Restorani u Beogradu: Moj izbor restorana za porodice sa decom


Restorani u Beogradu: Moj izbor restorana za porodice sa decom



Autor fotografija:

Bojana J.


U tekstu koji sledi vam prikazujem moj izbor restorana za porodice sa decom u Beogradu, u kojima ćete moći da uživate u specijalitetima, dok se deca zabavljaju sadržajima koji su za njih na raspolaganju. Na vama je samo da izaberete, po svom ukusu, i da uživate u prijatnim porodičnim trenucima. Prijatno!


1. Doručak bez granica u "Eko parku"

Ako vam i sam naslov ovog predloga zvuči interesantno, onda morate jednog jutra da poranite i uputite se ka Belom Potoku, tačnije, ka ekološkom imanju i raju za porodice sa decom - Eko parku. Vikendom je ovde prepuno. To i ne čudi, jer zaista ima sadržaja da se ovde zadržite bar 4h.

Naslov ovog predloga je upravo i naziv doručka koji preporučujem. Cena doručka je fiksna za odrasle i za decu. Piće se dodatno plaća. Služi se svakog dana od 9-11:30. Zašto je bez granica? Zato što pored svega što dobijete, a bude zaista prepun sto, možete tražiti da dodaju sve ono što vam se posebno dopalo. Mada mislim da nema potrebe za dopunom, jer je sve što dobijete toliko da ostane.

Dok pijuckate jutarnju kafu, čaj ili sokić, na vaš sto stižu razne domaće đakonije: suvomesnato sa sirevima, kačamak sa kajmakom i prženom slaninicom, uštipci, paradajz, domaći hleb, kajgana i pržene naljute kobasice, domaća gibanica sa sirom i pita sa suvim mesom sa domaćim korama, četiri namaza - pavlaka, džem, eurokrem i ajvar. Gibanica je izvrsna, a prava poslastica su uštipci sa domaćim džemom ili eurokemom.

Kada je lepo vreme doručkovaćete na terasi s pogledom na imanje, okruženi prirodom i na čistom vazduhu. Mesto može da se nađe, ali je vikendom bolje da rezervišete (čak i za doručak), jer često imaju proslave rođendana, pa neke od sala budu van funkcije. Uz salu na terasi imate i igraonicu za decu na otvorenom.

Dođite na doručak i ostanite celo pre podne, kako biste iskoristili sve sadržaje koje ovo imanje nudi. Nakon jela se možete uputiti i u šetnju jednom od nekoliko uređenih staza (uzbrdo-nizbrdo) oko imanja. Na stazama su postavljene i klupice na kojima možete uživati u pogledu i vazduhu.

Na ulazu u imanje je jezerce, nakon koga se ređa nekoliko lepo uređenih igrališta za decu, uz koje su postavljeni barovi u kojima možete naručiti piće i pijuckati dok se deca igraju. Kod jezera takođe ćete naći restoran, ali više tipa brze hrane i radi samo kada je lepo vreme. Stazom se stiže do kaveza sa patkama, guskama, paunima, fazanima... Preko puta su konjići (moguće je jahanje konja), a u istom objektu iznad štala je smeštena etno postavka starih predmeta. Na raspolaganju je i gađanje strelama.

Dalje staza kroz imanje vodi do visećeg mosta, koji nije baš naivno preći, ali je super iskustvo, posebno za decu. Sve ove aktivnosti za decu na otvorenom su aktivne otprilike do 16-17h, pa to imajte u vidu. Ulaz se ne naplaćuje.

Preko mosta se stiže do bašte restorana, u koji možete svratiti na laganu večeru, tokom toplih letnjih dana. Probali smo i njihov mezetluk - razne vrste domaćih suvomesnatih proizvoda, sireva, izvrsna gibanica i uštipci. Ako su dani hladniji, ovde možete doći na ručak, ali obavezno rezervišite mesto, posebno vikendom kada su česte i proslave rođendana. Pre ručka probajte, uz vruć hleb, njihove domaće namaze na bazi putera - vrganj, ajvar, bosiljak. Probajte ćevape i miks kobasica. Teleća čorba im je odlična, kao i domaća zelena salata.

Svaka restoranska sala ima mali kutak za igru dece, tako da će i njima biti zanimljivo. Meni je favorit nepušački deo - i zbog dima, i zbog svetle igraonice sa prelepim pogledom. Ljubazni su i usluga je brza. Sve je domaće i vrlo ukusno. Ako želite, možete kupiti domaće sokove, džemove, slatko, jaja za vaš dom.

Kada krenete kući, ispratiće vas nestvaran zalazak sunca iznad Avale.


beograd: eko park dorucak bez granica
beograd: eko park basta restorana
beograd: eko park igraonica
beograd: eko park jhanje konja
beograd: eko park igraliste
beograd: eko park
beograd: eko park konji

2. Ada Safari

Kada je u Beogradu prilično toplo, možete se uputiti na Adu Ciganliju, da biste se malo rashladili. Tamo možete proštati do Ada Safarija, jednog potpuno mirnog i ušuškanog dela ovog popularnog beogradskog izletišta. Ako želite da dođete do Ada Safarija, od početne stanice vozića ne idete levo ka kupalištu, već desno prema luci, prođete stazicom kroz debelu hladovinu šume, i stižete.

Ono što me je oduševilo još dok sam prilazila je koliko je lepo sređeno. Danas je to jedan vrlo lep restoran, na samoj vodi, sa baštom u hladu velikog oraha, u čijoj krošnji se kriju graciozni paunovi. Da, oni slobodno šetaju po kompleksu i druže se sa gostima.

Deo kompleksa je i dečije igralište sa raznim zanimacijama, kao i jedan kavez sa domaćim životinjama. U sklopu restorana se nalazi i akvarijum sa ribicama. Imaju i kucu koja čuva posed i vrlo je prijateljski raspoložena prema gostima. Ono što je posebno dobro za porodice sa decom je to što ima dosta stolova u hladu koji su blizu igrališta, tako da možete na miru popiti piće, dok sve vreme imate decu na oku.

Ceo kompleks je uređen kao malo etno-eko selo, pa tako imaju i svoju bašticu, sačuvane stare objekte i predmete, koje su oplemenili cvećem, nekoliko drvenih dokova na kojima možete pecati ili samo sedeti u hladu trešnje i gledati patkice koje plivaju po jezeru.

Što se tiče cena u restoranu, koliko sam pogledala meni, u rangu su beogradskih. Po onome što sam videla, mogu reći da sledeći put dolazim na ćevape i pitu šljivaru. Imajte samo u vidu da oko 19h počinju da napadaju komarci, pa isplanirajte da dođete ranije.


beograd: ada safari

3. Dušanovo carstvo

Da li ste znali da se u Zvezdarskoj šumi sakrio jedan restoran idealan za porodice sa decom? Ovo mesto bih ukratko nazvala - dečija šumska bajka. Nalazi se sakriveno u bujnoj prirodi Zvezdarske šume, na 10ak minuta vožnje od centra Beograda.

Vrlo je jednostavno uređen - drveni stolovi i klupe, a tako savršeno uklopljen u ambijent. Nije veliki, ali je lepo ušuškan. Romantično je večerati pod svetlima koja izviru iz bujnih krošnji drveća, dok osećate samo mirise prirode i odlične hrane koja pristiže za vaš sto. Usluga je brza i izuzetno su ljubazni. Jedino ugođaj kvare rojevi komaraca, koji kreću već oko 19h.

U sklopu restorana, odmah uz stolove, nalazi se igralište za decu sa zaista mnogo igračaka za njih. Pored igrališta se nalazi nekoliko kaveza sa pticama.

Gotovo da je uvek gužva, tako da preporučujem da mesto rezervišete unapred. Za decu imaju odličnu pileću supicu sa domaćim knedlama, a vama preporučujem rižoto sa piletinom ili Cezar salatu. Videla sam da mnogi poručuju Karađorđevu šniclu i zaista lepo izgleda.

Porcije su velike, hrana preukusna, a cene standardne beogradske. Imajte u vidu da često prekida komunikacija sa aparatom za plaćanje karticama, pa ponesite gotovinu.


beograd: restoran dusanovo carstvo igraliste
beograd: restoran dusanovo carstvo igraonica
beograd: restoran dusanovo carstvo dorucak

4. Ranč "Legenda"

Da li ste znali da posle kupanja na Adi možete da posetite i jedan ranč? Ako imate decu, znate koliko je za njih bitno da kada odlučite da odete negde na ručak/večeru ima i neka zabava. Na Adi Ciganliji, na makiškoj strani, kada prođete onaj "zvanični" deo za kupanje sa nizom kafića, dolazite do jednog ranča na samoj obali reke.

Jedno popodne smo posetili ranč "Legenda", simpatično mestašce, lepo za porodice sa decom. Nemojte očekivati ništa fensi i luksuzno. Vrlo je skromno sređeno, ali je lep ambijent i prostor. Za decu imaju igralište i mali ZOO vrt sa domaćim životinjama.

Najzanimljiviji deo ove posete je bila večera, u kojoj nam je društvo pravio poni, koji i inače šeta po imanju i oko gostiju. Približio se stolu, primakao uz nas i čekao posluženje. Reče nam konobar, jednom prilikom je čak pojeo čorbu sa stola, dok je gost bio u toaletu.

Kada je u pitanju hrana, ako dođete na laganu večeru, možete poručiti oval sa suvomesnatim proizvodima, oval sa sirevima i lepinje. Imajte u vidu da im kuhinja radi samo do 20h. Ako ste raspoloženi da ovde ručate, probajte piletinu na povrću ili piletinu u sosu od pršute. Odlična su im i jela ispod sača. Cene su u nivou beogradskog proseka.


beograd: ranc legenda
beograd: ranc legenda
beograd: ranc legenda poni
beograd: ranc legenda piletina na povrcu

5. Doručak u "Kafeterijici"

Možete otići i na doručak u najlepšu gradsku kafeteriju, ali u izdanju za najmlađe. Da li ste znali da se na poslednjem spratu čuvene Kafeterije Magazin 1907 nalazi igraonica za decu, u kojoj cela porodica uživa u igri, toplim jutarnjim napitcima i kvalitetnom doručku?

Pored kvalitetnih kafa po kojima je ovo mesto poznato, meni je posebno zanimljiva i istorija koje se krije u svakom kutku ovog objekta. Naime, ova kafeterija je otvorena u nekadašnjoj prvoj pravoj robnoj kući (koje su se nekada nazivale magazin) 1907. godine. Robna kuća je bila u vlasništvu braće Jevreja Benciona i Huga Bulija i kao takva danas pruža neverovatan ambijent za jednu pravu gradsku kafeteriju. Nalazi se u ulici Kralja Petra, na korak od Saborne crkve i u srcu istorijskog dela Beograda.

Iako bih preporučila da ovde svakako svratite na kafu sa prjateljima, ako ste u Beogradu sa decom, preporučila bih vam da liftom odete do trećeg sprata, jer vas tamo čeka pravi mali raj za decu - dečija igraonica sa velikim brojem sprava i igračaka, vrlo uredna i pedantna. Sadržajno je i lepo sređeno, a sadržaj je uglavnom prilagođen mlađoj deci. Stolovi su odmah uz igraonicu, tako da imate decu na oku konstantno. Uz igraonicu je i toalet posebno prilagođen deci.

Imajte u vidu da je vikendom potrebno doći što ranije da biste uopšte i našli mesto, jer oko 11h već bude velika gužva i traži se mesto više. Vikendom kafeterija radi od 8h, ali igraonica počinje sa radom od 9h. Odlično je mesto za doručak, koji spremaju od vrlo kvalitetnih sastojaka (npr. organska jaja). Probajte neki od domaćih neobičnih čajeva - na primer, beli čaj - gorčastog ukusa, čuvene kafe, sendviče, paste ili benedikt - vrlo ukusan doručak sa poširanim jajima. Za decu imaju poseban meni, ali i zabavu u vidu raznih mozgalica i bojanki.


beograd: kafeterija magazin 1907
beograd: kafeterija igraonica
beograd: kafeterija kafeterijica
beograd: kafeterija dorucak

6. Restoran "Dilema" na Ada Huji

Ovo mesto preporučujem kao odlično da sa decom odete na doručak i sačekate da prvi zraci sunca počnu da ulaze kroz staklene zidove ovog zaista lepog restorana. Nalazi se na Adi Huji i ima predivan pogled na Dunav. Vrlo je prijatno mesto, sa lepom atmosferom, posebno opušteno ako dođete ujutru, kada još uvek nema gužve.

Za decu imaju baš lepo igralište, koje se sastoji od dva spleta tobogana i još par sprava. Unutrašnji deo je prostran, pun biljaka, vrlo je lepo sređeno. Ako dolazite sa decom, odmah kod ulaza imaju nekoliko niskih stolova, koji su idealni za decu. Nalaze se u delu natkrivene bašte, koja se otvara i zatvara, i koja je moj favorit kada je izbor mesta u pitanju.

Osoblje je vrlo ljubazno. Imaju svoj parking. Cene su u rangu boljih beogradskih restorana.


beograd: restoran dilema ada huja
beograd: restoran dilema ada huja
beograd: restoran dilema ada huja igraliste
beograd: restoran dilema ada huja dorucak
beograd: restoran dilema ada huja dorucak

7. Topolska 18

Ako ste gledali domaću seriju "Srećni ljudi", a sigurna sam da ste bar neku epizodu odgledali, onda vam je poznata adresa Topolska 18, gde se odigrava deo radnje ove serije. Upravo na toj lokaciji se danas nalazi jedan mali i ušuškani kafić, smešten u starinskoj kući, koja je obnovljena za potrebe kafića i igraonice.

Čim prođete kroz kapiju čuvene Topolska 18, prvo ćete videti ušuškanu bašticu punu zelenila, koja je idealna za prvu jutarnju kaficu. Izolovano od buke, a iznad vas zrele kajsije, gotovo u centru grada. Nije veliko, ali je šarmantno i ušuškano.

U unutrašnjem delu takođe ima nekoliko stolova za piće, ali i jedna soba koja je namenjena samo deci. Ljubazni su, uslužni, atmosfera je prijatna i rade već od 8h. U igraonici je animatorka, ali tek kasnije, oko podneva vikendom. Imajte samo u vidu da je parkiranje u trećoj zoni i da ume da bude gužva.

Ovde možete i doručkovati, jer u ponudi imaju nekoliko vrsta sendviča, ceđene sokove, razne vrste kafa i vrlo neobične čajeve. Cene su prosečne beogradske.


beograd: topolska 18 kafic
beograd: topolska 18 igraonica
beograd: topolska 18 dorucak

8. Porodični restoran hotela "Trim"

Jedno od najinteresantnijih mesta za decu, a prilično komforno za roditelje, je restoran hotela "Trim", koji se nalazi na Košutnjaku, nedaleko od trim staze. Imajte odmah u vidu da je, posebno vikendom, velika gužva, pa tako preporučujem da uživate sa decom tokom radnih dana.

Sedeli smo u bašti, u koju se, kroz krošnje drveća, vrzmalo kasno letnje sunce. Za decu postoje dva igrališta, shodno uzrastu. Jedno je za mlađu decu, do otprilike tri godine. Drugo, u obliku gusarskog broda, je za nešto starije.

Možda ćete doći samo na limunadu, ali će vam biti toliko bilo lepo, da ćete se zadržati dovoljno da ovde i ručate. Uz hrskave hlebne štapiće, počastili smo se odličnom, vrućom telećom čorbicom. Porcija je tolika da posle nje ništa više nismo mogli da jedemo. Cene su pristojne.


beograd: restoran hotela trim kosutnjak

9. Restoran-igraonica "Sweet & Salty"

Ovde ćete uživati i vi i deca. Dobra je opcija i po toplom i po hladnom danu. Imaju lepu baštu, svu u cveću, sa lepo sređenim dečijim igralištem. Unutrašnji deo je moderno opremljen, vrlo svetao i prostran. Unutra se nalazi jedna od lepših restoranskih igraonica u gradu. Ima deo sa raznim penjalicama, kao i jednu sobu sa drvenim edukativnim igračkama.

Preporučujem da obavezno proverite da li je u terminu kada biste otišli neka privatna proslava, jer u tom slučaju nemate mogućnost da uđete. Možete biti samo u bašti. Inače, prostor je idelan za dečije rođendane, a imaju i zanimljuvu ponudu u tom smislu.

Super je mesto da dođete na doručak. Rade od 9h. Mi smo računali da tako rano vikendom neće biti ljudi, ali nismo bili u pravu. Već u to doba je bilo nekoliko porodica sa decom (koje su ovde i glavni gosti). Oko 9h se čisti igraonica, tako da dok to sačekate, taman imate vremena za doručak. Parking je u plavoj zoni i plaća se (restoran nema parking).

Imaju odlične ceđene sokove, pa njima možete da se osvežite dok čekate doručak. Od hrane smo poručili "Naš doručak" i "Proteinski doručak". Sve je izuzetno bogato i ukusno. Porcije su velike i sve je divno servirano. Za užinu možete uzeti fenomenalan krem od lešnika i bele čokolade ili sladoled.

Cene su u rangu beogradskih restorana. Igraonica se ne naplaćuje. Toaleti su izuzetno uredni i prilagođeni deci (adapter za wc šolju, stepenik na koji mogu da stanu da operu ruke). Imaju i sto za presvlačenje beba, sa kremicama. Retko sam gde u gradu bila u restoranu koji je ovoliko kids-friendly.


beograd: restoran sweet & salty


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta sa domaćom kuhinjom

Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta sa internacionalnom kuhinjom

Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta za opuštenu večeru


Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta sa domaćom kuhinjom

U tekstu koji sledi vam prikazujem moj izbor restorana u Beogradu, u kojima možete probati dobru tradicionalnu domaću kuhinju, i kroz ukuse proputovati Srbijom. Na vama je samo da izaberete, po svom ukusu, i da uživate u prijatnim trenucima sa dragim ljudima. Prijatno!


Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta za opuštenu večeru

U tekstu koji sledi vam prikazujem moj izbor "casual" restorana u Beogradu, u koje možete doći na opuštenu večeru ("casual dining"), uz odlične burgere, kobasice, palačinke. Na vama je samo da izaberete, po svom ukusu, i da uživate u prijatnim trenucima sa dragim ljudima. Prijatno!


Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta sa internacionalnom kuhinjom

U tekstu koji sledi vam prikazujem moj izbor restorana u Beogradu, u kojima možete probati kuhinju različitih zemalja, i kroz ukuse proputovati svetom. Na vama je samo da izaberete, po svom ukusu, i da uživate u prijatnim trenucima sa dragim ljudima. Prijatno!