Jogurt sa medom i orasima: Zdrava grčka poslastica


Jogurt sa medom i orasima: Zdrava grčka poslastica



Autor fotografija:

Bojana J.


Poreklo recepta

Tokom letovanja na Sitoniji, otkrila sam jedan savršen letnji slatkiš, koji je vrlo interesantan, ukusan, zdrav, a jednostavan. Ne možete zamisliti tu kombinaciju ukusa - istovremeno i slano i slatko, kalorično i lagano, hranljivo i osvežavajuće. Poručivala sam ga bukvalno kada god mi se jelo nešto slatko, a što je još važnije, toliko je zdrav da ga možete davati i maloj deci.

Možete ga napraviti i sami kod kuće, a za pripremu će vam trebati samo par sastojaka. U ovom tekstu ćete naći ovaj kratak i jednostavan recept. Obavezno probajte!


Potrebni sastojci

Da biste prirpremili ovaj grčki slatkiš, biće vam potrebno (za jednu porciju):

- čaša grčkog jogurta

- kašika domaćeg meda,

- izmrvljeni (ne mleveni) orasi.


Postupak pripreme

Pratite sledeće korake:

1. Ohladite grčki jogurt, sipajte u činiju u kojoj ćete služiti slatkiš (mada ga Grci služe i na malim šarenim tanjirićima), i kratko ga promutite kašikom.

2. Preko grčkog jogurta prelijte jednu kašiku domaćeg meda (ne mešajte).

3. Sve ovo pospite izmrvljenim orasima (možete staviti neko drugo koštunjavo voće, kandirano voće, sveže voće, ali je meni omiljena ova originalna verzija).


Jogurt sa medom i orasima

Prijatno!



Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Olimpska regija: Moja najlepša iskustva pod Olimpom

Kasandra: Moja najlepša iskustva

Solun: Šta videti i iskusiti u Aristotelovom gradu

Atos: U poseti Svetoj Gori i Aristotelovom gradu


Olimpska regija: Moja najlepša iskustva pod Olimpom

Olimpska regija je jedna od 13 oblasti grčke Makedonije. Smeštena je na obroncima planine Olimp To je predeo lepe prirode, sa šumama, rekama, močvarama i bogatom florom i faunom, ali i bogat atrakcijama od istorijskog i arheološkog interesa. Svojom prirodnom lepotom oduševljava planina Olimp i druge znamenitosti, koje ću da prikažem kroz vodič kroz mesta koja ne smete propustiti.


Atos: U poseti Svetoj Gori i Aristotelovom gradu

Atos je poluostrvo Halkidikija, poznatije kao “Sveta Gora”, ali i „treći prst“. Po zakonu, samo je muškarcima dozvoljen pristup na tlo Svete Gore. Međutim, Atos čini i jedan deo koji nije u sklopu Svete Gore, na čijem tlu žene mogu boraviti. Ovde ću vam predstaviti neka od letovališta i izletišta na čijem tlu možete slobodno koračati, ali i utiske sa „tajne“ Svete Gore, gde mogu boraviti samo muškarci.


Kasandra: Moja najlepša iskustva

Poluostrvo Kasandra, jedno je od tri poluostrva Halkidikija, koje se još naziva i “prvi prst”. Pošto je Kasandra najbliža regija Solunu, turistički je najrazvijenija. Ono što je sigurno, jeste da vam na ovom poluostrvu neće biti dosadno. U ovom tekstu ću vam predstaviti meni najinteresantnijih iskustava koja morate doživeti ako ovde dođete na letovanje.


Solun: Šta videti i iskusiti u Aristotelovom gradu

Solun ili Tesaloniki, je drugi grad po veličini u Grčkoj, posle Atine. Jedan je od najstarijih gradova Evrope. Rodno je mesto čuvenog Aristotela. Veruje se da je dobio ime po Tesaloniki, supruzi kralja Kasandra (osnivača grada) i polusestri Aleksandra Velikog. Solun je mesto na kojem je apostol Pavle 50. godine poslao prvu hrišćansku poruku.