Kečkemet: Pauza na putu za Budimpeštu


Kečkemet: Pauza na putu za Budimpeštu



Autor fotografija:

Bojana J.


Ukoliko putujete u Budimpeštu kolima, možete napraviti pauzu i svratiti u osmi po veličini grad u Mađarskoj – Kečkemet. Grad se nalazi oko 90 km od srpske granice i gotovo isto toliko od Budimpešte. Ime grada potiče od reči „kecske” (što znači „koza”), koja je i ukras gradskog grba.

Na prilazu gradu ćete videti veliki broj prodavnica: Baumaxx, Metro, Aldi, Jysk, Penny, Interspar, Auchan, Tesco i mnoge druge. Možete se parkirati u samom centru grada (karta se kupuje na automatu), ali u okviru tržnog centra “Malom” imate takođe parking. Odmah kod parkinga je i menjačnica.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da svratite u Kečkemet.


1. Šetnja glavnim trgom sa Gradskom kućom

Na glavnom trgu se nalazi Gradska kuća, kao glavni biser grada, ukrašen mađarskim motivima koji su korišćeni na zgradama iz 19. veka. Interesantno je da je zgrada stara 150 godina srušena, i da je nova izgrađena na njenim temeljima. Poznata je i kao mesto na kome je 10ak godina radio Jožef Katona, mađarski dramski pisac. Nažalost, umro je na samom ulazu u zgradu, o čemu svedoči i Kameni spomenik koji je danas postavljen na trgu. Natpis na spomeniku kaže: „Ovde je puklo srce sina Kečkemeta“.

1911. godine je u gradu bio jak zemljotres, koji nije poštedeo Gradsku kuću. Stil u kome je renovirana predstavlja kombinaciju francuske renesanse i mađarskog stila. Kao i u većini magađskih gradova, i ovde su neizostavni elementi od Žolnaj keramine, koja se može videti i na drugim zgradama u gradu.

Svečana sala je remek delo arhitekture tog vremena. Kažu da je salon sačuvan kakav je nekada bio, bez obzira na uticaj zemljotresa. Nameštaj koji se unutra nalazi je ručno rađen. 1.200 kg težak bronzani luster, visok 5 m i širok 3 m, ima 63 svetiljke koje simbolizuju broj administrativnih uprava tadašnje Mađarske.

1983. godine je na fasadu postavljena posebna atrakcija, muzička zvona koja se čuju svakog sata. Međutim, imajte na umu sledeći raspored: zvona sviraju mađarske klasike u 12:05, dela Hendla, Betovena i Mocarta u 18:05, a mađarske narodne pesme u 20:00. Jedinstvenost trga je da se na njemu nalazi crkva skoro svake religije.

U vreme naše posete, na glavnom trgu je sve bilo u znaku priprema za božićni vašar, koji ovde počinje krajem novembra. Lepo je prošetati centrom grada, ali je centar jako mali, tako da će vam 2h biti sasvim dovoljno da ga obiđete.


Šetnja glavnim trgom sa Gradskom kućom
Šetnja glavnim trgom sa Gradskom kućom

2. Najstariji objekat u gradu

Gotovo preko puta Gradske kuće ćete videti najstariju zgradu u gradu, koja potiče iz 14. veka. Reč je o Franjevačkoj crkvi (Crkva kaluđera). Iako je sada franjevačka, sve do 16. veka su je koristili i katolici i protestanti. Obratite pažnju na prikaz golgote, koji se nalazi na zidu.

Nedaleko od ovog objekta i glavnog trga, možete videti i pozorište Jožef Katona. Ova zgrada dobila je ime po je autoru prve mađarske drame. Izgrađeno je za potrebe proslave milenijuma od osnivanja države. To što ova zgrada podseća na jedno pozorište u Budimpešti, nije slučajno. Naime, obe zgrade su izgrađene po planovima poznatih bečkih arhitekata Helmera i Felnera. Meštani je nazivaju i „kutija sa nakitom“.

Ispred pozorišta ćete videti i 1742. godine podignut stub kuge, kao podsetnik na bolest koja je odnela mnoge živote u to vreme. Statua je napravljena od kamena i ukrašena figurama Sv. Sebastijana, Sv. Roka, Sv. Elizabete Arpadske i Sv. Stefana.


Najstariji objekat u gradu

3. Najveća crkva u Mađarskoj

Karakteristična zgrada koju ćete videti na glavnom trgu je i impozantna barokna katolička crkva, koja je najveća crkva u Mađarskoj. Izgrađena je između 1774-1806. godine. Zvono na crkvi je teško 2.400 kg, a na njen 74 m visok toranj se može popeti, ako se pređe 94 stepenika.


4. Nacifrana palata

Cifrapalota ili nacifrana palata, koju ćete takođe videti u centru grada, dobila je naziv zbog secestičkog stila, koji je poznat po neobičnosti, raznim oblicima i šarenolikosti. Zaista će vas oduševiti talasima na zidovima, crepovima od čuvene Žolnaj keramike i raznim motivima koji su predstavljeni ukrasnim figuricama, nastalim u čuvenoj pečujskoj fabrici Žolnaj keramike. Iako je nekada imala stambenu namenu, danas se u palati nalazi galerija slika.

Preko puta nacifrane palate se nalazi nekadašnja sinagoga koja se danas koristi kao konferencijski centar, dok je deo na spratu prostor za izložbu Mikelanđelovih dela, naravno replika.


Nacifrana palata

5. Tržni centar "Malom"

Tržni centar ćete naći nedaleko od autobuske stanice. Ima veliki broj prodavnica, bioskop, restorane i kafiće. Preporučujem da tokom pauze od šetnje ovde i ručate. Na poslednjem spratu se nalazi deo sa hranom, ali on nije mnogo veliki. Ima svega 4-5 restorana i malo prostora za sedenje.

Mi smo se odlučili za restoran koji prodaje mađarsku nacionalnu hranu „na traci“, tako da smo izabrali pohovano meso i pirinač, uz pohovane tikvice i, opet, pohovani kačkavalj. Porcije su ogromne, a hrana ukusna. Ručak za dve osobe izađe oko 10€.


Tržni centar "Malom"


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Budimpešta: Najlepši božićni vašari

Budimpešta: Šta videti i iskusiti u kraljici Dunava

Sentandreja: Bajkoviti izlet blizu Budimpešte


Budimpešta: Najlepši božićni vašari

Graciozna kraljica Dunava, dama koja gospodari nad ovom čudesnom rekom i ukrašava je svetlima svojih znamenitosti. Njena svetlost se odbija od staklene površine usnulog Dunava i reflektuje na srca svih koji u nju kroče. Tako da ostaje zauvek u njih urezana kao jedan od najlepših gradova ikada posećenih. Ta svetlost je još šljokičavija, sjajnija, raznobojnija i veselija kada su praznici.


Budimpešta: Šta videti i iskusiti u kraljici Dunava

Često opisivana kao "Mali Pariz Srednje Evrope", Budimpešta je poznata po brojnim istorijskim spomenicima, koji odražavaju njenu kulturu staru preko 1.000 godina, na koju su trag ostavili Rimljani, Turci, kao i unija sa Austrijom. Glavni je grad Mađarske, „kraljica Dunava“, jedan od najlepših evropskih gradova. Ovaj nadimak je i dobila jer se nalazi na obalama Dunava, a nastala je spajanjem nekoliko delova - Budima, Obude i Pešte.


Sentandreja: Bajkoviti izlet blizu Budimpešte

Prava je šteta posetiti Budimpeštu, a ne napraviti izlet u Sentandreju, romantični gradić bitan za istoriju Srba. Od Budimpešte do Sentandreje ima oko 25 km, što je oko pola sata vožnje, obalom Dunava, u pravcu Margitinog ostrva. Iako je ovo, po mom mišljenju, obavezan izlet iz Budimpešte u bilo koje doba godine, nemojte propustiti da posetite ovaj gradić u periodu Adventa.