Sentandreja: Bajkoviti izlet blizu Budimpešte


Sentandreja: Bajkoviti izlet blizu Budimpešte



Autor fotografija:

Bojana J.


Prava je šteta posetiti Budimpeštu, a ne napraviti izlet u Sentandreju, romantični gradić bitan za istoriju Srba. Od Budimpešte do Sentandreje ima oko 25 km, što je oko pola sata vožnje, obalom Dunava, u pravcu Margitinog ostrva. Iako je ovo, po mom mišljenju, obavezan izlet iz Budimpešte u bilo koje doba godine, nemojte propustiti da posetite ovaj gradić u periodu Adventa. Čaroban je!

Preporučujem da dođete odmah ujutru, jer tada nema gužve. Grad tada možete obilaziti na tenane, bez velikih turističkih grupa. Takođe, tada ćete obići i najinteresantnije muzeje (kojih ovde zaista ima), bez čekanja u redovima. Mesto je stvoreno za uživanje, pa ako želite, ovde ima dovoljno sadržaja da provedete i ceo dan.

Na samom putu od Budimpešte do Sentandreje ćete naići na nekoliko marketa u kojima možete kupiti namirnice koje su vam potrebne ili koje želite da ponesete kući: Metro, Tesco, Lidl, Aldi, Auchan u okviru šoping parka "Omszic park". Mi smo u ovaj posednje navedeni svratili da ručamo i kupimo namirnice. Unutra je lep restoran „na traci“ sa gotovim jelima.

Već na samom ulasku u Sentandreju, činiće vam se da ste uplovili u neku seosku bajku, iz vremena pre oko 300 godina. Sačekaće vas uske kaldrmisane uličice, brojne slikovite kuće nanizane jedna na drugu, među kojima su se smestili interesantni lokalni muzeji, prodavnice suvenira, brojne crkve, zanatske radnjice. Smatra se jednim od najposećenijih mesta na Dunavu, svakako ne bez razloga. Sve je tako šareno, simpatično, ljupko, nostalgično.

Početak života ovog mesta je zapravo označio dolazak nekoliko hiljada Srba (kažu oko 8.000) 1690. godine, kada su nastanili ovaj prostor vođeni patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem. Kao zaostavština tog doba, danas se u gradiću može videti čak četiri crkve, koje su i sada u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, muzej, ali i nazivi ulica ispisani na srpskom jeziku. Iako srpskih porodica ima značajno manje nego što ih je bilo, ako tokom šetnje vidite kuću sa ikonom naslikanoj na fasadi, postoji velika verovatnoća da je reč o srpskoj kući. Ikona zapravo prikazuje slavu domaćina.

U ovom gradu je rođen Jaša Ignjatović jedan je od najpoznatijih Sentandrejaca, autor čuvenog romana „Večiti mladoženja“, čija kuća je i danas očuvana. Nalazi se na samoj obali Dunava, u ulici koja je nazvana po njemu i čiji je naziv ispisan na srpskom jeziku.

U Sentandreji se parking plaća na automatu (može se platiti na 15 minuta), za koji vam trebaju kovanice. Cena je oko 1€ po satu. Dovoljno je 3h za lagan obilazak. Mi smo auto parkirali na ulazu u stari deo grada i nastavili obilazak peške.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da posetite Sentandreju i ovde napravite jednodnevni izlet iz Budimpešte.


1. Krst cara Lazara na istoimenom trgu

Iako deluje da je ovo nekada bio gradić u kome je vladala prava seoska atmosfera, danas je okrenut turizmu, posebno zbog blizine Budimpešte, pa je samim tim sadržaj obogaćen prodavnicama, suvenirnicama, restoranima. Ipak, i dalje je zadržao taj neodoljivi starinski šarm. Kada krenete ka centru grada, oduševiće vas uske romantične ulice, kojima polako dolazite do samog centra i mesta okupljanja turista.

Jedan od trgova na koji ćete prvi naići je Trg cara Lazara, ukrašen krstom cara Lazara iz 1798. godine. Krst je postavljen na mestu gde su Srbi kada su došli u Sentandreju, napravili prvu kapelu. U kapelu su položili mošti cara Lazara, koje su sa sobom doneli u seobi. Međutim, danas se mošti ne nalaze na tom mestu, već su prenete u manastir Vrdnik, na Fruškoj gori.

Trg preseca ulicu Bogdanjski sokak, koja je prepuna raznih prodavnica suvenira i ručnih radova (imaju čak i prodavnicu koja je posvećena Božiću, ali o njoj ćete čitati u nastavku, jer zaslužuje poseban deo teksta). Ulica je kaldrmisana i presecaju je brojne manje, ali isto tako lepe uličice sa mnoštvom prodavničica.


Krst cara Lazara na istoimenom trgu
Krst cara Lazara na istoimenom trgu

2. Šetnja kejom uz vruć langoš

Sam gradić se nalazi gotovo na obali reke, pa iz pešačke zone možete da se, nekom od uskih uličica, spustite i do keja. Na keju na Dunavu je postavljeno mnoštvo klupa, na kojima možete uživati u pogledu na reku, dok se iza vas nalaze šarene kućice i mali restorani, u kojima možete napraviti pauzu i popiti piće. Možete se samo i prošetati i upijati posebnu atmosferu koja vlada u ovom simpatičnom gradu.

U ulici sa šarenim kišobranima, koja iz centra grada vodi ka obali reke, naći ćete lokal u kome spremaju samo langoš i premekane palačinke. Sve je uvek sveže i vruće, a imaju veliki broj različitih ukusa. Lako ćete poručiti šta želite, jer je kompletna ponuda nacrtana na reklami. Lokal se zove “Fantazia Langos” . Cena langoša je oko 4.5€, dok je palačinka oko 1.5€. Probajte klasičan langoš, sa namazom od belog luka, pavlakom i kačkavaljem. Ogroman je i preukusan.


Šetnja kejom uz vruć langoš

3. Glavni trg - glavno mesto okupljanja

Šetnjom Bogdanjskim sokakom ćete doći do Glavnog trga (Fo ter). Na njemu se nalazi Trgovački krst, koji se smatra i spomenikom-simbolom grada. Potiče iz 1763. godine i takođe je povezan sa Srbima, koji su, udruženi u trgovačko društvo, ovaj spomenik i izgradili.

U susret katoličkom Božiću, na trgu se svake godine organizuje božićni vašar. U centru trga je raskošna, ogromna srebrna jelka, božićne jasle napravljene od drveta i božićni venac, koji ukrašavaju četiri sveće, koje se pale (po jedna) svake nedelje do katoličkog Božića..

Na Glavnom trgu ćete videti Blagoveštensku crkvu i objekat Preparandije. Preparandija je bila prva srpska učiteljska škola, osnovana u ovom gradu 1812. godine. Bila je aktivna samo do 1816. godine. Pre nje je na istom mestu bila srpska osnovna škola, od 1796. godine.


Glavni trg - glavno mesto okupljanja
Glavni trg - glavno mesto okupljanja

4. Praznična magija Muzeja božića

Jedna od najinteresantnijih atrakcija ovog šarmantnog grada je mesto koje je zanimljivo uvek posetiti, ali posebnu čar dobija tokom perioda Adventa.

Kada dođete do ulaza u Muzej Božića, u ulaznom holu će vas i vase mališane dočekati Deda Mraz i darivati bombonicama od marcipana. Oko njega je uređena bajkovita postavka za fotografisanje, tako da posetu ovom mestu možete iskoristiti i da decu besplatno fotografišete sa njihovim omiljenim prazničnim junakom.

Unutar muzeja je jedna prostorija namenjena izložbi kolekcije starih i vrednih ukrasa, uz koju se nalazi još jedna postavka koju možete iskoristiti da napravite praznične fotografije.

Veći deo muzeja čini ogromna prodavnica božićnih ukrasa. Izbor je neverovatan! Ima jeftinijih, ali i vrlo skupocenih. Iako je reč o prodavnici, kompletna ponuda je aranžirana u neverovatnim božićnim scenama.

Ulaz u muzej se ne naplaćuje. Imajte samo u vidu da su uvek gužve i da se čeka u redu za ulazak. Zato preporučujem da dođete ranije pre podne.


Praznična magija Muzeja božića
Praznična magija Muzeja božića
Praznična magija Muzeja božića
Praznična magija Muzeja božića

5. Trg Tihomira Vujičića

Ukoliko se od Trga cara Lazara krene desno, dolazi se do Trga Tihomira Vujičića. Trg je dobio naziv po poznatom kompozitoru i etnomuzikologu, koji je svoja dela stvarao u Budimpešti.

U blizini trga, sa leve strane, paralelno sa Bogdanjskim sokakom, možete prošetati i kroz Srpsku ulicu.

Na trgu se od značajnih spomenika nalazi spomen-česma i Preobraženjska crkva. Preobraženje je inače i slava Sentandreje, pa je na taj dan gradić posebno svečan. Ako čujete naziv "Tabačka crkva", znajte da se radi o istoj. Ovo je lokalni naziv po zanatlijama koji su „tabali“ vunu. Od značajnih relikvija, u crkvi možete videti čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice.


Trg Tihomira Vujičića

6. Beogradska katedrala

Saborna crkva (Uspenjska crkva, Bogorodičina crkva ili Beogradska katedrala) je najveća pravoslavna crkva (po mom mišljenju i najlepša) u Sentandreji. Krasi je svečani barokni stil.

Pored porte Saborne crkve ćete naći i Muzej Srpske pravoslavne crkve, u kome ćete videti razne ikone i druge vredne eksponate - ručne radove, razne starine koje odišu pravoslavljem.

Do Saborne crkve se dolazi još jednom prelepom ulicom, koja je prepuna prodavničica tradicionalne hrane i rukotvorina, kao nastavak božićnog vašara na glavnom trgu. Zapravo, ovde je božićni vašar na naki način prožet kroz ceo grad. Svuda se oseća ta posebna, iskričava atmosfera, koja najavljuje dolazak jednog od najvećih praznika. Ta atmosfera je praćena i odličnom ponudom lokalne praznične hrane, koju možete probati po prihvatljivim cenama, nižim nego u Budimpešti.


7. Trg Vuka Karadžića

Ovo je još jedan od evropskih gradova u kojima je Vuk Karadžić, u nekom periodu svog života, živeo i stvarao. U znak sećanja na taj period, u Sentandreji je čitav jedan trg po njemu dobio naziv. Na trgu je postavljena Spomen-ploča Vuku Karadžiću.

Na trgu ćete videti i maketu Sentandreje u bronzi, kao i Evangelističku crkvu, sa jaslama u duborezu, koje su postavljene ispred crkve u periodu Adventa.

Ovaj trg je zapravo i završetak božićnog vašara, kao i turistički atraktivnog dela grada. Blizu njega se nalazi mostić preko reke, čijim prelaskom se stiže do Beogradske katedrale.


Trg Vuka Karadžića

8. Umetnost oblikovanja marcipana u muzeju "Szamos"

Ulica duž koje je smešten Trg Vuka Karadžića je prepuna poslastičarnica, a svaka od njih vas može uslužiti najvećim slatkim specijalitetom u ovim krajevima - marcipanom, kao i kolačima i tortama koje ga sadrže.

Kada ste u ovom gradu, obavezno posetite Muzej marcipana "Szamos", u kome su izložene neverovatne skulpture napravljene od marcipana. Ulaz u muzej se plaća oko 2.5€ (za decu je besplatno). Radno vreme muzeja je od 9-18h, a za obilazak će vam biti potrebno oko pola sata.

Istorija ovog mesta potiče još iz 1935. godine, kada su počeli sa proizvodnjom ovog čuvenog lokalnog slatkog specijaliteta. Danas, u muzeju na dva sprata, možete videti neverovatne kreacije od marcipana: zgrade (npr. čuveni mađarski parlament), muzičke instrumente, portrete kraljeva i kraljica, scene iz crtanih filmova.


Umetnost oblikovanja marcipana u muzeju "Szamos"
Umetnost oblikovanja marcipana u muzeju "Szamos"
Umetnost oblikovanja marcipana u muzeju "Szamos"
Umetnost oblikovanja marcipana u muzeju "Szamos"
Umetnost oblikovanja marcipana u muzeju "Szamos"

Osim razgledanja skulptura, u njihovoj prodavnici, koja se nalazi u sklopu muzeja, možete kupiti i razne slatkiše i figurice od marcipana. Kažu da se može birati između čak 1.001 ukusa!

Marcipan nije jeftin, ali je ovo svakako obavezan suvenir iz Sentandreje, koji morate poneti dragim ljudima, ali kupiti i sebi po neki slatkiš, koji će vas podsećati na ovaj čarobni gradić. Pored klasičnih bombonica, imaju u ponudi i masu za oblikovanje, a u periodu Adventa i božićne bombone od marcipana. Sve to je upakovano u izuzetno lepe poklon kutije.

Preporučujem da svratite i u njihovu poslastičarnicu (roze kuća, pored muzeja) na neki od kolača koji izgledaju kao naslikani. Međutim, da biste ih degustirali, biće vam potrebno dosta sreće, jer je uvek velika gužva i stolovi su rezervisani i danima unapred. Radno vreme poslastičarnice je od 10-21h.


Umetnost oblikovanja marcipana u muzeju "Szamos"
Umetnost oblikovanja marcipana u muzeju "Szamos"


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Budimpešta: Najlepši božićni vašari

Budimpešta: Šta videti i iskusiti u kraljici Dunava

Kečkemet: Pauza na putu za Budimpeštu


Kečkemet: Pauza na putu za Budimpeštu

Ukoliko putujete u Budimpeštu kolima, možete napraviti pauzu i svratiti u osmi po veličini grad u Mađarskoj – Kečkemet. Grad se nalazi oko 90 km od srpske granice i gotovo isto toliko od Budimpešte. Ime grada potiče od reči „kecske” (što znači „koza”), koja je i ukras gradskog grba.


Budimpešta: Šta videti i iskusiti u kraljici Dunava

Često opisivana kao "Mali Pariz Srednje Evrope", Budimpešta je poznata po brojnim istorijskim spomenicima, koji odražavaju njenu kulturu staru preko 1.000 godina, na koju su trag ostavili Rimljani, Turci, kao i unija sa Austrijom. Glavni je grad Mađarske, „kraljica Dunava“, jedan od najlepših evropskih gradova. Ovaj nadimak je i dobila jer se nalazi na obalama Dunava, a nastala je spajanjem nekoliko delova - Budima, Obude i Pešte.


Budimpešta: Najlepši božićni vašari

Graciozna kraljica Dunava, dama koja gospodari nad ovom čudesnom rekom i ukrašava je svetlima svojih znamenitosti. Njena svetlost se odbija od staklene površine usnulog Dunava i reflektuje na srca svih koji u nju kroče. Tako da ostaje zauvek u njih urezana kao jedan od najlepših gradova ikada posećenih. Ta svetlost je još šljokičavija, sjajnija, raznobojnija i veselija kada su praznici.