Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta sa domaćom kuhinjom


Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta sa domaćom kuhinjom



Autor fotografija:

Bojana J.


U tekstu koji sledi vam prikazujem moj izbor restorana u Beogradu, u kojima možete probati dobru tradicionalnu domaću kuhinju, i kroz ukuse proputovati Srbijom. Na vama je samo da izaberete, po svom ukusu, i da uživate u prijatnim trenucima sa dragim ljudima. Prijatno!


1. Pogled na Savu iz restorana “Savanova”

Šetajući jedno popodne Sava Promenadom, svratili smo u restoran „Savanova“ na "laganu" večeru. Prvo iznenađenje je bilo da su cene u rangu ostalih beogradskih restorana, ne više od toga, iako sam imala mišljenje da su "jače".

Dok ispijate piće i uživate u pogledu, doneće vam "zanimaciju" u vidu dva namaza (mi smo dobili humus i namaz sa maslinama) i nekoliko vrsta hlepčića, među kojima mi je posebno neobičan bio crni hleb sa brusnicama. Kao glavno jelo, probali smo odličnu pileću salatu (dobar ukus, velika porcija, klasika) i izvrsne ćevape. Serviraju ih na domaćoj lepinji, uz kajmak, luk i ajvar. Fenomenalno i izgledaju. Tradicionalno, a na malo drugačiji način.

Ljubaznost osoblja i brzina usluge nas je takođe oduševila. Da ne govorim o pogledu na Savu iz njihove bašte.


beograd: restoran savanova cevapi

2. Mediteranski šmek splava-restorana “Suvenir”

Ovaj splav je pravi izbor ako želite da uživate na mestu koje odiše letom i Mediteranom. Zvuci talasa, čamaca koji plove rekom, ptica koje preleću, odsjaj sunca. Jedinstven način opuštanja koje ne mogu svi gradovi da ponude.

Ovde sam jela odličnu pastrmku na žaru, uz koju kao prilog ide dalmatinsko varivo (blitva, krompir). Bila je savršeno ispečena i poslužena. Interesantna im je i cepkana butkuca u sosu od rena, koju služe uz krompir pire.

Nemaju odvojen nepušački deo, ali nije zagušljivo, pa se može doći čak i sa malom decom. Kada je lepo vreme, preporučujem da uživate na terasi, na samoj reci. Vikendom je poželjno da rezervišete mesto.


beograd: splav restoran suvenir

3. Moskva šnit u restoranu hotela “Moskva”

Hotel "Moskva" je jedna od najznačajnijih znamenitosti u gradu, smešten na jednom od glavnih gradskih trgova. Građen je u stilu ruske secesije, a njegova neobična dekoracija svakome privuče pažnju. Ima dugu tradiciju, na ovom mestu postoji još od 1908. godine, a otvorio ga je lično kralj Petar I Karađorđević. Zanimljivo je da ima dve adrese: Balkanska 1 (geografski centar Balkana) i Terazije 20 (politički centar nekada Jugoslavije, a danas Srbije).

Gosti ovog kultnog hotela su bile mnoge poznate ličnosti, kao što su Albert Ajnštajn, Indira Gandi, Rej Čarls, Robert De Niro, Bred Pit, Maksim Gorki, Kirk Daglas, Ivo Andrić, kao i mnogi drugi.

Sladokuscima će ovo mesto biti posebno zanimljivo, jer se upravo ovde 1974. godine "rodila" čuvena torta "Moskva šnit". U hotelskom restoranu je i danas možete degustirati, baš kako su to mogli i posetioci pre više od 40 godina. Koliko je torta popularna, govori i podatak da se godišnje napravi oko 20 tona. Zbog jedinstvenog ukusa, postala je popularna svuda u svetu. Interesantno je i da se ručno izrađuje, a sastojci su bademi, višnje, ananas i krem koji se pravi po tajnom receptu.

U nesvakidašnjem ambijenu i kraljici među tortama, možete uživati uz zvuke klavira. Muzika baš upotpunjuje ukupni doživljaj. Ljubiteljima umetnosti će biti zanimljivo i to da se u apartmanu 214 nalazi slika unuka Riharda Vagnera.

Ono što mi je bilo posebno značajno je to što je ceo restoran, osim galerije, isključivo nepušački, što je korisno znati ako dolazite sa decom. Za bebe imaju i mesto za presvlačenje.


beograd: hotel moskva moskva snit

4. Šarenilo restorana “Hyde Park”

Da li ste ikada poželeli da se nađete u zemlji čuda? Jedno od definitivno najneobičnijih mesta na kojima sam bila je upravo ovaj šareni restoran, skriven u srcu jednog beogradskog parka. Osećala sam se kao prava Alisa u zemlji čuda, samo su mi nedostajali Beli zec, Ludi Šeširdžija, Mačak koji se smeje, Kraljica srce i Gusenica.

Kada je jelovnik u pitanju, preporučujem da probate neku pastu, rolovane tikvice sa sirom ili neku salatu. Naravno, imaju i druga jela na meniju, ali ovo su moji favoriti.

Rezervišite mesto, jer ume da bude gužva. Cene su u rangu beogradskog proseka, možda za nijansu vise – kako koje jelo.


beograd: restoran hyde park

5. Pogled na Hram iz restorana “The view”

Pod ovom stavkom vam prenosim utiske iz "rooftop" restorana "The view", koji se nalazi na sedmom spratu hotela "Kristal", u srcu Vračara. U ovom delu grada je dosta teško naći parking mesto, pa se spremite na kruženje, posebno vikendom kada se parking na ulici ne plaća (treća zona). Da biste došli do restorana, uđite u hotel, a osoblje na recepciji će vas uputiti ka liftu kojim stižete na vrh.

Odmah da vas upozorim da ako želite sto sa lepim pogledom (odmah uz ogradu), obavezno rezervišete unapred. Bašta nije velika i brzo se napuni, posebno vikendom. Bašta je poluotvorenog tipa.

Ako želite da se osamite, oni imaju i drugi deo restorana, koji je takođe delimično otvoren, ali u kome ćete verovatno biti sami, jer uglavnom svi žele da sede na terasi koja gleda ka Hramu. I ovaj drugi deo ima takođe lep pogled i nama se svideo, jer je bez gužve i komotan.

Iako smo na ovakvom mestu očekivali izuzetno visoke cene, u principu su u rangu sa cenama ostalih beogradskih restorana. Prostor je moderno uređen, a ljubaznost osoblja na zavidnom nivou.

Mi nismo ovde ručali, pa vam ne mogu preneti utiske što se tiče njihovih jela. Mogu vam samo preporučiti odličan sok od hladno ceđene maline, kao i neverovatno ukusne čokoladne braunije. Ne možete da im odolite, jer još dok se približavaju stolu, osetite intenzivan miris čokolade. Vruće ih služe (dva parčeta), uz kuglu sladoleda od vanile. Fantazija! Definitivno najbolji brauni koji sam probala u gradu.


beograd: restoran the view

6. Najcvetnija bašta boemskog restorana “Šešir moj”

Ako želite boemski ugođaj, bilo da ste turista ili Beograđanin, uputite se ka Skadarliji, boemskoj četvrti Beograda, u koju možete otići u posebnim prilikama, ali i ako želite sebi i dragim ljudima da ugodite. U Skadarliji je velika ponuda restorana, ali meni je posebno drag "Šešir moj", koji ćete lako prepoznati po najcvetnijoj bašti u Skadarskoj ulici. Iz njega ćete čuti i starogradsku muziku, a sigurno će vam biti zanimljivi i konobari sa šeširićima, boemskim simbolima po kojima je ovo mesto i dobilo naziv.

Ako malo pročitate o njima, saznaćete da su dobitnici brojnih nagrada za kvalitet hrane, očuvanje tradicije, kulture i duha Skadarlije. Nagrađivani su čak i kao najbolji restoran u Srbiji, ali i u Jugoistočnoj Evropi. Zbog toga me i ne čudi što sam ovde jela jedan od najbolje spremljenih roštilja ikada. Oduševila me je grilovana piletina koju služe uz sos od pečuraka i grilovano povrće. Probajte obavezno i gurmansku pljeskavicu, veliku kao tanjir. Nećete moći da odolite ni telećoj čorbi, a ni vrućem domaćem hlebu.

Osoblje je veoma ljubazno, učtivo i uslužno. Cene su za nijansu više od prosečnih beogradskih restorana, ali nije papreno, kako se obično za Skadarliju misli.

Upamtite ovo mesto i ako želite da proslavite Pravoslavnu Novu godinu na jedan potpuno drugačiji način - odlična hrana, starogradska muzika, glumačke tačke, boemski doživljaj.


beograd: restoran sesir moj

7. Namaz od kozijeg mleka u restoranu "Bela reka"

Jednog vikenda smo odlučili da na ručak odemo u restoran "Bela reka", koji se nalazi na Tošinom bunaru. Ono što je interesantno vezano za ovo mesto je to što imaju svoju farmu na Homoljskim planinama, sa koje stižu sastojci (uglavnom meso i mlečni proizvodi) za jela na njihovom meniju. Ono što savetujem je da obavezno rezervišete mesto u restoranu, posebno ako idete tokom vikenda.

Mene je oduševio najpre prostor - ogroman je. I unutrašnji deo i bašta. Vrlo je otmeno sređeno, posebno unutrašnji deo, ali sa elementima tradicije. Vrlo zanimljiv spoj. Kada je hrana u pitanju, mogu vam reći da odavno nisam imala priliku da probam takve kombinacije ukusa. Ponuda je jedinstvena, sve je zaista kvalitetno, pa u skladu sa tim možete očekivati i malo "jače" cene.

Čim se smestite, susrešćete se sa ukusima koji dolaze upravo sa pomenute farme - doneće vam nekoliko vrsta hleba, koziji sir u maslinovom ulju i namaz od kozijeg mleka (oduševio me je kad sam probala). Nastavili smo sa telećom čorbicom i probali smo kao predjelo mocarelu u korici hleba, prelivenu džemom od šumskog voća i karamelizovanim lešnikom.

Od glavnih jela smo probali pljeskavicu sa pečenom paprikom, sirom iz mešine i hrskavim lukom, koja se servira na lepinji, kao i gurmansku pljeskavicu sa kajmakom i krompirom ispod sača. Imate opciju da poručite i selekciju mesa sa roštilja, što je porcija za dvoje. Ne mogu vam opisati koliko je bilo ukusno - morate probati!

Ako želite da se zasladite, preporučujem da probate koh (koji služe preliven sosom od malina) ili bajaderu. Mislili smo da je u pitanju torta pod tim nazivom, ali dobijate zaista pun tanjir najukusnijih domaćih bajadera.


beograd: restoran bela reka
beograd: restoran bela reka
beograd: restoran bela reka
beograd: restoran bela reka

8. Ručak uz tamburaše u restoranu "Velika Skadarlija"

Ovaj restoran od mene ima preporuku "kao kuća", i to ne samo za bitne datume, već i kada želite da ručate na mestu gde ćete osetiti boemski duh Beograda. Neverovatno osoblje je učinilo da ovo bude jedan savršen dan. Takav profesionalizam i empatiju nisam davno doživela.

Činjenca da ovaj restoran, u nekoj formi, postoji još od 1845. godine, dovoljna je da pretpostavite da će vas dočekati tradicija uz eleganciju, izuzetna usluga sa manirima, melodije starogradske muzike tek toliko glasne da budu podloga za razgovor, fotografije Beograda kakav je nekada bio. Imala sam osećaj da putujem kroz vreme.

Unutrašnji deo restorana je neobičan, sa pečatom vekova kroz koje je Beograd menjao svoje lice. Bašta preko puta pijace "Bajloni" važi za jednu od najposećenijih u Skadarliji. Prepuna je zelenila i cveća. Besprekorno je sve čisto. Ako tokom toplog dana prođete pored nje, čućete tamburaše, koji su neraskidivi deo ove beomske četvrti. Vikendom oko 14h možete očekivati i da ćete ručati uz zvuke starogradske muzike.

Za sveukupan doživljaj, neizostavna je dobra hrana, po mom mišljenju, jedna od najboljih u Skadarliji. Za predjelo preporučujem srpski tanjir - pršuta, slanina, urnebes, ajvar, čvarci, uz vruću domaću pogaču, koju prave kao slavski kolač, da bi strancima prikazali deo naših običaja. Umesto hleba možete poručiti i slane štapiće, premazane belim lukom, koji su uvek vrući i preukusni.

Kao glavno jelo, probajte Junačku sablju (za četvoro) - razne vrste mesa nanizane na sablju, sa prilozima. Ako vas je dvoje, preporučujem Cvrčak pljeskavicu - ime joj savršeno odgovara - cvrči dok se služi, uz pekarski krompir, luk, slaninu i kajmak. Nakon ručka se možete počastiti kafom sa ratlukom ili poručite trileće, jedno od najboljih koje sam jela.

Cene su u rangu boljih beogradskih restorana. Obavezno rezervišite mesto, posebno ako dolazite vikendom i predveče. Imajte u vidu da bašta tokom toplih dana radi i kada je kišovito, jer ima opciju da bude kompletno natkrivena.


beograd: restoran velika skadarlija
beograd: restoran velika skadarlija
beograd: restoran velika skadarlija
beograd: restoran velika skadarlija

9. Akustična muzika na splavu-restoranu "New Marinero"

Ovo mesto sam otkrila pre nekoliko godina, kada sam, dok sam šetala Zemunskim kejom, videla reklamu za nedeljni ručak u Marineru - švedski sto, po vrlo pristupačnoj ceni. Ovde možete doći na ručak uz laganu muziku, na večeru uz zalazak sunca, na piće i kolače s pogledom na Veliko ratno ostrvo.

Iako je u pitanju splav, i tokom hladnijih dana je topla atmosfera, koja podseća na more i leto. Prostor je simpatičan, skockan, pun detalja. Nema gužve.

Radnim danima imaju razne akcije, pa tako utorkom možete da dođete na Taco Tuesday i probate meksičke takose (uz dve porcije se dobija jedna gratis). Lično mi je najintereantnija gurmanska sreda, kada pripremaju butkice, pljeskavice i slične pikanterije. Petak je rezervisan za Fish & Chips, kada možete probati deveriku i girice, uz domaći čips.

Često imaju akustičnu muziku, pa se raspitajte da li ima neka muzička podloga za dane kada biste otišli. Ja sam uživala u zvucima Kube (subotom od 15h).

S obzirom na to da je ovo restoran za celu porodicu, vikendom od 11-14h je organizovana animacija za decu, da bi za to vreme roditelji mogli opuštenije da ručaju. Osoblje je vrlo ljubazno i uslužno. Hrana je izuzetnog ukusa. Atmosfera je topla i domaćinska.

Ako ste ljubitelj ribe i morskih plodova, preporučujem lignje na žaru, koje služe uz dalmatinsko varivo. Ako ste za nešto klasičnije, probajte zapečenu piletinu sa pršutom i kačkavaljem. Ako volite burgere pokažite kelneru ka soliteru preko puta splava i dobićete jedan od najlepših burgera koje sam ikada probala - dva sprata - juneći burger i pečena rebra. Kao dezert, probajte Šarenog mornara, sa nekoliko slojeva čokolade.

Vrlo je prijatno i romantično, uz dobru hranu i muziku, ovde će biti prijatno svim generacijama.


beograd: splav restoran new marinero

10. Tipičan zemunski šmek restorana "Danubius"

Ako volite duh italijanskih tratorija, onda je ovaj restoran „pun pogodak“. Ono što mi je prvo „zapalo za oko“ su detalji koji su me podsetili na jednu tratoriju u kojoj sam u Veneciji jela najbolju karbonaru ikada. Svedeno, ali romantično. Mnoštvo detalja na zidovima, slike, karirane zavesice na prozorima, lampice.

Kao glavno jelo preporučujem piletinu „Danubius“ – belo meso sa pršutom, u sosu i sa grilovanim povrćem. Ako ste ljubitelj testenine, odlične su im pene sa pršutom u sosu (uzmite pola porcije, jer je porcija ogromna).

Nakon večere smo probali čizkejk (odavno lepši nismo jeli) i preukusne palačinke pune fila (dve u porciji – uzeli smo jednu sa nutelom, a drugu sa medom i orasima). U zimsko doba preporučujem da se uz slatkiše ugrejete aromatičnim kuvanim vinom.

Cene su prosečne, porcije velike i vrlo je ukusno spremljeno. Osoblje je vrlo ljubazno, usluga je brza, nema gužve. Radnim danima vam ne treba rezervacija.

Nemaju svoj parking, ali se možete parkirati na javnom parkingu (sa naplatom po satu) kod Kapetanije, koji se nalazi maltene preko puta restorana. Ako je lepo vreme, možete posle večere i prošetati, jer je Zemunski kej vrlo romantičan, ali imajte u vidu da je dosta vetrovito.


beograd: restoran danubius zemun

11. Crveni kišobrani restorana "Manufaktura"

Ako ste šetali Ulicom kralja Petra, sigurno ste primetili (verovatno i fotografisali) interesantnu baštu sa crvenim kišobranima. Upravo ćete u njoj uživati u tradicionalnim specijalitetima na moderan način u restoranu "Manufaktura". Ovaj restoran ste verovatno primetili i tokom praznika, jer ima jedan od najlepše ukrašenih izloga u centru grada.

Što se tiče samog restorana, ambijent je fantastičan. Ne zna se da li je lepša bašta ili unutrašnji deo. Ako odlučite da odete na ručak radnim danima, može se naći mesto bez rezervacije, međutim uveče ili vikendom, nemoguće je ući bez rezervacije.

Unutrašnji deo je moderno uređen, ali sa elementima koji podsećaju na tradiciju - mnoštvo namirnica poređanih u rafove, kao da se nalazite u nekoj proizvodnji hrane, na šta naziv restorana i asocira. Takva je i uniforma osoblja, kao da rade u proizvodnji. Bašta je elegantna, prostrana i prijatna.

Imala sam priliku da probam neke od njihovih najpopularnijih jela. Tako su se na meniju našli sočni ćevapi sa pomfritom, ramstek koji je bio srednje pečen i izuzetno ukusan, dimljena pastrmka izuzetnog ukusa sa dalmatinskim varivom kao prilog i angus burger, napravljen od mesa Angus goveda, iz koga se preliva otopljen sir. Ne zaostaje ni piletina punjena sirom i kiselim krastavčićima, kao i carsko meso u sosu od lešnika. Sve je na svoj način bilo ukusno i zaista ne mogu da se odlučim šta mi se najviše svidelo.

Iako se nalazi u strogom centru grada, cene su prihvatljive - ima skupih jela, ali i povoljnih. Porcije su vrlo pristojne veličine. Imajte u vidu da sadržaja za decu nema, pa im ponesite neku zanimaciju.


beograd: restoran manufaktura
beograd: restoran manufaktura
beograd: restoran manufaktura

12. Carske porcije u restoranu "Đerdan"

Sada je reč o zaista jednom od najboljih beogradskih restorana po mom mišljenju, u kome ćete probati hranu ukusa kakve nećete imati priliku da probate na drugim mestima. Hrana savršeno pripremljena, porcije ogromne, jedinstvena ponuda, ljubazno osoblje, elegantan ambijent. Dovoljno razloga da se uvek traži mesto više, pa tako preporučujem da mesto rezervišete unapred.

Na raspolaganju je unutrašnji deo restorana, vrlo elegantan, sa mnogo slika na zidovima, ali i zatvorena bašta koja je još zanimljivija i elegantnija. Odlična je ako ovde odlučite da obeležite neki važan datum. Sve je besprekorno čisto, a osoblje takvo da vam preporuči šta je najbolje i da se sa njima vrlo lako dogovorite, čak i kada niste baš sigurni šta biste poručili.

Da pređemo na ono glavno... Iako je ovde svako jelo odličan izbor, moj favorit, posebno ako vas više dolazi je rolovana vešalica u maramici, uz koju služe sos od pečuraka i krompir. Reč je o svinjskom mesu, tako tankom i sočnom, koje je punjeno kačkavaljem, pečurkama i senfom, pa sve uvijeno u maramicu i pečeno na roštilju. Jednu porciju može da jede četvoro ljudi, tako da dobro razmislite koliko ćete naručiti (na fotografiji je pola porcije).

Druga preporuka je Carski ražnjić, takođe svinjsko mesto punjeno nekim finim namazom na bazi urnebesa, uvijeno u slaninu i pečeno na roštilju. I ovo je porcija za četvoro, jer dobijete četiri ogromna medaljona, uz krompir, pa se lako deli. Ako niste ljubitelj mesa sa roštilja, nemojte propustiti da probate pastu sa pršutom i vrganjima. Ukus je zaista jedinstven.

Kada su u pitanju cene, ovo je jedno od mesta u gradu gde ćete vrhunski jesti, za prilično pristupačnu cifru. Iako vam na prvi pogled deluje skupo, pročitajte gramažu i biće vam jasno da je to cena za porcije koje može da jede nekoliko ljudi. Tek vidite koliko se isplati kada vas je više ili kada ovde obeležavate neki važan datum.

Nalaze se u jednoj uličici u Učiteljskom naselju, a mali je problem jedino parking. Ispred lokala ima nekoliko mesta, ali je to obično nedovoljno za broj gostiju, tako da parking morate tražiti u obližnjim uličicama.


beograd: restoran djerdan
beograd: restoran djerdan
beograd: restoran djerdan

13. Doručak u vagonu restorana "Balkan ekspres"

Ako se nađete u Zemunu i tražite mesto gde biste mogli da odete na bogat doručak ili ukusni ručak/večeru, s pogledom na Dunav, onda ste na pravom mestu.

Restoran "Balkan ekspres" postoji već godinama i sinonim je za relaksiranje uz reku, u neobičnom ambijentu, koji podseća na voz, o kome govori i njegov naziv. Imate čak i opciju da sedite u malom romantičnom vagonu.

Za one koji više vole širinu i lep pogled, na raspolaganju je terasa, sa jednim od najlepših pogleda na Dunav. Kako sa terase, tako je pogled i sa sprata restorana u staklu, takođe impresivan.

Hrana je vrlo lepo spremljena, porcije su velike, ali je i popularno mesto, tako da svakako preporučujem da mesto rezervišete pre odlaska.

Ako dođete pre podne, probajte doručak "Voz". U stilu voza je i zabava za decu - list za bojenje i bojice, koje ćete dobiti dok čekate obrok. Ispred objekta se nalazi parking. Cene su prosečne beogradske.


beograd: restoran balkan ekspres zemun
beograd: restoran balkan ekspres zemun

14. Miks svega što možete zamisliti u restoranu "Lorenco & Kakalamba"

Ovo je definitivno jedan od najinteresantnijih restorana u Beogradu, mada mislim i šire. Nalazi se nedaleko od Zire, u jednom objektu koji spolja uopšte ne odaje utisak da se unutra nalazi nešto tako neobično.

Naime, već na samom ulazu će vam biti jasno da je ovde ta specifičnost postignuta u miksu svega i svačega. Pa ćete tako na istom mestu videti klovnove, robote, prasiće, džinovski luk, stolice u obliku zadnjice, ovcu koja naglavačke visi sa plafona, ali i otmene ornamente.

Što se tiče hrane, i ona je miks raznih kuhinja sveta, sa pečatom koji joj daje pirotska kuhinja. Interesantno je što imaju deo poda u staklu, kroz koji možete posmatrati šta se dešava u kuhinji, a ako poručite picu, takođe možete posmatrati kako nastaje.

S obzirom na popularnost, preporučujem da mesto rezervišete unapred. Probajte neku picu, jer su im odlične. Usluga je takođe odlična, a cene su u rangu beogradskih.


beograd: restoran lorenco & kakalamba
beograd: restoran lorenco & kakalamba
beograd: restoran lorenco & kakalamba

15. Višedecenijska tradicija restorana "Pink"

Ako u blizini Žarkova tražite mesto za ukusan i izuzetno povoljan obrok, potražite restoran "Pink", koji se nalazi u jednoj ulici blizu magistrale, među lokalnim kućama. Iako nije upadljivo označen, prepoznaćete ga po ogromnoj gužvi, u koje god doba dana došli.

Prostor je u tradicionalnom stilu, a jelovnik je vrlo raznolik, tako da će ovde svako pronaći nešto što mu se dopada, bilo da želite da probate pastu ili neko tradicionalno jelo. Postoje i jela koja može da podeli više ljudi, na primer specijalitet kuće za dvoje, koji je zapravo dovoljan i za troje ljudi. Čini ga miks mesa sa roštilja, bečka šnicla, pohovani kačkavalj, pomfrit i sos od pečuraka.

Porcije su veoma velike, hrana je ukusno spremljena, a cene su vrlo pristojne, jedne od najnižih u gradu.

Restoran nema svoj parking, pa se morate parkirati u okolnim ulicama, gde se parking ne naplaćuje. Uvek je gužva i čeka se u redu za mesto. Uglavnom su stolovi unutra, dok u bašti ima samo nekoliko mesta.


beograd: restoran pink

16. Starogradski šarm "Stare Hercegovine"

Meni je ovo jedan od omiljenih restorana starog grada, u kome i dan danas možete osetiti atmosferu i uživati u ležernosti starog Dorćola, kakav je bio nekada davno. Na te dane podseća i sam objekat, smešten na uglu ulica Vojvode Dobrnjca i Carigradske, očuvan iz davnina.

Restoran se nalazi preko puta javnog dečijeg igrališta, okružen romantičnim drvoredima kestena, koji prave hladovinu restoranskoj bašti i tokom najtoplijih dana. Baštu čini niz stolova postavljenih sa obe strane restorana.

Kada je u pitanju jelovnik, njega čini tradicionalna srpska kuhinja, ali sa dodatkom tradicionalnih jela iz Hercegovine.

Obrok započnite izvrsnom domaćom čorbom. Ako ste ljubitelj roštilja, ovde možete probati zaista vrhunski spremljen. Moja preporuka je da kao glavno jelo probate boemsku butkicu. Fantazija ukusa! Mekana, sočna, zalivena sosom od rena koji uopšte nije ljut, servirana uz pekarski krompir. Jedna butkica od oko 1.5kg je dovoljna za troje ljudi.

Porcije su velike, hrana preukusno spremljena, ambijent opuštajuć, a osoblje ljubazno. Cene su u rangu beogradskog proseka, ako ne i za nijansu niže. Iako je dosta posećeno, može se naći mesto bez rezervacije.


beograd: restoran stara hercegovina
beograd: restoran stara hercegovina boemska butkica

17. Vrhunska rebarca u "Trešnjinom hladu"

Ako tražite u starom delu Beograda mesto gde možete otići na ručak ili večeru kada je u gradu sparno i toplo, razmotrite baštu restorana "Trešnjin hlad", smeštenu u hladu starog drveta, koje, uz malu fontanu, stvara osećaj svežine i tokom toplih letnjih dana.

Sam prostor je uredan, ne mnogo veliki i ušuškan u jednoj uličici nedaleko od Autokomande. Ljubazni su, brza je usluga, a hrana zaista vrhunskog ukusa. Cene su u rangu boljih beogradskih restorana. Radnim danima se može naći mesto, ali vikendom preporučujem da rezervišete. Imaju parking za goste iza objekta (postoji putokaz).

Ako biste me pitali šta da probate, svakako bih preporuku dala za vrhunska svinjska rebra sa kajmakom (bez kostiju). Ako volite pikantnije ukuse, probajte naljute uštipke. Uz sve to, oduševićete se i domaćim lepinjama, koje na sto stižu vrele.


beograd: tresnjin hlad basta
beograd: tresnjin hlad hrana


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta sa internacionalnom kuhinjom

Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta za opuštenu večeru

Restorani u Beogradu: Moj izbor restorana za porodice sa decom


Restorani u Beogradu: Moj izbor restorana za porodice sa decom

U tekstu koji sledi vam prikazujem moj izbor restorana za porodice sa decom u Beogradu, u kojima ćete moći da uživate u specijalitetima, dok se deca zabavljaju sadržajima koji su za njih na raspolaganju. Na vama je samo da izaberete, po svom ukusu, i da uživate u prijatnim porodičnim trenucima. Prijatno!


Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta sa internacionalnom kuhinjom

U tekstu koji sledi vam prikazujem moj izbor restorana u Beogradu, u kojima možete probati kuhinju različitih zemalja, i kroz ukuse proputovati svetom. Na vama je samo da izaberete, po svom ukusu, i da uživate u prijatnim trenucima sa dragim ljudima. Prijatno!


Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta za opuštenu večeru

U tekstu koji sledi vam prikazujem moj izbor "casual" restorana u Beogradu, u koje možete doći na opuštenu večeru ("casual dining"), uz odlične burgere, kobasice, palačinke. Na vama je samo da izaberete, po svom ukusu, i da uživate u prijatnim trenucima sa dragim ljudima. Prijatno!