u pesmama Balaševića), do Elizabetinog mosta i trga, gde ćete naći i gradsku pijacu. Vaci ulica je još od 18. veka imala status najotmenije ulice u gradu, što je u dobroj meri i danas. Zanimljivo je da zapravo predstavlja granicu nekadašnje srednjovekovne Pešte. Ulica je zaista predivna, naročito uveče.


Šetnja čuvenom Vaci ulicom
Šetnja čuvenom Vaci ulicom
Šetnja čuvenom Vaci ulicom

14. Kupovina suvenira i lokalni specijaliteti na glavnoj pijaci

Zatvorena gradska pijaca je odlično mesto ne samo za kupovinu, jer ovde ima sve što poželite od suvenira i hrane, već i za ručak u nekom od restorana unutar objekta. Nalazi se na kraju Vaci ulice, u blizini Mosta slobode, preko puta hotela Gelert. Do nje se može doći tramvajem broj 2, koji ide obalom Dunava na strani Pešte ili peške kroz Vaci ulicu.

Njena spoljašnjost je fantastična! Izgrađena je krajem 1896. godine. Krov prekrivaju raznobojni Žolnaj crepovi, tipični za Mađarsku.

Na štandovima unutar objekta možete pronaći mađarske tradicionalne proizvode, kao što su paprika, salama, langoš (prženo testo, koje je posuto pavlakom i sirom, premazano belim lukom). Na prvom spratu je hrana, a na drugom razne mađarske rukotvorine koje mogu biti idealan suvenir. Postoje pokretne stepenice za penjanje po spratovima. U podrumu se nalazi supermarket.

Oko cele zgrade je parking, na kome se parkiranje plaća po zonama. Veoma je teško snaći se za uplatu na automatu, pa zamolite nekog od prolaznika da vam pomogne. Radno vreme pijace je ponedeljkom od 6:00-17:00, od utorka do petka od 6:00-18:00, subotom od 6:00-15:00, dok je nedeljom i praznicima zatvorena.


Kupovina suvenira i lokalni specijaliteti na glavnoj pijaci

15. Tužna legenda o Maloj princezi

Odmah ispred pijace je Most Slobode. Odavde kreće i Dunavski korzo, najlepše šetalište u gradu. Na korzu se nalazi i statua Male princeze.

Legenda o statui Male princeze je veoma tužna. Prenosim izvod iz iste: "Siromašna devojčica sa periferije, donosila je na Dunavski korzo u korpici cveće koje je prodavala. Jednog dana, korzom je prošao mladi princ. Zagledao se u prodavačicu i sažalio se. Odlučio je da kupi svo cveće koje je prodavala. Devojčica radosna, uz osmeh se zahvalila, i rekla: "Dođite opet, gospodine!" Princ se nasmešio i odgovorio: "Hoću, hoću, doći ću mala princezo, doći ću opet!" Posle tog događaja je prošlo više godina. Princ je ponovo došao u Budimpeštu. Otišao je da prošeta Dunavskim korzom. Setio se da je obećao prodavačici cveća da će opet doći. Male prodavačice više nije bilo tu. Umesto nje, na metalnoj ogradi, stajala je bronzana figura devojčice. Princ je prišao bliže bronzanoj statui, pomilovao je i rekao: "Doći ću opet, Mala princezo!".

Od tada, bronzanu figuru Male princeze svakodnevno posećuju turisti koji žele da se vrate u Budimpeštu, i da još jednom vide i pomiluju na Dunavskom korzu statuu Male princeze, kako je to nekada davno uradio princ.


16. UNESCO baština Andraši bulevara

Budimpeštom možete šetati i njenim glavnim bulevarom, koji okružuje centar grada i u kome se nalaze neke od najznačajnijih građevina. Tako ćete proći pored objekata koji nisu turistički mnogo poznati, a veoma su zanimljivi, kao što je na primer svetski poznat "New York Café", sa fantastično uređenim enterijerom.

Taj glavni bulevar, preseca i Andraši bulevar, jednu od glavnih ulica u Budimpešti. Zgrade koje ga okružuju su s kraja 19. i početka 20. veka. U ovoj ulici ćete videti Mađarsku državnu operu, Muzičku akademiju Ferenc List, Kuću terora, ali i ambasadu Republike Srbije.

Ispod Andraši bulevara se nalazi prvi metro u kontinentalnoj Evropi, Milenijum, koji je pod UNESCO zaštitom.


UNESCO baština Andraši bulevara

17. Grandioznost Trga heroja

Andraši bulevar se završava na grandioznom Trgu heroja, koji je nastao 1896. godine, na 1.000. rođendan ugarske države. Trg je poznat i po tome što je na njemu sniman film „Umri muški“ sa Brusom Vilisom.

Predstavlja najveći trg u gradu. Središnje mesto na trgu zauzima spomenik Milenijum, visok 36 m. Spomenik prikazuje anđela Gabrijela koji nosi u ruci krst i Svetu mađarsku krunu, i time simbolizuje spoj crkvene i svetovne vlasti.

Na vrhu kolonada koje okružuju jednu stranu trga su skulpture, koje simbolišu rad i napredak, rat i mir, čast i slavu. Bitne ličnosti mađarske istorije čije su statue poređane u polukružnoj arkadi oko spomenika su Sveti Stefan, Sveti Ladislav I, Koloman, Endre II, Bela IV, Karlo Robert, Ludovik I, Janoš Hunjadi, Matija Hunjadi, Stefan Bockaj, Gabor Betlen, Imre Tokolji, Ferenc II Rakoci i Lajoš Košut.

U centru trga je Grob neznanog junaka, dok se bočno nalaze Umetnička dvorana i Muzej lepih umetnosti. Kažu da ovaj muzej predstavlja drugu najveću zbirku španske umetnosti na svetu. Iza trga se nalazi prelepi Gradski park, odličan za dugu i relaksirajuću šetnju.


Grandioznost Trga heroja

18. Gradska oaza - park Varošliget

Gradski park je mesto za relaksaciju od gradske gužve. Nastao je kao delo čovekovih ruku još u 18. veku. Predstavlja jedan od prvih javnih parkova na svetu.

Najupečatljiviji objekat u parku je romantični zamak Vajdahunyad, koji okružuje jezero i delimično je inspirisan zamcima Transilvanije. Janos Hunjadi (srpski Sibinjanin Janko), po kome zamak nosi naziv, bio je otac mađarskog kralja Matije Korvina. Na istom objektu zastupljeni su svi istorijski stilovi gradnje, od romantike do baroka, što je jedinstvena atrakcija Budimpešte. Svaki od stilova predstavlja jedan period mađarske istorije.

Danas se u zamku nalazi Mađarski poljoprivredni muzej. Ulaz u dvorište je besplatan.

Zamak tokom zime izgleda kao iz bajke, sa prelepim i ogromnim klizalištem na otvorenom. Klizalište u gradskom parku je najstarije, a i dan danas funkcionalno klizalište. Predstavlja najveću površinu veštačkog leda u Evropi.

U parku se nalazi i čuveni restoran "Gundel", izgrađen 1894. godine, a i dan danas se smatra jednim od najluksuznijih restorana u gradu. Odmah pored njega je ulaz u Zoološki vrt, u art nuvo stilu. U gradskom parku se nalazi i cirkus iz 1891. godine, jedno od najlepših termalnih kupatila u Budimpešti, ali i Zabavni park iz 1800ih godina.


Gradska oaza - park Varošliget

19. Neponovljivo spa iskustvo u termalnom kupatilu Sečenji

Termalna kupatila i bazeni Sečenji su poznati po termalnim vodama. Predstavljaju jedan od najvećih termalnih spa kompleksa u Evropi, nastao 1913. godine. Ovo je prvi spa centar otvoren u Pešti, kojim je prikazana banjska kultura starog Rima, Grčke i Severne Evrope.

Kompleks je otvoren tokom cele godine. Ulaz košta oko 15€, bez iznajmljivanja peškira (ponesite svoj) i bilo kog dodatnog spa tretmana (zakazuju se prilikom ulaska u kompleks). Ulaznica uključuje korišćenje ormarića ili kabine (cena zavisi od odabranog) tokom celog dana. Ulaznica uključuje niz velnes usluga, kao što je sauna, parne kabine i vežbe u bazenu. Aktuelne cene možete pogledati na ovom linku.

Na ulazu dobijate gumenu narukvicu, koju morate nositi dok se nalazite u kompleksu. Skeniranjem narukvice se dobija podatak koji je broj vaše svlačionice ili ormarića za stvari. Narukvica otvara i zatvara kabinu za presvlačenje. Prilikom izlaska iz kompleksa, narukvica se vraća, tako da tokom dana nije dozvoljeno izlaženje i vraćanje u kompleks uz istu ulaznicu.

Posebno je interesantno kupanje u vreloj vodi otvorenog bazena, dok je napolju sneg. Nije uopšte hladno, a osećaj je neverovatan! Ovde često možete videti da u sred zime ljudi igraju šah u spoljnom bazenu. Bazeni su relativno plitki (najdublji je 1,25 m). Često se na ovom otvorenom bazenu organizuju i žurke, naročito u večernjim satima.

Termalni spa radi svakog dana od 6:00-19:00, a bazeni svakog dana od 6:00-22:00. S obzirom na to da sve česme u objektu imaju lekovitu vodu, one su otvorene od 9:00-17:00 svakoga dana, osim nedelje kada ne rade. Termalna banja sadrži 12 zatvorenih bazena sa temperaturama od 18-40 stepeni, kao i pet bazena na otvorenom sa temperaturom od 18-38 stepeni. Pored najatraktivnijeg bazena na otvorenom, tu su i saune sa različitim temperaturama, parno kupatilo, bazen sa talasima, parna soba sa mirisom mente za inhalaciju.

Veoma je čisto, ima gužve, ali ne prevelike (dosta ima starijih ljudi). Na izlasku iz svlačionica se u celom kompleksu nalaze tuševi. U okviru kompleksa postoji i kafić i restoran. Svakako, odlična ideja kako provesti jedan spa dan u Budimpešti.


Neponovljivo spa iskustvo u termalnom kupatilu Sečenji

20. Pogled na grad sa najviše tačke

Na najvišoj tački Budimpešte se nalazi Citadela - tvrđava visoka 235 m. Za vreme II svetskog rata, Citadela je značajno oštećena, jer je imala ulogu sedišta protivvazdušne odbrane. Odavde je pogled na Budimpeštu zaista fascinantan – obale Dunava koje krasi Budimski zamak i nestvarni parlament. Na vidikovcu se nalaze i durbini za posmatranje, koji se aktiviraju novčanicom od 200 HUF ili 1€.

Na vrhu tvrđave Citadela, neće moći da vam promakne impozantna Statua slobode, koja je toliko upadljiva i grandiozna da se vidi iz svih delova grada. Izgrađena je posle II svetskog rata, da bi bila podsetnik na oslobođenje ovih prostora od nemačke okupacije. Pred sam vidikovac ima mesta za parkiranje.

Brdo Gelert, na kojem se nalazi tvrđava Citadela, je jedno od omiljenih izletišta meštana Budimpešte. Turisti ovde dolaze jer ima definitivno jednu od najlepših panorama grada. Samo brdo nosi naziv sveštenika i mučenika Gelerta, koji je prvi pokušao da prevede Mađare u hrišćanstvo. Crkva u pećini na ovom brdu je atrakcija na koju ćete naići ako se penjete na vrh brda ka statui.

U podnožju brda je poznati hotel Gelert i tremalna kupatila, koji takođe mogu biti opcija za spa dan u Budimpešti. Ako želite da se rekreirate, krenite kroz park i prirodu iz podnožja do vrha.


Pogled na grad sa najviše tačke
Pogled na grad sa najviše tačke

21. Pogled sa “Budapest Eye”-a

Ako želite da na grad gledate iz ptičije perspective, možete se prošetati do trga Eržebet, gde vas čeka ogroman panoramski točak. Ovaj trg je smešten u neposrednoj blizini bazilike Sv. Stefana. Uveče je prelepo osvetljen i zaista grandiozno izgleda.

Sačekaće vas redovi koje ćete morati da čekate da biste kupili kartu za vožnju, posebno u večernjim satima. Nisam imala priliku da se provozam, ali mi visina ne deluje uopšte naivno.


Pogled sa “Budapest Eye”-a

22. Upoznavanje sa tropskim podvodnim svetom

Još jedno mesto koje je vredno pažnje je Tropikarijum, posebno ako Budimpeštu posećujete sa decom. Više podataka o ovom mestu možete naći na sledećem linku.

Tropikarijum se nalazi u okviru tržnog centra Campona i u njemu možete videti vodene životinje iz tropskih krajeva. Tropikarijum se nalazi desno od ulaza, u pravcu ka bisokopu (ima putokaza). U prizemlju je menjačnica, levo od ulaza.

Na samom ulasku će vam biti jasno da niste pogrešili što ste došli. U tom tropskom čudesnom svetu, na veoma maloj razdaljini od vas će biti krokodili, majmunčići, ribice, raže i druge tropske životinje, smeštene u akvarijume i tropsku kišnu šumu. Svakako najatraktivniji deo je stakleni tunel sa ajkulama i ražama, koje plivaju tu oko vas, iznad vaših glava.

Prvi deo je terarijum sa gmizavcima. U jednom ograđenom delu su morski prasići, koje deca mogu da maze i hrane. Potom se stiže do male prašume sa zelenilom, u kojoj žive krokodili i egzotične ptice koje lete oko vas. Na 15ak minuta puštaju tropsku kišu, koji izazivaju osećaj prave prašume. Ovde na automatu možete kupiti hranu za ribice (šaka hrane je oko pola evra) i nahraniti japanske zlatne ribe, koje žive u blizini aligatora. Slede akvarijumi sa morskim životinjama. Prepuno je manjih akvarijuma, sa raznim ribicama, svih mogućih boja. Ima i zabave za decu, u vidu raznih logičkih igrica.

Najpoznatija atrakcija je veliki stakleni tunel, postavljen kroz bazen u kome plivaju ajkule, raže i druge morske životinje koje su svuda oko vas dok se krećete kroz tunel. Doživećete da vam ajkule i raže plivaju iznad glave, što je vrhusnko iskustvo. Na kraju je ogroman akvarijum koji možete posmatrati sedeći u malom amfiteatru. Na izlazu se nalazi suvenirnica.

Još od samog otvaranja su gužve, čeka se u redu za ulaznice i prepuno je porodica sa decom. Za decu do četiri godine je ulaz besplatan. Cena karte za odrasle je oko 8€, a za decu oko 6€. Popuste imaju seniori, kao i grupe od preko 15 ljudi. Aktuelne cene ulaznica možete pogledati na sledećem linku.

Radno vreme je svakog dana od 10-20h. Aktuelno radno vreme ćete naći na sledećem linku. Imaju i posebne programe hranjenja životinja, koje možete pogledati na ovom linku.

U tropikarijumu ima svašta da se vidi, tako da će za obilazak biti potrebno oko 2h. Parking u okviru tržnog centra (spoljašnji parking) je besplatan. Na ulazu u Tropikarijum imate garderobu, gde možete ostaviti kapute i velike rančeve.


Upoznavanje sa tropskim podvodnim svetom
Upoznavanje sa tropskim podvodnim svetom
Upoznavanje sa tropskim podvodnim svetom
Upoznavanje sa tropskim podvodnim svetom
Upoznavanje sa tropskim podvodnim svetom

23. Romantično krstarenje Dunavom

Ono što lokalno stanovništvo obavezno preporučuje je krsterenje Dunavom. Mi smo išli davnih godina na krstarenje u večernjim satima i prizor je zaista neverovatan dok prolazite ispod brojnih mostova, prelepo osvetljenih. Ovo je definitivno najromantičniji način da upoznate ovaj prelepi grad. A i to nije čudo, jer se panorama Budimpešte nalazi na UNESKO listi znamenitosti.

Postoje različite kombinacije usluga koje se nude u toku krstarenja, i od njih zavisi i cena krstarenja. Krstarenje traje obično oko 1,5h. Potrebno je doći oko pola sata ranije na mesto odakle brod polazi (Budai Vigado). Rezervacije su obavezne. Svi brodovi imaju grejanje i panoramske prozore. Moguće je rezervisati i krstarenje koje uključuje večeru na bazi švedskog stola. Cena takvog krstarenja je oko 30€ po osobi. Karte su dostupne u turističkim agencijama, kao i na recepciji Budai Vigado palate.

U Budimpešti, Dunav prolazi kroz sam centar grada, čime stvara panoramu koje je jedna od najlepših na kontinentu. Prave čari krstarenja Dunavom su što odjednom možete videti dva grada i dva različita vremenska perioda - na levoj obali Dunava leži stari Budim na čijoj strani su fascinantni spomenici mađarske kulture, a na desnoj moderna Pešta koju odlikuju savremena arhitektura i umetnost.


Romantično krstarenje Dunavom

24. Šoping u Budimpešti

Kada je kupovina u pitanju, Budimpešta ima brojne tržne centre, koji nude mnoge proizvode koje u Srbiji ne možete kupiti. Raspoređeni su kako u centru, tako i na periferiji grada. Cene su u proseku kao u Srbiji, nešto je skuplje, nešto jeftinije.

Ako u kupovinu krenete u sam centar grada, možete otići do tržnog centra “Corvin Plaza” . Ogroman je, smešten među zgradama i sakriven u uskim gradskim ulicama. Vrlo je neobičan. Moderan je, sa velikim brojem lepih radnji i velikim delom za hranu. U “Bel Frit”-u za decu možete naći dečije obroke, a gotova jela možete kupiti u “Joasszony”-u, gde su velike porcije i preukusno spremljena hrana. Tržni centar ima garažu (nedeljom se ne plaća). Toalet se plaća oko 0.25€.

Nešto malo dalje iz centra Budimpešte, u delu grada koji se naziva Obuda, nalazi se tržni centar “Mammut” . Prostire se kroz dve ulice i delovi su spojeni staklenim mostom. Ima veliki broj prodavnica, ali svaka od njih ima različito radno vreme. Vikendom se veliki broj radnji ranije zatvara. Ako želite da nešto prezalogajite, imajte u vidu da nemaju jedan deo gde je hrana, već je ima na svakom spratu. Probajte u “Bel Frit”-u pomfrit sa slaninom i raznim sosevima. Kalorično je i gurmanski, vrlo zanimljivo. Parking u garaži tržnog centra se plaća oko 1,25€ po satu.

Na samom izlasku iz Budimpešte, u pravcu ka Srbiji, nalazi se tržni centar “City Market” . Ogroman jei prepun raznih prodavnica koje se nalaze na otvorenom. Tu ćete naći IKEA-u, Media Markt, DM, prodavnicu igračaka, itd. Market Auchan je veliki i odlično snabdeven lokalnim namirnicama. Ispred svake radnje je veliki, besplatan parking. Toalet se ne naplaćuje. Možete prezalogajiti u "Burger Kingu" (cena obroka je u proseku oko 7€).


budimpesta: trzni centar mammut bel frit

25. Sladoled u obliku ruže

Ako želite da probate neki neobičan slatkiš, onda svakako morate da degustirate izvrstan sladoled u obliku cveta ruže, koji nastaje pred vama u sladoledžinici "Gelarto Rosa". Nalazi se u uličici desno od fontane kod bazilike Sv. Stefana. Ako ne znate kuda da krenete sa trga, samo pratite odakle dolaze ljudi sa kornetima u rukama.

Sladoled se prodaje u tri veličine - sa dva, tri ili četiri ukusa. Cena je od oko 3€, pa na dalje, u zavisnosti od veličine. Nakon plaćanja sladoleda i dobijanja kupona za isti, pred vama nastaje čarolija. Od izabranih ukusa (izbor je ogroman), posebno oblikovanom špatulom i tehnikom, nastaje sigurno najslađi cvet. Vrhusnki su pistaći, čokolada sa lešnikom, lešnik, mada interesantnije izgleda kada se odaberu različite, vedre boje. Sladoled je neobičnog izgleda i vrhunskog ukusa.

Radno vreme je svakog dana od 11-22h. Može da se plati karticom.

U okviru sladoledžinice ne postoje mesta za sedenje, ali kod bazilike ima nekoliko klupa, na kojima možete uživati u sladoledu i prizoru koji se stvara pred vama dok sedite na ovom veličanstvenom trgu. Oko bazilike se mogu naći i mesta za parkiranje, a parking se plaća radnim danima na automatu, oko 1,5€ po satu.


budimpesta: sladoled gelarto rosa

26. Druženje sa životinjama u ZOO kafeu

Sada na red dolazi sigurno jedna od najzanimljivijih i najunikatnijih budimpeštanskih atrakcija za zabavu. Reč je o kafeu u kome dok pijete piće možete da mazite životinjice. Mesto je veoma popularno, pa se mesta rezervišu (telefonom ili e-mail-om) oko sedam dana unapred.

Nakon što vam potvrde rezervaciju (ako imate sreće), dobićete termin od 1,5h u kome možete da budete gosti kafea. Nemojte dolaziti ranije (ali ni kasniti jer mesto čuvaju 10 minuta), jer nemate gde da čekate, zato što je smena gostiju po turama. Možete se zadržati onoliko koliko je predviđeno trajanje vašeg termina.

Kada uđete na ovo neobično mesto, najpre ćete dobiti da pročitate pravila kojih se morate pridržavati - dezinfekcija ruku, bez buke i lošeg ponašanja prema životinjama, za decu stariju od tri godine, bez hranjenja životinja, fotografisanje bez blica, itd. Ceo lokal je pun kaveza, akvarijuma terarijuma. Slobodno se šetaju mačke i iznad glave vam lete papagaji.

Najpre poručujete piće i hranu. Imaju odlične tople čokolade - bela, crna, rubi, čak i bez šećera (oko 7€). Možete poručiti klasične napitke, a od hrane imaju razne grickalice i sendviče. Unutar lokala je obavezna konzumacija, a ako ništa ne konzumirate, plaćate ulaz oko 3,5€. I deca i odrasli budu oduševljeni.

Životinje ne uzimate sami, već ih osoblje donosi za vaš sto, po njihovom izboru, i menjaju ih na otprilike 10 minuta. Toliko otprilike i čekate na narednu, ako odbijete da mazite neku životinju (na primer, zmije). Tokom termina boravka, svaki sto dobije po pet različitih životinja. Svaku životinju vam osoblje predstavi i da osnovna uputstva kako da sa njom postupate. Mi smo dobili morsko prase, kornjaču, zmiju, Dragon guštera i kameleona.

Kafe nema svoj parking, već se morate parkirati u okolnim ulicama (parking se plaća na automatu, oko 1,5€ po satu, vikendom je besplatan). Nalazi se u blizini Vaci ulice, pijace i Srpske ulice.


budimpesta: zoo cafe papagaj
budimpesta: zoo cafe papagaji
budimpesta: zoo cafe morsko prase
budimpesta: zoo cafe kornjaca
budimpesta: zoo cafe dragon guster

27. Dan za celu porodicu u Budakeszi parku

Ako želite da tokom boravka u Budimpešti doživite nešto posebno, dok se zabavlja cela porodica na čistom vazduhu, krenite ka delu grada koji se naziva Budakeszi. Nalazi se na 15ak km od centra grada. Zatećićete divnu, bujnu šumu, u kojoj nećete imati osećaj da se uopšte nalazite u gradu. Za mene je ovo mesto bilo otkriće i pravi skriveni dragulj Budimpešte, mesto za celodnevni izlet u prirodi, idealan za porodice sa decom.

Nakon prolaska kroz bujnu čudesnu šumu, dolazi se do besplatnog parkinga, odakle se dalje kompleks obilazi peške. Kompleks čini restoran, kafe, avantura park, vozić, ZOO vrt, dino park. Ulaz se plaća posebno za ZOO vrt i posebno za dino park. Porodična karta za oba parka izađe oko 45€ i možete ovde ostati ceo dan. Ulaznice mogu da se plate karticom. Nakon ulaza ćete naći prelepo igralište nalik na seosko imanje. Kada je lepo vreme, već od 10h počinju različiti programi.

Da biste ušli u dino park, morate staviti narukvicu koju dobijate na ulazu, uz kupljenu kartu. Na samom ulazu je mala suvenirnica. Ambijent je predivan - nalazi se u šumi koja podseća na Park iz doba Jure, oko vas zvukovi dinosaurusa, nekoliko dinosaurusa koji se pokreću, dino jaja, maketa asteroida koji je pau u Meksiku i učinio da dinosaurusi zauvek nestanu, dimni efekti, vulkan koji izbaciju dim, jedinstveno igralište za decu sa temom dinosaurusa. Osećaj dok šetate je fenomenalan i park je urađen zaista fantastično.

ZOO vrt je smešten takođe u šumi. Na nekoliko mesta se nalaze veoma neobična igrališta za decu, napravljena od drveta. Životinje žive gotovo pa u prirodnim uslovima. Puno je edukativnih tabli o biljkama i životinjama ovih krajeva, ali uglavnom na mađarskom jeziku.

Najzanimljiviji deo ZOO vrta je prostor za hranjenje životinja (ima ih nekoliko), u koji možete da uđete i sedite na klupi, dok hranite srne, muflone, kozice, koji šetaju oko vas. Hrana može da se kupi na nekoliko mesta na automatu. Kesa hrane izađe oko 1,5€. Ovo je baš jedinstven doživljaj.


budimpesta: budakeszi park igraliste
budimpesta: budakeszi dino park vulkan
budimpesta: budakeszi dino park dinosaurus
budimpesta: budakeszi dino park dinosaurus
budimpesta: budakeszi park zoo vrt

BONUS: Smeštaj u Budimpešti

Ako želite da se nakon celodnevnog obilaska grada odmorite i nadišete svežeg vazduha, preporučujem smeštaj u Helios Hotel Apartments, koji se nalazi na jednom brdu na periferiji Budimpešte (oko 8 km od centra), vrlo otmenom. Mirno je, tiho, ušuškano, sa svežim vazduhom i nekom gotovo pa seoskom atmosferom, iako se odavde do centra stiže autobusom 8E za manje od pola sata. Autobus ide na nekih 10 minuta (u hotelu dobijate red vožnje). Do stanice se pešači oko 10 minuta, a pogodnost je što karte sa prevoz (oko 1€) mogu da se kupe u hotelu.

Sobe su savršeno čiste, prostrane, izuzetno tople, u nekom romantičnom, starinskom stilu. Dobijate peškire i svu potrebnu kozmetiku, a u sklopu sobe se nalazi i opremljena kuhinjica. Doručak, ako želite, doplaćujete 8€ po noćenju i po osobi. Ako dolazite svojim kolima, obezbeđen je besplatan parking unutar dvorišta, što je posebno važno kada su veliki gradovi u pitanju. Ogromno dvorište vam je na raspolaganju i za uživanje, jer je u njemu napravljeno nekoliko letnjikovaca.

Veoma je prijatno za odmor i boravak, za sva godišnja doba. S obzirom na to da u sobama imate kuvalo za toplu vodu i čajeve/kafu, možete nakon napornog obilaska predahnuti uz topli napitak, dok planirate dalje putešestvije. Nemojte propustiti ni da iz sobe gledate predivne izlaske sunca iznad Budimpešte.


budimpesta: helios hotel
budimpesta: helios hotel
budimpesta: helios hotel

Veoma blizu prethodnog hotela, na budimskoj strani grada, nalazi se hotel "Jagello" u istoimenoj ulici, takođe veoma ugodan za smeštaj. Sobe su skromne, ali veoma čiste, sa potrebnom kozmetikom. U sobi ima nekoliko ormana, stočić i stolice, TV, fen.

Doručak se služi u restoranu kod recepcije, od 7-10h, na bazi švedskog stola sa odličnim izborom. Na recepciji možete naći puno vodiča i reklama za atrakcije u gradu i okolini. Recepcija radi non-stop, a ček aut je do 10h. U okviru hotela postoji lift, a ispred se nalazi parking, koji se radnim danima plaća od 8-20h, a vikendom je besplatan. Odličan je internet signal, kao i grejanje.

Preko puta hotela možete prošetati do lokalne Bio pijace.


budimpesta: jagello hotel
budimpesta: jagello hotel

Ako tražite hotel koji će biti na pešačkoj udaljenosti od centra grada, možete pogledati hotel "Diana club", koji se nalazi na oko 2 km od Vaci ulice i zatvorene pijace. Deo u kome se nalazi je, čini se, nekada bio pun fabrika i industrijskih objekata. Veoma je čisto, klasične su hotelske sobe sa velikim kupatilom, sa peškirima i potrebnom kozmetikom.

Doručak je uključen u cenu i služi se u restoranu na 4. spratu hotela (ima lift), od 7-10h. Doručak je odličan, na bazi švedskog stola. Ček aut je do 11h.

Ispred je besplatan parking, ali sa ograničenim brojem mesta. Veoma su ljubazni i hoće da izađu u susret. Blizu hotela je McDonald's i KFC (jeftiniji nego na našim prostorima), ako zatreba.


budimpesta: diana club hotel
budimpesta: diana club hotel


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Budimpešta: Najlepši božićni vašari

Sentandreja: Bajkoviti izlet blizu Budimpešte

Kečkemet: Pauza na putu za Budimpeštu


Budimpešta: Najlepši božićni vašari

Graciozna kraljica Dunava, dama koja gospodari nad ovom čudesnom rekom i ukrašava je svetlima svojih znamenitosti. Njena svetlost se odbija od staklene površine usnulog Dunava i reflektuje na srca svih koji u nju kroče. Tako da ostaje zauvek u njih urezana kao jedan od najlepših gradova ikada posećenih. Ta svetlost je još šljokičavija, sjajnija, raznobojnija i veselija kada su praznici.


Sentandreja: Bajkoviti izlet blizu Budimpešte

Prava je šteta posetiti Budimpeštu, a ne napraviti izlet u Sentandreju, romantični gradić bitan za istoriju Srba. Od Budimpešte do Sentandreje ima oko 25 km, što je oko pola sata vožnje, obalom Dunava, u pravcu Margitinog ostrva. Iako je ovo, po mom mišljenju, obavezan izlet iz Budimpešte u bilo koje doba godine, nemojte propustiti da posetite ovaj gradić u periodu Adventa.


Kečkemet: Pauza na putu za Budimpeštu

Ukoliko putujete u Budimpeštu kolima, možete napraviti pauzu i svratiti u osmi po veličini grad u Mađarskoj – Kečkemet. Grad se nalazi oko 90 km od srpske granice i gotovo isto toliko od Budimpešte. Ime grada potiče od reči „kecske” (što znači „koza”), koja je i ukras gradskog grba.