Turnu Severin: Šta videti i iskusiti u gradu nad Gvozdenom kapijom


Turnu Severin: Šta videti i iskusiti u gradu nad Gvozdenom kapijom



Autor fotografija:

Bojana J.


Ukoliko ste u poseti Kladovu i okolini, nemojte propustiti da se počastite izletom do rumunskog grada Turnu Severin, koji je udaljen samo oko 25 km od Kladova. Uključujući prelazak granice (obično nema gužve) do ovog šarmantnog grada će vam iz Kladova trebati samo pola sata.

Što se tiče prelaska granice, biće vam potrebni pasoši, vozačka i saobraćajna dozvola, a na samoj granici ćete kupiti vinjetu (ne može da se plati karticom, ali može u €), koja je obavezna za rumuske puteve, i koja za nedelju dana (minimalni period za koji je možete kupiti) košta oko 3€. Imajte u vidu da morate pomeriti satove jedan sat unapred, što morate uzeti u obzir prilikom planiranja obilazaka.

Sam grad Turnu Severin ima atmosferu evropskih gradića. Vrlo je šarmantan, pun zelenila, parkova, cveća i raskošnih fontana. Međutim, to što je specifično i čini ovaj grad onim što jeste, upravo je istorija - tragovi koje su ostavili Dačani i car Trajan. Upravo su ovo razlozi zašto ćete u gradu naći zabavu za sve generacije i ovde moći da provedete ceo dan.

Zanimljivo je da je, zbog blizine Srbije, u gradu 80ih godina 20. veka postojala pijaca sa srpskim proizvodima.

Možete se parkirati u zoniranim delovima grada (cena po satu je 0.35€, ali nismo znali kako da platimo), dok kod velikog parka u centru možete besplatno parkirati auto. Park se nalazi unutar zidina nekadašnje tvrđave.

Provešćete jedan divan, potpuno ispunjen dan, blizu granice, a opet sa potpuno drugačijim šmekom. Ako ostanete do kasnog popodneva, ispratiće vas zalazak sunca iznad Dunava i sve boje purpurne koje se prelivaju na blistavoj površini vode.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustva, koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti ako posetite Turnu Severin.


1. Impresivni Muzej regiona Gvozdene kapije

Ako biste me pitali koje mesto u gradu obavezno morate posetiti, odgovor bi svakako bio ovaj impresivni muzej (na rumunskom jeziku Muzeul regiunii portilor de fier), koji će biti adekvatna zabava za sve članove porodice, od najmlađih do najstarijih. Nalazi se oko 1 km od strogog centra grada, pravo glavnom ulicom.

Nakon što kupite objedinjenu ulaznicu po ceni od oko 7€, možete sami birati koju celinu ćete prvo obići. Preporuka je da krenete od muzeja, jer će vam on biti dobar uvod i dati širu sliku svega što ćete posle videti uživo.

Dođite ranije, jer muzejski kompleks radi samo do 16h (ponedeljkom je zatvoren), a biće vam potrebno bar 3h da ga obiđete. Svakako, sadržaja je toliko da možete ostati i ceo dan.

Ulaznica se može platiti karticom, ali imajte u vidu da morate imati leje ako želite da kupite suvenire. Izbor suvenira je odličan.

Unutar raskošne muzejske zgrade, najpre ćete morati da preko svoje obuće obujete zaštitne kese, koje su obavezne za šetnju po muzeju.

Muzej čini niz arheološko-istorijsko-etnografskih postavki, koje na vrlo slikovit način opisuju regiju u kojoj se nalazite. Kroz postavke će vas voditi eksponati, makete (impresivna maketa Trajanovog mosta duž cele prostorije, maketa dakijskog broda), voštane figure. Saznaćete mnogo toga o Trajanovom mostu i Dačanima na ovim prostorima.

Postavke su vrlo zanimljivo urađene, a većina opisa postoji i na engleskom jeziku. Brojne postavke su praćene hologramskim prikazima i video snimcima.

Drugi deo muzeja prikazuje prirodu i životinjski svet ove regije, kroz niz postavki sa prepariranim životinjama, prikazom mamuta i kostiju pronađenih na ovoj teritoriji, ali i pećinom kroz koju ćete prošetati dok obilazite muzej. Poseban deo muzeja je i akvarijum sa rečnim ribama, koji ćete obići na kraju posete muzeju.


turnu severin: muzej regije gvozdene kapije
turnu severin: muzej regije gvozdene kapije dakijski brod
turnu severin: muzej regije gvozdene kapije arheoloska zbirka
turnu severin: muzej regije gvozdene kapije trajanov most
turnu severin: muzej regije gvozdene kapije etnografska zbirka
turnu severin: muzej regije gvozdene kapije preparirane zivotinje
turnu severin: muzej regije gvozdene kapije akvarijum

2. Šetnja ostacima nekadašnje rimske tvrđave

Sam prostor na kome se prethodno prikazani muzej nalazi leži na ostacima nekadašnje rimske tvrđave Drobeta. Kupovinom objedinjene ulaznice za muzej možete posetiti i ove ostatke, danas uređene kao ogromam arheološki park, kroz koji možete prošetati ulicama nekadašnjeg rimskog grada.

Drobeta je bila prva tvrđava koju su Rimljani sagradili na prostoru Dakije, u periodu od 2-7. veka. Nastala je između dva dakijska rata (103-105. godina), da bi pružila zaštitu mostu na Dunavu. Upravo zbog te namene je korišćena drugačija orijentacija od tipične za rimsku vojnu arhitekturu. Nekada su tvrđava Drobeta, most i Pontes (u Srbiji) predstavljali važan strateški vojni kompleks i vezu dve rimske provincije.

Osim šetnje kroz arheološke ostatke na samoj obali Dunava, možete koračati uređenom stazom sa prelepim pogledom ka obali, na kojoj se nalaze i ostaci nekadašnjeg Trajanovog mosta (ostaci sa rumunske strane, dok se isti takvi nalaze i kod Kladova na srpskoj strani).

Trajanov most je građen po nalogu cara Trajana, između dva dakijska rata. Predstavlja najveći izgrađen most antičkog doba. Bio je dugačak 1.134,9 m, a visok 18,6 m.

Videćete i rimska termalna kupatila, prva termalna kupatila koja su izgrađena u Dakiji, ali su bila i najveća i najkompleksnija u Donjoj Dakiji. Građena su u isto vreme kada i tvrđava i most.

Možete uživati i u mirisu predivnih ruža, kojih je ovaj muzejski kompleks prepun, sesti na neku od klupa u hladovini i odmoriti od obilazaka. Možete uneti grickalice i piće, pa ih nemojte zaboraviti, jer ćete se sigurno zadržati duže nego što ste planirali.


turnu severin: muzej regije gvozdene kapije rimska tvrdjava
turnu severin: muzej regije gvozdene kapije trajanov most

3. Rimske krofnice u restoranu "Agape"

Ako ogladnite od obilazaka, veoma lep restoran ćete pronaći uz gradski park, na jednoj od terasa pozorišta u samom centru grada. Atmosfera je veoma prijatna, uz laganu muziku i nenametljivo osoblje. Čak i po toplom danu je ugodno, jer je u bašti postavljen niz prskalica.

Probajte odličnu salatu sa piletinom. Imaju izvrsne pice, kao i svuda u Rumuniji gde sam ih probala. Cene su u proseku kao u Beogradu, neke i niže. Porcije su velike i vrlo je ukusno spremljeno.

Nemojte propustiti da probate krofnice "Papanasi", interpretaciju rimskog slatkiša sa slatkim sirom, aromom vanile i limuna, pržene u ulju. Služe se uz čokoladni i vanila sos, koji je fantastičan. Krofnice prelepo mirišu još dok ih iznose za sto i zaista su preukusne.

Zanimljivo je da konobare možete pozvati uz pomoć QR koda, a na isti način možete pregledati jelovnik, poručiti šta želite, pa i platiti račun.


turnu severin: restoran agape
turnu severin: restoran agape pica
turnu severin: restoran agape pileca salata
turnu severin: restoran agape rimske krofnice

4. Šou fontane na šetalištu

Videćete da grad ima malo, ali veoma lepo uređeno šetalište, koje celom dužinom prati veliki park sa klupama, drvećem, cvećem i fontanama. Duž šetališta se nalazi nekoliko poslastičarnica, crkva, mali tržni centar "Decebal".

Na početku pešačke zone se nalazi grandiozno pozorište, u stilu bečkih teatara, a ispred njega ogromna fontana koja pravi pokrete i uveče je prelepo osvetljena. Ti pokreti čine da izgleda kao da voda pleše, što je posebna atrakcija. Koristi se čak i kao scena za određene priredbe, tokom lokalnog letnjeg festivala Severin.


turnu severin: pozoriste fontana
turnu severin: setaliste
turnu severin: crkva

5. Kupovina u gradu

Ukoliko želite da iz posete ovom gradu ponesete i neke zanimljive proizvode, možete se provozati do same obale Dunava i luke, gde ćete naći Travel free shop. To je klasičan, manji free shop, u kome ćete naći originalne parfeme, pića i čokolade u zanimljivim pakovanjima, po povoljnijim cenama. Ispred se nalazi parking.

Ukoliko želite raznovrsniju ponudu lokalnih proizvoda, možete otići do ogromnog tržnog centra "Severin", na periferiji grada. Pored bioskopa, raznih prodavnica garderobe, obuće i igračaka (nešto jeftinije nego kod nas), naći ćete izaista ogroman i odlično opremljen "Kerfur", koji preporučujem ako želite da kući ponesete neke namirnice proizvedene u Rumuniji.

Samo za obilazak marketa će vam trebati sigurno 2h. Parking se nalazi ispred tržnog centra i besplatan je. Može se plaćati karticama, a radno vreme je svakog dana od 10-22h.


turnu severin: trzni centar severin
turnu severin: trzni centar severin


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Đerdapska klisura: Šta videti i iskusiti na najlepšem delu Dunava

Transilvanija za Noć veštica: Tragovima Grofa Drakule

Temišvar: Šta videti i iskusiti u malom Beču


Transilvanija za Noć veštica: Tragovima Grofa Drakule

Transilvanija ili „zemlja iza šuma“ je šumovita planinska oblast Rumunije, jedno od retkih mesta na svetu gde turisti mogu da se vrate u prošlost i upoznaju sela i gradove koje su pre više od 800 godina podigli transilvanijski Sasi. Transilvaniju većina povezuje sa poznatom legendom o grofu Drakuli. Transilvanija je iskoristila legendu koja je ispirisala irskog pisca Brema Stokera da napiše roman "Drakula".


Đerdapska klisura: Šta videti i iskusiti na najlepšem delu Dunava

Kako počinju lepi i topli dani, kraće i pravo vreme za istraživanje i upoznavanje sa prirodnim, kulturnim, verskim i istorijskim vrednostima Srbije. Po mom mišljenu, jedna od najlepših trasa za vožnju kroz Srbiju, ali i obilazak znamenitosti, jeste upravo trasa koja vodi pored prelepog plavog Dunava, kroz velelepni nacionalni park Đerdap, nekadašnjom rimskom imperijalnom trasom.


Temišvar: Šta videti i iskusiti u malom Beču

Temišvar, šarmantni grad koji se naziva i "malim Bečom", nalazi se u rumunskom delu Banata i jedan je od pet najvećih gradova u Rumuniji. Naziva se i grad parkova, muzeja, galerija i muzičkih festivala. Za nas je značajan, jer je najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji. Poznat je kao prvi grad u Evropi koji je imao uličnu rasvetu, i kao grad koji je prvi imao tramvaj koji su vukli konji. Sve su ovo razlozi zašto je Temišvar izabran za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu.