San Marino: Šta videti i iskusiti u najstarijoj državi na svetu


San Marino: Šta videti i iskusiti u najstarijoj državi na svetu



Autor fotografija:

Bojana J.


Nekoliko kilometara od istočne italijanske obale, nalazi se Republika San Marino, koja na malom prostoru nudi mnogo znamenitosti. Širina države je svega 12 km, a smatra se najstarijom državom na svetu. Treća je najmanja država u Evropi, posle Vatikana i Monaka. Dom je mnogih znamenitosti koje su pod UNESCO zaštitom.

Legenda kaže da su planinu Titano, na kojoj se nalazi grad, stvorili strašni džinovi koji su se nazivali Titani. Oni su bili sinovi brata boga Saturna, Zevsovog strica, koji je živeo na Olimpu. Titani su odlučili da iskoriste dok je spavao, kako bi se popeli na nebesa, sa stene na stenu, koje su bile naslagane jedna na drugu. Međutim, Zevs je bio upozoren i oborio ih je na zemlju, a ostala je samo planina napravljena od stena, koja je zato nazvana Titano.

Kao nezavisna država, San Marino ima svoju vojsku, jednu od najmanjih na svetu, i policiju. Imaju i svoj fudbalski klub, novčiće i poštansku marku. Još jedna lokalna posebnost je i torta “tre Monti”, koja se priprema po recepturi iz 1942. godine. Grad je prepun mesta na kojima možete jesti, uključujući i brzu hranu. Na svim jelovnicima ćete naći poznat italijanski sendvič – piadina.

Uprkos veličini, ova zemlja ima na stotine prodavnica, tržne centre kao što su "Atlanta" i "Azzurro" i autlete kao što je "San Marino Factory Outlet" i "Queen autlet" (tržni centri se uglavnom nalaze na putu za glavni grad države). Cene u San Marinu su niže nego u Italiji, jer ste oslobođeni italijanskog poreza od 20%. Po niskim cenama možete kupiti kožne tašne i novčanike. San Marino je poznat i po ručnim radovima, grnčariji i proizvodnji markica i novčića. Pored magneta koji su obavezan suvenir, posebno lep suvenir je kolekcija novčića evra koji su štampani sa simbolima San Marina.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u San Marino.


1. Dolazak u San Marino iz Riminija

Kako smo bili smešteni u Riminiju, odavde izlazimo na magistralu, kojom se ide za San Marino. Obaveštenja uz put najavljuju tax free šoping i brojne zanimljive zabavne parkove. Ulazimo u Republiku San Marino i to govore i table i jedan most dobrodošlice. Ulazak iz Italije u San Marino je vrlo jednostavan. Ne postoji granična kontrola, tako da vam ne treba pasoš za ulazak, ali možete tražiti pečat u turističkom centru kao suvenir. Tu je i ogroman tržni centar "Atalante". Blizu je i tržni centar "Made" i "Azzuro".

Idemo ka glavnom gradu putem sa serpentinama. Najpopularniji način dolaska do San Marina za turiste je žičara, koja vodi iz glavnog grada na vrh planine. Kod početne stanice postoji parking. Na ulazu u stari grad se nalaze dva parkinga. Na tablama je označeno koji su namenjeni za kola, a koji za kamione, autobuse i kampere. Jedan je na otvorenom, a drugi je u garaži. Za parkiranje je ogromna gužva i čeka se po pola sata. Sa parkinga postoji lift koji vas vodi do izlaska na tvrđavu (deveti sprat). Tu se nalazi besplatan WC, automati i šalteri za naplatu parkinga, kao i punkt sa turističkim mapama, koje možete besplatno uzeti.

Odavde možete ići peške do početka šetališta (oko 10 minuta uzbrdo) ili koristiti stakleni panoramski lift sa osmatračnicom koji se plaća. Možete iskoristiti i vozić koji će vas odvesti do početka starog grada kojim ne saobraćaju vozila, koji se takođe plaća. U podnožju starog grada je samo parking za autobuse, a turistički automobili tamo nemaju pristup. Kako su velike gužve na parkingu, pripremite se i na ogromnu gužvu u gradu.


san marino: panoramski pogled parking

2. Tvrđava San Marina

Republika San Marino je podeljena na devet malih opština, a čine je i tri tvrđave. Tvrđave su povezane popločanim putem, prepunim prodavničica koji prodaju sendviče, piće i suvenire. Ulaz na svaku od njih se plaća.

Na 756 m visine planine Titano, nalazi se Guaita („onaj koji čuva stražu“), najstarija i najveća tvrđava u San Marinu iz 11. veka. Jedna je od najstarijih tvrđava u Italiji. Ulaz se plaća. Sa nje se pruža prelep panoramski pogled.

Na drugom vrhu planine Titano je tvrđava Cesta, poznata i kao De La Fratta. Nalazi se na najvišem vrhu San Marina. Danas je u njoj Muzej srednjevekovnog oružja. Ulaznica se plaća.

Treća tvrđava, najmanja, je tvrđava Salita al Montale iz 13. veka.

Interesantno je da vam za obilazak ovog grada neki precizan vodič neće mnogo pomoći. Ulice će vas same voditi. Prepustite se i dozvolite im da vam pokažu šta imaju. Nećete se pokajati!


san marino: panoramski pogled zicara
san marino: tvrđava

3. Cafe „Giodannini“

Još dok ne počnete da se penjete na tvrđavu, na platou gde se parkiraju autobusi i odakle počinje obilazak ove prelepe tvrđave, možete se počastiti sladoledom. Sladoled je lošiji nego u Italiji, ali je svakako dobar za osveženje.S obzirom na to da je ovo i kafe, kad kupite sladoled, možete sesti da ga pojedete i malo se odmorite. Ako sednete i poručite sladoled porciju u kafeu, dobićete ogromnu činiju prepunu sladoleda, koju može da jede bar tri osobe. Imaju i kolače, voćne kupove, ali i pice i špagete.

U nastavku tog kafea, postoji još nekoliko restorana u kojima se možete osvežiti pre početka obilaska grada.

Posle porcije sladoleda, krećemo u obilazak ovog mističnog i istovremeno prelepog mesta. Tokom čitave šetnje, pratiće vas panoramski pogled na planine i more.


san marino: sladoled kafe giodannini

4. Stari grad

U istorijski deo grada možete ući, između ostalih, i kroz kapiju San Frančesko, iz 16. veka, sa balkonom i republičkim grbom. U okolini se nalaze brojni stari i novi restorani, odlične prodavnice i sjajna arhitektura. Odavde se pruža prelep pogled na grad.

Još jedan od ulaza u grad je kapija Porta della Rupe. Ovo je jedan od antičkih ulaza u grad, izgrađen u 15. veku. Nalazi se na samoj litici na kraju ulice Omerelli. U njoj je živeo čuvar koji je imao zadatak da otvara i zatvara ulaz, prema utvrđenom rasporedu.

Na samom ulazu u grad se nalazi Muzej torture. Potrebno vam je 10ak minuta za obilazak muzeja, jer nije posebno veliki i nema mnogo eksponata, ali je specifičan. Mnogi eksponati su originalni i potiču iz 16. i 17. veka. Muzej je vredan posete, jer prikazuje manje poznate instrumente, kao što je uređaj za dranje kože ili viljuška za jeretike. Možete ovde svratiti i u povratku iz obilaska grada.

Na putu za stari grad i vrhove tvrđave se nalazi Cava dei Balestrieri. To je istorijski zid gde su strelci vežbali gađanje. Na proleće i tokom leta, iznad Cava dei Balestrieri se postavlja Tibetanski most, na visini od 4 m. Nakon prelaska 70 m mosta, očekuje vas ZipLine. Ova atrakcija koja se naziva Cava Adventure je otvorena svakog dana i namenjena je za odrasle i decu stariju od pet godina.

Preko puta ove atrakcije nalazi se veliki plato za panoramsko posmatranje grada. Do ovde vodi niz prelepih uličica, prepunih tezgi sa ručnim radovima. Krajem aprila i početkom maja je trg Titan obučen u ljubičastu boju, jer se na njoj održava La Lavanda del Lago, festival posvećen lavandi, na kome možete da se upoznate sa svim posebnostima ove kraljevske biljke i kupite mnoge proizvode napravljene od iste.


san marino: gradska kapija stari grad
san marino: festival lavande

5. Piazza della Liberta

Ulica koji vodi ka Piazza della Liberta je puna kafea, restorana i prodavnica koje prodaju keramiku i neoporezivane stvari. Ovde možete kupiti povoljne parfeme, odeću, piće, tašne od kože, razne lutkice, suvenire, ručno rađen nakit, vitešku opremu, i svašta nešto još. Postoji čak i prodavnica božićnih ukrasa, koja radi tokom cele godine. Ovaj trg je zapravo srce San Marina, a do njega možete doći pešačkim stepenicama ili liftom.

Piazza della Liberta je posebno atraktivna, jer u sezoni na njoj garda izvodi ceremonijalnu smenu straže. Smena straže se odvija od juna do sredine septembra, nekoliko puta na dan, svakoga dana.

Na trgu ima mnoštvo lepih malih prodavnica i restorana. Odavde se pruža prelep pogled na okolinu. Gotovo sve atrakcije u gradu su blizu ovog trga. Palazzo Pubblico je istorijska gradska kuća, izgrađena u periodu od 1884-1894. godine. Predstavlja srce demokratije San Marina. Garibaldi se u San Marinu slavi kao ličnost koja je doprinela tome da se grad odupre ujedinjenju sa Italijom. U to ime mu je ispred palate podignut spomenik.

U vreme naše posete se na trgu održavao i festival Choco-Note, posvećen čokoladi, gde ste na tezgama mogli da kupite raznorazne ručno pravljene čokolade.


san marino: piazza della liberta festival cokolade

6. Bazilika San Marina

Bazilika San Marina je glavna crkva u Republici San Marino, izgrađena u neoklasičnom stilu 1836. godine. Spolja ne deluje da je lepa unutra, jer deluje nekako obično. Međutim, unutra ima korintskih stubova, a tavanica je prelepo oslikana. Ima i fascinantne orgulje.

Obratite pažnju na oblačenje, jer ne puštaju ljude u šorcevima. Inače, možete ući i besplatno je obilaziti. Veoma je neobičnog izgleda i više podseća na grčki hram, nego na crkvu.

Ispred bazilike se nalazi ogroman trg, koji je uvek prepun turista. Odavde polako počinjete da se penjete ka tvrđavama grada, koje možete posetiti, uz plaćanje ulaznice.


san marino: bazilika

7. Bar „La Gatta“

U ulicama starog grada, naići ćete na jedan lep i ušuškan bar, u koji možete svratiti na domaće piade. Prostor je izuzetno simpatično uređen, mali je, ali ušuškan. Stalno je puno ljudi. Videćete da svi jedu piade, raznoraznih ukusa i kombinacija. Imaju u ponudi menije, koji uključuju piadu i neko piće po izboru (voda, sok, pivo ili vino). Piade su im odlične, a žena koja radi je izuzetno ljubazna i uslužna.

Pored odličnog obroka, ovde možete kupiti i domaće vino iz regije Romanja, kao specifičan suvenir iz San Marina. Imaju crno i belo vino.

Ako imate sreće, kao što smo mi imali, možete ugrabiti jedno ušuškano mesto uz prozor, sa koga se pruža pogled na male izuvijane ulice starog grada.

Obilazak San Marina je zapravo jedna prijatna šetnja njegovim starim ulicama. Ukoliko ostajete više dana, možete posetiti brojne muzeje: Muzej savremenog oružja, Muzej neobičnih stvari, Ferarijev muzej, Muzej voštanih figura. Nama je bilo zanimljivije da ostanemo u ulicama i da upijamo jedinstvenu atmosferu ovog grada-države.


san marino: piada bar la gatta


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Ravena: Šta videti i iskusiti u prestonici mozaika

Kjođa i Sotomarina: Šta videti i iskusiti u maloj Veneciji

Rimini: Šta videti i iskusiti u gradu gde je kocka bila bačena


Rimini: Šta videti i iskusiti u gradu gde je kocka bila bačena

Rimini je jedan od najvećih gradova na italijanskoj obali Jadranskog mora. Od Beograda je udaljen oko 1.000 km. Duž peščane plaže La Marina se nalazi preko hiljadu hotela i nekoliko tematskih zabavnih parkova. Ceo grad je okrenut letnjem turizmu i sve je prilagođeno turistima. Rimini važi za centar noćnog provoda ove regije Italije. Duž cele obale nalaze se restorani, picerije i barovi u kojima možete uživati u italijanskoj kuhinji.


Kjođa i Sotomarina: Šta videti i iskusiti u maloj Veneciji

Sotomarina je moderno primorsko mesto na južnom kraju venecijanske lagune. Praktično, predstavlja ostrvo, između Jadranskog mora, lagune i reke Brenta. Grad je mostom povezan sa istorijskom ribarskom lukom Kjođa, koja se nalazi na manjem ostrvu u laguni. Njihovom kombinacijom se dolazi do kompletnog užitka. Pravi italijanski duh nalazi se u malim gradovima. U to ćete se ovde uveriti.


Ravena: Šta videti i iskusiti u prestonici mozaika

Na prvi pogled, Ravena liči na druge italijanske srednjovekovne gradove – sa starim ulicama i zgradama, prodavnicama, malim mirnim trgovima. Možda će vam delovati i nezanimljivo. Međutim, krije pravu riznicu i podseća na malu kutiju sa blagom. Iako mozaik kao oblik umetnosti nije nastao u Raveni, Ravena je evropska prestonica mozaika i na tu činjenicu će vas podsećati svaki kutak u gradu.