Pančevo: Moja najlepša iskustva


Pančevo: Moja najlepša iskustva



Autor fotografija:

Bojana J.


Pančevo, iako tako blizu Beograda (oko 20km), čini mi se, često ostaje po strani kao vikend destinacija za izlete. Međutim, smatram, bez razloga, jer nudi dovoljno sadržaja da ovde provedete jedan lep i sadržajem ispunjen dan, ali i da lepo prezalogajite, uz prilično prihvatljive cene.

Zanimljivo je da ovaj mali grad ima dugu tradiciju horskog pevanja, koja potiče još iz 1838. godine, kada je i osnovano Srpsko crkveno pevačko društvo.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da posetite Pančevo.


1. Šetnja šarmantnim centrom Pančeva

Iako ne tako veliki grad, Pančevo ima centralni deo sa vrlo lepo uređenim pešačkim ulicama, koje su međusobno povezane, a koje odišu vojvođanskim karakterom i u potpunosti se razlikuju od beogradskih ulica, iako je razdaljina vrlo mala. Pešačke ulice su oivičene niskim, tipično vojvođanskim kućama, u čijim se prizemljima danas smestio niz prodavničica, restorana i modernih kafića.

Sve pešačke ulice kao da se ulivaju u jednu, koju krasi ogroman gradski park, u kome se nalaze neki od najznačajnijih objekata u gradu, ali i igrališta za decu i klupe na kojima se možete odmoriti od šetnje. Vrlo je mirno i tiho, sporo i lagano, nekako vojvođanski. Nema gužve i možete na miru šetati, razgledati, upijati atmosferu. Ne bih imala preporuku kuda konkretno da idete. Samo pratite put.


Šetnja šarmantnim centrom Pančeva
Šetnja šarmantnim centrom Pančeva
Šetnja šarmantnim centrom Pančeva

2. Ručak u podrumu "Stare pivare"

Jedna od najznačajnijih atrakcija u gradu je svakako Vajfertova pivara, koja je danas neaktivna, ali čiji se ostaci mogu videti gotovo na samoj obali Tamiša. U podrumu pivare koja je osnovana davne 1722. godine, danas se simbolično, nalazi pivnica, u koju možete svratiti na ručak. Leti imaju veliku, lepu baštu, dok kada je hladno vreme je na raspolaganju unutrašnji deo, koji je smešten u podrumu nekadašnje pivare, vrlo šarmantan i rustičan.

Uz pivo (a kako drugačije na ovakvom mestu), preporučujem odličnu dimljenu butkicu (bez koske), koju služe uz pečeni krompir i prelivenu sosom od rena i senfa. Iako je porcija za dvoje, ako vas je više, možete tražiti da veličinu prilagode broju ljudi. Porcije su inače velike, šta god uzeli.

Kako je ovo popularno mesto u gradu, ako dolazite vikendom, rezervišite mesto unapred. Veoma su ljubazni i uslužni. Cene su generalno niže nego u beogradskim restoranima. Ručak izađe oko 1.000 dinara po osobi.

Postoji i turistička tura posvećena radu i životu Đorđa Vajferta u njegovom rodnom Pančevu, kroz koju je obuhvaćeno pet važnih mesta obojenih životom Vajferta: Vajfertova rodna kuća, Stara pančevačka pivara, Slavina, crkva Svete Ane i porodična grobnica Vajfertovih. Sredinom juna možete posetiti i događaj pod nazivom Dani Vajferta.


Ručak u podrumu
Ručak u podrumu

3. Zabava za najmlađe u Bushido sport parku

Reč je o vrlo neobično koncipiranom sportskom parku, u kome će se deca zabavljati bukvalno ceo dan. Ono što je dobro je da sa kupljenom dnevnom kartom možete jedanput u toku dana izaći i vratiti se. Za decu je zaista predivno, ali je ovo atrakcija koja je aktivna samo tokom letnjeg perioda!

Ulaznica je radnim danima 350 dinara, dok je vikendom 400 dinara. Vikendom oko 11:30 imaju igre na vodi i pena party, koji traju oko sat vremena i doplaćuju se 200 dinara, ali samo ako dete želi da učestvuje. Ulaznica se plaća samo za dete.

Radno vreme je od 10-22h, ali rade samo tokom letnje sezone. Obavezno ponesite peškire i kupaće kostime, kreme za sunčanje i šeširiće, jer je deo aktivnosti na suncu, a decu očekuje i kvašenje. Ispred ulazne kapije imaju mali parking, koji je obično nedovoljan za sve posetioce, posebno vikendom i kada su rođendani. U okviru parka su i toaleti.

U okviru parka se nalazi kafe, u kome možete naručiti piće i po nešto da prezalogajite - sendviči, palačinke, pomfrit, krofne. Cene su pristojne. U velikom parku punom zelenila i hladovine, nalaze se tobogani, kuhinja, bolnica, prodavnica, frizeraj, vešeraj, avantura park, poligon, zamak na naduvavanje (doplaćuje se 150 dinara za 10 minuta), majstorska radionica, peščanik. Prepuno je raznoraznih igračaka. Bukvalno će deca naći toliko zabave da ovde požele da ostanu ceo dan.


Zabava za najmlađe u Bushido sport parku
Zabava za najmlađe u Bushido sport parku
Zabava za najmlađe u Bushido sport parku
Zabava za najmlađe u Bushido sport parku
Zabava za najmlađe u Bushido sport parku

4. Šetnja Tamiškim kejom

Ako posetite Pančevo, obavezno se prošetajte Tamiškim kejom, posebno ako se ovde zadesite tokom proleća ili kada snežni pokrivač ukrasi obale Tamiša. Obala ove banatske reke je ukrašena klupama za odmor i malim restorančićima, u kojima možete ručati.

Šetalište je uređeno, popločano i vrlo prijatno za šetnju. U jednom delu šetališta tokom leta se okupljaju i izletnici koji se sunčaju ili druže uz neku hranu koju su poneli od kuće, na izletničkim klupama koje su postavljene u ovom delu šetališta, nedaleko od mosta.

Duž šetališta se nalaze putokazi ka najznačajnijim gradskim atrakcijama, tako da odavde možete lako i jednostavno stići i do centra grada i mesta koje u centru želite posetiti. Uz šetalište se nalazi i parking zona, koja može biti korisna ako odlučite da se ovde parkirate i odete negde na ručak ili u šetnju centrom grada. Cena parkinga u zoni je samo 20 dinara po satu.


Šetnja Tamiškim kejom

5. Romantični pogled na reku iz kafane "Šaran"

Ako odlučite da napravite pauzu sa obilascima i odete negde na ručak, možete se provozati do obale Tamiša i svratiti u kafanu "Šaran". Standardno je dobra i prijatna usluga. Mesto je opušteno, ambijent vrlo lep, a cene niže nego u Beogradu. Dve ogromne teleće čorbe, dve porcije izvrsnog soma na roštilju sa krompir salatom, salata i piće, po osobi izađe oko 1.000 dinara. Ako niste ljubitelj ribe, probajte izvrsne pileće krokete koje pohuju u smesi za pohovanje šarana. Ukus je vrhunski, a porcija ogromna. Preporučujem da ovde probate i riblju čorbu, a mnogi meštani odlaze ovde bar jednom nedeljno na riblju ili teleću čorbu. Porcije su izuzetno velike, tako da će vam pola porcije čorbe i pola porcije glavnog jela biti sasvim dovoljne.

Imaju divnu baštu uz reku, hladovina je i kada je najveća vrućina, tako da je odlično mesto da se sklonite sa sunca u vreme ručka. Zimi takođe restoran radi, a prizor snegom obasutog Tamiša je odavde fantastičan i naročitu čar dobija u vreme zalaska sunca. Ne morate rezervisati mesto, jer se uvek nađe. Prilično je romantično i lepo za parove. Objekat nije ništa posebno opremljen, sve je skromno i jednostavno, ali ima toplinu i dušu. Na vama je samo da se opustite i uživate u pogledu na Tamiš sa nizom usidrenih čamaca. Osoblje je veoma ljubazno, nenametljivo i uslužno. Domaćinski, skromno, ali uvek vrhunska sveža hrana i velike porcije. Rado im se vraćamo.

Posle ručka nemojte propustiti da svratite do čuvene pančevačke poslastičarnice "Anči kolači". Cene su niže nego u Beogradu, a o kvalitetu i ukusu najbolje govori ako vam kažem da šta god da poručite nećete se razočarati. Mada bih preporučila da probate neku tortu. Meni je omiljena boem. Imajte samo u vidu da nemaju baš mnogo mesta za sedenje, tako da je bolja varijanta da uzmete za poneti ako je gužva.


Romantični pogled na reku iz kafane
Romantični pogled na reku iz kafane

6. Vožnja čamcem do "Šajke"

Ako odlučite da odete na Šajku, ne znam koje bih vam doba pre preporučila. Da li leto kada možete uživati u bašti na obali Tamiša, u kojoj se čak i radnim danom traži mesto više, ili zima kada je predivna u zimskom ambijentu, uz kamin i pucketanje vatre.

Ono po čemu je ovo mesto meni posebno interesantno jeste način kako se stiže do restorana. Naime, kada auto parkirate na nekom od mesta u blizini tamiškog keja, prošetajte pored reke i videćete putokaz za restoran. Kada stignete do malog splava, videćete da ovde treba da pozvonite i oni dolaze po vas čamcem. Čamcem se vozite bukvalno pola minuta, ali je super doživljaj. Naravno, na isti način se i vraćate nazad, jer drugi put ne postoji. Vožnja je besplatna.

Preporučujem vam da obavezno rezervišete mesto, jer u vreme ručka možete ostati bez istog, čak i radnim danima. Iako u ponudi imaju roštilj i jela od mesa, svakako vam preporučujem da ovde jedete ribu. Šta god naručili, nećete se prevariti. Uz ručak možete probati pivo "Dilema", koje proizvodi lokalna pančevačka pivara. Nakon ručka se možete zasladiti njihovim domaćim orasnicama. Cene su za nijansu niže od beogradskih.


Vožnja čamcem do

7. Kupanje na Beloj steni

U blizini Pančeva, tokom leta, možete otići i na rashlađivanje. Mi smo do sada bili nekoliko puta i zaista smo svaki put uživali. Reč je o "Beloj steni", ostrvu na Dunavu, blizu Pančeva. Da biste došli do Bele stene, kolima idite ka Pančevu i ka restoranu "Mali raj", pre koga ćete skrenuti desno (naći ćete Belu stenu u navigaciji). Nakon skretanja nastavite makadamom još pet minuta, a kraj puta je mesto gde se parkirate i dalje idete čamcem. Ako se plašite vožnje čamcem, bolje ne krećite, jer kada prolaze veliki brodovi Dunavom, umeju da naprave prilične talase, koji zaljuljaju čamac. Meni, iskreno, u ovoj situaciji uopšte nije svejedno!

Na raspolaganju vam je nekoliko čamaca. Bar jedan prevoznik je uvek slobodan za vožnju. Povratna karta košta 200 dinara. Najbolje bi bilo da od prevoznika koji vas vozi do ostrva zapišete broj telefona, da možete da pozovete u povratku, ako na stanici za povratak nema čamaca, tada kada vi krenete nazad. Možete se vratiti bilo kojim čamcem. Ne morate čekati isti koji vas je dovezao. Čamci nemaju tendu, tako da se spremite za "sunčanje".

Kada kročite na ostrvo, prvo se po malo osetite kao Robinzon. Međutim, brzo vidite da ovo ostrvo i nije tako pusto. Na njemu su izgrađene brojne vikendice, a neki su se dosetili da naprave kafić, nude brzu hranu, a čuli smo i da se ovde u lokalnoj čardi može pojesti jedna od najboljih ribljih čorbi, spremljena od sveže ribe iz Dunava. Najlepša plaža je "na špicu" ostrva. Pesak je mekan kao puter, a gužve nema, čak i kada ima ljudi. Jednom nam se desilo da smo na plaži bili jedini (radni dan, pre podne, oblačnije vreme). Za decu je super, jer je plićak ogroman. Deluje kao da dubine i nema, jer koliko god išli, voda vam je do struka. Međutim, dalje u vodi ima naglih prelaza i mulja u određenim delovima. Jake su i struje. Ima i dosta hladovine, tako da suncobrane ne morate nositi.


Kupanje na Beloj steni

8. Ručak sa stilom u "Malom raju"

Ovo mesto vam predlažem kao odrednicu za jedan lep porodični ručak, uz vrhunsku hranu i ambijent. Danas se fantastičan restoran nalazi na mestu na kome je nekada postojala kafana koju su posećivali ribolovci. Nekada izuzetno poznat, toliko da se ceo kraj nazivao "Kod Malog raja", danas je očuvao stari ugled, samo što je renoviran, tako da je danas vrlo luksuzan.

Nalazi se na Pančevačkom putu i nestvarno je lep prostor. Ima lepo uređen parking. Posebno je lepa bašta, a na ulazu se nalaze od cveća i žive ograde oblikovane korpe sa cvećem. Cene su pristojne, čak i niže nego u Beogradu, ali se uz cenu porcije naplaćuje kurver, hlebovi raznih vrsta, varivo, tako da to izađe otprilike isto.

Probajte fantastične teleće medaljone u sosu od nekoliko vrsta pečuraka. Odličan im je i ražnjić “Mali raj”, sa svinjskim mesom, paprikom i lukom, u sosu od pečuraka. Preporučujem i da probate Karađorđevu šniclu ili teleći ribić na kajmaku. Od slatkiša preporučuju da probate ferero tortu. Imaju odlično točeno domaće belo vino. Mana je što leti uveče ima dosta komaraca, jer restoran okružuje kanal i močvara.

Obično ima mesta, ali je ako želite da se smestite u letnjikovac poželjno je da unapred uradite rezervaciju, posebno ako dolazite vikendom. U okviru prelepe bašte, imaju i bungalove za prenoćište. Preporučujem da obavezno prošetate baštom u pauzi tokom jela, jer je prelepo uređena.


Ručak sa stilom u

9. Ergela i farma "Stari Tamiš"

Da li ste znali da na pola sata od Beograda, možete provesti sadržajno i edukativno pre podne, u kome će deca uživati? Nisam ni ja, dok slučajno nisam videla putokaz za farmu sa ergelom "Stari Tamiš", nedaleko od Pančeva, ispred sela Dolovo. Farma je zatvorenog tipa i da biste je posetili je potrebna najava. Ono što je posebno zanimljivo je to što ovo nije turistički kompleks, već živo imanje, koje ćete razgledati baš tako, dok živi svoj uobičajeni život.

Najpre ćete otići do ergele sa oko 30 lipicanera, nakon što prođete pored jezera u obliku potkovice. Deci je posebno zanimljivo što je ostavljena gomila kukuruza u klipu, kojima mogu da hrane konjiće. Potom ćete otići do kaveza sa životinjama, na obali jezera, prepunom patkica, gusaka i labudova. Obići ćete farmu ovaca, krava, a potom ćete otići do dela gde se nalazi mehanizacija, koja je deci posebno interesantna, kao i malog ZOO vrta.

Nakon obilaska ovog dela imanja smo otišli u konake, sa prelepo sređenim dvorištem i igralištem za decu. Tu se u hladu služi i ručak. Dok čekate ručak, deca mogu da se igraju u plasteniku, gde mogu da uzmu grabuljice i kofice i zalivaju povrće, ali i da uberu i ponesu kući. Ručak je bio preukusan i obilan: supa, salata, bečka šnicla sa pomfritom, sok/kafa i palačinke/voće. U konacima postoji prenoćište, učionica, uredni toaleti, kao i česme sa toplom vodom (ponesite deci odeću za presvlačenje).

Ulaznica za odrasle je 350 dinara, a za decu 250 dinara. Obilazak traje 1.5h. Ovo je osnovna varijanta, ali za ukupan doživljaj, preporučujem obilazak od 3h, koji uključuje i ručak u konacima. Cena je 800 dinara i za decu i za odrasle. Ako dete ne može da pojede porciju hrane, onda plaća samo ulaznicu. Rade radnim danima, subotom do 12h, a nedeljom ne rade. Obavezno najavite dolazak, jer je ovo jedini način za posetu. Osoblje je ljubazno i zaista su sve učinili da ovo bude jedan od najzanimljivijih izleta na kojima smo do sada bili.


Ergela i farma

10. Salašarska atmosfera restorana "Dvorište"

Za gastronomsko uživanje u Pančevu, nemojte propustiti restoran "Dvorište", koji se nalazi pored tržnog centra "Big". U njemu ćete naći atmosferu vojvođanskih salaša, gotovo u centru grada.

Prelepo je uređen, a čini ga niz niskih, tipičnih vojvođanskih kuća, nostalgično i romantično dekorisanih. Među objektima je dvorište, u kome tokom lepih dana takođe možete uživati u obroku. Tu je i parking, ali i malo igralište za decu.

Na meniju imaju raznovrsnu ponudu. Pice su im odlične. Za ljubitelje divljači, imaju lovački gulaš. Odlične su im i obrok salate koje služe u korpicama od sveže pečenog testa, tako da su još vruće dok ih iznose na sto.

Mesto je veoma posećeno, pa je poželjna i rezervacija, posebno ako dolazite vikendom. Cene su malo niže od beogradskog proseka. Nedeljom se možete od 13h počastiti tipičnim banatskim ručkom, koji uključuje kompletan obrok, od domaće supe do štrudle sa makom.


pancevo: restoran dvoriste
pancevo: restoran dvoriste
pancevo: restoran dvoriste obrok salata

11. Pančevački karneval

Ako posetite Pančevo sredinom juna, nemojte propustiti da budete deo dvodnevnog karnevala, koji se u ovom gradu održava svake godine, kao najava karnevalskog leta. Uživaćete u atmosferi punoj osmeha, šarenih kostima, balona, muzike i radosti.

Najatraktivniji deo karnevala je međunarodna karnevalska povorka, koja se održava druge večeri karnevala, uz mnogo kreativnih maski, plesne nastupe i mali bazar rukotvorina i hrane, koji se paralelno održava. Videćete princeze, poznate slikare, brazilske plesačice, mažoretkinje, afrička plemena, Alisu u zemlji čuda, i mnoge druge unikatne maske.

Uz program interesantan i deci i odraslima, očekujte i gužvu, pa dođite ranije, kako biste zauzeli dobra mesta za posmatranje povorke (bar pola sata ranije), ali i pronašli parking. Možete se i vi maskirati. Ulaz se ne naplaćuje. Računajte da ćete se zadržati bar 2h, kako biste odgledali program.


pancevo: pancevacki karneval


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Izleti blizu Beograda: Predlozi zanimljivih mesta

Zrenjanin: Šta videti i iskusiti u gradu piva


Izleti blizu Beograda: Predlozi zanimljivih mesta

U ovom tekstu predlažem mesta na koja možete otići na kraći izlet, do kojih vam treba oko sat vremena od Beograda. Neki od predloga su u okolini Beograda, dok ima i mesta na oko 100 km udaljenosti, do kojih se kolima lako stiže za oko sat vremena vožnje. Na linkovima ćete naći celokupne predloge izleta, sa sadržajima kojima možete u tom kraju ispuniti ceo dan.


Zrenjanin: Šta videti i iskusiti u gradu piva

Zrenjanin se nalazi u središnjem delu Banata, a nekada je bio poznat kao Bečkerek. Kroz grad protiče reka Begej, a u njegovoj blizini su i reke Tisa, Tamiš i sistem kanala Dunav-Tisa-Dunav. Staro jezgro grada čini niz sačuvanih građevina, većinom iz 19. i s početka 20. veka. Udaljen je od Beograda oko 80km. Do Zrenjanina se iz Beograda putuje oko 1h. Duž puta nema naplate putarine, jer je reč o regionalnom putu.