Kovilj: Vratiće se rode na kraj sveta


Kovilj: Vratiće se rode na kraj sveta



Autor fotografija:

Bojana J.


Ako niste znali da se kraj sveta nalazi u baš Kovilju, mestu na oko 30 km od Novog Sada, onda je ovaj tekst za vas. Upravo u ovom tekstu ćete saznati kakva vas lepota tamo čeka. U njemu ćete naći jedan predlog za sadržajan, nesvakidašnji i zanimljiv jednodnevni izlet, na oko sat vremena od Beograda. Birajte lepo vreme i spremite se za zabavu i opuštanje cele porodice. Pa da počnemo...


Da li vas je ikada zanimalo šta se nalazi "Na kraj sveta"?

Ako se uputite ka Kovilju, tačnije, jednom rukavcu Dunava, pod nazivom Arkanj, prođete prekrasnim drvoredom u dužini od oko 2 km, zateći ćete prepun parking vozila, što je znak da je reč o dobrom i vrlo popularnom mestu. Stigli ste do jedne od najpopularnijih vojvođanskih čardi, koja upravo nosi naziv "Na kraj sveta", a otprilike i putovanje do nje tako izgleda, iako se nalazi na oko sat vremena od Beograda.

Ambijent je zaista jedinstven! Kako se nalazi u rukavcu Arkanj, u okviru Koviljsko-petrovaradinskog rita, glavni adut je ovde kombinacija bogate flore i reke. Čarda je na uzvišenju, odake stepenicama silazite do vode. Ovde možete iznajmiti čamce kojima ćete sami veslati po rukavcu (nismo pitali za cenu), sve do 18h. Usput je i jedan ograđen deo, u kome će se deca rado družiti sa magaricom, ovcama i preslatkim malim ponijima.

Kada je jelovnik u pitanju, ovde su glavni adut, naravno, jela spremljena od rečne ribe. Sva riba se sprema u tiganju, servira se uz krompir salatu sa lukom, a o ukusu i da ne pričam. Meni najatraktivniji je riblji paprikaš, koji služe u kotliću i uz domaće rezance. Možete naručiti i riblju čorbu, aranjaki miks rečnih riba za dve osobe, ali i roštilj, za one koji ne vole ribu. Obavezno se posle ručka zasladite vojvođanskom štrudlom sa makom ili baklavom sa višnjama. Imaju svoje vino i manastirske rakije. Cene su u rangu beogradskih. Izuzetno su ljubazni. Rezervišite sto obavezno!

Na ovo mestu je nekada postojala stara čarda (ova koja danas postoji je renovirana i uređena), u kojoj se jela najbolja riblja čorba u Srbiji, a i šire, što bi se reklo "do kraja sveta". Kuvar-vlasnik je sve spremao na licu mesta. Nije imao čak ni vodu, a pilo se ko šta donese. Salaš na kom je bila čarda, zapravo je kupio kao poklon za svoju ćerku. I danas je mesto poznato po ovom vrhunskom specijalitetu, iako stare čarde više nema, ali tradicija živi.


Da li vas je ikada zanimalo šta se nalazi "Na kraj sveta"?
Da li vas je ikada zanimalo šta se nalazi "Na kraj sveta"?

Vratiće se rode...

Prethodno sam vam pisala o poznatoj vojvođanskoj čardi, a sada bih predstavila ovo malo i neobično vojvođansko mesto u kome se čarda nalazi - Kovilj. Priroda ovog kraja je zaštićena kao specijalni rezervat, pa to dovoljno govori o lepoti. U sred rezervata je i istoimeni manastir, o kome kasnije detaljnije pišem.

Čim uđete u mesto i krenete glavnom ulicom "Laze Kostića", biće vam jasno po kom velikanu je ono poznato. Možda baš zato i izgleda kao "Među javom i međ' snom". U Kovilju je rođen, niko drugi do Laza Kostić, a njegova kuća se nalazi nedaleko od crkve Vaznesenja Gospodnjeg. Dočekaće vas niz niskih kuća tipične vojvođanske arhitekture, među kojima se smestio i Muzej Kovilja, privatni muzej u kući jednog meštsnina. Nažalost, nismo ga obišli.

Ono što ćete sigurno zapaziti su graciozne bele rode. Šetaju po krovovima, preleću kuće, a na gotovo svakoj banderi grade velika gnezda, u kojima možete videti i više njih (u jednom gnezdu sam videla čak pet roda!). Kažu da upravo zbog njih, simbola plodnosti i vernosti, ovde dolaze mnoge žene i dodiruju gnezda. Kovilj je jedno od mesta sa najvećim brojem roda kod nas, a smatra se da ima i najstarije gnezdo na Balkanu!

O ovom mestu kruže brojne zanimljive priče, kao ona da Kovilj nema prugu, jer su se stanovnici odrekli vozova, da ne bi plašili konje. Posebno mi je zanimljiva priča da je, navodno, po jednom stanovniku Kovilja izgrađen književni lik Džejms Bonda!


Vratiće se rode...
Vratiće se rode...

Manastir Kovilj

Priču o obilasku Kovilja završavam kod njegove verovatno najpoznatije atrakcije, istoimenog manastira. Na mestu gde su se nekada davno izmirile ugarska i srpska vojska, prema legendi, Sveti Sava je u 13. veku izgradio crkvu, iz koje se kasnije razvio manastir. Manastir Kovilj je posvećen Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu. Crkva koju sada možete obići je iz 18. veka. Raskošna je i divno oslikana.

Iako je manastirski posed ogroman, za posete je otvoren samo jedan mali deo. U konake se ne može ući zbog virusa, a ekonomski deo (u kome se nalazi jedan objekat sa interesantnim spiralnim tornjem) je inače zatvoren za posete. U regularnoj situaciji, može se videti memorijalni muzej posvećen arhimandritu Jovanu Rajiću (autor prve štampane istorije Srba), koji je u Kovilju i sahranjen.

Mnogi ovde dolaze i zbog manastirske prodavnice, u kojoj se mogu kupiti jedinstveni domaći proizvodi koje ne možete kupiti na drugim mestima. Zbog situacije sa virusom, prodavnica je zatvorena, ali ispred manastira postoji jedna tezga na kojoj možete kupiti neke od njihovih proizvoda, sveće, suvenire. Inače, manastir je poznat po proizvodnji meda od belog bosiljka, voćnih rakija, konjaka, likera od oraha i biljnih melema za različite kožne bolesti.

Moram priznati da me je od svega navedenog najviše oduševio ambijent u kome se manastir nalazi. Priroda je ovde neverovatno lepa!


Manastir Kovilj
Manastir Kovilj

Period posete: jul 2020. godine



Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Sremski Karlovci: Kuglof sa šećerom u prahu

Novi Sad: Šta videti i iskusiti u srpskoj Atini


Novi Sad: Šta videti i iskusiti u srpskoj Atini

Novi Sad, "srpska Atina", dugo je bio centar srpske kulture. 1748. godine je proglašen slobodnim kraljevskim gradom, kada mu je carica Marija Terezija dodelila autonomiju u okviru Habsburške monarhije. Put iz Beograda do Novog Sada traje oko sat vremena, a ima ukupno oko 70 km.


Sremski Karlovci: Kuglof sa šećerom u prahu

Jedan sunčani vikend možete iskoristiti da skoknete do ovog prelepog grada. Uživajte u njegovoj arhitekturi, istoriji, šarmu, miru, slatkom mirisu kuglofa posutog šećerom u prahu, aromatičnom slatkom bermetu i preukusnim rezancima sa makom. U ovom tekstu ću vam navesti moja najlepša iskustva koja morate doživeti u Sremskim Karlovcima.