Obrenovac: Moja najlepša iskustva


Obrenovac: Moja najlepša iskustva



Autor fotografija:

Bojana J.


Ukoliko želite da jedan dan provedete nedaleko od Beograda, uputite se ka obližnjem Obrenovcu, do koga će vam trebati nešto više od pola sata vožnje.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Obrenovac i obiđete i njegovu okolinu.


1. Šetnja centrom Obrenovca

Kada ste već stigli u Obrenovac, predlažem da odvojite pola sata i prošetate samim centrom ovog malog grada. Na glavnom trgu ćete videti nekoliko kafića i restorana, u kojima možete popiti piće. Oko trga se prostire nekoliko ulica (nisu zatvorene za saobraćaj), u kojima se nalazi mnoštvo radnjica.

Ne znam da sli ste znali, ali Obrenovac ima i svoju banju!? Upravo na glavnom trgu se nalazi jedna stara kuća, koju meštani nazivaju banjom, a u kojoj se zapravo nalazi preteča današnjih spa centara, kade sa lekovitom vodom, u kojima možete da se relaksirate i oporavite. Nisam imala iskustvo da ih koristim, ali sam čula da je kupatilo-banja aktivno i danas.

U samom centru se nalazi i lokalna pijaca, koja ima vrlo bogatu ponudu. Uz pijacu se nalazi parking sa naplatom, a u ostalim ulicama u centru je zonsko parkiranje.


2. Obrenovački bazen

Iako mali grad, Obrenovac ima i svoj bazen, kako zatvoreni, tako i na otvorenom, gde možete naći rashlađenje tokom leta, a zimi mesto za rekreaciju.

Unutrašnji bazen je veliki, čist, sa nekoliko tribina na kojima se možete smestiti. U prostoriji je veoma toplo, tako da je ugodno kada je napolju hladno.

Leti je bazen na otvorenom prepun ljudi, koji ovde svakodnevno pronalaze spas od vrućine. Pored plivačkog bazena, postoji i manji deo, pod nazivom "Akva parkić", koji je namenjen deci.


Obrenovački bazen

3.Uživanje u prirodi izletišta Zabran

Ako želite da iskoristite sunčan dan i provedete neko vreme u prirodi, možete otići do izletišta Zabran, u blizini Obrenovca. Kada smo god posetili ovo mesto, bili smo gotovo sami u prirodi, tako da smo uživali u šetnji uređenom i označenom stazom. Postoji i odvojena staza za bicikliste, ali i kružna trim staza, stena za penjanje, igralište za decu, mesta za roštiljanje, i brojne klupe za odmor.

Putem koji vodi kroz šumu, možete doći do Save, pecati ili popiti piće i ručati na nekom od splavova na obali. Ovde možete doći za prvi maj, na roštiljanje, jer postoje lepo uređena mesta za to. Leti se možete i kupati na uređenoj plaži, na kojoj ćete naći i tuševe.

Samo izletište se nalazi uz Savu, uz koju je napravljen kej za opuštanje i uživanje. Uz reku su postavljene drvene ležaljke sa stočićima, na kojima možete popiti piće ili pojesti hranu koju ponesete. Ima igralište za decu i nekoliko restorana.


3.Uživanje u prirodi izletišta Zabran
3.Uživanje u prirodi izletišta Zabran
3.Uživanje u prirodi izletišta Zabran

4. Ručak na obali reke na Ranču "Sava"

Mesto koje vam predlažem smo otkrili sasvim slučajno. Išli smo putem ka Obrenovcu i pored samog puta smo videli reklamu za ranč "Sava" (nalazi se u Bariču). Iz znatiželje o čemu se radi smo svratili na ručak. Ambijent nas je oduševio.

Reč je o restoranu koji se nalazi na ranču pored Save. Novijeg je datuma. Ono što je meni bilo zanimljivo je to što ima nekoliko ambijentalnih celina, tako da svako može da izabere šta voli: ručak u zatvorenom delu restorana sa pogledom na reku i marinu, piće na terasi na Savi, ili pak porodično okupljanje na livadici ispred restorana.

Ako ovde dolazite na ručak vikendom, obavezno rezervišite mesto, jer je sve prepuno, posebno jer vikendom organizuju i proslave.

Kada je jelovnik u pitanju, preporučujem odlično meze za dve osobe i pohovani kačkavalj. Potom možete da se okrepite preukusnom telećom ili ribljom čorbom, a kao glavno jelo možete uzeti uvek provereno dobar mešani roštilj ili ako volite neku rečnu ribu. Probali smo smuđa i soma, odlično su bili spremljeni. Cene su pristojne, za nijansu niže od beogradskog proseka.


Ručak na obali reke na Ranču

5. Pogled na Savu iz restorana "Svetionik"

Na obali Save kod Obrenovca, u mestu Zabrežje, nalazi se hotel sa restoranom "Svetionik", na samoj obali reke i sa pogledom na "Termoelektranu Nikola Tesla". Preporučujem posetu po lepom vremenu, da biste mogli da uživate u njihovoj bašti. Restoran je prelepo uređen sa elementima ribolovačke opreme, hrana je preukusna, cene umerene, porcije ogromne.

Preporučujem da probate njihovu teleću čorbu, koja je zaista fantastična. Za dvoje je dovoljna jedna porcija. Imaju odličnu kupus salatu, koja je takođe dovoljna za dvoje. Od glavnih jela, možete uzeti ćuretinu u sosu od četiri vrste sira, piletinu u sosu od pršute i dimljenog kačkavalja, ili poručiti 600 g mešanog mesa koje je dovoljno za troje. Uz porcije se suže fantastični hrskavi prženi krompirići - pekarski krompir ili neki drugi prilog koji odaberete.

Vikendom ćete često naići na svadbe, ali ne brinite, restoran je odvojen od banket sale, tako da ima mesta. Jedino što ćete ručati uz muziku. Ako rezervišete mesto, zimi birajte da sedite na vrhu svetionika, sa koga se pruža prelep pogled ka reci.


Pogled na Savu iz restorana

6. Etno kuća "Zabranska bajka"

Ako tražite mesto gde možete otići na vikend ručak, da ima zabave za decu, da je dobra hrana i da ste okruženi prirodom, preporučujem da razmotrite etno kuću "Zabranska bajka". Nalazi se u okviru izletišta Zabran, a prepoznaćete je po punom parkingu uz put. Smeštena je uz Kolubaru, na njenom putu ka ušću u Savu. Okolo je priroda, šuma, trim staze, a preko puta je i avantura park. Vrlo je prijatno i lepo, a vidi se da je posvećena pažnja detaljima.

Prostor je opremljen u etno stilu, ali uz izvesnu dozu romantike. Vrlo izgleda prijatno i neobično. Sve je vrlo čisto i uredno. U toaletu se nalazi sto za presvlačenje beba. Osoblje je ljubazno i uslužno. S obzirom na to da je stalno gužva, preporučujem da rezervišete mesto unapred. Cene su niže od beogradskih. Probajte pileću saltimboku ili teletinu ispod sača.

Napolju imaju veliku baštu, koja je okružena baš sadržajnim, velikim i lepo opremljenim drvenim igralištem za decu, koje je napravljeno u pesku, a ostavljene su i igračkice kojima mogu da se posluže. Imaju i deo travnjaka na koji su postavljeni golovi za mali fudbal, a imaju i mali restoranski deo na otvorenom, namenjen za dečije rođendane. Stolovi u bašti su uz igralište, tako da su ovo idealna mesta za porodice sa decom. Pored tog dečijeg dela je nekoliko kaveza sa kozicama, ovcama, patkicama, dok se na drugom kraju nalaze poniji i magarac.


Etno kuća
Etno kuća
Etno kuća
Etno kuća
Etno kuća

7. Ručak uz tamburaše u restoranu "Savski dukat"

Ako odlučite da u Zabranu ručate, možete otići u restoran "Savski dukat", koji se nalazi nekih 200 m od keja, na samoj obali, iznad vode. Položaj omogućava zaista predivan pogled na reku i ugođaj dok ručate. Ako odlučite da dođete vikendom (ima gužve), obavezno rezervišite mesto, posebno ako želite sto uz staklo, sa lepim pogledom. Zbog gužve mislim da je bolje doći radnim danom.

Cene su niže nego u Beogradu. Nedeljom posle 14h ćete uz ručak slušati akustičnu muziku. Vrlo su ljubazni. Meni je vrlo šarenolik, tako da će svako naći nešto za sebe.

Ovog puta sam se odlučila za ćuretinu sa grilovanim povrćem. Probali smo i rižoto "Savski dukat", sa šunkom, kačkavaljem, pečurkama, maslinama. Ukus je odličan! Ako volite paste, probajte karbonare sa taljatelama. Porcije su velike, ukusno je spremljeno.


Ručak uz tamburaše u restoranu

8. Naš kutak - Etno selo Ž&D

Dugo sam razmišljala na koji način da vam predstavim ovo lokalno seosko mesto. Neobično je. Nastalo je radom bračnog para, Dragane i Živka, koji su od svog imanja u Mislođinu napravili, očigledno po svojoj meri, jednu oazu za uživanje. Vremenom se za njih raščulo među lokalnim stanovništvom, pa su tako i ljudi iz okoline počeli ovde da dolaze da uživaju u lokalnoj kuhinji i domaćim jelima. Tako je danas nastalo mesto koje se naziva etno selom, a koje bih ja nazvala čuvarom istorije jedne lokalne porodice.

Kada uđete na imanje, sačekaće vas šarenilo. Ovde ima svega. Starih kućica i čardaka koji su dobili novi sjaj, predmeta koji su koristili njihovi preci (svaki obeležen imenom), šaljivih natpisa, ali i po neka modernija ljuljaška na kojima se deca mogu ljuljati. Ima svih boja, oblika i dezena. Spoj nespojivog. Plac na kome se nalaze izlazi jednim delom i na obalu Kolubare, pa i tamo ima par stolova na kojima se možete osvežiti pićem, a možete zabaciti i udicu, ako ste ljubitelj pecanja.

U svom tom šarenilu, ono što se izdvaja je ljubaznost domaćina, koji se trude da se sa svakim gostom pozdrave i popričaju par reči. Onako toplo, iskreno, domaćinski. Kasnije ćemo saznati da prijatan doček može da parira izrvsnom ručku koji ovde možete pojesti za pristojan novac.

Kada je u pitanju hrana, na meniju imaju samo par jela, ali je sve domaće i izuzetno ukusno spremljeno. Za početak, poručite teleću čorbicu, koja je izvrsna. Kada smo mi bili, na meniju su imali raznovrstan roštilj i kuvanu kolenicu sa kiselim kupusom i domaćim renom. Iako je bio baš topao dan, ipak smo se odlučili za kolenicu. Uopšte se nismo prevarili! Bila je izvrsna! Posle ručka smo dobili gratis po palačinku sa domaćim džemom od kajsija.

Cene su vrlo pristojne. Imajte samo u vidu da ne može da se plati karticom, pa spremite gotovinu. Ako dolazite vikendom, bolje je da rezervišete, kako biste dobili mesto u hladu. Igralište za decu nemaju, ali imaju nekoliko ljuljaški i travnjak na kome mogu deca da se igraju. Ispred imanja se nalazi parking, sa koga stepenicama ili putem silazite na imanje.


Naš kutak - Etno selo Ž&D
Naš kutak - Etno selo Ž&D
Naš kutak - Etno selo Ž&D
Naš kutak - Etno selo Ž&D
Naš kutak - Etno selo Ž&D
Naš kutak - Etno selo Ž&D

9. Manastir Svetog Hristofora

Kada krenete na izlet u pravcu Obrenovca, na samo pet minuta vožnje od glavnog puta u selu Mislođin, možete posetiti manastir Sv. Hristofora, za koji ćete videti i putokaz uz put. Smešten je u lepoj prirodi, na uzvišenju.

Posebno je interesantan jer ćete, pre nego što posetite crkvu, moći da uđete u prostoriju ispod nje i vidite ostatke crkve iz rimskog doba, koju je obnovio kralj Dragutin u 15. veku. Njeni ostaci su vidljivi i iz crkve, kroz staklene delove poda. U jednom delu ove prostorije se nalaze i dva kivota sa prikupljenim kostima monaha koji su ovde živeli u 15. veku.

Sama crkva je novijeg datuma i potiče iz 2014. godine. Kompletno je oslikana i veoma lepo izgleda. Liturgija je nedeljom u 8h, a van tog vremena je možete posetiti, ali morate sačekati da vam neko otključa (što važi i za prostoriju sa ostacima stare crkve).

Ispred ulazne kapije je parking za vozila, a u okviru manastirskog dvorišta ćete naći suvenirnicu u kojoj možete kupiti sveće, suvenire, literaturu o manastiru, ali i knjige za decu.


obrenovac: manastir sveti hristofor


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Izleti blizu Beograda: Predlozi zanimljivih mesta


Izleti blizu Beograda: Predlozi zanimljivih mesta

U ovom tekstu predlažem mesta na koja možete otići na kraći izlet, do kojih vam treba oko sat vremena od Beograda. Neki od predloga su u okolini Beograda, dok ima i mesta na oko 100 km udaljenosti, do kojih se kolima lako stiže za oko sat vremena vožnje. Na linkovima ćete naći celokupne predloge izleta, sa sadržajima kojima možete u tom kraju ispuniti ceo dan.