Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta za opuštenu večeru


Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta za opuštenu večeru



Autor fotografija:

Bojana J.


U tekstu koji sledi vam prikazujem moj izbor "casual" restorana u Beogradu, u koje možete doći na opuštenu večeru ("casual dining"), uz odlične burgere, kobasice, palačinke. Na vama je samo da izaberete, po svom ukusu, i da uživate u prijatnim trenucima sa dragim ljudima. Prijatno!


1. Valjkani ćevapi u etno bistrou “Ćevaplija”

Na početku pišem o jednom mestu, koje je vrlo primamljivo, najpre zbog interesantne ponude. Iako se zove "Ćevaplija", ovde ćete naći mnogo više od ćevapa. Najlakše bih ovo mesto opisala kao modernu ćevabdžinicu - nazvali su je "etno bistro". Dakle, ako ste ljubitelj ćevapa, obavezno svratite.

Ovde ćete naći nekoliko vrsta ćevapa (ćevaplijski, banjalučki, valjkani, niški, užički, gurmanski), ali i jela inspirisana kuhinjom Balkana. Enterijer je takođe u tom stilu, sa elementima koje možete naći na balkanskim nošnjama i pirotskim ćilimima.

Najviše mi se dopadaju valjkani ćevapi, koju se prave od junećeg mesa i sa dosta praziluka. Porcija je pet ćevapa u preukusnom somunu, sa lukom. Možete probati i "Slonovo uvo" - punjenu pljeskavicu od 400g, pileće kokice (pohovani komadi piletine), ćevaplija špagete (trakice ramsteka) ili odličnu mućkalicu. Ako niste mnogo gladni, probajte njihov domaći čips Nanino čedo.

Imaju malu baštu preko puta Pete beogradske gimnazije, u kojoj se gotovo tokom celog dana traži mesto više. Naravno, na raspolaganju je u unutrašnji deo lokala. Osoblje je veoma ljubazno i uslužno. Cene su vrlo pristojne.


beograd: etno bistro cevaplija
beograd: etno bistro cevaplija
beograd: etno bistro cevaplija

2. Nudle od tikvica i izvrsna pasta u restoranu "Vapiano"

Ovo je jedan od restorana koji preporučujem porodicama sa decom, prvenstveno što je ceo lokal nepušački, a drugi jer je vrlo prostrano i osećate se komforno čak i kada uz svoj sto "parkirate" kolica za bebu.

Ovde ćete jesti vrhunske pice i paste (meni je karbonara neprevaziđena). Ako do sada niste probali, u Vapianu možete jesti i nudle od tikvica, kao jednu zdraviju varijantu. Ništa slično do sada nisam probala. Zaista su jako ukusne i, uz odgovarajući sos, pravi specijalitet. Ja sam probala "zoodles ratatuilles", jelo kompletno pripremljeno od povrća. Ako želite, možete odozgo "začiniti" parmezanom. Izuzetno neobično, ukusno i zdravo. Sve to s pogledom na centar grada i Knez Mihailovu ulicu.

Unutrašnjost je lepa, ali vam preporučujem da dođete po lepom vremenu, kada ćete moći da sedite u predivnoj bašti i uživate u pogledu.


beograd: restoran vapiano

3. Neprevaziđene palačinke "Milky"

Ovu listu "casual" restorana nastavljam sa jednim "slatkim mestom". Mestom na kome ćete sami moći da odaberete dezert po svom ukusu, kombinujući sastojke koje najviše volite. Ovako bih najkraće opisala mesto sa verovatno najboljim palačinkama u Beogradu. Dakle, sami birate sve sastojke, a kao rezultat dobijate za vas savršenu palačinku.

Meni je omiljena palačinka sa domaćim filom "a la Kinder Bueno", sa dosta lešnika i špricevima punjenim nutelom. Odlična je i proteinska palačinka sa crnom čokoladom i višnjama, ako ste za nešto manje slatko. Ako volite klasike, onda je izbor obična palačinka sa eurokremom, a možete probati i neku od njihovih preporuka - na primer, palačinku sa pistaćima.

Uvek je gužva, ponekad se čeka i u redu za mesto, ali videćete zašto. Imaju lokale na nekoliko mesta u gradu, ali i lepe bašte za tople dane (lep im je lokal u centru grada; malo je problematičniji parking). Mada uprkos prostoru koji imaju, uvek je gužva i traži se mesto više. Imajte u vidu da su palačinke malo skuplje (zavisi od sastojaka koje izaberete), ali su zaista prebogate i ogromne.

Imajte u vidu da postoji i izazov - donesu vam ne možete da zamislite koliku palačinku, koju ako pojedete za posla sata, dobijate besplatno. Ako želite da večerate, imaju i odličan izbor slanih palačinaka.


beograd: palacinkarnica milky

4. Zdrava hrana u restoranu "Bemata"

Ako ste ljubitelj zdrave hrane, onda obavezno morate posetiti restoran "Bemata", koji se nalazi ušuškan u dvorištu jedne stare vile, na Crvenom Krstu, u srcu Vračara. Preporučujem da ovde dođete na doručak/večeru, jer imaju zaista nesvakidašnji izbor i ponudu koja će vas svakako iznenaditi, bilo da praktikujete ovakav vid ishrane ili ne. Iako se ponuda zasniva isključivo na zdravoj hrani, oni će vam pokazati da zdrava hrana može da bude vrlo ukusna.

Ambijent mi se izuzetno dopao. Restoran je smešten u jednoj renoviranoj staroj vili. U dvorištu vile je bašta restorana, vrlo mirna i prijatna. Za decu nema zabave, ali su napravili kapiju kroz koju deca mogu da izađu u javni parkić, koji se nalazi odmah uz restoran.

Sve što smo probali je bilo krajnje neobično. Ja sam poručila poširana jaja, koja serviraju na vrlo lepo začinjenoj palenti, posuta rukolom i bademima. Probali smo i nešto klasičnije - omlet sa semenkama, koji služe uz rukolu i beskvasni hleb. Kao dezert smo poručili palačinke od jabuka i ovsenih pahuljica, koje služe sa zdravom karamelom, posute seckanim jabukama i bademima.

Kada je cena u pitanju, jasno vam je da kvalitet namirnica koje su potrebne za pripremu ovakvih obroka diktira i cenu. Ipak, može se ponekad priuštiti. Nemaju svoj parking, već se morate parkirati u okolnim ulicama, u kojima je zonsko parkiranje. Rade od 8h, a imaju i restoran na Novom Beogradu, ako vam više odgovara ta lokacija.


beograd: restoran bemata

5. Vrhunska kineska hrana u kineskom restoranu "Lee"

Ako volite kinesku kuhinju, predlažem da posetite jedno mesto na kome sam probala neke od najukusnijih kineskih obroka, a poznati su po dobrom odnosu cene i kvaliteta. Porcije su velike, pa tako ako ste manje gladni, uz pirinač, jednu porciju može i dvoje da jede. Sam objekat je zavučen u jedan pasaž blizu Ruzveltove ulice, tako da se malo teže nalazi.

Videćete da je unutrašnji prostor mali i vrlo skromno uređen, sa elementima koji podsećaju na Kinu. Leti imaju lepu veliku i mirnu baštu, u kojoj je pravo zadovoljstvo ručati ili večerati. Vrlo su fini i uslužni.

Preporučujem da probate piletinu sa bambusom i crnim kineskim pečurkama, uz beli ili integralni pirinač. Ako ste za neki neobičan dezert, posle jela možete probati pohovani sladoled (može da se bira čokolada ili vanila) ili pohovanu jabuku. Ne zna se šta je neobičnije. Pohovani sladoled stiže vruć, a unutra zaleđen, a pohovana jabuka se bukvalno topi u ustima. Ako ne volite mnogo slatko, možete da naglasite da odozgo ne stavljaju preliv od čokolade.


beograd: kineski restoran lee

6. Moderna "Savska pivnica"

Ako odlučite da tokom toplih dana prošetate Savskim kejom na Novom Beogradu, možete na ručak stvratiti na jedno zanimljivo mesto. Reč je o modernoj pivnici, koja ima gastronomiju klasične pivnice, ali moderan ambijent.

Cene su vrlo pristojne, hrana je ukusno spremljena, porcije su ogromne, a osoblje ljubazno. U vreme ručka je prepuno. Bašta na vodi bude krcata, ali imaju malu baštu na spratu, okrenutu ka šetalištu, u kojoj može da se nađe mesto. I ova bašta je lepa, mirna i komotna.

Ako dođete sa decom, možete kod ulaza uzeti bojice i bojanke da se deca zabavljaju.

Ako želite da probate nekoliko vrsta kobasica iz njihove ponude, probajte miks pet kobasica, u kome ćete dobiti pet vrsta različitih kobasica, uz pomfrit i senf. Porcija je ogromna, za dvoje i više nego dovoljna. Uz to možete uzeti grilovano povrće, a svakako probati i neko pivo na točenje. Ako nakon jela ostane mesta, probajte palačinke, izuzetno mekane, a dolazi čak tri u porciji. Cene su u rangu beogradskih restorana.

Inače, ako krenete u šetnju Savskim kejom, zateći ćete mnogo ljudi, posebno porodica sa decom. Duž šetališta se prodaju kokice, baloni, a deci je na raspolaganju i zamak na naduvavanje, čije se korišćenje naplaćuje. Kada je lepo vreme, bude zaista prepuno, a neke porodice ovo mesto biraju čak i za proslavu dečijih rođendana na otvorenom i u prirodi.


beograd: restoran savska pivnica

7. Ležerna atmosfera pivare "Dogma"

Ovo je jedno od mesta u Beogradu, koje će vas potpuno neočekivano iznenaditi i oduševiti svojom interesantnom ponudom i ležernošću. Reč je o pivari, u kojoj istovremeno i trenira džudo klub "Rakovica", proizvodi se i toči pivo, i uživa u dvorištu nekadašnjeg fabričkog kompleksa u sveže natočenom pivu, pivskim grickalicama i opuštenoj atmosferi. Možete da ostanete bukvalno koliko hoćete. Komotno je, prostrano, sa puno hladovine.

Iako može da se nađe mesto, preporučujem ipak da rezervišete, posebno vikendom, jer je mesto dosta posećeno. Imaju veliki broj stolova, a neki su smešteni uz nekadašnju industrijsku prugu, pa je ambijent zanimljiv. Usluga je po principu samoposluživanja. Na šanku sve poručujete, tu i plaćate račun za zabeležen broj stola, kada odlučite da krenete. Piće nosite sami, a hranu donose kad bude spremljena.

Ako uđete unutra, videćete gde se pivo zapravo i proizvodi. Tu se nalazi još jedan šank, gde možete kupiti i suvenire, kao i pivo u raznoraznim zanimljivim limenkama.

Cene su pristojne. Imaju u ponudi porciju za četiri osobe, u kojoj dobijate selekciju kobasica, krilca i krompiriće. Sve je ukusno i zaista dovoljno da se prezalogaji uz piće. Celokupna ponuda je bazirana na pivskim grickalicama. Porcije su ogromne.


beograd: pivara dogma
beograd: pivara dogma
beograd: pivara dogma

8. Vrhunski burgeri u burger house-u "Bros"

Ovo je jedno od mesta koja otkrijete slučajno, a koja vas toliko iznenade, da poželite da dođete ponovo. Ako šetate Vračarom i nađete se nedaleko od sportskog centra "Vračar", svratite na jedne od najlepših burgera koje sam ikada jela. U njihovom ukusu možete uživati u maloj bašti uz šetalište, ili u unutrašnjosti, vrlo neobično uređenoj, gde je i otvorena kuhinja u kojoj možete gledati kako nastaje ono što ste poručili.

Ovo mesto su stvorila dva brata koja su živela u Čikagu. Uložili su sve što su imali u nastajanje mesta koje spaja čikašku burgersku tradiciju i kvalitetne lokalne sastojke. U ponudi imaju razne vrste burgera od čiste govedine, kao i krompiriće na razne načine. Probajte njihov domaći pomfrit i burger u tost hlebu premazanom puterom. Uz burger posebno poručujete krompiriće, ako želite.

Imaju domaće ceđene sokove. Ako volite pivo, probajte njihovo domaće pivo, čiji je ukus obogaćen dodavanjem zemički. Cene su prosečne za burgere od čiste govedine.

Za decu imaju poseban meni, koji je istovremeno i bojanka, tako da će moći da se posluže bojicama i zabave. Veoma su ljubazni i prijatni.


beograd: burger house bros

9. Džuboks u "Intergalactic Diner"-u

Ako želite da večerate u ambijentu koji podseća na američke restorane brze hrane, predlažem da odete u "Intergalactic Diner", koji ćete naći na Vračaru, na Banovom brdu, kod hotela Jugoslavija i u centru grada. Naziv vam ukazuje da je glavna tema svemir i sve što je u vezi sa njim, pa očekujte i prostor sa tim elementima.

Odličan je izbor ako želite da probate vrhunske burgere, koji se služe uz pomfrit i pohovane kolutiće luka. Imaju ih u tri veličine, od jednostavnih, pa do onih sa brojnim prilozima i spratovima. Imaju razne krompiriće, zanimljive milkšejkove i ceđene sokove, ali i vege burgere, salate i burgere od tunjevine.

Ako želite nešto neobičnije, obavezno probajte njihova rebarca. Izvrsna, preukusna i mekana kao puter. Imajte samo u vidu da se na njihovu pripremu čeka malo duže, jer ih spremaju na licu mesta.

Ako više volite laganiju hranu, imate opciju da poručite neku od preukusnih salata, koje su ogromne. Imaju čak i deo menija koji je veganski. Možete se i zasladiti neobičnim poslasticama, a preporuka ide za čokoladnu tortu sa kikiriki puterom, prelivenu belom čokoladom.

Posebna zanimljivost su džuboks aparati, koji su postavljeni pored svakog stola, tako da, dok večerate, možete da slušate neke od vaših omiljenih "evergreen" pesama. Uslov je da u aparat ubacite novčić od pet dinara i izaberete pesmu koja će se puštati u celom restoranu. Ako nemate sitan novac, možete kod njih rasitniti. Aparati su stari preko 70 godina i skupljani su iz antikvarnica širom sveta, a prihod od puštenih pesama ide u humanitarne svrhe.

Veoma su ljubazni. Porcije su velike, a cene prosečne. Parking nemaju svoj, već ga morate naći u okolnim ulicama.


beograd: intergalactic diner
beograd: intergalactic diner
beograd: intergalactic diner
beograd: intergalactic diner

10. "Submariner" burgeri

Još jedno od mesta nedaleko od Crvenog krsta, gde možete otići na vrhunske burgere je i "Submariner", u kome ćete uživati u opuštenoj atmosferi i prijatnoj usluzi.

Burgeri su zaista priča za sebe. Sočni, sveži, napravljeni od čiste junetine (što utiče i na cenu), sa obiljem raznih priloga, zavisno od toga koji izaberete. Probajte burger koji u nazivu ima "smoked", ako volite jake ukuse, sa raznim prilozima koji su "dimljeni". Svaki burger može biti sa integralnom zemičkom.

Uz burgere se posebno poručuju krompirići koji se ovde prave od isečenog "pravog" krompira, a možete probati obične ili sa topljenim sirom. Imaju i razne salate, kao i sokove bez šećera. Nedeljom imaju za decu poseban meni, sa poklonom iznenađenja.


beograd: submariner burger

11. Klub-bar "Džoli Rodžer"

Ako volite beogradske restorane-barove, u kojima uz rok svirku uživo možete i lepo prezalogajiti, razmislite da jedno veče svratite u "Džoli Rodžer", koji se nalazi u ulici Kraljice Marije, u jednom prolazu ispod nivoa ulice.

Iako se oko 22h pretvara u klub, sa odličnim rok svirkama, tokom dana je vrlo prijatno mesto za obrok, posebno kada je lepo vreme i kada je aktivna bašta, smeštena uz fontanu u obliku delfina. Unutrašnji deo je neobičan, ukrašen gitarama, starim pločama, gusarskim predmetima. Tokom dana se može naći mesto, ali uveče je uglavnom sve rezervisano.

Kada je hrana u pitanju, na meniju su uglavnom burgeri (vrhunski) i kobasice, uz koje idu razne vrste točenog piva koje se nude. Imaju i druga jela u ponudi, ali su ovo moji favoriti, a posebno je zanimljivo kada kobasice donesu naseckane, pa može da ih podeli više ljudi. Možete se zasladiti odličnim palačinkama.

Parking nemaju svoj, već se parkirate u okolnim zoniranim ulicama. Cene su na nivou proseka za beogradske restorane. Usluga je vrlo prijatna i brza.


beograd: klub dzoli rodzer

12. Splav-palačinkarnica "Keops"

Kada pomenete Keops, verovatno će gotovo svaki Beograđanin znati da je reč o mestu koje godinama, ili čak i decenijama, važi za mesto na kome možete probati izvrsne palačinke.

Mene su, nekada davno, kada sam ih prvi put posetila, oduševili izborom slanih palačinaka, koje su posebno ukusne ako izaberete opciju da budu pohovane. Probajte punjenu pavlakom i pečurkama. Izvrsna je!

Kada su u pitanju slatke palačinke, izbor je takođe ogroman, a meni su najlepše kombinacije sa nugat kremom i višnjama. Jedino sam ovde imala priliku da probam i rezance od palačinaka, koji su takođe zanimljivi i atraktivni.

Splav-palačinkarnica se nalazi na keju, nedaleko od hotela "Jugoslavija", kod koga možete naći i parking. Ima otvoreni i zatvoreni deo, uvek je gužva, ali se može naći mesto za uživanje u palačinkama s opuštajućim pogledom na reku.


beograd: palacinke keops

13. Ćevapi kod "Waltera"

Ako biste da svratite negde na ćevape, mesto koje ćete naći na mnogim lokacijama u gradu, je svakako jedan od predloga. Ima ih u gotovo svakom delu grada, kao i u većini tržnih centara.

Vrlo je lepo sređeno, usluga je brza, a cene prihvatljive. Motivi koji su prikazani u lokalima vode kroz scene filma "Valter brani Sarajevo". U većini objekata (uglavnom u većim) imaju i mali deo za zabavu dece, pa će i njima biti zanimljivo.

Svakako da u "Walteru" treba probati odlične ćevape, koje možete kupiti u maloj ili velikoj porciji u pola mekane lepinje, sa ili bez kajmaka i ostalih priloga. Ako niste ljubitelj ćevapa, u ponudi imaju i druga jela od mesa, među kojima su mi omiljene teleće krpice - komadi mesa pečeni na roštilju, u kajmaku i sa mekanom lepinjom.


beograd: walter cevapi

14. Kineski restoran "WuMing"

Još jedno od mesta na kojima možete u Beogradu probati kinesku hranu, po prihvatljivim cenama, je i ovaj restoran, smešten u jednoj maloj ulici nedaleko od Đeram pijace.

Kada je meso u pitanju, ovde ćete naći jela od svinjetine, teletine, piletine, ali i pačetne. Odlična je kombinacija sa šitaki pečurkama i bambusom ili sa crnim kineskim pečurkama. Kao prilog možete uzeti rezance ili razne vrste pirinča, uključujući i integralni. Imaju i predjela, supe, ali i dezerte u vidu pohovanog sladoleda, banana, jabuka.

Lokal je mali, skroman, ali vrlo uredan, ukrašen tradicionalnim kineskim motivima. Imajte u vidu da ne može da se plati karticom, pa ponesite gotovinu. Parking morate tražiti u okolnim zoniranim ulicama.


beograd: kineski restoran wuming kineska hrana br> beograd: kineski restoran wuming


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta sa domaćom kuhinjom

Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta sa internacionalnom kuhinjom

Restorani u Beogradu: Moj izbor restorana za porodice sa decom


Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta sa domaćom kuhinjom

U tekstu koji sledi vam prikazujem moj izbor restorana u Beogradu, u kojima možete probati dobru tradicionalnu domaću kuhinju, i kroz ukuse proputovati Srbijom. Na vama je samo da izaberete, po svom ukusu, i da uživate u prijatnim trenucima sa dragim ljudima. Prijatno!


Restorani u Beogradu: Moj izbor restorana za porodice sa decom

U tekstu koji sledi vam prikazujem moj izbor restorana za porodice sa decom u Beogradu, u kojima ćete moći da uživate u specijalitetima, dok se deca zabavljaju sadržajima koji su za njih na raspolaganju. Na vama je samo da izaberete, po svom ukusu, i da uživate u prijatnim porodičnim trenucima. Prijatno!


Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta sa internacionalnom kuhinjom

U tekstu koji sledi vam prikazujem moj izbor restorana u Beogradu, u kojima možete probati kuhinju različitih zemalja, i kroz ukuse proputovati svetom. Na vama je samo da izaberete, po svom ukusu, i da uživate u prijatnim trenucima sa dragim ljudima. Prijatno!