Budimpešta: Moja najlepša iskustva u kraljici Dunava


Često opisivana kao "Mali Pariz Srednje Evrope", Budimpešta je poznata po brojnim istorijskim spomenicima, koji odražavaju njenu kulturu staru preko 1.000 godina, na koju su trag ostavili Rimljani, Turci, kao i unija sa Austrijom. Glavni je grad Mađarske, „kraljica Dunava“, jedan od najlepših evropskih gradova. Ovaj nadimak je i dobila jer se nalazi na obalama Dunava, a nastala je spajanjem nekoliko delova - Budima, Obude i Pešte.

Pešta je ravna, ispunjena pravilnim ulicama i bulevarima, i to je najaktivniji deo grada, gde ćete naći glavne atrakcije i izvore zabave. Budim je brdovit i mirniji, nekako otmen i kraljevski, što i ne čudi, jer se na njemu nalazi Budimski zamak, ali i brojni vidikovci ka Pešti. Obuda nije tako poznata među turistima, pa je pravo mesto gde se možete uputiti ako želite da istražite nešto drugačije.

Budimpešta ima veliki broj atrakcija pod UNESCO zaštitom kao svetsko nasleđe. U ovu grupu spadaju mesta na obali Dunava, oblast Budimskog zamka, Andraši avenija, Trg heroja i podzemna železnica Milenijum.

Tradicionalno piće Mađara je Unicum, koji je, 1790. godine, sveti rimski car Jožef II koristio za ublažavanje digestivnih tegoba, pa ga obavezno probajte ili kupite kao suvenir. Tokaj je slatko dezertno vino iz vinske regije Tokaj i sigurno će vam se dopasti.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da posetite Budimpeštu.


1. Neobični restorani u “Gozsdu udvar”

Ovo nesvakidašnje mesto, nalazi se u srcu jevrejske četvrti, vrlo blizu Velike sinagoge. Ako se već nalazite u jevrejskoj četvrti, idite najpre do ulice Király, prepune dizajnerskih radnji. Potom prođite kroz vijugave uske ulice, skrivena dvorišta i doći ćete do svetski poznatih pabova. Kažu da u ovom delu Budimpešte ima preko 200 kulturnih znamenitosti, preko 200 restorana i kafića, preko 40 pabova, više od 80 hotela, 15ak galerija i više od 20 dizajnerskih radnji, pa razmislite da li ćete ovo propustiti.

Kiraly ulica je i istorijski važna, jer je u 19. veku bila glavni put u Pešti i ulica zanatlija i proizvođača tekstila. Ova poznata ulica je povezana sa ulicama Kazinczy i Gozsdu Udvar.

Gozsdu udvar je pešačka ulica, prepuna hrane, tj. restorana i kafića u kojima možete probati mađarsku kuhinju i osetiti duh grada. Na linku možete videti i koji se sve restorani nalaze duž ove ulice. Bukvalno sa obe strane su načičkani restorani, a ulica se prostire duž jednog natkrivenog pasaža. Ulaz je besplatan, a ovde je uvek prepuno ljudi. Svaki restoran ima interesantnu dekoraciju i ponudu, ali jedno jelo se izdvaja i videćete da se gotovo svuda jede. Reč je o gulaš čorbi u vekni hleba.


2. Sećanje na Holokaust u Velikoj sinagogi

Ne znam da li vam je to poznato, ali Budimpešta ima najveću jevrejsku zajednicu u Centralnoj Evropi, sa i danas aktivnim religijskim, umetničkim i istorijskim jevrejskim delom grada. Obilazak jevrejske četvrti obavezno mora da obuhvati posetu Dohany sinagoge (spolja i unutra). Imajte u vidu da ne smete unutra ući razgolićeni, pa se adekvatno obucite.

Ova predivna sinagoga, poznata kao Dohany velika/ulična sinagoga, nalazi se u ulici Dohany, po kojoj i nosi naziv. Ona je druga po veličini u svetu (posle njujorške), najveća u Evropi, i može da primi oko 3.000 ljudi.

Nakon razgledanja unutrašnjosti sinagoge, svratite u Jevrejski muzej koji se nalazi u okviru sinagoge i sadrži jedinstvenu kolekciju umetničkih dela iz Mađarske i Istočne Evrope. Nakon sinagoge, posetite groblje, gde je sahranjeno na hiljade ubijenih jevreja u getu. Potom nastavite ka memorijalnom parku u kome se nalazi “Drvo života”, koje podseća na stradale tokom Holokausta. Prođite potom pored Hrama heroja, koji je izgrađen u znak sećanja na jevrejske vojnike koji su dali živote za Austougarsku tokom I svetskog rata.

Ulaznica za Jevrejski centar važi dva dana, tako da se i sledećeg dana možete vratiti da ponovo pogledate ako ste nešto propustili. U ovom kraju se nalaze i košer restorani i prodavnice, pa možete i njih posetiti za kompletan utisak.
3. Raskoš Grešam palate

Na Ruzveltovom trgu se nalazi Grešam palata, koja je nastala 1906. godine, u art nuvo stilu, koji se u Budimpešti može često videti. Na njoj su radili mnogi poznati umetnici i arhitekte, pa otuda i ovakav rezultat - zaista je impresivna, posebno pod večernjom rasvetom.

Kako to često biva, nekadašnja impresivna palata je 1998. godine pretvorena u luksuzni hotel. Uslov da ovo zdanje postane hotel je bio da se sačuva originalni izgled, što je i ispoštovano. Nije on samo luksuzan zbog lokacije i same arhitekture - kažu da više od četvrtine od oko 180 soba ima pogled na Dunav.

U blizini Grešam palate možete videti i neobičan spomenik, cipele na Dunavskom keju, koji podseća na strašne događaje tokom Holokausta. Spomenik se sastoji od 60 pari cipela, raspoređenih na keju, u dužini od oko 40 m. Otkud baš cipele? Objašnjenje je da su žrtve morale da se izuju, jer su cipele bile vredne stvari u to vreme.
4. Sjaj i mistika Lančanog mosta

Najpoznatiji most u Budimpešti je svakako Lančani most, zbog svoje lepote, ali i legende koja doprinosi njegovoj mistici. Bila noć ili dan, ovaj most je glavno mesto koje mora videti svaki turista. To je najstariji među brojnim budimpeštanskim mostovima i potiče iz 1894. godine. Krajeve mosta čuvaju četiri kamena lava.

Postoji i legenda u vezi sa izgradnjom mosta. Naime, plemić Istvan Sečenji je otišao u Peštu. U Budimu mu se razboleo otac, ali zima je bila jaka i on nije mogao skelom da pređe preko Dunava. Zato je angažovao Artura Klarka iz Londona, da napravi most. Klark se zarekao da će to biti najlepši most i ako bude imao neku manu da će se ubiti. Dugo su se ljudi divili mostu, dok jedno dete nije primetilo da lavovi na mostu nemaju jezik. Graditelj je tada ispunio obećanje, nažalost. Međutim, kažu da lavovi zapravo imaju jezike, ali pošto se nalaze na kamenim blokovima od 3 m, ne mogu da se dobro vide.

Sa mosta se pruža fantastičan pogled na Budimsku tvrđavu i na njoj Carsku i Šandor palatu, kao i šareni krov Matijasove crkve. Prelepo je osvetljen noću. Sa druge strane, most vodi direktno do prelepe Grešam palate, kao i obližnje mađarske Akademije nauka i Dunavskog korzoa.
5. Veličanstvenost Budimske tvrđave

Ako imate samo malo vremena koje možete provesti u Budimpešti, Budimska tvrđava je jedno od mesta koje morate posetiti. Budim je poznat po svojim starim ulicama popločanih kaldrmom, koje vode ka tvrđavi, lokacijom pod UNESCO zaštitom. Jedan je od najstarijih delova grada, koji obiluje atrakcijama interesantnim posetiocima.

Raspoređene su po tvrđavi iz 13. veka, čiju je osnovu postavio kralj Bela IV, a mađarski kraljevi koji su vladali nakon njega su, svako od njih, dodali još po neki deo, da bi nastala tvrđava kakvu danas možemo videti. Konačan pečat joj je dala Marija Terezija. Posmatrajte tvrđavu noću sa reke, zaista je impresivna. Danju preporučujem da obiđete atrakcije koje se na njoj nalaze.

Do tvrđave možete doći peške, kolima ili uspinjačom. Uspinjača (Budavári Sikló) vozi od podnožja do vrha tvrđave, trasom u dužini od 95 m. Uspinjača je zastakljena i bezbedna je, a nije ni mnogo strma. Kada se uspinjačom popnete na plato ispred Šandor i Budimske palate, odatle možete krenuti u obilazak ovog prelepog dela grada. Sa ovog platoa se pruža i divan pogled na Peštu i njene znamenitosti - kao sa razglednica.
6. Najveća svetinja Mađara - Matijasova crkva

Matijasova crkva, kako se naziva, najveća svetinja Mađara, bila je još od 16. veka poznata kao mesto krunisanja.

Matija Korvin, po kome crkva i nosi ime, se u ovoj crkvi venčao dva puta. Tu je Franc Jožef krunisan za mađarskog kralja, u njoj je prvi put izvedena “Krunidbena misa” delo Ferenc Lista, u njoj je sahranjen Bela III. Interesantno je da ćete, ako posetite crkvu, moći da vidite triptih na kom je prikazana bitka kod Beograda (Kalemegdana). Kako je bila sudbina mnogih crkava, tako je i ova tokom turske vlasti bila pretvorena u džamiju, a neko vreme je bila i jezuitska katedrala.

Otvorena je za posete od ponedeljka do petka od 9:00-17:00, subotom od 9:00-13:00, a nedeljom od 13:00-17:00. Ulaz se plaća, a u cenu je uračunat i ulazak u Muzej crkvene umetnosti. Ulaznice je moguće kupiti i online. Crkvu ćete prepoznati po čuvenom šarenom krovu, koji se uzdiže iznad Budimske tvrđave.
7. Panorama grada sa Ribarskih bastiona

Ribarski bastion je nastajao u periodu između 1890. i 1905. godine. Iako deluje da je imao nekada odbrambenu namenu, zapravo je napravljen samo kao ukras grada. Sam naziv potiče od riblje pijace, koja se nekada nalazila na ovom mestu. Ovaj impresivan kompleks se sastoji od sedam kula koje su uspomena na sedam mađarskih vođa plemena, koji su 896. godine naselili ovu teritoriju. Tornjevi imaju oblik jurki – šatora, u kakvim su Mađari spavali kada su došli u ove krajeve.

Prolazeći kroz kolonade ribarskih kula, stići ćete na terasu, sa koje se pruža fantastican pogled na Dunav sa mostovima, na fascinantnu zgradu čuvenog mađarskog Parlamenta (mislim da je pogled na Parlament najlepši upravo sa ovog mesta) i na svu lepotu centralnog jezgra grada. Posebno je lep prizor u sumrak, jer se tada Parlament ogleda u veličanstvenom Dunavu.

Sam prilaz objektu i nižim kulama je besplatan, ali se pogled sa viših kula naplaćuje oko 3€.
8. Degustacija u Muzeju marcipana “Szabo”

U prizemlju hotela "Hilton Buda" se nalazi Muzej marcipana "Szabo", čija poseta je za svaku preporuku. Predstavlja jedini muzej marcipana u svetu, u kome se može videti ceo postupak nastanka marcipana.

Na ulazu će vas poslužiti marcipanom, kao znak dobodošlice. U muzeju ćete videti od marcipana napravljene zgrade, vez, likove iz crtanih filmova, a za uspomenu ćete moći da kupite i suvenir: štapiće od marcipana, bombone i figure. Figure od marcipana su prikazane u više od 40 ormana: 160 cm dugačka zgrada mađarskog Parlamenta, portreti mađarskih istorijskih ličnosti, umetničke svadbene torte, replike poznatih slika napravljene od marcipana, 2 m visoka statua Majkla Džeksona napravljena od bele čokolade, figure iz crtanih filmova Volt Diznija i mnoge druge.

U muzeju se možete počastiti fantastičnim tortama i kolačima, kao i kafom, čajem ili toplom čokoladom sa šlagom, u njihovoj kafeteriji. Radno vreme muzeja je od 10:00-18:00 svakoga dana. Ulaz se plaća.
9. Divljenje grandioznosti Parlamenta

Ovo je atrakcija glavnog grada, koja je među najcenjenijima u čitavoj Mađarskoj. Čuveni Parlament je motiv sa gotovo svih budimpeštanskih razglednica. Ovo je ujedno i jedna od najzanimljivijih atrakcija na peštanskoj strani grada. Jedna je od najlepših administrativnih zgrada u Evropi. Otvoren je 1896. godine (ali definitivno završen tek 1902. godine), simbolično, na hiljaditu godišnjicu dolaska Mađara na ove prostore.

Zdanje Parlamenta je treći najveći parlament u svetu i drugi u Evropi. Prvo mesto zauzima parlament u Bukureštu. Kažu da je izgradnja koštala oko 38 miliona zlatnika, koliko bi bila i cena izgradnje grada za oko 400.000 stanovnika!

Sam objekat je koncipiran tako da simbolizuje 12 meseci i četiri godišnjа dobа. U njoj se čuva mađarska sveta kruna. Više podataka o poseti ovom mestu možete naći na sledećem linku. Ulaz u zgradu parlamenta košta oko 15€.
10. Panorama sa tornja bazilike Sv. Stefana

Najveća crkva u Budimpešti, bazilika Sv. Stefana, dobila je naziv po kralju Stefanu I. On je bio prvi kralj Mađarske, koji je u nju doneo hrišćanstvo. Kanonizovan je tek nakon smrti. Ova bazilika je izgrađena tako da bude iste visine kao i zgrada Parlamenta, da bi se time stavio naglasak na jednakost između crkve i države. Samim tim, po pravilu, nijedna zgrada u gradu ne sme biti viša od ove dve.

U crkvi se nalazi najveće i najteže crkveno zvono u Mađarskoj od 9 t. Ovde se održavaju i koncerti klasične muzike, kao i koncerti na orguljama. U unutrašnjosti (u jednoj od kapela) se nalazi mumificirana ruka prvog hrišćanskog mađarskog kralja, koja se izlaže svake godine na nacionalni praznik Dan Sv. Stefana (20. avgust). U crkvi se nalazi i riznica sa crkvenim nakitom i umetničkim radovima. Unutrašnjost je zaista fascinantna!

Ulaz u crkvu je besplatan, ali su poželjne donacije u vrednosti od 200 HUF po osobi. Penjanje na kupolu bazilike se plaća oko 2€ (500 HUF), za penjanje na tačno 364 stepenika, kojima se dolazi do vrha kupole, odakle se pruža prelepa 360°C panorama Budimpešte. Liftom se može ići do četvrtog sprata, pa se onda još jedan sprat penjete drugim liftom, a onda stepenicama do izlaza na terasu kupole. Druga varijanta je da se skroz popnete stepenicama, ali to ne preporučujem, jer je zaista naporno.

Panorama se može posmatrati u periodu od aprila do oktobra, mada je u vreme božićnih vašara takođe bila otvorena jer su to vremenski uslovi dozvoljavali. Najlepši je prizor u sumrak (zimi je to oko 16h). Više podataka o poseti ovom mestu možete naći na sledećem linku.

11. Žerbo kolač na trgu Verešmarti

Ovo je svakako najpoznatiji i najposećeniji trg u gradu. Nalazi se na peštanskoj strani, a meni je ostao u lepom sećenju upravo iz perioda božićnih vašara, kada je najaktivnije mesto u gradu.

Na trgu se nalazi čuvena poslastičarnica Žerbo, u koju obavezno morate svratiti na čuvenu Doboš tortu, Žerbo kolač, ili neki drugi specijalitet. Šta god da uzmete, nećete se pokajati.

Trg je prepun ljudi predveče i u večernjim satima.


12. Šetnja čuvenom Vaci ulicom

Vaci ulica je glavna šoping zona grada, centralno mesto moderne pešte, najpoznatija ulica u Budimpešti, proglašena za najlepšu pešačku šoping ulicu na svetu. Kažu da trenutno u ovoj ulici postoji oko 500 prodavnica i restorana, pa je ovo svakako dobro mesto da pronađete neki obrok, ako ogladnite tokom šetnje. Osim prodavnica i parfimerija, pronaći ćete i više manjih prodavnica koje nude zanimljive ručno rađene predmete. U ovoj ulici se nalazi i velika prodavnica slatkiša i kozmetike "Muller", u kojoj možete naći zanimljive proizvode po pristupačnim cenama.

Duga pešačka ulica vodi od Verešmarti trga (opisanog u pesmama Balaševića), do Elizabetinog mosta i trga. Vaci ulica je još od 18. veka imala status najotmenije ulice u gradu, što je u dobroj meri i danas. Zanimljivo je da zapravo predstavlja granicu nekadašnje srednjovekovne Pešte. Ulica je zaista predivna, naročito uveče i u vreme božićnih praznika.
13. Kupovina suvenira i lokalni specijaliteti na glavnoj pijaci

Zatvorena gradska pijaca (Nagy-vasarcsarnok) je odlično mesto ne samo za kupovinu, jer ovde ima sve što poželite od suvenira i hrane, već i za ručak u nekom od restorana unutar objekta. Nalazi se na kraju Vaci ulice, u blizini Mosta slobode, preko puta Gellert kupališta. Do nje se može doći tramvajem broj 2, koji ide obalom Dunava na strani Pešte ili peške kroz Vaci ulicu.

Njena spoljašnjost je fantastična! Izgrađena je krajem 1896. godine. Krov prekrivaju raznobojni Žolnaj crepovi, tipični za Mađarsku.

Kečkemet: Pauza na putu za Budimpeštu

Ukoliko putujete u Budimpeštu kolima, možete napraviti pauzu i svratiti u osmi po veličini grad u Mađarskoj – Kečkemet. Grad se nalazi oko 90 km od srpske granice i gotovo isto toliko od Budimpešte. Ime grada potiče od reči „kecske” (što znači „koza”), koja je i ukras gradskog grba.


Sentandreja: Istorija Srba prožeta mirisom marcipana

Prava je šteta posetiti Budimpeštu, a ne napraviti izlet u Sentandreju, romantični gradić bitan za istoriju Srba. Od Budimpešte do Sentandreje ima oko 20 km. Na samom putu ćete naići na nekoliko marketa u kojima možete kupiti namirnice koje su vam potrebne ili koje želite da ponesete kući: Metro, Tesco, Lidl, Aldi, Auchan u okviru šoping parka "Omszic park". Mi smo u ovaj posednje navedeni svratili da ručamo i kupimo namirnice koje ćemo poneti kući. Unutra je lep restoran „na traci“ sa gotovim jelima.


Budimpešta: Najlepši božićni vašari

Budimpešta, "kraljica Dunava", svoju kraljevsku odeždu dobija posebno u vreme božićnih praznika, kada je čarobnija nego ikada, svečanija nego ikada i neponovljivo romantična. Zato vam preporučujem da razmotrite ovaj grad kao opciju gde ćete provesti bar jedan produženi vikend tokom decembra. Praznična Budimpešta vas čeka tokom perioda Adventa, četiri nedelje do katoličkog Božića, kada su svi božićni vašari već otvoreni i sa predivnom prazničnom atmosferom.


Na štandovima unutar objekta možete pronaći mađarske tradicionalne proizvode, kao što su paprika, salama, langoš (prženo testo, koje je posuto pavlakom i sirom, premazano belim lukom). Na prvom spratu je hrana (probajte mađarski langoš obavezno), a na drugom razne mađarske rukotvorine koje mogu biti idealan suvenir. Postoje pokretne stepenice za penjanje po spratovima. U podrumu se nalazi supermarket.

Oko cele zgrade je parking, na kome se parkiranje plaća po zonama. Veoma je teško snaći se za uplatu na automatu, pa zamolite nekog od ljubaznih prolaznika da vam pomogne. Radno vreme pijace je ponedeljkom od 6:00-17:00, od utorka do petka od 6:00-18:00, subotom od 6:00-15:00, dok je nedeljom i praznicima zatvorena.
14. Tužna legenda o Maloj princezi

Odmah ispred pijace počinje Most Slobode. Odavde kreće i Dunavski korzo, najlepše šetalište u gradu. Na korzu se nalazi i statua Male princeze.

Legenda o statui Male princeze je veoma tužna. Prenosim izvod iz iste: "Siromašna devojčica sa periferije, donosila je na Dunavski korzo u korpici cveće koje je prodavala. Jednog dana, korzom je prošao mladi princ. Zagledao se u prodavačicu i sažalio se. Odlučio je da kupi svo cveće koje je prodavala. Devojčica radosna, uz osmeh se zahvalila, i rekla: "Dođite opet, gospodine!" Princ se nasmešio i odgovorio: "Hoću, hoću, doći ću mala princezo, doći ću opet!" Posle tog događaja je prošlo više godina. Princ je ponovo došao u Budimpeštu. Otišao je da prošeta Dunavskim korzom. Setio se da je obećao prodavačici cveća da će opet doći. Male prodavačice više nije bilo tu. Umesto nje, na metalnoj ogradi, stajala je bronzana figura devojčice. Princ je prišao bliže bronzanoj statui, pomilovao je i rekao: "Doći ću opet, Mala princezo!".

Od tada, bronzanu figuru Male princeze svakodnevno posećuju turisti koji žele da se vrate u Budimpeštu, i da još jednom vide i pomiluju na Dunavskom korzu statuu Male princeze, kako je to nekada davno uradio princ.


15. UNESCO baština Andraši bulevara

Budimpeštom možete šetati i njenim glavnim bulevarom, koji okružuje centar grada i u kome se nalaze neke od najznačajnijih građevina. Tako ćete proći pored objekata koji nisu turistički mnogo poznati, a veoma su zanimljivi, kao što je na primer svetski poznat "New York Café", sa fantastično uređenim enterijerom.

Taj glavni bulevar, preseca i Andraši bulevar, jednu od glavnih ulica u Budimpešti. Zgrade koje ga okružuju su s kraja 19. i početka 20. veka. U ovoj ulici ćete videti Mađarsku državnu operu, Muzičku akademiju Ferenc List, Kuću terora, ali i ambasadu Republike Srbije.

Ispod Andraši bulevara se nalazi prvi metro u kontinentalnoj Evropi, Milenijum, koji je pod UNESCO zaštitom.
16. Grandioznost Trga heroja

Andraši bulevar se završava na grandioznom Trgu heroja, koji je nastao 1896. godine, na 1.000. rođendan ugarske države. Trg je poznat i po tome što je na njemu sniman film „Umri muški“ sa Brusom Vilisom.

Predstavlja najveći trg u gradu. Središnje mesto na trgu zauzima spomenik Milenijum, visok 36 m. Spomenik prikazuje anđela Gabrijela koji nosi u ruci krst i Svetu mađarsku krunu, i time simbolizuje spoj crkvene i svetovne vlasti.

Na vrhu kolonada koje okružuju jednu stranu trga su skulpture, koje simbolišu rad i napredak, rat i mir, čast i slavu. Bitne ličnosti mađarske istorije čije su statue poređane u polukružnoj arkadi oko spomenika su Sveti Stefan, Sveti Ladislav I, Koloman, Endre II, Bela IV, Karlo Robert, Ludovik I, Janoš Hunjadi, Matija Hunjadi, Stefan Bockaj, Gabor Betlen, Imre Tokolji, Ferenc II Rakoci i Lajoš Košut.

U centru trga je Grob neznanog junaka, dok se bočno nalaze Umetnička dvorana i Muzej lepih umetnosti. Kažu da ovaj muzej predstavlja drugu najveću zbirku španske umetnosti na svetu. Iza trga se nalazi prelepi Gradski park, odličan za dugu i relaksirajuću šetnju.
17. Gradska oaza - park Varošliget

Gradski park je mesto za relaksaciju od gradske gužve. Nastao je kao delo čovekovih ruku još u 18. veku. Predstavlja jedan od prvih javnih parkova na svetu.

Najupečatljiviji objekat u parku je romantični zamak Vajdahunyad, koji okružuje jezero i delimično je inspirisan zamcima Transilvanije. Janos Hunjadi (srpski Sibinjanin Janko), po kome zamak nosi naziv, bio je otac mađarskog kralja Matije Korvina. Na istom objektu zastupljeni su svi istorijski stilovi gradnje, od romantike do baroka, što je jedinstvena atrakcija Budimpešte. Svaki od stilova predstavlja jedan period mađarske istorije.

Danas se u zamku nalazi Mađarski poljoprivredni muzej. Ulaz u dvorište je besplatan.

Zamak tokom zime izgleda kao iz bajke, sa prelepim i ogromnim klizalištem na otvorenom. Klizalište u gradskom parku je najstarije, a i dan danas funkcionalno klizalište. Predstavlja najveću površinu veštačkog leda u Evropi.

U parku se nalazi i čuveni restoran "Gundel", izgrađen 1894. godine, a i dan danas se smatra jednim od najluksuznijih restorana u gradu. Odmah pored njega je ulaz u Zoološki vrt, u art nuvo stilu. U gradskom parku se nalazi i cirkus iz 1891. godine, jedno od najlepših termalnih kupatila u Budimpešti, ali i Zabavni park iz 1800ih godina.
18. Neponovljivo spa iskustvo u termalnom kupatilu Sečenji

Termalna kupatila i bazeni Sečenji su poznati po termalnim vodama. Predstavljaju jedan od najvećih termalnih spa kompleksa u Evropi, nastao 1913. godine. Ovo je prvi spa centar otvoren u Pešti, kojim je prikazana banjska kultura starog Rima, Grčke i Severne Evrope.

Kompleks je otvoren tokom cele godine. Ulaz košta oko 15€ (4.800 HUF za kabine i 4.500 HUF za ormariće, vikendom je ulaz skuplji nego radnim danima), bez iznajmljivanja peškira (ponesite svoj) i bilo kog dodatnog spa tretmana (zakazuju se prilikom ulaska u kompleks). Ulaznica uključuje korišćenje ormarića ili kabine (cena zavisi od odabranog) tokom celog dana. Ulaznica uključuje niz velnes usluga, kao što je sauna, parne kabine i vežbe u bazenu. Aktuelne cene možete pogledati na ovom linku.

Na ulazu dobijate gumenu narukvicu, koju morate nositi dok se nalazite u kompleksu. Skeniranjem narukvice se dobija podatak koji je broj vaše svlačionice ili ormarića za stvari. Narukvica otvara i zatvara kabinu za presvlačenje. Prilikom izlaska iz kompleksa, narukvica se vraća, tako da tokom dana nije dozvoljeno izlaženje i vraćanje u kompleks uz istu ulaznicu.

Posebno je interesantno kupanje u vreloj vodi otvorenog bazena, dok je napolju sneg. Nije uopšte hladno, a osećaj je neverovatan! Ovde često možete videti da u sred zime ljudi igraju šah u spoljnom bazenu. Bazeni su relativno plitki (najdublji je 1,25 m). Često se na ovom otvorenom bazenu organizuju i žurke, naročito u večernjim satima.

Termalni spa radi svakog dana od 6:00-19:00, a bazeni svakog dana od 6:00-22:00. S obzirom na to da sve česme u objektu imaju lekovitu vodu, one su otvorene od 9:00-17:00 svakoga dana, osim nedelje kada ne rade. Termalna banja sadrži 12 zatvorenih bazena sa temperaturama od 18-40 stepeni, kao i pet bazena na otvorenom sa temperaturom od 18-38 stepeni. Pored najatraktivnijeg bazena na otvorenom, tu su i saune sa različitim temperaturama, parno kupatilo, bazen sa talasima, parna soba sa mirisom mente za inhalaciju.

Veoma je čisto, ima gužve, ali ne prevelike (dosta ima starijih ljudi). Na izlasku iz svlačionica se u celom kompleksu nalaze tuševi. U okviru kompleksa postoji i kafić i restoran. Svakkao, odlična ideja kako provesti jedan spa dan u Budimpešti.
19. Pogled na grad sa najviše tačke

Na najvišoj tački Budimpešte se nalazi Citadela - tvrđava visoka 235 m. Za vreme II svetskog rata, Citadela je značajno oštećena, jer je imala ulogu sedišta protivvazdušne odbrane. U ovom zdanju su sada izloženi predmeti iz istorije i izložba fotografija pod nazivom “Ustanak u Budimpešti”. U okviru kompleksa se nalazi i disko klub, restoran i puno prodavnica.

Na vrhu tvrđave Citadela, neće moći da vam promakne impozantna Statua slobode, koja je toliko upadljiva i grandiozna da se vidi iz svih delova grada. Izgrađena je posle II svetskog rata, da bi bila podsetnik na oslobođenje ovih prostora od nemačke okupacije.

Brdo Gelert, na kojem se nalazi tvrđava Citadela, je jedno od omiljenih izletišta meštana Budimpešte. Turisti ovde dolaze jer ima definitivno jednu od najlepših panorama grada. Samo brdo nosi naziv sveštenika i mučenika Gelert, koji je prvi pokušao da prevede Mađare u hrišćanstvo. Njega su ubili pagani koji su ga ubacili u drveno bure puno eksera i kortljali niz brdo na kome je i preminuo. Crkva u pećini na ovom brdu je atrakcija na koju ćete naići ako se penjete na vrh brda ka statui.

U podnožju brda je poznati hotel Gelert i tremalna kupatila, koji takođe mogu biti opcija za spa dan u Budimpešti.
20. Upoznavanje sa tropskim podvodnim svetom

Još jedno mesto koje je vredno pažnje je Tropikarijum, posebno ako Budimpeštu posećujete sa decom. Više podataka o ovom mestu možete naći na sledećem linku.

Tropikarium se nalazi se u okviru tržnog centra "Campona", a u njemu na najzanimljiviji način možete upoznati brojne životinjske vrste iz tropskih delova planete. Tržni centar Campona se nalazi izvan grada, predstavlja ogromni prostor za šoping, jelo i zabavu. Pa vam, nakon obilaska Budimpešte, preporučujem da se tamo zabavite. Ulaz u Tropikarijum se plaća oko 7€, zavisno od toga koliko vas ulazi (kolika je grupa).

Na samom ulasku će vam biti jasno da niste pogrešili što ste došli. U tom tropskom čudesnom svetu, na veoma maloj razdaljini od vas će biti krokodili, majmunčići, ribice, raže i druge tropske životinje, smeštene u akvarijume i tropsku kišnu šumu. Svakako najatraktivniji deo je stakleni tunel sa ajkulama i ražama, koje plivaju tu oko vas, iznad vaših glava. Prepuno je manjih akvarijuma, sa raznim ribicama, svih mogućih boja.


21. Romantično krstarenje Dunavom

Ono što lokalno stanovništvo obavezno preporučuje je krsterenje Dunavom. Mi smo išli davnih godina na krstarenje u večernjim satima i prizor je zaista neverovatan dok prolazite ispod brojnih mostova, prelepo osvetljenih. Ovo je definitivno najromantičniji način da upoznate ovaj prelepi grad. A i to nije čudo, jer se panorama Budimpešte nalazi na UNESKO listi znamenitosti.

Postoje različite kombinacije usluga koje se nude u toku krstarenja, i od njih zavisi i cena krstarenja. Krstarenje traje obično oko 1,5h. Potrebno je doći oko pola sata ranije na mesto odakle brod polazi (Budai Vigado). Rezervacije su obavezne. Svi brodovi imaju grejanje i panoramske prozore. Moguće je rezervisati i krstarenje koje uključuje večeru na bazi švedskog stola. Cena takvog krstarenja je oko 30€ po osobi. Karte su dostupne u turističkim agencijama, kao i na recepciji Budai Vigado palate.

U Budimpešti, Dunav prolazi kroz sam centar grada, čime stvara panoramu koje je jedna od najlepših na kontinentu. Prave čari krstarenja Dunavom su što odjednom možete videti dva grada i dva različita vremenska perioda - na levoj obali Dunava leži stari Budim na čijoj strani su fascinantni spomenici mađarske kulture, a na desnoj moderna Pešta koju odlikuju savremena arhitektura i umetnost.

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Budimpešta: Najlepši božićni vašari

Sentandreja: Istorija Srba prožeta mirisom marcipana

Kečkemet: Pauza na putu za Budimpeštu


Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Autor teksta i fotografija: Bojana J.
Ukoliko Vam se svideo ovaj blog i želite da prvi dobijete najnovije informacije sa bloga, prijavite se na newsletter.


Prijavom na newsletter prihvatate politiku privatnosti.Budimpešta: Najlepši božićni vašari

Budimpešta, "kraljica Dunava", svoju kraljevsku odeždu dobija posebno u vreme božićnih praznika, kada je čarobnija nego ikada, svečanija nego ikada i neponovljivo romantična. Zato vam preporučujem da razmotrite ovaj grad kao opciju gde ćete provesti bar jedan produženi vikend tokom decembra. Praznična Budimpešta vas čeka tokom perioda Adventa, četiri nedelje do katoličkog Božića, kada su svi božićni vašari već otvoreni i sa predivnom prazničnom atmosferom.


Kečkemet: Pauza na putu za Budimpeštu

Ukoliko putujete u Budimpeštu kolima, možete napraviti pauzu i svratiti u osmi po veličini grad u Mađarskoj – Kečkemet. Grad se nalazi oko 90 km od srpske granice i gotovo isto toliko od Budimpešte. Ime grada potiče od reči „kecske” (što znači „koza”), koja je i ukras gradskog grba.


Sentandreja: Istorija Srba prožeta mirisom marcipana

Prava je šteta posetiti Budimpeštu, a ne napraviti izlet u Sentandreju, romantični gradić bitan za istoriju Srba. Od Budimpešte do Sentandreje ima oko 20 km. Na samom putu ćete naići na nekoliko marketa u kojima možete kupiti namirnice koje su vam potrebne ili koje želite da ponesete kući: Metro, Tesco, Lidl, Aldi, Auchan u okviru šoping parka "Omszic park". Mi smo u ovaj posednje navedeni svratili da ručamo i kupimo namirnice koje ćemo poneti kući. Unutra je lep restoran „na traci“ sa gotovim jelima.