Izleti blizu Beograda


1. Čenej: Prvomajski uranak na vojvođanskom salašu

Ako tražite mesto gde ćete uživati - u prirodi, uz odličnu hranu i aktivnosti za decu, možete da rezervišete mesto na čenejskom Pajinom salašu. Obišli smo nekoliko zanimljivih mesta u okolini, a u ovom tekstu pišem o detaljima jednodnevnog izleta, u kome smo otkrili manje poznate delove Vojvodine, na sat vremena od Beograda. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/Cenej:-prvomajski-uranak-na-vojvodjanskom-salasu/

2. Bela stena

Predlažem jedno mesto za rashlađivanje, vrlo blizu Beograda. Reč je o "Beloj steni", ostrvu na Dunavu, blizu Pančeva. Kada kročite na ostrvo, prvo se po malo osetite kao Robinzon. Međutim, brzo vidite da ovo ostrvo i nije tako pusto. Na njemu su izgrađene brojne vikendice, a neki su se dosetili da naprave kafić, nude brzu hranu, a čuli smo i da se ovde u lokalnoj čardi može pojesti jedna od najboljih ribljih čorbi, spremljena od sveže ribe iz Dunava. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-ii-deo/

3. Pančevački riblji restorani

Pančevo je uvek dobra ideja, kada je potreban beg iz grada, a ne biste da vozite negde daleko. Možete otići u kafanu "Šaran" (povoljnija varijanta i izvrsna hrana, uz ogromne porcije) ili u "Šajku" (atraktivnija varijanta). Ono po čemu je ovo mesto posebno interesantno jeste način kako se stiže do restorana. Naime, kada auto parkirate na nekom od mesta u blizini tamiškog keja, prošetajte pored reke i videćete putokaz za restoran. Kada stignete do malog splava, videćete da ovde treba da pozvonite i oni dolaze po vas čamcem. Čamcem se vozite bukvalno pola minuta, ali je super doživljaj. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-ii-deo/

4. Vršac: Putevima vršačkih vinograda

Ako nemate ideju gde provesti lep i sunčan dan, na oko sat i po od Beograda vas čeka Vršac, prava riznica znamenitosti, kojih ima dovoljno ne samo za jednodnevni izlet, već da ovde provedete i nekoliko dana. Vršac je jedan od najstarijih banatskih gradova, smešten na obodu Panonske nizije, u podnožju Vršačkih planina i od granice sa Rumunijom samo 14 km. Od Beograda je udaljen 84 km. Vršac karakteriše šarolika nacionalna struktura nastala tokom vekova, kao posledica čestih migracija. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/vrsac:-putevima-vrsackih-vinograda/

5. Aranđelovac: Gde se čuju zvuci mermera i pogled prostire po Šumadiji

Proleće je idealno vreme za istraživanje Srbije. Jedna od odličnih vikend destinacija je Aranđelovac - blizu, odlična hrana, a pregršt atrakcija kojima možete upotpuniti dan, tako da nijednog trenutka ne bude dosadno. U tekstu ćete naći predlog jednog izleta u ovom kraju. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/arandjelovac:-gde-se-ciju-zvuci-mermera-i-pogled-prostire-po-Sumadiji/

6. Restoran "Svetionik" i izletište Zabran

Na 40km od Beograda, na obali Save kod Obrenovca, u mestu Zabrežje, nalazi se hotel sa restoranom "Svetionik", na samoj obali reke i sa pogledom na "Termoelektranu Nikola Tesla". Preporučujem posetu po lepom vremenu, da biste mogli da uživate u njihovoj bašti. Posle ručka prošetajte do obližnjeg Zabrana, lokalnog izletišta na obali Save. Putem koji vodi kroz šumu, možete doći do Save, pecati ili popiti piće i ručati na nekom od splavova na obali. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-ii-deo/

7. Restoran "Mali raj"

Ovo mesto predlažem kao odrednicu za jedan lep porodični vikend izlet, uz vrhunsku hranu i ambijent. Na putu ka Pančevu se nalazi restoran "Mali raj". Ovo je nekada bila mala ribarska kafana, u koju su ribari sa obližnjeg Tamiša svraćali na čašicu razgovora. Nije bio ništa posebno uređen, postavljen u močvari, ali je uvek bio simbol dobre hrane i pića, tako da se i čitav kraj u kome se nalazi nazivao “kod Malog raja”. Danas potpuno opravdava ime koje nosi, jer je potpuno renoviran i postao jedan od boljih restorana u okolini Beograda. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-ii-deo/

8. Prirodnjački centar u Svilajncu

Prirodnjački centar Srbije je mesto na koje morate otići, posebno ako imate decu. Nalazi se na samo 6 km od autoputa, na oko 1h od Beograda. Pored ogromne zgrade u kojoj su izložbene postavke, napolju se nalazi dino-park. Inače, gotovo ceo kompleks se uglavnom sastoji iz edukativnog materijala, manje ima eksponata. Međutim, ovo je svakako jedinstven muzejski kompleks u Srbiji, i u skladu sa tim je vredan posete. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-ii-deo/

9. Ramska tvrđava

Još jedan od predloga je izlet do obnovljene Ramske tvrđave. Tvrđavu su sagradili Turci 1483. godine, a upravo su je oni i obnovili i dali joj novi sjaj. Unutar tvrđave se nalazi jedna kružna vizantijska građevina, za koju se pretpostavlja da je imala sakralni karakter. Kada uđete u unutrašnjost tvrđave, na raspolaganju su i kule, kao i vidikovci koji ih povezuju, sa kojih se Dunav vidi kao na dlanu. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda/

10. Ranč Sava

Mesto koje predstavljam kao još jednu od ideja za kratak izlet, koje smo otkrili slučajno. Išli smo putem ka Obrenovcu i pored samog puta smo videli reklamu za ranč "Sava" (nalazi se u Bariču). Iz znatiželje o čemu se radi smo svratili na ručak. Ambijent nas je oduševio. Reč je o restoranu koji se nalazi na ranču pored Save. Novijeg je datuma. Ono što je meni bilo zanimljivo je to što ima nekoliko ambijentalnih celina, tako da svako može da izabere šta voli. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda/

11. Zornića kuća

Svakog vikenda je Zornića kuća prepuna – ne bez razloga. Uvek možete videti brojne porodice sa decom, koje su došle da uživaju na čistom vazduhu, da se zabave u dečijoj igraonici, jašu konje ili se igraju sa životinjama u mini ZOO vrtu. Za ručak se možete počastiti nekim od njihovih specijaliteta ispod sača, kolačima ili pečenom kafom koju služe u fildžanima i uz ratluk. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda/

12. Požarevac: Ljubičevski konji ponovo jure...

Svako od nas barem jednom godišnje prođe auto-putem Beograd-Niš i ugleda tablu sa natpisom skretanja za Požarevac (18 km autoput udaljen od grada). Međutim, koliko ste puta odlučili da skrenete sa puta i obiđete ovaj grad i sve što on nudi? Ako imate decu, ali i ako ste zaljubljenik u konje, onda preporučujem da se ka Požarevcu uputite što pre, tačnije jednog sunčanog vikenda. U tekstu ćete naći preporuke kako organizovati jednodnevni izlet u ovom kraju Srbije. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/pozarevac:-ljubicevski-konji-ponovo-jure.../

13. Kovilj: Vratiće se rode na kraj sveta

Da li vas je ikada zanimalo šta se nalazi "Na kraj sveta"? Upravo u ovom tekstu ćete saznati kakva vas lepota tamo čeka. Ako niste znali da se kraj sveta nalazi u baš Kovilju, mestu na oko 30 km od Novog Sada, onda je ovaj tekst za vas. U njemu ćete naći jedan predlog za sadržajan, nesvakidašnji i zanimljiv jednodnevni izlet, na oko sat vremena od Beograda. Birajte lepo vreme i spremite se za zabavu i opuštanje cele porodice. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/kovilj:-vratice-se-rode-na-kraj-sveta/

14. Kosmaj: Predlog jednodnevnog izleta blizu Beograda

Kosmaj je uvek dobar izbor, bilo da je leto, proleće, jesen ili zima. Od Beograda se do Kosmaja stiže veoma brzo, za nekih pola sata autoputem, ili za oko 45 minuta do sat vremena, starim putem preko Avale. U ovom tekstu ću dati predlog jednog izleta na Kosmaj, iako ćete na blogu moći da nađete još atrakcija u okolini, koje možete iskombinovati i tako kreirati još sadržajniji izlet. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/kosmaj:-predlog-jednodnevnog-izleta-blizu-beograda/

15. Dan u Sremskim Karlovcima: Miris kuglofa sa šećerom u prahu

Sremski Karlovci su grad na obroncima Fruške gore, na samoj obali Dunava. Predstavljaju prestonicu pravoslavlja, imaju jedinstvenu arhitekturu i čuveno domaće dezertno vino. Ma koliko puta da sam ovde bila, uvek uživam u njegovoj arhitekturi, istoriji, šarmu, miru, slatkom mirisu kuglofa posutog šećerom u prahu, aromatičnom slatkom bermetu i preukusnim rezancima sa makom. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/dan-u-sremskim-karlovcima:-mirisu-kuglofa-posutog-secerom-u-prahu/

16. Topola: Najveći vašar u Srbiji u senci kraljevskih vinograda

Topola se nalazi u srcu Šumadije. Prostire se u podnožju brda Oplenac, na oko 80 km od Beograda. Stari naziv Topole bio je i Kamenica, po rečici koja protiče uz obod grada. Na putu ka Beogradu, kod mesta Krečane, bilo je jedno drvo topole, i tu su se trgovački putnici odmarali i dogovarali za sastanke „kod topole“. Današnju Topolu je osnovao Karađorđe Petrović i videćete da je sve ovde u tom znaku. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/topola:-najveci-vasar-u-srbiji-u-senci-kraljevskih-vinograda/

17. Sremska Mitrovica: Majka gradova pod zaštitom Svetog Dimitrija

Sremska Mitrovica je najveći grad u Sremu i jedan od najstarijih gradova u Vojvodini i Srbiji. Antički grad Sirmijum bio je prestonica Rimskog carstva neki period. Nazivaju ga i „slavnom majkom gradova“, jer su u njemu rođeni brojni rimski carevi. Jedno vreme se zvao Civitas Sancti Demetrii (Grad Svetog Dimitrija), po zaštitniku grada i ovde pogubljenom hrišćanskom mučeniku Sv. Dimitriju. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/mojih-top-6-iskustava-u-sremskoj-mitrovici//

18. Zimovanje na Divčibarama: Planina namenjena deci

Divčibare, ili kako se često naziva “dečja planina”, nalazi se u neporednoj blizini Valjeva. Planina je idealna za decu, zbog klimatskih uslova i nadmorske visine. Nudi brojne mogućnosti za sankanje, spušanje sankama ili gumama niz planinu, a postoji i dečija ski staza, za malo stariju decu. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/zimovanje-na-divcibarama:-planina-namenjena-deci/

19. Jagodina: Sadržajan izlet za celu porodicu

Jagodina je vrlo interesantna destinacija za jednodnevni izlet, jer ćete pored ZOO vrta, ovde naći niz atrakcija koje će učiniti da ni u jednom trenutku ne bude dosadno. Nakon druženja sa životinjama, možete prošetati po ogromnom parku "Potok", posetiti Muzej voštanih figura, lepo ručati u jednom etno restoranu, a tokom leta je na raspolaganju i Akva park. Preko puta ZOO vrta je tržni centar Vivo, pa možete svratiti i u kupovinu, ako ste ljubitelj ovog vida zabave. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/jagodina:-sadrzajan-izlet-za-celu-porodicu/

20. Velika Plana: Predlog za izlet blizu Beograda

Ukoliko vam je potrebna ideja gde da odete na izlet i ručak, predlažem etno selo na sat vremena od Beograda. Ovde se lepo možete prošetati, ručati domaću hranu i uživati u lepoj prirodi i etno ambijentu. Nakon ručka možete isplanirati posetu dvema srpskih svetinjama, crkvi brvnari Pokajnica, kao i obližnjem manastiru Koporin, posebno poznatom po tome da ovde dolaze žene koje žele da postanu majke da se pomole da dobiju potomstvo. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/velika-plana:-predlog-za-izlet-blizu-beograda/

21. Zrenjanin: Predlozi za sadržajan vikend izlet

Zrenjanin se nalazi u Vojvodini, u središnjem delu Banata, nekada je bio poznat kao Bečkerek. Kroz koji protiču reke Tisa, Begej, Tamiš i sistem kanala Dunav-Tisa-Dunav. Staro jezgro grada čini niz sačuvanih građevina iz XIX i XX veka. Tokom leta se ovde organizuju Dani piva, pa preporučujem da možda baš u to vreme posetite Zrenjanin. U ovom tekstu ću dati nekoliko predloga za jedan sadržajan vikend izlet u Zrenjaninu i njegovoj atrakcijama bogatoj okolini. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/zrenjanin:-predlozi-za-sadrzajan-vikend-izlet/

22. Rudnik: Idealno mesto za piknik sa porodicom

Ove godine je piknik veoma aktuelan. U ovom tekstu ću dati predlog mesta za piknik na planini Rudnik, koja se nalazi na oko 1,5h vožnje od Beograda, ali i predloge za obilaske u okolini Rudnika i Gornjeg Milanovca, tako da možete da upotpunite jedan zanimljiv i sadržajan porodični dan. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/rudnik:-idealno-mesto-za-piknik-sa-porodicom-/

23. Fruškogorska dečija pešačka staza: Popovica

Dok nisam posetila ovo mesto na Fruškoj gori, nisam zapravo ni znala koliko je velika ova vojvođanska planina i koliko znamenitosti krije. Koliko se u njoj smestilo pećina, vidikovaca, kamenoloma, izletišta, jezera... Šetnja u koju vas vodim je bila prilično lagana, a da je tako govori i ogroman broj dece koju smo videli - prava porodična šetnja na čistom vazduhu. Staza je duga oko 4.5 km, a nama je trebalo nešto manje od 3h. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/fruskogorska-decija-pesacka-staza:-popovica/

24. Izlet na Frušku goru: U riznici pravoslavnih manastira

Fruška gora je najveća vojvođanska planina, koja je prva u Srbiji proglašena nacionalnim parkom. Pored neverovatnih prirodnih odlika, jedna od turističkih karakteristika Fruške gore su i njeni vinogradi, oko kojih su izgrađene brojne vinarije, u poslednje vreme prilagođene turistima. Međutim, ono što turiste najviše privlači jeste skupina od 16 manastira Srpske pravoslavne crkve, zadužbine srpskih vladarskih porodica, koji su raspoređeni po celoj planini. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/izlet-na-frusku-goru:-u-riznici-pravoslavnih-manastira/

25. Skriveni dragulj Fruške gore: Beli majdan

Jedno od najvećih iznenađenja - skriveni dragulj Fruške gore – Beli majdan. Uglavnom se Fruška gora spominje kao mesto za uživanje u prirodi, roštiljanje i posetu pravoslavnim manastirima. A da li ste znali da Fruška gora krije pećine nastale na mestu starog kamenoloma? Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/skriveni-dragulj-fruske-gore:-beli-majdan/

26. Zdravo, dunavska lepotice: Tvrđava Golubac

U ovom tekstu predstavljam turu koju smo napravili ka Golupcu. Sama tvrđava je impresivna i svakako da zaslužuje pažnju i da se uvrsti u plan za obilazak Srbije. Pored obilaska tvrđave, u tekstu ćete naći i preporuke za još neka mesta na koja možete svratiti i upotpuniti izlet. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/zdravo,-dunavska-lepotice:-tvrdjava-golubac/

27. Predlog za izlet po valjevskom kraju

Dok nisam došla prvi put, nisam znala da je valjevski kraj toliko lep, da je priroda tako bujna, a vazduh planinski. Već godinama maštam o odlasku na Taorska vrela, koja se nalaze u srcu netaknute prirode, daleko od asfalta, saobraćaja, buke. Iako su Taorska vrela bila cilj puta, usput su se nametnule još neke atrakcije, koje ću predstaviti kroz ovaj predlog za izlet. Aktivnosti u valjevskom kraju ima toliko, da vam ni vikend nije dovoljan da sve vidite, ali mislim da je dva dana dovoljno da vidite ono najznačajnije. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/predlog-za-izlet-po-valjevskom-kraju/

28. Borkovac: Spa hotel među borovima

Hotel “Borkovac” je jedan od omiljenih spa hotela u Srbiji, a vrlo blizu Beograda. Ovaj hotel se nalazi na samo 50 km od Beograda, u rumskom izletištu Borkovac. Smešten je među borovima, na 3 km od centra Rume, u netaknutoj prirodi. Posebno je neobično to što, u sred sremačke ravnice, postoji jedna mala borova šuma, nalik na one zlatiborske. Kako se nalazi na obroncima Fruške gore i okružen je prirodom, idealan je za odmor i relaksaciju. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/borkovac:-moj-omiljeni-spa-hotel-medju-borovima/

29. Novi Sad u prazničnom ruhu

Novi Sad, najveći grad Vojvodine, ili “srpska Atina”, kako ga još nazivaju, oduševiće vas posebno ako ga posetite u vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Ako posetite Winter Fest, u jedinstvenoj atmosferi, uživaćete u kuvanom vinu vrhunskih karlovačkih vinarija, mirisu tople čokolade koji se širi trgom, toplom čaju od lekovitog bilja, ukusnim kobasicama ili nekom od vojvođanskih specijaliteta. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/novi-sad-u-praznicnom-ruhu/

30. Đerdap: Na lepom plavom Dunavu

Pozdrav sa mesta gde je Dunav širok kao more! Ukoliko želite da obiđete Đerdapsku klisuru, predlažem nekoliko mesta na kojima se možete upoznati sa prirodnim lepotama ovog kraja, značajnim arheološkim nalazištima, ali i najlepšim vidikovcima sa kojih možete posmatrati jedan od najromantičnijih zalazaka sunca nad Dunavom. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/DJerdap:-na-lepom-plavom-dunavu/

31. Etno selo Amerić: Kao nekada...

Saznajte gde možete uživati na čistom vazduhu, u prelepom pogledu i domaćim specijalitetima, na manje od sat vremena od Beograda, koja jela preporučujem da probate, ali i koje su davno zaboravljene aktivnosti u ponudi ovog jedinstvenog mesta, u kome kao da je vreme stalo. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/etno-selo-americ:-kao-nekada.../

32. Obedska bara: Prirodna oaza nadomak Beograda

Pre nekoliko godina sam slučajno otkrila ovaj jedinstveni rezervat prirode "Obedska bara", u neverovatnom prirodnom ambijentu kićenog Srema. Priroda koju sam ovde zatekla je očaravajuća. U tekstu ćete naći pregled aktivnosti kojima možete upotpuniti dan i predlog jednog mesta za ručak sa decom. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/obedska-bara:-prirodna-oaza-nadomak-beograda/

33. Manastir Beočin i restoran "Karaš"

Duboko u šumi na obroncima Fruške gore, daleko od puta i očiju javnosti, krije se mesto na kome se i dalje neguju prave ljudske vrednosti, dobročinstvo i toplina reči i pogleda. Ako vas put nanese ka Beočinu, nemojte propustiti da skrenete sa trase i posetite istoimeni manastir. Ovde sam osetila neki poseban mir. Da li zbog ambijenta u kome se nalazi ili zbog blagosti monahinja koje ovde žive... Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/Cenej:-prvomajski-uranak-na-vojvodjanskom-salasu/

34. Restoran "Tomy" u Šimanovcima

Kada sam prvi put videla fotografije sa ovog mesta, znala sam da je to restoran u koji moram obavezno da dođem. Želja mi se ostvarila, a očekivanja su ispunjena, tako da ovde predlažem mesto kao interesantno za ručak za porodice sa decom. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/obedska-bara:-prirodna-oaza-nadomak-beograda/

35. Salaš Stojšić

Salaš koji morate posetiti... Sa vama delim šta me je oduševilo na ovom mestu: Stiže se za manje od sat vremena od Beograda, pa smo uspeli da iskombinujemo da dođemo radnim danom (nije neophodna rezervacija), kada je manja gužva nego vikendom. Odličan je prilaz, jer se nalazi odmah uz autoput ka Novom Sadu... Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iii-deo/

36. Sekin salaš

Tokom vikenda se možete provozati do Pančeva i potražili mesto u kome se možete sakriti od najjačeg sunca i ručati. Sasvim slučajno smo otkrili jedno novo mesto, još uvek u razvoju, odlično za porodice sa decom. U pitanju je Sekin salaš, autentičan vojvođanaki salaš, na prvi pogled sličan kao i ostali, a ustvari vrlo specifičan. Ovo je ujedno i prvi salaš u Vojvodini, iz pravca Beograda. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iii-deo/

37. Plaža "Tarzan"

Ako se uputite ka Bojčinskoj šumi, možete obići jedno jako neobično mesto. Mi smo na putu za Bojčinsku šumu malo lutali okolinom, sasvim slučajno smo videli putokaz za plažu "Tarzan", pa nas je zaintrigiralo da se provozamo i vidimo kako izgleda. Ova "plaža" se nalazi u selu Progar, kod Surčina. Zapravo, nije reč o pravoj plaži, već betoniranom doku, sa koga uz pomoć lijane možete uskočiti u Savu. Upravo je po tome i dobila naziv. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iii-deo/

38. Keltsko selo

Imala sam priliku da posetim Keltsko selo u Inđiji, tematski park na manje od 1h od Beograda. Da li ste znali da su na teritoriji Inđije na čak 60 lokaliteta pronađeni ostaci života Kelta? Uzimajući u obzir ovu istorijsku činjenicu, napravljen je novi tematski park, vrlo intetesantan deci, mada i odraslima. Kompleks čini nekoliko imitacija keltskih kuća, od trske, drveta i blata, u kojima se nalazi pekara u kojoj je u vreme naše posete bila radionica za decu, mali muzej sa keltskim nakitom, oružjem, odećom i sl., svetilište, jezerce. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iii-deo/

39. Kupalište Peskara

U potrazi ste za mestom na koje tokom vikenda možete otići na rashlađenje? Pripremate se za odmor? Ili ste se tek vratili i želite da taj osećaj kada ste na odmoru nikada ne prestane? Predlažem da se uputite ka Zrenjaninu, jer ćete na obodu ovog grada naći jezero, koje je zapravo gradsko kupalište, pod nazivom "Peskara". Preporučujem da dođete ranije ujutru, jer plaža u delovima ima suncobrane, koje besplatno možete zauzeti, ali samo ako ste brzi. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/lujzin-salas:-raj-za-decu-nadomak-zrenjanina/

40. Lujzin salaš

Čim sam kročila kroz drvenu kapiju na Lujzin salaš, znala sam da je ovo mesto posebno. Reč nije o klasičnom komercijalizovanom salašu, već poljoprivrednom gazdinstvu, na kome znate da je sve što ćete probati domaće. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/lujzin-salas:-raj-za-decu-nadomak-zrenjanina/

41. Deliblatska peščara

Tokom jednog julskog vikenda, imali smo čast da budemo gosti šumske kućice "Bubamara", koja nas je podsetila na detinjstvo i bajke. Nisam mogla da se odlučim da li sam "Alisa u zemlji čuda" ili sam "Crvenkapa" koja nosi korpu do bakine kućice. Ova šumska bajka je bila jedno od najlepših vikend putovanja koje sam mogla da doživim. Sadržajno, neobično, nepoznato, opuštajuće. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/deliblatska-pescara:-produzeni-vikend-u-sumskoj-bubamari/

42. Mala tura oko Novog Sada

Ako želite da vikend provedete van grada, a niste raspoloženi za duge vožnje, iz Beograda predlažem jedan izlet, koji će biti sadržajan, a ne mnogo naporan. Reč je o Novom Sadu i okolini. U tekstu ćete naći nekoliko predloga za obilazak, predlog jednog salaša za ručak i jednog mesta gde se možete zasladiti. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/mala-tura-oko-novog-sada/

43. Zrenjaninski salaši: Predlog jednodnevnog izleta

U ovom tekstu ću opisati kako je izgledao jednodnevni izlet u okolini Zrenjanina, tokom koga smo posetili dva salaša i još mnogo atrakcija. Ako putujete sa decom, jedna ovakva tura je pun pogodak, jer će oni bukvalno imati celodnevnu zabavu. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/zrenjaninski-salasi:-predlog-jednodnevnog-izleta/

44. Hotel Ub akva park: Spa vikend u krošnji drveća

Da li ste u potrazi za mestom koje je blizu grada, a nudi prijatan ambijent za opuštanje, makar i samo tokom vikenda? Kada stignete na ovo mesto, upravo ćete se tako osećati - "isključeno" iz stresne svakodnevice i poslovnih obaveza. Ostaje samo da se prepustite uživanju. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/hotel-ub-akva-park:-spa-vikend-u-krosnji-drveca/

45. Ergela i farma "Stari Tamiš"

Da li ste znali da na pola sata od Beograda, možete provesti sadržajno i edukativno pre podne, u kome će deca uživati? Nisam ni ja, dok slučajno nisam videla putokaz za farmu sa ergelom "Stari Tamiš", nedaleko od Pančeva, ispred sela Dolovo. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iv-deo/

46. Kaštel "Ečka"

Nedaleko od Zrenjanina, u selu Ečka, nalazi se lovački dvorac „Kaštel“, građen u engleskom stilu, u periodu od 1816-1820. godine. Dvorac je podigla porodica Lazar, a na svečanom otvaranju dvorca 1820. godine, svirao je čuveni violinista Franc List. To dovoljno govori o nekadašnjoj raskoši i značaju ovog mesta. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iv-deo/

47. Sašin salaš

Reč je o porodičnom seoskom domaćinstvu, koje se nalazi u mestu Rumenka, na 10ak minuta od centra Novog Sada. Za razliku od brojnih "fensi" salaša u okolini, ovaj je nekako opušten i prirodan. Za decu ima zaista dosta sadržaja, toliko da ćete morati da ručate napolju, iako je doživljaj degustirati njihovu domaću hranu u ambijentu prave salašarske kuće. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iv-deo/

48. Stara Pazova

Ako želite da napravite kratak izlet van grada, možete otići i do Stare Pazove. Samo mesto je mirnije, usporenije i mnogo opuštenije nego veliki grad. Jednostavno, prošetajte njegovim ulicama. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iv-deo/

49. Zabran i restoran "Savski dukat"

Ovde ćete naći jedan predlog gde možete otići na ručak blizu Beograda (30ak km) i iskombinovati ga sa izletom u prirodi. Treba samo da se uputite ka Obrenovcu, tačnije, obrenovačkom izletištu Zabran, do koga treba manje od sat vremena kolima. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iv-deo/

50. "Šuma" na Kosmaju

Imanje "Šuma", koje je možda poznato iz letnjeg perioda, kada pod krošnjama drveća možete da nađete osveženje i mesto za predah. Bilo je zanimljivo da vidim kako izgleda zimi. Zapravo smo dobili ono što smo tražili - celo dvorište u snegu samo za nas, čist vazduh, prirodu, i po nešto da se zagrejemo. Više detalja na sledećem linku:

http://boyanayow.com/post/10-predloga-za-izlet-na-sat-vremena-od-beograda:-iv-deo/