Karbonara: Savršenstvo po kome pamtim Mestre


Karbonara: Savršenstvo po kome pamtim Mestre



Autor fotografija:

Bojana J.


Poreklo recepta

Mislim da mi je, kao i većini vas, jedna od omiljenih kuhinja sveta upravo italijanska. Italijanska pasta mi je posebna opsesija. Kada sam bila u Veneciji, probala sam je na nekoliko mesta, ali je pobedila jedna sa periferije, iz gradića Mestre.

Mesto je poznato po brojnim malim tradicionalnim porodičnim restoranima, koji služe lokalnu italijansku hranu. Jedna neprijatnost sa kojom ćete se susresti je da ne možete da jedete kada želite. Naime, većina restorana je zatvorena u periodu od 15-19h, a večeru uglavnom možete naručiti tek pole 19 ili čak 20h.

Međutim, slobodno mogu reći da sam u ovom mestu jela najbolje špagete karbonara ikada. Prvo veče smo došli u lokalnu porodičnu „osteria“-u na glavnom trgu (zove se „Bar Sport“), u kojoj sam naručila ovo meni omiljeno italijansko jelo. Špagete su stigle vruće, idealno kuvane, sa tako ukusnim sosom kakav nikada ranije nisam probala, i bile su posute sa dosta bibera koji je davao poseban šmek. A sve to uz tipičnu italijansku ljubaznost, šarm i reči „Prego signora“.

U prvi mah, nije mi bilo jasno šta to izdvaja ovu pastu u moru drugih. Potom sam malo istraživala i saznala da se u pravu italijansku pastu ne stavlja pavlaka, a ova je zaista nije ni imala. Istražujući dalje, saznala sam još neke detalje kako spremiti idealnu pastu. Ovde vam prenosim jedan recept po kome kod kuće često pravim karbonaru, kada se uželim ukusa Italije.


Karbonara

Način pripreme

Pratite sledeće korake:

1. Stavite da se kuva testenina u posoljenoj vodi. Trebalo bi da budu špagete, ali ja često spremam i sa makaronama u raznim oblicima. Obavezno neka budu “al dente”.

2. Dok se testenina kuva, na malo maslinovog ulja propržite kockice domaće, dimljene mesnate slanine.

3. Kada se uprži slanina, u nju dodajte proceđenu testeninu i sve dobro izmešajte. Sipajte još 2-3 kašike tečnosti u kojoj se testenina kuvala, da bi bio kremastiji sos. Posolite, stavite malo bosiljka, dosta bibera i dosta parmezana. Sve dobro izmešajte.

4. Umutite 2 jaja, pa sklonite testeninu sa ringle, sipajte u tiganj sa testeninom umućena jaja, pa brzo umešajte, dok se jaja terminčki ne obrade. Možete malo i vratiti na ringlu, ako ima potrebe.

5. Prilikom služenja, pospite odozgo parmezanom, a mi volimo da ih jedemo i prelivene ljutim maslinovim uljem sa papričicama. Ovo ulje može da se kupi, a možete ga i sami praviti, tako što u flašu maslinovog ulja sipate izdrobljenu sušenu ljutu papriku i ostavite da tako odstoji neko vreme (oko 10 dana), dok ulje ne primi boju i ljutinu.


Prijatno!



Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter